ÚTIKRITIKA.HU / Oroszország


Oroszország

Oroszország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Oroszország dióhéjban

  • Oroszország 17,1 millió négyzetkilométer területű. Csaknem 184 Magyarország férne el benne, de inkább maradjunk a helyünkön.
  • Oroszország a világ legnagyobb területű országa.
  • Oroszország lakossága kb. 142,2 millió (2015).
  • Fővárosa Moszkva, aminek lakossága valahol a 13 és a 17 millió között van (az illegális lakosok száma miatt is van bizonytalanság a statisztikákban).

B. Edit fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

Nem tetszett

Vélemények

,, Az emberek szuperjó arcok – oké, nyilván nem egy ölelgetős-puszilkodós mediterrán népségre számítottunk, és nem is azok, nem fognak a nyakadba borulni és csillogó szemmel kérdezni, honnan jöttél és merre tartasz. De azért arra a full rideg-hideg, érzéketlen képre is rácáfoltak, amit más ismerősöktől hallottam. (Ja és csak egy kis sztori – mikor a szuvenír shopban olyan pólók közül válogattunk, ahol Putyin bébileopárdot simogat meg medvén lovagol, az árus csak ránk nézett, somolyogva kérdezte, “which Mr. P t-shirt you want?”, és általánosságban úgy éreztük, inkább egy adag humorral/iróniával/öniróniával állnak a jó öreg Mr. P-hez, mint hogy full komolyan nyomnák a propagandát. Persze nem keveredtünk magasröptű, politikai eszmecserékbe, de azért a Mr. P matjoska babák prezentálása tízpontos volt.)

A kaja szuperjó. Tipik sztereotípia Oroszországgal kapcsolatban, hogy szörnyű, szénhidrát-dús, nehéz ételeik vannak csak – noshát mi egyrészt a tradicionális orosz fogások közül is nagyon jó minőségű, finom dolgokat találtunk (erről majd részletesebben írok egy másik posztban), másrészt általánosságban az egész kaja-helyzet nagyon üdítő volt, mindkét város tele fiatalos, stílusos helyekkel, minimál stílusú, hipszter kávézókkal, színes smoothie bárokkal, látványpékségekkel, őrültjó burgerezőkkel, mindennel, és minden nagyon jó minőségű volt. Szupereket ettünk.

Az idő kellemes. Persze, az orosz telekbe nem merek belegondolni, de így nyáron nagyon kellemes volt, igazi városnézős, mászkálós, tavaszias idő, amit én bevallom sokkal jobban kedvelek, mint a gatyarohasztó meleget.

Bár nem tartozik a legolcsóbb úticélok közé, de azért messze nem volt olyan drága, mint amire számítottunk, köszönhetően talán a rubel gyengülésének is, úgyhogy ha tervezel ide látogatni, akkor a most a remek alkalom!!

Na és akkor a teljesség kedvéért, tegyük hozzá azt is, ami nem keltett annyira király benyomást bennünk – Szentpéterváron a csapvíz nem ivóvíz. Ezt a kipróbálása után tudtuk csak meg.

Talán ezek voltak az első benyomások, a legtöbb negatív sztereotípiára azonnal rá is cáfolt az ország, legalábbis az a pici része, amit láttunk. Na és az építészet, hát az valami páratlan és csodálatos és monumentális ésésésés csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni!! Én személy szerint teljesen odavoltam mindkét városért, részletesebb infók pedig azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes csinálni-megnézni-kipróbálni Moszkvában és Szentpéterváron, hamarosan jönnek külön bejegyzésben 🙂" forrás

Olvasmányos linkek

"Nercbunda, pirog és vodka: A rendszerek változnak, az orosz nép marad. Ha kisüt a nap – miként mindig – fiatalok ezrei lepik el a Történeti Múzeum előtti. Innen indulnak kínai, olasz, tatár éttermekbe, Szpartak Moszkva meccsekre, vagy egy jó jégkorong derbire. Ami az árakat illeti, ugyanazt kérdezgettem, mint nálunk a nyugati turisták, vajon miből élnek itt az emberek? A ruhanemű drágább, mint itthon – a piacokat kivéve -, az élelmiszer és általában minden ugyan tíz-tizenöt százalékkal olcsóbb, ám a fizetések jó esetben érik el az egyébként sem különösebben acélos magyarországi átlagbér kétharmadát. A megoldást – részben – a bódésorok szolgáltatják: moszkvaiak itt vásárolnak. A második nap már a szemem sem rebbent, amikor elegáns, nercbundás hölgyek, az esti bulira készülődve, kecses mozdulattal dobtak be egy deci vodkát a pirog, vagy az orosz hot-dog mellé. Mindkét ételt forrón szervírozzák, a legnagyobb hidegben is. (2012)" forrás


Fotóegyveleg

A legújabb Zaporozsec-modell bemutatása

Tengerparti nyaralás helyett

Egymáshoz öltöztek  (aztán költöztek is?)

Patyomkin-falu - leleplezés

A szűkség nagy úr

B. Edit fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Balogh József, 2017. 07. 08. 17:07
Micsoda arcok az oroszok! Nagyon extravagánsok tudnak lenni, lásd a fenti csajos képet a Zaporozseccel. Kár, hogy kemény történelmük volt, ha nem szenvedtek volna annyit a tatár uralomtól, aztán meg a cári elnyomástól majd a szovjet diktatúrától, ma sokkal előrébb lennének, minden téren. Mindenesetre csípem őket, és nem tartok attól, hogy be fognak szippantani minket.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon