ÚTIKRITIKA.HU / Svájc


Svájc

Svájc dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Svájc - Utazás

.

Svájc dióhéjban

 • Svájc területe 41.300 négyzetkilométer, tehát több mint kétszer kisebb hazánknál. Ehhez képest közel 8,5 millió lakosa van (2017-es becslés). A lakosság 23 százaléka külföldi.
 • Svájcban nem euró a nemzeti fizetőeszköz, hanem a svájci frank (CHF).
 • Svájc nem tagja az Európai Uniónak.
 • Svájc nagyon drága. Ha ezt a turista előre tudja, akkor is megdöbben, hogy mennyire drága. Nekünk magyaroknak mindenképpen.
 • Havi átlagos nettó fizetés: 1,3 millió forint.
 • Svájc 6. a FIFA ranglistán (2018. május)

Az UNESCO világörökségének részei Svájcban:

 • St. Gallen kolostora (kulturális)
 • A müstairi Szent János Benedek rendi kolostor (kulturális)
 • Bern óvárosa (kulturális)
 • Bellinzone három kastélya (Castel Grande, Sasso Corbaro, Montebello), és mezővárosának védőfala és bástyái (kulturális)
 • Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn (Alpok - természeti)
 • Monte San Giorgio (közép-triász kori fosszília lelőhely - természeti)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lassan autózni a Nagy Szent Bernát hágón keresztül, ugyanez a Simplon-hágón
 2. A képeslap minőségű Mürren falu a Lauterbrunnen-völgy felett, vagy egy másik mesés falu: Appenzell
 3. Luganotól délre Morcote falu
 4. Montreux-nél a Genfi-tó partjáról nézi körbe a tájat
 5. A nagyon svájci Luzern a fahídjával
 6. Genf óvárosa
 7. Sétálni, kávézók teraszáról az embereket bámulni Locarno, Lugano vagy Ascpna pálmafákkal szegélyezett sétányain
 8. A kínai fondue (előrendelve!) egy genfi étteremben
 9. Interlaken tájai akár télen, akár nyáron, vagy a nagyon fotogén Zermatt a Valais régióban
 10. Svájc annyira szemet gyönyörködtető, hogy a pénztárca rohamos apadását is el lehet viselni

Nem tetszett

 1. Jaj! elképesztően nagy a drágaság, pláne egy átlag magyar utazónak
 2. A sok csokoládé ellenállhatatlan csábereje, amikor éppen fogyókúrázna az ember
 3. Túl rendezett, tüchtig minden, már-már feszeng az utazó
 4. A svájciak önelégültsége, mentalitásának unalmas vonulatai, befelé fordulása, gyenge humorérzéke
 5. Nyáron a rengeteg nagy turistacsoport mindenhol, a sok japán, indiai és kínai
 6. Roppant szeszélyes az időjárás, napközben hirtelen drasztikus ingadozások
 7. Egyes vonatokon a kényelmetlen fapadok
 8. Azok az éttermek, ahol tolerálják a cigizést
 9. Aki nincs oda a természeti látványokért, az Svájcot akár unalmasnak is találhatja
 10. Minden túlszabályozott, a turista képtelen kiismernie magát a szabályokban
 11. A templomharangokat éjszaka is kongatják

Vélemények

"Ezeket tanácsolom megnézni Svájcban: A genfi-tónál a Lavaux borvidéket, Montreaux közelében a Chillon katélyt, a St. Gallen-i apátságot, Ticino déli kantonban a Bellinzona kastélyokat, Siontól délre egy magas gátat, a Grande Dixence-t, Chur és St. Moritz között a vasúton a Landwasser viaduktot. Zermatt faluból vagy Gornergratból a Matterhorn látványa, az Aletsch gleccsert, az ottani vadregényes erdőt; A Jungfrau és az Eiger északi falait a Lauterbrunnen-völgyből; A Lucerni-tó; az Oeschinensee hegyi tó." (Lali, 2013)


Tetszett:

1. A gyönyörű természet, hegyek, zöld rétek, gyönyörű erdők, friss levegő.

2. A tisztaság az utcákon, a tömegközlekedési eszközöket beleértve.

3. A Rigi-hegy

4. Pilátus hegy, a világ legmeredekebb fogaskerekűje.

5. A Zugersee (tó), jókat lehet benne úszni, a hideg vize ellenére meglehet szokni.

5. Az emberek nyugalma.

6. A másodpercre érkező vonatok, buszok, a közlekedés szervezettsége.

7. A túrázó, bicikliző emberek.

8. A sör megfizethető a boltokban.

9. A nyilvános vécék tisztasága és hogy zömmel ingyen vannak.

10. Hogy nincs "100" fok nyáron mint otthon.

11. Sosem ereztem zsúfoltságot, még a pályaudvarokon sem.

12. Az emberek rád köszönnek kisebb városokban, falvakban.

13. Az emberek környezettudatossága.

14. Az alacsony autós forgalom.

Nem tetszett:

1. Az emberek zártsága és távolságtartása.

2. Sok helyen nehezükre esett az angol nyelv használata, összességében turistaként lehet boldogulni az angollal de nem egy Hollandia vagy Skandinávia. Van aki meg akkor is németül nyomatta amikor jeleztem nem beszélünk németül.
Nem tűnnek se társaságiaknak sem jókedvűnek, sem barátságosnak a nagyon fiatalokat leszámítva.

3. A méregdrága tömegközlekedés, egy 90 kilométeres út két főnek retúrba 73 ezer forint

4. Osszesegeben egyik legdragabb orszag ahol jartam, skandinav orszagok dragasagaval vetekszik.

5. Pozitivumként irtam, hogy nincs gatyarohasztó kánikula, hanem kellemes meleg, azonban annyira gyorsan változik az idő, hogy a strandidő percek alatt elromolhat, gyakran esik.

--------------------------------------------------

Összességében, bármikor visszatérnék. (Polar Bear, 2017)


,, Svájc a bokréta a jóisten kalapján. Hegyek, gleccserek, tehenek, havasi gyopár, (kakukkos) óra, csokoládé, sajt, bicska , bankok, fondü, Heidi, pontosság, semlegesség, Vöröskereszt….. Svájc, avagy Helvetia elég jól áll országimázs hívószavakkal. Európa egyik hallucinogén szépségű, az életminőséget elsődleges szempontnak tekintő országa. De az országot nem az égiek, hanem az emberek passzították össze 1848-ban 26, addig önálló államként működő kantonból. Különböző népek békés, prosperáló együttélését jól szimbolizáló négy nyelvű közösség: olasz, német, francia, rétoromán.

Nekünk magyaroknak Svájccal kapcsolatban főleg – a CHF alapú hitelek után különösen – a drágaság villog pirosan, ezért nem sokan tűzik ki úti célul. Nem olcsó, de egy horvát nyaralás sem az, csak a fejekbe beégett hiperdrágaság miatt Svájcba nem szokás menni. Pedig Svájcban sem mindenki Rockefeller. Aki utálja a tömeget, a hőséget, unja magát egész nap a strandon, de szereti a hegyeket, tavakat, a képeslap tökéletességű természetet, annak tökéletes úti cél. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"Svájc legészakibb csücskébe, Zürichtől északra vonatozom. Ez itt nem büntetés, sőt! A vonatok tiszták, az ülések kényelmesek, a pontosság nem kérdés, és tényleg mindenhová elvisznek, ráadásul útközben a panorámában is gyönyörködhetünk. Van olyan vonat, amelyiknek még külön gyerek-játszórésze is van. Az egyik kanyar után elém tárul a Rajna-vízesés. Lenyűgöző látvány: 150 méteres szélességben zúdul le a víz, fantasztikus sebességgel. A más néven Schaffhauseni-vízesés egész Európa legszélesebb vízesése. Aki nem elégszik meg a kilátópontról való bámészkodással, akár vízre is szállhat, hogy a kirándulóhajó fedélzetéről közelről is megcsodálhassa a víz elementáris erejét." forrás


"Bern: Az ország fővárosa a negyedik legnépesebb település Svájcban. Óvárosa, a ma is hamisítatlan 15. századi hangulatot árasztó macskaköves utcáival, díszes homlokzataival, zászlóival és az utcákon itt-ott elrejtett apró kutakkal teljes egészében felkerült a világörökség listájára. A város legismertebb nevezetessége, az Óratorony 1191 és 1256 között a város nyugati kapuja volt. Az óraszerkezet persze csak később került a toronyba, ám rendes svájci órához méltóan ma is tökéletesen pontos.

Locarno: A Lago Maggiore, más néven a Locarnói tó partján elterülő város szintén mediterrán bájával fog meg. Tavasszal a legszebb, amikor az egész város hortenziáktól illatozik, de ilyenkor, télen sem veszít sokat a hangulatából. A szikla tetejére épült Madonna del Sasso-templom egy 1480-as csodának állít emléket: ezen a helyen jelent meg ugyanis Szűz Mária egy locarnói szerzetesnek.

Chateau de Chillon: Ha egy napra királylánynak szeretnéd érezni magad, feltétlenül látogass el a Montreux-tól délre a 13. században épült Chateau de Chillonba. Mivel a vár az idők során a gondos kezeknek köszönhetően teljes épségben maradt, ma is a középkorban érezheted magad, ha belépsz a kapuján. Ez az erődítmény nem a hegytetőre, hanem szinte teljesen a Genfi-tó vizére épült." forrás


" Svájcban a mesés földrajzi adottságokat úgy használják ki, hogy a természet nyomaiban sem sérül. A hegyek vizeinek átalakítása elektromos energiává, az országot átszelő vasutak, a csúcsokat meghódító felvonók, az alagút rendszerek, a villanyjárművek, a technika minden háztartásban, és a turisztika, számomra mindez döbbenetes volt, a szó jó értelmében. A nehéz terep ellenére minden úgy van megoldva, hogy az ország egy szerves egységként hat. A hiányos gazdálkodási lehetőségek ellensúlyozására olyan dolgokat alkalmaznak, gyártanak, állítanak elő, amelyek kevés alapanyagot igényelnek, inkább a tudás adja az értéket. Például a számítás technika, az óragyártás, a híres svájci bicska készítés – ilyenek, de a banki szolgáltatások, az értékmegőrzés is ide sorolható.

A másik az emberi együttélés művészete. Több nyelvű népcsoporthoz tartozó emberek mindennapjait itt élőben láttam. Uri, Schwytz, Untervalden alap kantonok, itt a rétoromán, az ősi nyelvük él. Zürich zömében német nyelvű, Bern, Genf francia, és délen Lugano, Ticino olasz nyelvű. Az iskolában a kanton saját nyelvét és egy választott másik kanton nyelvét tanulják. Felsőbb osztályban harmadikként az angolt veszik föl. És számomra ez a példaértékű. Egy ilyen kis területen élve nincs egy közös nyelvük, és még sincs gyűlölködés. Már kis koruktól természetesen veszik a másik különbözőségét, anyanyelvét, gazdasági lehetőségeit, viselkedését, hagyományait. A szabad vélemény nyilvánítás, és a döntések az egészen kis közösségektől az országos erejű dolgokig, mind Svájcot minősítik. Pozitívan. Ennek komoly múltja van itt, tudom, de nagyon jó lenne eltanulni tőlük." forrás,, Mesés földrajzi adottság és ennek kihasználása úgy, hogy a természet nyomaiban sem sérül. A hegyek vizeinek átalakítása elektromos energiává, az országot átszelő vasutak, a csúcsokat meghódító felvonók, az alagút rendszerek, a villanyjárművek, a technika minden háztartásban, és a turisztika, számomra mindez döbbenetes volt, a szó jó értelmében. A nehéz terep ellenére minden úgy van megoldva, hogy az ország egy szerves egységként hat. A hiányos gazdálkodási lehetőségek ellensúlyozására olyan dolgokat alkalmaznak, gyártanak, állítanak elő, amelyek kevés alapanyagot igényelnek, inkább a tudás adja az értéket. Például a számítás technika, az óragyártás, a híres svájci bicska készítés – ilyenek, de a banki szolgáltatások, az értékmegőrzés is ide sorolható.

Az emberi együttélés művészete. Több nyelvű népcsoporthoz tartozó emberek mindennapjait itt élőben láttam. Uri, Schwytz, Untervalden alap kantonok, itt a rétoromán, az ősi nyelvük él. Zürich zömében német nyelvű, Bern, Genf francia, és délen Lugano, Ticino olasz nyelvű. Az iskolában a kanton saját nyelvét és egy választott másik kanton nyelvét tanulják. Felsőbb osztályban harmadikként az angolt veszik föl. És számomra ez a példaértékű. Egy ilyen kis területen élve nincs egy közös nyelvük, és még sincs gyűlölködés. Már kis koruktól természetesen veszik a másik különbözőségét, anyanyelvét, gazdasági lehetőségeit, viselkedését, hagyományait. A szabad véleménynyilvánítás, és a döntések az egészen kis közösségektől az országos erejű dolgokig, mind Svájcot minősítik. Pozitívan. Ennek komoly múltja van itt, tudom, de nagyon jó lenne eltanulni tőlük. (2018)" forrás

Fotóegyveleg


A svájci légierő

Bernina vasútvonal

Niesen

Basel

Vissza az elejére


Kommentek

mariakovac1, 2018. 10. 23. 15:28
Hitelajánlat sürgős egyén között

Az egyedi ajánlatok 5,000 € és 15,200,000 € közötti összegű kölcsön kölcsönöket tartalmaznak
a kamatláb 2% - ban visszafizetendő 2 és 30 év között
Ésszerű feltételek, ha ajánlatom érdekli, hogy leginkább kapcsolatba lépjen velem
gyorsan beszélni a módozatokról és
dokumentumokat.
E-mail: mariakovac841@gmail.com


mariakovac1, 2018. 10. 23. 15:28
Hitelajánlat sürgős egyén között

Az egyedi ajánlatok 5,000 € és 15,200,000 € közötti összegű kölcsön kölcsönöket tartalmaznak
a kamatláb 2% - ban visszafizetendő 2 és 30 év között
Ésszerű feltételek, ha ajánlatom érdekli, hogy leginkább kapcsolatba lépjen velem
gyorsan beszélni a módozatokról és
dokumentumokat.
E-mail: mariakovac841@gmail.com


Bokánné Horváth Szilvia, 2017. 08. 26. 10:48
Gyönyörű, mesés hely a maga tisztásaival, erdeivel, jellegzetes faházaival és a szabadban legelésző állataival. Minden tiszta, rendezett,az infrastruktúra egyedülálló. A helyiek igazán maguknak valóak, nem igazán közvetlenek, mondhatni, hogy zárkózottak. Az étel nem túl változatos és minden iszonyúan drága. (Két sima presszókávéért és egy szelet süteményért fizettünk 7900 Ft.-ot).


Polar_Bear, 2017. 07. 24. 18:39
Tetszett:
1. A gyonyoru termeszet,hegyek, zold retek, gyonyoru erdok, friss levegő.

2. A tisztasag az utcakon, a tomegkozlekedesi eszkozoket beleertve.

3. Rigi hegy.

4. Pilatus hegy, a vilag legmeredekebb fogaskerekuje.

5. Zugersee to, jokat lehet benne uszni, a hideg vize ellenere meglehet szokni.

5. Az emberek nyugalma.

6. A masodpercre erkezo vonatok, buszok, a kozlekedes szervezettsege.

7. Turazo, biciklizo emberek.

8. A sor megfizetheto boltokban.

9. Nyilvanos wck tisztasaga es hogy zommel ingyen vannak.

10. Hogy nincs "100" fok nyaron mint otthon.

11. Sosem ereztem zsufoltsagot meg a palyaudvarokon sem.

12. Emberek rad koszonnek kisebb varosokban, falvakban.

13. Az emberek kornyezettudatossaga.

14. Az alacsony autos forgalom.

Nem tetszett:

1. Az emberek zartsaga es tavolsagtartasa.

2. Sok helyen nehezukre esett az angol nyelv hasznalata, osszesegeben turistakent lehet boldogulni az angollal de nem egy Hollandia vagy Skandinavia. Van aki meg akkoris nemetul nyomatta amikor jeleztem nem beszelunk nemetul.
Nem tunnek se szocialisnak se jo kedvunek, sem baratsagosnak a nagyon fiatalokat leszamitva.

3. A mereg draga tomegkozlekedes, egy 90kmes ut ket fonek returba 73ezer ft.

4. Osszesegeben egyik legdragabb orszag ahol jartam, skandinav orszagok dragasagaval vetekszik.

5. Pozitivumkent irtam, hogy nincs gatya rohaszto kanikula, hanem kellemes meleg, azonban annyira gyorsan változik az ido, hogy a strandido percek alatt elromolhat, gyakran esik.

Osszesegeben, barmikor visszaternek.


fernand, 2015. 07. 16. 13:33
helló
Mi vagyunk a társulás a befektetők számára; Mi mindenki rendelkezésére bocsátott a hitelek, visszafizetése legfeljebb 15 éve az éves kamat 3 %-át. Bárki, aki keres egy fix havi jövedelem alapján a hitel. Tőke használható hitelezésre a rövid és hosszú távú 2000 Euro-10000000 euró minden ember komoly, becsületes, és a jó erkölcs, a hitel ajánlat, további információért kérjük, írjon e mail: doms.henri.fernand@gmail.com


marie, 2015. 07. 16. 13:33
hitel ajánlatok között komolyan gyors, különösen

Én vagyok az egyén, aki pénzügyi kölcsönök a rászorulóknak. Kap egy $500 millió kész $100 000 valaki képes visszafizetni, a 3 %-os kamattal. Beruházások nyereséges projektek is elvégezheti. Ha személyzet kész újraéleszteni a projekttevékenységek, vagy vásárolni egy lakást, legyen szíves kapcsolat én ha tud ad több részlet-a hitel megszerzéséhez követendő eljárásról. Kapcsolat: marie.brigitte.pine@gmail.com


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon