ÚTIKRITIKA.HU / Kazahsztán


hirdetes
Kazahsztán

útikritikák


Kazahsztán

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A kazahokról | Turista etikett | A kazah konyha | Fotóegyveleg

.

Piaci árusok - s.t. fotója

Földrajz

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb területű országa, s ehhez képest csekély a lakossága. A világ tengeri kijárat nélküli országai közül Kazahsztán a legnagyobb területű ország. Kazahsztán akkora nagy, hogy három időzóna is van rajta. A kazah szó annyit jelent, hogy független vagy vándor. Astana új fővárosa az ország északi részének közepe táján fekszik. Almati, vagy más írásmódban Alma-Ata 1998 végéig volt főváros. Alma-Ata egy almafáról kapta a nevét (na egyik jövevényszavunk onnan).

Időjárás és éghajlat

Kazahsztán jó messze van a világ tengereitől, így aztán igazán nyers kontinentális klímája van. Az ország nagy részén hideg, de napos és hóban szegény tél szinte közvetlenül vált át forró, száraz és hosszú nyárra. A tavasz és az ősz csak rövid epizódok. Januárban északon az átlaghőmérséklet mínusz 18 fok körül mozog. A déli sztyeppés síkvidéken csak kb. mínusz 3 fok van ilyenkor. Nyáron északon 19 fok az átlaghőmérséklet, délen 29 körül. A sztyeppéken bizony előfordul 50 fok borzasztó hőség is, nyáron. Kazahsztán nem egy csapadékos ország. Ez látható is, hiszen az ország csaknem fele sivatagos, vagy félsivatagos. Az országban a páratartalom csekély, viszont az erős szelek gyakoriak, nyáron homokviharok formájában.

Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az időjárási viszonyok eltérőek az ország különböző részein. Éghajlata túlnyomúan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladják a 140 km/ó sebességet.

,, Ha valaki olyan célból érkezik az országba, hogy bebarangolja az egészet, az jobb ha felkészül az időjárásra, főleg ha a hidegebb évszakokban látogat a keleti országba! Sajnos nem vicc, erősen ajánlott az országba látogatók számára, hogy a laza őszies ruhatár mellett készüljenek télikabáttal és bakanccsal is. Országon belül teljesen eltérő éghajlata van egy-egy területnek. Míg Asztanában mínusz fokok vannak és a télikabátban is didereg az ember a hóesésben, addig több száz kilométerrel délebbre, Almatiban már a kellemes napos időt lehet élvezni egy vastagabb pulóverben." forrás


,, Októbert írtunk, ilyenkor a kazah esték, éjszakák már jó csípősek. Asztana a világ második leghidegebb fővárosa, csak a mongol főváros, Ulánbátor hidegebb nála. Asztana folyója, az Isim akár már novemberben befagyhat. (2018)" forrás


Az ország éghajlatára a nagyon hideg tél, rövid, de gyönyörű a tavasz és a meleg nyár jellemző. Úgy tartják, hogy a globális felmelegedés annyit változtatott a főváros átlagos téli hőmérsékletén, hogy a mínusz 40 fok helyett mínusz 30 fokot mérnek. Nem csoda, hogy Nur-Sultán, Ulánbátor, Mongólia fővárosa után, a világ második leghidegebb fővárosa. Nyáron a legmelegebb idő 26 fok körüli hőmérséklet… a városban. De ha egy sztyeppei kirándulást szeretnénk beiktatni programunkba számolni lehet akár 40 fokos rekkenő hőséggel is. Azaz Kazahsztán éghajlatában nincsenek átlagos Celsius fokok. Az ország különböző, egymástól több ezer kilométerre fekvő területein a legmeglepőbb éghajlati viszonyokkal találkozhatunk. forrás

Történelem

A kazahok váltig állítják, hogy a lovat az ő országukban háziasították és ülték meg a legelőször, évezredekkel ezelőtt. A kazahok régészeti kutatásokra hivatkozva azt bizonygatják, hogy országuk volt az amazonok, a bátor női harcosok szülőföldje. A kazahok földjén évezredeken, évszázadokon át főleg nomád népek éltek, jöttek-mentek. A kazah, mint egységes etnikum a 15. század táján áll össze török nyelvű valamint mongol népcsoportokból. A területet a kazah kánok uralták. A 18. században a kazah hordák mindenféle kompromisszumokat kötöttek az oroszokkal, meg persze csencseltek. Az oroszoknak azonban kellett ez a terület. nem a sivár sztyeppék miatt, hanem mert szükségük volt veszélytelen átjáró utakra a déli Buchara-i és Szamarkand-i emirátusok felé, hogy aztán onnan könnyen eljussanak a nagyobb falathoz, Indiához. A kazahokkal az oroszok nem foglalkoztak sokat. De a 19. század második felében a földnélküli orosz nincstelen parasztok sokasága elkezdett erre felé vándorolni. A kazahoknak ez nem tetszett és ebből adódtak felkelések, harcok. A cári Oroszország bukása után kazah értelmiségiek (na nem volt sok belőlük) megkísérelték létrehozni a kazah államiságot, de a szovjetek bekebelezték a területet. 1936-ban Kazahsztán kiérdemelte, hogy a Szovjetunió egyik köztársasága legyen. Kazahsztán teljesen "elszovjetesítették": kollektivizálás, a nomád életmódot, a kazah kultúrát elnyomták. Sztálin idején Karaganda városában kényszermunkatábort működtettek. Kazahsztán északi részét alaposan iparosították. A kazah nemzetiségűek a 20-század közepe tájáig jellemzően pásztorkodó nomád életet éltek. A városlakók inkább a máshonnan betelepülők, azaz idekényszerítettek közül voltak valók. Kazahsztán hajdanán a Szovjetunió egyik tagállama volt. 1991-ben vált független állammá.

,, A helyzet az, hogy a kazahok rokonnak tartanak bennünket, ezt készség szinten, mindenki azonnal mondja, tehát bizonyosan az iskolába tanulják. Többségük szerint török népek vagyunk mi is, magyarok. Sokszor mondták, nomádok voltatok, jurtában laktatok.

Ez igaz, de mi nem vagyunk törökök, feltehetően csak közös szállásterületünk volt a kazahokkal, a törökökkel. Az más kérdés, velük négyszer annyi időt töltöttünk a közös szállásterületen, mint például a finnekkel.

A kazahok azzal kapcsolatban is képben vannak, hogy a vogul (a manysik Kazahsztánban használatos neve), az osztják (ez a kazah név, nálunk chanti) a magyarok legközelebbi rokona. Van még a kipcsák vonal, a kazahok a kunok, vagyis ahogy ők Kazahsztánban hívják őket, a kipcsákok leszármazottainak tartják magukat. (2018)" forrás

Manapság

2021. január 12.: Három mondatba próbáljuk összesűrűsíteni az aktuális helyzet lényegét: Nem történt forradalom. A régi diktátort és vazallusait buktatta meg az utód, aki maga is diktátor. A népnek nem lesz jobb, pedig, a kőolaj- és a gázbevételekből középosztályi szintre fel lehetne emelni.  

  • Az ország függetlenné válása (1991) óta ugyanaz az ember van hatalom. Jellemző az a nemzetközi vélemény, hogy Kazahsztánban önkényuralmi rendszer van, és az ellenzéki pártokat elnyomják. Kazahsztánban elnöki rendszer van, azaz az elnök a fő ember, nem a miniszterelnök.
  • Kazahsztán ásványokban, kőolajban, gázban gazdag ország. Ebből tellett az új főváros felépítésére. Kazahsztán világelső az urániumkitermelésben.
  • Kazahsztán jóban van Amerikával, a NATO-val, az oroszokkal és Kínával is. Az elnökük ügyesen lavírozik.
  • A tenger nélküli Kazahsztánnak van haditengerészete, amit a Kaszpi-tengeren állomásoztat, csak hát az egy tó.

,, Az utakon pedig leginkább rozoga ezeröcsik járnak. És még azok is akcentussal beszélnek oroszul, akik napi szinten használják a volt gyarmatosítók nyelvét a hivatalban. Akik meg nem olyan munkakörben dolgoznak - fiatalok, nők -, csak törik az oroszt. (Bár, mint minden gyarmati múltú helyen, kifejezések, félmondatok ragadtak meg még a kazah szövegekben is.) A helyiek állítják, itt még élnek a törzsi kötelékek - a kazahok nem csak, hogy orosz, vagy üzbég lányt nem vesznek el, de odafigyelnek arra is, hogy más kazah törzsből való legyen. És egy kilométerről ellenszélben kiszúrják, hogy ki kazah, ki üzbég. A hetven évnyi szovjethatalomnál, itt sokkal élénkebben él a több, mint ezer évnyi muszlim hagyomány. Fundamentalizmusnak, szélsőséges iszlamizmusnak ennek ellenére nyoma sincs. (2017)" forrás

Kazah nemzeti lobogó

A kazahokról

Kazahsztán soknemzetiségű ország (120 különböző nemzetiség). A kazahok döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallásúak. A kazahok jellemzően vendégszeretőek, segítőkészek, a magyarokat rokon népnek tekintik. A déli területeken élők között viszont előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben. Kazahsztán névlegesen muzulmán ország, de ennek kevés külső jele van. Nincs túl sok mecset és nem hallani a müezzines imára való felszólításokat. A vallásosságot a szovjet időkben sikerült jelentősen legyengíteni, és nincs jele e tekintetben valamiféle jelentősebb muzulmán megújulásnak. A kazah nők gyakran öltözködnek fel elegánsan, stílusosan, a magas sarkú cipő kötelező a mutatós kinézethez. A kazahok dühösek arra, hogy a Borat filmben primitív országnak és népnek mutatták be őket. E téren nincs humorérzék.

Helyi asszonyok - Elter fotója

n. b. fotói

,, A magyaroknak nyert ügye van Kazahsztánban! Akár a városokban, akár vidéken. Elsőre eltúlzottnak hangzik, de bátran kijelenthetjük, hogy Kazahsztánban imádják a magyarokat! Elsőre csak felfigyelnek, hogy valaki idegen, de mégis kissé ismerősnek csengő nyelvet beszél mellettük az utcán, aztán odamennek hozzá és megkérdezik, hogy honnan jött. Amikor pedig kiderül, hogy egy magyarral van dolguk, egyből jön az ölelkezés és kézfogás. Aztán pedig akár egy italra meghívás is lehet a rögtönzött ismeretségből. Tehát bátran merjünk magyarok lenni Kazahsztánban! (2017)" forrás


,, Ők úgy tudják rólunk, hogy az a pusztai népség vagyunk, akik a legnyugatabbra eljutottak, ezért büszkék ránk. Egyébként nemcsak az alma szavunk közös, hanem sokkal számosabb, mint mondjuk a finn nyelvvel." forrás

Turista etikett

  1. Kazahsztánban jelentős hányadban vannak muzulmánok és az ő erkölcsi szabályaik, hagyományaik tiszteletben tartásához szükséges az, hogy visszafogottan viselkedjünk és öltözködjünk. A felnőtt férfi turisták rövid nadrágban ne járkáljanak az utcán, és ne hordjanak ilyet étteremben, mert ez visszatetszést kelt.
  2. Ha helyi emberrel köszöntjük egymást, akkor mindkét kezünket nyújtsuk.

A kazah konyha és gasztronómia

Az egyik legismertebb kazah étel a beshbarmak, amely egy húsleves tésztafélével és lóhússal, birkahússal vagy marhahússal készül. A beshbarmak egy tradicionális étel, amelyet általában különleges alkalmakkor szolgálnak fel, és a kazah gasztronómia egyik jelképévé vált.

A kazahok szintén szeretik a plovot, amely egy rizses húsétel, és általában bárányhúsból készül. A rizs mellé hagymát, sárgarépát, paprikát és más zöldségeket adnak, így egy egészséges és ízletes ételt kapunk.

A kazahok a tejet is kedvelik, és nagyon sokféle tejterméket készítenek. A kumisz egy olyan ital, amelyet lótejből készítenek, és hagyományosan a nomádok itták. A kumisznak erős savanykás íze van, és állítólag sok egészségügyi előnye van.

A kazahok szintén szeretik a szárított és sózott húst, amelyet a hosszú téli hónapokban tartósítanak. Ezt az ételt jerkynek vagy qazy-nak hívják, és általában borssal, fokhagymával és más fűszerekkel ízesítik.

A kazahk állítják, hogy az alma a Kazahsztán területéről terjedt el a világba. Az országban sok helyen vannak vadalma fás erdők.

Baursaki - a kazah lángos

Házi konyha - aji fotója

Fotóegyveleg

Személyi kultusz és az urakodó párt éltetése - benyalós propaganda tábla

Elter Karesz fotója

n. b. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Gizella Szabó, 2021. 08. 15. 12:30
Csodálatos ország lehet, már csak azért is, mert Dimas Quadaibergen imádott szülőhazája!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon