ÚTIKRITIKA.HU / Dublin


Dublin

Dublin dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás és ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés|Látnivalók | Ajánlott kocsmák | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Dublin dióhéjban

 • Írország fővárosa, Dublin lakossága hozzávetőleg 1 millió (2019-es becslés), de az agglomerációjával együtt 1,8 milliós. Dublin Írország északkeleti partján fekszik.
 • Dublin helyi kiejtése: dublin, rendes magyar u-val (!), mások a világban"dáblin"-t mondanak. A dublinieknek van saját szlengjük, a dublinese.
 • A Dublin szó a "Dubh Linn" régi ír-gael kifejezésből ered, ami annyit jelent, hogy ,,fekete tó" vagy "fekete medence"(?).
 • Dublin 1895 kilométerre van Budapesttől.
 • Dublin híres szülöttjei között van George Bernard Shaw irodalmi Nobel-díjas író, és James Joyce író és költő. A híres dublini Trinity College diákjai között volt Oscar Wilde, Jonathan Swift (Gulliver), és a Dracula szerzője, Bram Stoker.
 • Dublint vikingek alapították a 9. században.
 • Dublin lakosságának átlagéletkora igen alacsony európai viszonylatban: népességének fele 25 év alatti.
 • Dublinban 666 engedélyezett pub található. 18 év alattiak nem fogyaszthatnak alkoholt ezekben a műintézményekben. Dublin legrégebbi ismert kocsmája Brazen Head, amit 1198-ban egy lovas kocsiszínben alakítottak ki.

Fő látnivalók: Trinity College, O'Connell Street, National Gallery, Nassau Street, Merrion-tér, South Leinster Street, St. Stephens Green, Suffolk Street, Darne Street, Nicholas Street, Lord Edward Street, St. Patrick's katedrális - High Street, Guinness Storehouse, Heuston Station, Kilmainham Gaol, Parkgate Street, nemzeti Múzeum, Phoenix Park, Arran Quay, Bachelor's Walk

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ahhoz képest, hogy nagyváros, az emberek roppant közvetlenek, és - főleg az idősebbek - szívesen szóba elegyednek az idegenekkel

Nem tetszett

 1. Elég drága város
 2. Sok helyen szemetes az utca, a szél is besegít a terjesztésben
 3. A túlságosan részegek

Te! Ne folytassuk legalább kifekvésig?

Vélemények

"Nem voltam még Dublinban és nem voltak prekoncepcióim a várossal kapcsolatban. Nagyon meglepett a hely szinte mediterrán könnyedsége, életszeretete és a vendégszeretetük! A Trinity College könyvtárára kíváncsi voltam nagyon, élmény volt személyesen is végigsétálni az kétemelet magas könyvespolcok közt. A Guniness látogatóközpontja is nagyon jópofa, főleg a kilátótorony, ahonnan beláttuk a várost. A Temple Bar bulinegyed meglepett, még hétfőn este is zsúfolva voltak a kocsmák." (P. Erika. Vista, 2015)


,, Dublin egy kicsi főváros, könnyen bejárható gyalog is az összes látnivalója, 1 nap szerintem bőven elég rá, még úgy is, ha több órát töltünk a Guinness Storehouseban. Ez Dublin egyik legjobb, látógatóbarát attrakciója, de tényleg érdemes még annak is elmenni, aki amúgy nem sörös, vagy nem szereti a Guinnesst. Egy interaktív bemutatón keresztül ismerkedhetünk meg itt a Guinness főzés rejtelmeivel, a régi kádár szakmával, a helyi sör specialitásaival 5 emeleten keresztül. A legjobb része a kiállításnak az, ami a Guinness reklámokkal és publicitással foglalkozik, ezeket szerintem mindenki jól ismeri a kocsmai tábláktól a díjnyertes tv reklámokig. A kiállítás végén mindenki megtanul Guinnesst csapolni, amit el is fogyaszhat a legfelső emelet üveg körpanorámás bárjában, ahonnan szép időben az egész környéket belátni. Dublinban nincsenek magas épületek, ez az egyik legmagasabb, meg egy Spire-nek hívott tű az O’Connell utca közepén. A Guinness Storehouseba érdemes előre megvenni a jegyet, időpontra szóló, jelenleg 14 euro / főtől indulnak az árak – függően attól, a nap mely szakában megyünk, és milyen csomagot veszünk.
Már napközben érdemes kinézni, hol szeretnénk este vacsorázni és érdemes előre asztalt foglalni, mert a hét minden napján tele vannak este a pubok.
Dublin szerintem az illatok/szagok városa, érdekes volt megtapasztalni, hogy utcáról utcára milyen illatokba botlik az ember. A marihuána szaga általános a belvárosban, de máshol a különböző ételek illatoznak, vagy virágok, vagy parfümök.
Fantasztikus, hogy esténként utcazenészek lepik el Dublin utcáit! A Grafton street végén egy fiatal ember minden nap az Amazing Grace-t hegedűli el, de más helyeken egymást váltják a komolyabbnál komolyabb utcai performanszok. Komolyzenével vegyített punk zene, pop fiúcsapat, egyéni zongorista, mezítlábas gitáros lány – itt minden stílus képviselteti magát. A helyiek pedig úgy hallgatják ezeket, mintha rendesen koncerten lennének, nagyobb csoportok verődnek össze egy-egy előadó előtt, ezzel iszonyat jó hangulatot adva az egész városnak.
Ami nekem csalódás volt Dublinban, az a sok bevándorló (főleg kelet-európai), és a sok kéregető az utcán (akik nem írek). Kettős érzés volt látni, hogy napközben az utcán kéregetnek, majd a pokróc alól felállva veszik elő a menő telefont. Persze a munkanélküliség sajnos hozzátartozik egy fővároshoz, csak itt nem a helyiek a munkanélküliek az utcán.
2017 májusban, hogy itt jártunk, most minden fel van túrva Dublinban, így ez picit megnehezíti a városnézést, ha minden igaz vízvezetéket cserélnek szinte az egész városban. Ettől hangos is, ahogy a gépeken dolgoznak, valamint rengeteg utca le van zárva, nem úgy járható, vagy a sétáló tömeg tud felgyülemleni egy-egy átkelőhelyen.
Dublin belvárosától egy kb fél óra autókázásra található Dalkey/Killiney, mely egy kertvárosi rész, és eg y zöld domboldallal, ahova sokan járnak sportszerűen sétálni, kutyát futtatni. Killiney-nél a tengerpart felőli domboldalon le lehet tenni az autót és megmászni a Victoria Hill Parkot, mely tetején több érdekes építmény található: egy Obelisk, egy piramis, és nagyon szép a kilátás a dublini öbölre, valamint a parton Bray felé homokos strand található." (Vitai Gabriella,  2017)


v.j. fotója


,, Az ír főváros életem eddigi legnagyobb kellemes meglepetése. Ha egy szóval kellene jellemeznem, a “menő” lenne a legmegfelelőbb szó a számomra. A város fiatalos,funkys “vibe”-ját nem csak a fiatal ,hanem az idős helyiek éltetik, tele a város divatosan ,extravagánsan öltözött öregekkel:)
Amit “kötelezően” ajánlok: Guiness Storehouse,mert ilyen színvonalas interaktív tárlatot riktán látni, illetve a book of kells kiállítás: a Trinity College régi könyvtára mintha valamelyik Harry Potter filmből lépett volna ki 🙂
De minden utcácska rejt valami extrán: “csak úgy” szépséges templomok, szuper kajáldák,parkok,utcazenészek.

Nyílván nem volt minden rózsaszín: a tömegközlekedéshez kellő kártya beszerzése és feltöltése enyhén macerás (az alkalmazás csak androidra tölthető le,kártyát nem vehetsz akárhol stb) ,illetve az időjárás:amit az időjárásjelentés ír,olyan mint a kalózeskü,inkább csak iránymutatás😂 hol esik,hol fúj, aztán egy perc múlva ragogyó napsütés,majd ismétlés.
De röviden: egy hétvégét mindenképp megér a város, szuper hangulata van." (sz.m., 2018)


,, Visszafelé megálltam egy napra Dublinban. Itt már egyáltalán nem kedvesek és udvariasak az emberek. A reptéren csak magyarok lopják a becsületkasszával kitett palackos vizet, és még hangosan röhögnek is rajta. A beszállásnál csak magyarok igyekeznek megkerülni a sort. Megérkeztem, pedig, még haza sem értem 😔😢 (p.c., 2019)

Szállás és ajánlott hotelek

Közlekedés

,, Dublinba jelenleg 2 légitársasággal lehet Budapestről közvetlenül eljutni, az Aer Lingus vagy a Ryanair járatával. A reptér nem túl nagy, könnyen lehet tájékozódni, de két terminál van, és nem ugyanarról mennek a fapadosok, mint a nagy légitársaságok. A reptérről nagyon egyszerű busszal bejutni a városba, egyből ahogy felvesszük a csomagokat és kiérünk a terminálon kívülre, ott van a buszmegállója az Aircoach busztársaságnak, akik folyamatosan indítanak buszokat a városba, több megállóval a főbb helyeken. Meg lehet előre a neten is venni a jegyet, de egyből a busznál is lehet, 0.50 euro a különbség. Most 8.50 euro / fő / irány a díja." (Vitai gabi, Vista, 2017)

Ez a fotó egy szamárság

Étkezés

,, Dublinban már napokkal előre foglaltunk helyet az egyik helyi népszerű étteremben (The Old Mill), és milyen jól tettük! Nagy volt a sor az étterem előtt, nem lehetett könnyen bejutni, sokan várakoztak, de így szerencsére nekünk nem kellett. A “The Famous Dublin Coddle” nevű főételt kóstoltam meg, amely lényegében tradicionális ír gulyás (Irish Stew) volt kolbásszal kiegészítve – nagyon ajánlom, isteni volt!

Természetesen egy ír kocsmába is bementünk, és ott mi mást ittunk volna, mint Guinness-t?! Én nem szeretem a sört, de gondoltam, kap egy esélyt tőlem. Sajnos nem ízlett ez a sör sem, kb a felét otthagytam, de azért örülök, hogy megkóstoltam, a “feeling” miatt legalábbis. 😀 " (2018)" forrás

Látnivalók

 • Trinity College
 • Temple Bar
 • Dublini vár
 • Szent Patrik katedrális
 • Guiness gyár
 • Irish Wiskey Museum
 • Hajókirándulások

,, Az első napon a híres Trinity College-t, annak régi könyvtárát (Old Library) és a Kellsi Kódex múzeumát (Book of Kells) néztük meg, ahova 11-13 euró között mozog a belépő, időponttól és kortól függően. Engem igazából a könyvtár érdekelt, de csak arra külön nem lehetett belépőt venni. A könyvtár legérdekesebb része a 65 méter hosszú terem, amelyet Hosszú Szobának neveznek (The Long Room), 200 ezer régi könyvet őriznek itt. A Kellsi Kódex egyébként a 9. század elején készült, evangéliumokat tartalmazó könyv, az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke, a korai ír könyvfestészet legkiemelkedőbb darabjaként tartják számon. A 680 oldalas, latin nyelvű kézirat a Vulgata alapján készült, insular majuscule írástípussal, pergamenre.(Bocsi, ezt most a Wikipédiából idéztem, és nem vagyok büszke rá :D).

A Trinity College után részt vettünk egy ingyenes városnéző túrán, amelyet sosem hagyok ki, bárhova is utazom. Nekünk az alábbi túrára esett a választásunk: https://www.dublinfreewalkingtour.ie/ A South Side túra során megnéztük a Trinity College-t, a Temple Bart, Dublin kastélyát, A Szent Patrik-székesegyházat és a Christchurch-székesegyházat. A túra kb három órát tartott, mindegyik helyszínen megálltunk, a túravezető pedig elmondta az adott hely történetét, érdekességeket róla. (2018)" forrás


,, A sok látogató nem tesz jót a könyveknek, így időről-időre felmerül számuk korlátozása, vagy pedig a Hosszú Szoba lezárása a turistaforgalom elől. De azt mondják ír barátaink, hogy Dublin sós, tengeri levegője és a gépjármű-forgalom sem tesz jót az értékes kiadványoknak." forrás

Ajánlott kocsmák

"Dublin a kocsmák fővárosa, így mindenképp látogassunk el ősszel is valamelyik hangulatos pub-ba, hogy jobb kedvre derüljünk a Guiness sör, vagy akár egy kis Jameson whiskey hatására, illetve a helyiek vidámsága ezeken a helyeken, de az utcákon is ránk ragadhat. Egy igazán különleges hely a Church Bar, amely egy elhagyott anglikán templom átépítésével vált szórakozóhellyé. Az ódon falak között bár, étterem és night club működik. A templom közepén kapott helyet a söntés, a karzaton pedig ott az orgona. (2015)" forrás

Olvasmányos linkek

"Dublin főutcája nagyon zsúfolt: tele mindenféle emberrel, a bűvészektől elkezdve az utcazenészeken át a tüntetőkig... A város alapvetően Budapestre emlékeztet engem, valószínűleg a sok híd miatt, hiszen Dublin is egy folyó (River Liffey) két partjára épült. De ne vonjunk le messzemenő következtetéseket egyelőre, ezen írásomban szeretném részletesen bemutatni ezt a nyüzsgő, de annál érdekesebb nagyvárost!

Megérkezésünket követően a folyó mentén elindultunk a városközpont felé. Dublin nevezetességei többnyire a déli városrészben találhatóak, de az északi részen feltétlenül meg kell említeni az O’Connell Streeten található postahivatalt. Bevallom, soha nem gondoltam volna, hogy ez a gyönyörű műemlék-jellegű épület a General Post Office…

Ezt követően – az utca folytatásaként – az O’Connell hídon keresztül (a híd szélesebb, mint amilyen hosszú!) átsétáltunk a város déli részére, a történelmi városközpontba, ahol a rengeteg látnivaló között rábukkantunk a bár-negyedre. Ahová csak néztünk, jellegzetes ír pubokat láttunk, hívogatva bennünket egy pint Guiness-re. A kocsmák között megtaláltuk a méltán híres messziről pirosló Temple Bart is. Az is jól érezheti azonban magát Dublinban, akinek már elege van a nyüzsgő nagyvárosból, hiszen a forgalmas sétálóutcáktól nem messze hatalmas parkok vannak kialakítva fákkal, tavakkal. " forrás


v.j.


"Az utóbbi öt évben a közép-kelet-európai bevándorlók, illetve vendégmunkások egy kicsit megkavarták Dublin (és a vidéki Írország) csendes, nyugodt és kicsit provinciális légkörét. A fővárosban több tízezer lengyel, magyar, balti térségbeli és orosz dolgozik, akik – ha az ír nemzeti ételnek számító krumplin túl hazai ízekre is áhítoznak – ilyen kis közértekbe ugranak be megvenni az otthoni alapanyagokat. Dicséretes az együttélésre törekvés: ebben a boltban például lengyel, román, moldáv, litván és orosz cuccokat láttam (bent sajnos nem engedtek fotózni)" forrás


"Kezelésbe veszed a bal oldalit, és az normálisan látszik működni: jön a víz. A hideg víz. A francba! – gondolod –, azt bezzeg nem írták le a nyomorult honlapjukra, hogy csak hideg víz van! Már-már fogalmazod magadban a panaszlevelet (lengyelül), de egyszer csak átérzed, milyen csodálatos érzés tölthette el anno Arkhimédészt (ugyancsak a kádban), amikor rájött arra a bizonyos törvényre: elforgatod ismét a jobb oldali csapot, és a víz elkezd melegedni! Bizony: a jobb oldalon a hőmérséklet-szabályozó van, a bal oldalon maga a vízcsap. De (ellentétben az eddigi keverőcsapokkal, amikkel találkoztál) mindkettő tök egyformán néz ki, eltekintve persze a színes pöcköktől." forrás

"Ne esernyővel, inkább esőkabátban induljunk útnak Írország fővárosában, mert Dublinban nemcsak gyakran esik, hanem a szél is nagyon fúj. Viszont az időjárás hamar változik, s még a tél is enyhe. Választhatjuk a buszos városnézést /felnőttnek 15, gyereknek 6 euró/ 9.30-17 h között, 10-15 percenként indulnak a Dublin Bus hop on/hop off járatai, azaz bármely állomáson fel és leszállhatunk. A város látnivalói többnyire a Liffey folyótól délre találhatók.

Még nagyobb élmény, ha biciklit bérelünk vagy gyalogolunk, s bejárjuk a város sétálóutcáját, az üzletekkel, bámészkodókkal és utcazenészekkel teli Grafton Streetet. Térjünk be a Butler’s Irish Chocolates üzletébe is, ahol hagyományos technológiával készült, különlegesen finom csokoládék nagy választékát találjuk. A központtól néhány perc séta a 9.30 – 17 h között látogatható Guiness Storehouse. A sokemeletes látványpalotában a felnőtteknek 15 euróért mutatják be a világhírű nedű történetét és készítésének folyamatát. Csapolhatunk is magunknak egy pintnyit ingyen és a 7. emeleti Gravity bárból lenézhetünk Dublinra. Az írek whiskey-jükre is méltán büszkék. Az Old Jameson Destillery-ben 9.30 – 18 h között félóránként végigvezetik az érdeklődőt a gyártási folyamat állomásain, egészen az ingyenes kóstolásig, felnőtteket 13, gyerekeket 8 euróért." forrás


"Dublin azonban – legszebb természeti tájak ide vagy oda – kihagyhatatlan. A belváros szíve, csakúgy mint Budapesten, Párizsban, Londonban, természetesen itt is a fővárost átszelő folyó, a Liffey közvetlen közelében található. A Grafton Street, a Temple Bar-negyed, a nemritkán XVIII. századi házakban működő pubok hangulata már valóban a lefordíthatatlan kategóriába tartozik. A nyugalom és a békesség keríti hatalmába az erre bóklászót." forrás


"Sok időnk már nem volt, így a városnézésen kívül csak a Guinness Storehouse-t néztük meg. Aki esetleg nem tudná, annak elmondom, hogy a Guinnes sör a leghíresebb fekete/ale sör. Az összes országba innen szállítanak palackozva, dobozolva. Tehát nem úgy van, mint mondjuk a kólánál, hogy csak az alapanyagot szállítják mindenfelé, és országonként hígítják, majd helyben palackozzák. Ami persze nem csak a kólára igaz.

Szóval ha Guinnesst veszel itthon, azt biztosan itt gyártották, ha a helyi kocsmában csapolják, na az is 100%, hogy már „konyhakészen” vásárolták meg a kereskedőtől. Az gyár így biztosítja a bevételt, így garantálja a minőséget, és őrzi meg a munkahelyeket. Egyetlen egy népszerű nagy konkurenciája van a szigeten, de az is fehér sör, ez pedig a Heineken. A Guinness gyár, Dublin külvárosában, tipikus vakolatlan, apró téglás falak közt található. Miközben sorban álltunk a belépőjegyért, sörreklámok mentek számtalan monitoron.

Odabent a világ egyik legszínvonalasabban kialakított látogatói központja található hét emeleten keresztül. Itt a sör készítésének technológiáját ismertük meg, végigkövethetjük az ital történetét. Plusz poén, hogy az egész storehouse belseje a jól ismert Guinness pohár alakját formázza meg. Tapasztalataink szerint ez a legmodernebb kiállítás, amit eddig láttunk. Azon kívül, hogy gyakorolni lehetett a sör csapolásának művészetét, a jegyár magában foglalt egy korsó frissen csapolt fekete sört is. Ezt a legfelső emeleten található bárban lehetett elfogyasztani." forrás


,, Van egy főutcája [O'Connel Street], ahol a névadó Daniel O'Connel szobron kívül itt mered az ég felé a 121 méter magas Tű, mint kedvelt "meeting point", hasonlóan a budapesti nyufóhoz [Nyugati forgóóra]. A Tű helyén egykor a Nelson's Pillar állott, egészen az 1966-os felrobbantásáig.

Itt található a belvárosi Revenue [tax office, azaz adóiroda], néhány mozi és színház, valamint az ismertebb gyorséttermek. A bevásárló utca itt a Henry Street [amely a budapesti Váci utca megfelelője], valamint a folyó túloldalán fekvő Grafton Street. Ezek többnyire turistákkal és performance művészekkel zsúfoltak ugyan, de azért egyik sem egy Champs Élysées.

A két leglátványosabb közpark a Merrion Square Park, valamint a Saint Stephen's Green, amelyek a Trinity College közelében helyezkednek el, következésképpen a tanuló fiatalok kedvelt helyei.

Ugyanakkor a belvárosnak sajnos vannak árnyoldalai is. Sok helyen kiábrándítóan virítanak a nagyméretű szemeteszsákok, szinte mindenhol hemzsegnek a melegítőgatyás, drogos fiatalok, a Liffey folyó sokszor inkább csak valami kiszáradt csatornának tűnik, a hidak sem túl szépek, tehát ha valaki mindössze ezt a néhány négyzetkilométert látja Dublinból, akkor könnyen előfordulhat, hogy fenékkel fordul ki az országból. (2012)" forrás

A fotóegyveleg után egy hasznos, 2019-es komment olvasható!

Fotóegyveleg

Talbot street

Molly Malone

Grafton street

fotó by V. F.

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor T., 2019. 10. 24. 19:12
Mindenféle előzetes tájékozódás nélkül estem Dublinba, 5 éjszakára. Meglepően bájos város, rengeteg a fiatal (az egyik legfiatalosabb Európában), a házak és szinte minden épület nagyon alacsony, a belvárosban is az 1-2 emeletes a jellemző.
A reptérről számos busz megy a városba, a gyorsabb shuttle buszok 7-8 eurós díjjal, de érdemesebb a „helyi” közlekedést választani, a 16-os busz ugyanott áll meg, mint a társai, 3,3 eurós jeggyel felszállhatunk rá. A reptéren van jegyautomata is, de a városban egyet sem láttam, úgy tűnik, a buszra csak a sofőrtől tudsz jegyet venni (csak fémpénzt fogad el és pontosan kell fizetni). Lehet venni Leap feltöltőkártyát, amivel olcsóbb a jegy, de olyan kicsi a belváros, hogy szerintem felesleges buszozni, elég lassúak is.
Szombat este tele volt a város fiatalokkal, a Temple Bar környékén eklektikusan keveredett a kebab és a marihuána szaga (az intenzív szagok gyakorlatilag végig kitartottak, de ezek is hozzájárultak a hangulathoz). A belváros nem nagy, két intenzív nap után gyakorlatilag bejárható, gyalog is. A legnépszerűbb Guinness Storehouse kb. 3 órás izgalmas program, tudom még ajánlani a Kilmainham Gaol börtönmúzeumot, a Jameson’s whisky látogatóközpontot és még sorolhatnám (nem olcsók a belépők, a Guinness és Jameson’s-ba is 18-25 eurós jegyekkel kell számolni)! Sok ingyenes múzeum is van, ilyen a Régészeti, Természettudományi Múzeum (ezek csak kitömött állatok, nem túl emlékezetes), a Nemzeti Galéria is. A Szent Patrik székesegyház is megéri a 8 eurós belépőt, elképesztő hangulatú katolikus templom üvegmozaikokkal, misztikus hangulatot árasztó kőfalakkal.
Dublin tengerpartja nem túl izgalmas és elég messze is esik a belvárostól, de egy napos kiruccanásként feltétlenül ajánlott Howth városa (a DART elővárosi vonat visz oda, retúrjegy 6-7 euró között volt, nem emlékszem pontosan). Itt egy jó 3-4 órás túrával érdemes számolnunk a félsziget körül, megkapó a táj: sziklás, világítótornyos vidék sirályokkal és aranyos kis házakkal. Malahide városka szintén megér egy DART-os kiruccanást, mozduljunk ki Dublinból! A főváros is többet adott, mint hittem, de a környező kis ír városkákban jobban átjön Írország lényege. A nyugati part, Galway és a Moher-sziklák jó 2,5-3 óra vezetésre van, de ilyen utakra is befizethetünk, ha nem szeretnénk vezetni (a közlekedés baloldali, érdemes minden felé tekinteni a járdán:) Dublin parkjai fantasztikusak (Iveagh Gardens, St. Stephen’s Green), a pázsit elképesztő zöldsége önmagában élmény, a környező kis házakkal és sirályokkal, szobrokkal teljesen elvarázsolt.
Az árak sajnos elég magasak, főleg a Temple Bar turistacsalogató pubjaiban, árérzékenyeknek a Tesco/Lidl/Spar is segíthet, de azért érdemes sok pénzzel készülni. A szállásárak szintén magasak, de nekem bőven megérte, nagyon megkapott az ír főváros.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon