ÚTIKRITIKA.HU / Cayo Santa Maria

Cayo Santa Maria

Cayo Santa Maria dióhéjban | Vélemények | Szállás és ajánlott hotelek | Fotóegyveleg

Ne szépítsünk, Cayo Santa Mariát letarolta az Irma hurrikán. A katonaság építi újjá gőzerőkkel. Nem nagyon nyilatkoznak róla, mivel az állam is csak a felméréseket végzi a károkról, nem tudják egyelőre megbecsülni, mikorra tudnak minden helyreállítani. Viszont az is igaz, hogy ahová a katonaságot kivezényli a kubai állam, ott nagyon gyorsan rendet tudnak tenni. Most minden erejüket oda összpontosítják, hogy helyre tudják állítani. Kuba ide koncentrálta az elmúlt 10 év nagy befektetéseit, elemi érdekük, hogy minél hamarabb talpra állítsák. (2017. szeptember 19.)

2017. novemberi információ szerint a 2017/2018-as téli főszezonban már olyan állapotok lesznek a szigeten, hogy érkezhetnek nyaralók, és működni fognak a szálláshelyek.

Cayo Santa Maria dióhéjban

 • Cayo Santa Maria turista sziget Kuba északi, Atlanti-óceáni oldalán, mégpedig az utolsó darabja szigetek egy sorának, ami egy 48 kilométer hosszú feltöltött gát (spanyolul: pedraplen) és vagy 50 híd révén kapcsolódik a kubai szárazföldhöz. Olyasmi ez a szigetsor, mint Florida déli csücskén a Key West.
 • A sziget kicsi, hisz hosszában 12 kilométeres, és a legnagyobb szélessége csak 2 kilométer. Cayo Santa Maria része a Jardines del Rey (a Királykertjei) nevű szigetcsoportnak, amit az UNESCO bioszféra rezervátumának nyilvánítottak ki.
 • A szigetre el lehet jutni szárazföldi úton és belső repülőjárattal (45 perc repülés francia gyártmányú géppel) egyaránt. Havanna 380 kilométerre van a szigettől, busszal, autóval kb. 5 és fél órás az út.
 • A szigeten kizárólag turizmus van, csak hotelek és néhány szolgáltatás a turisták számára (pl. delfinárium). Helyi lakosság nincs, az egyetlen falu (Puebla las Dunes) is csupán mesterséges hely, turista látványosság boltokkal, két kis "piaccal" és egy étteremmel. Érdekes, hogy azért van a szigeten egy emeletes, felül nyitott szigetnéző busz, ami a "nevezetességeket" hivatott megmutatni. A nevezetességek: a csodaszép tenger, a fenséges strandok és azok a mangrove erdőcskék, amik a Cayo Santa Maria "végállomáshoz vezető szigetsor többi darabját is jócskán betöltik.
 • A sziget északi partvidékén vannak a hotelek és a használható strandok. A sziget déli partszakaszát mangrove növényzet borítja.
 • Milyen Cayo Santa Maria? nyugis, nagyon biztonságos, bájos kis sziget. A világ utazási magazinjaiban nem egyszer említik a világ legszebb strandjainak felsorolásakor.
 • A kubai nyaraltató turizmusban Varadero a nagyszabású, de a kisebb helyek között az egyik legfelkapottabb ma már a Cayo Santa Maria. A felkapottság hátránya, hogy a szigeten újabb fejlesztések vannak és ez építkezéseket jelent. Egy golf területet és egy vízi vidám parkot is terveznek a szigetre.
 • Kalkulálni kell arra, hogy hamarosan megindulhat a turista áradat az USA-ból. Eddig az USA állampolgárok kubai utazásait amerikai törvény korlátozta, de ezt most egyre inkább enyhítik. Észak-Amerikából eddig a kanadaiak jöttek minden mennyiségben.
 • Cayo Santa Maria szigetnek 6 tengerparti szakasza van, összesen kb. 13 kilométer hosszan (nem összefüggően). Itt-ott vannak kavicsok a tengerbe bemenetelkor, de jellemzően finom a homokföveny. Sokan sétálnak, kocognak hosszan a parton. A szigeten egyes strandokon sajnos nem kellően takarítják el a moszathulladékot.
 • Amúgy a szigethez vezető úton gyakori a személyi okmányok ellenőrzése. Cayo Santa Maria ugyanis egy zárt turista övezet, ahová a külföldi nyaralón kívül csak azok a kubaiak jöhetnek, akik ott a turizmusban dolgoznak.
 • A Jardines del Rey szigetcsoport másik két neves turistás szigete a Cayo Coco és a Cayo Guillermo. E két sziget légvonalban kb. 30 kilométerre található Cayo Santa Mariától.

Kubai utazás: Havanna 3éj és Cayo Santa Maria 4éj
10 napos kombinált kubai utazás 3*-5*

Strandok

Nem árt előre tudni, hogy Cayo Santa Maria szigeténél a tenger gyakran nyugtalan (néha háborgó), s ilyenkor erős a hullámzás.Nem ritka, hogy a strandokon piros zászlóval intik a nyaralókat a fürdéstől. A piros zászló kitétele azonban néha túlbiztosításnak tűnik és a nyaralók mégis "kóstolgatják" a vizet, bevállalják játékosan a hullámokat. Őszintén megmondva Cayo Coco és Varadero strandjai nyugisabbak. Ugyancsak nyugisabb a tenger a Cayo Santa Maria szigetével szomszédos Cayo Ensenachos szigeten. Ráadásul Cayo Ensenachos két strandját, a Playa Ensenachost és a Playa Meganot sokan Kuba legszebb strandjai között említik meg. A szigeten van egy-két olyan strandszakasz, amit nudisták használhatnak. Engedélyezett és sokan élnek is a lehetőséggel. (Kuba: lám egy nem prűd diktatúra...)

Vélemények

Szállás és ajánlott hotelek

 • A szigeten 2001 óta vannak szállodák. Ezek többsége a Playa Santa Maria nevű, kb. 6 kilométer hosszú strand mentén sorakoznak.
 • A Playa Santa Maria a leghosszabb egybefüggő partszakasz, ami strandolásra megfelelő.

Ajánlott hotelek

 • 4 csillagos
  • Sol Cayo Santa Maria
  • Gaviota La Estrella

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS