ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Korea


hirdetes

útikritikák


Dél-Korea

Általános tanácsok | Puszan | Kjongdzsu | Bunjae Artpia művészeti park | Imjingak park | Demilitarizált zóna | Csedzsu sziget |Kjongdzsu | Pulguksza | Egyéb látnivalók


Általános tanácsok

Dél-Korea felfedezéséhez minimum 10-14 nap szükséges. Szöulra feltétlenül érdemes legalább 4 teljes napot szánni, a demilitarizált övezetre szánt egynapos kirándulást nem számolva. 

A dél-koreai turistáskodás során jellemzően nagy hányadban érdemes gyalogolni. Ezért mindenképpen vigyünk magunkkal valamilyen sportcipőt.   

Kriszta fotója

Puszan

Puszanról külön tartalom épül errefelé kattintva.

Kjongdzsu

Más átírásban: Gyeongju  (koreaiul: 경주)

Kjongdzsu valaha a Sill koreai királyság fővárosa volt. Kulturális turizmus szempontjából szuper hely, mivel rengeteg régi épület, ősi sírhant, mindenféle műemlék található, főleg 7. és a 10. század közötti aranykorszakból. 

A belföldi és távol-keleti turisták körében nagyon népszerű célpont. Európaiak még kevésbé ismerik, látogatják.

Bunjae Artpia művészeti park

Bunjae Artpia művészeti park Dél-Koreában található, ahol a látogatók számos bonsai fát, cserjét és virágot láthatnak.

Imjingak park

Demilitarizált zóna (észak-koreai határ övezete)

A Demilitarizált Zóna (DMZ) egy 4 kilométer széles és 250 kilométer hosszú határövezet, amely Dél-Koreát és Észak-Koreát választja el egymástól. A határzónát az 1953-as fegyverszüneti megállapodás létrehozása óta tartják fenn, és a két ország közötti politikai feszültségek miatt szigorúan ellenőrzik.

A DMZ a világ egyik legjobban őrzött határátkelője, és csak korlátozott számú látogató engedélyezett. A határzónán keresztül látogatók számára több különböző helyszín is elérhető, mint például a Dorasan vasúti állomás, amely a Koreai-félsziget déli és északi részét összekapcsoló vasúti vonal végállomása. Ezen kívül a határzónában található a Panmunjom falu, amelynek közepén az ismert kék barakk található, és ahol a két Korea diplomáciai képviselői találkoznak a béke tárgyalásai céljából.

A DMZ egyedülálló látványosság és a koreai konfliktus történetének szimbóluma. Bár a határzóna látogatása egy bizonyos fokú kockázattal jár, számos turista számára vonzó célpont, akik érdeklődnek a koreai történelem és politika iránt.

"Nehéz szavakkal körülírni, mit is jelent egy kis kék épület. A közös ellenőrző pont közepén egy kék, garázshoz hasonlítható épület áll. Ezen belül húzódik a határ. Van egy asztal a közepén, aminek egyik felén észak, másik felén pedig dél tárgyal. Besétálhatunk a dél felőli ajtón, körbejárhatjuk a 10 méter hosszú "szobát", de ha az északi ajtón kilépnénk, akkor lelőnének. Ugyanez fordítva is igaz. Egy átlagos, nagyméretű garázsnak tűnik, mégis ez választ el egy nemzetet. Mindkét oldalán folyton katonák sétálnak, akik egy nyelvet beszélnek és mégis ellenségek. Mindkét oldal éjjel-nappal figyeli egymást és a katonai őrváltásokat. A fegyverek csőre vannak töltve, és nyugtalanság van a levegőben. Öt percre mehettünk be, mindkét oldal katonáinak a felügyelete alatt. (2015)" forrás

Csedzsu sziget

Avagy Jeju-sziget Dél-Koreában található és az ország legnagyobb szigete. Az UNESCO világörökségi helyszíneként is számon tartott sziget híres a gyönyörű természeti környezetéről, a vulkanikus tájáról, a tengerpartjairól és a kultúrájáról. A sziget az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Dél-Koreában, és sok különböző látnivalót kínál a látogatóknak, mint például a Hallasan Nemzeti Park, a Manjanggul-barlang, a Cheonjeyeon-vízesés és a Jungmun Tengerparti Park. A szigeten találhatók hagyományos koreai házak (hanok), múzeumok, tematikus parkok és fürdők is, valamint kiváló gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak az utazók.

Kjongdzsu

avagy Gyeongju

Gyeongju egy város Dél-Koreában, amely az ország délkeleti részén található. A város az egykori Silla királyság fővárosa volt, és számos történelmi és kulturális látnivalót kínál.

Gyeongju-ban számos műemlék és régészeti lelőhely található, mint például a Bulguksa-templom, a Seokguram-barlangszentély, a Cheomseongdae obszervatórium és az Anapji-tó. Emellett számos múzeum és kiállítás is várja az érdeklődőket, mint például a Gyeongju Nemzeti Múzeum és a Shilla Történelmi és Kulturális Központ.

A városban található természeti látnivalók közé tartozik a Namsan-hegy, amely csodálatos kilátást nyújt a környékre, és a Bomun-tó, amely egy népszerű pihenőhely és üdülőhely.

Pulguksza

(vagy Bulguksa)

A Bulguksa (밀구카사) egy buddhista templom Dél-Koreában, a Gyeongsangnam tartományban, Gyeongju város közelében található. A templom az egyik legfontosabb buddhista szentély Dél-Koreában és az UNESCO Világörökség része.

A Bulguksa templomot 751-ben építették, az Silla királyság idején. Az épületegyüttes egyik jellegzetessége a két legfontosabb épület, a Daeungjeon főtemplom és a Geungnakjeon templom közötti központi udvar, azzal a célzattal, hogy a látogatók méltóságteljes környezetben imádkozhassanak.

A Bulguksa számos értékes műkincset őriz, többek között 3 arany Buddha szobrot, több kőből faragott szobrot, valamint számos szentélyt, zarándokhelyet és szertartási épületet.

A Bulguksa templom a koreai buddhizmus és építészet egyik legszebb és legfontosabb műemléke, amelyet mind a koreaiak, mind a külföldi látogatók gyakran felkeresnek.

Egyéb látnivalók

Banpo-híd

A Banpo-híd (반포대교) egy híd Dél-Koreában, amely a Han folyó (Hangang) fölött húzódik és összeköti a Seoul város déli és északi részeit. A híd hossza 1,4 kilométer, és két szinten halad át rajta az autóforgalom és a metró.

Az egyik legérdekesebb jellemzője a Banpo-hídnak az a kétoldali vízsugár-rendszere, amelyet a híd mellé építettek. Az éjszakai időszakban, különleges vízi show keretében, amelyet a hídon kialakított világítási rendszerrel és a vízsugár-rendszerekkel együtt mutatnak be. A show során a vízsugár-rendszerek különböző színekben pompáznak és zenei kísérettel változnak a minták és a formák.

A Banpo-híd az egyik legismertebb és legnépszerűbb híd Dél-Koreában, amely turisták és helyiek számára is vonzó látnivaló. Éjszaka a híd és a vízi show látványa különösen impozáns, és egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak.

Haeshindang Park

Haeshindang Park (해신당 공원) egy park Dél-Koreában, a Tongyeong városban található. A park leginkább a "falloszparkként" ismert, mivel számos faragott fa- és kőszobor található benne, amelyek pénisz alakját öltik. A parkot gyakran a "szexuális szimbolizmus kertjének" is nevezik.

A parkban található faragott szobrok között számos nagy méretű faragott pénisz található, amelyeket a koreaiak hagyományosan a termékenységgel és a boldog házassággal kapcsolatban tartanak számon. Azok a látogatók, akik az egészségükért, a gyermekáldásért, vagy a házasságuk sikeréért kívánnak imádkozni, gyakran ellátogatnak a parkba.

A Haeshindang Park az egyik legfurcsább turisztikai látványosság Dél-Koreában, és egyre népszerűbbé válik azok körében, akik érdeklődnek a különböző kultúrák és hagyományok iránt. Azonban a látogatás előtt fontos tudni, hogy a parkban található faragott szobrok meglehetősen grafikusak lehetnek, így nem ajánlott minden korosztály számára.

Fotóegyveleg

ünnepi ruhák - Kriszta fotója

A puszani Gamcheon kulturális falut megmosolyogtató túlzással "Korea Machu Picchujának és Szantorinijének" titulálják - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon