ÚTIKRITIKA.HU / Írország


Írország

Írország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Rock of Cashel - Írország

Írország dióhéjban

 • Dublin 1898 kilométerre van Budapesttől, közvetlen járat esetén a repülési idő kb. három óra.
 • Írország 70.300 négyzetkilométer nagyságú, tehát jóval kisebb, mint Magyarország. A lakosság száma kb. 4,5 millió, 84 százalékuk római katolikusnak tekinti magát.
 • Írország Európa második legnagyobb szigetén található. A szigeten osztozkodik az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországgal. Írország az Európai Unió tagja, de nem része a Schengen-i övezetnek, így a magyar állampolgároknak érkezéskor határ-ellenőrzési eljárásra kell számolniuk. Turista célú látogatás esetén vízumra természetesen nincs szükség.
 • Írországban az érvényes fizetési eszköz az euró
 • Vista.Hu: Írországról (Ajánlott link)

Fő látnivalók:

 • A keleti parton lévő hangulatos Dublin
 • A kulturális téren tartalmas Cork
 • A fiatalok körében roppant népszerű, bulis Gallway
 • A középkori műemlékekben gazdag Kilkenny
 • A nyugati parton (Shannontól nyugatra) a Moher-i sziklák
 • Connemara, érdekes vidék az ország nyugati részén
 • A Ring of Kerry, egy kb. 200 kilométeres országút csodálatos kilátásokkal

Az UNESCO kulturális világörökség részei Írországban:

Repülj és vezess! - Írország természeti csodái Repülőjeggyel, autóbérléssel

Időjárás

Írország időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Aki imádja az intenzív zöld színeket, az imádni fogja az ír tájakat, így hát én imádtam
 2. Az élőzenés pubok, de még az élő zene nélküliek is
 3. Az elképesztő, filmekből ismert izgalmasan zord és mégis szerethető partvonalak, pl. az Antrim partvidék Larne és Portrush között (közel 100 km-es szakasz), az ír sziklák a valóságban is olyan látványosak, mint a filmjelenetekben
 4. Friss levegőjű, festői falvak, zsúpfedelű házak, kedvencem: Kilkenny térségében az Inistioge nevű falucska
 5. Az írek rokonszenves közvetlensége (az idegenek iránt is), nyitottsága, aranyos bőbeszédűsége, a vidékiek higgadt, komótos életmódja
 6. A nyugalom és a misztikum, ami áthatja a vidéket, a kisvárosok nyugis, békés hangulata
 7. Dublin közelében a tengerparti, nagyon aranyos Dalkey városka, valamint Kerry térségében a dombtetőn Dingle városka
 8. A Trim kastély (avagy: King John's Castle), romos, de kellő képzelőerővel időutazásos élmény
 9. Dublinban az ősrégi Brazen Head és az Abbey Tavern kocsmák
 10. Glendalough őskeresztény romjai tavakkal és erdőkkel

Nem tetszett

 1. A baromi sok és gyakori eső, széllel kombinálva
 2. A folytonos sörivási kényszer
 3. Hogy nem lehet érteni, miken röhögnek a kocsmákban a helyiek (lehet érezni, hogy humorosak)
 4. Nagyon korán zárnak be a boltok
 5. Sok a vacak állapotú vagy túl keskeny közút, kiszámíthatatlan autóvezetési stílus (+ ellentétes oldali közlekedés)
 6. Alulbecsültük a meglátogatásra érdemes helyek, nevezetességek számát
 7. A túl magas árak az éttermekben (rossz ár-érték arány), az ír konyha nem nagy szám
 8. Ráfaragnak azok, akik nem szeretik a sört

Vélemények

"Íroszágban a csodálatos természeti környezet, a vidám kocsmaélet és az írek életigenlő mentalitása fogott meg leginkább. A nyári estéken minden kocsmából szól az ír zene ( általában élőzene ) és az utcák hajnalig tele vannak a helyiekkel és turistákkal. A dublini Guiness Storehouseba most jutottam el először, és megtanultam hogyan kell egy tökéletes pint Guinesst csapolni. Oklevelet is kaptam róla és tőzegáfonyalével még nekem is sikerült ledönti a krémes habos, barna nedűt. A Dublin közeli Wicklow -hegységben a Powerscourt kertek a kedvenc helyem, kilátással az ír Cukorsüveg-hegyre. Az itt található Avoca üzletben jó minőségű ír gyapjú és lenvászontermékeket kínálnak. Ha meg akarunk ismerkedni az ír farmer élettel, tőzeglápot járni, ír barna kenyeret sütni, hurlinget játszani és ír táncokat tanulni akkor érdemes a Causey farmra látogatni. (kb. 60 km Dublintól) . Ja és a galwayi lazac isteni!" (Csiszár Ági, Vista, 2015)

Olvasmányos linkek

"A kelta múlt ma is életre kel Írország ősi színfalai között. A homályba vesző ősi kultúra bölcsője a smaragdzöld táj, az egykori gleccservölgyek, a tengerbeszakadó sziklafalak, a zord hegyek és a közöttük megbújó fekete tavak. A történelem évszázados viharaiban kettészakadt ír szigeten egy nemzet hullt ketté. Mégis, a sok szenvedés és sorscsapás ellenére e bájos földdarabot életvidám és derűs emberek lakják. "A szív vágyának földje" - ahogy William Butler Yeats írja - a roppant jó kedélyű írek hazája, ahol minden este vidám zenétől és jókedvű emberektől zajosak a kocsmák, s ahol a legnépszerűbb ital a "fekete arany", a Guinness, és az "élet vize", a whiskey. De az ír hangulat nem lehet teljes a szemerkélő eső, a tejfehér, átláthatatlan köd, és a viharos szelek nélkül." forrás


"Elég sok mindent sikerült megnézni Írországban, köszönhetően a bérelt autó adta lehetőségeknek. Így a Dublini látnivalókon kívül, mint például a belváros, a Temple Bar, a Guinness Storehouse, az Old Jameson Distillery, voltunk az ország nyugati partján is az Atlanti Óceánnál. Galwaytől délre és északra is jártunk, láttuk a Cliffs of Moher-t, a Burren-t, több ezer éves sírokat, láttunk 13. századi várakat, templomokat, valamint kicsit újabb apátságokat.

Jártunk délre, voltunk Kilkenny-ben, megtudtuk mi az a hurling, láttunk szép barlangot, régi kolostorromot, megcsodáltuk az Ír tengert is. Láttuk a Dublin környéki látnivalókat, a Powerscourt House-t és Garden-t, jártunk a Wicklow hegységben, megnéztük a Wicklow vízesést, voltunk szép kastélyokban, jártunk Newgrange-ben és sokat megtudtunk a Trim-i várról is. Utazásaink során csak kanyargós utat láttunk, a bal oldalon közlekedtünk, jobb kormányos autót vezettünk, birkák járkáltak az úton, mindenhol gyorsan lehetett menni, kivéve az autópályán. Ittunk sört, tudjuk mi az a stout, az ale, ittunk whiskey-t is, főleg Jameson-t. Tudjuk, hogy az íreknek már a 19 fok is tök meleg, és simán fürdenek és napoznak ilyen hőségben." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

solaris, 2016. 01. 31. 18:03
Nem tudom,hogy az előttem szóló merre járt Írországban,ahol ordító szegénységet látott,nekem egészen más a véleményem. Azért mert az éghajlatukból kifolyólag nem építenek úszómedencés házakat igenis nagyon jól élnek.Koszos városrészek a világ minden táján vannak,még Los Angelesben is! Írországban a 2014-es adat szerint a GDP 39500 euró volt!Európában a hatodik legjobb.Összehasonlítás képpen Magyarországon 10500.


emzeperex, 2015. 06. 17. 15:06
Hát turistaként biztos más.De amikor ott dolgozol együtt más nációval akkor egyik nációnak sem tetszett Írország.(Portugál spanyol lett litván észt magyar török .)A mi nekem különösen nem tetszett a szürkeség(tetők falak). Ami jó volt: valóban zöld, és nyáron ha 27 C-re ment fel az már a helyiek szerint rekord meleg volt.Ami nagyon nem tetszett az elhanyagolt épületek a rengeteg szemét a folyóban ,és még amit nem reklámoztak és az egyik lakótársam így fogalmazott meg:"Ordító szegénység."Remélem azóta kimásztak a szegénységből.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon