ÚTIKRITIKA.HU / Ulcinj


Ulcinj

Ulcinjről dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés | Étkezés |Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság&Kellemetlenségek |Egyéb hasznos információk |Strandok |Programlehetőségek |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

Ulcinj - A városi ,,Kis strand" (Mala Plaža) a főszezonban (azért ilyen zsúfolt, mert tényleg kicsi a területe)


Ulcinjről dióhéjban

Cirilll betűkkel: Улцињ

Montenegró legdélibb parti városa, közel az albán határhoz (autóval tán csak egy óra). Kb. 11 ezres a lakossága. A lakosság meghatározó többsége mozlim hitű albán.

Ulcinj nyugisabb, békésebb hely, mint Budva vagy Bar. A bulizósok ne válasszák Ulcinjt.

Mint az ország déli részén általában, Ulcinj strandjai is homokosak.

Ulcinjban turisztikai nevezetesség alig van. (Aki középkori műemlékeket akar látni, az látogasson el Kotorba, vagy keressen ottani szálláshelyet.) Kirándulni kell odébb lévő helyekre.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon szép arrafelé (is) a tengervíz, jó szélesek a strandok

2. Az MCM nevű beach

3. Nincs olyan nagyon felkapva, mint Budva éss éppen ettől természetesebb, hitelesebben montenegrói hely (a hitelesség hátrányaival is)

4. A promenád mozgalmassága

5. Az albán pékségekben az illatok

6. Az óváros nagyon szép és mozgalmas (tán túlságosan is)

7. Olcsóbb szinte minden, mint a horvát tengerparton, és olcsóbb Budvánál is

8. A pasul, egy tartalmas bableves borjúhusival

9. Bicajozni a Long beach-en

10 Az óvárosból a kikötő látványa

Nem tetszett

1. Nincs sok minden látnivaló a környékén

2. Túlságosan turistás hely

3. A felkapott Velika plazqanál (strand) vanna szebb strandolós helyek, ha autóval felfedező útra indulunk

4. Még augusztusban is hideg volt a tengervíz

5. Sok helyi strandon nem kölcsönöznek napozóágyat

6. A strandok egy részén a gondozatlanság, szemét (még így is tisztábbak, mint sok Budva-i strand)

7. Koldusok, kosz

8. Befejezetlen, félbehagyott építmények sokasága árulkodika bizonytalan gazdasági helyzetről

9. A nyaralók közül sok a koszovói albán és hát ők nem kifejezetten kulturáltak

10. Este túlságosan is nyugis a központ, sok vendéglőnek rövid a nyitva tartási ideje

Vélemények

,, Ulcinj egy nagyon szép, történelmi óvárossal rendelkezik vagyis rendelkezne, ha rendbe lenne téve. Ulcinj óvárosa az egyik legrégebbi építészeti hagyományokkal rendelkező település az egész Adriai-tengeren. Görögök alapították a várost a hivatalos források szerint, az ő hatásukra alakultak ki a várost övező hatalmas falak. Ulcinj volt a legnagyobb és legerősebb kalózváros a Adriai-tengeren. A Citadelláról szép rálátás nyílik a városra, ahol mecsetek is feltűnnek az albán “hatás” miatt. (2017)" forrás,, 2017. nyarán Montenegróban, Ulcinjban (albán határ) nyaraltunk. A tengerpart koszos, szemetes, rettenetesen kiábrándító. A szennyvizet közvetlenül a tengerbe vezetik, nem sokkal távolabb a strandtól. A utazásból hazaérkezve, a 2 és fél éves gyermekünkkel kórházban kötöttünk ki. Hányással, hasmenéssel, sikerült rota-vírussal megfertőzödnie a kislányunknak. Hiába csodálatos az ország természeti adottsága, még van hová fejlődnie. Mi többet nem térünk ide vissza, az biztos. (Adrienn, 2017)

Odajutás

Ulcinj országúton 1023 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve az utazás időtartama: 13 óra. 740 kilométeren élvezhetjük az autópálya kényelmét. Egy irányban kb. 30 ezer froint lehet az üzemanyag és a matrica összköltsége.

A montenegrói főváros 101 kilométerre van (autóval kb. 2 és fél óra)

Szállás

Ajánlott hotelek: 

2 csillagos: Ada Bojana - Naturista Üdülőhely (értsd: nudista)

3 csillagos: Hotel Mediteran , Hotel Olympic , Aparthotel Holiday

4 csillagos: Villa Metropolis

Más apartmanhotelek: Aparthotel Bella

Más Ulcinj-i szálláshelyek árai itt - hotelscombined.com - foglalás magyarul 

Közlekedés

Kicsi város, azaz Ulcinjen belül minden gyalogtávolságra van.

Étkezés

A piac közelében vannak egyszerű, a helyiek által frekventált olcsó kajáldák. Malacsülteket ne keressünk, mert a mozlim albánok által lakott Ulcinjban a disznóhús nem kívánatos.

A városban nagy kultusza van a fagylaltozásnak és a pizzaevésnek. Ennek megfelelően sok a fagíyizó és az elvihető pizza. 

Az óvárosi falak közötti, és szép panorámájú vendéglőkben drágán lehet csak enni.  

Vásárlás

Ulcinjben naponta van termelói piac elképesztően friss és ízletes gyümölcsökkel és zöldségekkel, persze a szezonoknak megfelelően. Péntekenkét van a legnagyobb élet és választék, mert ilyenkor a térség falvaiból pluszban jönnek kistermelők az áruikkal.  

Szórakozás

A parton, a strandok közelében vannak zömében a bulihelyek.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

1. A fiatalabbak tudnak inkább angolul, az idősebbek oroszul vagy németül. 

Strandok

Napozóágy 4 euró/nap. A strandok - többek szerint - tisztábbak, mint Budva térségében.

,, Ulcinj homokos strandja 12 kilométer hosszan fut az albán határ felé, ami az egész Adria egyik leghosszabb strandja. Pár száz méterenként különböző hangzatos nevű strandokra van osztva a 12km-es szakasz, mint pl. Copacabana, Pearl Bech, Miami Beack, White Beach,…stb..,mi a Mojito Beach-et választottuk. Kényelmesek voltak a napágyak és ott viszonylag kevesen voltak a bárból pedig kellemes zene hallatszott. A partvonal 50-100 méter széles, finom homokos és lassan mélyül. Délután itt eltöltöttünk pár órát, amíg a felhők engedték…délutánra sajnos ismét elborult. Így elindultunk vissza, de útközben megnéztük még vagyis meg szerettük volna nézni az Ada Bojanai strandot, ami már mondhatni tényleg Albánia határa. Ám a bejáratnál, morcos biztonsági őr állította meg és fizetni kellett volna… később derült ki számunkra, hogy ez a legnagyobb nudista strand a környéken. Ada Bojana a Bojana folyó torkolatában, egy homokos szigeten található. A nudista falu közvetlen a strand mellett van, ahol az idelátogatók szobákban vagy bungalókban szállhatnak meg. Hát ezt az élményt most kihagytuk, pedig azt mondják nagyon szép látvány, ahogy a folyó a tengerbe ömlik. (2017)" forrás

Mala Plaža (Kis strand)

Ez Ulcinj fő strandja, avagy városi strandja. 

Long Beach (Hosszú strand)

Nagyon is hosszú: 13 kilométeren. 

Nők strandja (Ladies beach, ženska plaža”)

Itt a lányoknak, nőknek nem kell aggódni a kellemetlen idegen férfiúi tekintetek miatt, főként, hogy ez egy nudista strand kizárólag nők számára. Hímnenű egyedek csak este 7 után jöhetnek ide tengert csodálni 

Valdanos Beach

Sziklás strand, aminek a szépségéhez erősen hozzájárulnak a sok száz éves olívafák (állítólag 18 ezer van belölük arrafelé).

Liman strand

Programlehetőségek

Óváros (Stari Grad)

Ada Bojana

Itt van egy hatalma nudista település.  Persze van ,,textiles" strand is.

,, Az Ada egyedülálló kis szigetecske, mindösszesen 5,4 km2. Ulcinj városától 18 km-re található 2,8 km hosszú és 1,8 km széles sziget.
Partja: homokos, a szigetet két oldalról a Bojana folyó mossa édes vizével, míg a harmadik oldalról, homokos partját a tenger mossa. A strand és az egész üdülőtelep naturista.
Csaknem 2 évig tartott, amíg a montenegrói Ulcinjhoz közeli Ada Bojana szigeten található nudista üdülő-komplexumot felújították. Az üdülő és a hozzá tartozó tengerpart rendkívüli népszerűségre tett szert az előző évtizedekben, különösen a német turisták körében. (2010)" forrás

Ulcinj Salina

Ez egy természetvédelmi terület (hatalmas mocsaras síkság), ahol Európában egyedülálló módon szabadon élnek flamingók! 

Sas-tó

Olvasmányos linkek

,, Csak akkor tudsz aludni, ha közel s távol egy pisszenés se hallik? Szereted a csöndet, a bensőségességet és a magányt? Akkor tartsd magad távol Ulcinjtól, mert itt csak akkor lelsz nyugtot, ha a legforróbb órákban felmászol a várost őrző sziklaerődre, kockáztatva ezzel a szénné pörkölődést, amit ráadásul észre sem veszel a tengeri szélben.

Ulcinj Montenegró legdélibb és legbalkánibb városa – mivel számunkra mindkét jelző határozott reklámértékkel bír, nem volt kétséges, hogy szerepel a turné állomásai között. Viszont amikor begördültünk a zsúfolt utcáiba, ahol kábé élükre állítva parkoltak az autók, cikáztak a gyalogosok, tülekedtek a sofőrök, dudáltak, berregtek, krehácsoltak a már évekkel ezelőtt levitézlett kisteherautók, veteránjárművek és persze a kismotorok (szigorúan Tomos márkájúak – hasonlítanak a nálunk ismert Babettákra, azzal a különbséggel, hogy ezek a szívós kis öszvérek még alaposan felmálházva is lazán veszik az állandó hegynek fel-hegynek le utakat) – nos, ettől a bábeli zűrzavartól érkezésünkkor semmi jót nem reméltünk.

Albán az ulcinji lakosok közel háromnegyede, illetve az idelátogatók jelentős része (Albánia mindössze 16 km-re van a várostól): a muzulmán túlsúly a város életvitelében is érzékelhető volt, egy nagy adag egzotikus bukét adva Ulcinjnak.  24 órás nyüzsgés az utcákon... és hát igen, a szemét: nem véletlenül mondják, hogy Ulcinj már Balkán a javából. Szemetesek nincsenek, csak elszórtan elhelyezett konténerek, a spontán szemétdombok inváziója pedig egyetlen foghíj-telket, beépítetlen sarkot, vagy gondozatlan kertet sem kímél. A városi strandon - a Mala Plazán - éppígy képes elfajulni a szeméthelyzet: hiába takarítják össze a napközbeni hulladékot este egy fürge traktorral, a vízben déli tizenkettőkor már nejlonszatyrok és ismeretlen tartalmú pelenkák is szembeúszhatnak a partközeli szakaszokon (aki rest beljebb úszni a tiszta vízért, az a Velika Plazán, a város melletti hosszú partszakaszon ligézzen inkább, ide azonban autóval érdemes jönni). A hulladékdömping döbbenetes annak tükrében, hogy Ulcinj ritka virágos város - mivel értelmezhető kertek nincsenek a hegyek által megkövetelt teraszos építkezések miatt, minden talpalattnyi területet benépesítenek dekoratív futónövényekkel, netán szőlő- vagy kivilugasokkal.

Ulcinj városi strandja egyetlen hatalmas családi piknik, melyen a família jó pár illusztris tagja felvonul: voltak itt tokától bokáig beöltözött tisztes asszonyságok (fürödni is kendőben, szoknyában mentek), albán cigánykaraván hatalmas matrónával, pufi csokibarna kölkök fürdőruhának kinevezett alsóneműben, fukszokkal megpakolt (jobbára orosz) gazdagok, helyi szerecsenek (a városban régen rabszolgapiac működött, az afrikai munkások leszármazottai közül sokan ma is itt élnek), pecsenyére sült turisták...

A strandról nem hiányozhat a rengeteg árus, akik kosárban hurcibálják a főtt kukoricát, a bureket, a napolajat, vagy a pálcikára szúrt, piros színű cukormázzal bevont almát - utóbbi kereskedő még harsány dalokkal is lendített az üzleten, melyek a közönség reakcióját figyelve, témájukat tekintve meglehetősen vaskosak lehettek.

Mint minden városban, itt is vétek lenne kihagyni a piacot: Montenegróban úgy tűnik, nem divat hatóságilag agyonellenőrizni mindent, így a piac bőségesen kínál házilag előállított élelmiszert, pálinkát, bort, olajat, saját recept szerint pácolt olívabogyót, sajtot, sonkát. A félliteres (zárjegy nélküli :))) sétapalackokba zárt rakiják (helyi pálnikafajta) láttán eljátszadoztam a gondolattal, ahogy egy magyar fogyasztóvédő látványosan hátsófali szívinfarktust kap a sorok között sétálván.

Ulcinjt az teszi igazán bohémmé, hogy minden változik, él, lüktet benne: a lapos tetős házakra újabb és újabb emeletek épülnek, újabb és újabb teraszokkal, ahol az emberek esténként vég nélkül dumálnak, társasoznak kártyáznak, gyereket szellőztetnek; az utcán mozgó standokon dolgoznak olyan mesteremberek, mint a szabó vagy a pólónyomtató, az internetkávézókból, ahol a helyi fiatalok lelkesen lógnak a facebookon és a skype-on, jó időben a szabad ég alá tolják ki a számítógépes asztalokat.

Hiába száll le az éj, Ulcinj utcái mindig tele vannak, mindig akadnak, akik társaságba verődve nevetnek, kart karba öltve sétálnak, éjjel háromkor sült kukoricát és bureket vesznek, vagy éppen a templom kertjében beszélgetnek a pappal az olajfák alatt akár éjfélkor is, és mindezen nyüzsgésen mégsem az alkohol az úr. Ulcinjban a Balkán épp Európává válik, annak minden fényével és árnyával együtt, hiszen pont annyit veszít a romlottságából, mint az ártatlanságából.  (2011)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon