ÚTIKRITIKA.HU / Románia


Románia

Románia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Románia dióhéjban

 • Románia 237 500 négyzetkilométer területű, és 19,6 millió lakosa van (2017-es adat). Románia fővárosa: Bukarest (1,87 millió lakos)
 • Románia is tagja az Európai Uniónak, tehát természetesen nem kell a magyar állampolgároknak vízum. De Románia egyelőre még nem része a Schengen-övezetnek. azaz van a magyar-román határon utazási okmány ellenőrzés.
 • Románia nemzeti fizetőeszköze a lej, románul lej, ami annyit jelent, hogy oroszlán.
 • 1 román lej (RON) = 71,44 HUF, 1 euró = 4,40 román lej (2014. augusztus)
 • Havi nettó átlagfizetés: 180 ezer forint.

Az UNESCO világörökségének romániai helyszínei:

 • A Duna-delta (természeti)
 • Erdély erődtemplomos falvai (kulturális)
 • A Horezu-kolostor (kulturális)
 • Észak-Moldávia templomai (kulturális)
 • Dáciai erődítmények az Orastie-hegyekben (kulturális)
 • Segesvár (Sighisoara) történelmi központja (kulturális)
 • Máramaros (Maramures) fatemplomai (kulturális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ezek az erdélyi falvak: Gerence, Berethalom, Prázsmár, Bögöz, Torockó
 2. Nagyszeben, úgy összességében
 3. A segesvári vár a szép fekvésével
 4. Brassó központjának utcái
 5. Autóval a Tansfagarasan útjairól csodálni az elképesztő hegyi tájakat
 6. A román nagyvárosi fiatalok jellemzően egész jól tudnak angolul

Nem tetszett

 1. Bukarestben a zsebtolvajok miatti aggodalom
 2. A közutakon kerülgetni a lovasszekereket (egy kommentbe - tán joggal - rosszalták, hogy ezt negatívumként megemlítettem)
 3. Az utak rossz állapota a Máramarosi térségben
 4. A rossz közlekedési morál
 5. A vad kobor kutyák
 6. Az utcagyerekek riasztó bandái

Vélemények

Jön!

Olvasmányos linkek

"Összességében a látványosságok mellett nekem a legnagyobb élmény a románok vendégszeretete volt, akik kivétel nélkül az átlagosnál jóval előzékenyebbek és segítőkészebbek. Ha odafordultam valakihez, tud-e magyarul, egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy egy vállrándítással vagy nemmel elintéztek volna. Szinte minden román tudott pár szót magyarul. Ha nem értették, mit kérdezek, szóltak a szomszédnak, másik járókelőnek. Ha nem tudták elmagyarázni az utat, lerajzolták. Volt, aki beült az autójába, és mutatta, hogy kövessem. Talán meglepő lesz a párhuzam, de én ilyennel korábban csak Japánban találkoztam, ahol szintén soha nem hagyják válasz nélkül a segítségkérést, mert azzal ők maradnak szégyenben. Emellett lenyűgözött a természet is, no meg a rengeteg épített látnivaló a faragott kapuktól a szecessziós palotákig. Alig várom, hogy ismét felkerekedjek, tele vagyok tervekkel. Feltétlenül nyélbe ütök egy déli körutat (Arad, Temesvár, Vajdahunyad környéke, amit valószínűleg összekötök Moldovával), és egy Székelyföld/Szász-föld kiruccanást. Viszonylag későn kezdtem neki Erdély felfedezésének, de most már nagyon elszánt vagyok, hogy minden zugát bejárjam." forrás


"Mi ezelőtt kb. 6 éve voltunk utoljára a román tengerparton (erdélyiek vagyunk) Costinesti-en, s azt hiszem, eleget mondok, ha azt mondom, hogy egyhamar (csak hogy ne mondjam, hogy soha többet) nem megyünk, az tuti. Persze különbözőek vagyunk, s különböző dolgok tetszenek mindenkinek, de a román tengerpart nem a tisztaságról, pihenésről szól. Általában nagyon zsúfolt, rengetegen vannak, de lehet, hogy június végén még nincs annyi ember. Nem tudom, hogy mi miatt választották a román tengerpartot, de sajnos nem az ország erőssége. Sok szép hely van erre is, de ide tényleg nem sorolnám be a tengerpartot, s még sok itteni így gondolja. Ha viszont külföldön még nem voltatok tengerparton, az annyiban lenne jó, hogy nincs amihez viszonyítani. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Rimet kolostor - fotó by Elter

szász várkastély - fotó by Elter

Csicsóholdvilág - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Szekelyba, 2017. 08. 30. 01:38
Eleg nagy szegyen,hogy Szekelyfold nincs a listan, bekasi szoros,gyilkos to,medve to,szent anna to, Kiralyhago, Parajdi sobanya es meg sorolhatnam....


Korcsmár Károly, 2017. 08. 12. 10:41
Sajnos mivel szgk balesetünk volt (én voltam a vezető ) kissé elfogult vagyok , de azért van némi alapja. Nem mondanám hogy a Román nép nagyon vendégszerető velünk szemben. Az viszont IGEN hogy sokan ( Erdély ) beszélnek magyar nyelven , ( de tájékoztatást kérve ) ha akar tud magyarul , ha nem akkor nem . 2005 októberi tapasztalat. Az utminőség elfogadsható ,de ha utkereszteződés elött nem észlelnek táblát (mint ahogy sajnos én sem ) ,az nem jelenti azt hogy NINCS IS .


Tamas Zsoltári, 2016. 12. 26. 23:29
Nem hiszem, hogy a lovasszekerek kerulgetése a negativ kategoriába valo. Az is az ország része, mint ugy hogy Gruziában és Indiában is az uton lévő teheneket kerulgetese. Nincs ezzel semmi baj. :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon