ÚTIKRITIKA.HU / Mallorca


Mallorca

Mallorca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Mallorca - Utazás és nyaralás

2019. júniustól a Ryanair repül heti egy járattal Budapest és Palma de Mallorca között. Átlagos repülési idő: 2 óra 30 perc.

Mallorca dióhéjban

 • Májustól-októberig érdemes nyaralni a szigeten. A fiataloknak, illetve akik nyüzsgésre vágynak, azoknak inkább a júniustól augusztusig tartó időszakot javasoljuk. A főszezonon kívül (májusban, szeptemberben és októberben) nem nagy az élet, azzaz ilyenkor Mallorca inkább a nyugalmasabb nyaralás és a kirándulások híveinek való a sziget.
 • Nincs időeltolódás Magyarországhoz képest, repülés Wizzair-rel két és fél óra.
 • Gyermekes családoknak való nyugis települések: pl. Alcúdia (a strandon sekély a tenger) és Soller; nyugis Ca'n Picafort is, és általában a Palma-tól (főváros) a szigeten távolabbra eső részek, ahová viszont komplikáltabb a reptéri transzfer.
 • El Arenal a legszokványosabb hely, tele piás némettel és brittel, zajos helyek még: némileg Santa Ponca.
 • A legszebb öblök Cala d'Or-nál vannak.
 • Autóbérlésre feltétlenül szükség van a sziget megismeréséhez, mert a távolsági busszal csak körülményesen vagy egyáltalán nem érhetők el a legszebb helyek. Az autóbérlés nem túl drága, kb. 130-040 euró egy hétre, plusz üzemanyag, kis- és középkategóriás kocsi. Rengeteg autókölcsönző van, és persze lehet egy-két napra is kölcsönözni.
 • 2018 május elsejével megduplázták a helyi  idegenforgalmi adót. (Ecotasa) Novemberig marad az emelt összeg.

Bármilyen kérdéssel (akár repülőjegy vásárlás, szállodafoglalás, egyéni és csoportos programok lehetőségeivel kapcsolatban is) nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

"Kellemes, 2 és fél órás úttal megközelíthető apró sziget, tele rejtett szépségekkel. A párommal töltöttünk ott egy kora nyári hetet és elbűvölt minket Mallorca sokszínűsége, a meglátogatásra érdemes apró tengerparti települések és a főváros, Palma szépsége. Előzetes tájékozódásunk miatt az érkezéskor már nem volt meg bennünk a közkeletű előítélet, hogy Mallorca csak a tömegturizmusról és a bulizásról szól és a fővároson kívül nincs is említésre méltó látnivaló. Van, nem is kevés, egy hét akár rövidnek is bizonyulhat, és pontos tervezést igényel, hogy bejárhassuk a javasolt úti célokat a szigeten.

Pár nap Palmai városnézés után mi is autót béreltünk és sziget dél-nyugati csücskétől az északiig mindent bejártunk, a tökéletes minőségű utakon élmény a bérautót terelgetni, lenyűgöző szerpentineken lehet a felhők fölé jutni (Sa Calobra környéke), hogy aztán a mélybe szakadó sziklafalak látványa kísérjen lefelé és elhagyott, csendes öblökben jutalmazzuk meg magunkat az izgalmas rally után. Legnagyobb élményünk Valdemossa apró hegyi városkája volt, ahol isteni mandulatejet ittunk és a Lluc kolostor, ahol szobát lehet bérelni és belekóstolni, abba hogy milyen, amikor az ember a hegyek között a szoba ablaka alatt elvonuló kecskecsorda kolompolására ébred reggel. Elárulom, szenzációs!!" (H. Zsolt, 2013)

Mallorca időjárása


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Igazi mediterrán feeling, tenger, napsugár, színvonalas infrastruktúra, tisztaság
 2. A fenékáztatáson kívül sok kirándulási lehetőség van, kulturális látnivalók
 3. Korrektek a szálláshelyek, fejlett a szigeten belüli közlekedés, jó közbiztonság
 4. Látványos, változatos, szép zöld a táj, hangulatosak a hegyi falvak, lagúnák, dús növényzet
 5. Kellemesek, barátságosak a helyi emberek, hangulatos vidéki birtokok
 6. Nagy a bulizási választék, Palmában mozgalmas az élet
 7. Szuper tágas, tiszta, szép homokos strandok (kedvenceink: Cala Deia és Calo des Moro), sok nyugis szeglet
 8. Finom borok, sangria és kaják
 9. Sokféle generációnak, ízlésvilágnak, érdeklődésnek, szempontnak képes megfelelni
 10. Mindenhol, mindenki jókedvű
 11. A Platja de Formentor (strand)

Nem tetszett

 1. Több helyen túlerőltették a turisztikai fejlesztést, a nyári főszezonban nagy a tömeg (főleg a sziget déli részén)
 2. Az iszákos britek és a zajos németek túlsúlya
 3. Drágább, mint a spanyol szárazföld
 4. A tengervíz túl sós ahhoz, hogy sokáig legyen benne az ember
 5. A turisták kiszorítják a helyieket, Palma túlzsúfolt
 6. A turistás települések jellegtelensége
 7. Vannak szálláshelyek, amelyek környéke unalmas
 8. Nyáron sok a zajos, mulatós környék a pihenni vágyók szempontjából
 9. A turisták lehúzására szakosodott szolgáltatók
 10. Sok bulihely fantáziátlan

Vélemények

"Nagyon tetszett a sziget, beleszerettem, beleszerettünk. Csalódást semmi nem okozott. Tetszett a sziget élővilága, a színek. Leginkább El Arenal strandjait jártuk be, ott is a kiépített részeket. Egy alkalommal megnéztünk egy nem kiépített partszakaszt, de az fürdőzésre teljes mértékig alkalmatlan volt. Mi kicsi gyerekekkel voltunk a szigeten, így fontos volt a kiépített strand a biztonságuk érdekében. A közlekedés terén minden rendben volt. Busszal, vonattal nagyon sok helyre el lehet jutni a szigeten. Mi a buszozást részesítettük előnyben El Arenal és a főváros között. Az emberekkel kapcsolatban is pozitív a véleményem. Nagyon kedvesek, mosolygósak, segítőkészek voltak. Egy hét kevés a szigeten, így minimum 2 hétre menjenek. Egy körutazás ajánlott a szigeten, akár autót bérelve, akár fakultatív programként. El Arebalban található egy Aquapark, ami kicsiknek, nagyoknak ideális, nagy élmény. Marinelandbe is érdemes ellátogatni a kicsi gyerekkel érkezőknek (delfin-, fóka-, madárshow, illetve egy mini vízi vidámpark a legkisebbeknek). A fővárost mindenképpen meg kell nézni, szombatonként piac van (bolha is), kihagyhatatlan élmény." (Kriszta, 2013)


"Mallorcán összpontosul a leginkább a turizmus a négy Balear sziget közül (Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera). Ennek megfelelően ezt tartják a legzsúfoltabbnak és sajnos a legtöbb utazási iroda a frekventált helyekre szervezi az útjait, ahelyett hogy egy picit autentikusabb részre utaztatnának, ahol még jelen vannak az igazi mallorcai érzések, ízek és hagyományok. Túlerőben vannak a német, brit, észak-európai látogatók, és sokaknak már saját ingatlanuk is van, hogy egész szezonban élvezhessék a sziget adottságait." (Orsi, 2013)


Hírességek szigete:

 • Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones – amerikai színészek, Valdemossa és Deiá között van egy privát házuk, szinte tiszteletbeli lakosok, folyamatosan promotálják a szigetet USA-ban és Angliában

 • Rafael Nadal – teniszező, volt ranglista vezető világelső, Mallorca szülöttje, Manacorban él családjával

 • Claudia Schiffer – német szupermodell, Cap Andritxola-ban fél millió négyzetméteres terület az övé, ahol nem csak egy háznak, de egy középkori toronynak is a tulajdonosa, hogy messziről észrevegye az érkező kalózokat… (ugyanis ez volt a funkciója régen)

 • Velük is gyakran "összefutni": Elle McPherson és Francois-Henri Pinault, Salma Hayek


"Mallorca nem felelt meg az elvárásainknak. Az előző úti célunk (Korfu) sokkal többet nyújtott fele ennyi összegért cserébe. Az éttermek, büfék árai a csillagos éghez konvergálnak. Az éttermekben, büfékben angolul nem nagyon kommunikálnak, ezáltal általában nem azt hozták, amit rendeltünk. Nagyon drága, zsúfolt strandok, melyek sokszor szemetesek. A víz sok szemetet hoz a partra, melyet nem megfelelő sűrűséggel távolítanak el. Szerettünk volna helyi halakat fogyasztani, nem tudtunk. A táj, valamint az egész szigeten egy darab strand tetszett. Nincsenek helyi halspecialitások elérhető áron, iszonyatosan drága, egy normális strand van az egész szigeten, a reklámok és a valóság rendkívüli mértékben eltérnek egymástól. Összességében azért jól éreztük magunkat, sok szép helyet láttunk." (Vista-utazó, 2013)


"A Marineland-be sikerült paypall-n keresztül jegyet vennünk,mindenkinek csak ajánlani tudom (főleg családosoknak),van pingvin etetés,papagáj show (mondjuk ez számunkra kicsit uncsi volt), később fóka- és delfin show. Ez utóbbi pazar volt, az idomárok eszméletlen jól összedolgoztak a delfinekkel és maga a helyszín is gyönyörű! Érdemes online jegyet venni nekünk így "csak" 61,5 eoró volt (2 felnőtt és egy 12éves gyerek), a helyszínen pedig 24 eoró/fő, 11év alatt olcsóbb.

Valldamossa,csodás kis hegyi városka,szűk,hangulatos virágos utcácskákkal,csodás kilátással,ahol a mandulatejet is megkóstolhatod (3,5eur)
Deia, éppen csak megálltunk egy-két fotó kedvéért,a hegyoldalba épített terméskőből készült házaik idillikusak,tele citromültetvényekkel,csendes,szép kis városka.
Sollert is csak érintettük idő hiány miatt,viszont a kacskaringós úton mentünk visszafelé a hotelbe,szinte egy lélek sem jött velünk szembe,a legtöbben a fizetős alagúton mentek,ha jól láttam a kiírást 4eur volt.Érdemes inkább vonattal ideutazni,ami Palmából indul.

A Formentor-fok, szép de kihagyható,legalábbis mi utolsó előtti nap mentünk és előtte már annyi szépet láttunk,hogy ez a rész annyira már nem hatott meg. 7-kor indultunk Palmanovából és 3/4 9-re fel is értünk, pedig 2 helyen is megálltunk odafelé. Érdemes 10 előtt érkezni, mert ekkor még nyugis, alig van forgalom, csak a tréningező bicajosok jöttek fel velünk ,ill a kecskékre kell nagyon vigyázni,sokszor az út közepén fekszenek. Sajnos a világítótoronyba nem lehet felmenni, pedig onnan lenne csak igazi a kilátás!:)

Es trenc beach: fehér homokos,tiszta,sekély vizű csodás karibi hangulatú strand.Ami nem tetszett, hogy túl zsúfolt, Wc csak a helyi büfében van, a napágyat árusító ürge szerint 1-2 euróért, A parkolásért fizetni kell 1óra=1eur,2 óra=2euró stb......,egy napra 5 euró.Sok a monokinis!

A szállásunk Palmanovában volt,a Tropico hotelben,all inclusive,sajnos mi ezt nem tudtuk kihasználni,mert folyamatos mozgásban voltunk. Aki szeret aludni,az ne ide jöjjön, mert nagy az éjszakai élet ,a brit fiatalok ordibálnak, hajnalban pedig a tengerben próbálnak regenerálódni, nem csendben.Az ételek nagyon finomak,a reggeli szinte mindig ugyanaz, az ebédnél és a vacsinál mindig próbálnak valamii újdonságot feltálalni,személyes kedvencem a paella. Délután is mindig volt valami kis nasi,chips,szendvics,jégkása,,fagyi. Klímát ha nem muszáj ne használd,nagyon koszos!

A Palmanovai beach homokos,viszont vannak kissé sziklás részei a szélén,ahol voltak tengeri sünök,sőt a helyi gyerekek szabad kézzel gyűjtögették,az egyiket meg is szúrta (de semmi komoly nem történt). Ami meglepett,szúnyogok,engem és a lányomat nagyon szerettek:(

Na és a végére hagytam a család kedvencét Sant Elm-t. Hát ez valami csodás kis halászfalucska ,a fővárostól nyugatra kb.30km. ,Lehet fürödni, hajókázni, hajóról a vízbe ugrálni.A falucskával szemben található egy kis lakatlan sziget ,természetvédelmi terület, hajóval átvisznek. Parkolni a beach mellett fizetős, 4eur,de ha hajlandó vagy kicsit gyalogolni akkor a hegytetőn megállva ingyenesen is leteheted a kocsit.

Mallorca úthálózata kiváló, pikk-pakk oda lehet érni bárhová,ritka a dugó,kátyúkkal sehol sem találkoztunk. Rengeteg a körforgalom, ha véletlenül eltévedsz, nem kell kilométereket menned,a legközelebbi körforgalomnál vissza tudsz fordulni. A gyalogátkelőket megemelték, amin a spanyolok szinte átrepülnek,viszont a gyalogosoknak szigorúan megállnak. Indexet általában nem használják,tempósan vezetnek :) Parkolni ingyen a fehér vonalas útszélén tudsz,a kék fizetős,a sárgán tilos megállni.

A strandok közvetlen közelében szinte csak fizetős parkolók vannak,viszont egy utcával feljebb általában már ingyenes. Az ívó vizet nem ajánlják,mi ásványvizet vettünk.Lidl, Aldi,Spar rengeteg van,a kisebb szupermarket a part mellett fekszenek,ami kicsit drágább. Ha szerencséd van nagyon jó kis napernyőre,felfújható matracra tehetsz szert a beach-n ugyanis sokan a nyaralásuk végén nem viszik haza,hanem a parton hagyják, általában a kukák mellett. (H. A., 2015)


"Az autóbérlés a repülőtéren a legolcsóbb, de a hotel közelében lévő kölcsönzök is adnak kedvezményt, és ha valaki amúgy is meg akarja nézni a szigetet akkor megéri, Palma de Mallorca-tól kocsival 15-20 perc az út a hotelig. Az utak nagyon jó állapotban vannak, a közlekedés kulturált, nagyon jó a közúti tájékoztatás. A hotel környékén lévő éttermek fantasztikusak - az ételek kitűnőek és nem drágák, a látvány az éttermekből fantasztikus. A hotel konyhája (ebéd, vacsora) annyira nem nyerte el a tetszésemet. A közbiztonság kitűnő, a látnivalók fantasztikusak érdemes a szigetet bejárni autóval." (Vista-utazó, 2015)

Mennyire ajánlja 8-10 éves gyerekekkel érkezőknek?
A szigetet? Nagyon gyerekbarát, több gyerekek számára ajánlott látnivaló és program van (csúszdapark, vízi állatkert, stb.), valamint összességében jellemző a spanyol emberekre, hogy gyerekbarát családszerető nép. (válasz: orsolya,2017)

,, A transzferrel kapcsolatban én is azt javasolnám, hogy bontsák meg a kint tartózkodást és pár éjszakát a Palma-öbölben a fővárosban vagy ahhoz közeli helyen töltsenek, így a reptérről is könnyebben eljutnak majd a szálláshelyre, illetve a sziget túrák és Soller felfedezése is egyszerűbb lenne, ha csoportos kirándulásokban gondolkodnak. Colonia da Sant Jordiból azért nehezebben mozognának, ott inkább a pihenésé a főszerep.

Ha nem a fővárosban szállnak meg, akkor javasolnám a reptér közeli Can Pastillat vagy Playa de Palmat. Innen akár egy biciklibérléssel is neki lehet indulni a főváros felfedezésének. Az út egy csodás biciklis szakaszon, a tengerparti sáv mentén halad.

Tudok ajánlani magyar idegenvezetős túrákat, Palmaba félnapos városnézést, mely hétfő délutánonként indul (ára kb. 13 900 Ft/fő), vagy egy egész napos szigettúrát melynek keretében megismerhetik Soller narancsligeteit (szombati indulással, kb. 22 500 Ft/fő).

Ha az egyszerűbb taxis megoldás nem lenne megfelelő, akkor reptéri gyűjtőtranszfert tudok ajánlani (itt a várakozási idővel kell számolni), ez kb. 3900 Ft/fő/retúr buszos transzfer lenne a repülőtérről a Palma-öbölbe.

Szállásajánlatokat is nagy szívesen küldök, de ehhez szükségem lenne egyéb infókra, hogy milyen kategóriájú szállást keressek, milyen ellátással. (orsi, 2017)

-----------------------------------------------------------


Fürdés: Mivel tengerről lévén szó, a víz lassan melegszik fel és lassabban is hűl ki, vagyis szezon előtt még nem olyan meleg a vízhőmérséklet, mint szezon végén, ősszel. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne fürdeni, elég sajátos az, hogy kinek mi a hideg. Átlag hőmérséklet júniusban: 25 C, vízhőmérséklet: 20 C

Település: a Palma öbölben szép hosszú homokos standok a jellemzőek, én Playa de Palma és Can Pastilla környékét ajánlanám, ez csendesebb környék, nem sok buli hely van, inkább bárok, éttermek, kis boltok. Gyerekkel utazóknak kifejezetten jó a strandja. Erre a részre a repülőtéri transzfer a legegyszerűbb, mivel Can Pastillan van a repülőtér. (orsi)

Olvasmányos linkek

"Jó idő volt, de nem strandon barnulós, így városnézés mellett döntöttünk: bementünk Mallorca gyönyörű fővárosába, Palmába. Palma városképét a tenger felől szinte mindenhonnan jól látható La Seu katedrális uralja, egyedi ízt kölcsönözve a városnak. A fővárosba vezető utak meglehetősen jók, de ez jellemző az egész szigetre: rossz úttal szinte sehol nem találkoztunk. A monumentális méretekkel rendelkező, homokkőből épült Katedrális távolról és közelről is gyönyörű, élmény volt körülötte sétálni, meg-megállva megcsodálni. A spanyolok gondoskodnak a megfelelő körítésről, ugyanis a La Seu-t mindenfelől rendben tartott parkok, virágoskertek, pálmák szegélyezik. Az óváros felőli sikátoros részen is hangulatos sétálgatni, főleg este, amikor kivilágítják az épületeket, köztük magát a Katedrálist is. Számítani kell rá viszont, hogy ezen a környéken minden napszakban sok a nézelődő.

A közbiztonság a főváros központjában kiválónak értékelhető, ezt is egész Mallorcára jellemzőnek tapasztaltuk. A rendőri jelenlét szinte mindenhol érezhető, viszont sosem éreztük zavarónak. Úgy tűnt, hogy ők valóban segíteni és megelőzni vannak ott, nem pedig bírságolni és büntetni - sokan közülük még a turistáknak is szívesen segítenek. Az árak terén a főváros központi része viszonylag drágának mondható, volt ahol 3 euróért ittunk 2 dl ásványvizet. Aki nem akar túl sokat haszontalan dolgokra költeni, az tényleg nézze meg, mire ad ki pénzt. Tapasztalatom szerint az éttermekben főleg a vízzel érdemes vigyázni, ugyanis annak az árazását előszeretettel hagyják le az étlapokról, és 4-5 fő, ha csak fejenként egy pohár vizet kér is, az akár 10-20 euróval is megdobhatja a számlát. A fenti esetnél nálunk konkrétan többet számoltak fel összesen a vízre, mint a rendes ételekre - ha üdítőt rendeltünk volna, felébe sem került volna.

Végül felhők ide, borult idő oda, már az első nap is megmártóztunk a tengerben a főváros megtekintése után, mégpedig az S'Arenal kikötője mögött található sziklastrandoknál. Itt a magaslatra felsétálva luxus villanegyedbe jutunk, ahonnan 100-200 méterenként vannak lejáratok a tengerhez. Másnap rögtön egy igazi nagyágyút céloztunk be: sokak kedvenc strandját, a fővárostól mindössze húsz perces autózásra lévő Es Trenc beach-et. Megtalálni egyszerű, miután belőttük a térképen az irányt: GPS nélkül, csupán a táblákra hagyatkozva is sima az út. Sa Rápita álmos, de idilli üdülővároskáján átutazva meg is érkezünk Ses Covetes-be. Parkolni egyszerű, mindenki az út mellett áll meg, bár innen még pár száz métert kell sétálnunk a strandig.

Miután leértünk a homokfövenyre, örömmel konstatáltuk, hogy a stranddal kapcsolatos leírások tényleg nem túloznak, itt valóban karib-tengeri érzése lehet a nyaralónak. A tenger a zöld és a kék minden árnyalatában pompázik, a homokföveny fehérbe hajló, a fürdőzők pedig pálmalevéllel fedett napozóágyak alatt hűsölhetnek. A strand mögött nádkerítéssel elkerített homokbuckák teszik teljessé a látványt. A tenger gyönyörű színeit természetesen itt is az erős napsütés hozza ki a legjobban, így ide mindenképpen forró, napsütéses időben jöjjünk. (2010)" forrás


"Mallorcát leginkább az üdülőturizmus jellemzi. Hatalmas strandok az öblökben. Ezek egy részét feltöltötték homokkal(!), hogy kellemesebb legyen a fürdőzés. A leírásomból majd olvasható lesz, voltunk egy kavicsos strandon is. De az annyira kellemetlen volt, hogy nem sokáig bírtuk. A nagyobb kavicsok után kis pici kavicsok, amikor megy az ember a tengerbe, bokáig süllyed bennük. Mi homokos partra akartunk menni. A homokosság viszont nem ad olyan tiszta vizet, mint ahol sziklás a rész. Nagyon sok emberi hulladék úszott reggelenként a vízben. Ezek többnyire nejlonzacskót jelentettek. Volt növényi hulladék is, de nem volt zavaró. A víz reggel a part mellett inkább a hideg felé hajlott (lehet mi voltunk a hisztisek erre), délutánra kellemesebbé vált. A hullámok sem voltak zavaróak. Amikor az utat vettük, akkor a szállodákat nézve ajánlatokat kaptunk. A tőlünk picivel nyugatabbra lévő Magaluf városában nagyon sok német és brit fiatal szórakozik. Ezek természetesen elengedik magukat, estére felfordítanak mindent. A drog és az alkohol állattá teszi őket. Ide semmiképp nem akartunk menni. Ezért maradtunk Palmanova városában. A távolságot Palmanova és Magaluf között annyi lehet, vagy még kevesebb, mint Debrecen és Józsa. Gyalog járható. (2012)" forrás


,, A fővárosban, Palma de Mallorcán lakik a népesség fele, mintegy négyszázezer ember. Egyik fő látványossága a homokkő katedrális, amely még világi funkciót is betöltött, a falak a hajdani kalóztámadások ellen is védelmet nyújtottak. Manapság ilyesmitől már nem kell tartani, a turisták nyugodtan sétálhatnak a remek közbiztonsággal rendelkező, nyüzsgő, izgalmas mediterrán városban. A szigeten számos olyan település van, amelyek régi, patinás házain látszik, jómódban éltek az elődök, az egyik ilyen Soller, amely a narancsligeteinek köszönheti több száz év óta a jólétet. A fővárost és Sollert vasútvonal köti össze, amelyet a XX. század elején adtak át annak érdekében, hogy a narancs minél gyorsabban eljusson a fogyasztókhoz, a vonat manapság elsősorban turisztikai célokat szolgál.

Az egyik legszebb rész a Formentor-félsziget, és maga a Formentor-fok, ahol szép időben negyven-ötven kilométernyire is ellátni. Tavasszal és ősszel kicsit szeles lehet a sziklák tetején, idegenvezetőnk szerint megtörtént már, hogy a turistacsoport egy része négykézláb jött vissza a kilátóról. Ám kihagyni semmiképp nem szabad, miként Deia és Valdemossa hegyi falvak meglátogatását sem, utóbbi településben található az a karthauzi kolostor, ahol annak idején Chopin és Sand meghúzta magát – nyaranta, nem véletlenül, nemzetközi zongorahangversenyt rendeznek itt. (2012)" forrás


"A nagy turistaáradat ellenére hamar feltűnt az egységes utcakép és a koncepcióba ágyazott tájépítészet. Nincsenek kirívó épületek, mindenki meg van elégedve a hagyományos módszerekkel, formákkal, az égetett cserepekkel. Ez az egységesség annak is köszönhető, hogy náluk nincs minden sarkon Tecsó, vagy halál-Osan gagyi bádogváros. Itt kérem piacok vannak, amik szemet gyönyörködtetőek. (2011)" forrás,, A fővárosa, Palma de Mallorca mellett mindkét irányban több kilométer hosszan fekszenek a hatalmas „mű” üdülővárosok. Több ezer hotelről és milliónyi turistáról beszélünk, főszezonban hömpölyögnek az utcákon és a tengerparton sincs egy törölközőnyi hely. Mi az egyik ilyen üdülővárosban voltunk, El Arenalban. Továbbá ezek hatalmas partyközpontok ….pont olyan partyvadállatokkal, mint amilyen én is voltam a régi szép időkben.A baráti társaságommal a kiRAJsággal mondjuk egy legénybúcsúra kiváló választás lenne, de barátnővel vagy családdal szerintem nem fless.

El Arenalt „kis Németországnak” is nevezik, mert rengeteg a német turista kb. minden németül van kiírva. Itt van a sziget legnagyobb aquaparkja is. Amin meglepődtem, hogy a németek mellett rengeteg a magyar is, akiket legtöbbször a hangos beszéd és öltözet alapján ki lehet szúrni, pláne ha a hasitasi vagy a zokni-szandi kombó is bejátszik.(nem akarok ezzel senkit megsérteni, de az NAGYON nem menő) A másik magyar ismertetőjel, hogy az all inclusive étteremben több púposra szedett tányért rak maga elé az aszaltra, mintha versenyezni kellene a kajáért, természetesen mindenből pakolva, amit csak talál. Ezzel nem is lenne semmi probléma, ha meg is enne mindent.

Ne értsetek félre, nem a magyar honfitársaim ellen beszélek, mert tök jó volt velük spanolni, de sajnos általánosságban nem túl jó a megítélésünk turistaként.

Mallorca partyfővárosa Magaluf elvileg még Ibizán is túltesz. Itt gyakran túltolják a bulikat a főként angol turisták. (2015)" forrásFotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Marta, 2019. 04. 17. 09:19
Meglepodtem,hogy Korfu szebb,mint Mallorca???
Egy Korfun elo ismeros szerint a sziget a legkoparabb es a gorog kormany altal legkevesbe tamogatott,fejlesztett. Mint mondta,Korfu regi fenye a multe sajnos,egyedul az ott elo emberek kedvessege ami megmaradt.


Mónika, 2018. 09. 12. 22:24
Magalufot nem ajanlom, nekem csalódás volt, a képen teljesen más ...
Az időjárás sem volt a legjobb eső szél napsütés váltakozó, de ami miatt nem tetszett az a sok szemét ...mindenhol...


Gàbor, 2018. 06. 09. 21:26
Nem szép a tàj Korfun szebb volt???Ez jó vicc, talàn a Karib tengeren talàlsz még szebb strandokat de Mallorcàn csodaszép a part.Voltam Görögorszàgban, Korfun példàul de elbújhat Halkidiki mellett... Vagy Horvàtorszàg... De Mallorca toronymagasan a legszebb... De ha nem tetszett neked meg a pàrodnak, akkor a Holland Antillàk se fognak tetszeni... Üdv:Vilàgutazó


krolik, 2016. 12. 29. 18:04
Annak a baromnak uzennek aki a magyar turistak nem jo megiteleserol vartyog,hogy bejartam egesz Europat es mindig kedvesen fogadtak mert magyar vagyok. 9 eve elek Irorszagban tudnek meselni az ir, angol, es amerikai turistakrol akik szetverik a barokat es az egesz vilag utalja oket mint a szart de elnezi mert rengeteg penzt ott hagynak. A feher zokni szandas viselet pedig angol es amerikai. Nagy kar,hogy olyan emberek irnak velemenyt a Magyarokrol akiknek semmi koze hozzank es soha nem tartozkodtak a "nagy"Nyugat Europaban egy hetnel tobbet. AKkor tudnad mennyire szarevoek,alkoholista lusta tetu nepseg csak tele vannak penzel ami messze nem az atla ember javara irhato.


Eve R, 2015. 04. 14. 11:31
Vista-utazónak:

Nyilván, mindenkinek megvan a saját egyéni véleménye a szigetről, de azt gondolom, Mallorca ettől jóval több mint amit leírt az olvasó. Semmi konkrétumot nem olvastam az írásában (pl. melyik partokon járt, miket látott, stb.) Mallorcának több mint 200 öble van... nehéz elhinnem, hogy egyet sem sikerült találni, ami szép..


Eve R, 2015. 04. 14. 11:20
"Szuper tágas, tiszta, szép homokos strandok (kedvencünk: Cala Deia)"
- ez picit félreérthető, mert Cala Deia nem homokos part, hanem ugyancsak kavicsos. De ettől még gyönyörű szép. :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA