Kuba

Kuba dióhéjban | Milyen Kuba? | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Meghalt a Fidel Castro. A mondás szerint ,,halottakról jót vagy semmit". Mi a semmit választottuk.

Kuba dióhéjban

 • Kuba szigetállam a Karibi-térségben. 110 861 négyzetkilométer területű, tehát nagyobb Magyarországnál. Kb. 11,2 milliós a lakosság. Kuba fővárosa Havanna (2,1 millió lakos).
 • Az ország hosszúkás formájából adódóan nagyok a távolságok: 1250 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 191 km, legkisebb 31 km.
 • Magyar állampolgároknak turista célú utazáshoz kubai vízumot kell beszerezni. A vízum szerepét betöltő turista kártya maximum 30 napos kubai tartózkodást tesz lehetővé. A turista kártya 20 dollárba vagy 17 euróba kerül. Kubai vízum egyszerű elintézése. Vista, vizum@vista.hu, 429-99-99 vagy 429-99-08
 • Kubába időjárás tekintetében az ideális utazási időzítés: február és április között. Az október és április közötti időszak Kubában télnek számít. Ilyenkor nincs sok csapadék és helyi viszonylatban hűvös az idő, a hazai télből elmenekülő magyar turistának azonban pompás meleg van. Nyáron (már májustól kezdve) Kubában elég sok az eső.
 • Kubában elég jó a közbiztonság, elfogadhatóak az egészségi, higiéniai viszonyok.
 • A Kubából történő elutazáskor a repülőtéren 25 kubai pesot (kb. 6 ezer forint) kell fizetni kilépési illetékként, mégpedig kizárólag készpénzben. Ezt az illetéket nem lehet más pénznemben kifizetni, csak kubai pesoban.

Varadero

Milyen Kuba?

Kuba az egzotikus utazások választékában igazi ínyenc darab, és a karibi szigetország bizonyosan nem hagyja hidegen a látogatót, méghozzá két értelemben is. Bár a kubaiak képesek hidegnek találni a telüket, a magyar bizton számíthat a tenger élvezetén kívül a melegre is. Más értelemben Kuba „nem hagyja hidegen” a turistát, mert jellemzően mindenféle érzelmeket vált ki, azaz olyan utazási célpont, amely érzelmileg, értelmileg magával ragadja az embert.

Talán jellemzőnek mondható az, hogy a Kubába látogató magyarok nagyon különbözően „emésztik meg” az ott látottakat. Vannak jócskán olyanok, akik szerint nem lehet kellemesen nyaralni, programozni egy ilyen szegényes, akadozva működő, hiánygazdaságos országban. Vannak olyanok, akik jól érzik magukat Kubában annak ellenére, hogy a szolgáltatások, az ország járás vonatkozásában érzékelik a defekteket. A többség képes helyén kezelni a mai Kuba realitásait és óriási, életre szóló élményként élik át ennek a történelmi, természeti téren roppant gazdag ország meglátogatását. A legtöbb turistára mély benyomást tesz a kubai emberek életigenlő, strapabíró, rokonszenves mentalitása.

Kuba a nagyon egyedi jelenkori sajátosságai miatt olyan turistacélpont, amelynek esetében nagyon fontos és hasznos az utazásra való alapos felkészülés. A turisták többsége helyben sok mindent azért nem tud értelmesen feldolgozni, mert nem kellően informálva érkezik meg. Valójában semmi ok az aggodalomra, mert Kuba a körülményeihez képest egész rutinosan, profin menedzseli az idegenforgalmat, és minden alapvető feltétel adott ahhoz, hogy a látogató jól érezze magát. Az úti kritikus a maga lényegre törő, tárgyilagos, laza műfajával segíteni próbál azoknak a magyaroknak, akik kubai utazást fontolgatnak, vagy már elő is készítenek!

Bevezetőnek felsorolunk (fontossági sorrend nélkül) néhány alapvető tanácsot, amit megfontolásra ajánlunk:

 1. Túl messze van és túl drága Kuba ahhoz, hogy kizárólag egy tengerparti nyaralásra odautazzunk. Kuba annyira különleges, fantasztikus ország, hogy vaskos hiba ott lenni és nem felfedezni valamit belőle. Ha a nyaralás annyira fontos is valakinek, legalább két-három napos havannai látogatást passzírozzon bele az útitervbe. Havanna ugyanis szenzációs.
 2. A kint tartózkodás nagyobbik részében érdemes országot látni, azaz Havannán és a tengerparti üdülésen kívül máshová ide elutazni.
 3. A tengerparti nyaralás szempontjából nem szabad csak Varaderoban gondolkodni. Kétségtelenül ez a legnagyobb szabású nyaraló város, ám van bőven e műfajban más érdekes hely is.
 4. Több élmény éri a Kubába látogatót, ha hajlandó nem előkelő idegenként mozogni a helyiek közegében. Nagy élmény tanulmányozni a helyiek életritmusát.
 5. Nagyon tanácsos valami alapszinten előre tájékozódni a mai kubai valóságról, az ország legújabb kori történelméről, egyedi problémáiról, mert különben túlságosan leegyszerűsített, félrevezető szemüvegen keresztül látja a látogató az ottani hétköznapokat és a turisták kiszolgálásának hiányosságait. Az értelmes turista képessé teszi magát arra, hogy a problémákat, sajátosságokat, a helyi életkörülményeket az ottani speciális viszonylatok alapján ítélje meg! Fontos, hogy Kubát NE Magyarországhoz hasonlítsuk, amit sok utazó megtesz. Ez az ország egy harmadik világbeli ország, ez nagyon fontos Kuba megértésénél.
 6. Érdemes a helyi viszonylatokat jól ismerő, spanyolul is tudó kísérővel megtenni a felfedezések egy részét, mert ez sok segítséget jelent a Kuba elnevezésű élmény maximalizálásához.
 7. Jó szándékkal ajánljuk, hogy olvassa el honlapunk fejezeteit, mert sok olyan hasznos információt, tanácsot írtunk le, ami jelentős támaszt nyújthat a tartalmi és lelki felkészülésben Kubához.
 8. Ajánljuk, hogy olvasgassa végig a honlap különböző fejezeteinél található egyéni utazói véleményeket, mert legalább olyan hasznosak, mint a törzsszövegeink.

Reméljük, hogy a honlap tárgyilagos, a kereskedelmi érdekek által nem manipulált tartalma miatt az olvasó bizalommal fordul hozzánk magának az utazásnak a kivitelezésében is. Az utikritika@utikritika.hu e-mail címen lehet bármiről kérdezni (speciális kérdések, repülőjegy, hotelfoglalás, magyar nyelvű helyi programok, körutazások, utasbiztosítás stb.)!

Amennyiben kubai utazását szakértővel szeretné megszerveztetni, akkor forduljon Kuba-specialistához:  Kovács Maya

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A karibi térségben turisztikai látnivalókban, karakteres élmények átélése szempontjából a legtartalmasabb sziget
 2. A kubai emberek ritmusérzéke, életigenlése, lazasága
 3. Havanna régi részeinek lepukkant utcáiban a hétköznapi életjelenetek
 4. A lakás éttermek
 5. A Vinales völgye, körülnézés szekéren
 6. Cayo Largo szigeten a Playa Sirena és a Playa Paraiso strandok
 7. Az élő zenés helyeken a zseniális. vérbeli muzsikusok
 8. Trinidad, úgy egészében
 9. A Parque Nacional Ciénaga Zapata élővilága
 10. Baracoa tropikus mesevilága

Nem tetszett

 1. Sajnálni kellett a jobb sorsra érdemes kubaiakat
 2. Nem lehet finomakat enni, a kubai konyha nem nagy szám, a hamburgerük pocsék
 3. Varadero régebben élvezetesebb volt, ma már elég nagyüzemi
 4. A sok, érdekből haverkodó utcai fazon
 5. A Tropicana nem az ízlésemnek való, az ár-érték arány kérdőjeles
 6. Az utcán vásárolt illegális szivar közepes minősége
 7. A közbiztonsági helyzet Havanna egyes részein nem megnyugtató
 8. A tengervízben a medúzák miatti aggodalom (úgy néz ki mint egy felfújt kék koton)
 9. A bérelhető robogók vacak műszaki állapota
 10. A nap sunyin és veszélyesen erős sugarai miatti leégés

Vélemények

"Eddig 5 alkalommal jártam Kubában csoporttal és mindig nagy siker volt. Az ország hangulata, a zene, az életöröm, Varadero szép strandjai és az all-inclusive ellátás kellett ehhez. Nálam biztosan a 10 legkedvesebb úti cél között szerepel." (Ági, 2012)


"Szervezett, csoportos úton voltunk Kubában. Volt két középkorú magyar útitársunk, akik folyamatosan lefitymáló megjegyzéseket tettek a kubaiak szegénységére, meg egyes utcák rendetlenségére, a házak lepukkantságára. Ki voltunk akadva azon, ahogy előadták a felsőbbrendű, gazdagabb országból jött menő turista szerepét. Gondoltam, jó lenne, ha ezek a nagyképű egyének hallanák, értenék, hogy miként kommentálja egy svéd vagy egy német turista Budapesten a metrószerelvényeink borzasztó, gusztustalan állapotát. Nekünk magyaroknak igazán lehetne több beleérző képességünk, ha egy olyan országba látogatunk, amelynek a dolgai sok tekintetben nem alakultak szerencsésen. Nem Svájcból jöttünk, ahogy Kuba hasonlítható egy nyomorba süllyedt fekete-afrikai országhoz. Kubában próbálkoztak, próbálkoznak egy igazságosabbnak hitt társadalom létrehozásával, megtartásával, oszt ebből összejöttek jó eredmények is, meg komolyabb problémák is. Ilyesmi téren igazán lehetnek nekünk az ismereteinkben hasonló történelmi helyzetek Európa keleti térségében." (2011)


"A kubai emberek az anyagi javak vonatkozásában bizony szegényesen élnek, de a felületes tapasztalataim szerint boldogoknak és büszkéknek tűnnek. Segítőkész emberek és egyszerűen jól éreztem magam a társaságukban, a taxisokat meg a kunyerálókat leszámítva." (2011)

Havannai edzőterem

"10 napot töltöttünk Kubában és egyáltalán nem állítom, hogy megismertem az országot, pedig nem csak Havannában és Varaderoban voltunk, hanem még másik három városban is. Nagy szerencsém, hogy picit tudok spanyolul és így a legegyszerűbb módon, de sikerült valamicskét beszélgetnem kubaiakkal. Sok helyen jártam a világon, de kevés helyen találtam ennyire barátságos embereket. Rendben, Thaiföldön, Kambodzsában nagyon mosolygósak az emberek, de alapvetően zárkózottak a külföldiek irányában. A kubaiak viszont teljes természetességgel voltak közvetlenek hozzánk. Még az sem zavart engem túlságosan, hogy a haverkodásnak a másik oldalról gyakran volt valami üzletelési vagy szimpla kunyerálási hátsó szándéka is. Egyszer sem fordult elő, hogy az üzletelési ajánlkozás elutasításakor valaki anyázott volna. Ami meglepett, hogy hiába alacsony ott az életszínvonal, a külföldi turistának összességében egyáltalán nem jön ki olcsó mulatságnak Kuba." (2012)


"Az egész kubai utazásunk kedvenc állomása Trinidad volt. Ez a kisváros a kis házaival, utcajeleneteivel pont olyan volt, amit Kubáról elképzeltünk. Roppant karakteres hely, talán azért is, mert vegyesen vannak teljesen rendbe hozott, és csaknem széteső házak egyaránt. Izgalmas, imádni való város, tán 60 ezres lakossággal. Megnéztünk egy salsa iskolát és este kimentünk a főtérre meghallgatni az ingyenes koncertet. Furcsa volt nekünk a helyiek hétköznapi élete. Itt-ott boltoknál, pizza sütőknél hosszabb sorok álltak mindaddig, amíg ki nem fogyott az áru, vagy az alapanyag. Több bolt egyszerűen bezár, amikor már nincs mi eladnia." (2012)

"Aki kubai utazásra akar hangolódni, annak ajánlom a Quimby számát, a Cuba Lunatica-t. A refrénben spanyolul énekli a Kiss Tibi, hogy: Az én Kubám bolondos Kuba. Úgy szeretlek, amilyen vagy én Kubám (así te quiero como eres Cuba mia). Eszembe jutott a dal, amikor Havannában egy nem turistás utcában láttam, ahogy a földre rakott nagy rádióból nyomatta a zenét magának egy rozzant ház előtt két család. Tök jó, hogy mennyire tele van az életük ritmussal, zenével. Majdnem beálltam közéjük riszálni a fenekem, de nem akartam égetni magam azzal, hogy vacak a ritmusérzékem." (Peti, 2012)


"Varadero turista "skanzen" a kubaiak ott csak dolgoznak. Ha csak ott vagyunk, nem ismerjük meg az országot. Menjünk több helyre, minden város más. Havanna óvárosa csodálatos, templomaival, palotáival, még kevésbé felújított állapotban is a régmúltba visz minket. Havannában feltétlenül menjünk el Hemingway törzshelyére a Bodequita del Medio étterem- bárba, ahol a híres író iszogatta a mojitot és a daiquirit. Széke a plafonon lóg, hogy ne minden turista arra próbáljon ülni. Kitűnő konyhája és nagyon népszerű. Elég drága de egy italt ki tudunk fizetni. Ha már Hemingway látogassunk el az utolsó házába haláláig 1961-ig lakott Havannától 17 km-re. San Francisco de Paula, belépő kb. 3 dollár. Este okvetlenül sétáljunk a híres Malecón parti sétányon, felejthetetlen hangulat és élmény.

Vásárolni csak külföldieknek fenntartott boltban, de a Palacio de Artesania-ban kitűnő iparművészeti cikkek és ízléses emléktárgyak. Mindenki hallott a híres mulatóról, a Tropicanaról, érdemes elmenni, megnézni a revüt. Szállodából szervezik és busszal visznek oda. Okvetlenül menjünk el Trinadad-ba, ahol megismerhetjük a gyarmati építkezést, múzeumváros, csodaszép. Cienfuegos, Kuba legnagyobb cukorkikötője, a castroi szocializmus városa. Santiago de Cuba, forradalom bölcsője Moncada laktanyával, karibi kisváros. Itt nézhetünk az Aquariumban vércápákat és krokodilokat. Nem igazán éri meg. Feltétlenül kóstoljuk meg a cucurucho-t, pálmalevélen kínálják kókuszdióval tejjel, vaníliával és nádcukorral készült édességet. Finom, de nagyon édes. A hivatalos nyelv a spanyol, elég furcsa kiejtéssel és nagyon gyorsan beszélnek, nagyon oda kell figyelni. A turistahelyeken kicsit beszélnek franciául, angolul. Néhány szót érdemes megtanulni.(köszönés, kérem stb.)" (Kati, 2011)


"Életünk egyik legjobb nyaralása volt. És nem azért, mert most először utaztunk el a gyerekek nélkül.... Kuba fantasztikus hely, mindenkinek csak ajánlani tudom. Elképesztően színes, izgalmas ország, ahol olyan kulturális hatás éri az európai embert, amit sehol máshol nem tud megtapasztalni. S nem mellékesen, egy igazi időutazás, ami semmihez sem hasonlítható. Akár az épületeket, akár az oldtimer autókat vagy az embereket veszem alapul.

Nagyon-nagyon köszönöm a Vista (Szilvi&Zsuzska) fantasztikus szervező munkáját, megérte a sok közös bíbelődés a részleteken, mert így, együtt, tökéletes volt az összhatás. Külön dicséret a két kinti idegenvezetőért, fantasztikus emberek mindketten. Heidi elképesztő tudással rendelkezik, nagyon sokat tanultunk tőle történelem és kultúra területén, nem mellékesen, kijött elénk személyesen a reptérre, s egészen a szállodáig kísért, pedig ez nem volt megbeszélve. Alen pedig egy nagyon felkészült, intelligens, ugyanakkor kellőképpen laza srác, akivel nagyon sokat tudtunk beszélgetni a közös utazás során az országról, az emberekről, a politikai helyzetről.

A szálloda mindkét helyen tökéletes volt. Havannában az Iberostar Parque Central csodás service-szel járt együtt (szerintem a legjobb reggeliző hely a városban ott van), a varaderoi hotelünk (Blau Privilege Cayo Libertad) fekvése káprázatos volt, ahogy a junior suite lakosztályunk is. Itt talán az étterem volt gyengébb, de ez legyen a legnagyobb problémánk. Nagyon jól sikerült a katamarános kirándulásunk, még delfinekkel is fürödtünk. Összességében nagyon hálás vagyok a segítségetekért, Zsuzsa is egyik ámulatból esett a másikba, így azt gondolom, igazán méltó módon ünnepelhettünk." (Attila levele a Vista MOM Park irodavezetőjének, Zsuzskának, 2012)


"Az utazásunk lényege a kisvárosok és általában Kuba megismerése volt. Mindenkinek ajánlom hogy ha Kubába megy ne maradjon csak a tengerparton és Havannában. A Varederó-i nyaralás nem volt élvezetes, a település bezártsága abban nyilvánult meg, hogy a rossz idő miatt nem lehetett mással kiváltani a vizes programokat, nem lehetett elmenni mást csinálni, egy félszigeti""városi"" séta viszont mint lehetőség megvolt. A szállodai esti show színvonala inkább csak vonal volt, pedig kifejezetten Valentin-napi műsornak szánták. KIEMELEM: Az idegenvezetőnk HEIDI néven ismert a magyar turisták között. Csak felsőfokon beszélhetünk a munkájáról és az emberi hozzáállásáról. Hihetetlen tudással rendelkező fantasztikus hölgy. Az általa elmondott helyzetképet nagyon jól illesztettük a látványhoz. A Tropicana Show műsora egyedülálló, feltétlenül el kell menni, enélkül a kubai út nem teljes. Maradandó élmény, aki teheti, ne mulassza el megérezni ezt a hangulatot. Ha igaz, hogy a Castro-család a most megnyert 5 éves irányítás után nem fog a politikában maradni, akkor az Egyesült Államok embargója megszűnhet, akkor már nem lehet ugyanezt megtapasztalni." (Vista-ügyfél, 2013)


"Kubába akkor menj, ha kötélből vannak az idegeid, és kiváló a humorérzéked. Ezek hiányában nehéz kezelni azt az abszurd, macerás és kimerítő élményt, amit Kuba jelent. A létező, de már évtizedek óta megfeneklett szocializmus közepén mojitózni remek szórakozás, a nyomorult kubaiak szegénységére rácsodálkozni (és lépten-nyomon visszautasítani őket, amint némi aprópénzért cserébe rumot, szivart, a Dos Gardenias című számot vagy a saját unokahúgukat próbálják áruba bocsátani) viszont már kevésbé az. Értelemszerűen, ha mindez nem zavar, sőt szeretnél napi egy liter rumot meginni annyiért, amibe Pesten egyetlen koktél kerül, illetve gyorsan, és némi készpénzt sem sajnálva ismerkednél készséges nőkkel, akkor Kuba a legjobb opció. Bejártam Latin-Amerika nagy részét és a legbarátságosabb embereket Kubában találtam. Sajnos azonban a velük folytatott beszélgetés előbb-utóbb oda fut ki, hogy "Kérlek adj egy dollárt." (clandestino.blog, 2012)

"Kuba egy egyedülálló hangulatú ország. Az emberek nyitottak, érdeklődők, barátságosak. (Itt megjegyeznénk, egyetlen negatívumként, hogy olykor nem teljesen érdekmentesen. Ez a jelenség azonban inkább csak a forgalmas turistaközpontok környékén tapasztalható.) Elzártsága miatt, sajátos kulturális értékekkel rendelkezik. Egy időkapszula, ahol kezd egymásnak feszülni a megőrzött múlt és a változó jelen. Nem egy könnyen emészthető ország, tapasztalataink szerint viszont annál tartósabb, mélyebb élményt nyújt miután az emlékek letisztulnak. A természeti értékei szintén az elzártságának köszönheti sokszínűségét." (Vista-utazó, 2013)


"A pénzváltással kapcsolatban azt tudtam meg, hogy az amerikai dollárt rosszul váltják, az amerikai-kubai rossz kapcsolat miatt. Ezért inkább eurót vagy kanadai dollárt kell vinni, melyet a helyi, Peso Convertible –re kell váltani. Két féle valutájuk van: az előbbit a turisták használják: CUC, a kuba peso pedig (CUP), a kubai emberek fizetőeszköze, a fizetésüket is ebben a pénznemben és élelmiszerjegyben kapják. Én szerettem volna utóbbit is váltani, de turistának nem lehet. (Ma kb. 223.-Ft. = 1 CUC.) Viszonyítás, illetve költőpénzszámítás megkönnyítésének okán: pl. 1L rum kb. 10.-CUC, egy katamarános kirándulás 95 CUC/fő, egy borravaló kb. 1-5.-CUC, egy sör kb. 1-2.-CUC. Mi kb. 200 ezer forintot költöttünk: három kiránduláson vettünk részt, illetve hoztunk helyi hangszereket, kubai CD- lemezeket, szivart és rumot.

A havannai szállodában, - ahová első nap megérkeztünk-, csak pár napot töltöttünk. Itt a lift nem működött, de a szobánk rendben volt. A takarítónő - egy kis borravaló reményében -, még verset (vagy hasonlót) is írt nekünk. A havannai városnézés és kocsikázás természetesen „kötelező eleme” a kubai nyaralásnak. A városnézés közben jól éreztük magunkat: idegenvezetőnkkel, Attilával meglátogattuk a rum múzeumot, a Bacardi-házat, a tengerparti erődöket, a híres bárokat, a főtereket és a fő utcát, az óvárost, pár katedrálist, majd egy vendéglőben ebédeltünk és táncoltunk kubai élő zenére. Este pedig a Tropicana Club vendégei voltunk. A belépő pontos árára nem emlékszem, de azt tudom, hogy 100.-CUC/fő felett volt az ára. Ennek ellenére ezt az élményt sem szabad kihagynunk, ha Havannában járunk. A szép kubai táncos lányok és fiúk egyszerre több színpadon rázzák, színes ruháikban, fejdíszeikben nagyon látványos show elemekkel kápráztatnak. Az árban benne foglaltatik asztalonként egy üveg rum, melynek iszogatásával teljes az élmény. (Én egy cohiba szivarkával halmoztam tovább az élvezeteket.)

Másnap reggel, a kb. 140 km-re található, varaderoi Aguas Azules szállodába utaztunk át. Ez a szálloda sok épületből álló, több medencés, saját tengerparttal rendelkező komplexum. Itt sem működött a lift, de mire hazaértünk már izomlázunk sem volt… A szállodába történő beköltözés előtt még azért volt egy kis közjáték az adminisztrációval, de megoldódott, mert épp kéznél volt a magyar idegenvezetőnk Tamás. Ez a szállodai szoba is rendben volt, tiszta volt és minden nap takarították. Az all-inclusive ellátás kifogástalan volt, minden tekintetben. A szilveszteri vacsora is kiváló volt, svédasztalon legalább százféle ételt-italt kínáltak. Minden este 10 órakor, zenés előadás is szórakoztatja a vendégeket, azonban mi, a 6 órás időeltolódás és a kirándulások okozta fáradság okán, ezeket a koncerteket általában már nem bírtuk kivárni.

A gyönyörű Disznó-öbölbeli kirándulásunkat, az aranyos és közvetlen Beatriz Casas Diaz idegenvezetővel tettük meg. Itt sznorkeleztünk a gyönyörű korallok és színes halacskák között. Majd söröztünk, koktéloztunk. Itt készítettem a kedvenc képemet: a gyönyörű kék vizű Disznó-öböl a háttérben, egy pálmafa alatt a pázsiton ló legel, tőle balra egy Lada áll ugyancsak pálmafák alatt. Ezen kirándulás során látunk még egy indián falut is, melyet a teljesen kiirtott őslakosok emlékére állítottak. Itt „levették rólunk a rontást”, majd az ősi indián mesterségekről szóló tanösvényen vezettek körbe, aztán sült krokodil hússal kínáltak. A faluba motorcsónakkal érkeztünk egy szép vízi ösvényen, majd így is távoztunk. Ellátogattunk, egy kubai család otthonába. Puritán módon élnek, de boldogan. Az általunk meglátogatott család háziállata, nagy meglepetésünkre egy leguán volt, akit a fal mellé kötöttek a szobában. Láttunk aztán még, sokkal több hüllőt is egy krokodilfarmon. Több ezer krokodil volt korcsoportok szerint elkülönítve. A párom meg is fogott egyet, persze előtte a száját bekötötték. (Mármint a krokodilét...)

A következő kirándulásunk során, a Cayo Blanco nevű szigetre látogattunk, ahová egy katamaránnal érkeztünk. Ez idegenvezető nélküli kirándulás volt. A szigetnek szinte érintetlen, gyönyörű fehér homokos partja van pálmafákkal. A szigeten található nyitott faépületben szolgálták fel az ebédet, ahol szintén kubai zenekar játszott. Pár órát töltöttünk a szigeten, majd délután érkeztünk vissza a katamaránnal a kikötőbe, a hajón igazi latin party volt; szólt a zene, folyt a sör és a koktél, lehetett napozni és táncolni.

Utolsó napunkon a varaderoi Plaza America nevű bevásárló helyre mentünk el, ahol szivart, rumot, kubai hangszereket, ruhát és egyéb ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Ez kb. olyan, mint nálunk egy kisebb bevásárlóközpont. Mint a rövid nyaralásoknak általában, ennek is gyorsan eljött a vége. Párommal mindketten úgy éreztük, hogy egy hét nagyon kevés Kubában. Ízelítőnek mindenesetre elég volt, de szívesen térnénk vissza mindketten, akár hosszabb időre is. Akit érdekel; hogy miért van Che Guevara kultusz Kubában?, miért nem stresszel a kubai ember?, hogyan gondoskodik az állam a polgárairól?, miért nincs koldus, hajléktalan vagy munkanélküli?, hogyan lehet teljesen ingyenes a jó minőségű egészségügy és az oktatás?, miért kapnak a dolgozók napi háromszori étkezést az államtól?, miért nem tartozik senki banknak vagy szolgáltatónak?, az járjon utána…

A visszaút nem terv szerint alakult. Már a kubai felszállás sem sikerült időben, így kb. 1 órás késéssel érkeztünk Párizsba, ahol a kubai repülőtéren vásárolt Reserva rumot elvette a francia ellenőr. A szivart beengedte, de a rumot nem. Erre figyelni kell, a kézipoggyászban nem lehet rum, még a kubai repülőtéren vásárolt és matricás lezárt zacskós sem, mert elveszik. Kubából nem jöhet be, ez volt a válasz. A szivart beengedte, de a rumot nem. Erre figyelni kell! (Még jó, hogy a nagy bőröndben volt vagy két liter…) (András & Gabriella, 2014. január)

Olvasmányos linkek

"De hogy a helyiek - s köztük az igazán feketék - milyen jól táncolnak, na az még valami félelmetes. Ezt kérem önöknek is látniuk kell, leírni szavakkal lehetetlen. Sajnos néhány elfogyasztott mojitó után a turisták is gyakorta úgy érzik, felnőttek a feladathoz. Bár ne tennék! Hacsak nem szívták magukba az anyatejjel együtt a latin zene ritmusát, önöknek sem javaslom az erőlködést. Higgyék el, fehér emberként a kubai parketten többségünk maximum nevetség tárgya lehet." forrás


"Őszintén szólva Kubából nem sok olyan úgynevezett „látnivaló” maradt meg az emlékezetemben, ami kihagyhatatlan lett volna: ha Kubáról mesélek, általában nem ez vagy az a katedrális, emlékmű vagy természeti csoda kerül elő, hanem sztorik Kuba kubaiságáról, erről a nehezen definiálható izéről, a nyolcvanas évek Kelet-Európájának és a 2010-es évek Latin-Amerikájának bizarr, házasságon kívüli kalandból született közös gyerekéről. Ilyen szempontból tehát teljesen mindegy volt, hogy épp a sziget melyik részén jártunk – Kuba mindenhol egyformán szuper-érdekes és szuper-abszurd volt." forrás


"Kubában amúgy is sok türelemre van szükség. Ha valaki minden apróságon felbosszantja magát, az nem fogja élvezni, ha viszont felveszi a helyi ritmust, és befogadó módon közelít a dolgokhoz, annak nagy élményben lehet része. Hiszen kevés ország van a világon, ahol az abszurd ennyire meghatározó része lenne az életnek, a mindennapi bevásárlás viszontagságaitól az út közepén heverésző kutyán át az autópályát keresztező vasúti sínig." forrás


,, Gyakran ünnepeltem az Újévet valahol külföldön. Szokássá vált. 2000-ben Kubában töltöttem 3 hetet és beleesett a Szilveszter is. Az első nap elmentünk a Che Guevarra barlangját megnézni, amihez motort béreltem, és a nejemmel együtt fél óra múlva egy kóbor jutya miatt balesetet szenvedtünk és vérezve feküdtünk az országúton Varaderotól nem messze. Valakik észrevettek, valakik mentőt hívtak, elvittek egy romos házba ahol egy századeleji röntgen kimutatta, hogy eltört a lábam, gipszbe tettek kaptam mankót is, a nejem pár horzsolással megúszta. Az akkor kicsi fiam 10 évesen becsajozott egy 15 éves nagylánnyal, aki a családjával nyaralt és meghívták egy csónak túrára valami dzsungel szafarira.
A gipszemért fizettettek velem 460 dollárt. A mankóért 40-et. A kezelésért és a röntgenért 50-et. Mikor reklamáltam és mondtam, hogy ez nálunk az imperialista Kanadában ingyen van, akkor közölték, hogy adjam le az útlevelemet, mert amíg nem fizetek addig ki nem megyek az országból.
Fizettem.
Aztán megtudtam, hogy egy orvos 18 dollárt keres havonta, egy nővér 13-at egy buszsofőr 9-et és egy tanár 6-ot. A lakbérek nagyon olcsók voltak, a villany a víz ingyenes, a közlekedés és az eü ingyenes, de mindennek az volt az ára, hogy éltetni kellett a Castrót, és senki nem mehetett el legálisan a szeretett szocializmusából, csakúgy mint valaha Magyarországról.
Valahogy kedélyesebbnek tűnt Kubában minden, talán mert az emberek kedvesebbek és legalább egymást nem utálják, de a kontrasztot növelete a csodás mindíg langyos égszínkék tenger, a pálmafák, az ősi dzsungelek kis patakokkal erekkel csónakkal bejárva, az édes trópikus gyümölcsök, a languszta, a halak és az egzotikus krokodil farm.
Ki az a hülye aki innen el akarna menni?
Aztán megtudtuk.
Tizenéves lányok tapadtak minden turistára csak vigyék őket el innen. Fiatal fiúk keresték a nyugati meleg turistákat hatalmas currantásokat igérve, ha kapnak egy meghívólevelet. Idősebb emberek töltöttek éjszakákat és nappalokat csónakokon és tutajokon életveszélyben, hogy megszabaduljanak az önkénytől és a fenyegetettségtől.
Akkor lett egy életre elegem a a Fidel féle álromantikából.
Jön Fidel és vele a nép.
Egy nagy túrót. (persze most is vannak akik apjukként tisztelik Fidelt, csakúgy mint nálunk a Kádárt)" (R.G., kanadai magyar, 2016, Fidel halála napján)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 04. 22. 06:31
Kedves Dani el,

A hosszú évek statisztikájára manapság nem érdemes alapozni. Lám, itthon, most április második felében havazott.

Biztosat nem lehet mondani arról, hogy milyen mértékű a csapadékosság kockázata idén június végén, július elején. Jóval nagyobb az esélye annak, hogy esős évszak ide-oda a turistáskodás, nyaralás jó lesz. Érdemes megkockáztatni, hiszen nagyon nagyon ritkán fordul elő ebben az időszakban, hogy folyton essék az eső.


Kubában az év keresztmetszetében a június a legcsapadékosabb. Ha tartunk attól, hogy az eső teljesen elrontja a programunkat, akkor ne utazzunk júniusban Kubába.

Évenként változó, hogy a júniusban egy-egy napon mennyit és mikor esik az eső. Voltak olyan évek, amikor hosszú órákon át esett egy-egy nap az eső, de azért a jellemzőbb, hogy napközben csak egy-másfél órát esik az eső (persze a nap folyamán nem biztos, hogy csak egyszer), és van, hogy az eső java éjszaka esik le. Szerencsés esetben napközben csak rövid trópusi zápor fordul elő, és a nyaralós, városlátogatós programokat csak röpke időre zavarja meg az eső. Van, hogy júniusban (és júniusban) csak délután 5 és 6 között van egy kb. 20-30 perces zivatar.

Este hatig süt a nap, szóval ha egy órányi időre nem tudunk strandolni, azért még nem dől össze a világ. Sőt, a nagy melegben még valamennyire kellemes is a frissítő eső, amúgy még az enyhébb esőben is sokan bemennek a tengerbe, a medencébe fürödni. A hőségben, a meleg tengervízben még esőben is jól esik a fürdés.

A sziget déli részén jellemzően több a csapadék, mint Havanna, vagy Varadero tájékán.

Júniusban nagy a meleg és magas a levegő páratartalma.

De legalább júniusban nincs hurrikán.

Kuba időjárása júliusban

Ami a csapadékosságot illeti, nos a július a júniushoz hasonlóan az esős évszakban van. Az eső kockázatát illetően a júniusra írtakat vehetjük júliusra is érvényesnek. Talán július picit csapadékosabb, mint a június.

Júliusban nincs hurrikán.


Dani el, 2017. 04. 12. 20:45
Sziasztok! Június vége és július eleje között utazott már valaki? Mennyire sok az eső?
Koszi


Molnar David, 2017. 04. 02. 13:58
Aki Cubaba szeretne meni,bármikor jo,csak Oktobert kerüljek el,semmi esetre ne menjetek ilyenkor. Idöjárás rossz,hurrikánok..


Molnar David, 2017. 04. 02. 13:56
2016 Novembereben jártunk Cubában. Varadero,kettö nap Havanna. Aki Cubára kivancsi,az Havannara menjen,Varadero már modern kisvároska let Havanához kepest. Ajánlani tudom,aki szereti a Caribi stilusu kirándulásokat,egyertelmüen ne hagyja ki Cubat. Havanna csodálatos,hihetetlen város, napot voltunk de nem volt elég. Még egyszer visszamegyünk,egyébként fiatal pár vagyunk. Havannaban nem szabad kihagyni a Malecon-t,orakig lehet sétalni és elveszni Havnna életében. Nem szabad a Havanna koktelozasokat elkerülni,de keressünk olyan bárokat amelyek az epületek tetejen találhatoak,mesések. Sajna a kirándulasok drágák,kocsi bérlést egyértelmüen Varadero belvarosában intezzük,mert a hoteleknel oltari drága. Nagyon biztonságos,bárhova mehetünk Havanna vagy Varadero részén.


úti kritikus, 2017. 02. 24. 07:39
Dani Dórinak:
Áprilishoz képest május csapadékosabb, de a hónap elején még jellemzően nem nagy a különbség. Az esős évszak csak júniusban kezdődik. Május elején is kell azonban számolni némi esővel. A sokéves tapasztalat szerint májusban 7-8 napon esik valamennyi eső. Mondhatjuk azt is, hogy egy májusi napon 50% az esély, hogy valami eső lehet. Nagy esők, hurrikánok azonban csak júniustól esedékesek. Nem vagyok jós, de szerintem idén május első felében 30 fok körüli napsütésben fognak jó nagyokat napozni és megússzák eső nélkül.


Dani Dóri, 2017. 02. 23. 23:42
Üdv. Érdeklődnek hogy mi május elején szeretnénk menni Kubába 2 hétre. Akkor már nagyon esős az idő arra felé? Köszönöm a segítséget!


úti kritikus, 2017. 02. 21. 16:35
Üdv. Balázs!

A casa particular szobaárak 15 és 50 CUC/éjszaka/szoba vagy apartman között mozognak az elhelyezkedés, a szezon, a komfortfokozat és az tartózkodás hossza függvényében. A reggeli 3 és 5 USD között. Helyben és készpénzben kell fizetni. A kék horgony ábrás és a arrendador divisa feliratú táblát kell keresni a házajtókon.
+ helyen lehet váltani: CADECA nevű állami pénzváltó irodák, bank és a hotelben. Persze, le fognak szólítani az utcán, hogy feketén váltsál, de nem tehetem meg, hogy erre a variációra bátorítsalak.
Ami a taxikat illeti, az oldimerekben nincs taxióra, ott alkudozni kell, a többi taxiba van taxióra, de nem biztos, hogy bekapcsolják, azaz esetükben is alkudozni kell. Hosszabb utakra ha megállapodtok egy összegbe, ahhoz tartani fogja magát, fizethetsz a végén.
Ha mások lesznek a tapasztalataid, akkor azt írjad meg nekünk, please.


Lenhardt Balázs, 2017. 02. 21. 15:27
Üdv!
A pénzügyekről kellene kicsit tájékozodnom, mert saját szervezésben megyek. Mennyibe kerül egy szállás casa particularban, a dollárt hol és mennyiért váltják, a taxisokban lehet-e bízni és megfizethető-e a szolgáltatásuk hosszabb utakra?!
Sajnos csak egy szűk hetem lesz, ezért fontos, hogy jól kihasználjam.
És el ne felejtsem mondani: holnap reggel indulok Miamiból.

köszönettel, Balázs


Robert, 2017. 01. 20. 21:00
Sziasztok
Május másik felében szeretnék kirándulni Dominika,Kuba vagy Mexikóban,csak nemtudom hogy hol van a legszebb idő eső nélkül.
Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot és segítséget hogy hová menjek.
Köszönöm szépen.
Email címem: horvath.robi@azet.sk

Robi


Kocsis Éva, 2016. 02. 24. 15:35
10 nap kevés Kubára, győnyőrű, csodálatos egy életre szóló élmény. Heidi idegenvezető egy kincs!Sajnos nem tudtam köszönő e-mail küldeni neki, nem megy át!
A varraderói időjárás nem fürdőzése való volt februárban, hideg volt, de nem ez volt a lényeg, a körutazás az igazi élmény. Az ételeik finomak és izletesek, gyümölcseik zamatosak, a koktélok csodálatosak, melyeket csak az emberek élet szeretete és vidámsága múlott felül.


Rádics Tamás, 2015. 01. 21. 16:45
Hát ez nem semmi Gyerekek, én már tudom! Benne van a TOP 3-ban!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a Vistánál
SZÁLLÁSFOGLALÁS


FOTÓGALÉRIA