Kuba

Mit vigyünk? | Pénz | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Internetezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Mit vigyünk?

Kubában hiánygazdaság van, és bizonyos, személyes szükségletekhez szükséges dolgokat nehézkes beszerezni. Vannak, amiket be lehet szerezni, ám egyszerűbb és olcsóbb otthonról vinni.

Íme néhány dolog, amit hasznos otthonról magunkkal vinni Kubába:

 • Tampon (nagyon drága Kubában)
 • Konverter (220 V-ról 110 V-ra)
 • Elemes ébresztő óra, elemlámpa, szúnyogirtó
 • Strandtörölköző, óvszer, sampon, dezodor
 • Érdemes vinni golyóstollat, rágógumit, cukorkát szétosztogatható ajándéknak. Kellemesebb, diszkrétebb, mint pénzt ajándékozni.

Semmi esetre se vigyünk:

 • Zöldség és gyümölcs (tuti elveszik, ha megtalálják)
 • Pornográf újság
 • Vízmelegítő, nagy áramfogyasztású technikai eszközök
 • Kézi GPS eszköz, szatellit telefon, walkie-talkie

"Mit vigyél magaddal?

Sok-sok pénzt. Kuba drágább, mint valaha is gondolnád. Lehet azért ügyesnek lenni, használni az olcsó helyi pesoért kapható olcsó vásárolni-valót, de ez rém limitált számú cikkre vonatkozik csak. Utcai pizza, városi közlekedés, városközi, tömegközlekedést szolgáló kamion, rém egyszerű maszek kifőzdék. Kb. ennyi. A rendes buszra már csak kubai konvertibilis valutáért, a cuc-ért szállhatsz fel, és ez minden másra is vonatkozik. Ne nagyon bízzál a bankautomatákban. Lehet, hogy nem lesz problémád velük, de sokszor vagy éppen le vannak robbanva, vagy nem fogadják el éppen a te kártyádat, sose fogod megtudni, miért. A kártyával fizetés csak a legelőkelőbb szállodákban funkcionál. Én bizony készpénzt vittem. A hasikámon hordtam , egy erre szakosodó test-övtáskában, ez volt az én bankom. A szállásaimon kóddal zárható bőröndben tartottam ezt a testre fixálható bankot. Ezen kívül volt nálam mindig két kis pénztárca, az egyikben a helyi pesot tároltam, a másikban az ottani másik fizetőeszközt, a cuc-ot. Nem olyan macerás, mint amilyennek esetleg látszik. A pénzt szakaszonként váltottam , túl sokat sose tartottam magamnál. A külön tárca azért kell, mert a kétféle ottani bankjegy összekeverhető és akkor rém rosszul bírsz járni. 1 cuc = 1 dollárral. 1 cuc= 25 pesoval. Váltani pénzt mindenütt lehet, Cadeca-nak hivják a váltó_intézményt, sorba kell állni 10-25 percig érte, annyi, nem vészes. A sorbaállás közben legalább ismerkedhetsz emberekkel. Én ezt tettem.

Mit ne vigyél?

Laptopot pl. Nincs olyan internet, hogy kellemesen tudd használni. Internet kártyát lehet venni, beütöd a telódba a kódot, keresel egy wifi helyet ( jelentősebb városok jelentősebb központjaiban, pl) ami, egyébként soha nem ingyenes, és reméljük, hogy szerencséd lesz. De szörfölni, guglizni, képeket megnyitni, telefonálni haza az interneten keresztül- ezt felejtsd el. A köznép számára a széles sáv – ismeretlen fogalom. Wifis helyek is csak 1-2 év óta léteznek, addig zéró lehetőség volt. Úgyhogy örüljünk annak, ami van. (2017)" forrás

Pénz

Javasoljuk, hogy inkább eurót hozzanak magukkal, mert az amerikai dollárt csak magas kezelési költséggel és alacsony árfolyamon váltják a bankokban, illetve a szállodákban. Kubában kettős pénzrendszer van és a turistának mindenképpen fontos e témában alapszinten tájékozottnak lenni. Más pénzt használnak a helyiek és mást a turisták. A kubaiak túlnyomórészt a nemzeti pénzt, a Peso Cubano-t (CUP) használják, főleg a jegyrendszer boltjaiban. Más kérdés, hogy a kubaiak költekezéseiben legalább ilyen fontos szerepe van a világ fejlettebb régióiban használt kemény valutáknak, elsősorban a dollár bankóknak. A turisták a Peso Convertible-t, a CUC-ot használják.

A kubai állam úgy alakítja a kemény valuták CUC-ra való váltását, hogy kellően jól járjon. Több mint jelzés értékű, hogy az amerikai dollár CUC-ra váltását 10 százalékos extra díjjal - hogy is mondjuk - szankcionálják, kifejezésre juttatva a nagy jenki szomszéd iránti nagypolitikai ellenszenvet. Egyéb valuták beváltásánál csak 3 százalék a komissió. Tehát ajánlatos inkább eurót vinni. Egyébként 1 CUC egy amerikai dollárt ér.

Hasznos információ a bankkártyát aktívan használóknak, hogy ne csak a bankkártyájukon lévő pénzmennyiségre számítsanak, hagyatkozzanak, feltétlenül hozzanak magukkal elegendő készpénzt, mert nem biztos, hogy bankkártyával tudnak fizetni, illetve arról pénzt felvenni! Kevés helyen van ATM. Az Egyesült Államok bankjai vagy USA érdekeltségű magyar bankok által kibocsátott hitel- és bankkártyákat (pl. Citibank, American Express) kevés kivételtől eltekintve (pl. COPA légitársaság) a kubai elfogadóhelyeken NEM lehet használni!

Minden esetben tájékozódjon a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén! Hasznos információ, hogy bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas, MasterCard akkor sem, ha a kibocsátó bank nem USA kötődésű (más forrás szerint: Mastercard-ot lehet használni a CADECA pénzváltó helyeken, pénzt felvenni a POS terminálon lehet. Szükséges hozzá útlevél és dombornyomott kártya. A jutalék 3%.)!

Azt mondják, hogy a VISA kártyánál is komolyan megvágják a turistát. A helyiek által használt CUP, vagy M.N. (moneda nacional) a turisták szempontjából nem bír jelentőséggel. 1 CUC kb. 24 helyi pénzt ér. Válthat a turista, hogy legyen kevéske helyi pénze, azt inkább csak a magánjellegű üzletnél/üzletelésnél lehet elkölteni. Állami boltban nem, mert azok is CUC-cal üzemelnek, kivéve a jegyrendszeres boltokat, de ugye az meg nem érinti a turistát. Utcai standoknál, piacon lehet helyi pénzzel fizetni fagyit, kvázi pizzát, néhol sört, virágot stb. A CUC CUP-ra váltása legális az arra kijelölt helyeken.

Kubában a CUP konvertibilis. Szabadon lehet CUC-ra váltani, 200 CUP-ot lehet csak külföldre vinni. A turistás CUP-ot hiába is próbálná valaki külföldön beváltani, ez nem fog sikerülni. Ki lehet az országból vinni némi CUP-ot vagy CUC-ot, de teljesen értelmetlen. Kavarást okozhat, hogy a kubaiak mind a CUC-ot, mind a CUP-ot pesonak nevezik, illetve elterjed a CUC-ra a dollár elnevezés is, azaz jobb tisztázni ezt a kérdést. A kubaiak körében egyébként van a CUC-nak számos beceneve, pl. baros vagy chavitos.

Pénzváltás (cambio de moneda) a havannai repülőtéren

 • Fontos, hasznos! A szállodában nagyon nem illik borravalót helyi pénzben adni, csakis CUC-ban. Alap borravaló 1 CUC.
 • A helyi pénz CUC-ra váltása már a kubai repülőtéren is lehetséges. Célszerű már itt készpénzt váltani, mert a taxisok is csak ezt fogadják el hivatalosan.
 • Kiutazáskor - készpénzben - repülőtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevő utasnak. Ennek díja jelenleg 25 CUC/fő. (2010. áprilisi adat)
 • Aki Mexikóból jön át Kubába, annak nem érdemes mexikói pesot átváltania, mert valamiért elég rossz árfolyamon váltják.

Egészség

Hasznos tudni, hogy nincs szükség külön semmiféle oltásra a Kubába utazóknak. A szigeten jók a higiéniai és egészségügyi körülmények. A Nemzetközi Oltóközpont azért – egyáltalán nem kötelező jelleggel - a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, tífusz, hepatitis A és B elleni vakcina (info: www.oek.hu).

A két ország között nemzetközi szerződés van érvényben, mely ingyenes sürgősségi ellátást tesz lehetővé magyar állampolgárok számára. A további ellátás azonban térítésköteles, és Kuba árszínvonala ilyen tekintetben kifejezetten magas. Az orvosi, kórházi kezelésért gyorsan legombolnak a turistáról dollárt vagy eurót.

A turistáknak legfeljebb a hasmenés okozhat gondot. Többnyire az ivóvíz vagy különböző ételek miatt következhet be. Csapvizet ne igyunk, sőt a jéggel hűtött italokkal is óvatosnak kell lenni. A jó hotelekben vigyáznak az ilyesmire. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban - a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott. Immodiumot érdemes vinni, de meg lehet próbálkozni egyszerűen a száraz rizs fogyasztásával is. Orvoshoz kell fordulni, ha a hasmenés három napnál tovább tart, vagy ha lázzal is jár.

Havannai gyógyszertár

Utazási biztosítást KELL kötni (az úti kritikusnál elintézhető kedvezményesen), ugyanis a kubai kormány döntése szerint az országba való belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megléte szükséges. A rendelkezés vonatkozik minden külföldi beutazni kívánóra (akár vízummal akár turistakártyával). A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik. Bármely, utazási biztosítással foglalkozó társaság kötvényét elfogadják.

Ha valaki elfelejti vinni, akkor a repülőtéren belépéskor az ASISTUR társasággal lehet szerződni, tájékoztatásul: a kubai biztosítótársaság jelenlegi díjszabása szerint az utasbiztosítás összege turisták részére 3 USA dollár/nap. Kedvezmény nincs, fizetés csk kpban. A kubai biztosítótársaság honlapja: http://www.asistur.cu/

Hasznos tudni azt is, hogy kiegyenlítetlen egészségügyi számla esetén a hatóságok megakadályozzák Kuba elhagyását mindaddig, amíg a tartozás kiegyenlítésre nem kerül! Mint máshol a trópusokon, Kubában sem szabad sokáig a napon tartózkodni. Könnyebben le lehet égni, mert erősebb a napsütés, mint azt a nyaraló gondolná. Európából Kubába repülést követően fellép a jetleg a jelentős időeltolódás miatt. Hagyni kell, hogy a testünk az első nap hozzászokjon az új bioritmushoz. Jobb a gépen kevés kávét és alkoholt fogyasztani, és az első nap nem kell túl aktív programokba belemenni.

Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Havannában sűrűn végeznek szervezett szúnyogirtást füstöléses eljárással. Hasznos elkerülni az egészségre ártalmas füst belélegzését. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedésében vektorként szerepet játszó Aedes aegypti szúnyogok szaporodásának. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue veszélyes területen tartózkodtak.

Közlekedés

Bérelt autóval nyilván rugalmasabban lehet alakítani Kuba felfedezését, ám némi bátorság is kell ehhez a megoldáshoz. Inkább a rutinos világjáróknak érdemes ebben gondolkodni, meg olyanoknak, akik tudnak valamicskét spanyolul. Egyáltalán nem a közbiztonság az, ami problémát jelenthet, hanem inkább a hiánygazdaságból eredő speciális helyzetek megoldása. Vegyesek a vélemények a kubai közutak állapotáról. Többek szerint nem vészesek. Kubának egyetlen autópályája van, az, ami Havannát köti össze a sziget keleti végében lévő várossal, Santiago de Cubával. Igazából ez sem fémkorláttal elválasztott "igazi" autópálya, inkább csak egy széles autóút, miből mellékutak ágaznak le az útközben lévő kisebb helységekhez. A burkolat minősége hagy kívánnivalót maga után. Ha a külföldi autós tájékozódni akar, nyugodtan kérdezhet helyieket, mert rendkívül segítőkészek.

Nyelvi problémák azonban akadályt jelenthetnek, hiszen a vidéken a kubaiak még a fővárosiaknál is kevésbé beszélnek a spanyolon kívül más nyelvet.

A távolsági tömegközlekedés nehézségei miatt folyamatos stoppolás van az út mellett, a tömegközlekedés elmaradott állapota miatt sokaknak ez a mindennapi közlekedés formája. Nappal talán nem veszélyes (bérautónkkal) megállni, sötétedés után viszont nem árt az óvatosság, fordultak már elő külföldiek sérelmére elkövetett bűntények.

"Útközben feltűnően sok nyitott tetejű autót láttunk. Azaz nyitott gépháztetejűt. Na és a csúcs: egy Lada limuzin, hat ajtós! Láthatóan kettőből szabták össze a szerelő zsenik. Érdekes, hogy csak négy kereke volt. Láttunk egy fecskefarkú 52-es Chevroletet, nyitott (gépház)tetővel. Becsszó, a nyolc henger fölött nem volt olajsapka. A modernnek számító, 10 éves Toyota kisbusz ablaka koszos lett. A sofőr kinyúlt egy spricnivel és menetközben lemosta vele az üveget. Majd rögtön ezután talányos folytatás következett: a működő ablaktörlőjével is megtette ugyanezt. A négysávos autópályán egyébként úgy sétálgatnak keresztbe a helyiek, mintha a Ligetben korzóznának. Simán felhajtanak lovas kocsik, sőt ők vannak többségben. Álldogálnak is jó néhányan az út mentén. Vagy valamit el akarnak adni, vagy várnak a távolsági tömegközlekedés gyönyöreire."

A havannai magyar nagykövetség ezt az információt adta a kubai közlekedésről: Az ország egész területén gondot okoz a katasztrofális tömegközlekedés. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

Kubában a távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre és vissza (a buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana). A menetdíjak (csak oda út) 10 – 51 CUC között mozognak a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Viñales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba. A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér – szálloda útvonalra kb. 15-18 CUC között mozog. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul. A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxi”-k illetve a „Turistaxi”-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében a „bicitaxi”-k és a „cocotaxi”-k.

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több egyéb helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni elég borsos áron. A gépkocsik bérlését megelőzően hasznos meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a gépkocsi, minden tartozéka (pl. pótkerék, emelő, stb.) rendelkezésre áll-e, amit feltüntettek a szerződésen, a benzintartály mennyi benzint tartalmaz (az elveszett pótkerékért 160-180 CUC-t kell fizetni!). A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, melyet a bérlet végén visszafizetnek, illetve a márka, a teljesítmény és a bérelt napok száma arányában kell a bérleti díjat fizetni. Kubai autóbérlésnél érdemes időben a Vista utazási iroda segítségét kérni, mert a helyszínen csak drágábban tudunk autót bérelni a kubai állami irodán keresztül, vagy főszezonban a kívánt kategória már nem elérhető! Sok helyen (főleg a vidéki irodákban) nem beszélnek megfelelően angolul, ami megnehezíti a kommunikációt és a nyaralásunkra szánt idő kárára sikerül csak autót bérelni!

"Általában busszal utaztunk az egyes városok között, városon belül pedig taxiztunk. A turisták csak a – szintén állami – közlekedési vállalat első osztályú buszait használhatják. A Viazul névre keresztelt vadi új kínai, légkondis buszok nem olcsók, ráadásul naponta csak egy-kettő közlekedik, úgyhogy például Trinidadban egy nappal tovább maradtunk a tervezettnél, mert a másnapi santiagói buszra már elkelt minden jegy.. (2012)" forrás

"A vonat turistáknak tiltott. Még erre is azt írja az útikönyv, hogy nem az, csak dollárban kell fizetni. nagy volt a bosszúság, mikor hajnali kettő körül kijelentették nekünk, hogy nem fogunk bizony elmenni a fél négyes santiago-havanna vonattal. Oké, próbáltuk már előtte ciego de ávilában is, de az kis és béna város, ez pedig a legforgalmasabb vonal. Aztán persze camagüey-ciego de ávila szakaszt mégis azzal tettük meg. Itt annyi a trükk, hogy épp bent áll a vonat, odaugrasz a kasszához és annyit mondasz, hogy dos. és 35 forintért máris végigroboghatod a 100 km-t laza négy óra alatt. Helyjegyes a járat. A székek kb olyanok, mint a fröccs-öntött műanyag padok az itthoni sztk-kban. Van nagy tartály víz minden kocsi elejében valahogy odahegesztve, kézmosásra jó. Kaja persze könnyen szerezhető, minden megállásnál odarohannak árusok és kínálnak legtöbbször cukorkát (caramelo caramelo), refrescot (üccsi), de akad szendvics is vagy magvas-cukros szelet. Alapvetően egy kellemes dolog vonattal utazni, kár, hogy kizárják a turistákat belőle. Hasznos lenne a délutáni órákban, amikor már alig mennek kamionok és a sötétedés miatt para a stoppolás. (2009)" forrás


,, A kubai állam létrehozta a Viazul nevű buszvállalatot, a külföldiek csak ezzel utazhatnak. Ha a külföldi bemegy a helyi buszpályaudvarra jegyet venni, közlik vele, hogy menjen a Viazul irodájába. A kubaiaknak szóló buszok olcsók, viszont ezért hetekkel előtte kell rájuk helyet foglalni. A külföldi azonban a Viazul irodájában sem kap jegyet. Az ott dolgozó eladó ugyanis éppolyan keveset keres, mint minden kubai, így őt lefizetik a maszek taxisok, hogy mondjaazt, már nincs jegy, hogy aztán a turista a taxissal kényszerüljön megálllapodni." (Heti válasz, 2017)   


,, Mivel utazz? Hát, vonattal ne. Kocsibérletet is felejtsd el, eszméletlenül drága és macerás. Inkább busszal. Vagy céltaxikkal, itt a költség 4-6 felé oszlik el, mert összeállhatsz más turistákkal, nagyon jó intézmény. A céltaxi fontos városokat és turista célpontokat rutin-szerűen összeköt, nem szabad többe kerülnie, mint a busznak, (vagy csak egy kicsivel) mármint telekocsi esetén. A buszból nincs elég, hamar megtelnek, még elővételben. Ne kockáztass azzal, hogy a csomagoddal csak úgy odasétálsz az állomásra, jegyet venni. Az emlegetett Trinidad és az ellenkező irányban fekvő Vinales alternativ buszokkal is megközelithető, sokkal kényelmesebb, mint a jól ismert Viazul-hálózat, aminek a végállomása általában a városok peremkerületeiben van. Astra a neve ennek a másik busztársaságnak, ( korábban Cubanacán) az Astra buszok városi, központi szállodákból indulnak, nem a prériről, mint a másik, a jegy is a belvárosi hotelekben vásárolható, ajánlhatóan előző nap." forrás

Étkezés

"Hol egyél-igyál? Magán-éttermekben, a nevük PALADAR. Rengeteg van belőlük mindenütt, és általában jó a konyha. Árak egy tál kajáért egy itallal 6-16 dollár között ingadoznak. Mondom, hogy nem túl olcsó. Vagy egyél pizzákat a büfékből, Néha azt is lehet. Jóízűek és fél dollárba se kerülnek, azaz 5-10 pesoba. Hozzá egy facsart gyümölcslé, nagyon fini, talán 2-3 peso. Semmi. (2017)" forrás

"Látok egy jó nagy, lepukkant, poros helyiséget, valamiféle bár. Elég üres is ebben a napszakban. Betérek, kérek egy mojitot. Óvatosan előre megkérdezem: mennyi? Pultos mondja: négy dollár. Én már tudtam, hogy ilyen nincs, kiváltképp egy ilyen színvonalú kocsmában. Addig 1-2 dolcsit fizettem a koktéljaimért, klassz helyeken is. Mondom: figyelj, ez nem jó, én itt meg itt ( és meg is nevezem a helyeket) a felét se fizettem. – Na, de –, mondja ő – tudod, hol vagyunk most? Nézd csak meg a falon azt a képet: itt játszott valamikor a Buena Vista Social Club! Nézem a képet, tényleg ők azok, mondom a pasasnak: Csak játszOTT. Solía tocar. Valaha. Egyszer. Már nincs is meg ez az együttes. Miért fizetnék én ezért MOST négy dollárt egy szerény mojito-ért? Hatalmas röhögés, a jelenlévő 2-3 vendég még tapsol is nekem. pultos meg löki: Hú , de rafkó vagy, tessék, ezt az eszes nőt nem lehet becsapni.! És – hiszitek vagy se – ingyen ittam a mojitomat, ajándékba!" forrás

Internetezés

A turista szempontjából az internetezés lehetőségei erősen behatároltak. Nincs wi-fi, nincs facebook, nincs Skype, nem használható a Blacberry. Néhány nagyobb, minőségi szállodában van wi-fi, és a jobb hotelekben az internet szobában térítés ellenében lehet az ő számítógépüket használva felmenni a web-re. Internet kávézók csak a turistás övezetekben vannak. Ezeket az állami telefontársaság (Etecsa) üzemelteti. Az internet vonalak lassúak, és képek letöltése nagyon nehézkes. USB csatlakozó eszközök használata csaknem lehetetlen. A kubai internet sávszélessége annyira alacsony, hogy ha az ember vesz is egy 1 órás internet kártyát, akkor az pont arra lesz elég, hogy egy webmail-es felületen letöltse a levelezését és a legfontosabb egy-két levelet megválaszolja, már ha nem érkezett a levél 1 megánál nagyobb csatolmánnyal. Ha igen, akkor a tartózkodása végéig tart ameddig megnyitja…Szóval a turista Kubából internet révén dolgozni nem fog tudni, erre ne is számítson.

Közbiztonság

Kubában a közbiztonság elfogadható, átlagos, sőt a karibi térségben kitűnőnek mondható. Adódik ez a sziget zártságából (nem lehet a csibészeknek máshova menekülni), meg abból, hogy a kubai politikai rendszer nagyon szigorúan ellenőrzi a helyi élet minden részletét. Még a legkisebb bűnöket is gyorsan és kemény szigorral büntetik. Különösen súlyosan büntetik a turisták rovására elkövetett bűnöket és ezt, a kubaiak jól tudják. A turisták által jellemzően látogatott városokban, helyeken sokkal több a rendőr, mint máshol. Egymásnak ellentmondó vélemények vannak arról, hogy az egyébként a helyi átlaghoz képest jól fizetett rendőrök (pl. a közlekedésiek) mennyire korruptak, ha turistával van dolguk.

Azért Kubában is előfordulnak zsebtolvajlások, rablások, szórakozóhelyi öklözések. Az utóbbi időkben többször előfordult, hogy európai turistákat kiraboltak, személyes értékeiket (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz), valamint úti okmányaikat erőszakkal elvették (ki- és letépték vállukról hátizsákjaikat, övtáskáikat). Hasznos a turistának tartózkodni drága holmik, órák, ékszerek viselésétől, meg attól, hogy sok készpénzzel mászkáljon az utcán. Havannában az óváros néhány utcájában éjszaka nem nagyon ajánlatos a turistának egyedül kószálnia, különösen nem kézitáskával. Állítólag a kevés lopás, rablás többsége tökrészeg külföldiekkel fordul elő.

Ne bizonytalanodjunk el a kubai utazás tervével, mert azért kicsi a valószínűsége, hogy a turistának problémája legyen a közbiztonság vonatkozásában. A leggyakrabban a bérelt autóval történő közlekedés esetén vannak gondok. Főleg az fordul elő, hogy feltörik a bérautót a látható helyen hagyott értékek, táskák, rádió, mobiltelefon miatt. A külföldi turisták által látogatott strandokon gyakori látvány a járőröző rendőr. Na persze, hogy a Kubát rendőrállamként kritizáló turistának nincs ellenére, hogy az ő biztonsága fontos a vendéglátó országnak.

Létezik prostitúció Kubában, főleg Havannában. Ebben is van kubai sajátosság. A fiatal lányok többsége nem egy gyors numerára ajánlkozik, hanem valamiféle (szexuális szolgáltatást nyújtó) barátnőnek, akinek tudunk venni ezt-azt, együtt lehetünk a kinti tartózkodása folyamán (idősebbek talán emlékeznek a hajdani balatoni digózásra. Na ez is valami olyasmi, az éttermi megvendégeléssel, az ajándékokkal.). A hatóságok hivatalosan tiltják az ilyesmit, de a rendőrök egyáltalán nem következetesek e téren.

Hasznos tanácsok:

 • Lehetőleg már úgy érkezzenek Kubába, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek;
 • Semmi esetre sem tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt (a bűnözők a gyengébbik nemet szemelik ki sokszor, hiszen tőlük könnyebb eltulajdonítani az értékeket);
 • Lehetőleg csak minimális vagy az adott programhoz szükséges kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek Kubában, főleg ha ez nagy részben gyalog történik;
 • Javasolt, hogy szálláshelyeiket is körültekintően válasszák meg, fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particularok" esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.
 • Vidékre, bérelt gépjárművel történő utazás esetén stopposokat ne vegyenek fel;
 • Éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek;
 • Éjszaka lehetőleg kerüljék a kivilágítatlan, néptelen utcákat melyek fokozott veszélyt jelenthetnek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet vetessünk fel az ellopott, rabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani.

Fontos tudni, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartott fizetni. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek. A havannai magyar nagykövetség nyomatékosan javasolja, hogy útlevél elvesztése esetén először velük vegyék fel a kapcsolatot. Hasznos programok, kirándulások, városnézés idején az útlevelet a szállodában hagyni biztonságos helyen, míg az útlevélről még otthon készített másolatot magunkkal vinni.

"A közbiztonság változó, ne nagyon mászkáljunk egyedül esténként a régi városrészekbe és főleg ne legyünk túl feltűnőek. Az okmányainkat tegyük biztos helyre (széfbe) és csak a másolat legyen nálunk. Igazoltatásnál lehet, hogy bevisznek a rendőrőrsre. Mire sikerül igazolni magunkat két nap is eltelhet." (Kati, 2012)

Magyar külképviselet

Magyarország Nagykövetsége - Havanna:

 • Cím: Embajada de Hungría - La Habana, Calle G # 458 entre 19 y 21, Vedado, Plaza de la Revolución
 • Központi telefonszámok: +53 7 833-3365, +53 7 833-3346
 • Fax: +53 7 833-3286
 • Ügyeleti mobil telefonszám(SMS is): +53 5 280-2110
 • E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu

A konzuli védelem formái:

 • A Kubában bajba jutott (alapvetően) önerőből történő hazatérésének elősegítése;
 • Segítségnyújtás súlyos sérüléssel járó baleset vagy erőszakos bűncselekmény áldozatának;
 • Segítségnyújtás súlyos és sürgős ellátást igénylő (együttes feltétel) betegnek;
 • Segítségnyújtás katasztrófa, háború vagy fegyveres összeütközés (együttesen: válsághelyzet) közvetlen érintettjének;
 • Segítségnyújtás külföldön fogva tartottnak;
 • A külföldön elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozó temetéssel kapcsolatos ügyintézésének segítése;
 • Tájékoztató jellegű utazási tanácsok közzététele (a fentiekben írt helyzetek elkerülése érdekében).

A Konzuli Szolgálat a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik segítséget nyújtani ahhoz, hogy a konzuli védelemben részesülő bajba jutott:

 • az ügyeinek gyors intézését lehetővé tevő információk birtokába juthasson;
 • hátrányos megkülönböztetésben ne részesüljön;
 • élete, egészsége vagy testi épsége ne kerülhessen veszélybe.

Miben tud segíteni a Konzuli Szolgálat a konzuli védelemre jogosult bajba jutottnak?

 • Hazatéréséhez ideiglenes útlevelet állíthat ki az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy lejárt úti okmány helyett;
 • Tanácsadással közreműködik hazatérése önerőből vagy rokon, ismerős anyagi segítségével történő megszervezésében.

Utólagos visszafizetés és díjfizetés ellenében a nagykövetség hazatérési kölcsönt nyújthat, ha magáról saját vagy más forrásból gondoskodni nem tud, önhibája kizárható és a kölcsön nyújtása további súlyos érdeksérelemtől óvja meg A nagykövetség konzuli kölcsönt csak rendkívüli esetben folyósít. Az ideutazók részére, mivel a Western Unionon keresztül történő pénzátutalás Kubában nem működik, kivéve az USA, Puerto Rico - Kuba viszonylatot, a Banco Metropolitano segítségével lehet pénzt utalni, amely két-három munkanapon belül megérkezik. Az átutalás fogadásához számla nem szükséges, csupán a bank SWIFT kódját (BMNBCUHH) a címzett pontos (útlevél szerinti) nevét, útlevélszámát, kubai szálláscímét és telefonszámát elegendő megadni.

Sürgős esetben a nagykövetség is hozzásegíti a bajbajutottat otthoni forrásainak igénybevételéhez:

 • Egészségügyi vészhelyzetben (súlyos és tömeges megbetegedés) tájékoztatja a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag igényelt, illetve lehetséges hazaszállítás megszervezésében;
 • Válsághelyzetben tájékoztatást ad és szükség esetén segítséget nyújt a hazatéréshez, illetve az evakuálás megszervezéséhez;
 • Őrizetbe vétele, letartóztatása esetén – ha erről tudomást szerez – tisztázza ennek okát és jogi megítélését, figyelemmel kíséri fogva tartásának körülményeit;
 • Kérésére értesíti hozzátartozóját, szükség esetén a segíteni képes ismerőst;
 • Tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről;
 • Külföldi haláleset esetén a Konzuli Szolgálat értesíti a külföldön elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozót és tájékoztatja az eltemetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről.

Miben nem tud segíteni, közreműködni a magyar és az európai Konzuli Szolgálat?

 • A külföldre utazás megszervezésében, abban való közreműködésben;
 • Menetjegy foglalásában, átíratásában;
 • Szállás, lakhatás biztosításában; csomagmegőrzésben;
 • Gépjárműjavításban vagy javíttatásban, üzemanyag biztosításában;
 • Személy- vagy csomagszállításban;
 • Banki, biztosítási és postai szolgáltatásokban;
 • Külföldi munkaközvetítés, munkaügyi viták rendezésében;
 • Jogi képviselet ellátásában bíróság vagy más hatóság előtt;
 • Konzuli hatósági eljárások kivételével tolmácsolásban vagy fordításban;
 • Külföldi letelepedési, munkavállalási vagy egyéb engedélyek beszerzésében;
 • Magánjogi (peres vagy nem peres) viták rendezésében;
 • Külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak (pénzbüntetés, óvadék, ügyvédi díj, egészségügyi ellátás díja stb.) kifizetésében, megelőlegezésében;
 • A hagyaték, örökség, kifizetetlen munkabér, stb. behajtásában;
 • Külföldi bűnesetben folyó nyomozásban bármilyen formában való közreműködésben;
 • Folyamatban lévő szabálysértési vagy büntetőeljárás menetének, eredményének befolyásolásában (ennek keretében arra sincs módja és eszköze a Konzuli Szolgálatnak, hogy elérje a jogi út mellőzésével történő szabadlábra helyezést, vagy a különleges bánásmódban részesítést).

További hasznos információk:

1. ,, A kubaiak nyitottak, barátságosak. De nem árt az óvatosság, gyakori a lehúzás. Ezért azonban részben a gazdasági helyzet a felelős; valuta nélkül nem lehet megélni, azt pedig, ha valakinek nincs külföldön rokona, csak a turistáktól lehet szerezni. Egy fiatalember megmutatott nekem egy bárt, ahol állítólag rendszeresen ivott Hemingway, és rögtön ki is rendelt három mojitot - 20 eurót fizettem a körért. Európában ez normális ár lenne, Kubában viszont egy orvos havi bére ennyi - irtózatos átverés! Egy pocakos úr egy dohányültetvényen vezetett végig, majd kubai viszonylatban horribilis áron megvetetett velem egy szivart. Nekem azonban nehézségeim voltak, így megmutatta, hogy kell helyesen szívni. A nagy szemléltetésben azonban végül a szájában maradt a szivar, és maga szívta el az egészet. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by V. J.

valaga cubana 2.

Vissza az elejére


Kommentek

helen, 2015. 12. 20. 20:42
nem kenne valtoztatni semmin az ugy jo ahogy van


Rutkai Gyula, 2013. 01. 22. 22:32
Mesze van a valoságtol álomnak tunik ahol az internet és a telefon ilyen fejletségi szinten van komonikáciot nemis emlitve.és a pénz szabad mozgása.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS