ÚTIKRITIKA.HU / Mexikó

Mexikó

Mexikó dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Mexikó dióhéjban

 • Elterjedt a tévhit, hogy Mexikó közép-amerikai, avagy latin-amerikai ország. Hivatalos földrajzi meghatározás szeint azonban Mexikó észak-amerikai ország, csak a déli részét tekintik közép-amerikainak. 1,97 millió négyzetkilométer a területe, azaz csaknem 22 Magyarország férne el benne.
 • Mexikó lakossága: 123,5 millió. Mexikó fővárosa: Mexikóváros, aminek kb. 93 millió lakosa van. A főváros lakossága a vonzáskörzetével együtt viszont már eléri a 21,4 milliót!
 • Mexikóváros 10 362 kilométerre van Budapesttől.
 • Mexikóban a spanyol a hivatalos nyelv.(Mexikó a világ legnépesebb spanyol nyelvű országa.) A lakosság többsége mesztic (leegyszerűsítve: európai-indián keverék), kisebbségben vannak az őshonos indiánok és a teljesen európai származásúak (többnyire spanyol eredetűek).
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Mexikóba, ha nem akarnak ott 180 napnál tovább tartózkodni.
 • Mexikó nemzeti pénzneme: a mexikói peso( MXN)
 • Időeltolódás: mínusz 7 óra az itthoni időhöz képest
 • Mexikó közbiztonságáról nem célszerű általánosítóan minősíteni. Nagyon nagy mértékben függ a közbiztonsági kockázat attól, hogy az ország mely területeire utazunk, tudunk-e valamennyit spanyolul, tapasztalt utazók vagyunk-e, és főleg mennyire vagyunk képesek tartani magunkat a Közbiztonság alfejezetünkben részletesen leírt viselkedési és elővigyázatossági alapszabályokhoz. Annyi általánosítást azonban tehetünk, hogy a Mexikói rossz közbiztonságról, drogbandaháborúkról stb. a médiában olvasható ijesztő hírekben ritkán szerepelnek külföldi turistákat ért tragédiák. A bűnözők célpontjai jellemzően nem a turisták. Arra kell vigyázni, hogy véletlenül ne legyünk rossz helyen, rosszkor.
 • Mexikóvárostól és Acapulcotól tán eltekintve, a turisták által erősebben frekventált helyeken (Yucatán-félsziget, trópusi szigetek, nyaralóhelyek, romvárosok) nincsenek rémes közbiztonsági állapotok. Lopások, rablások történnek, de nem kirívóbb mértékben, mint néhány európai nagyvárosban (Róma, Barcelona stb.).
 • A mexikói utazásunk optimális időzítésének éghajlati vonatkozása nagy mértékben függ attól, hogy a hatalmas ország mely és milyen magasságú vidékei kerülnek be a tervünkbe. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy november (sőt inkább december) és április között a legjobb Mexikóba utazni, mert ez a szárazabb időszak. Kevesebb eső esik.
 • Van azonban az időzítésnek nem csak éghajlati hanem árérzékenységi vonatkozása is. Decemberben, januárban, valamint márciusban és áprilisban, a húsvét körüli időszakban Mexikóban utazási főszezon van, ami nagyon erősen megnyilvánul az árakban, főleg a szálláshelyek és a repülőjegyek vonatkozásában.
 • Jóllehet a magyar turisták kevésbé utaznak Mexikó északi részére, azért el kell mondanunk, hogy ott a január és március közötti időszakban hideg van és havazik, főleg a magasabban fekvő helyeken.
 • Viszont Mexikó déli részén a mi telünk és kora tavaszunk idején nincs túl nagy hőség, és a páratartalom sem problémás.
 • Május és november közötti mexikói utazásnál számolni kell az időjárási kockázatokkal. Július és szeptember között a sok csapadék az utazási programot is szétáztathatja.
 • Mexikóban az UNESCO világörökségének több mint 30 helyszíne található meg! (Ezek olvashatók a Látnivalók fejezetünkben.)
 • A Mexikó szócikkünk hamarosan jelentősen kibővül. A Yucatánról szóló részeket a vonatkozó szócikk alatt továbbra is megtalálja, valamint Mexikóról hasznos tudnivalókat talál a fenti menüpontok alatt!
 • Mexikó helyi kiejtése: mehiko

Mexikó utazási szakértőnk: Kovács Maya

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Chitzen Itzá, a reggeli nyitás után fél órán át, amikor rajtunk kívül csak két turista volt a maja építmények közegében
 2. Mexikóvárosban az Antropológiai (embertani) Múzeum szívemre mélyen ható élménye
 3. Playa del Carmen központjában az Avenida 5 sétálóutca esti forgataga
 4. A friss gyümölcslevekből egyénileg kiválasztott koktélok az utcai standoknál
 5. San Cristobal de las Casas, a kedvenc város
 6. Zipolite strand település, a Csendes-óceáni oldalon
 7. Cozumelnél (Yucatan) a búvárkodás
 8. Merida parkjaiban a jópofa padok
 9. A Xel-Há ökopark a Yucatánon
 10. Playa del Carmen és Tulum között a csodás, nem zsúfolt strandok

Nem tetszett

 1. A lágy ellenszenvet kifejező gringo/gringa megszólítások, azt feltételezve, hogy észak-amerikaiak vagyunk
 2. Sok szolgáltató (és zugszolgáltató) helyi ember arcáról leolvasható simlisség (a szemük sem állt jól)
 3. Chitzen Itzá délelőtt 10 óra után, amikor áradtak a hely hangulatát szétverő turista tömegek
 4. Sok helyen a kosz, rendetlenség; Mexikóvárosban ha strandpapucsban, szandálban gyalogolsz, akkor a lábfejed estére sötétté válik a sok szennytől
 5. Röstellem, de én nem vagyok oda a mariachi zenéért
 6. A yucatani hotelövezeteken kívül Mexikóban a csapvizet még fogmosásra is kockázatos használni (a jégkockák is kockázatosak)
 7. Bérautóval közlekedve valahogy igazodni a mexikói közlekedési fegyelmezetlenségekhez (a vadabbul nyomuló a nyerő elve)
 8. Sunyi a mexikói napsugár, hipp-hopp le lehet égni

Vélemények

Fotó by V. J.

Olvasmányos linkek

"Mexikói utazásunk során eljutottunk Escarcéga városáig, valamint Palenque-ba, ami az egykori maja birodalom délnyugati részének legfontosabb városa volt. Ellátogattunk Yaxchilánba, hajóztunk az Ucumacinta folyón, és megnéztük a színes freskókról nevezetes Bonampak városát. Megállapítottuk, hogy Chiapas volt mexikói utunk során a legautentikusabb, legzöldebb és a legszebb állam. (2014)" forrás

fotó by V. J.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Dudás Dóri, 2016. 11. 01. 08:05
Sziasztok! Én idén Augusztus végétől voltam 2 hetet Mexikóvárosban +Cancunban ismerősömnél. Akkora élmény volt, hogy a hatása alatt voltam, vagyok. Csodálatos emberek, tájak és ételek.Mindenkinek el kellene jutni oda egyszer.Más világ. De Fantasztikus!!!


Kriszti, 2016. 03. 05. 12:56
Sziasztok!

A mexikói világörökségekről és a magyar turisták utazási motivációiról írok szakdolgozatot :) nagy segítség lenne, ha kitöltenétek az alábbi kérdőívet: https://docs.google.com/forms/d/1NuM9GRqbIDNNBP27bDDNOuLHWZTnY6NGOLFqVnseZow/viewform

Köszönettel!


Miklós, 2014. 11. 22. 17:11
Érdeklődők hogy indul -e valaki január közepe után Mexicoba .Nincs kőbe vésett útvonalunk,4~5 hétre tervezünk.Hatvanas házaspár vagyunk.
Társasággal könnyebb.


Kinga, 2012. 08. 28. 19:25
Sziasztok! 7 évet éltem Cancunban, és szupernek találom a leírást, pár apróság akad, ami mindenképp pontosítást kíván:
A Pro és Kontra részben:
1) A hurrikán időszak júniustól nov. végéig tart... (én éltem már át hurrikánt júliusban is, és trópusi esők sem váratlanok júniusban.)
2) Cancuni strandok: Cancunban a strandon igenis végig tudod sétálni a 25 km-es hotel zóna távot, (hotel zóna: egy félsziget, ahol a homokos tengerpart és a szallodák vannak), anélkül, hogy bármilyen lezárással találkoznál! Ugyanis törvény írja elő, h a "strand közhely, így le nem zárható".
Ezzel ellentétben, a Riviera Maya-n, ahol egy-egy hotel igen komoly területet foglal el - - na, ott nem sétálgathatsz kedvedre kilométereket a tengerparton, ott nagyon szigorú határok vannak (a törvény ellenére is...), de ennek biztonsági okai vannak, amiket nem itt fejtenék ki.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon