ÚTIKRITIKA.HU / Montenegró


Montenegró

Montenegró dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Donja Lastva (Tivat) - Szotske fotója

Montenegró dióhéjban

2017. április óta a Wizzair Budapestről repül Montenegró fővárosába, Podgoricába (1 óra 16 perc).

 • Montenegró (avagy Crna Gora/fekete hegy) kis balkáni ország az Adriai-tenger partján. Montenegró a volt Jugoszlávia része, Albániával, Szerbiával, Bosznia és Hercegovinával, valamint Horvátországgal határos. Mindössze 13 812 négyzetkilométeres a területe, és 630 ezres a lakossága (2017-es adat). A lakosok 74 százaléka ortodox keresztény, 17 százaléka muzulmán. Montenegró fővárosa: Podgorica.
 • A hivatalos nyelv a montenegrói, ami valójában majdnem ugyanaz, mint a szerb, a horvát és a bosnyák. A montenegróiak többet használják a latin betűket, mint a cirillt.
 • Érdekes módon Montenegróban az euró a fizetőeszköz, holott nem teljesítette a szigorú pénzügyi feltételeket.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Montenegróba való beutazáshoz. Útlevél- és személyi igazolvány ellenőrzés van.
 • A magyar utazókat elsősorban a montenegrói nyaralás lehetőségei érdeklik. A két legjelentősebb nyaralóhely: Budva és Becici.Montenegró 293 kilométeres partszakaszából kb. 73 kilométeres szakasz strandolásra ilyen-olyan mértékben alkalmas.
 • Van azért a nyaraláson kívül kulturális látnivaló is. Kotor erődítményes város és külön Perast, egy gyönyörű kis falu az UNESCO világörökségének a részei. Nagyon szép az ostrog szerb ortodox kolostor.
 • Montenegróban jó a közbiztonság.
 • Havi nettó átlagfizetés: 150 ezer forint.
 • A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNESCO világörökségének a részét képezik. A Durmitor nemzeti park az UNESCO természeti világörökségének a része.
 • 2016: - benzin: 1 - 1,1 euró
  - dízel: 0,8 - ,9 euró
 • Montenegró információk a Vistától

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Podgoricában és a tengerparti üdülőhelyeken a szolgáltatásokban, meg amúgy is, nagyon sokan tudnak angolul (az idősebbek inkább németül)
 2. Az ország természeti szépségei, a hegyes vidékek romantikája
 3. Nagyon vendégszeretők a helyiek
 4. Nagyon jók a füstölt sonkáik
 5. A Plavi horizonti strand és az ugyancsak nagyon szép Ploce strand
 6. A halaktól eltekintve némileg olcsóbban lehet ott étkezni, mint itthon
 7. Nyáron ritkán van eső
 8. A Kotor-i öbölhöz vezető hajóút csaknem norvég fjordokhoz hasonló környezetben

Nem tetszett

 1. Kis területre nagyon sokan jönnek nyaralni nyáron és emiatt tömegnyomor alakul ki
 2. A bűnszövetkezeteknek kiszolgáltatott koldusok
 3. Túl hamar berúgtam a rakijától (rohadt erős szilvapálinka)
 4. Ott is rondák a lakótelepek
 5. Meglepően drágák a halételek
 6. A montenegróiak nyers (néha paraszt) vezetési stílusa (folyton dudálnak, nyomulnak)
 7. Budvában a sok gagyi árus és a beképzelt oroszok
 8. Amikor a Kotor-i öböl belső része ködbe burkolódzik (gyakran fordul elő) és nem lehet kellően gyönyörködni a hely szépségében
 9. Az étttemekben nagyon sokat kell várni a számlára, és még többet a visszajáró pénzre
 10. Podgorica nen egy vonzó város

Vélemények

"Tetszett:

 1. Montenegró lenyűgöző természeti szépsége

 2. Európai viszonylatban viszonylag olcsó árak

 3. Vendégszerető helyiek

 4. Mindenhol tudnak angolul

 5. A tenger tisztasága

 6. Nemcsak a szállásokon, üdülőhelyeken, hanem a köztereken is szinte mindenhol található ingyenes wifi

 7. Iható ivóvíz

 8. Igényes szállások (horvát szállásokhoz hasonlítva szembetűnő a különbség)

 9. Az óvárosok hangulatos utcácskái

 10. Finom sajtok és sonkák, a mediterrán konyha sokszínűsége

 11. Programlehetőségek sokasága (tengerparti pihenés, hegyi túrák, hajós túrák, a montenegrói városok felfedezése, szórakozási lehetőségek)

 12. Jó a közbiztonság

Kevésbé tetszett:

 1. Hosszú, fárasztó odajutás (autóval vagy busszal), repülővel megközelítve még nincs közvetlen járat (Bécsből elérhető Tivat vagy Podgorica, onnan buszos transzfer a tengerparti településekig)

 2. A közlekedés (és a parkolás) az üdülővárosokban a nyári időszakban túlzsúfolt lehet

 3. Hirtelen mélyülő tenger

 4. A tengeri ételek drágasága

 5. Kotorban a 2 méteres fekete kígyó, ami a kilátóhoz vezető hegyi ösvényen átkúszott előttem

(Gyarmati Gabi, Vista, 2015)


"Montenegro a "Wild Beauty" (Vad szépség) szlogennel reklámozza magát szerte a világban, nos mi elgondolkodtunk néha azon hogy inkább vad vagy inkább szép ez az ország...ha már választani akarunk :) Arra jutottam ha valaki tudja magát függetleníteni a "vadságától" (ami nem csak a tájra vonatkozik) akkor szép. Bár ez elég nagy butaságnak hangzik, így inkább kifejtem: ha valamelyest kényelmesebb utazásokhoz vagyunk szokva, akkor érhetnek érdekesebb benyomások. Én összességében a várt dolgokat kaptam Crna Gorától, a tervezett látnivalók mindegyikét megtekintettük és elégedettek voltunk vele, de ne feledjük azért már a Balkánon vagyunk. (2012)" forrás


"Montenegró piszkos drága. 10 eurót fizettünk két kávéért, a csirke kilója szintén 10 EUR volt, pedig igyekeztünk nagyobb helyen vásárolni, ha kellett. Az emberek kedvesek voltak, mihelyst megtanultunk egy két szót a nyelvükön, azt nagyon díjazzák. Idén is mindenképpen Montenegro. Budván szállunk meg, mint tavaly, de a legjobb strand a mellette lévő Jaz. Egyszerű, nincs annyi ember, és a helyiek látogatják. (2014)" forrás


"A magyar turisták sajnos alábecsülik Montenegrót, mint lehetséges úti célt, nyaralóhelyet. Ez egy könnyen megkedvelhető ország, hisz gyönyörű a természet, kristálytiszta a tengervíz, kedvesek a helybéliek és rengeteg programlehetőség kínálkozik. Igazi mediterrán hangulatuk van az Adriai-tenger partján épült üdülővárosoknak, főleg Budvának. A természetkedvelők szuper kirándulásokat tehetnek a madár populációjáról híres Skadari-tónál és a környező nemzeti parkban, a hegyi túrákra is jók a lehetőségek.

Az árak a magyarok számára is vonzóak, ugyanis nem mentek még fel olyan mértékben, mint Horvátországban. Meglepően olcsón vásárolhatunk élelmiszert, vagy ülhetünk be egy frissítő kávéra a tengerparton. Jelenleg bécsi indulású repülőjárattal a legegyszerűbb Montenegróba utazni, de már terveznek közvetlen járatot Tivatba vagy Podgoricába. A nyaraló településeken nagymértékű építkezés folyik évek óta, sorra épülnek a szállodák, ám a szezon megkezdődésével szigorúan le vannak állítva a munkálatok, nyugalmat biztosítva az itt nyaralóknak. (Gyarmati Gabi, Vista, 2015)


,, Az idei nyári nyaralás Budvára, a központi nyaralóhelyre esett a választás, s nem is bántam meg. A laza 10 napos nyaralás magában foglalta a buszos utazást (horvátokon át a bosnyákig és úgy Montenegró). A busz út 17 óra, de a látvány az kárpótol mindenért!

Aki teheti (és itthonról nem autóval megy oda) az béreljen kocsit nem sok 1 nap már 45 eurótól lehet, viszont egy igazi balkáni közlekedésben lesz része... aki nem rutinos annak nem ajánlom, ha nem figyel akkor belé is mennek!

Az országon belül nincsenek nagy távolságok, célszerű busszal menni. Nem olcsó Budva-Kotor 3 eurő csak oda.. viszont kulturált és légkondiciónált.

Podgorica nem nagy főváros de egyszer látni kell. Az én szememben amolyan kis "Las Vegas". A hegyek között kopár vidéken elterül egy kis város. A természet imádóknak figyelmébe ajánlom a Skodra-i tavat nagyon szép, illetve a festői szépségű Kotor-t.

Viszont arra ne számítson senki arra, hogy a helyiek tudnak angolul!! Legfeljebb 1-2 helyen: a tourist info-nál vagy az étteremben. Az ide látogató turisták 80% orosz, szerb, makedón... így inkább az orosz vagy a szláv nyelvek valamelyikét beszélik.

A strandok nagyon kulturáltak és tiszták, viszont nyár lévén hering hegyek alakulnak ki!

Az árak: gyros vagy hamburger 2-3 euró egy csevapi és korsó sör ált 6 euró. Boltban a sör 0,5 1 euró, kifli 0,40 euró, kajmak(vaj) 0,5 euró, tej 1L 1 euró. A a gyümölcsök meglepően drágák még a helyi füge és kiwi is 1kg 5euró. Péksütemények már 0,5 euró, főleg a helyi burek, ami húsos vagy sajtos (nagyon finom)" (B. András, kommentje, 2016. augusztus)


.

,, Én már 3x voltam Montenegróban. Balkán . szóval ezt azért vegyük figyelembe, de a táj és a tenger szépsége mindenért kárpótol. Érdemes csavarogni. Sok a magyar-osztrák monarchiás emlék.
Budva - a balkáni Monte Carlo- sok orosszal, zsufoltsági. Egy félnapos kirándulást megér. De nem messze van tőle a Jazz- öböl, ami remek strand.
Tivat - kisváros reptérrel, kikötővel. Innen indulnak az egész napos öböltúrák (sok az orosz a hajón, de elviselhető). Sajnos magyar idegenvezetés nincs. Viszont nagyon sok helyen kiköt a hajó és a végállomás Kotor városa, ami a balkáni Velence. Itt sok amerikaival találkoztunk. Az óváros bejárata mellett helyi piac van, remek portékákkal, isteni olívabogyót vettem ott és házi sajtot.
Az öblöt magas helyek veszik körü. A legnevezetesebb csúcs a Lovcen. Ide érdemes felmenni, de lehetőleg szervezett keretek közt, mert a szerpentin, ami egysávos, csak nagyon gyakorlott sofőröknek való. Njegos fejedelem, Montenegró alapítójának itt van a mauzóleuma. Aki montenegróinak vallja magát, az legalább egyszer elmegy ide. Amikor mi mondtuk a háziúrnak hol jártunk, meghatódott. A hegyről belátni szinte az egész országot.

Az emberek kedvesek, főleg ha pár szót a nyelvükön szólsz (köszönés, számok). Angolul sokan beszélnek. Az egyik étteremben a pincérsrác az oroszokkal is csak angolul volt hajlandó beszélni.

Szemét: Ha van, azt az oroszok csinálják...

Strand: ingyenesek, kavicsos, jó ha van nálunk fürdőcipő. Főszezonban sokan vannak, de hol nem??

Mi jól éreztük magunkat. Tetszett. Szóval, viszlát Montenegró!  (Szotske, 2017)


,, Azt gondolom, hogy Montenegró egy olyan ország, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Már a látnivalókhoz való utazás is élmény, hiszen a hegyek, a kanyargós utak, a tenger látványa és a sós levegő illata felejthetetlen élmény.

Látnivalók közül Kotor és Budva városát, illetve Cijevnát emelném ki. Párommal a Cijevna folyót közös kedvencünknek választottuk, lenyűgöző, ahogy a folyó a hegyek között áramlik, vize pedig annyira tiszta, hogy azokon a szakaszokon, ahol a mélység több méteres is lehet, ott is le lehet látni szinte az aljáig.

Montenegró árai a magyar árakhoz hasonlóak, a tengerparti településeken az éttermek árait leginkább a balatoniakhoz tudnám hasonlítani.

A strand köves-kavicsos, ez napozás szempontjából kényelmetlen lehet, így érdemes vagy napágyat bérelni a parton, vagy otthonról nem csak törülközőket, de vastagabb matracokat is vinni. A tenger viszont többek között a köveknek köszönhetően gyönyörű szép tiszta, élvezet fürdeni benne. A nyári melegben a víz hőmérséklete is megfelelő, kellemes megmártózni a hullámokban egy hosszú tengerparti séta vagy városnézés után.
Hasznos lehet tudni, hogy a strandokon rengeteg a turista, így ha olyan napot tervezünk, amikor hosszabb időt szeretnénk fürdőzéssel eltölteni, akkor már a reggeli órákban érdemes kimenni, és helyet foglalni. (fanni.mazsar@vista.hu, 2017)


,, Összességében egy nagyon jó kis országról van szó de nagyon messze van kocsival. Javaslom, hogy repülővel jöjjön az ember és utána béreljen kocsit. Az árak nagyon rendben vannak, nincs még úgy elszállva, mint a szomszédos Horvátországban.

Bejártuk az egész tengerparti részét Horvátországtól Albániáig, így igazán átfogó képet kaptunk az ország ezen részéről. Nagy szegénységet én nem láttam, sokkal inkább a sok-sok dzsipet és drága luxus kocsikat. A közbiztonság nagyon jó, sosem volt az embernek félelemérzete. Az biztos, hogy amilyen kicsi ez az ország, éppoly gyönyörű, és éppoly sok látnivalóval és természeti szépséggel dicsekedhet. Nem panaszkodhatunk, hiszen 8 napos montenegrói nyaralásunk során sok mindent láttunk, főleg a tengerpartból. (2017)" forrás


"A fővárost, Podgoricát én speciel olyannak éreztem, ahol még egy egynapos megálló is sok, annyira alul-stimulálós feeling volt nekem ez a hely, viszont Kotor, Budva, Herceg Novi, Perast, Sveti Stefan, a legeslegszebb idei úti emlékeim közé tartoznak, úgyhogy ebben a kis országban nem vesztegetném az időt, és azonnal a part és az öblök felé venném az irányt." forrás

Olvasmányos linkek

"Vezetési morál: Röviden borzalmas, bár a Francia Riviéra és Olaszország egyes részei sem sokkal rosszabbak. Aki nem rutinos vezető az nagyon óvatosan menjen, ne csak előre hanem a háta mögé is nézzen. Főbb utakon kétszer előztek ránk a túloldalról és épphogy el tudtuk kerülni az ütközést. Ez eddig egész életem alatt talán ha egyszer előfordult eddig, pedig elég sok helyen jártunk már a világban. Egyszer Cetinje felé, egyszer pedig Zabljaknál. - persze ez lehet másoknak nem olyan veszélyes mint nekem.

Budvában és az egész tengerparton a parkolás és közlekedés egyszerűen káosz. Rengeteg autó van és láthatóan nincs hozzá infrastruktúra, se parkoló, se út. Mindenki tolakszik, és leszarja hogy a másik hogy közlekedik. Parkolni ott ahol jólesik, akár rá is parkolnak más autóra hogy nem tud elmenni. Egyirányú utcát jelző tábla simán figyelmen kívül van hagyva. A kanyarban előzés pedig mintha divat lenne főleg a nagy terepjárókkal, amelyek itt is elég gyakoriak. Volt olyan hogy egy kereszteződésben ahol rengeteg gyalogos mászkált fogta magát egy busz megállt keresztben és az összes utasa kipakolta csomagját, addig meg mindenki várt, vagy tolakodott jobbra balra. Ha lassan mész persze ledudálnak és szemmel rögtön meggyilkolnak :)

A fő látványosságok pl. Kotori öböl feletti Lovcen hegyre vezető út egysávos, centizgetve lehet elférni. Skadarsko tó szintén. A Durmitorba Zabljakba Budvából jó út vezet Niksic-en át, ez volt az egyetlen kellemes meglepetés az utakat tekintve. Bár Horvátországban meg az autópályán húzta ránk egy drogdíler kinézetű csávó az autót, mert nem mentünk le elég gyorsan a vadállat elől (150-el mentünk mi). (2012)" forrás


"Montenegró kemény hely, vad és félelmetes. Pozitívum mindössze a tintahal, rák (olcsón), a sós tengervíz és a sok napfény tengeri széllel. A hálókocsis utazás legrosszabb rém álmomban ne jöjjön elő! Túlélő kaland túrának jó volt, de ilyet az ember egyszer követ el az életben. Ám ha tele vagy Zs-vel, akkor persze minden más. Szálloda, taxi, hajó, ami a strandra visz - was gut und teuer. Itt ugyanis a plázs vagy másfél km távolságban fekszik a lakó környezettől. Ahol egy kicsit közelebb a tenger, ott olyan meredek hegyoldalon kell megközelíteni, amit síelők szárazon is szlalom technikával, mások gatya fékkel tudnak áthidalni.

Majd azután a tenger, sok helyütt a siófoki bokáig érő vízhez hasonlítható, ezért van az hogy a városból 3 euróért kiviszik a népeket a nagy plázsra. (Ez a hajó ára, a taxi 10 euró, alku után 7.) Máskülönben, és ha eleve kint laksz a 13 km hosszú part valamely közeli apartmanjában, gyalogolhatsz 1,2 km-t a poros, de nagyon poros úton. Hazatérve azt mondtuk, néhány napig nem fogunk panaszkodni az itteni viszonyok miatt, mert bár "sokba van nekünk", de mégis tiszta, kulturált, élhető országban vegetálunk együtt. Onnan nézve - már mint Montenegróból - a MÁV egy német vasút társaságnak tűnik fel. (2012)" forrás


"Montenegróról legfőképpen azt kell tudni, hogy kicsi. Mindössze 14 026 km2, tehát nagyjából akkora, mint a Dél-Dunántúl. Ezen a kis területen viszont elképesztő mennyiségű természeti és épített szépség koncentrálódik. A felfedező hajlamú turistának tehát könnyű dolga van, minden kis távolságon belül helyezkedik el, a látnivalók bejárása könnyedén megoldható. Viszonylag ritkán lakott hegyvidéki országról van szó. Itt találjuk Európa egyik utolsó érintetlen őserdejét és legmélyebb kanyonját, ami már önmagában izgalmasnak hangzik, hát még ha hozzátesszük, hogy Montenegró egy 293 kilométer hosszú adriai partszakaszt is a magáénak tudhat. A hegyek és a tenger lenyűgöző kontrasztot kölcsönöznek az ország tájképének.

Szállást Budvában foglaltunk, legfőképpen azért, mert nagyjából a montenegrói partszakasz közepén helyezkedik el, így ideális főhadiszállásnak tűnt a partvidék bejárásához. Ráadásul magában a városkában és környékén is sok a látnivaló: Kotori-öböl, Lovćen, Sveti Stefan, Stari Bar. Budva nyüzsgő, hatalmas hegyekkel körülölelt város. Az útikönyvek szerint a montenegrói turizmus fővárosa, ami valószínűleg igaz is. Aki nem szereti az efféle nyüzsgést, az talán jobban jár, ha egy másik településen foglal szállást. A part menti sétányon szinte csak szerb és orosz turistákkal lehet találkozni, nem úgy, mint Horvátországban vagy Görögországban, ahol hol német, hol olasz, hol magyar szó cseng az ember fülében." forrás"A kis ország tengerparthoz közel eső részének már semmi köze az úgynevezett Balkánhoz, sokkal inkább olyan benyomást kelt, mint egy permanens augusztusi szombat estébe ragadt Siófok. A kisestélyiben mulatni szaladó turisták áradatától folyamatos a dugó, pedig a tömeg terelésére rendőröket vezényelnek az útra. A környéken minden helyi a látványosan nyugatias turisták kielégítésére szakosodott. Tudják, hogy az ide érkezők nem kultúrsokkra vágynak, hanem pont úgy akarják magukat érezni, mint otthon, azzal a különbséggel, hogy itt van tengerpart. (2015)" forrás


,, Aki viszonylag olcsó adriai nyaralást szeretne, ajánlom Montenegrót. Igen-igen, messzebb van, de megéri. 8-10 EUR/fő/éjtől vannak szállások főszezonban. Magyarországról nem kell telepakolni a csomagtartót, annyival nem drágábbak a bolti árak, sőt! Szolgáltatások Horvátországhoz képest olcsók (hajókázás, idegenvezetős buszos túrák, étterem, stb.), persze ez régiónként változhat. Ár-érték szempontjából még jobb Albánia. (2015)" forrás

Fotóegyveleg és utána a kommentek

Rijeka Crnojevića

Herceg Novi

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 06. 23. 09:33
http://utikritika.hu/montenegro/bar


Nyeste Lászlóné, 2017. 06. 22. 15:14
Tisztelt János!
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást! Fel írtam a hölgy és a taxi telefon számot. Mi többször foglaltunk már a Bookingon és még soha nem történt semmi probléma. Mindenkinek csak ajánlani tudom!!! Mert olcsó húsnak híg a leve ! Inkább egy kicsivel többet adok ki de az biztos!!! Ha nem megterhelő az ÖN részére akkor szívesen fogadnám ha ajánlana hova érdemes kirándulni és hol érdemes ebédelni és vacsorázni!!!
Válaszát előre is köszönöm: Nyeste Lászlóné


úti kritikus, 2017. 06. 22. 13:47
Kedves Nyeste Lászlóné!

Bar pályaudvara előtt várakoznak taxik és így gond nélkül el tudnak jutni az apartmanhoz. Ha valamiért nem találnak várakozó taxit, akkor hívják fel a Star Taxi-t: +382 1-97-44
Hivatkozhatnak az ott dolgozó Marija Tomašević-re, akivel angolul leveleztem.A nap 24 órájában elérhetők.


Nyeste Lászlóné, 2017. 06. 22. 12:53
Tisztelt János!
Barban szállunk le a vonatról és az Idolga apartmanba szállunk meg!


Nyeste Lászlóné, 2017. 06. 22. 12:29
Mi 2017 07 21-én vonattal megyünk három gyerekkel Barba, ki tudja van taxi ami elvinne a szálláshelyünkre???? Sajnos Bulgáriába nagyon rosszul jártunk, mert ki vittek a pusztaságba és mivel nem adtuk oda kért pénzt ott hagytak és gyalogosan majd busszal jutottunk el a szállásunkra!! ODA SEM MEGYÜNK TÖBBET. Remélem hogy nem lesz ilyen rossz tapasztalatunk Montenegróba !!


Tót József, 2017. 05. 23. 21:26
Tisztelt Barna László Úr!
Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot. Júliusban indulunk Montenegróba, utazással kapcsolatos dolgokat szeretnék kérdezni. Köszönöm előre is, Tót József


TBJózsef, 2017. 03. 20. 11:14
Kedves H.Edit!
Augusztus hónapban Montenegróban, Tivatban nyaralunk a gyerekekkel - Booking-on rendeltük a szállást Villa Lastva apartmanban- remélem nem kerülők hasonló helyzetbe mint önök, de a jövőre tekintettel amennyiben még aktuális szeretném elkérni a pécsi hölgy elérhetőségeit! Köszönettel TB József .


F.János, 2017. 01. 06. 13:23
T.Juhász Úr?!2002,2003,2004,2006 években Montenegróban üdültem, de amit tapasztalt annak a 90%-a nem igaz.Szuverén joga máshova menni üdülni,amit leír az önt minősíti Önnek valóban nem való Montenegró.


Barna László, 2017. 01. 05. 23:33
Tisztelt Juhász Tibor!! nem értek egyet Önnel mert MNE európa egyik legszebb és legjobban fejlődő országa! A mediterrán országok közül az egyik legjobb a közbiztonság ,és a magyarok által oly kedvelt horvátoknál nagyobb rend és tisztaság ill vendégszeretet fogadja a kedves vendégeket! Az árakrol jobbnem is beszélni, 25 euróért uj épitésü mini aparmant lehet kivenni klimatizált kerámia tüzhelyes, tengerre néző erkéllyel főszezonba!!!! én személy szerint körbejártam európát és montenegró a Múzsám!! A második Szicilia!


Bátori Katalin, 2016. 08. 21. 09:22
A táj valóban meseszép, de sajnos a környezetére az igénytelenség, a nemtörődömség a jellemző. A mértéktelen kosz és szutyokáradat, ami a tengert körülveszi és ami a településeket jellemzi. A strand mellett a festékes vödörtől a gumikesztyűig minden megtalálható. Láttam, amint a fürdőzőktől 100 m-re szennyvizet engedtek a vízbe. És ez komoly. Azon kívül rettentően drága. A különbféle blogokban írt árak fele nem fedi a valóságot. Tehát pld. egy leves (2 dl) 3 Eurótól indul. Egy normális gyümölcslé közel 3 Eu. Egy palackozott víz étteremben 2,80 - 3 Eu. Pizza 3 Eu-tól. A hajóutak pedig hááááát. 15 Eu-tól indul. De Kotorba 25-40 Eu. Egy 4 gurigás WC-papír 2,20 Eu. Gyümölcs szintén 2 Eu fölött. A csapvíz sok helyen ivásra nem alkalmas. Még fogmosásra sem ajánlják. Ezt sem olvastam egy blogban sem. A határátkelőhelyen (Horvátországnál is) számíthatunk az órákig tartó várakozásra. Érdemes tehát előtte valahol a dolgunkat elvégezni, ivóvízről gondoskodni. Összegezve: nagy csalódás volt számunkra, szerintem nem éri meg a hosszú utazást.


H.Edit, 2016. 08. 06. 16:02
Mindenkinek felhivom a figyelmét hogy az apartman foglalással vigyázzon.Vajdasági magyar nő hirdetett apartmant képet küldött az apartmanról a pénzfelvételről ,személyi igazolványról,beszéltünk skypon láttuk hogy az igazolvány tulajdonosával tartjuk a kapcsolatot.Tolmácsolást, idegenvezetest vállalt,Igaz a kompnál várt bennünket csak éppen nem abba az apertmanba vitt bennünket amit mi lefoglaltunk,hanem egy koszos lepukkant apartmanba.Persze mi nem fogadtuk el nagy alkudozás árán elvitt egy hasonló kategoriáju apartmanba amire fizettünk csak éppen a háziaknak nem fizette ki a szallásunkat.Nem tudjuk mit forditott de ugy nézett ki a dolog hogy mi nem akarunk fizetni.Nehezen sikerült visszaszerezni a pénzünket ,meg mondtuk felhivjuk a konzulátust ahol ő a magyar állampolgárságára várt és tolmácsi állására.Ezt elkerülendő adta vissza a befizetett összeget és sikerült egy szerbül beszélő magyar ismerőssl felvenni a kapcsolatot,aki a Montenegrói szallásadőnknak elmondta a kálváriánkat.Mikor megtudták a becsaptak bennünket ugy megsajnáltak hogy plussz két napot vendegül láttak bennünket az apartmanban ingyen.!Nem gondolták persze mi sem, hogy a magyar a magyart becsapja! A "NŐ" mert nem tudom finomabban nevezni,Andrea Domján Vujacic, akiben megbiztunk mert hivatkozott férje , gyerekre, idős szülőkre,államporgárságra stb jól átvert bennünket! Vigyázzatok vele!! Tivatban lakik! A Montenegrói emberek kedvesek,es már csak abba az apartmanba mennék vissza ahol végülis kikötöttünk,mert ott van egy Pécsről származó magyar hölgy aki szintén a segitségünkre volt és ő is apartman bérbeadással foglalkozik,es az az apartman valóban létezik! Esetleg akit bővebben érdekel irjon!


Juhász Tibor, 2016. 06. 08. 04:07
Nem is tudom miért(talán mert abban az évben már kétszer voltunk Cipruson)döntöttünk úgy,hogy az Augusztusi ünnepnapokat ott töltjük,de sajnos így alakult.Négyen(párom+öccse+én húgom+én)indultunk el Ulcinj városába.A bosnyák határon átérve(egy vékony fahíd amin egyszerre csak egy autó fér át) a csodaszép Piva kanyon látványa terült elénk,ekkor még örültünk,hogy milyen szép helyre jöttünk,de aztán befelé érve az országba már annyira nem voltunk boldogok.Célunkhoz érve rögtön egy ebéddel kezdtünk,ahol relatív udvarias személyzet volt.Majd az étterem parkolójából kitolatva a 4sávosra egy rendőr a sávváltás helyett inkább mellén állt és szerbül ordított be az ablakunkon de szinte repült át a nyála.Én ekkor még nem értettem,hiszen az út üres kellett volna legyen mert egy piros megfogta a forgalmat így nyugodtan kitolattam...gondoltam én.Persze "új hús"voltam nem tudtam,hogy itt a lámpák semmit sem jelentenek.És el is érkeztünk ahhoz a ponthoz ami az egész nyaralást beárnyékolta:Közlekedés!!!!Szabályok azok nincsenek!!Éjszaka is jön lámpa nélkül és persze még ő mutogat.Bármikor nyomnak egy satut kiszállnak és kivesznek valamit a csomagtartóból..persze addig a forgalom áll.Nagyon fontos!!!!!ezt csak balkáni rendszámmal tehetik meg,ha "európai" a rendszámod akkor vadászni fognak rád!!Miközben a szerb,albán,bosnyák,helyi bármikor megáll a csúcsforgalomba,hogy kivegyen valamit a csomagtartóból addig ha "európai" rendszámmal a pirosnál 1 másodperccel a váltás után nem indulsz el,akkor már dudálnak sőt ki akarnak szállni,hogy megverjenek.A lámpáknál mindenhol suhancok állnak lesbe akik koldulnak és pofátlanul gond nélkül benyúlnak az autóba,megtehetik hiszen ha rájuk förmedsz akkor megjelennek a "főnökeik"Egy közúti ellenőrzésnél olyat láttam amit még soha az életemben.A rendőr leállítja az autót(helyi rendszám)amiből kiszáll egy 150cm 40kilós nő és nem az iratait adja át hanem nekiszalad a rendőrnek és 2centiről üvolt bele az arcába,szinte majdnem a mellkasát üti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!És "az" a hatóság amelyik nekem egy ártalmatlan tolatásnál a nyálát köpködte be a kocsimba csak áll birkán é tűri.A városban mindenhol koldusok a "bulizóna" eléréséhez át kell menni egy hídon,ahol koldus nők ülnek és tele van pakolva a híd pelenkás csecsemőkkel,akik bármelyik pillanatban beleeshetnek a vízbe vagy kigurulhatnak az úttestre.A helyiektől primitívebb éeltformát még sehol sem láttam,pedig jártam már pár helyen.Ezeknek még 1 agysejtjük sincs...az IQ náluk mínuszba van nem pluszba.A szállásadónk is annyira primitív bunkó volt,hogy majdnem eljöttem első nap.Közterületeken parkolni tilos!!!Ezt a lakosok tartatják be veled.Ha a panziódba már nincs parkoló mert kevés a hely,akkor az utcán nem fogsz tudni megállni mert nem engedi meg neked az ott lakó.Addig amíg itthon már a kapumon nem tudok kiállni a szomszédban nyílt dohánybolt vásárlói miatt(házam előtt megállni leehetetlen ott mindig vásárlók)és nem tehetek semmit mert közterület,addig montenegróban a portájának az út is a részélt képzi!!!!Vagy legalábbis ők ezt úgy érzik.Ha csak azért állsz meg az úton,hogy állítsd a GPS-t,a helyi már kint is van az ajtajában és nézi,hogy mit csinálsz.Talán leginkább a 18.századi paraszti tanyavilágra jellemző a mentalitásuk meg a bakterházból a ténsasszonyra.Sógorom aki erősen jobboldali(én nem foglalkozom ilyenekkel)a második nap azt mondta,hogy ha ezekt kicserélnénk a hazai romákra akkor Magyarország 1hét után sírná vissza a romákat.Soha nem láttam még ekkora visszamaradott primitív életközösséget mint Montenegróban.Soha,soha az életben még ha fizetnének se mennék vissza Montenegróba.


Huszar Laszlo, 2014. 09. 25. 13:55
A mi utazasunk petrovacban kezdödött. Ket napot töltöttünk itt. A sok esö a nyakunkba mosta a szemetet,ez bizony kiabrandito volt. A következö napokban Ada bojanaban szaltunk meg. Nagyon kellemes a homokos strandja es olcsobbak a szolgaltatasok is. 18€/nap talaltunk egy kellemes tiszta szallast. Innen indultunk kirandulasokra Ulcinj,Bar, es kotorba. Nagyon sok es szep latni valo van. En nem erzekeltem a nagy vendegszeretetet. Legalabb is a tengerpart tersegeben. A vissza utazasunk soran mar egeszen mas volt a helyzet. Tettünk egy nagy kirandulast az ulcinjska solana to körül, es meg rahuztunk 1 napot a nyaralasra mert ez igazan festöi taj volt szamunkra. Az emberek itt igazan vendegszeretöek. Nem talalkoztun szemetlerakatokkal. A haletelek hagyomanyos modon voltak elkeszitve nem is beszelve a többi tradicionalis etelekröl. Ami nem hatranyos hogy mind ezt felaron kaptuk meg mint a tengerparton. En masodszor voltam. Az elsö utazas sokkal szebbnek tünt mivel nem volt annyi szemet mint most. Valoszinü hogy nem tunak mit kezdeni a tulzsufoltsaggal ami a strandokon van az utobbi idöben. Összessegeben nem volt rossz,föleg az utolso par nap volt csodalatos. A to körüli utazas es a tarakanyon felejthetetlen marad. A to delkeleti reszen erdemes egy rövid kiteröt tenni albaniaba.


Petho Ildiko, 2014. 08. 20. 20:55
Nyári üdülésünk Bár kikötőben volt, ott volt a szállásunk, napozónk… Nem annyira zsúfolt mint Budva és jóval olcsóbb. Innen el lehet vonatozni Bielo Polje-ig, 1o Euro jövet menet. Rá tudsz csodálkozni a domborzatra… Moraca folyó kanyonja, szurdokok, hegyek, völgyek… Mint autovezető nag yon oda kell figyelni a forgalomra a keskeny út miatt. Türelmet és önfegyelmet igényel az autózás Montenegroban. Kotori öbölben érdemes meglátogatni a most épülő Porto Montenegrot, az új kikötőt, a magán jachtoknak és vitorlásoknak. Perast halászfaluban megebédeltünk, nag yon finoman főznek és nem drágán. Itt rácsodálkoztunk a szép kis lakóházakra, amelyek ékszerként tükrözödnek az öböl vizében. Hajókázást sem szabad kihagyni, hiszen sok a rejtett szép öböl és napozó. Még vissza szeretnénk térni ebbe az országba.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon