ÚTIKRITIKA.HU / Kazahsztán


hirdetes
Kazahsztán

útikritikák


Kazahsztán

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

n. b. fotója

Egészség

A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő intézmények szolgáltatásait igénybe venni térítés ellenében. Ezekben az intézményekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk inkább, mindenütt palackozott ásványvíz fogyasztását. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

 • A gyógyszerek (helyi és külföldi gyártmányok – köztük sok magyar termék is) széles választékban, vény nélkül is kaphatók.
 • A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk, hogy inkább mindenütt palackozott ásványvizet fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.
 • Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.
 • A Kazahsztánba utazóknak mindenképpen ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése.

.

Közlekedés

Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h.
Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét.
A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek.
Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását.
A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsón lehet taxit igénybe venni. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

,, Az utazás, a benzin – turistának az egyik legfontosabb szempont, hogyan lehet eljutni a látnivalókhoz, mennyi idő alatt, milyen áron – háromszor-négyszer olcsóbb volt, mint Magyarországon.

A kazah fővárostól északra, mintegy 260 kilométernyire található a Burabay Nemzeti Park körülbelül 1500 forintnak megfelelő kazah tengébe került az odajutás, ami szerintem 260 kilométernyi buszútra vetítve nagyon jó ár-érték arány. A busszal pedig minden rendben volt. (2018)" forrás

n. b. fotója

Étkezés

Almatiban és Astanában az éttermek választéka óriási. Ha valaki nem akar ismételten ismerkedni a kazah konyhával, az talál rengeteg kínai olasz, orosz, indiai, amerikai éttermet is. A kazah specialitásoktól ne várjunk sokat. Érdekesek, markánsak, de sok turistának nem jönnek be annyira. A lóhúsos specialitásokat érdemes megkóstolni. Legalább egyszer. A beshparmak a legismertebb lóhúsos specialitásuk. Az igazi kazah ételeket puszta kézzel illik enni, az evőeszközt mellőzni kell.

2016-ban Asztanában átadták Kazahsztán első McDonald's éttermét. Korábban csak Burger King volt Almatiban. Előtte pár hónappal a Starbucks és a francia Carrefour is megjelent Kazahsztánban.

mi szem-szájnak ingere

,, Vacsi az itt igen közkedvelt manti, ami valójában a török ravioli. Tésztabatyu különböző darált hússal, esetleg zöldséggel megtöltve és kifőzve. Kis gulyáskrémmel felturbózva még íze is van. Na de nem emiatt hoztam szóba a vacsorát, hanem a jelenség miatt, ami hazánkban is kezd elharapózni, mégpedig a szervízdíj kérdése. Már eleve bajom van a külön felszámolt díjakkal. Reptéri illeték, THM, üdülőhelyi díj és még sorolhatnám. Kit érdekel, hogy a vállalkozónak milyen adókat és költségeket kell fizetnie. Nekem mondják meg mennyit kell fizetni a szolgáltatásért és kész. Ilyen alapon a ruhaboltos is kiírhatná a kirakatba, hogy nálunk csak 10,- Ft. az öltöny. Aztán ha bemész megvenni, akkor derül ki, hogy + beszerzési díj, + szállítási díj, + eladók bére, + üzlet rezsidíja, + összes kifizetés járuléka, +ÁFA. Összesen 50.000,- lesz. Nem is értem, hogy milyen alapon írnak a menü aljára ilyen-olyan százalék szervízdíjat. Hiszen eleve nem annyiért adják a sört, mint a Tescoban, hiszen itt szervírozva kapom, nem? Ebben az elegáns belvárosi étteremben 790,- Ft. volt a sör. Kiszámoltam, hogy pont két sörre elég kazah Tenge van még nálam, gondoltam ezt el is költöm, holnap már úgyis indulunk tovább. Még egy kis borravaló is belefért volna, de a legnagyobb meglepetésemre a számlán már 1800,-nak megfelelő Tenge volt a végösszeg. Elmagyaráztam a pincérnek, hogy hiába van ott a menü alján, a figyelmeztető sor (helyi nyelven), ha megkérdezem előre, hogy mennyi a sör, akkor ne a nettó árat mondja, mert annyiért nem lehet megvenni. Szóval, ha legközelebb erre járok, akkor majd a tényleges összeget mondja, addig pedig érje be ennyivel, amim van. Csá.
Azt tudtad, hogy a Tenge valójában annyit jelent kazahul, hogy pénz? Fantáziadús, nem? (2017)" forrás
Kazah lenni majdnem nyugat - F- András fotója


,, A válogatós emberek sem fognak éhen halni Kazahsztánban. Noha vannak furcsaságok a kazah konyha művészetben, nem mondanám, hogy nagyon furcsa lenne. Nyilván a kísérletezni vágyók kipróbálhatják a lóhúst - megjegyzem elég szkeptikus voltam, de meggyőzően ehető és finom -, de aki maradna a megszokottnál, az sem fog csalódni. Ami mondjuk érdekesebb, az a pékségben található felhozatal. Olyan, hogy kakaóscsiga és túrósbatyu az nincs. Van helyette virslisbukta, illetve buciba sütött csirkecomb, valamint imádják mindenbe belesütni a káposztát és főtt krumplit. (2018)" forrás


besbarmak - egy birkahúsos tészta étel (lóhúsból is készítik)


,, Ha már kumisz, hamarosan végre megkóstolhattuk milyen is ez a rejtélyes ital, de előtte még ettünk egy közepesen jót egy közepesen orosz önkiszolgáló éttermben, majd elmerültünk a helyi szupermarket kínálatában, az említett italra vadászva. Az speciel elég elkeserítő kis hazánkra nézve, hogy a kínálat sok esetben inkább közeledett a Culinaris semmint egy komolyabb Interspar árukészletéhez. Természetesen a kumisz mellé vettünk egy kis vodkát is, némi jéghideg sört, ló sonkát, és az elmaradhatatlan tevetejből készült golyócskákat. Nem maradt ki az időjárásra való tekintettel az inkább jégkrém kategóriába eső eredeti, orosz túrorudi sem.

Frissen jóllakva a meleg áldásos hatásával nagyon bevállalóssá tett minket, ezért úgy gondoltuk, hogy az akkor már -15 fokos hideg nem lehet akadálya egy kis open air sörözésnek, ezzel is áldozva a posztszovjet alkoholizmus oltárán. A Baitarek torony töve pedig tökéletes helyszínnek bizonyult mindehhez. A frissen vásárolt készleteinknek rögtön a seggére is vertünk, hogy egy kiváló jetlages másnappal kezdhessem 32. életévemet. Jótanács #1: ha már kezd beütni a vodka és a sör, ne kumisszal gyógyítsd magad! Jótanács #2: ne is sós tevetejes golyókkal." (2019) forrás

Pénzváltás

Felesleges itthon próbálkozni, hogy forintért tengét szerezzünk be. Vigyünk dollárt vagy eurót. Ha van rubelünk, az is jó.

Vásárlás

Érdekesség, hogy a kazah pékségekben kolbászt is árulnak.

n. b. fotója


Bolhapiac - F. András fotója

Közbiztonság

Kazahsztánban a közbiztonság jónak minősíthető. A közterületeken, a főutak mentén aktív a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen turistáskodás szempontjából veszélyes térsége. Az országos átlagnál valamivel rosszabb a közbiztonság Almatiban, valamint Pavlodar és Kelet-Kazahsztán megyében. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljünk az értékeinkre. Kazahsztánban terrorista akciók ritkán fordulnak elő.

n. b. fotója

A 2022 január eleji belpolitikai fejleményeket követően Kazahsztánban a biztonsági helyzet stabilizálódott, jelenleg terrorveszély nincs az országban. Az esetleges demonstrációk, nagyobb csoportosulások, megmozdulások helyszíneit kérjük, kerüljék el.

A Kazah Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

Kazahsztánban a közbiztonság általában jónak mondható, a közterületeken, a főutak mentén állandó a rendőri jelenlét. Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna.

Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Magyar külképviselet

Almatiban van a magyart főkonzulátus. Blaumann Ferenc a főkonzul. - Cím: Ulica Muszabajeva 4., 050043 Almati

 • Telefon:(00-7-727) 247-25-57;247-25-70,247-25-69; 258-18-36 (titkárság); 247-25-72 (konzuli hivatal)
  • (00-7-701) 722-11-53 (ügyeleti mobil) - Fax: 258-18-37
 • E-mail: mission.ala@mfa.gov.hu; Honlap: www.mfa.gov.hu/cons/almaty
 • Ügyfélfogadás: H-P 9:00 és 12:00 között - előzetes internetes bejelentkezés alapján.
 • Minden hónap utolsó munkanapján az ügyfélfogadás szünetel.

Egyéb hasznos információk

 1. Kazahsztánban a konnektorok európai szabványúak, a feszültség 220 volt, a váltakozó áram frekvenciája 50 Hz.
 2. Kazahsztánban az újévet, a Nauryz-t minden év március 22-én ünneplik meg.

3. ,, Az ország hivatalos nyelve a kazak és az orosz. Írhatnánk, hogy se több, se kevesebb, de ennek a mondatnak csak az eleje lenne igaz. Aki orosz tudás nélkül utazik, annak elég nehéz dolga lesz, hiszen az előbb említett két nyelven kívül nagyon kevesen beszélnek bármilyen idegennyelvet. Vidéken, attól függően, hogy az ország északabbi, vagy délebbi részein vagyunk oroszul vagy kazakul beszélnek. A nagyobb városokban, mint Asztana és Almati elvétve azért lehet angol szavakat is hallani. Ami még érdekesség, hogy pár olyan szó is van a kazak nyelvben, amit a magyarok is használnak. Például ha egy zöldségesnél azt mondjuk, hogy alma, nem kell majd ráböknünk a gyümölcsre, mivel kazakul is alma az alma." forrás

Fotóegyveleg

Ott is népszerű a gyros - Elter fotója

n.b. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 09. 20. 14:42
Györgynek: Igen használható a MasterCard is, nyilván inkább csak ott, ahol jelzik kiíráson, hogy elfogadják. Vegyesboltban nem éppen...


Balássy György, 2018. 09. 20. 13:09
Kazahsztánban használható a MasterCard bankkártya ?


Harsanyi, 2018. 03. 24. 06:44
Nagyon szép hely.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon