ÚTIKRITIKA.HU / Puszan (Busan)


hirdetes

útikritikák


Puszan (Busan)

Puszan dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | 40 lépés negyed | Gamcheon kulturális falu | Jagaichi halpiac | Busan Tower | Beomeosa templom | Egyéb templomok | Yongdusan park | Dalmaji domb | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Kirándulások | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója


 

Puszan dióhéjban

(koreai kiejtés: buszán)

Lakosság (2023-ban): közel 3,5 millió

 • Puszan (vagy Busan) Dél-Korea délkeleti részén fekvő nagyváros. Ez a második legnagyobb dél-koreai város (persze Szöul után).
 • A tengerparti Puszannak van a legnagyobb dél-koreai strandja, és a legnagyobb folyója (Nakdong).
 • Puszan kikötőváros. Itt van a legnagyobb dél-koreai kikötő, ami a világon az 5. legnagyobb.
 • Puszan legnagyobb körzete, a Haeundae (koreai kiejtés: heunde), kb. 430 ezer lakossal.
 • A városban rengeteg turista látnivaló van: sok templom, műemlék (pl. egy erődítmény).
 • A város híres a halpiacáról, a Jagalchi Fish Marketről. Ez a Dél-Korea legnagyobb tengeri élelmiszerpiaca, ahol friss halakat, kagylókat, rákokat és egyéb tenger gyümölcseit lehet vásárolni, sőt helyben enni.
 • Fő nevezetességek: Gamcheon kulturális falu, Busan Tower, Beomeosa és a Haedong Yonggungsa buddhista templomok, a fent említett halpiac, Haeundae Beach és a Gwangalli Beach, 40 lépés negyed, 

Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Mindenképpen a legélvezetesebb élmény a Jagalchi halpiac (a legnagyobb dél-koreai halpiac)
 2. A város, a Gwangalli-híd a látványos esti fényárban
 3. A "nagyképűbb", túlságosan menő Szöulhoz képest Busan inkább emberi léptékű és természetesebb
 4. A hatalmas kikötő az elképesztően sok konténerrel lenyűgöző látvány
 5. Az olcsó taxizás
 6. A vasúti pályaudvar szuper modenrnsége 
 7. A Haeundae beach esti nyüzsgése

Nem tetszett

 1. Busan múzeumai európai turistának nem nyújtanak sokat 
 2. A 40 lépés negyed csalódást keltett, nem nagy szám, többet vártam tőle
 3. A Jagalchi halpiacot azért nagyobbnak képzeltem el
 4. A Gamcheon kulturális falu meglehetősen "műanyag", mesterkélt
 5. A Busan Tower éppen (tartósan) zárva volt, amikor ott jártunk
 6. Marci csirkehúst rendelt, de félreértésből csirke belsőséget kapott, amit egyáltalán nem szeret (körültekintően kell választani!)
 7. Itt is (mint Szöulban) rengeteg a jellegtelen lakóháztömb

Vélemények

"Mint minden rendes második számú város, Puszan is állandóan Szöullal rivalizál. Nekem elsőre a Moszkva-Szentpétervár cicaharc jutott eszembe: van egy ép ésszel felfoghatatlan méretű, helyenként egyáltalán nem egységes főváros (Moszkva, illetve Szöul) és egy fokkal élhetőbb, az ország karakteréhez sokkal jobban illő tengerparti vetélytárs (Szentpétervár és Puszan). Merthogy Puszan sokkal "koreásabb", az tény: elkülönült, modern városrész - gyakran hasonlítják Miamihoz - és egy állandóan hömpölygő régi, kikötővel, halpiaccal, kicsit arrébb pedig a párját ritkító tengerparti buddhista kolostor. (2015)" forrás

Kriszta fotója

Odajutás

Szöulból Puszanba közötti vonatozás időtartama kb. 3 óra 5 perc. Költsége egy útra és egy főre forintba átszámolva kb. 13300-16300. Busszal 6 óra 20 perc, 9500-14500 forint.

Finnairrel - új járat - direkt Európából

Szállás

Ha csendesebb, de hangulatos környékre vágyik Puszánban, akkor az alábbi negyedeket érdemes szállásfoglalás szempontjából fontolóra venni:

Haeundae: Haeundae Puszan egyik legnépszerűbb és legismertebb negyede. A terület a tengerparti üdülőhelyről, a Haeundae Beach-ről híres, de a távolabb eső részek csendesebbek lehetnek. A tengerpart mentén és a környező utcákban számos minőségi szálláshely található.

Gwangalli: Gwangalli egy másik tengerparti negyed Puszanban. Ez a terület kevésbé zsúfolt, mint Haeundae, és egy hangulatos sétány mentén helyezkedik el. A Gwangalli Beach különleges éjszakai kilátást nyújt a város fényeire, és számos kávézó, étterem és butik szórakozási lehetőséget kínál.

Nampo-dong: Nampo-dong egy vibráló negyed Puszan központjában. Ez az üzleti és kulturális központ, ahol a helyiek és a turisták is szívesen járnak. A negyedben található az igazán hangulatos Jagalchi halpiac és a Gukje piac. Környékén több csendesebb, kisebb szálláshely is található.

Songdo: Songdo egy kevésbé ismert, de bájos tengerparti negyed Puszan déli részén. A Songdo tengerpartja kellemes sétákat és csodálatos kilátást kínál a tengerre. A negyedben található Songdo Skywalk is népszerű attrakció, ahol a látogatók a tenger felett sétálhatnak.

Gamcheon: Gamcheon népszerű művészeti negyed Puszanban, ismert a színes házairól és művészeti installációiról. Bár nem tengerparti negyed, ez a terület a nyüzsgő város zajától távolabb esik, és egyedi hangulatot kínál. Szálláshelyek és vendégházak találhatók a negyedben.

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Aria Motel , Hotel Angel

3 csillagos: Hotel Sunset Business, Hotel Noah

4 csillagos: Hotel The Westin Chosun Busan , Avantree Hotel Busan

Helyi közlekedés

,, Puszan nem csak a tenger partján, de mindenféle hegyek-dombok között fekszik, így nincs olyan igazán összefüggő városszövete, mint amit itthon megszoktunk. Ennek sok előnye is van, de rengeteget lehet össze-vissza utazgatni úgy, hogy nem is tudjuk igazán, hogy voltunk-e már a városban? Viszont a metró-aluljáró labirintusok gyakorlatilag a vonallal párhuzamosan tartanak állomástól-állomásig. És tele vannak üzletekkel, amik pl ilyen 18+ -os csodákat árulnak a vifon levesek mellett. (2019)" forrás

Metró

Puszanban a metróhálózat jól kiterjedt és hatékonyan működő. A fővárosban használatos bérlet itt nem érvényes.


Puszani metró - Kriszta fotója

Busz

Busan buszhálózata nagy kiterjedésű, sok járatot magában foglaló. A helyismeret nélküli turistának azonban inkább a metró használatát ajánljuk, mert a buszjáratok menetrendjén a koreai nyelvtudás nélkül aligha tudunk eligazodni. Ráadásul a metróval gyorsabban elérünk oda, ahová el akarunk jutni.

Taxi

Busan utcáin nagy számban közlekednek taxik. Az induló tarifa 2200 won, és az első 2 kilométer megtétele után 140 méterenként és 34 másodpercenként 100 wonnal emelkedik a tarifa. Ha a taxi úthasználati díjas kapun megy keresztül, azt az extraköltséget az utasnak kell állnia. A piros és a fekete színű taxik deluxe kategóriájúak és általában magasabb tarifával működnek.

A taxisofőrök nem beszélnek európai nyelveket s ezért praktikus, hogy koreai betűs írással tudjuk megmutatni a célállomásunkat. Hiába mutogatunk nekik latin betűs térképet, vagy bármi más szöveget, azt egyáltalán nem fogják megérteni. 


Kerékpár

Busanban lehet kerékpárral közlekedni, de nem igazán biztonságos a helyi autósok kiszámíthatatlan vezetési stílusa miatt.

A térségben lévő Haeundae-ban jobb a helyzet, mert ott sok a kerékpárút, amit azonban a mopedesek is igénybe vesznek. 

Gyalog

Nem érdemes Busan felfedezésének megtervezésében nagy reményeket fűzni a gyalogláshoz. Hegyes, dombos város, jó nagy kiterjedéssel, és sok időt elvesztegethetünk, ha nem iktatunk be tömegközlekedést, főleg metrózást. Egyedül a városközpont bejárását érdemes gyalogosra tervezni.

Étkezés

A "food street" (Changseon-dong Eatery Alley) tele van utcai kajáldákkal, mobil kifőzdékkel és ételt osztogató helyiekkel.

A halpiacokon kóstoljuk meg a nyers tengeri gyümölcsöket és halakat (koreai neve: hwae), mert a japán sashimivel ellentétben ezeket prímán főszerezett és csípős mártogatós szószokkal kínálják.

Kriszta fotója

,, Annyira megéheztünk, hogy a közeli tengerparti halpiac, a Tsukiji kistestvére roppant vonzó úticéllá változzon, és el is merültünk a kínálat tengerében (#képzavar): Végtelen mennyiségű akvárium, amiben még vidáman mászkál fel alá a menü, amit természetesen minden árusnál elkészítenek az utcafront mögötti étteremben. Visszagondolva, reméljük a kutyaárus hely még állatbarát és nem catering profillal jött létre.

Mivel roppant tökösek és a tengeri dolgokat kedvelők vagyunk, ezért a sok teljesen ugyanolyan hely közül beültünk abba, ahol a leghangosabban fogyasztottak a helyiek. Itt kikértük a kagyló menüt, ami a koreai bbq legsötétebb rejtelmeibe vezetett be minket. A kis tengerfenéki kapirgálókat még élve dobták rá az asztal közepén égő lángra, majd amikor pincérünk már elég jónak ítélte meg a készültség fokát, a forróságtól rúg-kapáló csápgézákat egy sima technika szakkörös ollóval fogyasztható méretű darabokra vágta. Sok mindenen túl voltunk már, de itt azért kellett némi lélekjelenlét, hogy elkezdjük fogyasztani. Szerencsére hamar megtaláltuk a tökeinket, és belevágtunk, az elsőre kicsit fura állagú, de amúgy roppant finom menü eltüntetésébe. (2019)" forrás

Vásárlás

Lotte áruház

Shinsegae Department Store and Spaland

Ez tán a világ legnagyobb áruháza, Guinness-rekordot tart.

Szórakozás

Sokak szerint Puszan sokkal szebb város esti kivilágításban, mint nappal. Szóval ez önmagában egy esti programot kínál a turistának. Izgalmasak a bevásárló negyedek a sok neonreklámmal, és főleg a Gwangalli-híd baromira látványos.

Este, éjszaka pezsgő a kávézós és bár világ.

A legmenőbb (és legdrágább) szórakozóhelyek a menő szállodák komplexumaiban vannak. A többi bulihely Puszan legkülönbözőbb részein találhatók, tehát nincs egy olyan negyed, ahová erősen összpontosul az éjszakai élet. 

Egyéb hasznos információk

Közbiztonság

Általánosságban véve Puszan éppen annyira jó közbiztonságú város, mint a többi Dél-Koreában. A nappal órákra nézve ez határozottan így van, viszont éjszaka nem árt óvatosnak lennünk. Az éjszakában egyedül járkáló turista lányok néha elszenvednek szexuális jellegű inzultusokat. A helyi rendőrség az ilyesmire nem reagál komolyan. A nemi erőszak ritka, viszont nagyon is jellemző, hogy a pályaudvar tájékán kellemetlenül beszólogatnak az egyedül sétáló külföldi lányoknak. Tanácsos férfi kíséretben járni-kelni a sötétedés után. Éjszaka, a kocsmák tájékán megtörténhet, hogy a turista férfit ér inzultus, mert a részeg helyiek nem tudják kordában tartani idegenellenességüket. 

Ne lepődjünk meg, ha a metrón minden ok nélkül egy helyi, vagy helyiek valami arckifejezéssel, (számunkra érthetetlen) beszólással kellemetlenkedik. Tettlegességig az ilyesmi nem fajul, ha higgadtan viselkedünk. 

Tiszteletbeli magyar konzulunkat Busanban, CHANG Jekuk:

 • Cím: Busan Haeundae-gu Centumjungang-ro 55 (U-dong, Dongseo University Centum Campus) 48058
 • Előhívó: (00-82) (51)
 • Telefon (Titkárság): (00-82) (51) 320 1500
 • E-mail: sumi@dongseo.ac.kr

,, Az ország déli területe, ahol Busan is van, egyébként a félsziget legmelegebb része, itt már a szubtrópusi éghajlat a meghatározó. Ettől válik a tél melegebbé, viszont a nyári hőmérséklet megegyezik az ország északibb területeivel. Míg Szöulban átlagosan évi 25 napon várható havazás, addig Busanban ez mindössze öt nap." forrás

40 lépés negyed

40계단 문화관광테마거리

Érdekes, igazán nem szokványos városközponti utca, ahová ötletes utcai szobrok sokaságával próbálják csábítani a turistákat. Túl sok turista nem jár erre, szóval nyugiban lehet élvezni, fotózni szobrokat sajátmagunkkal. Nem szenzációs, de legalább jópofa. A szoborjelenetek zöme az ötvenes-hatvanas évek Puszanjának életjeleneteit rögzíti.   

Kriszta fotói 

Gamcheon kulturális falu

(koreai kiejtés: gámcsün avagy gámcsen)

감천문화마을

Színes művészfalu. Szentendre profibb változatban. Aranyos boltocskák, hangulatos pici kávézók sokasága. Szépek különböző szögben a tengeri kilátások. Érdekes, tarka, karakteres hely. Ne hagyjuk ki, ha éppen jó az időjárás, s nem esik az eső. 

 

Jagalchi halpiac

부산 자갈치시장

A világ egyik legnagyobb halpiaca!
Az 1-es metróval a Jagalchi megállóhoz, ott az 10-es kijáraton fel és egyenesen, majd a második utcán jobbra.
Nincs is túl ordenáré halszag.
Alkudozni lehet!

Ha az utazó családban vannak a hal és annak szaga iránt ellenszenvet viselő személyek, akkor ők a halpiacot látogatókat átmeneteileg elhagyva a közeli Biff térre mehetnek: 광장, mert az nem a halról szól és lehet csirkét enni, valamint érdekes hely.

 

Andris kérdez - Kriszta fotója

Kriszta fotója

"Átkeltünk a forgalmas Gudeok-ron, hogy bejárjuk Busan egyik fő nevezetességét, a Jagalchi halpiacot (자갈치시장). Korea legnagyobb halpiacaként említett hely közel egy kilométer hosszan nyúlik el egészen a Yeongdo hídig, és akkor még nem is beszéltünk a hétemeletes modern piaci épületről, mely minden szintje más és más tengeri herkentyűnek, halnak vagy ráknak van szentelve.

Lehet itt élő, frissen feldolgozott vagy szárított árut kapni, míg az egyik szint kizárólag nyershalra specializált éttermekkel van tele - szám szerint 186-al. A kínálat tengeri élőlényekből egészen bámulatos, s egy-két kivételtől eltekintve kifejezetten guszta látványt nyújtanak. Az egyik förtelmes kivétel, melynek a nevét a mai napig nem sikerült megjegyezni, annyira undorítóan néz ki, hogy a rosszullét kerülget, akármikor csak meglátom. Ha diplomatikusan akarok fogalmazni, egy óriási kövér, csupasz féregre hasonlít, de ha az őszinte véleményemet kérdezik, leginkább egy perisztartikus bélmozgással mozgó péniszre emlékeztet.

Az utcán elnyúló, régi halpiaci részen sétálni viszont összehasonlíthatatlanul jobb élmény volt, különösen mivel azok a kiskereskedők (a nagyszüleink korabeli nénikig és bácsikig), akik nem tudnák megfizetni a nagy épületen belüli standot, ide jöhetnek ki a portékáikkal." forrás

Kriszta fotója

Busan Tower

"A Yongdusan Park látképét egyértelműen a 120 méter magas Busan Tower (부산타워) dominálja, de az impozáns torony körül kialakított parkban is érdemes körülnézni. Láthatjuk például a híres japánverő admirálisnak, Yi Sun-shinnek a szobrát, egy virágokból készült órát és a hatalmas Polgárok Harangját.

A torony pénztárához érve a Bácsi nem engedte, hogy kifizessünk a fejenként 5000 KRW belépőjegyet, s meghívott minket. Innentől lifttel (40 másodperc alatt) mehettünk fel a kilátószintre, ahonnan pazar kilátás nyílt a nyüzsgő nagyvárosra.

A Busan-torony tetejéről jól lehetett látni a híres kikötőt, az öböl túloldalán magasodó Bongnaesan-hegyet, a kecses Busanhangdaegyo hidat és a várost borító toronyház-rengeteget." forrás

Kriszta fotója

Beomeosa templom

"A Beomeosát eredetileg még egy sillai szerzetes, Uisang alapította és építtette 678-ban. A legenda szerint, a Geumjeongsan-hegy tetején egy soha ki nem száradó, aranyvizű forrás fakadt, melyben lakó aranyhal végigugrált a színes felhőkön, majd eljött az égből, arra a helyre, ahol a templom később felépült. (Biztos így történt a valóságban!) Innen származik a Beomeosa név, mely magyarul annyit jelent, "A Mennyei Hal Temploma". A gazdag történelemmel bíró buddhista templom és monostor is a 16. századi japán inváziónak köszönheti részleges pusztulását, melyet csak késő Csoszon-korbeli időszakban sikerült újjáépíteni.

Maga a templomkomplexum ingyenesen látogatható, csak a szerzetesek, és a szertartások nyugalmának biztosítására vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni.

Érdekesség, hogy több, díszes kapun keresztül kell áthaladni, mígnem a központi részhez jutottunk. Ezeket belülről kétoldalt kissé bizarr, már-már groteszk helyzeteket megörökítő, festett faszobrok díszítették, mint például egy hangszeren játszó, ülő királyszerű óriás alakja, mely a zenélés közben lábával vígan agyontapossa a kicsiny, kopasz, nincstelen alattvalókat. Biztos ennek is megvan a maga filozófiai jelentése…

A főcsarnokban éppen akkor ért véget a buddhista szerzetesek szertartása, amikor odaértünk, úgyhogy a távolból, teleobjektívvel le is fotózhattunk néhányat közülük." forrás

Egyéb templomok

Yonggungsa templom (Haedong Yonggungsa Temple)

Yongdusan park

"Miután kereszteztük a népszerű bevásárlóutcát, a Gwangbok-ro-t, egy hosszú mozgólépcső vitt fel minket a hangulatos Yongdusan Parkig (용두산 공원). Miután felértünk, még rövid lépcsősort meg kellett másznunk, melyet a "Könnyek lépcsőjének" hívnak a helyiek.

A név állítólag onnan jött, hogy a koreai háború során átszökött észak-koreai menekültek itt, ezen a helyen táboroztak le, s siratták az otthon maradt társaikat, családtagjaikat. A történelem végül minden szempontból őket igazolta, mivel az előre nyomuló észak-koreai sereg egyedül Busan-t nem tudta bevenni, s megmaradt így dél-koreai kontroll alatt, sőt ideiglenesen a déliek fővárosaként is funkcionált. Busan kitartott mindaddig, amíg az amerikai vezetéssel érkező ENSZ csapatok fel nem szabadították gyakorlatilag a teljes Koreai-félszigetet. A történet akár itt véget is érhetett volna, ha Kína nem száll be a háborúba az északiak oldalán, s nem alakul ki a mai, megosztott állapot…

A Yongdusan Park látképét egyértelműen a 120 méter magas Busan Tower (부산타워) dominálja, de az impozáns torony körül kialakított parkban is érdemes körülnézni. Láthatjuk például a híres japánverő admirálisnak, Yi Sun-shinnek a szobrát, egy virágokból készült órát és a hatalmas Polgárok Harangját.

A torony pénztárához érve a Bácsi nem engedte, hogy kifizessünk a fejenként 5000 KRW belépőjegyet, s meghívott minket. Innentől lifttel (40 másodperc alatt) mehettünk fel a kilátószintre, ahonnan pazar kilátás nyílt a nyüzsgő nagyvárosra." forrás

Dalmaji domb

Jön!

Múzeumok

Puszan Múzeum

Ingyenes, színvonalas várostörténeti múzeum rendben, kronologikusan egymást követő részekkel. Koreai iskolás csoportoknak való. Külföldi turista számára nem igazán egy kötelező program.

Puszan Modern Történeti Múzeum

Nem különleges, de ha éppen arra járunk, akkor érdemes benézni. Főleg, ha többet akarunk megtanulni a koreai történelemről, például a japán megszállás évtizedeiről.

Puszan Művészeti Múzeum

Ingyenes a belépő. Koreai és nemzetközi modern művészeti tárgyakat mutat be. Jók az időszaki kiállításai is.

Egyéb látnivalók

Moontan Road

A Moontan Road a Haeundae Beach közelében található, és egy népszerű séta- és bicikliút a tengerpart mentén. A látogatók élvezhetik a friss tengeri levegőt és a látványos kilátást a tengerre, miközben sétálnak vagy kerékpároznak a part mentén. A Moontan Road a környék egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és rengeteg vendéget vonz egész évben.

A Moontan Road a tengerpartra néző, modern épületekkel és sok étteremmel, kávézóval és üzlettel rendelkezik. Az éjszakai kilátás különösen szép, amikor az épületek és a környező hegyek fényei az óceánra vetülnek.

A Moontan Road a Haeundae Beach-hez közel található, így a látogatók számára könnyen elérhetőek más helyi látnivalók és turisztikai célpontok, mint például a Dalmaji-hegyi kilátó, a Nurimaru APEC-ház és a Busan Aqvárium.

Sky Park

,, A Nampo metró állomás mellett található a Lotte Department Store - Gwangbok Branch bevásárlóközpont, aminek legtetején egy igazán egyedülálló kilátó bújik meg. A Sky Park az épület 11. emeletén kezdődik, innen egy külön felvonó visz feljebb. És mivel nem túl közismert, főleg a turisták körében nem, így igazán nyugodt hely. A kilátás pazar, az egész épület tetejét végig sétálva remek látványt nyújt a lemenő nap fénye a Busan torony mögött, amint megvilágítja a várost, a hatalmas kikötőt, a hidakat, a hajók sokaságát. (2019)" forrás

Érdekes negyedek

Nampodong negyed

Szuper itt az utcai piaci élet. Vannak tágas és szűk (köztük nagyon) szűk utcái. Még a szűk utcák közepén is kirakodnak ruhaárusok. Street food-ban is erős a hely.

Kirándulások

Haeundae hajókirándulás (Haeundae Cruise Boat)

A Haeundae hajókirándulás (Haeundae Cruise Boat) egy népszerű turisztikai tevékenység Busan (Puszan) városában, amely a Haeundae Beach-ről indul és a tengerpart mentén végighaladva különböző látványosságokat és kilátókat kínál a résztvevőknek.

A hajókirándulás során a résztvevők élvezhetik a tenger friss levegőjét, és gyönyörű kilátást kapnak a városra, a környező hegyekre és a tengerre. A hajókirándulás időtartama általában körülbelül 40-50 perc, és a résztvevők élvezhetik a kellemes hajózás élményét.

A hajó kirándulás során számos érdekességet láthatnak a résztvevők, például a Gwangan Híd, az Oryukdo Skywalk, a Nurimaru APEC Ház és a Dongbaek-sziget. Az utazás alatt idegenvezető is tart tolmácsolást angolul, így az utasok többet tudhatnak meg a látványosságokról és a történelmi helyszínekről.

A jegyek ára általában 15-20 USD között van, és helyszíni vásárlás is lehetséges. A hajókirándulások általában napközben és este is elérhetőek, így a látogatók számára több lehetőség áll rendelkezésre a program megtervezéséhez.

Dongbaek szigeti parti séta (Dongbaek Island coastal walk)

A Dongbaek szigeti parti séta (Dongbaek Island coastal walk) egy kellemes sétálóút a természetben, amely a Busan (Puszan) városában található Dongbaek-sziget körül vezet. Ez a sétálóút különösen népszerű a természetkedvelők és azok számára, akik szeretik a gyönyörű kilátást a tengerrre és a hegyekre.

A Dongbaek-sziget a Haeundae Beach és a Nurimaru APEC Ház között található, és könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról. A sziget neve a "hársfa virága" jelentésű névből származik, mivel a szigeten virágzik a japán hársfa.

A sétálóút a sziget déli oldalán található és körülbelül 1,5 km hosszú. Az út során a látogatók számos látnivalót és kilátópontot fedezhetnek fel, beleértve az APEC emlékművet, a Dongbaek Parkot, a Nurimaru APEC Házat és a közeli hegyeket. A látogatók a sétálóút során élvezhetik a friss tengeri levegőt, a tengerre néző gyönyörű kilátást, és megpihenhetnek az egyik kényelmes padon, amelyek az út mentén vannak elhelyezve.

A sétálóút teljesen ingyenes, és bármikor elérhető. Az utat könnyű sétával megteheti bárki, és a családok, baráti társaságok számára is ajánlott program.

Strandok

Haeundae Beach

A Haeundae Beach Dél-Korea legismertebb strandjai közé tartozik, és a Busan (Puszan) városában található. Az 1,5 km hosszú homokos partszakasz Dél-Korea egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.

A Haeundae Beach nemcsak gyönyörű homokos partjáról híres, hanem számos turisztikai látnivalóval és tevékenységgel is szolgál. Az állandóan zsúfolt, vibráló strand biztosítja a látogatóknak az éjszakai élet lehetőségeit és a kellemes naplementét.

A Haeundae Beach nagyon népszerű a tengerparti sportok szerelmesei számára, és kínál számos tevékenységet, mint például a szörfözés, a jetski, a banánhajózás és a vízisí. A strand mellett található a Nurimaru APEC Ház és a Busan Aqvárium, amelyek mind kiváló látnivalókat nyújtanak a látogatók számára.

A strand éjszakai élete is nagyon élénk, és a környező éttermek, bárok és éjszakai klubok csábítják a látogatókat, hogy élvezzék a helyi ételeket és italokat. Az éjszakai piacokon számos helyi kereskedő árusítja kézműves termékeit és ételeit.

A strand elérhető a metróval, és ingyenes a látogatók számára. A nyári hónapokban a strand nagyon zsúfolt lehet, ezért érdemes korán érkezni, hogy élvezze a strand nyugalmát.

Gwangalli Beach

Akkor is érdekes, ha nem akarunk strandolni. A város közepe táján van, és a kicsi part mentén érdekes az élet a kajás standokkal, éttermekkel, kávézókkal. Jó kis délutáni sétálós program.

Olvasmányos linkek

"Dél-Koreából eddig alig láttam valamit: repterek, metrók, vonatok, buszok, autópályák vettek körül az elmúlt 24 órában, de ezek pont elég bámészkodni-valót jelentenek elsőre. Minden hatalmas, tömött, hosszú és hi-tech. Persze tudtam, hogy Szöul a világ második legnagyobb várostömörülése, mert benne van a Lonely Planetben, de az azért fura érzés, hogy egy megálló metróval, simán hosszabb a négyes metró teljes nyomvonalánál. Pusan a második legnagyobb város, 3,5 millióan laknak itt, brutális méretű kikötőkkel, elképesztő úthálózattal, ahol egy végig autópályán száguldó taxival is egy óra volt eljutni a szállodába a repülőtérről. A felhőkarcolós, kikötős, autópályás városképhez pedig hozzá kell adni a tengert és kisebb-nagyobb hegyeket a környéken, amitől nemcsak érdekes, hanem szép is az egész. (2016)" forrás


"Busan méretei önmagukért beszélnek - szinte egyik irányban sem látni a város végét, leszámítva az óceánt. Kikötője messze a legforgalmasabb egész Dél-Koreában, s világviszonylatban is az első 10-ben kap helyet. A közel 4 milliós város teljes agglomerációjával együtt több mint 8 millió embernek az otthona, mellyel Szöul után a második legnépesebb dél-koreai városnak számít. Ugyanakkor Busan nem mindig volt egy ilyen jelentős település az ország térképén. A dolgok a 19. század vége felé kezdtek felgyorsulni a város számára, amikor a japánok masszív pénzeket kezdtek a busani kikötői, közlekedési és kereskedelmi infrastruktúrába invesztálni, annak reményében, hogy későbbi hódító terveikhez megfelelő erős alapot hozzanak létre a régióban. Busan - mint Japánhoz legközelebb fekvő koreai település - korábban is a japánokkal folytatott kereskedelem legfőbb központjának számított, de a forgalom innentől fogva a többszörösére nőtt.

Miután a 20. században Korea a Japán Császárság része - tulajdonképpen gyarmata - lett, Busan elindult a tervezett városiasodás útján. A II. világháborút követően, a függetlenség visszanyerésével politikai és gazdasági instabilitás következett, mely előrevetítette a koreai háború okozta veszedelmet. Amikor az észak-koreai sereg végigtarolta a félszigetet, Busan maradt az egyetlen nagyváros, melyet nem tudtak bevenni a kommunisták, s kitartott az ENSZ erők érkezéséig. Ezzel együtt alaposan megszenvedte a város a háborút, mely a sok szenvedés mellett, korábban nem látott mennyiségű északi menekültet hozott magával, melynek köszönhetően az akkoriban 470 ezres város lakossága hirtelen 840 ezerre nőtt. Busan ezt követően a felgyorsuló iparosodással indult meg a hihetetlen fejlődés útján, s néhány évtized alatt az ország második számú városává nőtte ki magát." forrás


Nem véletlenül nevezik sokan Puszant Dél-Korea Miamijának, több gyönyörű strand is található a tengerparti városban. Az egyik leghíresebb ezek közül Haeundae strand, emellett fekszik a Dongbaek-sziget. Maga a dongbaek szó kaméliát jelent, és a szigeten, ami ma már nem is sziget, bőven találni belőlük, de nemcsak miattuk érdemes bejárni Dongbaek sétaútját. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra, a Gwangang-hídra és a Haeundae strandra, és a festői környezet sok művészt megihletett.

Aki még több természetre vágyik, van miből válogatnia, például itt található Daejeo Ökológiai Park, ami fontos madárélőhely a Nakdong folyó torkolatánál. Ugyan a parkban vannak sportlétesítmények, de vannak olyan területek, ahol igyekeznek természetes formájukban megőrizni vizes élőhelyeket és gyepeket. A parkban található egyébként tüskés tavirózsa egyik nagy kiterjedésű élőhelye. A parknál minden évben számos fesztivált rendeznek, az egyik rendezvény például a tavaszi cseresznyevirágzást ünnepli.

A Haeundae Beach és a Gwangalli Beach között található egy másik különleges szabadtéri pihenőhely, a Millak Vízparti Park Koreában, amely tökéletes kikapcsolódási lehetőséget biztosít mindenkinek, lehet enni, inni, sétálni, biciklizni. És nemcsak nappal keresik fel szívesen az emberek, hanem éjjel is, nyaranta sokan jönnek ki ide, hogy hűsöljenek egy kicsit a nap végén. A Millak egyik legnépszerűbb rendezvénye azonban nem nyáron, hanem ősszel van, sokan csodálják innen a Puszani Tűzijáték Fesztivál csodálatos fényjátékát. (2023) forrás

Fotóegyveleg

Mozgólépcső a toronyhoz - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon