Kuba

Mit vigyünk? | Pénz | Egészség | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Internetezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Mit vigyünk?

Kubában hiánygazdaság van, és bizonyos, személyes szükségletekhez szükséges dolgokat nehézkes beszerezni. Vannak, amiket be lehet szerezni, ám egyszerűbb és olcsóbb otthonról vinni.

Íme néhány dolog, amit hasznos otthonról magunkkal vinni Kubába:

 • Tampon (nagyon drága Kubában)
 • Konverter (220 V-ról 110 V-ra)
 • Elemes ébresztő óra, elemlámpa, szúnyogirtó
 • Strandtörölköző, óvszer, sampon, dezodor
 • Érdemes vinni golyóstollat, rágógumit, cukorkát szétosztogatható ajándéknak. Kellemesebb, diszkrétebb, mint pénzt ajándékozni.

Semmi esetre se vigyünk:

 • Zöldség és gyümölcs (tuti elveszik, ha megtalálják)
 • Pornográf újság
 • Vízmelegítő, nagy áramfogyasztású technikai eszközök
 • Kézi GPS eszköz, szatellit telefon, walkie-talkie

"Mit vigyél magaddal?

Sok-sok pénzt. Kuba drágább, mint valaha is gondolnád. Lehet azért ügyesnek lenni, használni az olcsó helyi pesoért kapható olcsó vásárolni-valót, de ez rém limitált számú cikkre vonatkozik csak. Utcai pizza, városi közlekedés, városközi, tömegközlekedést szolgáló kamion, rém egyszerű maszek kifőzdék. Kb. ennyi. A rendes buszra már csak kubai konvertibilis valutáért, a cuc-ért szállhatsz fel, és ez minden másra is vonatkozik. Ne nagyon bízzál a bankautomatákban. Lehet, hogy nem lesz problémád velük, de sokszor vagy éppen le vannak robbanva, vagy nem fogadják el éppen a te kártyádat, sose fogod megtudni, miért. A kártyával fizetés csak a legelőkelőbb szállodákban funkcionál. Én bizony készpénzt vittem. A hasikámon hordtam , egy erre szakosodó test-övtáskában, ez volt az én bankom. A szállásaimon kóddal zárható bőröndben tartottam ezt a testre fixálható bankot. Ezen kívül volt nálam mindig két kis pénztárca, az egyikben a helyi pesot tároltam, a másikban az ottani másik fizetőeszközt, a cuc-ot. Nem olyan macerás, mint amilyennek esetleg látszik. A pénzt szakaszonként váltottam , túl sokat sose tartottam magamnál. A külön tárca azért kell, mert a kétféle ottani bankjegy összekeverhető és akkor rém rosszul bírsz járni. 1 cuc = 1 dollárral. 1 cuc= 25 pesoval. Váltani pénzt mindenütt lehet, Cadeca-nak hivják a váltó_intézményt, sorba kell állni 10-25 percig érte, annyi, nem vészes. A sorbaállás közben legalább ismerkedhetsz emberekkel. Én ezt tettem.

Mit ne vigyél?

Laptopot pl. Nincs olyan internet, hogy kellemesen tudd használni. Internet kártyát lehet venni, beütöd a telódba a kódot, keresel egy wifi helyet ( jelentősebb városok jelentősebb központjaiban, pl) ami, egyébként soha nem ingyenes, és reméljük, hogy szerencséd lesz. De szörfölni, guglizni, képeket megnyitni, telefonálni haza az interneten keresztül- ezt felejtsd el. A köznép számára a széles sáv – ismeretlen fogalom. Wifis helyek is csak 1-2 év óta léteznek, addig zéró lehetőség volt. Úgyhogy örüljünk annak, ami van. (2017)" forrás

Pénz

Javasoljuk, hogy inkább eurót hozzanak magukkal, mert az amerikai dollárt csak magas kezelési költséggel és alacsony árfolyamon váltják a bankokban, illetve a szállodákban. Kubában kettős pénzrendszer van és a turistának mindenképpen fontos e témában alapszinten tájékozottnak lenni. Más pénzt használnak a helyiek és mást a turisták. A kubaiak túlnyomórészt a nemzeti pénzt, a Peso Cubano-t (CUP) használják, főleg a jegyrendszer boltjaiban. Más kérdés, hogy a kubaiak költekezéseiben legalább ilyen fontos szerepe van a világ fejlettebb régióiban használt kemény valutáknak, elsősorban a dollár bankóknak. A turisták a Peso Convertible-t, a CUC-ot használják.

A kubai állam úgy alakítja a kemény valuták CUC-ra való váltását, hogy kellően jól járjon. Több mint jelzés értékű, hogy az amerikai dollár CUC-ra váltását 10 százalékos extra díjjal - hogy is mondjuk - szankcionálják, kifejezésre juttatva a nagy jenki szomszéd iránti nagypolitikai ellenszenvet. Egyéb valuták beváltásánál csak 3 százalék a komissió. Tehát ajánlatos inkább eurót vinni. Egyébként 1 CUC egy amerikai dollárt ér.

Hasznos információ a bankkártyát aktívan használóknak, hogy ne csak a bankkártyájukon lévő pénzmennyiségre számítsanak, hagyatkozzanak, feltétlenül hozzanak magukkal elegendő készpénzt, mert nem biztos, hogy bankkártyával tudnak fizetni, illetve arról pénzt felvenni! Kevés helyen van ATM. Az Egyesült Államok bankjai vagy USA érdekeltségű magyar bankok által kibocsátott hitel- és bankkártyákat (pl. Citibank, American Express) kevés kivételtől eltekintve (pl. COPA légitársaság) a kubai elfogadóhelyeken NEM lehet használni!

Minden esetben tájékozódjon a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén! Hasznos információ, hogy bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas, MasterCard akkor sem, ha a kibocsátó bank nem USA kötődésű (más forrás szerint: Mastercard-ot lehet használni a CADECA pénzváltó helyeken, pénzt felvenni a POS terminálon lehet. Szükséges hozzá útlevél és dombornyomott kártya. A jutalék 3%.)!

Azt mondják, hogy a VISA kártyánál is komolyan megvágják a turistát. A helyiek által használt CUP, vagy M.N. (moneda nacional) a turisták szempontjából nem bír jelentőséggel. 1 CUC kb. 24 helyi pénzt ér. Válthat a turista, hogy legyen kevéske helyi pénze, azt inkább csak a magánjellegű üzletnél/üzletelésnél lehet elkölteni. Állami boltban nem, mert azok is CUC-cal üzemelnek, kivéve a jegyrendszeres boltokat, de ugye az meg nem érinti a turistát. Utcai standoknál, piacon lehet helyi pénzzel fizetni fagyit, kvázi pizzát, néhol sört, virágot stb. A CUC CUP-ra váltása legális az arra kijelölt helyeken.

Kubában a CUP konvertibilis. Szabadon lehet CUC-ra váltani, 200 CUP-ot lehet csak külföldre vinni. A turistás CUP-ot hiába is próbálná valaki külföldön beváltani, ez nem fog sikerülni. Ki lehet az országból vinni némi CUP-ot vagy CUC-ot, de teljesen értelmetlen. Kavarást okozhat, hogy a kubaiak mind a CUC-ot, mind a CUP-ot pesonak nevezik, illetve elterjed a CUC-ra a dollár elnevezés is, azaz jobb tisztázni ezt a kérdést. A kubaiak körében egyébként van a CUC-nak számos beceneve, pl. baros vagy chavitos.

Pénzváltás (cambio de moneda) a havannai repülőtéren

 • Fontos, hasznos! A szállodában nagyon nem illik borravalót helyi pénzben adni, csakis CUC-ban. Alap borravaló 1 CUC.
 • A helyi pénz CUC-ra váltása már a kubai repülőtéren is lehetséges. Célszerű már itt készpénzt váltani, mert a taxisok is csak ezt fogadják el hivatalosan.
 • Aki Mexikóból jön át Kubába, annak nem érdemes mexikói pesot átváltania, mert valamiért elég rossz árfolyamon váltják.

,, Két fajta pénz van forgalomban. Van egy a turistáknak, úgy nevezik CUC, és van egy a helyieknek, úgy hívják CUP. Nem mindenhol egyértelmű, hogy az árak épp miben vannak feltüntetve. Ahol turisták megfordulnak, ott CUC-ban vannak megadva az árak, de ahol CUP-ban is van feltüntetve, ott is sokszor elfogadnak turista pénzt, de nem mindenhol, mi például nem tudtunk venni mosószappant emiatt. 😃🤘 1 CUC=25 CUP, a CUC pedig az amerikai dollár árfolyamát követi, tehát olyan 280Ft. Mi az egyszerűség kedvéért mindent szorzunk háromszázzal. Nem egyértelmű mi a célja a két pénznek, talán az, hogy bizonyos dolgokat így a turistáknak drágábban tudnak eladni. Emiatt állítólag érdemes kétféle pénzt a pénztárcában tartani (mondjuk 50 euronyi CUP-ot), bár szerintem felesleges. Arra viszont figyelnünk kellett, hogy nehogy CUP-ban adjanak vissza, az ugyanis sokkal értéktelenebb. Egyszer megpróbáltak átvágni minket, de résen voltunk. (2016)" forrás


,, 2016-ban a bankjegyautomaták csak Visa kártyát fogadtak el. Mastert csak bankban lehetett használni illetve,
!!! bizonyos bankok által kibocsátott kártyákat sehol nem fogad el a rendszer! Na nekünk négy ilyen kártyánk volt, köztük a Magnet Bank-é, ami mindenhol működött már a világon. Erre nagyon kell figyelni mert ilyenkor már csak a konzuli segítségre számíthatunk. Egyébként rendkívüli segítőkészséggel találkoztunk. Budapesten valaki befizet egy összeget, és Havannában pár nap múlva átvettük a pénzt, de ne ezt az utat válasszák! (András, 2016)

Egészség

Hasznos tudni, hogy nincs szükség külön semmiféle oltásra a Kubába utazóknak. A szigeten jók a higiéniai és egészségügyi körülmények. A Nemzetközi Oltóközpont azért – egyáltalán nem kötelező jelleggel - a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, tífusz, hepatitis A és B elleni vakcina (info: www.oek.hu).

A két ország között nemzetközi szerződés van érvényben, mely ingyenes sürgősségi ellátást tesz lehetővé magyar állampolgárok számára. A további ellátás azonban térítésköteles, és Kuba árszínvonala ilyen tekintetben kifejezetten magas. Az orvosi, kórházi kezelésért gyorsan legombolnak a turistáról dollárt vagy eurót.

A turistáknak legfeljebb a hasmenés okozhat gondot. Többnyire az ivóvíz vagy különböző ételek miatt következhet be. Csapvizet ne igyunk, sőt a jéggel hűtött italokkal is óvatosnak kell lenni. A jó hotelekben vigyáznak az ilyesmire. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban - a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott. Immodiumot érdemes vinni, de meg lehet próbálkozni egyszerűen a száraz rizs fogyasztásával is. Orvoshoz kell fordulni, ha a hasmenés három napnál tovább tart, vagy ha lázzal is jár.

Havannai gyógyszertár

Utazási biztosítást KELL kötni (az úti kritikusnál elintézhető kedvezményesen), ugyanis a kubai kormány döntése szerint az országba való belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megléte szükséges. A rendelkezés vonatkozik minden külföldi beutazni kívánóra (akár vízummal akár turistakártyával). A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik. Bármely, utazási biztosítással foglalkozó társaság kötvényét elfogadják.

Ha valaki elfelejti vinni, akkor a repülőtéren belépéskor az ASISTUR társasággal lehet szerződni, tájékoztatásul: a kubai biztosítótársaság jelenlegi díjszabása szerint az utasbiztosítás összege turisták részére 3 USA dollár/nap. Kedvezmény nincs, fizetés csk kpban. A kubai biztosítótársaság honlapja: http://www.asistur.cu/

Hasznos tudni azt is, hogy kiegyenlítetlen egészségügyi számla esetén a hatóságok megakadályozzák Kuba elhagyását mindaddig, amíg a tartozás kiegyenlítésre nem kerül! Mint máshol a trópusokon, Kubában sem szabad sokáig a napon tartózkodni. Könnyebben le lehet égni, mert erősebb a napsütés, mint azt a nyaraló gondolná. Európából Kubába repülést követően fellép a jetleg a jelentős időeltolódás miatt. Hagyni kell, hogy a testünk az első nap hozzászokjon az új bioritmushoz. Jobb a gépen kevés kávét és alkoholt fogyasztani, és az első nap nem kell túl aktív programokba belemenni.

Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Havannában sűrűn végeznek szervezett szúnyogirtást füstöléses eljárással. Hasznos elkerülni az egészségre ártalmas füst belélegzését. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedésében vektorként szerepet játszó Aedes aegypti szúnyogok szaporodásának. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue veszélyes területen tartózkodtak.

,, A vezetékes víz nem iható. Egy fajta palackozott vizet árulnak 1-2 CUC-ért, de ehhez sem mindenhol lehet hozzájutni. Nem találtunk mintát arra, hogy melyik boltban lehet kapni és melyikben nem, ez teljesen random, ezért rá kell kérdezni az adott boltokban. Végül, de nem utolsósorban: igen, a szóbeszédet meg tudom erősíteni, a rumot tényleg a víz-árában mérik.

xx

A nők figyelmébe ajánlom, hogy hozzanak magukkal elegendő tampont. Fogalmam sincs, hogy lehet-e itt venni, mert jó előre feltankoltunk előre, de nem vagyok benne biztos, hogy létezik itt.

(2017)" forrás

Közlekedés

Bérelt autóval nyilván rugalmasabban lehet alakítani Kuba felfedezését, ám némi bátorság is kell ehhez a megoldáshoz. Inkább a rutinos világjáróknak érdemes ebben gondolkodni, meg olyanoknak, akik tudnak valamicskét spanyolul. Egyáltalán nem a közbiztonság az, ami problémát jelenthet, hanem inkább a hiánygazdaságból eredő speciális helyzetek megoldása. Vegyesek a vélemények a kubai közutak állapotáról. Többek szerint nem vészesek. Kubának egyetlen autópályája van, az, ami Havannát köti össze a sziget keleti végében lévő várossal, Santiago de Cubával. Igazából ez sem fémkorláttal elválasztott "igazi" autópálya, inkább csak egy széles autóút, miből mellékutak ágaznak le az útközben lévő kisebb helységekhez. A burkolat minősége hagy kívánnivalót maga után. Ha a külföldi autós tájékozódni akar, nyugodtan kérdezhet helyieket, mert rendkívül segítőkészek.

Nyelvi problémák azonban akadályt jelenthetnek, hiszen a vidéken a kubaiak még a fővárosiaknál is kevésbé beszélnek a spanyolon kívül más nyelvet.

A távolsági tömegközlekedés nehézségei miatt folyamatos stoppolás van az út mellett, a tömegközlekedés elmaradott állapota miatt sokaknak ez a mindennapi közlekedés formája. Nappal talán nem veszélyes (bérautónkkal) megállni, sötétedés után viszont nem árt az óvatosság, fordultak már elő külföldiek sérelmére elkövetett bűntények.

"Útközben feltűnően sok nyitott tetejű autót láttunk. Azaz nyitott gépháztetejűt. Na és a csúcs: egy Lada limuzin, hat ajtós! Láthatóan kettőből szabták össze a szerelő zsenik. Érdekes, hogy csak négy kereke volt. Láttunk egy fecskefarkú 52-es Chevroletet, nyitott (gépház)tetővel. Becsszó, a nyolc henger fölött nem volt olajsapka. A modernnek számító, 10 éves Toyota kisbusz ablaka koszos lett. A sofőr kinyúlt egy spricnivel és menetközben lemosta vele az üveget. Majd rögtön ezután talányos folytatás következett: a működő ablaktörlőjével is megtette ugyanezt. A négysávos autópályán egyébként úgy sétálgatnak keresztbe a helyiek, mintha a Ligetben korzóznának. Simán felhajtanak lovas kocsik, sőt ők vannak többségben. Álldogálnak is jó néhányan az út mentén. Vagy valamit el akarnak adni, vagy várnak a távolsági tömegközlekedés gyönyöreire."

A havannai magyar nagykövetség ezt az információt adta a kubai közlekedésről: Az ország egész területén gondot okoz a katasztrofális tömegközlekedés. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

Kubában a távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre és vissza (a buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana). A menetdíjak (csak oda út) 10 – 51 CUC között mozognak a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Viñales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba. A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér – szálloda útvonalra kb. 15-18 CUC között mozog. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul. A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxi”-k illetve a „Turistaxi”-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében a „bicitaxi”-k és a „cocotaxi”-k.

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több egyéb helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni elég borsos áron. A gépkocsik bérlését megelőzően hasznos meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a gépkocsi, minden tartozéka (pl. pótkerék, emelő, stb.) rendelkezésre áll-e, amit feltüntettek a szerződésen, a benzintartály mennyi benzint tartalmaz (az elveszett pótkerékért 160-180 CUC-t kell fizetni!). A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, melyet a bérlet végén visszafizetnek, illetve a márka, a teljesítmény és a bérelt napok száma arányában kell a bérleti díjat fizetni. Kubai autóbérlésnél érdemes időben a Vista utazási iroda segítségét kérni, mert a helyszínen csak drágábban tudunk autót bérelni a kubai állami irodán keresztül, vagy főszezonban a kívánt kategória már nem elérhető! Sok helyen (főleg a vidéki irodákban) nem beszélnek megfelelően angolul, ami megnehezíti a kommunikációt és a nyaralásunkra szánt idő kárára sikerül csak autót bérelni!

"Általában busszal utaztunk az egyes városok között, városon belül pedig taxiztunk. A turisták csak a – szintén állami – közlekedési vállalat első osztályú buszait használhatják. A Viazul névre keresztelt vadi új kínai, légkondis buszok nem olcsók, ráadásul naponta csak egy-kettő közlekedik, úgyhogy például Trinidadban egy nappal tovább maradtunk a tervezettnél, mert a másnapi santiagói buszra már elkelt minden jegy.. (2012)" forrás

"A vonat turistáknak tiltott. Még erre is azt írja az útikönyv, hogy nem az, csak dollárban kell fizetni. nagy volt a bosszúság, mikor hajnali kettő körül kijelentették nekünk, hogy nem fogunk bizony elmenni a fél négyes santiago-havanna vonattal. Oké, próbáltuk már előtte ciego de ávilában is, de az kis és béna város, ez pedig a legforgalmasabb vonal. Aztán persze camagüey-ciego de ávila szakaszt mégis azzal tettük meg. Itt annyi a trükk, hogy épp bent áll a vonat, odaugrasz a kasszához és annyit mondasz, hogy dos. és 35 forintért máris végigroboghatod a 100 km-t laza négy óra alatt. Helyjegyes a járat. A székek kb olyanok, mint a fröccs-öntött műanyag padok az itthoni sztk-kban. Van nagy tartály víz minden kocsi elejében valahogy odahegesztve, kézmosásra jó. Kaja persze könnyen szerezhető, minden megállásnál odarohannak árusok és kínálnak legtöbbször cukorkát (caramelo caramelo), refrescot (üccsi), de akad szendvics is vagy magvas-cukros szelet. Alapvetően egy kellemes dolog vonattal utazni, kár, hogy kizárják a turistákat belőle. Hasznos lenne a délutáni órákban, amikor már alig mennek kamionok és a sötétedés miatt para a stoppolás. (2009)" forrás


,, A kubai állam létrehozta a Viazul nevű buszvállalatot, a külföldiek csak ezzel utazhatnak. Ha a külföldi bemegy a helyi buszpályaudvarra jegyet venni, közlik vele, hogy menjen a Viazul irodájába. A kubaiaknak szóló buszok olcsók, viszont ezért hetekkel előtte kell rájuk helyet foglalni. A külföldi azonban a Viazul irodájában sem kap jegyet. Az ott dolgozó eladó ugyanis éppolyan keveset keres, mint minden kubai, így őt lefizetik a maszek taxisok, hogy mondjaazt, már nincs jegy, hogy aztán a turista a taxissal kényszerüljön megálllapodni." (Heti válasz, 2017)   


,, Mivel utazz? Hát, vonattal ne. Kocsibérletet is felejtsd el, eszméletlenül drága és macerás. Inkább busszal. Vagy céltaxikkal, itt a költség 4-6 felé oszlik el, mert összeállhatsz más turistákkal, nagyon jó intézmény. A céltaxi fontos városokat és turista célpontokat rutin-szerűen összeköt, nem szabad többe kerülnie, mint a busznak, (vagy csak egy kicsivel) mármint telekocsi esetén. A buszból nincs elég, hamar megtelnek, még elővételben. Ne kockáztass azzal, hogy a csomagoddal csak úgy odasétálsz az állomásra, jegyet venni. Az emlegetett Trinidad és az ellenkező irányban fekvő Vinales alternativ buszokkal is megközelithető, sokkal kényelmesebb, mint a jól ismert Viazul-hálózat, aminek a végállomása általában a városok peremkerületeiben van. Astra a neve ennek a másik busztársaságnak, ( korábban Cubanacán) az Astra buszok városi, központi szállodákból indulnak, nem a prériről, mint a másik, a jegy is a belvárosi hotelekben vásárolható, ajánlhatóan előző nap." forrás


,, Autóbérlés: Azt az infot kaptuk, hogy az ötcsillagos hotelekben a Capitolium környékén vannak Cubacar autóirodák. Hármat is végigjártunk. Az egyikben szimplán és elég bunkón az arcunkba tolták, hogy az összes autó foglalt, felejtsük el, a másikban sem volt, de legalább mondták, hogy jöjjünk vissza másnap délután, hátha hoznak vissza vagy lemondják. Kezdtük sejteni, hogy az adminisztráció kézzel és félig zajlik csak elektronikusan, így a különböző iroda nem látja egymás rendszerét valós időben. A harmadikban sem jártunk sikerrel, de legalább tárgyalóképesnek tűnt a nő. Az első 'nem' után legalább azt elértük, hogy nézze meg a papírjai között, hogy másnap hoznak-e vissza bármit. Csak kiderült, hogy felszabadul egy. Az már nem volt lehetséges, hogy előre lefoglaljuk, így hát másnap visszajöttünk 15 felé, de nem volt autó. Hosszas tárgyalás után 19-kor feladtuk. Már az utcán sétáltunk, amikor utánunk fütyültek. Éppen visszahozták az autót. Mire a papírokat megírták és kitakarították, este 20 is volt már, de végre volt autónk, így a tervezett időpontban másnap elhagyhattuk Havannát. Hát így vett el az autókölcsönzés majdnem egy teljes napot az összes várakozással, mindennel együtt.
3 kategória volt: economy, middle és high-end. Minél többre béreltük, annál olcsóbb, így került a mi kis kínai autónk 65 CUC-ba/nap, plusz 15 CUC a biztosítás, összesen 22 ezer forint/nap. Kubában nem elérhető kocsibérléshez a gps, vagy nincs is egyáltalán, nem tudom. Maradt a térképes megoldás az otthon vett részletes Kuba térképpel és egy telefonos applikációval, ami internet nélkül is mutatta hol vagyunk éppen és városok szintjén is kellően részletes volt. Neve: Ulmon Pro CityMaps2go.
A benzinnek 300 forint felett volt a literenkénti ára, kis kutakon mem tankoltunk mert elég átverős szaga volt a sztorinak, csak nagyobb kutakon...ha volt egyáltalán. Nem engedtük felénél jobban kiürülni a tankot, mert volt, hogy 2-300 kilométeren belül sem volt benzinkút. Még autópálya mellett sem.

Jaaa, majdnem elfelejtettem: sötétben vezetni kész öngyilkosság! Közvilágítás nincs, rengeteg, de tényleg rengeteg a lyuk az aszfalton, aztán van, hogy az útnak egyszer csak vége van, minden különösebb figyelmeztetés nélkül. Sok volt a stoppos az út mellett és rendőr. Egyik országban sem állítottak meg ennyiszer minket mint itt. Náluk végre jól jött, hogy nem beszélünk spanyolul, ők pedig egy mukkot sem angolul, így hamar elengedtek mind a 4 esetben.

Amit nem lehetett megunni vagy inkább megszokni, hogy emberek miken és hogyan képesek utazni. Volt aki traktor utánfutón utazott állva, mások teherautó hátuljára pattannak fel. Otthon talán az állatokat különb körülmények viszik hozzák, mint ahogyan párszor embereket láttunk utazni. Az utakon szinte csak Ladák, régi amerikai autók és orosz teherautók vannak. Úgy tűnik, némelyiket a lélek tartja csak egyben, de mégis pöfögnek, döcögnek és valami igazán egyedi mintát adnak a mindennapok utcaképének.  (2016)" forrás


,, 2016 elején jártunk Kubában. 15 napos időkeretben minél nagyobbat akartunk harapni Kubából. Érkezésünkkor autót béreltünk.Több ezer kilométert tettünk meg Baracoától (Kuba legkeletibb része/Pinal del Rió, Vinalesig). Sajnos aranyáron bérelhető autó: kb. 80 USD/nap, de lehet hogy egy kicsit több. Sok turista olcsóbban pl. taxival utazott városról városra vagy távolsági buszt használt. Ez viszont jelentősebb időt vesz igénybe.

Kuba útjai kátyúsak, elég rosszak, de azért jól használhatók. Sötétben nagyon figyelmesen kell vezetni. Nekünk még az otthoni telefon navigációja is működött. (András, 2016)

Étkezés

"Hol egyél-igyál? Magán-éttermekben, a nevük PALADAR. Rengeteg van belőlük mindenütt, és általában jó a konyha. Árak egy tál kajáért egy itallal 6-16 dollár között ingadoznak. Mondom, hogy nem túl olcsó. Vagy egyél pizzákat a büfékből, Néha azt is lehet. Jóízűek és fél dollárba se kerülnek, azaz 5-10 pesoba. Hozzá egy facsart gyümölcslé, nagyon fini, talán 2-3 peso. Semmi. (2017)" forrás

"Látok egy jó nagy, lepukkant, poros helyiséget, valamiféle bár. Elég üres is ebben a napszakban. Betérek, kérek egy mojitot. Óvatosan előre megkérdezem: mennyi? Pultos mondja: négy dollár. Én már tudtam, hogy ilyen nincs, kiváltképp egy ilyen színvonalú kocsmában. Addig 1-2 dolcsit fizettem a koktéljaimért, klassz helyeken is. Mondom: figyelj, ez nem jó, én itt meg itt ( és meg is nevezem a helyeket) a felét se fizettem. – Na, de –, mondja ő – tudod, hol vagyunk most? Nézd csak meg a falon azt a képet: itt játszott valamikor a Buena Vista Social Club! Nézem a képet, tényleg ők azok, mondom a pasasnak: Csak játszOTT. Solía tocar. Valaha. Egyszer. Már nincs is meg ez az együttes. Miért fizetnék én ezért MOST négy dollárt egy szerény mojito-ért? Hatalmas röhögés, a jelenlévő 2-3 vendég még tapsol is nekem. pultos meg löki: Hú , de rafkó vagy, tessék, ezt az eszes nőt nem lehet becsapni.! És – hiszitek vagy se – ingyen ittam a mojitomat, ajándékba!" forrás


,, Éttermekben sem lehetetlen jót, olcsón enni. A legolcsóbban Camagüyben ettünk. A tulaj ajánlott egy helyi olcsó, de jó éttermet: El Patio. Levessel, főétellel, desszerttel és 2 sörrel plusz 2 daiquirivel együtt fizettünk 4000 Ft-nak megfelelő kubai pénzt. Tipikus példája volt azoknak a helyeknek ahol kubai pénzben voltak az árak feltüntetve, de lehetett turista pénzzel is fizetni. Havannaban 1 étteremben sikerült jót ennünk (Havana61), jó áron, a többi napon sokszor volt hogy pizzáztunk 500 Ft-ért, hogy beleférjünk a napi költési limitbe. Barabara házában nem volt vacsira lehetőség sajnos.
A szivar és a rum persze hazai viszonylatokhoz képest mindenhol jó áron van: 10db cigi méretű szivarkáért (Cohiba, Montecristo, Romeo y Julietta) otthon 4000 Ft-ot kell fizetni, ugyanaz itt 1400 Ft.
A rumos koktélok ára pedig 1,5-2,5 CUC között mozog (300-600Ft). A helyi sör 1,5 CUC (Cerveza, Presidente)/0.33dl. Ugyanannyi, mint fél liter víz. Jah igen, ugyanis ivóvíz nincs a csapban, ráadásul kétszer olyan drága, mint otthon. (2016)" forrás


,, A boltok kínálata erősen szegényes, nem lehet low budget hátizsákos módon úgy spórolni, mint más országokban. Havannában vannak utcai árusok, ahol pizzát, hamburgert és hasonló street foodot lehet venni néhány helyi peso-ért, a minőségük állítólag elég silány. Vannak talpon állós étkezdék, ahol szintén nem nagy a kínálat, de itt a helyiek is esznek, helyi pénzen lehet nagyon olcsón, tűrhető minőségű főtt kajához jutni. Az állami éttermek olcsóbbak, a magán éttermek sokkal drágábbak, de a több pénzért cserébe itt már minőségre is számíthatunk. Az olcsóbb éttermekben 5-10 CUC a főétel. Havannában nem kell éhen halni, a vidéki falvakban pedig ha nem találunk megfelelő árú vagy minőségű ételt, a szálláson kérhetünk a házinénitől reggelit és vacsorát, ebédre pedig befalunk a jó kis trópusi gyümölcsökből. (2018)" forrás


,, Ha Kubában jársz, kénytelen leszel feladni a diétádat. Az éttermekben, illetve szálláshelyeken bőséges, több fogásos vacsoraremekekkel halmoznak el, aminek a sült banán és a fekete babpüré szerves részét képezik, főételnek lehet választani a sertés, csirke, hal és homár között. Ezek ára 15-25 CUC között mozog egy rendes étteremben. Vannak a helyiek számára működtetett kantinok is, ezek ugyanolyan jó minőségű ételt szolgálnak fel, ám töredék áron. Ők általában nem hirdetik agyon magukat, de jellemzőjük, hogy áraikat CUP-ban írják ki. Ha ilyet nem találunk kapásból, érdemes a helyiektől érdeklődni utánuk.

A klasszikus, hátizsákos turistákra jellemző költségcsökkentő megoldások, úgymint a saját magunk ellátása, itt nem működik. Egyrészt az élelmiszerboltok polcai finoman szólva sem roskadoznak az áruk súlya alatt – nagyon szegényes a választék, ami legtöbbször tésztaszószból, száraztésztából és kekszből áll -, másrészt a szálláshelyeken nincs kiépített  infrastruktúra arra, hogy mi magunk főzzük meg az ételeket. Így e tekintetben is rá vagyunk hagyatkozva a helyiekre. (2017)" forrás

Vásárlás

,, Nem vártam bevásárló központokat, de bevallom mertem azt gondolni, hogy ha bemegyek egy boltba, tudok magunknak venni egy kis gyümölcsöt, pékárut és innivalót, bármit amit vásárlás után azonnal, főzés nélkül meg tudunk venni. Hacsak a bemenetellel lenne baj...kezdjük ott, hogy alig találunk boltot. A boltok belseje pedig kong az ürességtől. Jó, persze most picit túlzok, de választék az nincs. Tartósított száraz áru és kevés igényre egyfajta megoldás, az van. Egyféle halkonzerv, egyféle tartós és sűrített tej, egyféle tusfürdő. Bezzeg a mosószappanból van vagy három fajta. Vízen és üdítőn kívül még mást nem tudtunk venni a boltban.

Ha szemfülesek vagyunk, 10-ből 1-ben találunk Snickerst és Milky Wayt. Ha van, akkor a kassza mögött van, a pénztárostól kell kérnünk. Szóval az apartmanban könnyen összedobható ételeknek és a szendvicseknek és csokiknak búcsút intettünk. Maradnak az utcai kajáldák. Sok helyi működtet pici apró kajáldákat, ahol egy ablakon át lehet venni ilyen pizzaszerűséget, csakhát nem könnyű őket észrevenni. Olyan, hogy cégértábla, felejtsd el. (2016)" forrás


,, A boltok szükségtelenül túlkomplikáltak, nem mehetsz be táskával, még retiküllel sem, és kifelé jövet tételről tételre ellenőrzik, hogy azok a termékek vannak-e a szatyorban, amik a blokkon szerepelnek. Az 50 CUC-nál nagyobb bankjegyeket regisztrálják, és fizetés során be kell mutatni az útlevelet. (2017)" forrás

Internetezés

A turista szempontjából az internetezés lehetőségei erősen behatároltak. Nincs wi-fi, nincs facebook, nincs Skype, nem használható a Blacberry. Néhány nagyobb, minőségi szállodában van wi-fi, és a jobb hotelekben az internet szobában térítés ellenében lehet az ő számítógépüket használva felmenni a web-re. Internet kávézók csak a turistás övezetekben vannak. Ezeket az állami telefontársaság (Etecsa) üzemelteti. Az internet vonalak lassúak, és képek letöltése nagyon nehézkes. USB csatlakozó eszközök használata csaknem lehetetlen. A kubai internet sávszélessége annyira alacsony, hogy ha az ember vesz is egy 1 órás internet kártyát, akkor az pont arra lesz elég, hogy egy webmail-es felületen letöltse a levelezését és a legfontosabb egy-két levelet megválaszolja, már ha nem érkezett a levél 1 megánál nagyobb csatolmánnyal. Ha igen, akkor a tartózkodása végéig tart ameddig megnyitja…Szóval a turista Kubából internet révén dolgozni nem fog tudni, erre ne is számítson.

,, Az internethez jutás turistaként is és kubaiként is egyaránt küzdő sport. Jogellenes otthon internetet tartani, emiatt ingyenes Wifi egy szálláson és étteremben sincs, csak fizetős, az is csak a négy-ötcsillagos hotelek aulájában és a város kijelölt közterületein. Az egyetlen piaci szereplő, az állami tulajdonú ETECS boltjaiban vagy hotelekben (itt drágább) lehet kapni hozzá internet kártyát. Az üzletek előtt ahol a kártyát lehet kapni rendszerint óriási a sor, erre jósoltak nekünk a tourinfoban 2-3 órát.

Időalapon és nem MB alapon működik: 5 órányi internetezés, átszámolva 1300 Ft. Van 1 órás kártya is, de azért a pár száz forintért nem érte meg kockáztatni azt, hogy újra ki kell állnunk egy sort. A használatához lehet a 35 fokban az utcán is csövezni a földön ülve vagy fal mellett állva, bár szerintem a legjobb megoldás a hotelek légkondis halljában böngészni. Mi nem ott laktunk, de egy határozott bevonulás az ötcsillagos Iberostar aulájába még a legjobb biztonsági őrt is megtéveszti. 😎👌

Megjegyzem, ha volt is internetkártyánk és helyünk ahol volt wifi spot, korántsem jelentette azt, hogy fel is tudtunk kapcsolódni. Sokszor volt, hogy túlterhelt volt a hálózat és nem engedett felkapcsolódni, vagy egyszer csak úgy döntött és ledobott. Egyes honlapok pedig le voltak tiltva, mint pl. Ebay, illetve a blogomat és a Citibank honlapját sem tudtam elérni. Ami a wifi spotok elérhetőségét illeti, mi sem tudtuk előre hol van, de könnyű volt felismerni, mert az internet korlátozás miatt hiányoznak az utcákról a telefonjukat szugeráló emberek, emiatt egyből feltűnik ahogy 50-100 ember a telefonját bámulva áll vagy épp ül. Havannában a Playa de Armas közelében és a Central Parkban volt wifi, erre emlékszem.

A kubaiak közül vannak akik a laptopjukkal űzik, de a többségnek van okostelefonja. Csak tudnám miből. Az Iphone az igazán, de igazán ritkaság számba megy, talán eddig egy helyinél láttunk, viszont annál több Apple matrica és pici amerikai zászlók vannak autók üvegjén és a fejkendőiken. Feltuningolt ladák, sötétített üveggel, Apple logóval ellátva. Utánozhatatlan képek. Lakott egy új-zélandi srác a szomszédos szobában, volt egy fehér pólója, rajta egy picike amerikai zászló és mesélte, hogy naponta többen meg akarták tőle venni. Gina, az egyik vendéglátónk Morónban mesélte, hogy sokan (főleg a fiatalabbak) a lehetőséget és a reményt látják Amerika és Kuba viszonyának rendeződésébeni. Rengetegen készülnek elhagyni az országot hogy Amerikában kezdjék újra. (2016)" forrás


,, 2018: Az utóbbi hónapokban sokat olvashattunk, hallhattunk internet és WiFi fejlesztésekről Kubában. Önmagában furcsa kérdés, hogy még mindig ez a kérdés... de nem, nincs változás! A hírek alapját egy országos szintű próba szolgálta, egyfajta bizonyíték, hogy igenis vannak ilyen törekvések. Egy hétig minden kubai számhoz ingyenes mobilnetet biztosítottak, ami a közvélemény alapján ebből maximum öt percig volt használható a teljes idő alatt. A fennmaradó idő akadozó próbálkozásokkal, a térerő keresésével telt, ugyanakkor a hálózat teljesen megborult, egy ideig a belső hívások és sms-ek is eltűnedeztek, a külföldi kimenők viszont sajnos azóta sem álltak vissza. A próba eredménye, hogy bizony hatalmas megterhelés ez a jelenleg működő rendszernek.
Netezni tehát csak úgy lehet, ahogy eddig is, ami jó, hogy van, de körülményes, és esetlegességével csak növeli a kulturális távolságokat. Azt hiszem, ez egyszerre kellemes, romantikus, akár kényelmes, és kényelmetlen is, vagy csak egyszerűen MÁS.(2018)" forrás

Közbiztonság

Kubában a közbiztonság elfogadható, átlagos, sőt a karibi térségben kitűnőnek mondható. Adódik ez a sziget zártságából (nem lehet a csibészeknek máshova menekülni), meg abból, hogy a kubai politikai rendszer nagyon szigorúan ellenőrzi a helyi élet minden részletét. Még a legkisebb bűnöket is gyorsan és kemény szigorral büntetik. Különösen súlyosan büntetik a turisták rovására elkövetett bűnöket és ezt, a kubaiak jól tudják. A turisták által jellemzően látogatott városokban, helyeken sokkal több a rendőr, mint máshol. Egymásnak ellentmondó vélemények vannak arról, hogy az egyébként a helyi átlaghoz képest jól fizetett rendőrök (pl. a közlekedésiek) mennyire korruptak, ha turistával van dolguk.

Azért Kubában is előfordulnak zsebtolvajlások, rablások, szórakozóhelyi öklözések. Az utóbbi időkben többször előfordult, hogy európai turistákat kiraboltak, személyes értékeiket (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz), valamint úti okmányaikat erőszakkal elvették (ki- és letépték vállukról hátizsákjaikat, övtáskáikat). Hasznos a turistának tartózkodni drága holmik, órák, ékszerek viselésétől, meg attól, hogy sok készpénzzel mászkáljon az utcán. Havannában az óváros néhány utcájában éjszaka nem nagyon ajánlatos a turistának egyedül kószálnia, különösen nem kézitáskával. Állítólag a kevés lopás, rablás többsége tökrészeg külföldiekkel fordul elő.

Ne bizonytalanodjunk el a kubai utazás tervével, mert azért kicsi a valószínűsége, hogy a turistának problémája legyen a közbiztonság vonatkozásában. A leggyakrabban a bérelt autóval történő közlekedés esetén vannak gondok. Főleg az fordul elő, hogy feltörik a bérautót a látható helyen hagyott értékek, táskák, rádió, mobiltelefon miatt. A külföldi turisták által látogatott strandokon gyakori látvány a járőröző rendőr. Na persze, hogy a Kubát rendőrállamként kritizáló turistának nincs ellenére, hogy az ő biztonsága fontos a vendéglátó országnak.

Létezik prostitúció Kubában, főleg Havannában. Ebben is van kubai sajátosság. A fiatal lányok többsége nem egy gyors numerára ajánlkozik, hanem valamiféle (szexuális szolgáltatást nyújtó) barátnőnek, akinek tudunk venni ezt-azt, együtt lehetünk a kinti tartózkodása folyamán (idősebbek talán emlékeznek a hajdani balatoni digózásra. Na ez is valami olyasmi, az éttermi megvendégeléssel, az ajándékokkal.). A hatóságok hivatalosan tiltják az ilyesmit, de a rendőrök egyáltalán nem következetesek e téren.

Hasznos tanácsok:

 • Lehetőleg már úgy érkezzenek Kubába, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek;
 • Semmi esetre sem tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt (a bűnözők a gyengébbik nemet szemelik ki sokszor, hiszen tőlük könnyebb eltulajdonítani az értékeket);
 • Lehetőleg csak minimális vagy az adott programhoz szükséges kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek Kubában, főleg ha ez nagy részben gyalog történik;
 • Javasolt, hogy szálláshelyeiket is körültekintően válasszák meg, fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particularok" esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.
 • Vidékre, bérelt gépjárművel történő utazás esetén stopposokat ne vegyenek fel;
 • Éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek;
 • Éjszaka lehetőleg kerüljék a kivilágítatlan, néptelen utcákat melyek fokozott veszélyt jelenthetnek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet vetessünk fel az ellopott, rabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani.

Fontos tudni, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartott fizetni. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek. A havannai magyar nagykövetség nyomatékosan javasolja, hogy útlevél elvesztése esetén először velük vegyék fel a kapcsolatot. Hasznos programok, kirándulások, városnézés idején az útlevelet a szállodában hagyni biztonságos helyen, míg az útlevélről még otthon készített másolatot magunkkal vinni.

"A közbiztonság változó, ne nagyon mászkáljunk egyedül esténként a régi városrészekbe és főleg ne legyünk túl feltűnőek. Az okmányainkat tegyük biztos helyre (széfbe) és csak a másolat legyen nálunk. Igazoltatásnál lehet, hogy bevisznek a rendőrőrsre. Mire sikerül igazolni magunkat két nap is eltelhet." (Kati, 2012)

Magyar külképviselet

Magyarország Nagykövetsége - Havanna:

 • Cím: Embajada de Hungría - La Habana, Calle G # 458 entre 19 y 21, Vedado, Plaza de la Revolución
 • Központi telefonszámok: +53 7 833-3365, +53 7 833-3346
 • Fax: +53 7 833-3286
 • Ügyeleti mobil telefonszám(SMS is): +53 5 280-2110
 • E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu

A konzuli védelem formái:

 • A Kubában bajba jutott (alapvetően) önerőből történő hazatérésének elősegítése;
 • Segítségnyújtás súlyos sérüléssel járó baleset vagy erőszakos bűncselekmény áldozatának;
 • Segítségnyújtás súlyos és sürgős ellátást igénylő (együttes feltétel) betegnek;
 • Segítségnyújtás katasztrófa, háború vagy fegyveres összeütközés (együttesen: válsághelyzet) közvetlen érintettjének;
 • Segítségnyújtás külföldön fogva tartottnak;
 • A külföldön elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozó temetéssel kapcsolatos ügyintézésének segítése;
 • Tájékoztató jellegű utazási tanácsok közzététele (a fentiekben írt helyzetek elkerülése érdekében).

A Konzuli Szolgálat a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik segítséget nyújtani ahhoz, hogy a konzuli védelemben részesülő bajba jutott:

 • az ügyeinek gyors intézését lehetővé tevő információk birtokába juthasson;
 • hátrányos megkülönböztetésben ne részesüljön;
 • élete, egészsége vagy testi épsége ne kerülhessen veszélybe.

Miben tud segíteni a Konzuli Szolgálat a konzuli védelemre jogosult bajba jutottnak?

 • Hazatéréséhez ideiglenes útlevelet állíthat ki az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy lejárt úti okmány helyett;
 • Tanácsadással közreműködik hazatérése önerőből vagy rokon, ismerős anyagi segítségével történő megszervezésében.

Utólagos visszafizetés és díjfizetés ellenében a nagykövetség hazatérési kölcsönt nyújthat, ha magáról saját vagy más forrásból gondoskodni nem tud, önhibája kizárható és a kölcsön nyújtása további súlyos érdeksérelemtől óvja meg A nagykövetség konzuli kölcsönt csak rendkívüli esetben folyósít. Az ideutazók részére, mivel a Western Unionon keresztül történő pénzátutalás Kubában nem működik, kivéve az USA, Puerto Rico - Kuba viszonylatot, a Banco Metropolitano segítségével lehet pénzt utalni, amely két-három munkanapon belül megérkezik. Az átutalás fogadásához számla nem szükséges, csupán a bank SWIFT kódját (BMNBCUHH) a címzett pontos (útlevél szerinti) nevét, útlevélszámát, kubai szálláscímét és telefonszámát elegendő megadni.

Sürgős esetben a nagykövetség is hozzásegíti a bajbajutottat otthoni forrásainak igénybevételéhez:

 • Egészségügyi vészhelyzetben (súlyos és tömeges megbetegedés) tájékoztatja a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag igényelt, illetve lehetséges hazaszállítás megszervezésében;
 • Válsághelyzetben tájékoztatást ad és szükség esetén segítséget nyújt a hazatéréshez, illetve az evakuálás megszervezéséhez;
 • Őrizetbe vétele, letartóztatása esetén – ha erről tudomást szerez – tisztázza ennek okát és jogi megítélését, figyelemmel kíséri fogva tartásának körülményeit;
 • Kérésére értesíti hozzátartozóját, szükség esetén a segíteni képes ismerőst;
 • Tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről;
 • Külföldi haláleset esetén a Konzuli Szolgálat értesíti a külföldön elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozót és tájékoztatja az eltemetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről.

Miben nem tud segíteni, közreműködni a magyar és az európai Konzuli Szolgálat?

 • A külföldre utazás megszervezésében, abban való közreműködésben;
 • Menetjegy foglalásában, átíratásában;
 • Szállás, lakhatás biztosításában; csomagmegőrzésben;
 • Gépjárműjavításban vagy javíttatásban, üzemanyag biztosításában;
 • Személy- vagy csomagszállításban;
 • Banki, biztosítási és postai szolgáltatásokban;
 • Külföldi munkaközvetítés, munkaügyi viták rendezésében;
 • Jogi képviselet ellátásában bíróság vagy más hatóság előtt;
 • Konzuli hatósági eljárások kivételével tolmácsolásban vagy fordításban;
 • Külföldi letelepedési, munkavállalási vagy egyéb engedélyek beszerzésében;
 • Magánjogi (peres vagy nem peres) viták rendezésében;
 • Külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak (pénzbüntetés, óvadék, ügyvédi díj, egészségügyi ellátás díja stb.) kifizetésében, megelőlegezésében;
 • A hagyaték, örökség, kifizetetlen munkabér, stb. behajtásában;
 • Külföldi bűnesetben folyó nyomozásban bármilyen formában való közreműködésben;
 • Folyamatban lévő szabálysértési vagy büntetőeljárás menetének, eredményének befolyásolásában (ennek keretében arra sincs módja és eszköze a Konzuli Szolgálatnak, hogy elérje a jogi út mellőzésével történő szabadlábra helyezést, vagy a különleges bánásmódban részesítést).

További hasznos információk:

1. ,, A kubaiak nyitottak, barátságosak. De nem árt az óvatosság, gyakori a lehúzás. Ezért azonban részben a gazdasági helyzet a felelős; valuta nélkül nem lehet megélni, azt pedig, ha valakinek nincs külföldön rokona, csak a turistáktól lehet szerezni. Egy fiatalember megmutatott nekem egy bárt, ahol állítólag rendszeresen ivott Hemingway, és rögtön ki is rendelt három mojitot - 20 eurót fizettem a körért. Európában ez normális ár lenne, Kubában viszont egy orvos havi bére ennyi - irtózatos átverés! Egy pocakos úr egy dohányültetvényen vezetett végig, majd kubai viszonylatban horribilis áron megvetetett velem egy szivart. Nekem azonban nehézségeim voltak, így megmutatta, hogy kell helyesen szívni. A nagy szemléltetésben azonban végül a szájában maradt a szivar, és maga szívta el az egészet. (2016)" forrás


,, A pénzváltással is megküzdöttünk az elején. Attól például elszoktunk, hogy az iratokat és az útlevelet vigyük magunkkal akkor, ha elhagyjuk a szállást. Néha már attól is, hogy az útlevél fénymásolatát, itt viszont a napi fogyasztási cikkek vásárlásán kívül nagyon sok helyen elkérik az útlevelet. Internetes kártya vásárlásánál, benzinnél és a pénzváltásnál is kell útlevél. A pénzváltónál jól bebuktuk emiatt, egy órát álltunk sorba, majd amikor sorra kerültünk közölték velünk, hogy "no passport, no money". Közben a sor viszont akkorára duzzadt, hogy újabb két óránkba telt mire sorra kerültünk. (2016)" forrás


,, Kubában még kevésbé beszélnek angolul, mint Peruban, de ezt kompenzálandó mélyen a szemedbe néznek és intenzív testbeszéddel kísért tagolt spanyollal adják tudtodra a közlendőjüket. El lehet így intézni az egyszerűbb ügyeket, de azért érdemes legalább pár alapdolgot elsajátítani (mondjuk a Duolingo nevű ingyenesen letölthető telefonos applikáción keresztül). Én beszélek ugyan spanyolul, de a nyelv, amit a helyiek használnak kicsit nehezen érthető, gyakran lemaradnak az “s”-ek; és az “r”-ek is van, hogy furcsák, de viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni a helyi akcentushoz." forrás

Fotóegyveleg

fotó by V. J.

valaga cubana 2.

Vissza az elejére


Kommentek

Cserenyecz János, 2019. 01. 06. 11:23
Sziasztok. Párommal utazunk Kubába varadero ba.Azt szeretném kérdezni hogy tud valaki magyar kontaktot aki tudna egy kicsit utbaigazitani kint.
köszönöm


úti kritikus, 2018. 11. 23. 18:23
Tamás!
Nagyon kockázatos Kubából egyenesen beutazni az USA-ba. Ha a bevándorlási hatóság azt látja, hogy az EU-s állampolgár Kubában turistáskodott és onnan próbál belépni, akkor megtagadhatják a beutazást. A saját állampolgárainak sem engedik még a Kubába történő turistáskodást. Csak a rokonlátogatásokat tolerálják. Jobb visszamenni Mexikóba és onnan az USA-ba, bármennyire is ez komplikáltabb.


Tamas Papp, 2018. 11. 23. 18:04
Szep estet! En Angliabol megyek Amerikaba es onnan mentem volna Kubaba! most vettem eszre, hogy turistakent nem lehetseges! olyan kerdesem lenne, hogy ha eltoltok 2 napot Mexikoban onnan havanna majd 10 nap utan mennek vissza. a vissza utnal mehetek egybol Amerikaba nem kell bele ejteni Mexikot megint ugye?

Elore is koszonom a segitseget!


Mannesz, 2018. 10. 28. 22:03
Szép jó estét mindenkinek,
decemberben megyünk férjemmel Varaderora a szilvesztert szuper körmyezetben eltölteni. Szeretnénk Trinidadra és Havannára eljutni és megismerni. Szükségünk lenne és hálásak lennénk egy magyar kontaktért, aki segítene nekünk, jönne velünk és bemutatná nekünk a fenti helyeket.
Email címem: zoe.rttb@gmail.com

Köszönjük nagyon!


Gyula, 2018. 08. 27. 16:01
javasolnám, hogy a konvertert javítsák 110/220V-ra, mert Kubában 110 V a hálózati feszültség. Igaz, hogy a mai telefonok és egyéb elektronikai kütyük tápegységei 100-240 V-ig működőképesek.

Üdv: Gyula


Gábor, 2018. 08. 04. 11:08
Sziasztok!
Én is szeretném elkérni a kinti kontaktot, ha esetleg valaki tudna segíteni. Köszönöm!


Kitti, 2018. 03. 04. 19:37
En is megkaphatnam a kinti kontakt eleretoseget, legyszives?


Szalai Eszter, 2018. 02. 21. 13:38
Sziasztok,

Aki megkapta Zoltántól a kinti kontakt elérhetőségét, kérem ossza meg velem. Majusban megyünk, saját szervezésben. Köszi előre is. Szép napot,
Eszti


úti kritikus, 2018. 01. 28. 17:43
Ami az autóbérlést illeti, Kubában hiány van bérelhető autókból, s ez vaskosan felveri az árakat. Egy napra egy autó bérlésének ára 125 CUC (kb. 31 ezere forint) körül mozog. Sok a baleset az utakon és ha éppen veled történik ilyen, akkor annyi az utazás örömének. A vidéki utakon nincsenek világítások. Sofőrrel bérelt autónak is probléma ez. Inkább busszal érdemes közlekedni és felfedezni Kubát. Én 15 napos időkeretben kihagynám Kuba nyugati részét, és kb. 3 tartomány látnivalóra koncentrálnék. Ami a strandolást illeti, arra ott van Playa del Este, ami taxival kb. 30perc Havannából (keletre). Ott van sok szuper strand, kis települések bérelhető házakkal (casa).

Mit raknék a 15 napba Havanna és környékbeli strandoláson kívül? Trinidad-ot a Playa Ancon stranddal és Santa Clara-t. Ha ragaszkodsz Santiagohoz, akkor a buszozáson kívül van sofőrrel bérelhető autó, de a napi tarifája iszonyúan drága.


helen, 2015. 12. 20. 20:42
nem kenne valtoztatni semmin az ugy jo ahogy van


Rutkai Gyula, 2013. 01. 22. 22:32
Mesze van a valoságtol álomnak tunik ahol az internet és a telefon ilyen fejletségi szinten van komonikáciot nemis emlitve.és a pénz szabad mozgása.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS