ÚTIKRITIKA.HU / Svájc


Svájc

Svájc dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Svájc - Utazás

Svájc dióhéjban

 • Svájc területe 41.300 négyzetkilométer, tehát több mint kétszer kisebb hazánknál. Ehhez képest közel 8 millió lakosa van. A lakosság 23 százaléka külföldi.
 • Svájcban nem euró a nemzeti fizetőeszköz, hanem a svájci frank (CHF).
 • Svájc nem tagja az Európai Uniónak.
 • Svájc nagyon drága. Ha ezt a turista előre tudja, akkor is megdöbben, hogy mennyire drága. Nekünk magyaroknak mindenképpen.

Az UNESCO világörökségének részei Svájcban:

 • St. Gallen kolostora (kulturális)
 • A müstairi Szent János Benedek rendi kolostor (kulturális)
 • Bern óvárosa (kulturális)
 • Bellinzone három kastélya (Castel Grande, Sasso Corbaro, Montebello), és mezővárosának védőfala és bástyái (kulturális)
 • Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn (Alpok - természeti)
 • Monte San Giorgio (közép-triász kori fosszília lelőhely - természeti)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lassan autózni a Nagy Szent Bernát hágón keresztül, ugyanez a Simplon-hágón
 2. A képeslap minőségű Mürren falu a Lauterbrunnen-völgy felett, vagy egy másik mesés falu: Appenzell
 3. Luganotól délre Morcote falu
 4. Montreux-nél a Genfi-tó partjáról nézi körbe a tájat
 5. A nagyon svájci Luzern a fahídjával
 6. Genf óvárosa
 7. Sétálni, kávézók teraszáról az embereket bámulni Locarno, Lugano vagy Ascpna pálmafákkal szegélyezett sétányain
 8. A kínai fondue (előrendelve!) egy genfi étteremben
 9. Interlaken tájai akár télen, akár nyáron, vagy a nagyon fotogén Zermatt a Valais régióban
 10. Svájc annyira szemet gyönyörködtető, hogy a pénztárca rohamos apadását is el lehet viselni

Nem tetszett

 1. Jaj! elképesztően nagy a drágaság, pláne egy átlag magyar utazónak
 2. A sok csokoládé ellenállhatatlan csábereje, amikor éppen fogyókúrázna az ember
 3. Túl rendezett, tüchtig minden, már-már feszeng az utazó
 4. A svájciak önelégültsége, mentalitásának unalmas vonulatai, befelé fordulása, gyenge humorérzéke
 5. Nyáron a rengeteg nagy turistacsoport mindenhol, a sok japán, indiai és kínai
 6. Roppant szeszélyes az időjárás, napközben hirtelen drasztikus ingadozások
 7. Egyes vonatokon a kényelmetlen fapadok
 8. Azok az éttermek, ahol tolerálják a cigizést
 9. Aki nincs oda a természeti látványokért, az Svájcot akár unalmasnak is találhatja
 10. Minden túlszabályozott, a turista képtelen kiismernie magát a szabályokban

Vélemények

"Ezeket tanácsolom megnézni Svájcban: A genfi-tónál a Lavaux borvidéket, Montreaux közelében a Chillon katélyt, a St. Gallen-i apátságot, Ticino déli kantonban a Bellinzona kastélyokat, Siontól délre egy magas gátat, a Grande Dixence-t, Chur és St. Moritz között a vasúton a Landwasser viaduktot. Zermatt faluból vagy Gornergratból a Matterhorn látványa, az Aletsch gleccsert, az ottani vadregényes erdőt; A Jungfrau és az Eiger északi falait a Lauterbrunnen-völgyből; A Lucerni-tó; az Oeschinensee hegyi tó." (Lali, 2013)

Olvasmányos linkek

"Svájc legészakibb csücskébe, Zürichtől északra vonatozom. Ez itt nem büntetés, sőt! A vonatok tiszták, az ülések kényelmesek, a pontosság nem kérdés, és tényleg mindenhová elvisznek, ráadásul útközben a panorámában is gyönyörködhetünk. Van olyan vonat, amelyiknek még külön gyerek-játszórésze is van. Az egyik kanyar után elém tárul a Rajna-vízesés. Lenyűgöző látvány: 150 méteres szélességben zúdul le a víz, fantasztikus sebességgel. A más néven Schaffhauseni-vízesés egész Európa legszélesebb vízesése. Aki nem elégszik meg a kilátópontról való bámészkodással, akár vízre is szállhat, hogy a kirándulóhajó fedélzetéről közelről is megcsodálhassa a víz elementáris erejét." forrás


"Bern: Az ország fővárosa a negyedik legnépesebb település Svájcban. Óvárosa, a ma is hamisítatlan 15. századi hangulatot árasztó macskaköves utcáival, díszes homlokzataival, zászlóival és az utcákon itt-ott elrejtett apró kutakkal teljes egészében felkerült a világörökség listájára. A város legismertebb nevezetessége, az Óratorony 1191 és 1256 között a város nyugati kapuja volt. Az óraszerkezet persze csak később került a toronyba, ám rendes svájci órához méltóan ma is tökéletesen pontos.

Locarno: A Lago Maggiore, más néven a Locarnói tó partján elterülő város szintén mediterrán bájával fog meg. Tavasszal a legszebb, amikor az egész város hortenziáktól illatozik, de ilyenkor, télen sem veszít sokat a hangulatából. A szikla tetejére épült Madonna del Sasso-templom egy 1480-as csodának állít emléket: ezen a helyen jelent meg ugyanis Szűz Mária egy locarnói szerzetesnek.

Chateau de Chillon: Ha egy napra királylánynak szeretnéd érezni magad, feltétlenül látogass el a Montreux-tól délre a 13. században épült Chateau de Chillonba. Mivel a vár az idők során a gondos kezeknek köszönhetően teljes épségben maradt, ma is a középkorban érezheted magad, ha belépsz a kapuján. Ez az erődítmény nem a hegytetőre, hanem szinte teljesen a Genfi-tó vizére épült." forrás

Fotóegyveleg


A svájci légierő

Bernina vasútvonal

Niesen

Basel

Vissza az elejére


Kommentek

fernand, 2015. 07. 16. 13:33
helló
Mi vagyunk a társulás a befektetők számára; Mi mindenki rendelkezésére bocsátott a hitelek, visszafizetése legfeljebb 15 éve az éves kamat 3 %-át. Bárki, aki keres egy fix havi jövedelem alapján a hitel. Tőke használható hitelezésre a rövid és hosszú távú 2000 Euro-10000000 euró minden ember komoly, becsületes, és a jó erkölcs, a hitel ajánlat, további információért kérjük, írjon e mail: doms.henri.fernand@gmail.com


marie, 2015. 07. 16. 13:33
hitel ajánlatok között komolyan gyors, különösen

Én vagyok az egyén, aki pénzügyi kölcsönök a rászorulóknak. Kap egy $500 millió kész $100 000 valaki képes visszafizetni, a 3 %-os kamattal. Beruházások nyereséges projektek is elvégezheti. Ha személyzet kész újraéleszteni a projekttevékenységek, vagy vásárolni egy lakást, legyen szíves kapcsolat én ha tud ad több részlet-a hitel megszerzéséhez követendő eljárásról. Kapcsolat: marie.brigitte.pine@gmail.com


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon