ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Korea


hirdetes

útikritikák


Dél-Korea

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A koreaiakról | Turista etikett | Koreai konyha | Fotóegyveleg

Puszani életkép - Kriszta fotója

Földrajz

 • Dél-Korea egyetlen szárazföldi szomszédja Észak-Korea (hivatalosan: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság). Japántól a Koreai-szoros választja el. Szöul Tokiótól 1155 kilométerre van.
 • Dél-Korea legmagasabb pontja az 1950 méter magas Halla-san (a Jeju szigeten).
 • Dél-Korea lakossága nemzetiség szerint, etnikailag szinte teljesen homogén. Kb.20 ezer kínai nemzetiségű él Szöulban és vonzáskörzetében, de ez csekély létszám a lakosság egészéhez viszonyítva.

Varázslatosan tükröződik a tavakban az őszi táj – Kirándulás Dél-Koreában - csodás fotók

Időjárás és éghajlat

Dél-Korea kontinentális éghajlatú, a négy évszak jellemző, hasonlóan hazánkhoz. A szibériai légáramlat következtében a tél (december-február) rendkívül hideg és száraz, a nyár (június-augusztus) pedig nedves és csapadékos, a Kelet-Ázsiai Monszun, az ún. „Changma” hatása miatt. Tájfunok az esős időszakban előfordulhatnak.

Kísérjék figyelemmel a kapcsolódó híradásokat, és a Koreai Meteorológiai Szolgálat weboldalán található tanácsokat: http://web.kma.go.kr/eng/index.jsp

Felhívjuk a Koreába látogatók figyelmét, hogy a nyári monszun időszakában (július vége - augusztus eleje) nagy mennyiségű csapadék hullhat le. Ebben az időszakban kerüljék a hosszabb hegyi túrákat, és lehetőség szerint ne kempingezzenek, az erre kijelölt helyeken sem.

Tájfunok

Június és szeptember között előfordulhatnak halálos áldozattal is járó tájfunok, heves esőzések, földcsuszamlások. Kísérjék figyelemmel a közelgő viharok mozgását és kövessék a helyi hatóságok tanácsait!

Dél-Korea időjárása

Történelem

 • Korea évszázadokon keresztül független királyság volt. Az orosz-japán háborút követően, 1905-ben azonban a japánok megszállták Koreát. Korea csak 1945-ben lett újra független, miután Japán vesztett a 2. világháborúban.
 • 1945-ig Korea egységes ország volt. 1948-ban szakadt szét az ország. Északon kommunista rendszer jött létre, délen pedig kapitalizmus.
 • 1950-53 között a két, egymással ellenséges Korea háborút vívott egymással. Az USA megvédte Dél-Koreát a szovjetek és kínaiak által támogatott Észak-Korea támadásától.
 • 1961 és 1979 között Dél-Korea óriási gazdasági fejlődésen ment keresztül. Az egy főre jutó jövedelem az észak-koreai 17-szerese lett.

Puszan az ötvenes években - Kriszta fotója 

Manapság

 • Dél-Koreában az életszínvonal messze magasabb, mint nálunk.
 • Az átlagos havi bruttó fizetés 1 millió forint körül van.
 • Dél-Koreában a férfiak átlagosan 36.6 százalékkkal magasabb fizetést kapnak, mint a nők.
 • Dél-koreai termékek: LG tévék, Samsung elektronikai dolgok, Hyundai autók

"A közhiedelemmel ellentétben, Észak-Korea egyáltalán nem tartja folyamatos rettegésben az országot. Épp ellenkezőleg, az emberek az esetek nagy többségében tudomást sem vesznek a testvérország tevékenységeiről. Amit a nyugati média előszeretettel titulál állandó fenyegetettségnek, az valójában egy túlvizionalizált elképzelés, és egyáltalán nincs jelen Dél-Korea mindennapjaiban. Persze, komolyabb incidens esetén felbolydul az ország, de pár napot követően minden visszatér a régi kerékvágásba, és az élet megy tovább. (2016)" forrás


"Sajnos szinte senki nem beszél angolul, de mindenki megpróbált minket segítőkészen, a képességeikhez mérten útba igazítani. A turistavezetővel volt csak lehetőségünk hosszabban beszélni angolul, ő arról mesélt, hogy a déli részen élők a mai napig nem tudják feldolgozni, hogy az északi részen élő "testvéreik" egy teljesen elnyomó rezsim alatt élnek. Sokan nyitnak gyárakat a határ közelében azért, hogy át tudjanak hozni északi embereket oda dolgozni, így munkát biztosítanak nekik. Az 55 milliós déli lakosság büszke arra, hogy mit építettek fel itt 60 év leforgása előtt, de nem adják fel a reményt, hogy egy napon megszűnjön a határ, és visszakapják a 25 millió északon ragadt testvéreiket." forrás


"Dél-Korea az egyik legstresszesebb hely a világon. Ahogy korábban a New York Times megfogalmazta: nemzet az idegösszeroppanás szélén. Találkoztunk egy középkorú, koreai hölggyel, aki beszédünk hallatán egyre izgatottabb lett, végül megkérdezte, Magyarországról jöttünk-e. Miután bevallottuk hogy igen, elmesélte, hogy hosszabb időt töltött Budapesten. A legjobban azt szerette, hogy nálunk nyugalom van, nincs olyan rohanás, mint Dél-Koreában. Minden viszonylagos..." forrás


,, Dél-Koreában járva a turista alig-alig találkozik hajléktalanokkal. Egyedül a Seoul Station néven ismert szöuli pályaudvar tövében üldögélnek nagyobb számban, de ők is inkább díszhajléktalanok. Ó, micsoda csodás hely, sóhajtják erre sokan. Egy szuper ország, ahol mindenki jól él és senki nem fütyüli, hogy "ha én gazdag lennék". Tévedések elkerülése érdekében meg kell azonban jegyezni, hogy a helyzet nem ennyire idilli. Hogy ne menjünk messzebb, elég megemlíteni a világhírűvé vált Gangnam kerület tövében található nyomornegyedet, a Guryongot. (2018)" forrás

Észak vs Dél


Szimbolikus vasúti járat Dél-Koreából Phenjanba 

A koreaiakról

 • Bizonyára sokakat meglep, de a dél-koreaiak 46 százalékának nincs vallása. A keresztények aránya 26%, a buddhistáké ugyancsak 26%.
 • A koreai férfiak a világátlagnál jellemzőbben machobbak, dacára ennek egyáltalán nem számít ott piperkőcségnek, nevetségesnek, hogy rengeteget költenek kozmetikumokra, és bizony make-up-ra. Dél-Koreában óriási a verseny a munkaerő piacán és a férfiaknak rendkívül fontos, hogy jól nézzenek ki a munkahelyen. Ez még talán fontosabb nekik, mint az, hogy a nőknek tetszenek.
 • A dél-koreaiak külsőségességét mutatja, hogy a plasztikai sebészet egyre elterjedtebb, hatalmas biznisz. A már-már alapvetőnek számító szemhéjműtét után az arcukat keskenyebbé, az orrukat nagyobbá szokták varázsolni a kés alatt.
 • Turistaként aki Dél-Koreába látogat, meglepően tapasztalhatja, hogy rengeteg protestáns templom van és nagyon terjed a kereszténység. A koreai keresztények az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik a térítést, ezért az utcán is gyakran belefuthatunk térítő csoportokba.
 • Dél-Koreában a foci mellett nagyon népszerű a baseball is.
 • A dél-koreaiak imádnak vásárolni. Náluk van a világ legnagyobb bevásárlóközpontjai közül jó néhány.
 • A dél-koreaiak szeretnek maguknál hordani esernyőt, mégpedig nem csak az eső miatt, hanem a napsugaraktól is védeni akarják magukat. A koreaiak nem szeretnének lebarnulni, mert a szépségideál a minél fehérebb bőr. Sokan akár az év 365 napján napfényvédő krémmel kenik magukat, hogy megőrizzék a bőrük fehérségét (és fiatalságát).
 • A dél-koreaiak a hétköznapi egymás közti kommunikációban elég konzervatívak, formaságokhoz ragaszkodóak, tekintélytisztelők. Csak közeli barátokat, volt osztálytársakat és családtagokat szólítanak keresztnéven. A feljebbvalókkal szembeni viselkedés szinte ceremoniálisan alázatos.
 • A koreai nevek általában 3 tagból állnak: az első a családnév. A külföldiekkel találkozva az angolul beszélő dél-koreaiak az angol névsorrendet mondják. Tanácsos kedvesen tisztázni velük, hogy mi is a helyes megszólítás, és miként kell a nevet kiejteni. Dél-Koreában amúgy kb. száz vezetéknév van csak használatban. A dél-koreaiak közel kétharmadának a vezetékneve vagy Kim, vagy Park, avagy Lee.
 • A dél-koreaiak munkaerkölcse roppant szigorú. Nagyon szorgalmasak, buzgón dolgoznak és élvezettel (dehogy...). Jellemzően délelőtt kilenckor fognak a munkához és güriznek akár este 8-9-ig is. Sok helyen szombaton is dolgoznak, sőt az üzletemberek többsége lényegében 7 napon át, szinte éjjel-nappal a munkájával van elfoglalva. Ezt a heves verseny is rájuk kényszeríti. Nem is szoktak panaszkodni a sok munkára, valósággal otthonuknak tekintik a munkahelyüket - bár bizonyos források ennek éppen ellenkezőjét állítják. A cégvezetők elvárják, hogy a dolgozóik addig bent legyenek, mint ők, sőt még a munka után is valamennyi időt együtt töltsenek iszogatással, szórakozással, mintegy levezetni az aznapi munka feszültségeit. Ezeken az esti együttléteken csak a kollégák vannak együtt, családtagokat, munkahelyen kívüli barátokat oda szinte soha nen invitálnak - ez egyfajta csapatépítés.
 • A koreai emberek bárhol képesek elaludni, akár még állva is a járműveken... :)
 • A dél-koreaiak az utcai forgatagban jellemzően közömbös, kifejezéstelen arccal járkálnak, érzelmeket nem fejeznek ki, bármi történjen is. A csúcsforgalomban nem udvariaskodnak, mindenki tör előre céltudatos önzőséggel. Bocsánatot nem kérnek ilyenkor.

Tipikus koreai nénik - Kiszta fotója

"Egy szembetűnő furcsaság Koreában az emberek magassága. Ázsiában járva alacsony emberekkel találkozik az ember, itt azonban még az európaiaknál is magasabbnak tűnnek a lakosok. A nők stílusosan öltöznek, erősen sminkelnek (90% rúzsozza magát), gyakori a bubi frizura, kötelező a magassarkú. Az arcmaszkok is Koreából terjedtek el. Meglepő, de az itteni emberek pont annyira fehérek, mint mi, így náluk a fehérítés - más ázsiai országokkal ellentétben - nem játszik központi szerepet a szépségiparban." forrás

"A koreaiak, túlnyomó többségben, nem csak meglehetősen hiúk, de hajlamosak azt gondolni, hogy mások megjelenésébe is beleszólási joguk van. Ez pedig gyakran olyan kínos pillanatokhoz vezethet, amikhez egy nyugaton felnőtt ember a lehető legkevésbé sincs hozzászokva. Ne lepődj hát meg, ha egy koreai szemrebbenés nélkül szóvá teszi, ha szerinte meghíztál, akkor is, ha nem vagytok közeli kapcsolatban. Amennyiben gyakran sminkelsz, készülj fel rá, hogy ha ismerőseid smink nélkül látnak, rögtön azt fogják hinni, hogy beteg vagy. Ezeket egyébként nem sértésnek szánják, és nem is értik, miért furcsállja a legtöbb külföldi. Természetesen előfordul az is, hogy burkoltabban fogalmaznak. Példának okáért, ha úgy vélik, hogy túl sokat mutatnak a ruháid, udvariasan megérdeklődik, hogy nem fázol-e (nyáron is!), vagy épp kuncogva megjegyzik, milyen "szexi" vagy ma. (Érdekes megemlíteni, hogy amíg lányok esetében a falatnyi forrónadrágokkal teljesen ki vannak békülve, addig a dekoltázs kész polgárpukkasztásnak minősül.)" forrás

Kriszta fotója

"A koreaiak közt a mai napig akadnak olyanok, akik megilletődnek a külföldiektől. Ennek elsődleges oka a nyelvi akadály: a koreaiak alapvetően minden külföldiről azt feltételezik, hogy nem beszéli a nyelvüket, ők pedig azért blokkolnak le kommunikációs helyzetekben, mert félnek megszólalni angolul - már ha tudnak egyáltalán. Általánosságban még mindig az a jellemző, hogy feszengnek a külföldiek társaságában, de a koreaiak érdeklődése a külföld iránt évről évre nő, így egyre többen vannak azok is, akik próbálkoznak. Ne lepődj meg, ha az utcán vadidegenek köszönnek rád angolul, vagy állítanak meg, hogy kérdezősködjenek egy kicsit rólad. Ha pedig megtudják, hogy képben vagy az országgal és valamennyire beszéled a nyelvüket, te leszel az új szupersztár az életükben. (2016)" forrás

Kriszta fotója

A koreaiaknak nincs hónaljszaga és nem is vásárolnak dezodorokat - miért?

Turista etikett

 1. Dél-Koreában teljesen legális az alkoholfogyasztás közterületeken is. Az emberek élnek is ezzel a szabadsággal...
 2. Ne vegyük sértésnek, ha egy koreai a velünk való beszélgetés folyamán egyenes megjegyzést tesz arra, hogy kicsit elhízottak vagyunk, vagy eláll a fülünk, nagy az orrunk, nyúzott éppen az arcunk stb. Náluk ez nem minősül udvariatlanságnak, még ha idegennek teszik is a megjegyzést.
 3. A koreaiak mindent két kézzel adnak és vesznek át, ezt illik nekünk is így tenni.
 4. Nincs ladies first, tehát nem szabad megsértődni nőként, ha nem engednek előre, vagy nem adják át a helyet.
 5. Előzetes engedély nélkül ne fotózzunk le senkit. Eleve büszkék és nem szeretik, ha egy tág szemű fotózásra való bazári majomnak tekinti őket. 

"Habár a koreaiak nagyon fogdosósak, azt kifejezetten zavarónak találják, ha valaki hozzájuk ér, mielőtt elég kényelmesen éreznék magukat a társaságukban. Ez jó hír mindazoknak, akik szintén nem rajonganak azért, ha megérintik őket. A rossz hír cserébe, hogy ha egy koreai feloldódik a társaságodban, akkor nagy valószínűséggel nem fogja kikérni a véleményedet azzal kapcsolatban, hogy hozzád érhet-e. Barátkozz meg a gondolattal, hogy nevetés közben bizony csapkodva leszel valahol (leggyakrabban felkar- és térdtájékon), sétálás közben gyakran bele fognak csimpaszkodni a karodba, üdvözléskor, de leginkább búcsúzáskor pedig a kezed pacsi-közterületté válik, így az elválás gyakran hosszú percekig is elhúzódhat.

+ Tipp: Semmiképp se puszilj vagy ölelj meg egy koreait üdvözléskor. Habár nyugaton ez megszokott köszönési forma, főleg lányok közt, a koreaiaknál egyáltalán nem az, sőt, kifejezetten tolakodó gesztusnak tartják, amennyiben nem párok vagy rokonok közt történik.

LEGYÉL TISZTÁBAN AZ ILLEMSZABÁLYAIKKAL: A koreai etikett az élet minden területére kiterjed, és nem csak üzleti, de teljesen hétköznapi szituációkban is fontos szerepet játszik. Persze, a koreaiak sokkal elnézőbbek a külföldiekkel, mint honfitársaikkal, de ennek ellenére érdemes betartani a legalapvetőbb szabályokat a jó kapcsolatok kialakítása végett. A következő tanácsok egyaránt szólnak utazóknak, és azoknak, akik munka céljából készülnek Dél-Koreába:

Köszönéskor és búcsúzáskor hajolj meg. Attól függően, milyen magas rangú emberről van szó, a meghajlás mértéke változhat, de általánosságban az emberek kb. 25 fokos meghajlással, fejet hajtva köszönnek egymásnak. Ehhez gyakran társulhat kézfogás is.

Kriszta fotója


Két kézzel vegyél el mindent egy koreaitól. Ennek egy másik módja, hogy a kinyújtott kezedet megtámasztod a másik kezeddel, csuklóban vagy könyökben.

A koreaiak híresen udvarias nemzet ugyan, de bőven akadnak olyan helyzetek, amelyekben ez a legkevésbé sem nyilvánul meg. Példának okáért, ne számíts rá, hogy egy koreai megfogja neked az ajtót, vagy épp előre engedjen. Azzal a gondolattal is barátkozz meg, hogy a koreaiak a létező legváratlanabb pillanatokban és a legelképesztőbb helyeken képesek megtorpanni sétálás közben, ha elmulaszthatatlanul fontos üzenetük érkezik - legyen szó az utca közepéről vagy a legfelső lépcsőfokról, ez általában az orrod előtt történik, mindenféle körültekintés nélkül.

NE KÉNYSZERÍTS EGY KOREAIT KONFRONTÁLÓDÁSRA: A koreaiak úgy félnek a kínos helyzetektől, mint a tűztől, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék azokat, kegyes hazugságoktól kezdve hosszadalmas köntörfalazáson át egészen a probléma tudatos ignorálásáig. Ez azért van, mert a távol-keleti "arc" koncepciója (koreaiul "gibun"), ami az ember büszkeségét szimbolizálja, nagyon fontos szerepet játszik az ország kultúrájában. Az elv fő célja, hogy az ember minden áron elkerülje saját maga és mások kínos helyzetbe hozását. Abban az esetben azonban, ha a fent említett módszerek közül egyik sem válik be, a koreaiak legáltalánosabb védekezése a kínos mosolygás, amit a külföldiek gyakran félreértenek. Ha tehát például egy koreai átgázol rajtad a biciklijével, aztán csak bámul rád esetlenül vigyorogva, az nem azt jelenti, hogy jól szórakozik rajtad - hanem hogy épp süllyed a föld alá, és fogalma sincs, mit csináljon. Cserébe ennek a koncepciónak a szöges ellentéte történik akkor, ha az illető részeg.

+ Tipp: A koreaiak egyetlen esetben konfrontálódnak nyíltan másokkal: ha részegek. Az ittasság ugyanis minden esetben megfelelő magyarázatot szolgáltat a viselkedésükre, miután visszatérnek a józan hétköznapok kínos mosolyai mögé. Semmi esetre sem tanácsos ujjat húzni egy részeg koreaival, mert ha nem vigyázunk, az összeszólalkozás odáig fajulhat, hogy egy általunk jelentéktelennek vélt részeg veszekedés miatt a rendőrségen végezzük. (2016)" forrás

Koreai konyha, gasztronómia

A dél-koreaiak nagyon szeretik az édesburgonyát, ami mindenféle ételek, desszertek egyik fő komponense. Nem igaz az az állítás, hogy a koreaiak sok kutyahúst esznek. Előfordul, hogy esznek kutyahúst, de ritkán, nagyon kevés helyen szokás, szóval egyáltalán nem tipikus.

A dél-koreai konyha rengeteg fokhagymát és erős paprikát alkalmaz, így sok a csípős étel.

Kimchi (ejtsd kimcsi)

A kimchi Dél-Koreában az egyik nemzeti étel. A kimchi csípős savanyú-káposztából vagy savanyú-retekből készül, de sok más zöldség is szerepelhet. Persze rizzsel eszik. Nagyon egészséges étel, mert gazdag A-vitaminban. Az íze leginkább arra hasonlít, mintha állott savanyú káposztát ennénk nagyon-nagyon sok pirospaprikával megszórva. Ez így elsőre nem hangzik túl jól, de a koreai ételek mellé fogyasztva igazán kellemesen kihangsúlyozódik a "jó" íze és úgy már élvezhető. Ha megszokta valaki, akkor akár magában is ehető.

"A kimcshi alapvetően csípős savanyúság, de elkészítésének és ízesítésének ezerféle módja ismert.

A híres kimcshi mellé kaptunk köretként még hínárlevest (Miyeokguk, 미역국), fehérhagyma-salátát, egész fokhagymagerezdeket, salátaleveleket, egy tál babcsírát, gőzölt fürjtojást, szójababpasztából készült levest (Doenjang jjigae, 된장 찌개) és különféle csípős, fűszeres szószokat, mint a Szamdzsang (쌈장) vagy a Töndzsang (된장). Főételnek pedig első körben falatokra vágott sertésdagadót (Samgyeopsal, 삼겹살), majd azt követően marinált disznóbordát (Galbi, 갈비) hoztak, melyet az asztal közepébe épített grillkorongon lehetett megsütni. Ha jól átsültek a húsok, fogni kell egy salátalevelet, beletenni egy-két husit, pakolni rá még a köretekből és a fűszeres szószokból, majd összehajtogatva elfogyasztani.

A guszta, ugyanakkor így elsőre szokatlan kaják egy csapásra betelítették a kicsiny kis asztalunkat. Végignézve a rengeteg ételen, csak kapkodtam a fejem, mint a veres paripa, hogy mit mivel egyek, milyen sorrendben, miközben az otthon megszokott bambuszpálcikákhoz képest vékonyabb és laposabb fémpálcikákkal bénáztam folyamatosan.

Mindezek tetejébe ChoongHyuk rendelt egy-két üveg Soju-t (szodzsu, 소주), amely - jó koreai sör és bor híján - a helyiek kedvenc (égetett) szeszesitala. Rizsből készítik, s bár legtöbben a vodkához szokták hasonlítani, annál jóval enyhébb és édesebb ízű, és alkoholtartalma is mindössze 16-25% körül mozog. Bár ChoongHyuk még eleinte azon aggódott, hogy nem lesz-e túl erős nekünk a soju, de Andival csak egymásra vigyorogtunk - "egy jó magyar pálinka után a soju, olyan, mint reggeli harmat." forrás

Fotóegyveleg

fotó by Aji


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon