ÚTIKRITIKA.HU / Montenegró


Montenegró

Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia

.

.

Földrajz és időjárás

  • Hogy fogalmunk legyen Montenegró méretéről: az ország legkeletibb és legnyugatibb pontja között a távolság 176 kilométer, észak-dél viszonylatban ez 200 kilométer.
  • Európa három még létező őserdeje közül az egyik Montenegróban van: Biogradska Gora.

,, A Kotori-öbölben a nyár hosszú és forró, olyan, mintha egy üvegházban lennénk, a páratartalom nagyon magas. A szél nem fúj, hiszen a hegyek körülveszik, lezárják, óvják mindenféle erőteljes behatástól. A felhősebb napokon még párásabb, szinte semmit sem lehet látni a ködfüggönyben. Nyáron szinte elviselhetetlen a hőség, a nyílt tengerpart ilyenkor felüdülés." forrás

Történelem

Jugoszlávia szétesése után Szerbia és Montenegró átmenetileg egy országot képezett. 2002-től Montenegró fokozatosan kifarolt ebből az államszövetségből, főleg mert úgy érezték, hogy Szerbiával a nyakukon nem tudnak gyorsan közeledni az Európai Unióhoz. 2002-ben bevezették az eurót fizetőeszközként csak Montenegróban. 2006-ban népszavazással dőlt el, hogy elválnak Szerbiától és egy új európai állam született.

Manapság

Montenegró nagyon kepeszt az uniós tagságért, de úgy tűnik, hogy majd csak akkor jöhet a csatlakozás, ha erre Szerbia is megérett. Montenegró roppant nagy dinamizmussal és erővel törekszik arra, hogy a külföldi befektetők felfigyeljenek a kis országra. hatalmas pénzeket költenek országimázs reklámokra. Jönnek is a befektetők: hotelláncok, luxushotelek épülnek, összpontosítanak a wellness turizmusra. Azt is meglovagolják, hogy Európában kevés helyen van olyan érintetlen természet, mint Montenegróban.

Montenegróban nagyon szigorúan - részben vallási alapon - ellenzik a terhességmegszakítást.

Macska és a helyi halász a kompnál - Szotske fotója

A helyiekről

"Délies mentalitásoknak köszönhetően a montenegróiak vendégszeretőek, barátkozóak, nagyon fontosnak tartják a jó viszony kialakítását, az idősebbek a rang tiszteletét. A lakosságot nagyon foglalkoztatják az építkezések, az ország fejlesztése. Éttermekben jellemző, hogy a férfiak kapják előbb az ételt (miként ez a családi körben is szokásos). Találkozáskor a kézfogás az elterjedt, de a vállon veregetés is megszokott, sőt régebbi kapcsolat esetén az sem ritka, hogy a férfi a férfit puszival fogadja, mégpedig hárommal. Az emberek nagyon családcentrikusak. Montenegróban megszokott a késő reggeli, melyet 10 óra felé fogyasztanak el. Ilyenkor kihagyják az ebédet, és inkább estebédet iktatnak be. Ha napi háromszori az étkezés, akkor a vacsorát mindig nagyon későn fogyasztják el, nem ritkán este 9 körül ülnek le az asztalhoz. A nap folyamán inkább kávéznak a helyiek, teázni kevesen szoktak. A montenegróiak nem szívesen diskurálnak külföldiekkel a balkáni háborúról és az etnikai-vallási problémákról (pl. albán kisebbség)." (Nyakkendőtől borravalóig, Turizmus Kft, 2012)

Így néz ki a montenegróiakról kialakított hülye általánosítás: lusta, nagy bajuszos emberek, akik magas hegyeken élnek.

A férfiak átlagos magassága 185 cm (!), a nőké 171. (Magyarok: férfiak 176 cm, nők 164 cm)

A montenegróiak körében nagyon elterjedt a cigizés.

A leggyakoribb macedón vezetéknév: Popović.

A montenegróiak folyton hangsúlyozzák, hogy ők milyen segítőkészek, vendégszeretőek a külföldi látogatókkal szemben.

"Nem szépítek, nem lehet túlságosan kedvesnek nevezni a Montenegróiakat (nem mintha vártam volna), eléggé pokrócok és durva mentalitásuk van, nem meglepő módon. Csak akkor kedvesek ha pénzt kapnak valamiért. Bár néha akkor se :). Angol / német tudás vegyes, van ahol egy kukkot se (Zabljak Javoravca étterem mutogatásos rendelés, de hát végül is megesik ez néha), de pl. a dzsipes túrán a sráccal végig jól el tudtam beszélgetni, szinte folyékonyan beszélt angolul. Nyilván az oroszt preferálják, rokon nyelv és az oroszok felvásárolták fél Budvát, és építik a hoteleket, plusz segítették őket a háborúban. (2012)" forrás

Turista etikett

  1. Legyünk felkészülve arra, hogy a montenegróiak nagyon szókimondóak, beleértve az idegen látogatókkal szemben.
  2. Férfiak között nagyon elterjedt a vállon veregetés, ölelkezés, barátságos hátbavágás stb. Ne lepődjünk meg ha szimpla barátságosságból így hozzánk érnek. 
  3. A montenegróiaknak nem erősségük a megbeszélt időre történő pontos érkezés.
  4. Ne várjuk el, hogy a montenegrói pasi előre engedi az ajtónál a nőt.
  5. Ha helyiekkel étkezünk, akkor nagy az esély arra, hogy valamelyiköjük az asztalnál rágyújt a cigire függetlenül attól, hogy az ott tilos-e vagy nem. Ha ezt nem tudjuk elviselni, akkor nagyon tapintatosan kérjük azt, hogy ne az asztalnál cigizzen. 

Gasztronómia

Fotóegyveleg

Pljevija - dzsámi

Mala rijeka, Prčanj, Boka Kotorska

nemzeti öntudat

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon