ÚTIKRITIKA.HU / Kelet-Timor


Kelet-Timor

Kelet-Timor dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Dili | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kelet-Timor - Utazás

Kelet-Timor dióhéjban

 • Kelet-Timor (hivatalosan: Timor-Leste) Dél-kelet Ázsia legfiatalabb állama.2002-ben vált függetlenné. A Kis Szunda-szigetekhez tartozóTimor sziget keleti részén terül el az ország. A sziget nyugati része Indonéziához tartozik.
 • Kelet-Timor 15 470 négyzetkilométer területű, lakossága valamivel több mint 1 millió. Kelet-Timor fővárosa Dili.
 • Az ország hivatalos nyelve a tetun és a portugál. A lakosság 97 százaléka katolikus.
 • A közbiztonság közepes. A szegénység miatt gyakoriak a bűnesetek, főleg a fővárosban, éjszaka.
 • Magyar állampolgárok érkezéskor fel tudják venni a vízumot (visa on arrival). A vízumdíj: 30 USD.
 • Az útlevélnek a tervezett elutazás napjától még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A haza- vagy továbbutazásra jogosító repülőjegyet vagy egyéb jegyet kérhetik.
 • Ideális időzítés: május és július között.

Fő látnivalók:

 • Búvárterepek, csodás hegyvidék, trópusi homokos strandok, a hegyekben források, sokoldalú kultúra, vendégszerető helyiek.
 • Diliben, a fővárosban az Ellenállási múzeum (az indonéz megszállás és az az elleni küzdelem történetéről). Ugyancsak Diliben, azaz attól délre, a Jézus-szobor (Ramelau-hegy tetején).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A fővárosnak, Dilinek, van egy meglepően modern része is
 2. Éppen a főváros mellett vannak Kelet-Timor legszebb strandjai
 3. Vidéken olyan falvakba eljutni, ahová európai utazó addig még talán nem is járt
 4. Falvakban családoknál megszállni primitív körülmények között, időutazás jelleggel
 5. A déli parton (Betano táján) a magányos, végtelen hosszúságú strandok
 6. Atauro-sziget, totális idill

Nem tetszett

 1. Kialakulatlan, fejletlen turisztikai infrastruktúra, kimerítő vidéki buszozások vacak állapotú, kátyúkkal teli közutakon (20 kilométeres átlagsebessgek)
 2. Dili, a főváros nem igazán szép, eltekintve a környék hegyeinek látványától
 3. A Same nevű város, mert teljesen érdektelen (időpocsékolás volt oda elmenni)
 4. Ha az ember nem helyi étket akar enni, az nagyon drága, a helyi kaja bizony nem nagy szám

Vélemények

Vízum

Ha repülővel érkezünk Kelet-Timorra, akkor helyben a vízum beszerzése könnyű. komplikáltabb, ha szárazföldön akarunk belépni, az indonéziai szigetrész (Nyugat-Timor) felöl. Ez esetben ugyanis a határon csak akkor adnak vízumot, ha egy előzetes engedélyt ehhez beszerez az utazó Kupangban, Szingapurban vagy Kuala Pumpirban a kelet-timori külképviseleten.

"Timor nem egy életbiztosítás. Asszem rajta is van a nem javasolt országok listáján. Mondjuk az semmit nem jelent, mert Kambodzsa is rajta van, aztán biztonságosabb, mint a Rózsadomb. A timori vízumhosszabbítás (visa run) lépései a következők: Timor sziget indonéz oldalán, Kupangban kell Kelet-Timor vízumot igényelni a Kelet-Timor Nagykövetségen. Kb 3-5 nap alatt megvan és 30 dollárba kerül. Ezután busszal 12 óra alatt át lehet kelni a határon Dilibe, Kelet-Timor (Timor Leste) fővárosába. Ez 15 dolcsi körül van. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy timor indonézül keletet jelent, leste pedig portugálul ugyanazt. Tehát az ország neve Kelet-Kelet.

Diliben az Indonéz Nagykövetségen kell indonéz vízumért folyamodni, amely 2 hónapos tartózkodást tesz majd lehetővé és 45 dollárba kerül. Az igényléshez csatolni kell egy helyi szponzor meghívását, aki garantálja, hogy jól fogunk viselkedni a 2 hónap alatt. Ezzel nem lett volna gond, mert egy CS ismerősöm, aki Celebesz (Sulawesi) szigeten lakik, meghívott magához 1 hónapra, hogy segítsek neki az angol nyelviskolájában toborozni meg tanítani, cserébe szállást és kaját ad. Az indonéz vízumkérelem elbírálása egy hétig tart. Ezután vissza lehet buszozni Nyugat-Timorra (15 USD) és lehet még 2 hónapig nyaralgatni Indonéziában. Ha ezt összeadom, 100-105 dollárra jön ki. És megvan a kockázat, hogy valamelyik vízum nem jön össze.

Ha kelet-timorit nem adják meg, akkor közben kifutok az időből, lejár az indonéz vízumom és minden túltartózkodott napért 25 dollárt kell majd fizetni a távozáskor (különben nem engednek ki). Ez drága és necces. És miután továbbra sem világos, hogy tudja-e más állam az adataim ellenőrzésekor az állandó lakhely témát csekkolni, nem akarok rizikót vállalni. Mert ugye állandó lakóhelyet meg kell adni, mert annak lennie kell. Kellene. Grrr.

Ha meg az indonéz vízummal lenne gixer, akkor meg Dilit csak Ausztrália felé hagyhatom el. Ami egyrészt drága, másrészt meg lehetetlen, mert ugye oda sem kapok vízumot (vagyis még nem utasították el, de nem látok sok reményt, így 4 hét várakoztatás után). Nincs kedvem kockáztatni. Inkább egyenes úton elhagyom az országot és visszajövök pár nap múlva egy új vízummal. Ha lesz kedvem. Mert nem biztos, hogy lesz... (2013)" forrás

Repülés és repülőjegy

Kelet-Timor fővárosába, Dilibe Denpasarból (Bali), Szingapúrból és az ausztráliai Darwinból lehet légi úton eljutni, mármint a turistának. Baliról a Garuda Indonesia és a Sriwijaya légitársaságokkal elég olcsón el lehet jutni Dilibe. Tengeren, nemzetközi kompközlekedés nincs Kelet-Timorba. A nyugat-timori (Indonézia) Kupangból régebben volt kompjárat a keleti szigetrészre, de már jó ideje erre nem lehet számítani. Szárazföldön van buszjárat az indonéziai szigetrészről, Kupangból: ez egy 12 órás kimerítő buszozás, fülsüketítő népzenei kísérettel. De legalább viszonylag olcsó a buszjegy: egy útra kb. 4 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.

Szállás

Jön!

Egészség

Kelet-Timorra a jelentős malária és dengue-láz veszély a jellemző. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Kelet-timori tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A Kelet-Timor-i utazást tervezők előzetesen feltétlenül konzultáljanak szakorvossal a megelőzésről és a betegségek tüneteiről. Javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítás megkötése. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas!

Közlekedés

 • Kelet-Timorban az utak rossz minősége, illetve a gépjárművek növekvő száma miatt – főleg a fővárosban – a közlekedés kockázatos, fokozott éberséget igényel.
 • Sötétedés után még Diliben ritkán található taxi, ill. egyéb közlekedési lehetőség.
 • Kelet-Timorban nem javasolt egyedül utazni, avagy vidéken letérni a járt utakról és ösvényekről (elsősorban a második világháború, illetve az indonéz megszállás idejéből fennmaradt robbanószerek miatt).

Étkezés

A legtöbb délkelt-ászai országgal ellentétben Kelet-Timoron nem a rizs, hanem a kukorica az alap élelmiszer.

Vásárlás

Kelet-Timoron az UDS dollár a hivatalos fizetőeszköz.

Közbiztonság

Kelet-Timor belbiztonsági helyzete törékeny. Bármikor előfordulhatnak erőszakos politikai megmozdulások. Kerüljük a politikai- és tömegrendezvényeket. Fegyveres rablások, támadások szórványosan történnek. Kiemelt éberséget kell tanúsítani a fővárosban éjszaka, valamint a különböző szórakozóhelyek közelében. Gyakoriak az összecsapások különböző helyi fegyveres csoportok, bandák között.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Dili


Aki Kelet-Timort meglátogatja, annak számára Dili, a főváros a nyilvánvaló kiindulópont. Ez akkor is így van, ha Dili nem egy szépségdíjas hely, főleg a beépített területek vonatkozásában. mert amúgy a természeti környezete a háttérben lévő hegyekkel és a csodás strandok élményt nyújtanak. A fővárosban az egyetlen lényegesebb turista neveetesség az Ellenállás múzeuma (Resistance Museum). Ez a múzeum a gyarmati múlttól való megszabadulás küzdelméről és az indonéz megszállásról szól. Kellemes Dili morend része és a parti sétány. Dilitől délre található egy Jézus-szobor, ahonnan érdekes a kilátás. Többen állítják, hogy Kelet-Timor legszebb strandjai éppen a fővárosnál vannak.  

Egyéb látnivalók

Földrajz és időjárás

A Timor szó a malűáj timus (kelet) szóból ered. Így hát Kelet-Timor valójában annyit jelent, hogy Kelet-Kelet. Amúgy a helyiek a saját országukat szívesen nevezik Timor Lorosa'e-nek. A Lorosa'e annyit jelent, hhogy felkelő nap. Kelet-Timor 640 kilométerre fekszik északnyugatra az ausztráliai Darwintól.

Időjárás

 • Kelet-Timoron két évszak van: az esős évszak decembertől áprilisig, a száraz évszak májustól novemberig tart.

Történelem

Az időszámítás előtt 3 évezreddel melanéz népek vándoroltak Timor szigetére. kb. 500 évvel később jöttek ide népek Dél-Kínából és Indonézia északi részeiről. Kelet-Timor a 18. század legelején vált portugál gyarmattá. A portugálok azonban már a 16- századtól kezdve frekventálták a szigetrészt. 1974-ben a Portugáliában lezajlott demokratizálódás hatásaként elindult a gyarmatok felszabadulása. 1975-ben helyi baloldali radikális erők a portugál katonai erők kivonása és egy polgárháború után kikiáltották kelet-Timor függetlenségét. Azonban a Timor sziget másik, nyugati részét birtokló Indonézia megtámadta Kelet-Timort és önkényesen azt bekebelezte. Az ENSZ a bekebelezést nem ismerte el jogosnak. A kilencvenes évek végéig folyamatos feszültség, harc, öldöklés zajlott Kelet-Timorban az indonéz katonaság és a függetlenséget követelő erők között. 1999-ben egy népszavazás folyamán a választók 78.5 százaléka a terület függetlensége mellett voksolt. 2001-ben voltak először szabad választások Kelet-Timoron.

Manapság

Kelet-Timor a délkelet-ázsiai térség egyik legszegényebb országa. Potenciális jövedelmi forrást jelenthet, hogy tengeri környezetében olajlelőhelyek vannak.

A helyiekről

Jól lehet a tetum és a portugál a hivatalos nyelvek, a helyi lakosság a hétköznapi életben inkább beszél indonézül és egy leegyszerűsített angol nyelven.

A turista azt tapasztalja vidéken, hogy a falvak lakói bármennniyre is nagyon szegények európai szemmel nézve, azért viszonylag boldognak tünnek.

Egy nemzetközi felmérés szerint a világ legalacsonyabb férfiai Kelet-Timorban élnek. Átlagmagasságuk: 160 cm. 

Turista etikett

1. Kelet-Timor lakói vallási okok és a hagyományaik alapján konzervatív felfogásúak és ez vonatkozik az öltözködésre is. A turistáknak ügyelni kell arra, hogy ne öltözködjenek túl lengén, és udvariasan, feltűnösködés nélkül illik viselkedni a helyiekkel való érintkezésekben. A turista párok tartózokodjanak attól, hogy heliyek szeme előtt nyalják-falják, ölelgessék, csókolgassák egymást. Ez maradjon a hotelszoba falai közé.A heliyek körében az gyakori, hogy két két férfi barát (nem homoszexuálisok) kézenfogva jár egymással, viszont férfi és nő nem jár utcán kéz a kézben.

2. Kényszerűen tudomásul kell venni, hogy a kelet-tiporiaknak az európaitól nagyon eltérő felfogása van a pontosságról. 

3. Tartózkodjunk attól, hogy megérintsük helyi ember (pl. gyerek) fejét.

Olvasmányos linkek

,, Kelet-Timorban (is) lehet cigizni a buszon. Bárki simán rágyújt, pedig a busz tele van gyerekekkel, pici gyerekekkel. Megszokták.

A biztonság mindenek előtt. De nem Timorban. 2 éves forma kislány például derékig kilóg a nyitott busz ablakon úgy, hogy meztelen talpai az édesapja lábszárán támaszkodnak amelyet az előtte levő ülésnek feszít. De nem esik ki mégsem. És senki nem aggódik.

A szélvédő felső sávja teljesen sötét, a sofőr picit előre hajolva, görnyedten vezet, hisz az ülés és ő maga bőven a szemmagassága fölé ér, másképp nem látna ki. Ki érti ezt a megoldást?

Arra gondoltam, hogy talán azért van sötét csík a szélvédőn, mert az Amor feliratnak valahogy fel kellett férnie. Ez ugyanis a busz becsületes neve.

Útközben a nagyfokú szegénységre lettem figyelmes. Apró falvakon keresztül haladtunk Dili felé. A házak teteje pálmalevélből készül, a ház oldala pedig vékony pálmafa vagy egyéb faléc szeletekből. Sok helyen rések vannak a “falakon”. Némelyik házban áram sincsen. Ilyen mértékű szegénységet itt láttam életemben először ennyire koncentráltan.

Az út rettenetes állapotban van. Nagyon sok helyen el van törve az út, ezt úgy kell elképzelni, hogy az út széle konkrétan le van törve. Egyszerűen leszakadt a mellette fekvő szakadékba. Néhol hatalmas kövek, vagy az út közepére helyezett autógumik lassítják a közlekedést. Annyira rossz állapotban van, hogy ezt a százötven kilométeres utat 6 óra alatt tesszük meg egy húszperces megállóval, itt. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS