ÚTIKRITIKA.HU / Kuvait


Kuvait

Kuvait dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kuvait dióhéjban

 • Kuvait közel-keleti ország, amely északon és nyugaton Irakkal, nyugaton és délen Szaúd-Arábiával határos, keleten a Perzsa-öböl vize mossa partjait.
 • Az arab ország 17 818 négyzetkilométer területű, és 3.5 millióan lakják (ebből 1,3 millió a külföldi "vendégmunkás").
 • A hivatalos nyelv az arab, de széles körű az angol nyelvtudás.
 • Az ország fővárosa Kuwait City, ami 3190 kilométerre található Budapesttől.
 • A lakosság 85 százaléka muszlim (70% szunnita, 30% siita).
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Kuvaitba. A vízumot odaérkezéskor is be lehet szerezni, ha a belépés a nemzetközi repülőtéren történik.
 • Kuvait jelenleg jó közbiztonságú ország. Nem veszélyes a meglátogatása.

Fő látnivalók:

 • A fővároson kívül lényegében nincs semmi érdemleges látnivaló a turista számára. Legfeljebb a fővárostól délre fekvő Fahhaheel terepülés meglátogatása lehet érdekes.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Sharq Mall melletti hatalmas beltéri halpiac az bizony nagy élmény volt
 2. A főváros közeli Doha nevű hagyományos falu meglátogatása, egy-két kézművest látni munka közben
 3. Pénteken több piacra eljutni

Nem tetszett

 1. A táj totál szikársága, sivatagi jellege persze itt is elég egyhangú
 2. Kár hogy a Nagy mecsetbe nem lehetett hitetlenként bemenni, akkor amikor a legérdekesebb, az imádkozás idején

Vélemények

Jön!

Időjárás

2016. júliusának egy napján Kuvaitban +54 fok levegő hőmérsékletet mértek. Több nemzetközi média forrás szerint ez Földünkön a mindenkori legmagasabb hőmérséklet, amit mértek.

Olvasmányos linkek

"A világ egyik legősibb és leggyakrabban támadott pontjának szívében található Kuvait városállamnak tekinthető. Kuvait már évszázadok óta vonzotta a tengerpartra a belső területeken élő beduinokat. A mai metropolis nem csak, mint egy oázis emelkedik ki a sivatagból, hanem gazdag kulturális és gasztronómiai élettel is rendelkezik. Kiváló múzeumokkal, strandokkal, nyüzsgő éttermekkel és a souq-kal várja az idelátogató néhány ezer turistát. Kuvaitváros leghíresebb látnivalója a Kuvait Tornyok, mely a város szimbóluma is egyben. Jellegzetes kék-zöld színű, és remek kilátás biztosít mind a Perzsa-öbölre, mind a városra. 1979-ben adták át, és három torony emelkedik a magasba. A tornyok 187 méter magasak. A kisebb gömbben a megnyitáskor még étterem volt. A másik gömböt víztározóként használták. Sajnos ma már zárva van, nem lehet felmenni.

Innen a Tareq Rajab Múzeumhoz mentünk. Ez egy etnográfiai múzeum, mely egy hatalmas villában kapott helyet. A gyűjtemény az iszlám művészetet mutatja be Kuvaitban. Hangszereket is kiállítottak az ománi és szaúdi arany-ezüst ékszerek mellett. Annak ellenére is érdemes megnézni az arab kéziratok gyűjteményét, aki nem tud arabul. Az iraki háború idején a Nemzeti Múzeumból ide menekítették át az ott lévő gyűjteményeket. Az ajtókat és az ablakokat is befalazták, így megúszta az épület a fosztogatást. Csak egy lépcsőt találtak az irakiak, ami sehova sem vezetett, és szerencsére nem erőltették a dolgot tovább, így a gyűjtemény épségben maradt.

A Nagy Mecset a Sief palotával szemben helyezkedik el, a központban. 1986-ban nyitotta meg kapuit. 5000 hívőt tud befogadni, de az udvarán még 7000-en elférnek. A minaret 74 méter magas. Idegenvezető mutatta be a mecsetet, aki teljesen meglepődött, hogy mennyi mindent tudok az iszlámról. A mecset érdekessége, hogy a szultánnak külön imahelység van fenntartva. Mellette áll a Kuvaiti Nemzeti Bank épülete. Ezt csak kívülről lehetett megnézni. A központ épületei is szépek. Kihagyhatatlan látnivaló a souk. Sajnos ez már nem az a souk, mint ami régen volt. Most egy modern épületben, a központban helyezkedik el egy bevásárló áruház közelében. Ennek ellenére a souk megőrizte a régi hagyományait: az alkudozást, a halpiacot, és a fűszer- és gyümölcspiacot.

A Kuvaiti Nemzeti Ház: emlékmúzeum egy innovatív múzeum, ami magába foglalja az iraki háború horrorját, de ugyanakkor tiszteleg azon kuvaiti áldozatok előtt is, akik Szaddam Husszein serege ellen harcoltak, és vesztették életüket. A kiállítás részletesen bemutatja a háborút, fegyverek ropogása közepette. A folyosó csak éppen hogy ki van világítva. A hősiesség áll a középpontban. Ezután egy kicsit vidámabb helyre mentünk: a Tudományos Központba. A vitorla formájú épület egy gyönyörűen kiépített sétányon található a tengerparton. Itt kapott helyet egy akvárium is, mely Dubai után a második legnagyobb a Közel-Keleten. Mindenféle tengeri élőlény megtekinthető; elsősorban azok, amelyek a Perzsa-öbölben honosak. Az emeleten pedig olyan állatok vannak, amelyek a sivatagban élnek. Egy IMAX mozi, és a gyerekeknek egy Felfedező Hely is rendelkezésre áll. A hőmérséklet elviselhetetlen volt. Napközben 44 C volt. Este a Souk-ba mentünk vissza. Egyrészt megnézni a város éjszakai fényeit, másrészt vacsorázni. Helyi halat ettem, plusz volt még csirke, rizs, és saláta. Finom volt összességében. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

ecvet inan, 2017. 01. 02. 19:33
Help paypal ecvet1974@hotmail.com


attila nagy, 2016. 10. 22. 17:51
Tényleg remek hely, kedvesek a helyiek ( 25%a helyi), a szíriai bevándorlókról sugárzik a gyülölet a fehér ember iránt,persze a hatoságok minfent megtesznek hogy megakadályozzák a merényleteket, azért nem kizárt, de köztörvényes bűnözés ritkán fordul elő, jobb a közbiztonság mint manapság az europai nagyvárosokban és ha kimegyünk a városból, a Szaudi határhoz közel gyönyörű strandok és oázisok vannak,a baj az hogy az öböl országok közül, itt beszélnek a legkevesebben angolul, de turista sincs túl sok....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS