ÚTIKRITIKA.HU / Katar


Katar

Katar dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Quatar - Katar - Utazás

Katar dióhéjban

 • A közel-keleti Katar területe 11.400 négyzetkilométer, 2,2 milliós a lakosság. Katar fővárosa Doha.
 • Katar a Perzsa-öbölbe benyúló kis félszigeten terül el. Keleten Szaúd-Arábia és Bahrein, nyugaton az Egyesült Arab Emirátusok a szomszédja.
 • Katar államformája a monarchia. Arab a hivatalos nyelv, de nagyon elterjedt az angol. A helyi lakosság 95 százaléka mozlim hitű.
 • Katarban a közbiztonság és a higiéniai helyzet teljesen jó. Katar politikailag stabil ország, nincs háború, nincsenek feszültségek, lázadások.
 • Katar turista célú meglátogatására a legmegfelelőbb időzítés a november és a március eleje közötti időszak.Nem ajánljuk Katar meglátogatását a nyári hónapokban. A hőség borzasztó, 36-37 fok felett, de lehet akár közel 50 fok is!

Fő látnivalók:

 • A Souq Waqlf (hagyományos, régi piactér/egyfajta óváros)
 • Az Iszlám Művészet Múzeuma
 • The Pearl (a Dohához híddal kapcsolt, mesterséges sziget): sok elegáns étterem, kávézó és butik
 • Mathaf (Arab museum of modern art)
 • Katara kulturális falu
 • Vilaggio Mall (Velencét utánzó bevásárló központ)
 • Aquatic Funfair (vízi vidám park)

Ramadán 2017-ben május 27 és június 25 között!


Az ingyenesen igényelhető, 5 órától maximum 96 óráig terjedő tartózkodásra jogosító dohai tranzit vízum érvényességi ideje 90 napról 30 napra változott.
A vízum a kiállítástól számított 30 napig érvényes, nem a beutazástól és egyszeri belépésre jogosít.
Az ügyintézés ideje minimum 7 munkanap, nem számítva a Nemzeti Ünnepeket. Így, ha kevesebb idő van az indulásig, akkor nagy valószínűséggel nem fog addigra elkészülni!
A vízum igényléshez az útlevél scannelt változata és a Qatar Airways járat száma/jóváhagyott repjegye is kell. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a belépéstől számítva még legalább 6 hónapig.
Az utasoknak magukkal kell vinniük a visszaigazolt, jóváhagyott tranzit vízum másolatát a reptérre és érkezéskor is maguknál kell tartaniuk.
A vízumot igényelni továbbra is online lehetséges:

http://www.qatarairways.com/global/en/qatar-transit-visa.page

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Megtapasztalni, hogy rengeteg pénzből hogy lehet várost fejleszteni, a modern építészet több ötletes alkotása
 2. A tiszta, tökéletesen rendbe hozott óvárosban este kiülni egy tartalmas vacsorára
 3. Sétálni a Corniche-on
 4. Mulatságos a Villagio Mall, ahogy próbálja bénán utánozni Velencét
 5. A Nagy Mecset környezete

Nem tetszett

 1. Érzékelni, hogy mennyire felsőbbrendűnek tekintik magukat a helyi állampolgárok a vendégmunkásokkal szemben
 2. A gyalogosok semmibevétele a közlekedésben
 3. Mindenhol építkezési zaj és félkész látvány

Vélemények

"Négy napra utaztunk Katarba, nem tranzitállás céljából. Mivel Budapestről közvetlen járattal, egyszerűen el lehet jutni Dohába, gondoltuk, hogy ilyen időtartamra tudunk ott értelmes időtöltést találni a hidegből a melegbe kerülés élvezetén túlmenően. Nem ez volt életünk nagy utazási élménye, de nem bántuk meg, hogy megnéztük. A kora tavaszi hűvös időt jó volt felcserélni a hotelünk (Four Seasons) szuper medencéiben való lubickolással. A tengeri fürdés nem volt annyira nagy szám. Többnyire a bevásárlóközpontokban kajáltunk és amúgy is a a katari programozás egyik fő eleme az volt, hogy nézegettük a hétköznapi életet. Márpedig a hétköznapi mozgalmasságot ott elsősorban a bevásárlóközpontok világa jelenti. Doha modern részein az utcákon jószerével nincs gyalogosforgalom. Bámultak is minket, hogy csak úgy az utcán sétálgattunk. Utcai sétálgatás van, de csak az óvárosban és a tengerparti sétányokon. Az óváros kicsi, de nagyon helyes, hangulatos, igaz kicsit mesterkélt. A tengerparti sétányok nagyon szépek." (Spenót, 2013)

Olvasmányos linkek

"Katarban még nem minden vásárlást bonyolítanak az emberek hatalmas szupermarketekben. Errefelé a piacok még szervesen hozzátartoznak a hétköznapokhoz. Sőt, Katarban járva egyenesen az volt az érzésem, hogy az a színes, hangos, no, és persze szagos piacok országa. Tulajdonképpen annyi indiai arcot látni nem csak a piacon, hanem egyébként mindenfelé, hogy az ember néha egyenesen Indiában érzi magát. Van aki a kis halat szereti, és van aki a nagyot, van aki a csíkosat, van aki a színeset, van aki a sima bőrűt, van aki a pikkelyest, van aki a ragadozót, van aki a szelídet. De egy biztos MINDENKI a friss halat szereti.

Halal azaz arabul "megengedett", ellentéte a haraam, azaz "tilos". Az iszlám szabályok amelyek emberi fogyasztásra alkalmassá tesznek valamit, nagyon hasonlítanak a zsidó vallás kóser előírásaihoz a kashruthoz. Ami tilos: a disznóhús, a vér, általában a ragadozó állatok, kivéve talán néhány ragadozó halat, és a síita iszlámban a kagylók, rákok is. Illetve minden olyan hús fogyasztása ami nem Allah nevében levágott állatból származik. És természetesen az alkohol is a tiltólistán van! Fontos még az is, hogy az állatokat szigorú szabályok szerint a lehető legkevesebb szenvedést okozva kell leölni. Egyetlen éles metszéssel kell elvágni a nyaki ütőereket és a vénákat, hogy teljesen kivérezzenek. Ezeknek a szabályoknak annak idején egyébként gyakorlati egészségügyi jelentőségük is volt. A vértelen hús például sokkal kevésbé romlandó.A katariak egyébként általában imádják az állatokat, sokan tartanak például kedvtelésből madarakat, a papagájok, galambok, és egyéb szárnyasok között szintén egy külön piacon lehet válogatni. Aztán a sivatag hajói mellett a lovak is igen nagy népszerűségnek örvendnek. Bár a fogadást az iszlám tiltja a lóversenyt magát nem. Az állatok királya errefelé, legalábbis a katari szívekben azonban egy ragadozómadár: a sólyom." forrás

Katar - Tevepiac


"A nők feketében, a férfiak fehérben járnak, hajukat lefedve. Dzsámikba a turisták is csak kendővel lefedve mehetnek be, külön a férfiak és a nők számára fenntartott terembe. Még a kávézókban is elkülönített bokszokban ülnek az egyedülálló férfiak és nők.Sok kávézóban tradicionális élő zene van: dobosok, furulya és egy énekes. Nem ritka látvány, hogy a zene hallatán a férfiak felpattantak a helyükről és a dob ütemére ritmusosan táncolni kezdtek, a nők pedig a fejükkel bólogattak.Persze a nők sem maradnak szórakozás nélkül. Olyan bevásárlóközpont van Dohában, ahova Velencét felépítették kanálisostól, gondolástól. A fekete csador alatt a nők rengeteg ékszert, tűsarkú cipőt, és a legnevesebb divattervezők legújabb kreációit hordják. Az asszonyok mögött pedig a házi alkalmazottak cipelik a szatyrokat, kísérik a gyerekeket.Az országnak csupán egy ötöde katari állampolgár. Bevándorlók csak dolgozni jöhetnek, segélyek nincsenek, állampolgárságot pedig nem kaphatnak. A turizmus azonban egyre erősebb, mert ez az ország a nyugat és a kelet kellemes találkozása. (2013)" forrás


Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon