ÚTIKRITIKA.HU / Kazahsztán


hirdetes
Kazahsztán

útikritikák


Kazahsztán

Általános tanácsok | Almati | Asztana | Karaganda | Ili-Delta | Charyn Kanyon | Aksu Zhabagly nemzeti rezervátum | Tien Shan | Zajsan-tó | Altaj | Burabaj/Borowoje | Fotóegyveleg

.

.

Emel nemzeti park - n. b. fotója

Általános tanácsok Kazahsztán felfedezéséhez

Azt javasoljuk, hogy Kazahsztán déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokra csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével menjenek el.

,, Aki látni akarja Kazahsztán másik arcát is, annak kötelező ellátogatni vidékre is! Ahogy Magyarországon, úgy Kazahsztánban is teljesen más élet bontakozik ki vidéken, mint a nagy városokban. Külön említésre méltó, hogy a kazah vidéken még velünk él a történelem is, a szovjet korszak erőteljesen rányomta a bélyegét a vidéken lakók életére. (2017)" forrás

Almati

Almatiról külön aloldalon írunk, itt.

Asztana

Asztanáról külön aloldalon írunk.

Karaganda

Karaganda Kazahsztánban egy közepes méretű város a Közép-Kazahsztán régióban, és a kazah bányászati ipar egyik központja. A város történelme erősen kapcsolódik a szénbányászathoz és az acélgyártáshoz, és a bányászat és a nehézipar azóta is fontos szerepet játszik a város gazdaságában.

Karaganda nagy és modern város, sok magas épülettel és modern kereskedelmi központokkal. A városban számos kulturális látnivaló is található, mint például a központi park, a Hazakstan Emlékmúzeum, az Észak-Kazahsztáni Művészeti Múzeum és a Kazahsztáni Nemzeti Múzeum.

A városban számos étterem, kávézó és bolt található, amelyek számos lehetőséget kínálnak a helyi konyha és kultúra megismerésére. A városban számos park, zöldövezet és piac is található, amelyek kellemes kikapcsolódást nyújtanak a helyiek és a látogatók számára.

Karaganda egy kulturális és gazdasági központ, amely gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik. A város a bányászati ipar központja, de számos látnivalóval és lehetőséggel is szolgál, hogy a látogatók felfedezhessék és élvezhessék a helyi életet és kultúrát.

Ili-Delta

Az Ili-Delta a Kazahsztán és Kína határán található, és egy természeti terület, amelyet az Ili folyó alakított ki. Az Ili-Delta Kazahsztán egyik legnagyobb természeti csodája, és egyedülálló ökoszisztémájáról ismert.

Az Ili-Delta területe nagyon változatos és gazdag élővilággal rendelkezik. A területen számos ritka és veszélyeztetett állatfaj él, mint például a szibériai tigris, a leopárd, a szibériai medve, a vörös róka, a tarajos fülesbagoly és sok más állatfaj. Emellett a területen számos madárfaj is él, többek között a vadludak és a darvak, amelyek a téli időszakban a területre érkeznek.

Az Ili-Delta területén számos kirándulási lehetőség és természeti látnivaló található. A területen található tavak, mocsarak és folyók szépségei lenyűgözőek, és a látogatók élvezhetik a horgászatot, a madármegfigyelést, a sétákat és a vadászatot.

Az Ili-Delta területe nagyon fontos gazdasági szerepet is játszik Kazahsztánban, mivel a területen számos mezőgazdasági tevékenység folyik. A területen számos szövetkezet működik, amelyek élelmiszert termelnek és állattenyésztéssel foglalkoznak.

Az Ili-Delta Kazahsztánban egy igazi természeti kincs, amely kiváló lehetőséget kínál az odalátogatóknak arra, hogy felfedezzék a természet szépségeit, a helyi kultúrát és élvezhessék a vidéki életet. A területet legjobban a tavaszi és a nyári hónapokban érdemes felkeresni, amikor a természet virágzik és az állatok aktívabbak.

Charyn Kanyon

A Charyn Kanyon kb. 3-4 óra autóútra fekszik Almatytól. Az út néhol egészen jó, néhol hozza a magyar átlagot, és vagy 20 kilométeren keresztül meg egészen rossz. Sőt, útnak nem is mondható. Az időjárás rendkívül meleg volt, 35 fok..ami a kanyonban sétálva még többnek tűnt. Olyan volt mintha a halál völgyében sétálnánk. Almatyt elhagyva vagy 100 kilométeren keresztül egy fát nem láttam. Már rendesen rosszul voltam. Se fa, se egy árnyék, bokor is csak kevés. Köves, gyér füves talaj, vadlovak, szamarak, teheneket hajtó lovasok. Gondolom ilyesmi lehet a sztyeppei népek mindennapjai. Láttunk pár vidéki kazah települést, valamicske képet kaptunk hogyan is élnek erre. A bolt pont olyan, volt mint 30 éve vidéken az ÁFÉSZ bolt. Útszélén saslik sütőhelyek, romos házak. Rosszabbul néz ki, mint a magyar vidék. (2023)


"A Charyn Kanyon egy 80 kilométeres kanyon Kazahsztánban, a kínai határhoz közel. A Charyn Nemzeti Park része, melyet 2004-ben alapítottak. A nemzeti park 154 kilométeren át húzódik a Charyn-folyó mentén, a Tien Shan hegység északi területén. A kanyon egyes részein eléri 150-300 méteres mélységet. Legismertebb része a Kastélyok völgye, mely szokatlan sziklaformációról nevezetes." forrásAlmatytól kétszáz kilométerre, keletre van egy kanyon, ami a Charyn nemzeti park része, és ami nekünk útba is esett, tehát logikus lépés volt, hogy meglátogassuk. A látványért meg kell küzdeni, de ez tényleg megéri. A főútról lekanyarodva egy 13 kilométeres terepezés vár ránk. A földút nem durva, normál gépkocsival is meg lehet tenni, csak lassan. Viszont közben valami prérifarkasszerű rágcsálókat is megfigyelhet az éles szemű utazó, ahogy kikandikálnak a földbe vájt lyukak kijáratából. Majd egyszer csak egy jegyszedő bódé, és már bent is vagyunk a nemzeti park parkolójában, ahol a bátrabbak használhatják a bádoglemezből eszkábált mellékhelyiséget, de a jelek szerint néhányan nem voltak elég bátrak és inkább mellette végezték el nagydolgukat. Innen egy rövid sétával jutunk el a kanyon pereméhez, ahol már egész jó fotókat lehet kattintani a meredek sziklafalakról. Tényleg hasonlít egy kicsit a Grand Canyonra, csak persze szerényebbek a paraméterek. Lépcső vezet le az aljára, és ha van elég időnk, elsétálhatunk az innen egy kilométerre lévő Moinak folyó partjáig. Ha még több időnk van, befizethetünk „Jeeptúrákra” is, de ne lepődjünk meg, ha a díj befizetése után egy katonai UAZ hátsó ülésén találjuk magunkat. A legolcsóbb túra ötezer forint, amiért kisbusszal négy kilométeres szakaszt teszünk meg a legszebb részeken. (2017)" forrás

l.s. fotója

Aksu Zhabagly nemzeti rezervátum

Az Aksu-Zhabagly Nemzeti Rezervátum Kazahsztán déli részén található, és a világ egyik legősibb rezervátuma. Az ősi földfelszín és a hegyvidék tereptárgyai mellett az állatvilág és a növényvilág is kivételes gazdagságú a területen.

A rezervátum területe közel 130 000 hektár, és a hegyvidéki területek mellett sivatagokat, tavakat, folyókat és völgyeket is magában foglal. Az Aksu-Zhabagly rezervátum gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, köztük számos védett és veszélyeztetett fajjal.

Az Aksu-Zhabagly területén található állatfajok közé tartozik a kirgiz őz, a kopasz sas, a szibériai kecske, a hiúz, a hóbagoly, a kóbor oroszlán, és még sok más. A rezervátum növényvilága is különleges és gazdag, több mint 1 500 növényfajt tartalmaz, köztük az endemikus orbáncfű-féle (Szentjánosbogáncs?) és a szibériai zöld tölgy (?).

Az Aksu-Zhabagly rezervátum egyedülálló lehetőséget kínál a természet kedvelőinek a természeti szépségek és a vadon élő állatok megismerésére és élvezésére. Az ide látogatók élvezhetik a sziklás hegycsúcsok, az árnyas völgyek, a zöld rétek és a vadon élő állatok és növények csodálatos látványát.

Tien Shan

A Tien Shan Kazahsztánban egy hatalmas hegységrendszer, amely a közép-ázsiai régióban található. A hegység az ország keleti részén fekszik, a Kína és Kirgizisztán határán. A Tien Shan hegységrendszer Kazahsztánban legmagasabb csúcsa a Khan Tengri, amely 7 010 méter magas.

A Tien Shan hegységrendszer gyönyörű és változatos tájat kínál. A hegység magas csúcsokkal, hófödte hegyekkel, gleccserekkel és vízesésekkel tarkított. A hegységben számos szép és természetvédelmi terület található, többek között a Ile-Alatau Nemzeti Park és a Kök-Töbe Természetvédelmi Terület.

A Tien Shan hegységrendszer a természet szerelmeseinek kiváló hely a kirándulásra és a hegymászásra. A hegységben található turistaútvonalak és hegymászó-útvonalak számos lehetőséget kínálnak a hegymászás, a túrázás és a természet megismerésére. A Tien Shan hegységrendszer gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, többek között számos veszélyeztetett és védett fajjal.

Zajsan-tó

A Zajsan-tó Kazahsztán északkeleti részén található, és a világ 25 legnagyobb mesterséges tava közé tartozik. A tó az ország egyik legfontosabb turisztikai célpontja, és népszerű hely a horgászat, a strandolás, a vízi sportok és a vadászat szerelmesei között.

A Zajsan-tó az Irtis folyó szabályozásával jött létre a 20. század elején, és egy 3 500 km²-es vízfelületet foglal magában. A tó partjain számos szálloda, kemping és üdülőhely található, amelyek kényelmes szállást és számos szabadidős tevékenységet kínálnak a látogatóknak.

A Zajsan-tó környékén található területeken élő állatok közé tartozik a szibériai tölgy, a szibériai nyúl, a farkas és a hiúz, valamint számos madárfaj, mint például a sirály és a kacsafélék. A tóban gazdag a halállomány, és számos horgászati ​​verseny is rendeznek itt.

A Zajsan-tó egy gyönyörű hely, amely kiváló lehetőséget kínál a pihenésre és a szórakozásra. A tó és környéke gazdag természeti és kulturális látnivalókat kínál, és az egész évben számos szórakoztató és kalandos tevékenységet kínál a látogatóknak.

Altaj

Az Altaj Kazahsztán északkeleti részén található, és egy hatalmas hegységrendszer, amely magában foglalja a Kazah Altajt és a Mongol Altajt is. Az Altaj hegyei érintik Kína, Mongólia, Oroszország és Kazahsztán területét, és magukban foglalják a régió legmagasabb hegyeit is.

Az Altaj a hegyi táj iránt érdeklődők és a természetkedvelők számára kiváló célpont. A hegység sok természeti szépséget kínál, köztük számos vízesést, gleccsert, tókat és patakokat. Az Altaj hegységrendszer gazdag állatvilággal rendelkezik, többek között számos veszélyeztetett és védett fajjal, mint például a hóleopárd, a sas és a barnamedve.

Az Altaj hegyeiben található turistaútvonalak és hegymászó-útvonalak számos lehetőséget kínálnak a hegymászás, a túrázás és a természet megismerésére. A régióban található szállodák és üdülőhelyek kényelmes szállást és számos szabadidős tevékenységet kínálnak a látogatóknak.

Az Altaj Kazahsztánban egy csodálatos természeti kincs, amely lehetőséget kínál a természeti szépségek és a vadon élő állatok megismerésére és élvezésére. A hegységrendszer változatos és gyönyörű tájat kínál, és számos lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek, hogy felfedezzék és élvezzék a környező természeti szépségeket.

Burabaj/Borowoje

,, Ha az ember megszeretné nézni az egyik legszebb kazah nemzeti parkot, a Burabay-t, akkor előbb a kazah fővárosból el kell jutni Shchuchinskba, ez körülbelül 240 kilométernyi távolság. Shchuchinsktól még húsz kilométer a park, az odajutást egyénileg kell megoldani. Ám ezen a környéken egy szót sem beszélnek angolul, így amikor leszálltam Shchuchinskban, kétségbeesett angol pár jött oda segítségért. Megoldottuk, a kazah taxisok oroszul elmondták a pénzügyi feltételeket, ezt lefordítottam angolra, majd vissza oroszra.

A Burabay Nemzeti Park az egyik legszebb hely Kazahsztánban. A 835 hektáros területen kristálytiszta vizű tavak, látványos hegycsúcsok, különleges alakzatú sziklák, jó illatú fenyőerdők váltogatják egymást.

A kazah legenda szerint őseik sérelmezték, hogy a Teremtő csak sztyeppéket és sivatagot adott számukra, szerettek volna egy kis változatosságot. Buzgón imádkoztak, fohászkodtak, és meghallgatásra leltek, a Teremtő összegyűjtötte a legszebb hegyeket, tavakat, erdőket, sziklákat és ledobta a sztyeppe közepére, így jött létre Burabay. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

Almati - zöld bazár

Emel nemzeti park - n. b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon