ÚTIKRITIKA.HU / Asztana


hirdetes
Kazahsztán

útikritikák


Asztana

Asztanáról dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Baiterek torony | A béke és az egyetértés palotája | Elnöki palota | Khan Satir | Hazrat szultán mecset | Nur Astana mecset | Egyéb látnivalók | Templomok | Múzeumok | Közeli látnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A Jeszil-folyón átívelő, ultramodern gyaloghíd-  g.m. fotója

Asztanáról dióhéjban

 • Nemrégiben még Asztana volt a neve. Most tán újra az. 1998 óta főváros . Azelőtt Almati (Alma-Ata) volt az. Jelenleg kb. 350 ezer lakója van, de az agglomeráció viszonylatában 1,2 millió (2021-es becslés). 1998 előtt Akmola volt a neve, a szovjet időkben Zelinográd (még korábban több más).
 • Némi iróniával a fővárosról szóló nemzetközi cikkekben ,A sztyeppék Dubajának" nevezik.
 • A 105 méter magas Bayterek-torony a főváros jelképe, nagy büszkesége.
 • Asztanának szélsőségesen kontinentális a klímája. Télen nagyon nem ajánlatos Nur-Szultanba látogatni. Ez a világ második leghidegebb klímájú városa (A mongol főváros az első). Télen a minusz 30-35  szokványos. Száraz hideg. A város folyója, az Ishim november közepétől áprilisig be van fagyva. A nyarak rövidek, de legalább ilyenkor meleg van. Május elejétől szeptember közepéig az átlagos nappali hőmérséklet 19 fok körül mozog. Augusztusban van a legmelegebb: 25-26 fokra is felmelegedhet a levegő napközben. Éjszaka azonban ilyenkor is hűvös van: 12-14 fok. Nyáron ritka az eső.
 • Nur-Szultan két jelentősebb részre osztható: a folyó jobboldalán van a régi város, a baloldalán a szupermodern új város. A régi városban az utcák keskenyebbek és hétköznapi csúcsidőkben gyakori a közlekedési dugó.
 • A város új részének gerincét a Nurzhol nevű gyalogos (!!) sugárút képezi. Ez a Khan Satyr giga sátor-üzlet és szórakoztató központtól húzódik egészen a Baiterek toronyig, ami Nur-Szultanjelképe.
 • A kazah parlament 2019. márciusában megszavazta, hogy az ország fővárosát, Asztanát ezentúl nevezzék Nur-Szultannak a köztársaság első, amúgy még élő, nemrégiben lemondott elnöke, Nurszultan Nazarbajev tiszteletére. Na ez a Nazarbajev most 2022. januárjában a családjával elmenekült a népharag elöl, így a főváros 2022-ben visszakapja az előző nevét, az Asztanát.

Az elnökükről elnevezett központ - na itt is névcsere lesz.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A hatalmas sugárutak azért lenyügözőek, dacára annak, hogy nagyon mesterkéltek
 2. Van sok sétálóutca
 3. A legjelentősebb felhőkarcolók neves sztár tervezők munkái, és valóban szépek, elegánsak, futurisztikusak
 4. Nagy meglepetésemre van Astanában olyan, mint   a pesti  Bubi
 5. Megnéztük a cirkuszt és rendkívül magas volt a színvonala (szovjet hagyomány)
 6. Asztanától egy óra autozás távolságra megnézni egy hajdani gulag (kényszertábor) helyét és a múzeumot - megrázó élmény, akkor is, ha ez nem megsemmisítő tábor volt (Alzhir a neve)
 7. A sok park (ahol azonban csakk nyáron van élet), a folyóban fürdők sokasága (júliusban) 
 8. Az életszerűbb régi városrész, a Respublika proszpekt környéke, ami kaotikus, de legalább élénk
 9. A Bayterek, az ő Eiffel-tornyuk, lenyűgöző, ráadásul fent a látogató belehelyezheti tenyerét a Nagy elnök tenyerének aranyozott nyomatába

Nagy hazafias élmény (volt) - v.j. fotója

Nem tetszett

 1. Dubaj gyengébb változatban, túl steril kirakatváros
 2. A biztonsági emberek túlzott morcossága
 3. Jó, hogy rend van, de ettől unalmas is, nincsenek igazán érdekes, változatos utcai életjelenetek, az öltözködésben nincs se tradicionális, se valami izgalmas (Dubaiban legalább figyelmre méltóak az arab hófehér hagyományos öltözékek)
 4. Nehéz a címek beazonosítása, megtalálni turisztikaialg nem jelentős célpontokat
 5. Szerencsére van sok nemzetközi kajás hely, mert a kazah nemzeti étkek nem jöttek be
 6. Vannak a városnak régi, nyomorúságos negyedei, de oda nem mennek a turisták

Vélemények

Nazarbajev helyi diktátor álmodta meg, hogy a kazah puszta egyik jelentéktelen településéből ma Kazahsztán futurisztikus fővárosa Asztana legyen. Akmolinszk-Celinograd-Akmola-Asztana-Nurszultán-Asztana..a település nevei az elmúlt kevesebb, mint 200 évben..1997-től Kazahsztán fővárosa és ekkor kezdődött el a város fejlesztése. Futurisztikus, modern és szellős város, láthatóan nem sajnálják a pénzt rá. Természetesen sokaknak nem tetszik az, hogy lényegében ellenőrizetlenül óriási pénz ömlik be Asztanába, Kazahsztán más térségeinek rovására. Nem melleges az ekkora építkezés mindig a korrupció melegágya. De tény, hogy Asztana nagyon érdekes. A legtöbb modern épületet Norman Foster cége tervezte.(2023)


"Csak Astana meglátogatásáért bizony nem érdemes elutazni Kazahsztánba. Túl kieső helyen van a gigantikus ország északi részén. Némileg kompikált kombinálni a térség  nehézsúlyú turisztikai látnivalóival. A Wizzair nyilván nem turisztikai hanem politikai-gazdasági ösztönzésre repül oda. Biztos szubvencionálják. " (aji, 2017) 


"A „monumentális” szó a legjellemzőbb a város látványára. Rengeteg építkezés folyik. Ennyi darut életemben nem láttam még. A város adott otthont a 2017-es világkiállításnak, bővült a Nazarbajev egyetem is. Mivel a világ legfiatalabb fővárosáról beszélünk, az itt élőknek teljesen más fogalmaik vannak „régiről” és „újról”. Például az egyetem „régi kollégiuma” a 2000-es években épült, míg az „újat” talán ha tavaly adhatták át, a „régi” mecset 2008-ban készült el, míg az „új” 2012-ben. Számtalan felhőkarcoló mellett haladtunk el, a legmagasabb közülük az Emerald Towers 1 a maga 54 emeletével. Egyébként Asztanában minden ormótlanul nagynak tűnik. Hatalmas távolságok vannak a városban, így mindenki autóval jár, aki teheti. Nem nagyon sétálgatnak emberek az utcán, köszönhetően ez a klímának is, hiszen földrajzi adottságainak köszönhetően a település elég erős szeleknek van kitéve. Augusztusban a hőmérséklet alig haladta meg a 15 fokot még napos idő esetén sem. Aki nekem legközelebb a budapesti szélről panaszkodik, annak javasolnék egy kiruccanást Asztanába, hogy megtudja, mi is az a „szél” (néha egyszerűen járni is nehéz benne). Határozottan hasznos egyébként, mert megtisztítja a város levegőjét a szmogtól, az esőfelhőket pedig hamar eltűnteti. Télen -40 fokra is hűlhet az idő, bár helyi ismerőseim azt mondták, az elmúlt években ott is érezteti hatását a globális felmelegedés: már csak -30 fokos teleik szoktak lenni. A lakosság ezért a négy fal közti életre állt rá, minden 100 méteren áll egy bevásárlóközpont, amit én eleinte furcsának találtam, de később, dideregve rájöttem a jelenség miértjére. (2015)" forrás


,, Nem sok turistát láttunk, és nem volt könnyű megtalálni az angol feliratokat sem. Bár meg kell jegyezni, hogy minden kazah, akivel találkoztunk, nagyon kedves, segítőkész és udvarias volt velünk, és a nyelvi nehézségek ellenére is igyekeztek segíteni.

Érdekes és nagyon ígéretes város. Még mindig építés alatt álló város; rengeteg építkezést láttunk városszerte. Biztos vagyok benne, hogy nagyon gyorsan fog fejlődni.

A város abból a szempontból hasonlít Dubaira, hogy az a sivatag; ez pedig a sztyeppe közepén épült fel a semmiből. Mindkettő modern, megtervezett város. Sokaknak nem tetszik ez a fajta építkezés, mivel pl. óvárosa nincs a városnak, de nekem tetszik. Akinek bejön Dubai, annak Asztana is tetszeni fog. (2017)" forrás


Asztana Ulanbátor után a világ második leghidegebb fővárosa. A sztyeppe közepén fekvő, erősen kontinentális klímájú várost semmi nem védi a Szibéria felől érkező hideg légáramlatoktól. Cserében nyáron olykor jó forró.
Biztos örültek (....) az államigazgatásban dolgozók, amikor 1997-től kezdve ide kellett költözniük a sokkal kellemesebb, hegyekkel körülölelt, fás utakkal gazdagon ellátott Almatyból, oroszosan Alma-Atából.

forrás: insta @akeletibol vagy facebook.com/akeletibolhongkongba

.

v.j. fotója

,, Asztana mocsárra épült (sok a szúnyog), és bár próbálják befásítani, azok más fajok (mivel más éghajlat) és nem volt idejük nagyra nőni, csak az üveg- és betondzsungel marad egyelőre.
Nekem eléggé az volt a benyomásom hogy Asztanában senki se szeret igazán élni, csak karrierépítés miatt költöznek oda, aztán ahogy megengedhetik maguknak megy a kirándulás Almatiba vagy odahaza vidékre. (2017)" forrás


,, Asztanában elképesztően szép új épületeket húztak fel az elmúlt 25 évben. A világ leghíresebb építészeit kérték fel. (2018)" forrás

Szállás

A 2017-es világkiállításra sok új szálláshelyet építettek, építettek. 

Hilton Garden Inn

Van airbnb Astanában!

Ajánlott hotelek

Közlekedés

Érkezés

,, A repülőgép késő esti érkezésének annyi a hátránya, hogy a repülőtérre közlekedő buszok már nem járnak (amire 90 tenge = kb. 73Ft a jegy), tehát az ember kénytelen taxival menni.

A tavalyi EXPO idején szigorúan ellenőrzött, valamint eltüntetett illegális taxisok sajnos visszatértek, sőt mi több, még együtt is dolgoznak a hivatalos taxisokkal. Tehát a külföldi látogató mindenképp többet fizet, mint a hivatalos ár.

(A hivatalos ár ugyan ki van táblázva a taxiállomáson, de pofátlanul azt hazudják, hogy azok régiek. Itt még az orosz tudásom sem segített, és bár lehetett volna még erőlködni kicsit, de az alkudozás nem az én terepem túlzottan). (2018)" forrás

 • Asztanában nincs metróközlekedés. De tervezik, sőt 2019-ben már a terv szerint megnyitnak egy vonalat.
 • Elsőre komplikáltnak tűnik az Astana-i tömegközlekedés, de gyorsan rá lehet jönni a logikájára.

Taxi

v.j. fotója

Busz

,, A kazah fővárosban, Asztanában töltött turistás napok mindig a város vasúti- és buszpályaudvara által behatárolt nagy téren kezdődtek, innen indultak a városi buszok. A szállásomról kényelmes, tízpercnyi gyaloglás után juthattam el ide. A buszjegy, emlékeim szerint, hatvan-hetven forintnak megfelelő tengébe került. A buszsofőrök kivétel nélkül nagyon jó fejek voltak, örömmel magyarázták el, hogy melyik látványosság, melyik megállónál található. Oroszul kellett velük kommunikálni, angolul többnyire egy szót sem tudtak, de ezt normálisnak találtam. Mi az ördögért kellene angolul beszélniük? (2018)" forrás

Buszsáv középen

Bicajkölcsönzés

pályaudvar

Étkezés

Plov (rizseshús) az ebéd a Keruen bevásárlóközpontban - insta @akeletibol vagy
és facebook.com/akeletibolhongkongba

Ata fotója

Vásárlás

Az egyik legnagyobb bevásárlóközpont az Asztana MEGA, amely számos világmárkát és áruházat kínál, mint például a Zara, a Mango és a H&M. A MEGA egyéb szolgáltatásokat is kínál, mint például élelmiszerboltok, mozik, éttermek és kávézók.

Az Asia Park egy másik nagy bevásárlóközpont Asztanában, amely szintén számos üzlettel, étteremmel és szórakozási lehetőséggel rendelkezik. Az üzletek között megtalálhatók a luxusmárkák, például a Chanel, a Gucci és a Prada üzletei is.

Az Astana Mall egy újabb modern bevásárlóközpont, amely kényelmes elhelyezkedése miatt közkedvelt. Az Astana Mall számos üzletet kínál, beleértve a világmárkákat és a hazai üzleteket is.

Az Asztana piacai kiváló lehetőséget kínálnak az autentikus kazah és közép-ázsiai termékek, ételek és italok megvásárlására. Az Asztana piac a város központjában található, és az egyik legnagyobb és legnépszerűbb piac Asztanában. Az itt kapható áruk között megtalálhatók a kézzel készített szőnyegek, hagyományos ruhák, édességek, fűszerek, gyümölcsök és zöldségek.

Azok számára, akik autentikus kazah emléktárgyakat keresnek, az Asztana Előkelő Souvenir Bolt ajánlható. Itt megtalálhatók a kazah kultúrához kapcsolódó tárgyak, például hagyományos sapkák, szőttesek és kerámiák.

Ata fotója

v.j. fotója

Szórakozás

A belváros és a Nurzhol Boulevard az éjszakai szórakozás fő helyszínei. A Boulevard mentén számos elegáns bár, kávézó és étterem található, ahol kellemes hangulatban lehet eltölteni az időt. Az Astana Opera előtti téren a téli hónapokban sípálya üzemel, ahol korcsolyázni és síelni is lehet.

Az éjszakai élet kedvelőinek a város számos klubja és diszkója nyújt szórakozási lehetőséget. Az egyik legnépszerűbb szórakozóhely az Icon Club, amely modern és stílusos belső kialakításával és a legjobb hazai és külföldi DJ-k által szervezett eseményekkel vonzza a látogatókat.

Ha valaki szeretne szerencsét próbálni, a városban számos kaszinó található, ahol különféle játékokat kínálnak, mint például a blackjack, a rulett és a póker.

Közbiztonság

Asztanában teljesen jó a közbiztonság. Erre megkülönböztetett módon, már csak a presztízs szempontjából is vigyáznak a helyi hatóságok. Kazahsztán más nagyvárosaiban vannak éjszaka kockázatos helyek, de az új fővárosban ilyesmi sincs. nyugodtan lehet sétálni éjszaka is az utcákon, legfeljebb nincs sok értelme, mert a fővárosiak nem igazán gyalogolnak ilyenkor. Még részegek se kovályognak az utcákon, mert a rendőrök nem engedik a köztéri piálást. A rend jellemző a városra.  

Egyéb hasznos információk

1. Ha orvosi ellátásra szorulunk, akkor számítsunk arra, hogy vagy borzasztó, vagy ultramodern körülményeket találunk.  

2. A fővárosban van nagykövetség és konzulátus is. A konzulátus címe: Koszmonavtov utca 62., 010000 Nur-Szultán, Kazahsztan

Telefon:+ 7 7172 550-323 (munkaidőben)

Konzul: E-mail:mission.ast@mfa.gov.hu - Honlap:asztana.mfa.gov.hu

Asztana nemzetközi repülőtere - v.j. fotója

v.j. fotója

Baiterek torony

,, Talán Asztana leghíresebb látványossága, amelyet mindenképp érdemes megnézni. A torony Asztana és Kazahsztán szimbóluma, amely az élet fáját és az aranytojást képvisel.

A tojás tetejében egy kilátót alakítottak ki, de sajnos a fények nem tették lehetővé a fotók készítését; ellenben a kilátás fantasztikus. A legfelső emeleten az elnök kéznyoma van; mi ezt már nem vártuk meg, de a kazahok képesek voltak még fent is órákat sorban állni. A torony 97 méteres magassága szimbolizálja azt, hogy a város 1997-ben lett az ország fővárosa. A ­nyalóka forma után a helyiek a „Chupa Chups" nevezték el a tornyot. (2017)" forrás

v.j. fotója

Asztana (Nurszultán) központi nevezetessége, a Bajterek-torony. A kazah népmese szerint egy csodamadár, Szamruk az élet fájának, egy nyárfának a tetejére rakta le tojását - ezt idézi meg ez az emlékmű, amely az 1997 utáni új főváros és egész Kazahsztán jelképévé vált. A helyiek alakja miatt Chupa Chups-nak is nevezik.
Amikor egy régi itteni lakost arról kérdeztem, mi volt ezen a helyen korábban, ennyit mondott: krumpli.
Szóval mezőgazdasági terület.
Ez egy teljesen új, modern városrész, számos nemzetközileg elismert sztárépítész dolgozott rajta. (2021)

forrás: insta @akeletibol, vagy facebook.com/akeletibolhongkongba

A béke és az egyetértés palotája

"Ez lényegében egy piramis. A maga 62 méteres magasságával uralva a tájat. Ide a hét folyamán többször próbáltam bejutni, de csak szombatra sikerült, mivel mindig volt valami fontos tanácskozás az épületben. 2006-ban épült fel és a megálmodója szintén Nazarbajev elnök volt. Brit építészek műve. A piramis 3 részből áll: ezek az alvilág, a földi világ és az égi, isteni szféra jelképei. Az alsó, sötét részen színházterem található, a középső részen kiállítótér, a felső részbe egy télikerten át vezet az út és a legfelső szinten nagy kerek asztal található, ahol bizonyos időközönként összegyűlnek a világ vallási vezetői, ezzel olajat öntve az összeesküvés-elméletek híveinek amúgy is túl nagy lánggal égő tüzére. Érdekes, hogy a liftek nem függőlegesen, hanem a gúlaépület élein, rézsútosan visznek felfele." forrás

Elnöki palota

(Ak Orda)

Az asztanai elnöki palota, hivatalos nevén Akorda, Kazahsztán elnökének hivatali és rezidenciális épülete. Az épület az Asztana városának északi részén, a Nurzhol Boulevard mentén található, és az egyik legnagyobb épület az egész városban. Az Akorda épülete a hagyományos kazah építészeti stílust tükrözi, ugyanakkor modern elemeket is magában foglal.

Az épület 2004-ben készült el, és az építész, Kisho Kurokawa tervezte. Az épület magassága 80 méter, és három szinten helyezkedik el. Az épület belső terei díszesek és elegánsak, a kazah kultúra és történelem elemeit ötvözik a modern designnal.

Az épület látogatható, de csak előzetes bejelentkezéssel lehet megtekinteni. Az Akorda fontos szerepet játszik Kazahsztán politikai életében, hiszen az ország elnöke itt fogadja a vezetőket és küldöttségeket, és itt tartja meg a legfontosabb üléseit és találkozóit.

Az Akorda épületét egy lenyűgöző kert veszi körül, amely számos szökőkúttal és dísznövényekkel díszített. Az épület számos építészeti és dizájn díjat nyert, és ma az egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivaló Asztanában. Az épület közelsége és magassága miatt a Nurzhol Boulevard-ról és a környező épületek magas pontjairól lenyűgöző kilátás nyílik rá.

v.j. fotója

Khan Satir

"A Khan Satir („kán sátra”) a nevéhez méltóan egy hatalmas sátorépítmény. 150 méteres magasságával a világ jelenlegi legmagasabb sátra. 2010-ben adták át és több emeletnyi üzlet, egy mozi és éttermek tucatja kapott benne helyet. Legfelső szintjén még élményfürdő és kalandpark is megtalálható. Jómagam internetezni jártam ide elsősorban. Az élményfürdők belépődíja elég borsos. A kazahok fizetőeszköze a tenge a forinthoz hasonló árfolyamon mozog - bár még mindig kicsit erősebb nála - így könnyű volt átszámolni az árakat. Ami meglepő volt eleinte, bár teljes mértékben ésszerű, hogy az Ázsiában előállított termékek, pl. játékok, élelmiszerek nagyon olcsók voltak, az üzemanyag szintén (90 forint volt a dízel literenként), valamint a dohánytermékek is a hazai árak 3-adáért, 4-edéért beszerezhetőek voltak. Érdemesebb azonban a bazárban vásárolni, az is fedett ugyanúgy, de minden 4/5 áron kapható és még alkudni is lehet. (2015)" forrás

,, Képzeljük el a budapesti Westendet egy élményfürdővel, vagy a volt városligeti Vidámparkot, felturbózva jó pár luxus világmárka boltjával! Nos a Khan Shatyr egy bevásárlóközponttal keresztezett szórakoztató negyed egy épületen belül, ami ráadásul úgy néz ki, mint egy sátor. " forrás

Hazrat szultán mecset

"2012-ben készült el. Kazahsztán, és ezzel Belső-Ázsia legnagyobb mecsetje (bár azt is olvastam, hogy az almaty mecset nagyobb nála, de fogadjuk el). Kazahsztán lakosságának túlnyomó többsége muzulmán (70%), de ha szabad így fogalmaznom, „szerencsére” nem csinálnak akkora ügyet a vallásból, mint mondjuk az Öböl-országokban. A nők egy része hord hidzsábot, egy részük nem. Valamint élnek még az iszlám előtti, sámánisztikus szokások is. A kazahok egyik legnagyobb ünnepe is egy tavaszköszöntő ünnep, a Nauriz.W forrás


Nur Astana mecset

,, A Nur Asztana mecset szintén egy hatalmas mecset, mely 2005-ben épült, hogy megemlékezzen egy olyan megállapodásról, melyet Nazarbajev elnök és a volt katari emir, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani kötött meg. 5000 hívőt tud maximum befogadni, melynek a 40 méteres magassága Muhammad próféta korát szimbolizálja, amikor megkapta első isteni kinyilatkoztatását. A 63 méter magas minaretek a próféta korát jelképezik; ennyi éves volt, amikor meghalt.
A mecset egyik ritkasága Mekka Ka'aba kője, valamint a szaúd-arábiai szent Korán. Csak az férfiak léphetnek be az imaházba, így a nőknek a felső galériát kell használniuk." forrás

Egyéb látnivalók

Függetlenség tere

"A Függetlenség téren látható a Kazah nép dicsőségének emelt emlékmű. Nekem a kialakítása kicsit a Hősök terét idézte, a kompozíciót egy középen elhelyezkedő, égbe törő oszlop uralja. Bár nem mértem le, nekem azt mondták, 91 méter magas méghozzá szándékosan ennyi, mert az ország 1991-es, Szovjetuniótól való elszakadását jelképezi ezzel." forrás

Nurzhol Bulvar

Nurzhol Boulevard az Asztana központjában található fő sugárútja, amely keresztülhalad a város legfontosabb épületein és látnivalóin. A sugárút egyesíti az Asztana városképét meghatározó modern épületeket, a kulturális helyszíneket és a parkokat, amelyek az elmúlt évtizedekben épültek ki. A sugárút egy hosszú sétány, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy gyönyörködjenek a modern épületekben és a város látványos panorámájában.

A Nurzhol Boulevard mentén található látnivalók közül a legfontosabbak a következők:

Bayterek - Ez Asztana egyik jelképes épülete, amely a város központjában található. A 97 méter magas épület kilátótoronyként szolgál, amelynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra.

Asztana Dóm - Ez az épület a város központjában található, és a világ egyik legnagyobb kupolájával rendelkezik. A dóm a modern építészet jellegzetességeit ötvözi a hagyományos muszlim építészeti stílussal.

Hazak Agykeresztje - Ez a különleges épület a Nurzhol Boulevard keleti részén található, és a hazak, a kazak nemzeti játéka, agykeresztjét ábrázolja.

Asztana Víztorony - Ez az épület a Nurzhol Boulevard északi részén található, és egy különleges, modern építészeti alkotás. Az épületben vízmuzeum található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a víz világával és az Asztanában folyó vízgazdálkodással.

Asztana Park - Ez a park a Nurzhol Boulevard mentén terül el, és különleges látványosságokkal rendelkezik, például a Sötétség Palotájával, ahol éjszakai látványos vízjátékokat tartanak.

Operaház

Az asztanai operaház a Nurzhol Boulevard és a Kabanbai Batyr Street sarkán áll. Ez Asztana modern építészeti csodája. Az épület 2013-ban készült el, és a világhírű olasz építész, Manfredi Nicoletti tervezte. Az operaház a város legkiemelkedőbb kulturális és művészeti központja, és az egész világon elismert operaelőadásokat, balettprodukciókat és más előadásokat tartanak itt.

Az operaház építészeti stílusa az organikus modernizmusra utal, és a külső homlokzatot széles betonlemezek borítják, amelyek különböző irányokban állnak. Az épület fő bejárata két hatalmas, ívelt üvegajtón keresztül nyílik, amelyek mögött egy hatalmas, henger alakú tér nyílik meg, amelynek mennyezete 35 méter magasan van.

Az operaház belső terei lenyűgözőek. Az előadóteremben körülbelül 1 250 fő fér el, és lenyűgöző kristálycsillárok és mozaikpadló díszítik. Az épületben emellett található egy kisebb koncertterem, számos próbaterem, bálterem és társalgók.

Az operaházban az év minden szakában nagyszámú előadás zajlik, a klasszikus zenei és operaelőadásoktól kezdve a kortárs tánc- és drámaelőadásokig. Az épület azonban nem csak a művészet szerelmeseinek kínál kiváló szórakozási lehetőségeket, hanem az építészet és a design iránt érdeklődőknek is szép példája az organikus modernizmus építészeti stílusának.

Templomok

Orosz ortodox katedrális

A Putyin odautazott a katedrális felavatására

Beit Rachel zsinagóga

Múzeumok

Kazah Nemzeti Múzeum

"A rézkori régészeti leletektől a független kazah államig nagyon sok izgalmas tárgy és dokumentum állíttatott ki, köztük szkíta sírokból előkerült arany ékszerek és szerszámok és egy kompletten berendezett jurta. A múzeumban tilos volt ugyan a fotózás, de a higgadt kazah teremőrök kevéssé foglalkoztak vele, így tudtam fotózni viszonylag sokat." forrás

A múzeum lényege: A helyi Nagy Emberről a festmény (Fogadok, hogy hamarosan raktárba kerül a mű...)

Közeli látnivalók

Alzhir - hajdani gulag, azaz kényszermunka tábor

Programlehetőségek

Kazah selfie

Érdekességek

Nazarbajev a kazahok mindenható elnöke 1994-ben határozta el, hogy ne almai legyen az ország fővárosa, hanem egy másik város, ott ahol neki megtetszett. Azzal érveltek tudományos hívei, hogy Almati földrengés veszélyes hely. Elemzők szerint inkább így akart valamennyire megszabadulni Almati azon rétegeinek (pl. sok orosznak), akik nem hódoltak be neki.

A fővárossá válás előtt is volt itt város, csak nem jelentős

Olvasmányos linkek

"Egy fiatal fővárosba érkeztünk meg tehát, melynek története a 19. század elejére nyúlik vissza. Kazahsztán az orosz cár fennhatósága alá tartozott. Oroszok alapítottak itt egy kereskedőtelepet 1830-ban. 1832-ben a település az Akmolinszk nevet kapta, viszonylag kevés épület maradt fenn ebből az időszakból. A szovjet időkben (1961-től) Celinográd néven futott, ekkor épültek a „hruscsovi” lakótelepek. A Szovjetunió felbomlása után, 1992-ben az Akmola nevet kapta a város és végül 1998-ban keresztelték Asztanára, melynek jelentése annyi, hogy „főváros”. Egy generáció alatt tehát 4-szer változott a név, így élhetnek olyanok, akik ugyan el sem hagyták a szülőházukat, de négy város polgárai voltak. A fővárossá avanzsálást követően a népesség hamar 800 ezerre duzzadt. Elsősorban fiatal családosok költöztek ide, így rengeteg sok a gyerek Asztanában, míg időseket viszonylag ritkán látni. A tradicionális kazah viseleteket meg a nomád élet nyomait pedig ne is keressük. Az éppen olyan reménytelen vállalkozás lenne, mint Újpest irodaházai közt bugaci csikóslegényt találni. A nomád állattartás kora valójában már csaknem egy évszázada véget ért Kazahsztánban. (2015)" forrás


"Asztana Kazahsztán kirakatvárosa, amely azt hivatott megmutatni, mit gondol magáról az ország. Dinamizmus, üzleti lehetőségek, hatalom sugárzik a városból, amely egy kicsit se romantikus. A világon két helyen dívik a plázák sokasága, ott, ahol nagyon hideg vagy nagyon meleg van, esetleg mindkettő. Asztanának valójában nem szabadna léteznie. De a vezetői akarat életre hívta, s minden természeti törvény ellenére ott magasodnak az üvegpaloták, a monumentális emlékművek a kazah sztyeppe közepén, hirdetve a fia­tal állam dinamizmusát és önmagáról alkotott képét. Vagyis leginkább azt a képet, amelyet az elnök mutatni akar. Toronyházak a sztyeppén? Ha tervezett városról van szó, akkor létezhet ilyen. A felhőkarcolók eredeti értelme az volt, hogy a nagyon drága telekárakat kijátszva függőlegesen építkeznek ahelyett, hogy szétterülnének a házak. De az óriási épületek más szempontból is fontosak: méltóságteljesek, monumentálisak, gazdagságot és sikert jelképeznek. (2015)" forrás


,, Modern repteréről a belváros taxival 25 perc alatt elérhető, a viteldíj 7-10 Euró. Nappal tömegközlekedéssel mindössze 90 tenge, ami körülbelül 75-80 forintnak felel meg.

Érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt beváltani, mert kevés a nyitva tartó pénzváltó és nem minden szállodában van lehetőség rá. Szombaton a bankok 14 órakor bezárnak, pénzváltót nehezen találni.

Esti kivilágítása páratlan, a helyiek nemhiába nevezik a fények városának. Az idősebb generáció beszél oroszul, a fiatalok pedig angolul is. Kedves, segítőkész nép.

A városi közlekedés rendkívül jó. Autóbusszal mindenhova el lehet jutni. A buszokon a kalauztól válthatók meg a jegyek, egységesen 90 tenge. Némelyik megálló légkondicionált.

A városban lehetőség van buszos és gyalogos városnézésre is vagy akár hajókázásra is. Asztana jelképe a 105 méter magas Bayterek- torony, ahová panoráma lift visz fel. Tetejében a Nagy elnök aranyozott tenyerébe a látogatók is belehelyezhetik tenyerüket.

A toronyból elénk tárul az egész város, melyet érdemes nappal és az esti kivilágításban is megcsodálni. Belépő: 500.- Tenge. Érdemes megnézni még az Elnöki palotát, a Nemzeti Múzeumot, A béke és az egyetértés palotáját, a Függetlenség terét, az Operaházat a mecseteket és a Beit Rachel zsinagógát is.

A várostól egy órás autóútra egy kazah gulághoz lehet ellátogatni, amely mindenki számára hátborzongató. Az 1000 km-re lévő régi fővárosba, Almatiba az Air Astana helyi járatával repülhetünk.

A közbiztonság nagyon jó, melyre a helyi hatóságok az egész városban ügyelnek. (2017)" forrás

A kazah a magyarnál még lovasabb nemzet - v.j. fotója

Nazarbajev elnöki posztra lépésekor felismerte, hogy Kazahsztán népessége folyamatosan növekszik és lassan meghaladja az ország 1990-es évekbeli kapacitását. Rájuk építette az ország jövőjét. Gazdaságilag előnyös terepen – természetes hídként Európa és Ázsia között – Eurázsia kommunikációs, logisztikai és pénzügyi központját kívánta létrehozni, csak meg kellett teremtenie hozzá az infrastruktúrát.

Elképzelését a rendelkezésére álló 28 év alatt sikerült megvalósítania és Asztana, a főváros lett az ország legnagyobb gazdasági és politikai központja.

Építészete igazi turista látványosság: a keleti és nyugati jegyek keveréke adja azt a különleges formát, mely európai szemmel lenyűgöző. A számos nemzetközi hírű építészt foglalkoztatott, hogy terveikkel világraszóló csoda házakat varázsoljanak Asztanába.

A látvány mellett a Lonely Planet sem ment el szótlanul, Nur-Sultant a sztyeppe Szingapúrjának nevezte.

Az Isim folyó mintegy választóvonalként szolgál a főváros építészeti különbözőségeinél. Az egyik parton régi Asztanát, míg a másikon Nazarbajev elnök nagyratörő terveit kifejező új városrész láthatjuk.

A fővárost jelképe a 103 méter magas Baiterek torony, melynek 93 méter magasságában kilátó található, ahonnan elénk tárul a város panorámája. Fent a magasban a kilátó legfőbb attrakciója Nurszultán Nazarbajev elnök kézlenyomata. Úgy tartják, ha a lenyomatba tesszük saját kezünket és elmormoljuk kívánságunkat, az rövidesen teljesülni fog. Hisz, amit az elnök elhatározott azt megvalósult. Ezért van az, hogy a kazah lakosság akár hosszas sorban állással is, de kivárja a pillanatot, hogy kezüket az elnökére helyezzék, így tisztelegve az országot erős lábakra állító vezérük előtt. forrás

Fotóegyveleg

Addig jár a korsó a kútra, míg nem lesz belőle zenei központ (és étterem)

Út a jövőbe - kormányzati propaganda felirat, ami az új infrastrukturális fejlesztési tervekre hívja fel a figyelmet  

Krisztus feltámadt

v.j. fotója

v.j. fotója

A Korán kelő lakótelepieknek -  v.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

SZABÓ MIKLÓS, 2021. 05. 05. 04:02
Én 2019-ben jártam Astanaban számomra nagy élmény volt.
Nagyon tiszta, érdekes város, és nagyon olcsó.
Akit érdekel a magyar őstörténet, és a legendáink azoknak is ajánlom Kazahsztánt, a múzeumokban sok érdekességet lehet találni és parhozamokat vonni a két kultúra között/ magyar, kazah=szkíta és hun kultúrkör leletei!
A bevásárlóközpontok nagyon modernek és jól felszereltek.
A város nagyon futurisztikus.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon