ÚTIKRITIKA.HU / Szöul / Látnivalók


hirdetes

útikritikák


Szöul / Látnivalók

Általános tanácsok Szöul felfedezéséhez | Gyeongbokgung Palota | Myeongdong bevásárló utca | Lotte World Tower | N Szöul torony | Koreai háborús emlékmű & múzeum | Bukchon falu | Changdeokgung Palota | Bugaksan | Insadong negyed | Itaewon negyed | Hongdae negyed | Egyéb érdekes negyedek | Namdaemun piac | Gwangjang piac | Baedongbaji étterem | Cheonggyecheon patak | Dongdaemun Design Plaza | Bongeunsa Templom | Deoksugung palota | Gwanghwamun tér | Ssamji-gil | Vécé és kaki múzem | Szöul környéki látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Gangnam style - Kriszta fotója

Általános tanácsok Szöul felfedezéséhez

Elég bonyolult nagyváros a turista számára, szóval szükség van GPS mobilalkalmazás használatára. Gyakran a helyiek maguk sem tudnak eligazítani minket, mert számukra is komplikált a város. A metró a legjobb közlekedési eszköz, érdemes használni.

Szöul szép

Városnéző busz

Gyeongbokgung palota

(kb. így: csanbokong)

Nem illik kihagyni szöuli turistáskodásból ezt a koreai történelem megismerése szempontjából emblematikus helyet. A palota nem eredeti, hiszen a japánok lerombolták az eredetit és az észak-korai hadsereg is kárt okozott benne az ötvenes évek elején.

Szép a palota belső része is. Három főépületbe nem lehet bemenni, csak az ablakon keresztül lehet valamicskét látni.

Érdemes megnézni az őrségváltás ceremóniáját délelőtt 10-kor. Kedden zárva a palota! Kb. csak egy órás program, mivel nincs igazi múzeumi tartalmassága.  

"A híres Gyeongbokgung Palota (경복궁) volt. Szöul legrégebbi és egyben legnagyobb királyi palotáját még 1394-ben a Csoszon-dinasztiát alapító Taejo (Thedzso) király építette, mely akkoriban az újonnan megalapított főváros (régi nevén Hanszong 한성) egyik első épületének számított. Sajnos a palota fénykora a 16. századvégi japán megszállásig (1592-1598) tartott, amikor porig rombolták a hatalmas palotakomplexumot. 1867-ig csak romok maradtak a helyén, amikor átfogó felújítási munkálatok kezdődtek. Ez az állapot sem tartott soká, ugyanis a japánok 300 év szünet után ismét visszatértek leigázni szegény koreaiakat, s ennek a paloták ismét csak a kárát látták. Gojong király erőskezű feleségének, Mjongszong királynénak a 1895-ös meggyilkolását követően az uralkodó végleg elhagyta a Gyeongbokgungot, mely a japánok hatalomátvételével újfent pusztulásra volt ítélve. A temérdek épületből mindössze tíz maradt meg valamennyire eredeti formájában, a többi mind le lett bontva, hogy helyet adjon a japán kormányzói épületnek. Hihetetlen belegondolni, hogy a palota újjáépítési munkálatai csak alig öt (!) éve, 2010-ben fejeződtek be!

A palota emblematikus főkapuja, a Gwanghwamun (광화문), melyről a vele szemben elterülő, hosszúkás teret is elnevezték, Szöul egyik vitathatatlan jelképének számít. Átkelve a főkapun a belső udvarra jutottunk, ahol a pénztárok is találhatóak. A felnőtt jegy 3000 KRW-ba kerül. Miután beszereztük a jegyeinket, odasiettünk a bejárathoz, ahonnan elvileg pontban 11-kor az ingyenes angol nyelvű vezetett túra indult.

Nem volt nehéz megtalálni az angol csoportot, mivel a fél udvart beterítette a sok odaérkező ember. Szerintem alsó hangon 60-70 ember csatlakozott a túrához, ráadásul az idegenvezető hölgy mondókájából - kihangosító mikrofon hiányában - egyikünk sem hallott egy árva kukkot sem, így végül pár perc után ott is hagytuk őket és a saját tempónkban, az útikönyv alapján indultunk felfedezni a palotát.

Az egyik legfőbb látnivaló a Geunjeongjeon (근정전), azaz királyi trónterem, ahol az uralkodó a formális audienciáit tartotta a miniszterekkel és hivatalnokokkal, valamit fogadta a külföldi követeket. A kétszintes épület gazdag díszítéseit érdemes mind kívülről, mind belülről megfigyelni, különös tekintettel a trónterem mennyezetének élénk színeire és csodálatos faragványaira.

Szép látképet nyújt az 1412-ben épített, mesterséges tó közepén magasodó Gyeonghoeru (경회루) pavilon, melyet állami bankettek rendezésére használtak.

Megnézegettük az egykor királyi könyvtárat (Jibokjae, 집옥재), melynek jellegzetes, nyolcszögletű pavilonja, a Parujeong (팔우정) a koreai helyett sokkal inkább a Csing-korabeli kínai építészeti jegyeket mutatja magán.
Nem messze innen, a palota egyik leghangulatosabb részéhez érkeztünk, ugyanis a tavirózsával borított tavacska közepén álló, kis hatszögletű Hjangwonjoeng (향원정) pavilon látványa, különösen a pazar őszi színekben egészen magával ragadó.

Szintén láttuk a Keleti Palota, azaz a koronaherceg rezidenciájának a maradványait (igen, ezt is a japánok rombolták le), melyet szintén minden koreai történelmi sorozatban emlegetnek." forrás

Myeongdong bevásárló utca

(kb. így: májondon)

Nem csupán egy utca, hanem rengeteg kis utcából álló negyed ez.

Jó vásárlós hely, de az biztos, hogy a nemzetközi márkás cuccok nem olcsóbbak, mint Európában, vagy Amerikában. Főleg ruhaboltok, de feltűnően sok a kozmetikai üzlet. Talán, ami érdekes lehet európainak, az a bőrdzsekik. Jó minőségűeknek tűnnek. Meglepő, hogy vannak márkahamisítványok is. Sok a japán és a kínai vásárló, lehet, hogy nekik az árszint és/ vagy a választék vonzóbb. Karakteresebb vásárlós hely, mint Szöul bevásárlóközpontjai, amik pont ugyanolyanok, mint Európában. 

Sokkal érdekesebb, hogy 18 óra után ételstandos piaccá vált át az utca. Finomakat lehet enni, és minden roppant higiénikus. Az nem jó, hogy egy ilyen ételpiacon ennyire kevés szemétkosár van. Óriási a választék, rengeteg stand, szóval órákat el lehet itt tölteni.

Készüljünk fel tolongásra. Hömpölyög a tömeg. A boltokból harsog a zene. Vannak turisták, akik egy óránál többet nem bírnak ki itt.   

Lotte World Tower

300, Olympic-ro, Songpa-gu, Seoul
서울시 송파구 올림픽로 300

Legközelebbi metrómegálló: Jamsil Station (2. és 8. vonalon) 1-es kijárat

2017. április elején adták át Szöulban az 555 méter magas, 123 szintes Lotte World Tower felhőkarcolót, aminek van kilátója. A Han folyó partján magasodó épületben van a világ leggyorsabb liftje, ami csupán 1 perc alatt viszi a látogatókat a 118. emeleten lévő kilátó szintre. A kilátónak van üvegpadlózatú része is. 

A felhőkarcoló a kaligrafikus betűk írásához használt íróecset formájára emlékeztet. A Lotte World Tower a világ 5. legmagasabb felhőkarcolója. 

A kilátó szint (observation desk) meglátogatása felnőtteknek (13 év felett) 27000 won (kb. 6500 Ft), gyerekeknek (3-12 év között) 24000 won (kb. 5700 Ft). A 3 év alattiaknak a belépés ingyenes. A kilátó 09:30-23:00 között van nyitva, míg a plázás üzletek 10:00-22:00 között.

A toronyépület 85. emeletén van a világ legmagasabban fekvő uszodája. Amúgy a Lotte World Towerben van luxushotel, 2000 férőhelyes koncertterem, mozi, akvárium, több kávézó, étterem, galéria. 

Kriszta fotója

Aji fotója

N Szöul torony

(Az N mögött a Namsan hegynév rejtőzik)

A 480 méter magas Namsan hegy tetején áll a csupán 237 m magas torony.

Összesen ez kb. 3 órás program, az oda- és visszajutást beleszámítva. 

A tornyot drótvasúttal (cable car), busszal vagy gyalog (a Namsan parkon keresztül) tudjuk megközelíteni. Sokan busszal mennek fel, és lefelé gyalogolnak. A nem igazán látványos drótvasút menetideje kb. 3 perc, viszont a sorban állás lehet akár 30 perc is. A 25-35 perces gyaloglásnál meredek útra kell felkészülni. Testedzésnek jó (sportcipő!). Sok idősebb helyi csinálja, szóval nem túl nehéz. 

Maga a kilátótorony nem különleges, viszont érdemes a liften felmenni a 360 fokos városi panoráma miatt. A turistatömeg zajos és riasztó. Persze a hétvégéken van a legnagyobb tömeg. Sokan este jönnek fel, hogy a fényárban úszó Szöult láthassák. De ilyenkor is nagy a tömeg, rettenetesek a nagy létszámú kínai csoportok. Lökdösődnek, hangosak, kellemetlenek. Ennél már csak az a nagyobb szívás, ha fentről a köd miatt semmit nem látunk a panorámából. 

Fent a rengeteg szerelemlakat (több tízezer) arról árulkodik, hogy a dél-koreaiak vaskosan romantikus lelkületűek.

Néhány turista szerint a torony meglátogatása időpocsékolás volt, és fárasztóak a sorban állások.

Koreai háborús emlékmű & múzeum

Érdekes, hatalmas, modern múzeum, ami mély benyomást képes tenni a látogatóra. Sok órát el lehet tölteni itt, annyira tartalmas, interaktív. Ne kalkuláljunk egy órás látogatást, mert minimum 2 órát könnyen és tartalmasan el lehet itt tölteni. Több kisfilmet érdemes végignézni. 

A múzeum szabadtéri részén láthatunk egy B-52-es bombázót. A múzeum meglehetősen propagandisztikus, ami érthető a külföldi turista számára, ha azt figyelembe veszi, hogy Dél-Korea még formálisan mindig hadban áll Észak-Koreával.

Ingyenes a belépés. Hétfőn zárva. Más napokon 9-től 18 óráig (17 óra után már nincs belépés).

Figyelem! A múzeum és az emlékmű csak a térképen látszik egymáshoz közelinek, a valóságban nagy kerülőt kell tenni, ami gyalog nem kevés. Sokan taxiznak a kettő között.

Kriszta fotója

A múzeumhoz legközelebbi metrómegálló, a Samgakji (a 4-es és a 6-os vonalon). A 11-es vagy a 12-es exit-en át gyalogtávolságra.

삼각지역
三角地驛

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Bukchon falu

(bákcso)

Tiszta, hangulatos, falusias kis városrész (hanok falu) festői házikókkal a nagyváros peremén, nem túl messze a felhőkarcolóktól. Nem skanzen, bár pont arról szól, hogy láthassunk valamicskét a régi idők Szöuljából. Vannak igazi lakói. Nem lehet egyszerű nekik, hogy folyton jönnek a zajos látogatók. Busszal könnyen ki lehet menni oda.

Lejtős-emelekedős domborzat. Kell a sportcipő. Sok fotótéma kínálkozik, főleg, hogy sok koreai látogató látványos népi viselettel tiszteli meg a helyet.

Vagy kora délelőtt érdemes menni, hogy elkerüljük a turista hordákat, vagy - ugyanezért és a naplemente kedvéért - kora este.

A házak nem eredetiek, mert Szöult többször teljesen lerombolták, legutóbb az észak-koreai csapatok az ötvenes évek legelején.

Nem kötelező program. Európainak talán túlságosan "műanyag" az egész, nem szólva a hömpölygő turistacsoportokról.

"A hangulatos Bukchon Hanok Falu (북촌한옥마을) területén, mely arról híres, hogy ezen a város ezen részén őrizték meg a legnagyobb számban és legjobb állapotukban a tradicionális, koreai építésű házakat, ún. hanok-okat.

A városvezetés persze idővel felismerte a kerület turisztikai jelentőségét, s azóta szó szerint öntik ide a pénzt, hogy az idelátogatóknak az autentikus koreai hanok élményt nyújthassanak. Aki egy koreai hanok házban száll meg, még a bejáratnál le kell vennie a cipőjét, míg az alvás rendszerint a földön történik. A hanok házakat többnyire fa, kő és föld felhasználásával építik, az ablakokat üveg helyett vastag papírral borítják. Egy ilyen hanok otthonba mi is bemehettünk, ahol egy ingyenes kiállítást is meg lehetett tekinteni, mégpedig a díszes, Csoszon-korabeli koporsódíszekről - tudom, kissé morbid téma, de hihetetlen, milyen aprólékos és művészi faragványokat voltak képesek egy koporsóra faragni.

A fényképezés szerelmeseinek jó hír, hogy vannak kifejezetten ajánlott fotóhelyszínek a Bukchon Hanok negyedben, ahonnan kiváló rálátás nyílik a legjellegzetesebb házakra, elsőrangú fotótémát biztosítva.

A rossz hír, hogy ezek a helyek non-stop tömve vannak bámészkodó turistákkal és selfie-bottal hadonászó helyi fiatalokkal. Itt a megfelelő kép komponálásához bizony jó adag türelemre lesz szükség - szerencse, ha az embernek egy olyan birkatürelmű párja van, mint nekem, aki a huszadik beállított fotó után készít egy újabb képet rólam, ha az előzők nem tetszettek volna.

Becsülettel bebarangoltuk a dimbes-dombos bukchoni kerületet, úgyhogy visszafelé orientálódtunk a központ irányába. Mivel Andi a fáradtságtól kókadni kezdett, beültünk egy gyors, "életmentő" kávé erejéig az egyik sarki Dunkin Donuts-ba, majd miután Chui is elmajszolta a kalóriabombával felérő fánkját, az Insa-dong kerület szélén futó Ujeonggukro-n folytattuk az utunkat. Párszáz méter után egy furcsa kinézetű fát pillantottunk meg a túloldalon, ami leginkább egy fűzfa és egy madárpók bizarr ötvözetére hasonlított, melynek lábait sárga virágpamacsok díszítik. A különleges növény Szöul egyik legnépszerűbb buddhista templomának, a Jogyesa-templomnak (조계사) a bejáratát mutatja. (2016)" forrás

Changdeokgung palota

(kb. így: csángdokon)

Nagyon szép, óriási kiterjedésű palota csodás kerttel. A 19. század Szöuljába utazunk vissza.

Jegyet érdemes előre vásárolni (online). Külön jegy kell a kert meglátogatásához. Vannak egyéb részek is, amiket csak külön foglalással lehet meglátogatni (pl. a hajdani vigalmi negyed). Érdemes akár estére időzíteni a látogatást. 

Kriszta fotója

,, Több hatalmas udvara van – királyi lakóudvar, nyilván külön palotával a királynak és királynőnek, adminisztratív udvar és az audenciás rész. Van egy hatalmas trón terem is, ahol régen koronáztak, meg fogdásokat tartottak. Az épületek szépek, de belül nincs semmi és nekem még tradicionális ruhában helyiek sem jutnak, mint a Jetinek. (Ruhát lehet bérelni, és úgy ingyenes a belépés, de elmebetegnek kell hozzá lenni ebben az időben).

Az épületek inkább a déli részen vannak, Feng Shui szerint építve és az egész hátsó rész egy gyönyörű Huwon-nak hívott Titkos Kert. Ide csak vezetett túrával lehet bemenni, én egy koreai nyelven tartott csoporthoz csatlakoztam, mert szeretem a kihívásokat. A kert még ilyen zord időjárásban is szép, gondolom nyáron még látványosabb a sok ezer fa meg virág. Különböző pavilonok, tavacskák vannak és a szakadó eső ellenére nagyon élvezem. A legtöbb fa több száz éves, a legöregebb egy boróka a 750 évével, kár hogy a fák nem írnak blogot. Közben pedig alkalmam nyílik a koreai népek tanulmányozására, különös tekintettel a cipőkre (szőrös csizmától a zokni nélküli balerina cipőig minden) és esernyőkre (Helllo Kitty meets GumiPanda). (2017)" forrás

Bugaksan

Kirándulásnak is beiilik. Jutalom: fentről a szöuli panoráma.

Útlevelet kell vinni, mert egy része katonai objektumos terület.

Insadong negyed

(kb. így: inszagyon)

Ez a régi bevásárlónegyed (kevés lakás, sok bolt) tán azért érdekes, mert a feeling hagyományos (errefelé nincs Meki), de azért jelen van a modern is. A paloták meglátogatásával lehet kombinálni. A negyed fő csapása (a Váci utcás sétálóutca) túl turistás (rengeteg szuvenír bolt), ezért érdemes benézni a kis mellékutcákba, ahol tipikus kis koreai bárok rejtőzködnek. Onnan autentikusan koreai egy miliő, hogy senkivel nem tudunk angolul beszélni. Az utcaszéleken kis kajás standok, amik mindig figyelemre méltóak, még akkor is, ha semmit sem akarunk megkóstolni.    

Itaewon negyed

(kb. így: ítevan)

Kozmopolita negyed. Ha már elegünk van a koreai kajából, akkor ide kell jönni, mert itt zömében nemzetközi éttermek találhatók (pl. olasz, indiai, török, német, amerikai). Hosszan elnyúló a főutcája, ami tele van bárokkal is.  Rengeteg külföldi: turista is, és Szöulban élő expatek is.

Az antikboltokban többnyire utánzatokat lehet venni, kevés az originál.

Az Itaewon negyedben nagy az éjszakai élet is.  

Vigyázat! Ha itt akarunk taxiba szállni, akkor nagy valószínűség szerint nem találunk olyan taxist, aki hajlandó a taxiórát bekapcsolni. Fix árban akar velünk előre megegyezni attól függően, hogy hova megyünk.

Hongdae negyed

Erről a nekünk nagyon rokonszenves negyedről külön aloldalt készítettünk. Ide kattintson.

Egyéb érdekes negyedek

Hapjeong

A 2-es vagy a 6-os vonalon megyünk a Hapjeong Station-ig  (Hangul 합정역 , Handzsa 合井驛 ) és ott a 10-es kijáraton jövünk ki.

Ez a negyed is elsősorban a 20-35 közöttiek kedvence, főleg az alterosoké. A Hoandae negyedhez képest ez kevésbé egyetemistás, értelmiségies, inkább nyersebben hipszteres, az öltözék, viselkedés terén azért valamennyire sznobos (méretes fülhallgatók a fejeken).

Az éjszakai élet lüktet. Kis, haloványan megvilágított bárokban stílusos muzsikusok pengetik a gitárt szűk közönség előtt. Napközben a tematikus kávézók furcsaságait bámulhatjuk meg. Van például egy kávézó, ahol kutyákat tartanak, hogy a vendég kávézgatás közben ebeket simogathasson. A Bali Superstore nevű pub az indonéz sziget egzotikusságából próbál valamit ide csempészni. 

A Yogiga Expression Gallery is egy furcsa hely, ahol alteros irányzatokat vegyítenek (performanszok, fotós ez-az stb.).

Ha errefelé akarunk vásárolgatni, akkor irány a Mecentopolis, ahol a globális ruházati háttérhatalom csápjai közé szorulunk (Uniglo, GAP).  


Sinchon

(szincson) - Hangul 신촌  - Hanja 新村

metró: Sinchon (2-es vonalon) - Hangul 신촌역 , Hanja 新村驛

A sok helybeni egyetem miatt a diákság határozza meg e negyed jellegét. Élénk miliő sok kicsi étteremmel, kávézóval. A divatcuccok túlárazottak. Sinchon Hoandae negyedhez hasonlít, de annál talán cool-abb, ugyanakkor kevésbé ritmusos. Mindenképpen késő délutánra vagy kora estére időzítsük Sinchon meglátogatását, mert akkor a legérdekesebb, színesebb. Napközben nem különleges.


Gangnam

(hánnám) 강남

metró: Gangnam - 강남역 - Hanja 江南驛

Jelentése: a folyótól délre. Ez egy modern, jólétet sugárzó, a befolyásos társadalmi réteget kiszolgáló negyed. Itt minden drágább, mint máshol a városban. Sok a drága étterem. A COEX mall bevásárlóközpont sem az alacsony árairól ismert.  

Egy Psy nevű koreai rapper tette világhírűvé a negyed nevét a Gangnam style című videójával, amit a You Tube-on 200 millióan néztek meg. A pasi ugyebár őrült lovaglós mozdulatokkal vált világhírűvé. Kevésbé vált ismertté, hogy a bugyutának tűnő előadás mögött (talán) éles társadalomkritika áll, amit a szöuliak persze megéretnek. A dal (talán) élcelődik a pöffeszkedő újgazdagokon, sznob aranyifjakon, mindazon, amit némiképpen e Gangnam negyed megtestesít. Psy maga a nyilatkozataiban tagadja, hogy a videó más lenne, mint egy szimpla móka. Mindenesetre sok középosztálybeli szöuli szívesen gondolja, hogy a világsláger a helyi gazdagokat fricskázza. 

Az itt lakók gazdagok, az tuti, hiszen egy itteni apartman átlagos ára 200 millió forint körül mozog.Gangnam "Rodeo Drive"-ja - Kriszta fotója

Myeongdong

명동

2 metróállomása: Myeong-dong (4-es vonalon) - koreaiul: Hangul 명동역, Hanja 明洞驛

és a Euljiro 1-ga (2-es vonalon) - Hangul 을지로입구역, Hanja 乙支路入口驛


Kriszta fotója

Jamsil

Jamsil sok látnivalót kínál, köztük a Lotte World nevű vidámparkot, amelynek híres "Magic Island" nevű része Európa hangulatát idézi. A vidámparkban számos szórakoztató attrakció és program található, többek között óriáskerék, hullámvasút, jégszínház és sok más.

Jamsilban található a Lotte World Tower, amely Dél-Korea legmagasabb épülete. A torony 123 emeletes, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra.

Az Olympic Park szintén található Jamsilban, amely egy hatalmas park, amelyet a 1988-as szöuli olimpiai játékokra építettek. A parkban számos sportlétesítmény, múzeum, szabadtéri színpad és tavak találhatók.

Jamsilban számos bevásárlási lehetőség is van, többek között a Lotte Department Store, amely az egyik legnagyobb áruházlánc Dél-Koreában. Emellett több kisebb bolt, étterem és kávézó is található a környéken.

Jamsil jól kapcsolódik a többi Szöulban található területhez. A metróvonalak és buszok sokféle közlekedési lehetőséget biztosítanak, és könnyen elérhetőek a város más részei is.

Jamsil sok szórakozási lehetőséget kínál, többek között éjszakai klubokat, bárokat, éttermeket és kávézókat. A környék különösen a fiatalok és a turisták körében népszerű.


Namdaemun és a piaca 

(námdééum) 남대문시장

21, Namdaemunsijang 4-gil, Jung-gu, Seoul
서울특별시 중구 남대문시장4길 21 (남창동)

metró: Hoehyeon - Hangul 회현역  Hanja 會賢驛

Kb. 2 órás program. Kaja, ruha, csecsebecse, minden. Helyi viszonylatban olcsóság, de jellemzően a bevásárlóközpontban a fix árakkal jobban járunk, mert a piaci kereskedők a turistát próbálják magas árral lehúzni. Gwangjang piac

Helyi név 광장시장
Helyi cím (우) 03195종로구 창경궁로 88

Metró: Jongno 5-ga

Hangul 종로5가역
Hanja 鍾路五街驛

Koreai streed food témában nagy áttekintés nyújt. Elég drága. Ami jó, hogy hagyományos piac, nem turistás, többnyire a helyiek jönnek ide.

Baedongbaji étterem

Baedongbaji étterem Szöulban nagyon híres, mert nagyon finom és autentikus koreai ételeket kínál, és a helyi lakosság és a turisták körében is nagyon népszerű. Az étterem egy tradicionális koreai házban található, és olyan ételeket kínál, amelyeket a koreai konyha hosszú történelme alatt fejlesztettek ki.

Az étterem két legnépszerűbb étele a samgyetang (tyúkhúsleves) és a galbi (marhahús borda), amelyek híresek az autentikus ízük és a friss, minőségi összetevőik miatt. A samgyetangot egész tyúkot, rizst, ginsenget és egyéb gyógynövényeket használva készítik el, amely a koreai konyha egyik legfontosabb és legismertebb étkezése. A galbi pedig finom, édeskés mártással és friss zöldségekkel tálalják.

Az étterem atmoszférája is nagyon vonzó, mivel egy hagyományos koreai épületben található, amelynek belső terei a koreai kultúra és a hagyományok megjelenítésére is alkalmasak. Az étterem hangulata így a koreai konyha szerelmesei számára igazi élményt nyújt.

Az étterem gyakran zsúfolt, ezért előzetes foglalás ajánlott.

Cheonggyecheon patak

Cheonggyecheon egy híres városi patak Szöulban, Dél-Koreában. A patak 11 kilométer hosszú és áramlása a városközpontban található, és sok turista számára népszerű helyszín.

A patak környéke egy nagyon kellemes és csendes hely a városban, amely lehetőséget nyújt a természettel való találkozásra és a pihenésre a városi forgatagból. Az állandó vízfolyás miatt a patak mentén található zöldövezetek és parkok gyakran szolgálnak színhelyként piknikekhez, séta, vagy futás céljából.

Cheonggyecheon nemcsak a természeti környezet miatt népszerű, hanem azért is, mert hozzájárult a városi környezet javításához és a turizmus fellendítéséhez. A patak és környéke sok fontos történelmi és kulturális látnivalót kínál, beleértve a Cheonggye Plaza-t, amely egy hatalmas tér, ahol számos nyilvános rendezvény és műsor szerveződik.

A patak partján sétálva vagy biciklizve gyönyörű kilátás nyílik a városra, a hatalmas felhőkarcolókra és a híres hídakra, amelyek a patak fölött ívelnek át. Este a patak és a környező terület is megvilágítják, és egy még romantikusabb és látványosabb környezetet nyújtanak.

Idilli séta a betonrengeteg közepén

Kriszta fotói

Dongdaemun Design Plaza

Helyi név 동대문 디자인 플라자
Helyi cím (우) 04566중구 을지로 281

Metrómegálló: Dongdaemun History & Culture Park

Hangul 동대문역사문화공원역
Hanja 東大門歷史文化公園驛

Kívül is, belül is világklasszis színvonal. Ez egy múzeum több időszaki kiállítással. Csupán az épület miatt is érdemes meglátogatni. Este a leglátványosabb a varázslatos megvilágítások miatt.

Bongeunsa templom

A Bongeunsa Templom egy híres buddhista templom,.A templomot a Silla-dinasztia idején, a 8. században építették, és az évszázadok során többször is bővítették és renoválták.

A Bongeunsa Templom lenyűgöző látványt nyújt a látogatók számára, akik megcsodálhatják a több mint 1 200 éves történelmét. A templom számos impozáns épülete, pavilonja és szentélye található, mindegyikükben találhatók gyönyörű szobrok, díszítések és műalkotások.

Az egyik legizgalmasabb része a templomnak a 23 méter magas Buddha-szobor, amelynek képe magasan emelkedik a templom fölé. A látvány lenyűgöző, és az emberek több, mint 700 éve tisztelik a Buddha szobrát.

A Bongeunsa Templom nemcsak a buddhista vallás fontos szent helye, hanem egy turistalátványosság is, amelyet azoknak a látogatóknak ajánljuk, akik szeretnék megtapasztalni a Dél-Koreai buddhista kultúrát, történelmet és hagyományokat. A templom minden évben rendez számos vallási és kulturális rendezvényt, amelyeknek keretében a látogatók megismerkedhetnek a buddhizmus fontosabb elemeivel és gyakorlatával.

Deoksugung palota

"Deoksugung Palota (덕수궁), mely egyike az Öt Nagy Csoszon Palotának. A palota főbejáratánál (Daehanmun) tradicionális ruhába öltözött királyi őrök teljesítenek szolgálatot, s itt zajlik a látványos őrségváltási ceremónia (hétfő kivételével) is naponta háromszor (11.00, 14.00 és 15.30), amit semmiképp sem akartunk kihagyni.

Megvettük a jegyeket (1000 KRW/fő), fotózkodtunk az őrökkel, majd elindultunk bejárni a palotakomplexumot.

Az egyik legfőbb látnivaló a Junghwajeon, azaz fő trónterem, mely a rövidéletű Koreai Birodalom politikai központjaként funkcionált a 20. század elején. Eredetileg az 1902-es építésekor emeletes épületnek indult, majd két évvel később leégett, s 1906-ban már csak egyszintes tetővel építették újjá. A trónterembe tekintve érdemes megfigyelni a trón fölötti aranyozott sárkányfaragásokat.

A Junghwajeon mellett, egy határozottan nyugatias, klasszicista stílusú épület, a Seokjejeon húzódik, melyet egy brit férfi tervezett Gojong király lakhelyéül, ám végül japán művészeti galériaként funkcionált a koreai függetlenségig. Manapság egyik szárnyában a palotakincseknek szentelt kiállítás tekinthető meg, míg másik felében modern kortárs művészeti galéria működik.

Szintén érdemes még megtekinteni az eklektikus stílusú Jeonggwanheon Pavilont, melyet Gojong király azért épített egy orosz építésszel, hogy legyen hol elfogyasztania a napi egy csésze kávéját.

A palotát a 14. században építették eredetileg elegáns villaként a királyi család rokonai számára. A jelentősége akkor nőtt meg, amikor az 1592-es japán inváziót követően Seonjo (Szondzso) király visszatért Szöulba, s mivel a város királyi palotáit mind felégette az ellenség, ideiglenesen ide, a Deoksugung Palotába költözött be.
Közel 400 évvel később, 1897-ben az utolsó Csoszon királyként és egyben első koreai császárként ismert uralkodó, Gojong (Kodzsong) is ide költözött, sőt még a japánok által kikényszerített, 1907-es lemondását követően is itt élt tovább egészen 1919-es haláláig. Maga a Deoksugung név is különleges jelentéssel bír: "az erényes, hosszú élet palotája"." forrás

Gwanghwamun tér

(háámun)

A Gwanghwamun tér egy nagyon fontos és híres történelmi helyszín Szöulban. A tér az egyik legnagyobb és legforgalmasabb területe a városnak, és egyben a történelmi központját is jelenti.

A Gwanghwamun tér található a Jongno nevű kerületben, ahol találhatóak az ország legfontosabb kulturális, vallási és politikai intézményei. A tér középpontjában található a Gwanghwamun kapu, amely egy hatalmas, piros tetővel ellátott kapu, amely a korábbi Joseon dinasztia idején volt a királyi palota bejárata. Ma a kapu a történelmi emlékmű, és a turisták egyik legkedveltebb helyszíne a területen.

A tér másik fontos látnivalója a Sejong Center for the Performing Arts, amely Dél-Korea legnagyobb művészeti központja. A központban számos színházi előadás, koncert és egyéb művészeti rendezvény zajlik. Emellett a tér környékén számos múzeum, étterem, kávézó és bolt található.

A Gwanghwamun tér a történelmi jelentőségének köszönhetően fontos helyszín a politikai megmozdulások és a tüntetések színhelye

Ssamji-gil

Ssamji-gil egy népszerű bevásárló- és szórakoztató komplexum. Az épület egy apró sikátorhoz hasonlít, amelyben egy sor kis üzlet és étterem található, ahol a látogatók megvásárolhatják az autentikus koreai ételeket, italokat, kézműves termékeket és szuveníreket.

Az Ssamji-gil egy olyan hely, ahol a látogatók átélhetik a hagyományos koreai életstílust, mivel az épület kialakítása a hagyományos hanok stílusát követi. Az épületen belül számos kis bolt található, amelyek kínálnak koreai és modern kézműves termékeket, édességeket és ételeket, amelyek ízletesek és egyediek.

Az Ssamji-gil emellett számos kulturális rendezvénynek is helyet ad, például hagyományos zenei és táncelőadásoknak, valamint kézműves bemutatóknak is. A komplexum nagyszerű lehetőséget nyújt a helyi kultúra és életstílus megismerésére.

Az Ssamji-gil rendkívül vonzó a látogatók számára, mivel az autentikus ételek, kézműves termékek és szuvenírek mellett egyedi élményt nyújt a látogatóknak a hagyományos koreai építészet és kultúra terén. Az épület kis méretei miatt hangulatos és barátságos atmoszférát teremt, amely a látogatók számára kellemes élményt nyújt.

Vécé és kaki múzem

A világ feltehetően legjelentősebb múzeuma a vécék és a kaki kultúrtörténeti, egészségügyi, közérzeti témakörében. Kicsi múzeum, amit egy óra alatt alaposan meg lehet nézni, de ehhez sokat kell közlekedni, ugyanis Szöul egyik déli elővárosában, Suwotban található. 

 

Koreai-magyar közös fargyakorlat

Kötelező olvasmány erről: Mr. Toilet vécémúzeuma Szöulban

Szöul környéki látnivalók

Namsan hegy: A Namsan hegy egy kicsit kívül esik a városon, de csodálatos kilátást kínál a városra és a környékre. A hegyen található az N Seoul Tower, amely a város egyik legmagasabb pontja és a látogatók számára lenyűgöző kilátást nyújt.

Jogyesa templom: Ez a hagyományos buddhista templom lenyűgöző épület, amely kínai és japán építészeti hatásokat ötvözi. A látogatók megismerkedhetnek a buddhista vallással, kultúrával és hagyományokkal.

Bukchon Hanok falu: Ez a hagyományos koreai falu egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak, akik megismerkedhetnek a hagyományos koreai életmóddal és kultúrával. A faluban sok hagyományos koreai ház található, amelyeket az építészeti stílusuk miatt érdemes megnézni.

Olvasmányos linkek

"Az impozáns szöuli Városháza (서울특별시 청사), melyet még 1926-ban a japán megszállás idején a japán kormány építtetett, 1945-től egészen 2012-ig szolgált városházaként, amikor a városatyák egy új, modern épületbe költöztek a közvetlen szomszédságban, míg a régit könyvtárrá alakították át. Meglehetősen bizarr látvány, ahogy a régi Városháza rideg, szürke háztömbje mögül kimagasodik az óriási cunamira emlékeztető, extravagáns üvegpalota (új Városháza), mely mintha el akarná árasztani az előtte elterülő Szöul Plázát (mely nevével ellentétben nem egy bevásárlóközpont, hanem egy zöld, füves placc)." forrás

Gwangjang piac

Fotóegyveleg

Gangnam kis utcás része - Kriszta fotói

Namdemun negyed

Városháza tüntetőkkel - Kriszta fotója

Háborús múzeum: elnöki limuzin - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon