ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Korea


hirdetes

útikritikák


Dél-Korea

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Egészség

Dél-Koreában az egészségügyi ellátás magas színvonalú, a kórházak a legkorszerűbb eszközökkel vannak felszerelve. A szöuli nemzetközi kórházakat leszámítva azonban, az egészségügyi intézmények többségében gyenge az angol nyelvtudás. A nagyobb kórházakban az orvosok tudnak angolul, legfeljebb erős akcentusukkal nehéz őket megérteni. 

Dél-Koreában nyugodtan iható a csapvíz, bár a helyiek inkább szűrtet isznak, igaz elsősorban azért, mert nem tartják kellően finomnak. Nem szeretik a csapvíz klórozott ízét és szagát. Fogmosáshoz teljesen felesleges palackos vizet használni. 

A kényes gyomrú utazó szenvedhet gyomorrontástól, ha utcai étket vesz, mivel ezek esetében a higiéniai (főleg a tisztasági) szabványok nem feltétlenül érvényesülnek. Mindenestre a kockázat kisebb, mint Vietnámban, Kambodzsában, Kínában vagy akár Thaiföldön. Amúgy sok ott élő külföldi határozottan állítja, hogy az utcai kaja áusok étkeitől kisebb valószínűséggel kapunk ételmérgezést, gyomorrontást, mint az éttermi étkektől.    

Mivel az ellátás drága, az utazás előtt feltétlenül kell biztosítást kötni. A dél-koreai kórházak csak azon biztosítók biztosítását fogadják el közvetlenül, amelyek az ún. International SOS szervezet tagjai. Azon biztosítottak esetében, akik olyan társasággal kötöttek szerződést, amelyik nem tagja az előbb említett szervezetnek, a helyszínen meg kell fizetniük az ellátással kapcsolatban felmerülő költségeket. Ezen költségek kiegyenlítését hazatérés után igényelhetik az adott biztosító társaságtól.

A mentők sürgösségi száma: 119. 

"Dél-Koreában a dohányzásnak is megvannak a maga illemszabályai, amiket nem csak a megrovó tekintetek elkerülése végett éri meg betartani, hanem azért is, mert máskülönben tekintélyes összegű büntetést is ránk sózhatnak. A kormány nagyon keményen küzd, hogy csökkentse a dohányosok számát: hivatalosan tilos dohányozni az utcán bárhol, ami nem kijelölt dohányzóterület, az ember pedig lépten-nyomon "dohányozni tilos" feliratokba botlik, amik akár egész sugárutakra érvényes tilalmat is jelenthetnek – és csikk egy darab se a járdán. Ennek legnagyobb oka a pénzbírság mellett az, hogy sétálás közben dohányozni hatalmas tiszteletlenségnek minősül a nemdohányzókkal szemben, a koreaiak pedig még ennyire sem szeretnek konfrontálódni (lásd lejjebb). Ehelyett inkább megállnak és félrehúzódnak dohányozni, de természetesen nem csak kijelölt területeken, sőt – a nők általában ilyenkor elbújnak, nehogy bárki meglássa őket. Ha dohányos vagy, tanácsos alkalmazkodnod ezekhez a szabályokhoz, de készülj fel, hogy nem szép látvány. A dohányzó koreaiak ugyanis szinte kivétel nélkül mind köpködnek, férfiak és nők egyaránt. Minden slukk után. A hamutartóba. A többit már a fantáziádra bízom…" forrás


"Okos WC. Az itteni emberek nagyon igényesek, mellékhelyiségekben gyakran láttam nőket napközben is fogat mosni, sminket igazítani, hajat fésülni. Talán ehhez is kapcsolható, hogy a WC-k is különlegesen felszereltek. Számomra nagyon furcsa volt, hogy mindenhol okos WC van, és persze mindenhol máshogy néz ki a készülék, így lehetetlenség volt megértenem, hogy mi mire való. Mindenesetre a hotelban kísérletezve felfedeztük, hogy lehet vele mosakodni, meleg levegőt fújni, lehet az ülést 2 fokozattal tisztítani, illetve a hőmérsékletet beállítani. A többi funkció rejtély maradt." forrás

A közvécék higiénikusak, többnyire nem pottyantósak, vécépapír, szappan, szárító van. Sokkal kulturáltabbak a közvécék, mint nálunk. 

A levegőben található szállópor és finompor koncentrációjának drasztikus emelkedése tapasztalható az elmúlt években Szöulban és a Koreai Köztársaság egyéb területein egyaránt.

A Greenpeace szerint Dél-Korea második azon a listán, amelyet az OECD tagországokról készítettek a levegőben található ultrafinom por koncentrációval összefüggésben.

Ennek oka a Kína felől érkező légtömegekben keresendő, mivel a kínai iparterületek felől, széliránytól függően nagy mennyiségű szmog érkezik a Koreai-félsziget fölé.

A levegő rossz minőségéhez továbbá hozzájárul a hazai járművek használatából eredő légszennyezés is.

A levegőben található nagy mennyiségű szálló por és finom por hosszútávon légzőszervi megbetegedést, szív-, és érrendszeri problémákat, valamint tüdőrákot okozhat.

Éppen ezért a koreai egészségügyi hatóság ajánlása szerint, azokban az időszakokban, amikor a levegőben található szálló por és finom por mennyisége eléri, vagy meghaladja az egészségügyi határértéket, maszk viselése ajánlott. Az aktuális értékekről telefonos applikációk (pl. AirVisual) alapján tájékozódhatunk, illetve a Namsan torony is támpontot adhat, amelynek színe tükrözi a levegő minőségét (kék-kiváló, zöld-jó, sárga-gyenge, piros-rossz).

A maszkokat bármely boltban beszerezhetjük.A koreai egészségügyi hatóság által bevizsgált fajtákon a KF jelzés látható.A jelzéshez társuló számok pedig azt jelentik, hogy a szálló por hány százalékát képes kiszűrni a maszk. Gyermekek, idősek és arra érzékeny felnőttek számára a KF80-as minősítésnél magasabb számú maszk viselése azért nem ajánlott, mert azokban a lélegzés is jóval nehezebb, illetve a maszk által visszatartott széndioxid mennyisége is magasabb. Amennyiben a maszk viselése során hányingert, fejfájást tapasztalna, annak viselését tanácsos felfüggeszteni.

Közlekedés

Szöuli reptérről a fővárosba

Az Incheon nemzetközi repülőtér kerek 50 kilométerre van Szöul központjától. A Távol-Keleten nagyon jelentősnek tekintett nemzetközi repülőtér egy szigetre épült. Két híd köti össze a szárazfölddel. 

Taxival

Nemzetközi viszonylatban nem számít olcsónak a repülőtérről a Szöul központi területei közötti taxizás. 55-65 ezer wonra kell kalkulálni. Ez kb. 14 500- 17 500 forint közötti összeg, igaz figyelembe kell venni, hogy nagy távolságról van szó.  Tegyük azért hozzá: A Ferihegyi repülőtér és a Deák tér között a távolság 21 kilométer, tehát az erre fizetett kb. 6500 forint arányosan számolva nem olcsóbb, mint Szöulban.   

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a taxisofőrrel valamilyen szinten tudunk angolul beszélni, akkor a narancsszínű, International jelzéssel ellátott taxikat keressük.

Vasúton (Airport Railroad Express, AREX)

A taxi kényelmesebb, viszont a vonattal gyorsabban jutunk el a repülőtérről a városba. Nem lassítják ugyanis a közlekedést a dugók. A normál vonatok (minden köztes állomáson megállva) egy óra alatt teszik meg ezt az utat, a non-stop express járatnál 43 perc a menetidő. 6 percenként közlekednek a vonatok. A jegyárak 4 ezer és 7 ezer won között mozognak (1000-1800 forint). 

Ha például a Myeongdong negyedben van a szállásunk, akkor a városközponti vasútállomáson átszállunk a 4-es metróra és pár megállót kell csak megtennünk. 

Buszon a reptérről

Szöulban a repülőtéri buszokat Limuzin buszoknak nevezik. Az Inchon repülőtéren az első szinten, az érkezési oldalon lehet megtalálni ezeket. Kék táblát kell keresni, 1200-2400 forintnak megfelelő won a viteldíj, függően, hogy a sok ponton megálló Standard buszt választjuk, vagy a Deluxe buszt, aminek kényelmesebbek az ülései. 

-----------------------------------------

  • Koreában a vasúti, buszos közlekedés és a taxi sokkal olcsóbb, mint Japánban.
  • Dél-Koreában az elsőbbségi szabályok az utcán sajátosak - a gyalogosoknak soha nincs elsőbbsége, a gyakorlatban a biciklisek és az autósok dominálják az utakat.

Vasút

Szöul és a második legnagyobb dél-koreai város, Busan között a francia TGV-hez hasonló szupergyors vasút közlekedik. Busan 450 kilométer távolságban van Szöultól délkeletre. A vasút a távolságot kb. 2 óra 40 perc alatt teszi meg (a sebességek érzékeltetése végett: MÁV, Budapest-Siófok, 100 km - 2 óra). Egy irányban a menetdíj kb. 10 ezer forintnak megfelelő helyi pénz. (Az ottani átlagjövedelem alapján ez bizony olcsó. Nekik.) 4 főtől már lehet kedvezményes csoportos tarifát igénybe venni. Lehet venni 3 napos Korea-Rail-Pass-t kb. 15 ezer forintnak megfelelő wonért.

Busz

A nagyvárosok közti távolsági buszok hálózata nagyon jól ki van építve, szinte negyedóránként vannak járatok. A menetjegyek 30 ezer won körül vannak. A buszok persze nagyon korszerűek és tiszták. A nagyvárosokban jellemzően két buszpályaudvar is van, többnyire nem egymáshoz közel.

A buszsofőrök között van elég sok vadul vezető. Nincsenek kellő tekintettel az utazóközönségre, pl. olyan hirtelen fékeznek, hogy a buszon az álló emberek egymásra eshetnek, ha nem fogódzkodnak erősen.

Gépkocsi

Jobboldali közlekedés van, az itthonival egyezően. Ha nem akarunk sokat vidéken autózni, akkor nem érdemes gépkocsit bérelni, mert a nagyvárosokban és környékén a nagy forgalom miatt időt és türelmet veszíthetünk. Érdemesebb kihasználni a távolsági közlekedés, főleg a szuper expressz vonatok gyorsaságát és kényelmességét. Például Szöulból Puszanba a szuper vasúttal 2 óra 40 perces az út, míg ha autót vezetnénk ez 4 óra 10 perc. 

Repülés belföldön

Az OAG szerint 2017-ben a világon a legtöbb repülő Szöul Gimpo és Csedzsu (Jeju) sziget között közlekedett.  A sziget a legkedveltebb helyi üdülőparadicsom.

Bicikli

"Főleg reggeli és esti csúcsforgalomban, ami előtt ajánlott meditálni egyet, mert máshogy az ember nem feltétlen bírja ki hidegvérrel. Készülj fel rá, hogy a peronon várakozó tömeg nem fogja megvárni, hogy leszállj a metróról, hanem abban a pillanatban kezd el tolongani a kocsiba, hogy az ajtók kinyílnak. A hátizsákok minden esetben a helyükön maradnak, még ha akkora is a tumultus, hogy moccanni sem lehet, ez pedig egyaránt igaz az okostelefonokra is, szóval ne lepődj meg, ha több kijelző is beúszik a privát szférádba. Én például már számtalanszor követtem figyelemmel ismeretlenek videojáték-kalandjait és sorozat-epizódjait. Azért pozitívumai is vannak a metróháborúknak - ha például átadod a helyed idősebbeknek, ne lepődj meg, ha ezért cserébe elveszik a táskádat, hogy fogják helyetted, amíg együtt utaztok.

+ Tipp: Semmi esetben se ülj le a metrókocsik végében lévő hármas ülésekre. Ezek az ülések időseknek, kismamáknak, látássérülteknek és mozgáskorlátozottaknak vannak fenntartva, a koreaiak pedig ezt nagyon szigorúan be is tartják." forrás

Étkezés

Nem várják el a vendéglátóhelyeken a borravalót! Ne adjunk pluszt, mert nincs értelme.

Az éttermek, bárok, kávézók többsége minimum este 11-ig nyitva tart. Nagyon népszerűek az utcai kajáldák is, ahol mindenféle helyi és tradicionális ételt olcsón meg lehet kóstolni.

Ne tartsunk attól, hogy bármely étkezőhelyen tudtunk nélkül kutyahúst etetnek velünk. A kutyahús drágább, mint a disznó- és a marhahús, valamit csakis speciális éttermekben kínálják.

Dél-Koreában nagyon sokan rendelnek kaját motoros futárral haza vagy a hotelbe (még a McDonald's-ból vagy a többi gyorsétteremből is lehet házhozszállítást kérni). Étkészlettel jön a kaja, és nyugodtan a lakásajtó, vagy hotelszoba elé ki lehet tenni a tányért az ételmaradékkal, mert biztos el is viszik. Egyébként igen, a koreaiak esznek kutyahúst, sőt ínyenc ételnek tekintik.

"Kevesen tudják, de Korea a fagyi hazája. A mostanában felkapott joghurtos fagyi is innen származik. Óriási a választék, sok a kézműves fagyi, ami gyakorlatilag egy művészeti alkotás." forrás

Kriszta fotója


Pénzváltás

Felesleges itthon megpróbálni forintot dél-koreai pénzre, won-ra váltani. A legegyszerűbb bankkártyát vinni és kint ATM-et használni, hiszen az ATM használattal való készpénzfelvétel se drágább, mint ha váltanánk. A legtöbb helyen lehet fizetni is bankkártyával. Ha mindenáron készpénzre lenne szükségünk, akkor már az Incheon Nemzetközi Repülőtéren érkezéskor is beszerezhetünk won-t, mert az ottani pénzváltók kurzusa nem rosszabb, mint a városban, bár ezt sokan vitatják. Ha a reptérről Szöul belvárosába megyünk, akkor érdemesebb a reptéren csak 100 dollárt vagy 100 eurót váltani a közlekedésre, és inkább utcai pénzváltónál váltani a nagyobb összegeket.  

A Korean Exchange Bank (KEB) pénzváltóiban lehet forintot is váltani (csak a reptéren). Egyébként készpénzre lehet szükségünk majd, ha közlekedési kártyát vagy menetjegyet akarunk vásárolni.

Vásárlás

Nagyon sok bolt, üzlet hajnali négyig is nyitva tart.


,, Ügyelj rá, hogy dombornyomott, lehetőleg Visa vagy MasterCard kártyád legyen! Érdemes esetleg annak is utána járni, hogy a bankod melyik koreai bankkal áll kapcsolatban.

Erste kártyával például a Shinhan Bank automatáiból mindig gond nélkül tudtam felvenni pénzt, ahogy a legtöbb Global ATM-ből is, amiből a reptéren is van pár. Kártyával a legtöbb helyen tud fizetni az ember, ennek ellenére mindig legyen nálad készpénz is, hiszen az utazó T-Money kártyádat csak így tudod feltölteni. (2019)" forrás

"Couple Culture. Aki azt mondja, hogy Párizs a szerelem városa, az még nem járt Szöulban. Itt elképesztően menő dolog valakivel randizni, ugyanúgy öltözködni, virágot kapni, illetve folyton kimutatni az érzelmeinket. Rengeteg párt láttunk, akik UGYANÚGY voltak felöltözve. Vannak ruhaboltok, ahol külön pároknak egymáshoz passzoló szetteket, fehérneműket (!) lehet kapni. Az étteremben couple deal van, a vidámparkban couple ride, mindenhol virágboltok, hiszen rengeteg lányt látni virággal a kezében. Az emberek folyton ölelkeznek, puszilkodnak, és a városban rengeteg hely van kialakítva kifejezetten a romantikára, a szerelem kifejezésére. Az itteniek például 100 naponta gyűrűvel erősítik meg az össze tartozásukat, illetve minden hónap 14-e Valentin napként funkciónál. Nem tudom, az milyen érzés lehet szingliként, hogy mindenhol páros ajánlatokat, ruhákat, szerelmes párokat látni. Na jó, bevallom, hogy pár nap után rám is átragadt ez a dolog, így mi is beszereztünk egy egyenpulcsit, illetve otthagytuk a szerelmes lapunkat az egyik ilyen szerelem kertben." forrás

Szórakozás

Dél-Koreában rengeteg szórakozóhely van, a helyiek imádják a kocsmákat, bárokat, lokálokat, minden beülős helyet. A külföldi turista számíthat arra, hogy ezeken a helyeken nagyon könnyű szóba elegyedni a helyiekkel. A dél-koreaiak roppant kíváncsiak mindenre, ami számukra új és érdekes. A fő gond a nyelvi akadály, mert nem tudnak jól angolul, és ha jól tudnak, akkor is nagyon nehéz megérteni a rémes akcentusuk miatt.

Vigyázat! A dél-koreaiak nagy kapacitású piafogyasztók! Sokkal jobban bírják az italt, mint a japánok vagy a kínaiak. Az oroszokhoz mérhető a piálási kapacitásuk és készségük. Szóval a turista kerülhet olyan helyzetben, hogy követni kell a helyiek tempóját és kapacitását...

Szöulban és a nagyvárosokban éjszaka bizonyosan nem kell unatkoznia a külföldi turistának. A tempó, a választék elképesztő.

,, A karaoke itt is nagyon megy, többszintes üvegpalotákban vitrin mögött, baráti társaságok és kevésbé ledér csajok élvezik az életet. Egyébként nagyon furi, hogy mindenki nagyon illedelmes, zárkozott, és gátlásos de a karaoke-tól senki nem riad vissza.
Lehet, hogy itt élik ki a gátlásaikat? (2017)" forrás

Közbiztonság és kellemetlenségek

Dél-Koreában nincsenek rossz közbiztonságú területek. Szöul és a vidék is teljesen biztonságos. A városban szinte minden be van kamerázva, így a lopás sokkal kevesebb, mint a környező ázsiai országokban. Érdekes sajátosság, hogy Dél-Koreában a bűnözéssel gyanúsítottakat, tehát pl. a gyilkosokat, a nemi erőszakot elkövetőket nyilvános rituálékon, a média nyilvánossága előtt megszégyenítik. A sajtóban közzéteszik a megszégyenítő rituálék időpontját és helyszínét, hogy a lakosok megnézhessék, kifütyülhessék a gazembereket. Fizikailag nem bántalmazzák a bűnözőket.

Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint Dél-Korea a világ legbiztonságosabb országa.

A Koreai-félszigeten tapasztalható némi feszültség, köszönhetően többek között az Észak-Korea által az elmúlt években végrehajtott sorozatos provokációknak (atomrobbantási kísérletek, ballisztikus rakétakísérletek), ill. a félszigeten ilyenkor szokásos amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak. Továbbra is fennáll a veszélye újabb provokációknak, amelyek a régió további instabilitását eredményezhetik. A kialakult helyzet a mindennapi életet egyelőre nem befolyásolja.

Egyéb hasznos információk

1. Dél-Koreában ugyanolyan típusú elektromos csatlakozókat és aljzatokat használnak, mint Magyarországon. Adapterre tehát nincs szükség. 220 volt mindenhol, bár egyes hotelekben a 110 V is elérhető.

2. Még a taxikban is előfordul ingyenes wifi. Rengeteg közterületen (terek, parkok) van wifi elérhetőség.

3. A külföldi mobiltelefonok használhatóságával kapcsolatban még elutazás előtt érdemes a szolgáltatónál tájékozódni. Régebbi, hagyományos GSM- készülékek nem működnek Koreában, viszont az otthon vásárolt, 3G-t is támogató telefonokat lehet használni. A reptéren (pl. az Incheon nemzetközi repülőtéren) lehetőség van helyi készülék bérlésére/beszerzésére (akár korlátlan internetelérhetőséggel is); a telefonbeszerzéshez mindenképpen vigye magával az útlevelét. Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldre irányuló hívások meglehetősen sokba kerülhetnek, ezért javasoljuk, hogy inkább használják az interneten elérhető csevegő alkalmazásokat (Skype, WhatsApp). Manapság szinte az összes dél-koreai szállodában biztosított az internet-hozzáférés.

"Dél-Korea rendelkezik a világ leggyorsabb internethálózatával. Nem csak vendéglátóipari egységekben találhatunk ingyen wifit, hanem tömegközlekedési eszközökön és közterületeken is, de a közhiedelemmel ellentétben, ez is tartalmaz több csavart is. Először is, a legtöbb ingyen wifi tulajdonképpen nincs ingyen, hanem szükséges hozzá telefon-szolgáltatói regisztráció. Jó hír, hogy ez potom pénzbe sem kerül, és cserébe bárhol, bármikor stabil és fénysebességű internetet biztosít. Másodszor pedig, az internethasználat korlátozott, ugyanis a kormány nagyon szigorúan cenzúrázza azokat a honlapokat, amiknek tartalma foltot ejthet a nemzet zsenge tagjainak ártatlanságán. Persze, egy kis informatikai tudással minden korlátozás megkerülhető. (2016)" forrás

Magyar külképviselet

Konzuli hivatal Szöulban:

58 Jangmun ro Yongsan gu (Dongbinggo dong)
Yongsan-gu, Seoul, 04393

E-mail cím: consulate.sel@mfa.gov.hu
Telefonszám: +8227922105
Konzul: dr. Szelezsán Anett

Honlap: szoul.mfa.gov.hu

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 03. 30. 15:44
Barbara,

20 évestől számítasz ott felnőttnek. Fiatalabbakat nem szolgálnak ki alkohollal, a dohányozásra kijelölt helyeken sem dohányozhat a 20 év aatti, sok klubba, bárba, karaoke bárba nem mehetsz.


úti kritikus, 2019. 03. 30. 15:39
Dóra,

ezt olvassad el:

https://www.esl101.com/forums/teach-abroad-asia/bringing-my-dog-me-korea#.XJ9_A6R7mUk


Lugosi Dóra, 2019. 03. 30. 15:20
Szia! Köszi a sok hasznos infót!
Az lenne a kérdésem, hogy hogy milyen az élet Dél Koreában kutyával (mint háziállattal) Tartanak-e, sétáltatnak-e kutyát, esetleg vannak-e parkok, ahol póráz nélkül is ki lehet vinni?
Felmerült, hogy esetleg DK-ba ,ennék angolt tanítani, de csak akkor, ha vihetem a kutyámat is. Válaszodat előre is köszönöm! Üdv, Dóra


Androvics Barbara, 2019. 01. 22. 10:16
Nagyon klassznak tartottam a cikked. Sok mindent megtudtam belőle. Viszont az érdekelne hogy Koreában hány evestol számít az ember felnőttnek?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon