ÚTIKRITIKA.HU / Kazahsztán


hirdetes
Kazahsztán

útikritikák


Kazahsztán

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

.

n.b. fotója

Repülés és repülőjegy

Ugyebár a Wizzair.

A magyar külügyminisztérium "a rendelkezésére álló információk alapján, további közlemény kiadásáig az Air Astana kivételével nem javasolja a kazahsztáni polgári légitársaságok járatainak igénybe vételét". Budapestről a török Turkish Airlines-szal isztambuli átszállással lehet a legkényelmesebben eljutni Almatiba. Isztanbulból Almati csupán 2 óra repülés.

v.j. fotója

n. b. fotója

Vonattal

Budapest – Alma Ata vonattal - blog riport (2014)

Szállás

Nem ajánlatos előzetes hotelfoglalás nélkül utazni Kazahsztánba. A városokban kevés az elfogadható kényelmű szálláshely.

Olcsó hotel bejárata

Menő hotel bejárata (vannak nagy számban még menőbbek)

Vízum és vám

30 napot nem meghaladó tartózkodásra magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Kazahsztánba. A beutazó nem vállalhat munkát, nem végezhet önkéntes és egyéb pénzkereső tevékenységet. A kazah belügyi szervek a már ott tartózkodó utas kérésére, kiegészítésként 30 napos üzleti vízumot biztosíthatnak. Fontos, hogy az útlevél a hazautazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes legyen, valamint két üres oldalt tartalmazzon. A 30 napot meghaladó tartózkodásra továbbra is előzetes vízumigénylést kell beadni.

,, Belépés előtt ki kellett tölteni a szokásos kis lapocskát az alapadatokról: név, utazás célja, szállás címe. Különböző ablakokhoz kerültünk és gyakorlatilag egyik határőr sem beszélt angolul. Farkié mutogatott, a Robié meg az enyém nagyjából egy-egy szóval kommunikált, a Gináé kedvesen mosolygott. Az enyém megkérdezte, hogy “Visa?”, kicsit meglepődve válaszoltam, hogy nekünk nem kell. Úgy tűnik, kielégítette a válasz, mert átlapozta az eddigi pecséteim, kicsit elmélázott a mongol vízumom felett, lefotózott, pecsételt, majd elköszönt. (2018)" forrás

A vízum beszerzéséhez az alábbiak szükségesek:

  • útlevél, ami a vízum lejártától számítva még min. 3 hónapig érvényes
  • útlevél fénymásolata
  • vízumkérőlap
  • 1 db színes igazolványkép
  • repülőjegy
  • szállás visszaigazolás vagy meghívólevél
  • nyilatkozat, amelynek tartalmaznia kell: az utazó személyes adatai (szül. hely, szül. idő, útlevél száma, érvényességi ideje), az utazás célja (helység, meghívó cég adatai, tárgyalások témája, stb), vízum kérelmezett időtartama, szállás helye, illetve egyéb fontos, az utazással kapcsolatos információ
  • meghatalmazás

Átfutási ideje: 5 munkanap (beadás napjától számítva)

A belépéskor kitöltendő papírt (az ún. migrációs kártyát) a tartózkodás végéig meg kell őrizni, azt ugyanis a kilépéskor az eljáró határőrnek be kell mutatni. Főszabály szerint a belépés után a magyar állampolgároknak csak akkor kell regisztráltatniuk magukat a tartózkodás helye szerinti Migrációs Rendészeti Igazgatóságnál, amennyiben a tartózkodásuk a 30 napot meghaladja (azaz 30 napon belül mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól, ezt a migrációs kártyán elhelyezett második bélyegzőlenyomat tanúsítja – fontos, hogy ennek meglétét a belépéskor ellenőrizzék). Amennyiben a második bélyegzőlenyomat valamilyen okból hiányzik, akkor 5 napon belül be kell jelentkezni!

Fontos tudnivaló, hogy a szárazföldi és vízi határátkelőhelyeken soha nem pecsételik be második bélyegzőt, erre csak a nemzetközi repülőtereken van törvényi lehetőség (de – a határőr hanyagságából – ez néha a reptereken is elmaradhat). A további bonyodalmak elkerülése érdekében tehát minden esetben fontos a belépéskor a második bélyegzőlenyomat meglétének az ellenőrzése! A vízumon szereplő tartózkodási időn túl nem lehetséges az országban maradni (azaz a túltartózkodás nem megengedett és büntetendő).

A fenti szabályok megsértése (azaz a migrációs kártya elvesztése, a regisztráció elmulasztása, illetve a túltartózkodás) aránytalanul nagy büntetéssel jár, mivel ezek a hatályos jogszabály alapján 10 napig terjedő elzárással, 5 évre szóló kiutasítással, illetve pénzbírsággal sújthatók. Még a legenyhébbnek számító pénzbírság is komoly kellemetlenséget jelent, mivel annak megfizetése a repülőtereken nem lehetséges (csak a helyi Migrációs Rendészeti Igazgatóságon, de ahhoz vissza kell utazni a városba), így biztosra vehető, hogy az utazó a járatáról lemarad, ami további bosszúságot és plusz költségeket okoz. Ismereteink szerint az idegenrendészeti szabályok megsértőivel szemben a kazah hatóságok gyakran alkalmazzák az elzárás intézményét.

Nagyon fontos tudni, hogy a Kazahsztánba történő beutazás előtt feltétlenül ellenőrizzék, hogy a Kazahsztánból történő elutazás időpontja – nap és óra pontossággal – megelőzi-e a vízum érvényességének a lejártát. Konkrét esetek bizonyítják, hogy a kazah hatóságok még a mindössze néhány órás – pl. vis maior miatt bekövetkező vétlen – túltartózkodást sem tolerálják, és az elkövetőkkel szemben a legszigorúbban – mérlegelés, illetve a megértés legkisebb jele nélkül – fellépnek.

Fotóegyveleg

Meglepően cool szobor Kazahsztánban

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon