ÚTIKRITIKA.HU / Kirgizisztán


Kirgizisztán

Kirgizisztán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kirgizisztán dióhéjban

 • Kirgizisztán területe: 198 ezer négyzetkilométer. Az ország határos Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal, Kazahsztánnal és Kínával. Kirgizisztán lakossága: 6 millió (2017-es becslés).
 • Az ország fővárosa: Bishkek. A kirgiz főváros 4289 kilométerre van Budapesttől.
 • A magyar állampolgároknak nem kell vízum, ha 60 napnál nem terveznek több időt turistáskodni Kirgizisztánban.
 • A magyar állampolgárok mentesültek a kirgiz belügyi hatóságoknál történő regisztrációs kötelezettség alól. Az utazás előtt nem árt Kirgizisztán bécsi nagykövetségén tájékozódni az aktuális idegenrendészeti szabályokról.
 • Kirgizisztánnak nincs tengerpartja.
 • Kirgizisztán lakosságának nagy többsége (75%) szunnita muzulmán hitű. Két hivatalos nyelv van: az orosz és a kirgiz.
 • Kirgizisztánban jó a közbiztonság.
 • Időeltolódás: Télen +5 óra, tavasztól-őszig +4 óra.
 • Kirgizisztán klímája száraz, kontinentális. A hegyvidékek kemény klímája miatt a turistaszezon rövid időszakra behatárolt. Nyáron, júliusban, augusztusban nagy a hőség, de a helyi programok szempontjából mégis ez a legideálisabb időzítés. Ráadásul nyáron rendezik a nagy vásárokat (bazárokat), ami igazán érdekes élmény.
 • Kirgizisztán eléggé fejletlen ország, de hegyvidékeinek tájképei csodásak, a természet szűz, a kirgiz emberek roppant vendégszeretők. A közép-ázsiai országban hatalmas erdők vannak, többük tele diófákkal. Az Inylchek gleccser a világ egyik legnagyobb gleccsere. Az ország kb. 70 százaléka hegyvidék.
 • Kirgizisztán hivatalos pénzegysége a kyrgyzistani som (KGS)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hogy Bishkekben, a fővárosban milyen sok a zöldterület, a széles sugárutak pereme mennyire szépen fásított
 2. A kirándulások a a szurdokokban, megismerni a hegyes vidékek sajátos növényvilágát
 3. Megnézni a nomád életmódot, avagy annak turistás célú demonstrálását
 4. Nem volt ellenemre hozzászokni a rengeteg teaiváshoz, mivel a kirgizek folyton teáznak, szinte a vizet helyettesíti számukra
 5. Tanulni sokat a hajdani kereskedelmi Selyem-út történeteiről és látni nyomait kirgiz földön
 6. Derülni azon, hogy a som nevű bankójuknak van 3-as címlete is
 7. Osh városban Közép-Ázsia leghatalmasabb szabadtéri piaca, és Selyem-utas múlt emlékei
 8. Az Iszik köl, egy csodásan csillogó, hatalmas tó a Ten San hegyvonulataival a háttérben
 9. Az Ala Archa nemzeti parkban a lovas kirándulás
 10. A Tash Rabat karavánszeráj, mert misztikus és szokatlan elhelyezkedésű 

Nem tetszett

 1. A városokban az úttestek és a járdák tele vannak kátyúkkal, fedetlen csatornákkal, akadályokkal
 2. A leghíresebb itókájuk a kumisz (erjesztett kancatej), ami lótej, na az nagyon nem ízlett nekem (borzasztó!)
 3. A városokban (Biskekben is) este nagyon gyér az utcai közvilágítás
 4. Az emberekkel beszélgetve kiderült, hogy mennyire nagy a korrupció és milyen mélyek a nemzetiségi ellentétek
 5. A kajálási lehetőségekben túlreprezentált az általam nem igazán kedvelt birkahús
 6. A turista türelmességet sokszor próbára teszik a kirgiz hétköznapok (a közlekedés lassúsága, a bürokrácia, az elmaradottság); kényelmes, finnyás emberek ne utazzanak oda
 7. A kirgizek vendégszeretete néha már-már tolakodó, sokszor kellett udvariasságból vodkát vedelni
 8. Amikor egy hegyi faluban családnál vendégeskedve az előételnél a nagy tálon egy kecskefej virított (mondjuk nem gerjesztett étvágyra)
 9. Angolul kevesen beszélnek, szükség van némi orosz nyelvtudásra
 10. Biskekben nincs sok érdemleges turista nevezetesség

Vélemények

"Aki arra adja a fejét, hogy Kirgizisztánba menjen...az akkor tesz jót igazán magával ha a vidéki részeket látogatja meg, és elsősorban a tájra, meg a hagyományos életmódra kíváncsi. Aki az ilyesmihez vonzódik annak Kirgizisztán valóságos paradicsom. Már a Bishkek körüli hegyekkel elkezdődik ez. Számomra valahogy mindig lenyűgöző egy olyan hely, amelyik fölött egész közel hegy vagy hegyek magasodnak. Van Bishkeknek néhány városszéli utcája, ahonnan ezek a hegyek olyan közelről látszódnak, hogy azt gondolod pár száz méter múlva egyszerűen nekimész. Valami különös erő van az ilyen helyekben és ha tiszta az idő...nincs köd, szmog, vagy nincsenek felhők akkor ez a város fölé magasodó hófödte hegylánc egyenesen ijesztő. Mintha egy nagy elefánt nézne be az ablakon. (2008)" forrás

Olvasmányos linkek

"Kirgizisztán legfontosabb üdülőhelye egy 600 méter mély tó, az Isszik Kul, korábban itt végezték ki a szovjet flotta tengeralattjáró-kísérleteit. A kalandvágyóbbaknak mindenképpen érdemes leutazni a Fergana-völgybe és meglátogatni Osh városát. A város főterén a világon egyedülállóan egy háromemeletes jurta található. A város fölé egy Gellért-hegy magasságú hegy magaslik, amelyet a helyiek szent hegyként tisztelnek. A hegy tetején különös rituáléknak lehetünk tanúi, egy síkos sziklán lecsúszkálva gyógyulásban reménykednek az idezarándoklók. Osh kormányzati negyedét még mindig egy gigantikus Lenin-szobor uralja. Az Osh–Biskek repülőút is külön élmény, alig pár száz méterre suhan el az öreg, kétmotoros repülőgép az 7000 méteres csúcsok között. Beszálláskor a stewardess katonásan, olyan szovjet módon engedi be az utasokat a gépbe, jelen sorok íróját négyszer cseszték le a nem elég feszes sorban állás miatt. A vadász-horgász turizmus elég fejlett Kirgizisztánban, és jóval olcsóbb, mint az orosz vagy mongol árazás. A vízumot minden további nélkül meg lehet csináltatni a reptéren. Orosz és török légitársaságok üzemeltetnek nemzetközi járatokat Európából a fővárosba. Az ország jelenleg békés, nem kell tartani semmi atrocitástól. Orosz nyelven mindenütt könnyű elboldogulni. Ha saslikot rendelünk egy étteremben, mindenképpen külön kérjük hozzá a köretet és a kenyeret, mert könnyen úgy járhatunk, hogy a puszta sült húst hozzák ki a tányéron. Ha kérdezik, milyen származásúak vagyunk, érdemes azt mondani, hogy kipcsák, ebből a népcsoportból váltak ki a kunok ősei. (2013)" forrás


"A fővárosban világvárosi szinten minden kapható – életem legfinomabb t-bone steakjét itt sikerült elfogyasztanom Joe bácsi ausztrál húsipari vállalkozó hentesboltja melletti kisvendéglőjében – de ha például elzarándokolunk vidékre, vagy akár a főváros egyik nevezetességébe, az Osh bazárba, amely a térség legnagyobb piaca, nem hogy azt érezzük, hogy megállt az idő, hanem mintha olyan időutazásban vennénk részt, ami a szocialista időszak előtti múltba vezetne vissza. (2013)" forrás


"Kirgizisztán gyönyörű ország! Már a fővárosból is látszanak a havas négyezres hegycsúcsok. Az ország területének közel 70% hegyvidék. Hogy mit is jelent ez tulajdonképpen? Az országban 3 hétezer méter körüli csúcs található, (Lenin 7134m, Pobeda 7439m, Khan Tengri 6995m) melyek hegymászóengedély nélkül teljesíthetőek. Szükség van ugyan egy engedélyre a határ megközelítéséhez (mindhárom csúcs országhatárokon fekszik), ez azonban mindössze 30-50 Euróba kerül. Rendelkezik huszonhárom 6000 méternél magasabb, nyolcvan 5000 méternél magasabb, és ki tudja hány 4000 méter körüli csúccsal. Aki hegyet akar mászni, főleg megmászatlan csúcsokat, Kirgizisztánban a helye!

Az Iszik-köl tó a világ második legnagyobb magashegyi tava (a Titicaca után), nevének jelentése Forró-tó, mert télen sem fagy be a vize, aminek a legnagyobb mélysége 600 m körül van. Kristálytiszta hegyi patakok, zöld dombok mindenfelé, amerre a szem ellát. És sajnos szemét, ameddig a szem ellát. Csak fent a hegyekben, messze az embertömegtől, ott találni tiszta természetet. Mindenhol eldobált vodkás és sörös üvegek, kosz, rendetlenség.

Az egész országban irtó nagy a kupleráj. A patakokba beleállnak a kocsival, úgy mossák le, a szemetet kihajítják a kocsiablakon. A szemétszállítás, csak a nagyobb városokban megoldott. Nagyon sok család állít jurtát a nyárra, és a hideg beálltáig a hegyekben vannak. Lovat, tehenet, juhot tartanak, a tejet tejtermékekhez dolgozzák fel. A juhot a húsért tartják, leggyakoribb a kövér farkú juh. A lótejből készítik a tejtermékeket; kurutot (Kiszárított túrógolyócskák. Elég csípős íze van, de ízlett nekünk.), tejszínt, kumiszt (Erjesztett tej. Nagyon savanyú és füstös utóíze van. A kirgizek állításuk szerint ettől bírják a kemény munkát. Ők "kömöznek" ejtik.).

Sokan turisztikai célokra is állítanak jurtát, a sajátjuk mellé, (ez sokszor díszesebb) ahol a turistákat szállásolják el. A hegyeken átvezető főutak mellett gombamód állnak a jurták, mindenki tejterméket árul, a lovak pedig szabadon bóklásznak a zöld réteken (és az út közepén). A városaik nem mondhatók szépnek, elég rendezetlenek, koszosak és szemetesek. Biskekben járva sokszor volt az az érzésünk, hogy nem is egy fővárosban vagyunk, hanem egy nagy faluban. A központja persze városias, több sávos utakkal, jelzőlámpákkal és panelházakkal. Sok mecsetet láttunk, de sokkal visszafogottabbak, egyszerűbbek, mint amiket utunk során eddig megszoktunk. Kirgizisztán remek célpontja lehet a hegyek, a természet szerelmeseinek. Lovas- és gyalogtúrázni egyaránt lélegzetelállító helyeken lehet. Érdekes időutazásban lehet része az országba látogatóknak. Sajnos nagyon elszomorító látni, hogy a fő bevételi forrását az országnak, a természetet, egyáltalán nem próbálják meg megóvni a helyiek. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

A bűvös kirgiz sityak bódító varázsereje

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2017. 09. 24. 14:53
Útszéli kritika:
http://fikatours.blogspot.hu/2017/06/tanulmanyuton-isztaniaban.html


attila nagy, 2016. 10. 22. 17:55
A kirgizek vendégszeretete a pénzre és a turista lehúzására irányul, tisztelet a kivételnek, Tadzsikisztán tisztább, biztonságosabb, és kevesebb a simlis alak!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS