ÚTIKRITIKA.HU / Liechtenstein


Liechtenstein

Liechsteinsteinről dióhéjban|Tetszett& Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Vadúz|Egyéb látnivalók| Történelem| Manapság| Érdekességek | Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

Kérjük, hogy a fejezetre való ráhangolódás jegyében gyakorolják családi vagy baráti körben, esetleg tükör előtt Liechsteinstein nevének kimondását: Lihtnstájn.

 

Liechtensteinről dióhéjban

A világ 6. legkisebb országa, amit Svájc és Ausztria (Voralberg) fog közre. A miniállam egy hercegség és Vaduz a fővárosának a neve. 

160 négyzetkilométer a területe, ami éppen akkora, mint Pécs városa. 12,4 kilométer széles 24,6 kilométer hosszú. (Európa 4. legkisebb országa)

Liechsteinstein lakossága 2017-ben: 38 ezer. 

Liechsteinsteinben a svájci frank a hivatalos fizetőeszköz.

Magyar állampolgárok víummentesen léphetnek be a hercegség területére.

A hercegségben a fővároson, Vaduzon kívül Schaan nevezhető jelentős városnak (picit nagyobb is a lakossága, mint a fővárosnak). A két város majdnem összenőtt.

Bár a hivatalos nyelv a német, a helyi lakosok többsége az Alemannic dialektust beszéli. Ez nagyon különbözik a szabványos némettől, és inkább hasonlít arra, ahogy a német ajkú svájciak beszélnek. A helyi emberek az országukat nem Liechsteinsteinnek hívják, hanem így: Liachtaschta.

Sok turista csupán egy fél, vagy egy egész napra látogat oda, hogy elmondhassa Liechtensteinben is járt. Kipipálva.

A hercegség kicsi területén meglepően sok, 400 kilométernyi kiváló túraösvényen lehet kirándulni. Alapvetően Liechsteinstein a természetet kedvelőknek való, mert a kulturális turizmus műfajában nem tud sokat nyújtani.

Nem közismert nálunk, de Liechsteinsteinben menő síterepek vannak, melyek közül Malibun a legjelentősebb.

.

.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A természet szépsége (sűrű zöld erdők, izgalmas sziklaszirtek stb.), kilátópontokról a csodálatos völgyek látványa, és a festői falvak

2. Jókat lehet kirándulni és a természetben bicajozni

3. Vaduz lakói nagyon barátságosak, irigylésre méltó békességben (és persze jólétben) élnek

4. Az idilli Balzers nevű település

5. Az 1600 méter magasságban lévű Malbun, ami a síszezonon kívül is kellemes hely

Nem tetszett

1. Vaduz belvárosában a sétáló övezet nem igazán izgalmas, kissé unalmasan provinciális

2. A fővárosban nincs érdemleges turista nevezetesség, főleg a hercegségi palota áll a figyelem középpontjában

Vélemények

"Ha az ember kicsit gyorsabban hajt, talán észre sem veszi, hogy Ausztria és Svájc között egy egész országon halad keresztül, amelynek neve Liechtenstein Hercegség. A világ hatodik legkisebb független állama több szempontból is fura hely: az uralkodó család osztrák, a pénz svájci, a himnusz pedig a God Save the Queen dallama német szöveggel.

Liechtenstein nagyon kicsi és nagyon gazdag. Az itteni emberek valószínűleg ritkán aggódnak a pénz miatt, a fővárosuk alpesi és falusias hangulatát azonban kénytelenek voltak feláldozni: az alacsony adók rengeteg külföldi céget vonzottak ide, amelyek aztán ronda betonkockákat emeltek a város közepén. Miután a kastély nem látogatható, a főutcát pedig az imént említett ronda irodaépületek uralják, egyedül a Städtle nevű sétálóutcán lehet kicsit turistáskodni. (2016)" forrás

Odajutás

Megállás nélküli vezetést modellezve a Budapest Vaduz közötti 896 kilométert valamivel több mint 9 óra alatt lehet megtenni. 859 kilométeren az autópálya előnyeit tudjuk élvezni.

Innsbrucktól 169 kilométerre van (kb. 2 óra 20 perc). Zürich 109 kilométerre van (1 óra 15 perc). München 255 km (3 óra 40 perc).

Szállás

Ajánlott szálláshely:

4 csillagos: Gorfion - Das Familienhotel (Triesenberg) - egy hegyi hotel

Étkezés

Vásárlás

Egyéb hasznos információk

1. Liechtenstein a bűnesetek számát illetően a világ egyik legbiztonságosabb országa. Az utolsó gyilkosság 1997-ben történt. Az egyetlen börtönben alig van fogoly. Akit 2 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélnek, azt osztrák dutyiban őrzik. Olyan jó a közbizrtonság, hogy az átlag helyi család nem is zárja be az ajtót, amikor elmegy otthonról.

Vadúz

5440 lakója van (2017-es adat).

Egyéb látnivalók

Kunstmuseum

Történelem

Kicsi ország nagy és hosszú történelemmel. Az ókorban Raetia kora római tartománynak volt a része.A római birodalom összeomlását követően alemannok vándoroltak a területre. A 8. században a néhai Raetia frank uralom alá került, a 10. században az alemann hercegségbe olvadt be. Ez idő tájt a mai Liechtenstein területét a Bregenz-i grófok kormányozták. A 14. század közepén jött létre a Vadúzi grófság. A 14. század végén a grófságot közvetlenül a német császár fennhatósága alá helyezték. Az ezt követő évtizedekben, sőt évszázadokban a kicsi terület folytonos háborúk, pusztítások elszenvedője volt. 

folyt. köv.

Manapság

A miniállam lakosságának csak a kétharmada helyi születésű. Az ,,őshonosak" roppant büszkék országukra és őseikre.

Liechsteinstein - Landtag, azaz a parlament épülete

Liechsteinstein mezőgazdaságában jelentős szerepe van a sajttermelésnek. Svájciak, osztrákok, németek látogatnak ide fogászati turistaként. A kezelések olcsóbb, mint az országaikban.

A miniállam az utóbbi évtizedekben azzal hiresült el, hogy bankjait előszeretettel használták pénzmosásra. Finomabban fogalmazva Liechsteinsteint sokan adóparadicsomnak is tekintik. Az utóbbi években a viágban és főleg Európában a bankok titoktartási szabályait megtörték, azaz a hercegség a jövőben egyre kevesebbet profitálhat abból, hogy bankjaiban sok pénzt helyeznek el ilyen-olyan érdekből, előnyszerzésből.

Érdekességek

1. Évente egyszer, az ország nemzeti ünnepén valamennyi lakost meghívják arra a fogadásra, amit a herceg ad a palotájában.

2. Üzbegisztán mellett Liechsteinstein a világ egyetlen olyan országa, amelynek szomszédai is tengerpart nélküliek.

3. Nagyon meglepő, hogy a nők csupán 1984-ben kaptak szavazati jogot.

Olvasmányos linkek

,, Az ország merőben más jellegű, mint Ausztria, sokkal modernebb, és nincs meg az a jellegzetes építészeti stílus se, mint az osztrákoknál. Szintén szembetűnő, hogy mekkora drágaság van! A pénznem a svájci frank, és mivel pénzügyileg inkább oda kötődik, az árak is közelebb állnak a svájciakhoz. Csak hogy érzékeltessem, egy kebap box (ez az értékmérőnk itt) 10 frankba!!!!! (3000 forint) került. Bécsben ez max. 4.80 euró, de olcsóbb helyeken 2.80-ért is meg lehet kapni. Magyarországon a legdrágább görög étteremben is egy hatalmas gyros tálat kapni ezért itallal és desszerttel együtt...

Vaduz tulajdonképpen a Rajna völgyében helyezkedik el, úgyhogy autóval leparkoltunk a svájci-liechtensteini határt jelentő folyónál és átsétáltunk a szomszédos országba is. :)" (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Fürstentum Liechsteinstein

Liechsteinstein - Augstenberg-hegység


Kommentek

Margó, 2018. 01. 21. 22:03
Nagyon régi vágyam,hogy eljussak ebbe az országba.Ennyire még sohasem voltam hozzá,hogy teljesüljön ez a kívánságom.Ha minden igaz márciusban kihúzhatom a "bakancslistámról"!


Gasparik Attila, 2017. 08. 18. 21:10
Egyszer szeretnék ide elutazni, nagyon jó helynek tűnik.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS