ÚTIKRITIKA.HU / Bukarest


Bukarest

Bukarest dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bukarest dióhéjban

 • Románia fővárosának, Bukarestnek közel kétmillió lakosa van. Bukarest agglomerációjában további 2,4 millió ember él. Viszonylag kis területen él sok ember. Az európai unióban a legsűrűbben lakott városok egyike. Hétköznaponként legalább 3 millióan időznek a fővárosban.
 • Bukarest a kontrasztok városa, és emiatt sajátosan érdekes, izgalmas.
 • Bukarest románul Bucaresti. Kiejtés: bukuresty (i hangot nem ejtünk a végén)
 • A Bucaresti szó eredeti jelentése: az Öröm városa
 • Bukarest az ország délkeleti részén fekszik, a Dambovita folyó partján.
 • Európai viszonylatban Bukarest nem egy régi város, hiszen csupán a 15. század közepén indult fejlődésnek.
 • A román fővárosban pörgős az éjszakai élet, főleg a sok diáknak köszönhetően.

Fő látnivalók:

 • A parlament épületegyüttese
 • a Falumúzeum (Muzeul Satului)
 • az óváros, az azt átszelő Lipscani utca/negyed
 • a parkok

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Meglepő, hogy egy fővárosban egy falumúzeum tetszett a legjobban, óriási területen rengeteg látnivaló
 2. Javulóban van a közbiztonság
 3. Rokonszenves (itt is), hogy egyre több a kerékpáros
 4. Kevesebb a koldus és a kóbor kutya, mint évekkel ezelőtt
 5. A bukaresti metró modern (az EU-s pénzeknek köszönhetően)
 6. A Hereastrau nevű park és a Cismigiu park kellemessége
 7. Rengeteg bár és söröző a belvárosban, a belváros szépülése, rehabilitálása, az óváros az esti kivilágításban
 8. Meglepően finomak a sütemények
 9. A békebeli időkből maradt villák
 10. Meglepett, hogy mennyi a csinosan öltözött nő (igaz arcra nem az eseteim)

Nem tetszett

 1. Az éttermekben és a kávézókban a kimondottan barátságtalan kedvetlen kiszolgálás (bár néhány évvel ezelőtt még rosszabb volt a helyzet)
 2. A kaotikus közlekedési állapotok Bukarest központjában, az autósok baromira nem tartják be a szabályokat
 3. A Casa Poporului, azaz a gigantikus parlamenti palotaegyüttes valóban lenyűgöző, de mégse tudtam jó szívvel nézni az építtető kommunista diktátorral szemben érzett utálatom miatt
 4. Sok helyen piszok, szemét
 5. A belvárosban a zsebtolvajok miatti aggodalom, főleg a járdákon tolongó nagy tömegben
 6. A belvárosi teraszos éttermek, kávézók pimaszul magas árai

Vélemények

Közlekedés

Bukarestben négy metróvonal van, ezen kívül a buszok és a villamosok jelentik a tömegközlekedést. A viteldíjak olcsóbbak, mint nálunk. A románul nem értő turistának lehetnek gondjai a menetrendekben való eligazodásban, de szerencsére a bukarestiek nagyon segítőkészek, ha a turista tájékozódás dolgában az utcán segítséget kér.

Metró

"Egy két utazásos kártya 5 lejbe (339 forint) kerül a korábbi 4 lej (271 forint) helyett, a tíz utazásos kártya 20 lej (1355 forint) lesz a korábbi 15 lejhez (1016 forint) képest. A hetijegy ára 25 lejre (1694 forint) nő a korábbi 20 lejről (1355 forint), a napijegy 8 lejre (542 forint) 6 lej (406 forint) helyett. A korlátlan számú utazásra feljogosító havi bérlet 70 lejbe (4744 forint) kerül a korábbi 60 lej (4066 forint) helyett. A Metrorex ugyanakkor megszünteti a hatvankét utazásra feljogosító havi bérletet, amely eddig 50 lejbe (3388 forint) került, így a havi bérletet igénylők ezentúl csak 70 lejest ( 4744 forint) válthatnak, ami 40 százalékos drágulást jelent. (2015)" forrás

Taxi

A városközponton belül a taxizás nem kerülhet 1300-1400 forintnak megfelelő lejnél többe. Kerülhet persze, ha a turistát egy simlis taxis átvágja (akárcsak budapesti "hiénás kollégáik" teszik).

,, A taxik külön fejezet. Nagyon kell vigyázni, melyik társaság kocsijába száll be az ember. Igaz, hogy nagyon olcsó, de itt is vannak „fekete” taxizók, ugyanolyan sárga taxikkal, mint a többi és nagyon megvágnak, ha nem figyel oda az ember.

A román autósok még türelmetlenebbek, mint a mieink. A belváros állandó dugó, még rosszabb parkolási kilátásokkal. Csak a főutakon lehet haladni, a mellékutcákban mindenütt lyukas az aszfalt. A türelmetlen autósok dudálásától hangos az egész város. (2015)" forrás


,, Nyolc év után először áremelésre szánta el magát két bukaresti taxiscég, eddig képtelenek voltak feljebb menni a sok szereplős verseny miatt. Nos, a megemelt ár sem éri el a pesti hatósági ár felét. (vakmajom, 2017. október)

Busz

Étkezés

 • Bukarestben érdemes gyümölcsöt és zöldséget venni, mert meglepően finomak, frissek (nem importáltak).
 • A bukaresti éttermekben jókat lehet enni. Jók a húsétkek és a desszertek is. Probléma lehet, hogy az egyszerű éttermekben az árak feltüntetése hanyagságból vagy szándékosan nem egyértelmű.
 • Jók a boraik, bár elég édesek. A sörök közül az Ursus az egyik legnépszerűbb. Étkezés után ki lehet próbálni a szilvapálinkájukat.
 • Bukarestben nyáron rengeteg sörözős teraszt lehet látni.
 • Ajánlott hely: Caru' cu Bere (Sörös-Kocsi) étterem, 1879 óta létezik, 2006-ban a régi tulajdonos leszármazottja felújítatta

Szórakozás

"A román alföldön nem korlátozzák hegyek a város kiterjedését, ezért Bukarest lakótelepekkel nem érintett része igazán szellős és kellemes. Ráadásul itt nem a gangos bérházak terjedtek el, hanem a kis kertekkel szegélyezett villák. Az utolsó pillanatban sikerült az óváros házait megmenteni az összeomlástól, így ez lett a fellendülő turizmus központja. Ma már szinte minden házban étterem, bár és diszkó van, kellemes meglepetés volt a hömpölygő embertömeget látni. Mivel már nem nagyon lakik itt senki, nincsenek olyan konfliktusok, mint a pesti bulinegyedben, hajnalig szól a zene mindenütt. A belváros közepén vettem ki szállást egy hostelben. Kényelmesnek tűnt, hogy a bárok csak egy kőhajításra vannak, és az éjszaka közepén is kényelmesen hazasétálhatok. Arra viszont nem gondoltam, hogy az alvással már gondjaim lesznek. Hétvégén a bulik reggel hatig is eltartottak, és még ekkor is tömeg és persze zaj volt az utcákon.

Alternatív körökben a székelyföldi Hargita a menő sörmárka. A turistákkal teli óvárosi bulihelyek után szerettünk volna a helyiek körében népszerű bárokat is megkeresni. Míg a centrumban egymást érik a szórakozóhelyek, a széles sugárutakon már alig-alig látni ilyesmit. Helyiek segítségével viszont a kisebb utcákban a budapesti romkocsmákra hasonlító bárok sokaságát fedeztük fel. A legfelkapottabb az utcáról alig kiszúrható Club Eden, amely egy romos épület hátsó udvarában megnyitott terasz lampionokkal, pingpongasztalokkal, szabadtéri tánctérrel és óriási sörválasztékkal, például az igen ízletes székelyföldi Hargitával. Mint a törzsvendégektől megtudtuk, alternatív körökben igen menő márka. (2014)" forrás


Közbiztonság és kellemetlenségek

 • Bukarestben a turistának nincs nagy gondja a közbiztonsággal, dacára annak, hogy az utcákon gyakran érezheti magát a külföldi látogató bizonytalanságban a környezet lestrapáltsága, és néha a rossz arcú vagy kockázatosnak tűnő alakok miatt.
 • A szegényebb városrészekben - ha egyáltalán a turista arra vetődik - kellemetlen lehet, ahogy egyesek méregetik az idegent, főleg, hogy lehet olvasni a zsebtolvajokról, csalókról, a fékezhetetlen kamaszok bandáiról.
 • Bukarest déli részén vannak igen nyomorult negyedek, amiket a turistának tanácsos elkerülni.
 • Nappal és főleg éjszaka ne legyenek rajtunk jól látható értékek (drága ékszer, drága fényképezőgép, mobiltelefon).
 • Ha autónkkal közlekedünk, akkor kiszállás után semmit, de semmit ne hagyjunk az üléseken.
 • Még a nemzetközi sajtóban is olvasni arról, hogy Bukarestben mennyire nagy probléma a kóbor kutyák nagy száma. A bukaresti városvezetés e problémát leginkább sintérekkel próbálja megoldani és ez - inkább külföldön - felháborodást vált ki a kutyabarátok köreiben.

Látnivalók

Román Parlament

A román parlament palotája a világon a második legnagyobb kormányzati épületkomplexum (az első a washingtoni Pentagon).A megalomániás kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu építtette a nyolcvanas években.

Román diadalív

Arcul de Triumf

Először nézheti meg, micsoda palotában élt kivégzéséig Ceausescu, a román diktátor - galéria

Olvasmányos linkek

"Annak ellenére, hogy mi, magyarok imádjuk a legeket, ha találomra megkérdeznénk 100 honfitársunkat, hogy melyik európai fővárosba látogatna el a legszívesebben, komoly fogadást mernék kötni arra, hogy Románia fővárosa egyik válaszban sem szerepelne. Pedig Bukarest emblematikus épülete, a Parlament Palotája (leánykori nevén a Casa Republicii, vagyis a Köztársaság Háza, a bukarestiek nagy része számára még mindig Casa Poporului, vagyis a Nép Háza) mindjárt három kategóriában is frankó Guinness-díjas: a világ legnagyobb, polgári hasznosítású épülete (amúgy meg a második, a Pentagon után); a legtöbb pénzbe került (legalábbis amióta feltalálták a könyvelést – a piramisok bekerülési költségéről csak becsléseink vannak), valamint a legnehezebb épület (vagyis tömegre, a beépített anyagmennyiség tekintetében a legnagyobb, legsúlyosabb). Ráérő rekordvadászok kiszámították, hogy volumen tekintetében két százalékkal nagyobb, mint a Kheopsz-piramis, csak hogy pukkadjanak meg az egyiptológusok." forrás

"Előzetesen is sejtettem, de utóbb be is igazolódott, hogy Bukarest nem tartozik a világ legszebb fővárosai közé. A Parlament épülete valóban lenyűgöző, de pechemre a nyári szünet alatt zára van, így nem látogatható a belseje. A feltűnő és impozáns épületet Románia Ceausescu rezsimje alatt építette, és még mindig nincs készen. A Guinness Rekordok könyvében a világ legnagyobb, legdrágább és legnehezebb polgári igazgatású épületeként tartják számon. Ma a parlament mindkét kamarája itt ülésezik. A majdnem teljes egészében román alapanyagokból épült parlament azért nincs még készen, mert a luxusötletek megvalósítására nincs elég pénz. Szétnéztem a Belvárosban, de hogy őszinte legyek nem voltam oda. Minden baromi koszos, lepukkant, az utca tele van szeméttel, mocsokkal, kóbor kutyával, szipós gyerekekkel (most ott nem a Teknokol, hanem az Eurolakk a divat). Az elég hamar kiderült, hogy itt közlekedni életveszély, semmilyen elsőbbséget nem adnak meg a gyalogosnak, baromi nagy dugók vannak, a felszíni tömegközlekedés nem ajánlott, inkább metró meg séta. Amúgy az is fura, hogy az emberek milyen tirpákok, nagyon kevés kedves személyiséggel találkoztam, mindenki olyan kelletlen, lökdösődős idióta (éjjel meg dudálnak a járókelőre agyba-főbe).

Délután még megnéztem a Károly Parkot, amit I. Károlyról neveztek el, és Bukarest legszebb és legbiztonságosabb városi parkja. A látogatók nemcsak a környezet, hanem az itt található műemlékek miatt is érdeklődnek a park iránt. Az Ismeretlen Katona Sírját, valamint a legjelentősebb kommunista vezetők mauzóleumát is itt találjuk. Az éjszaka fényeiben is érdemes megcsodálni, többi látnivalójával együtt (Óriások Szobra, a Cantacuzino Forrás, és a Szűz Forrás). A Királyi Palotát a 19. században építették és eredetileg Ghica hercegnő, Stirbei és Alexandru Ioan Cuza palotája volt; most pedig a Nemzeti Galériának ad otthont. Három hatalmas galériája a középkori és modern román művészetet, valamint nemzetközi műremekeket mutat be a királyi család gyűjteményében. Időhiány miatt nem volt kedvem bemenni, helyette inkább visszamentem a hostelbe, és a szálláson pihentem. Tudtam, hogy hosszú út vár rám. (2012)" forrás


"Elsősorban a régi épületeket még őrző, Ceausescu buldózereitől megmenekült szűk belvárosi rész éjszakai életével és pezsgésével, valamint a diktátor építette hatalmas palotával vonzaná a külföldi turistákat a Bukarest népszerűsítésére tavaly alakult egyesület. A kettő közé pedig beszúrják a múzeumokat, a csak részben hajózható tavakat, az Eminescu Fesztivált és Drakulát. A főpolgármesteri hivatal, az utazásszervezők szövetsége, a Tarom, a bukaresti reptér, a főváros kereskedelmi kamarája, a fuvarozós szövetsége által alakított egyesület még csiszolja a pontos stratégiát, de elemzésük szerint a külföldiek számára a fő attrakció a „barátságos, idegen nyelveket beszélő lakosok életmódja”. Céljuk módosítani a külföldiek sablonos előítéleteit – kóbor kutyák, lopások, rossz közbiztonság –, s úgy vélik, távozáskor minden vendégben pozitívabb kép alakul ki a román fővárosról. Ugyanakkor tisztában vannak a gondokkal is. A külföldiek legtöbb panasza a hiányzó utcai turisztikai eligazító táblákra, egységes programajánlatokra, az otopeni reptér taxisaira, éjszakai közlekedésre és taxizásra, a parkolóhelyek hiányára irányul. (2015)" forrás


"Bukarestben a buszjegy 100 Ft, a metrón pedig 140 Ft-ért tudsz utazni. Minden metróvonalon vadonatúj Bombardier vonatok járnak, tiszták, kényelmesek, gyorsak és nem füstölnek. A román fővárosban a perec a király kifejlesztették a Covridogot, ami a perec és hot-dog ötvözése. Mindez 70-200 forint között darabonként. Max kettőt tudsz megenni. A Ciuc és az Ursus helyi sörök nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Legére kerthelységben a belváros kellős közepén a Ciuc most 4 lei, vagyis kevesebb mint 300 forint, két sarokkal odébb a Lascar puccos de jó román házikosztot főző vendéglőjében pedig 380. Persze Bukarestben is vannak hipszterek, és szart itt is lehet drágán venni, főleg trendi helyeken. Bukarestben alig vannak turisták. A helyieket még érdeklik a külföldiek, és barátságosak velük. A bukarestiek a budapestiekhez képest életvidémabbak, lazábbak és sokkal de sokkal kevésbé aggresszívek mint drága honfitársaink. (2015)" forrás


,, Dél körül elállt az eső, és elindultunk a Piata Universitatii felé. A Balcescu sugárút négysávos, két-két sorban fákkal szegélyezett, és akár szép is lehetne, ha nem lenne rajta annyi lerobbant épület. Nagyon sok pénz kell még ahhoz, hogy a várost rendbe hozzák. Érdekesség a Preasfantul Mantuitor 1916-ban épült római katolikus templom. A templomok többsége főleg román ortodoxok. Egy frissen felújított ortodox templomba, ahol éppen keresztelőt tartottak, bementünk. A pópa vezetésével körbe-körbe jártak, cipelték a gyereket is, füstöltek, és énekeltek. A pópának remek bariton hangja van. (2015)" forrás


,, Hivatalosan 5-6 ezer fő körül van a magyar lakosok száma Bukarestben, Nem hivatalosan elérheti a 10 ezret is. (2016)" forrás


,, Válogatottan ízléstelen csecsebecsékből, rikító színű falvédőkből és többnyire a kommunizmus idejéből származó lakberendezési tárgyakból nyílt 2017. májusában giccsmúzeum Bukarestben.

A mintegy 200 kiállítási tárgyat a múzeum tulajdonosa, Cristian Lica 2 évtizeden keresztül gyűjtötte. A tárlatot 7 tematika – Drakula, vallás, kommunizmus, lakásdíszítés, roma, modern és saját giccs – mentén rendezte be, de a figyelmes látogató sokhelyütt ezek rafinált szimbiózisát is felfedezheti.

A múzeum legnagyobb kiállítótermét a Szöktetés a szerájból librettója által ihletett részletgazdag faliszőnyeg uralja, szagosított művirágok, színes üveggyöngyök, világító keresztek, festett porcelánkutya és Miki egér-matricás tárcsás telefonkészülék társaságában. Odébb LED-es dollárnyaklánccal díszített impozáns Dávid-szobor látható, a kiterített alsóneműk között pedig az eredetinél alig egy kissé meggyötörtebb mosolyú Mona Lisa-reprodukcióban gyönyörködhet a látogató.

Nem hiányzik a Ceausescu-korszak egyik státusszimbólumának számító, vörösen világító villanykandalló sem, de akad itt gitározó kerti törpe, piaci rafiaszatyor, ördögűzésre használatos fokhagymafüzér, meg számos szerencsehozó esküvői kellék. Itt-ott a falakat élénk görögdinnye-motívumok díszítik.

A giccsmúzeum az óvárosban, a Covaci utca egyik épületének második emeletén nyílt. A külföldiek 2 ezer forintnyi összegért válthatnak belépőjegyet, a román állampolgároknak viszont 30 százalékos "szolidaritási" kedvezményt biztosít a tulajdonos, mondván, hogy ők "odakint" is folyamatos giccsártalomnak vannak kitéve." forrás

Fotóegyveleg

óváros

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon