ÚTIKRITIKA.HU / Seychelle-szigetek


Seychelle-szigetek

Seychelle-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Seychelles vagy Mauritius? | Mikor érdemes utazni? | Vélemények | Fotóegyveleg

Nem csalás, nem ámítás! Ilyen. Ez az Édenkert.

Seychelle-szigetek dióhéjban

A trópusi szigetes egzotikus nyaralást fontolgató magyarok körében a Seychelle-szigetek gyakran előfordulnak, legtöbbször az azonos térségben lévő Mauritius lehetséges alternatívájaként. Sokan vannak, akiket a jól csengő név mellett vonz az, hogy a karibi vagy délkelet-ázsiai utazással ellentétben nem túl nagy az időeltolódás (télen +3 óra, nyáron +2 óra). Igaz a repülési idő a Seychelle-szigetek esetén sem csekély (európai átszállóhelyről kb. 9 óra).

Milyen Seychelles?

A legtalálóbb pozitív jelzők talán ezek: paradicsomi, virágoskertes, idilli, békés, romlatlan, tiszta. Negatívak: drága, eseménytelen, buli-mentes, kevés éttermes, túl elszigetelt. Bizony Seychelles luxusnyaralásra pozícionált ország, a stratégiájuk az, hogy ne legyen tömegturizmus, és aki jön, az érezze magát kiváltságosnak, exkluzív élmény részesének. A szállodaárak és a helyi kiadások magasak, mert mindent költséges ideszállítani, másrészt a magas árfekvéssel is meg akarják szűrni a látogatókat. Egyáltalán nem jellemző, hogy ide hátizsákos turisták jöjjenek, bár léteznek a középrétegeknek való viszonylag olcsóbb szálláshelyek is. Aki eljut a Seychelles-re, az csaknem biztos elalél a természeti szépségektől, az édenkerti szigetvilágtól. A tenger, a strandok nem okoznak csalódást: káprázatos színek, finom homokok, csodás növényzet, természeti szépségek. Az egész tényleg egy álomvilág, persze elsősorban a turistáknak, mert a helyieknek azért nem ideálisak az életkörülményei. Rengeteg programlehetőség van (pl. szigettúrák), és a választékról képet lehet formálni a főbb szigetekről szóló fejezeteinkben (Mahé, Praslin, La Digue). Nagy távolságok nincsenek. A legnagyobb sziget, Mahé valamivel kisebb, mint Buda!

Seychelles ajánlott nászutasoknak, szerelmespároknak, teljes nyugalomra vágyó házaspároknak, kisgyermekes családoknak, a szép, virágos természetet, környezetet értékelőknek. Nem igazán való aktív, nyüzsgős nyaralásra vágyóknak, tizenéveseknek, bulizós baráti társaságoknak.


Szervezze meg velünk a tökéletes Seychelle-szigeteki nyaralást!

A Seychelle-szigetekről szóló útikritikában szereplő gyakorlatias tanácsokon és szubjektív véleményeken felül rengeteg hasznos információval, objektív szállásértékelésekkel, konkrét ajánlatokkal, repülőjegy-foglalással és a teljes utazás megszervezésével kapcsolatban tudunk segíteni! Válassza ki közreműködésünkkel a megfelelő szállást, hogy az minden tekintetben és árkategóriájában is megfeleljen az elvárásainak! Vegye fel velünk a kapcsolatot az utikritika@utikritika.hu e-mail címen, hogy már csak a paradicsomi szépségű szigetre és a gondtalan nyaralásra kelljen koncentrálnia!


Seychelle-szigeteken a Seychelles-i rúpia (SCR) a hivatalos fizetőeszköz.

(A linkekre rákattintva láthatóvá válnak a friss árfolyamok)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A turizmus stratégiájukban erős a környezetvédelemre helyezett hangsúly
 2. A strandok szépsége, a tengervíz színei, átlátszósága varázslatos, édeni feeling
 3. A Baobab pizzéria a strand-homokos "padlójával", a Beau Vallon strandon
 4. Reggel kimenni  partra és nézni, ahogy a halászok a tengerről visszaérkeznek a halzsákmányukkal
 5. A sziget déli partvidékének strandjait végiglátogatni (ott lakni nem érdemes az elszigetelt jellege miatt), ott nagyon szép az Anse Louis nevű, nyugis, békés strand. 
 6. Sznorkelezés a Sunset Beach-nél
 7. Az Anse Lazio, Praslin szigeten, ez a világ egyik legszebb strandja!

Nem tetszett

 1. Nagyon magasak az árak
 2. Időnként az óceán túl sok moszatot (algát) hord ki a partokra
 3. Autóbérlés nélkül komplikált a sziget felfedezése, viszont a baloldali forgalmat az elején nehéz megszokni
 4. A keskeny hegyi utakon vezetni
 5. Mahé szigeten az utak mentén nincs járda és így a sötétben életveszélyes gyalogolni!
 6. A fővárosban 17 óra után a legtöbb bolt bezár


Tetszett:

1. Álomszerű strandok, olyanok amilyeneket mindig is szerettem volna előben látni (személyes kedvencem Anse Patates!)
2. A self catering bungalók legtöbbje tágas, klimatizált és tökéletes állapotban van
3. WIFI sokkal több helyen van mint azt gondoltam volna
4. A tenger tisztasága, mesés kék árnyalatai és a sok színes, soha nem látott formájú, méretű hal

Nem tetszett:

1. La Digue szigeten az élelmiszerboltokban uralkodó káosz, kellemetlen szag, a selejtes és nagyon csekély áruválaszték, penészes zöldségek, hütőn kívül tárolt tejtermékek, stb.
2. Az utcai kaja árusok kínálata is gyér és nem valami finom
3. Nagyra nőtt csótányok az utcákon sötétedés után
4. Áprilisban nagyon meleg a tenger
5. A helyiek legtöbbje elég barátságtalan
6. Ráják lapulnak a Cot D'or strandjanak homokjaban, amelyek állítólag rendszeresen okoznak kisebb, időnként pedig - ahogy a mi esetünkben is - komolyabb sérüléseket.

(Nóra, 2017)


,, A szigetek varázsát a természet adja. A partokon púderszerű fehér homok, dús, trópusi növénytakaró a hegyoldalakon. Nem engedélyezett napozóágyak vagy éttermek kitelepülése a homokos partra, a bungaló típusú szállodák belesimulnak a környezetükbe. A természet élvezetét, a pazar kilátást semmi sem zavarja.

Mivel kevés a szálloda ezért soha sincs tömeg. A partokon alig lézengenek a turisták. Mindig találni olyan partszakaszt ahol egyedül lehet lenni.

A világ legszebb szállodái épültek itt: Four Seasons, Maia Resort, Banyan Tree. Mivel a partok közstrandok, bármelyik luxusszálloda öblében lehet fürdőzni. A kapunál regisztrálni kell és utána golfautóval leviszik a vendégeket a partra.

Az időeltolódás csak 3 óra, gyorsan lehet akklimatizálódni.

Mahé szigetéről komppal egy napos kirándulás keretében Praslin és la Digue is felfedezhető.

Az árak magasak szállás, kirándulás és étkezés tekintetében is, de megéri elmenni. Ilyen lehetett az Édenkert ! (agnes.csiszar@vista.hu, 2018)

Seychelles vagy Mauritius?

Sokan kérdezik ezt. Nos, Mauritius a mozgalmasabb, nagyvilágiasabb, mint Seychelles. Seychelles-en a hotelek kevésbé menők, s inkább a hangulatra összpontosítanak, nem a szolgáltatások bő választékára. Mauritiuson több a szórakozási lehetőség, Seychelles aranyosabb, talán romantikusabb. (A Seychelles-i emberek szerint Mauritius egy „fertőzött medence”.) Mindkettő luxus desztináció, de Seychelles esetében inkább olvasni olyasmit, hogy „a Föld utolsó édenkertjeinek egyike”. Seychelles-en a helyiek sokkal visszahúzódóbbak, félénkebbek, mint a mauritiusiak. Seychelles sokkal színesebb a sok virág miatt, Mauritius az emberi környezet vonatkozásában érdekesebb. Mauritiuson több a vásárlási lehetőség, Seychelles e tekintetben szegényesebb kínálattal bír.

Mikor érdemes utazni?

Egész évben jó az idő. Aki csak napozni, nyaralni akar, annak az bármikor jöhet. Vannak, akik szerint április és május, mások szerint február és április között a legjobb ide utazni. A május és szeptember közötti időszak jó azoknak, akik szeretnének többet kirándulni, sétálgatni. Júniusban, júliusban és augusztusban a tengervíz gyakran hullámos, ami miatt a strandok a moszatokkal szennyezettebbek (főleg Mahé sziget déli partjainál és Praslin szigeten). Áprilisban, májusban, októberben és novemberben lehet a legideálisabb körülmények között búvárkodni (scuba). A délkeleti monszun időszakban, május és szeptember között van a legkevesebb eső, és ilyenkor nincs nagy hőség. Szempont persze, hogy mely szezonokban a legmagasabbak és legalacsonyabbak a hotelszoba árak. Az európai turisták persze a tél elől decemberben és januárban jönnek ide a legnagyobb számban, és ilyenkor a legmagasabbak a hotelszoba árak. Viszont ilyenkor gyakoribb az eső. Júliusban és augusztusban is főszezon van ilyen szempontból.

Seychelle szigetek időjárása

Vélemények

"Szerintem, már önmagában egyetlenegy látványért is érdemes volt Seychelles-re elutaznunk. Voltunk néhány egzotikus nyaralóhelyen, de a tengerparti strand többnyire nem volt olyan, mint amiről az ember igazán álmodik. Varaderoban túl keskeny volt a strand, Balin egyáltalán nem tetszett a tengerpart, na Thaiföldön láttunk csodás helyeket, de nem volt olyan csodás a parti növényzet. Seychelles-en nem egy strandon voltunk, ahol a látkép az volt a valóságban, amit megálmodtunk. Nem csupán a tenger színei bűvöltek el minket, hanem a parti homok fölé izgalmasan nagy dőlésszögben hajló pálmafák és a sötét színével és szoborszerűen lecsiszolódott alakzataival méltóságteljes óriás gránitsziklák. Mennyi sok helyen a világon állítják, hogy a strand homokja fehér. Na kérem, számomra a Seychelles-i utazás után a fehér szín meghatározásában ez a szigorú etalon. A legkomolyabban írom, hogy sokszor meghatódva álltunk mezítláb a parton és sóhajtozva csodáltuk a bűvöletes látványt. A naplementés álomvilágot inkább nem próbálom leírni, mert biztos giccsesre sikeredne a dumám. Engem sokan jóindulatú embernek tartanak, nos hát a soraim olvasóinak azt kívánom, hogy legyen részük abban a mesében, amit mi ott láttunk." (Gábor, 2012)


"Szerencsémre a világ sok helyén láttam csodás tengerpartokat, mégis a Seychelles tudott nekem e vonatkozásban lenyűgöző élményeket nyújtani. Nekem a Mahé szigeten a Petite Anse volt a nyerő. Nagy mázlisták azok, akiknek telik az itt elhelyezkedő Four Seasons hotel szobaárára. A Petite Anse e hotel privát strandja, azaz aki nem hotelvendég, annak ügyesen be kell jutnia. Megéri. A Petite Anse melletti Anse Soleil is baromi szép, és itt van egy vendéglő, ahol szuper tengeri herkentyűket lehet enni."


"Ott létünk folyamán gyakran volt az idő felhős és valamennyi eső volt mindennap. Az eső miatt ügyesen kellett időzíteni a strandokat felfedező kirándulásokat. Nagy szívás rátalálni egy csodás strandra, ahol aztán nem lehet kellemesen ellenni az eső miatt. Átmentünk Praslin-re. De jól tettük. Voltunk már Mauritiuson, Karib-szigeteken, Zanzibáron, de olyan álomszép strandot, mint az Anse Lazio, még sehol nem láttunk. Mondjuk a Maldívon nem voltunk még."


"Mi voltunk a Maldívon és rá két évvel utaztunk Seychelles-re. A tenger vize és a part mindkét helyen gyönyörű. Seychelles mellett szól azonban, hogy itt nincsenek az élmények egy apró szigetre összeszorítva. Lehet autózni, hajózni, kompozni ide-oda. Szóval változatosabb, érdekesebb, többféle emberrel lehet találkozni. A Maldívon a kis szigeten minden helybéli hotelalkalmazott volt, itt meg lehet helyi népekkel együtt strandolni."


"Szerettük a Seychelles-t, de meg kell állapítanom, hogy azért az itteni strandok, a tengervíz nem annyira mesés, mint a Maldívon. Igaz élvezetesebb egy ilyen viszonylag nagyobb szigeten nyaralni, mint a Maldív valamelyik picurka hotelszigetén." (Kati, 2013)


"Mi a Seychelles-szigeteken tartottuk az esküvőnket, a párommal csak mi ketten, és életünk legcsodálatosabb élménye volt, melyhez nagyban hozzájárult a környezet is. A Seychelles-t választottuk olyan szempontból, hogy a kinti házasságot itthon honosítani lehet, valamint a hely szépsége is fokozza a romantikát. A Le Meridien Barbaronsban már nagyon profik esküvők terén, tengerparton mondani az esküt, tortával, fotóssal, kertben szedett plumeria virágcsokorral. Fantasztikus élmény, ha visszatekernénk az időt és újra választani kéne, ismét ezt választanánk. Praslin és La Digue talán még szebb és érintetlenebb mint Mahé, így érdemes oda is átkirándulni, viszont ezen a két szigeten a szállodákon és tengerpartokon kívül más nagyon nincs. Mahéről átmenni ezekre a szigetekre komppal lehet, vagy Praslin-re repülővel az Air Seychelles belföldi járataival kis propelleres gépekkel, ami alig drágább mint a komp viszont csak 15 perc, és fantasztikus élmény fentről látni a szigetvilágot, a kristálytiszta tengert.

Mahé felfedezéséhez jók a helyi buszok is, Praslin-en érdemes autót bérelni a könnyebb közlekedésért és hogy tuti ne késsük le a visszaúti gépünket, hajónkat. Viszont baloldali közlekedés van és elég keskenyek, meredek lejtősek az utak, akinek itt lenne az első alkalom baloldalon vezetni, kétszer gondolja meg, mivel a károkozásért kemény pénzeket kell fizetni. A helyiek akár autóban akár busszal, de gyorsan és megszokásból mennek. Amivel muszáj még számolni, azok a homokban élő kis apró vérszívók (sandfly), amik ott csípik, ahol érik az embert. Mindenkinek ajánlom a Seychelles-t, aki nem mozgalmas, hanem pihenős, ráérős teljes kikapcsolódásra vágyik." (Gabi, 2013)


,, A kellemes hangzású nyelv, a Seselwa Kreol francia gyökerekkel, angol és kevés más nyelvi behatással formálódott.
A különlegesen ízletes ételek túlnyomó többségében a szigeteket körbevevő Indiai-óceán halaiból, rizsből, zöldségekből és gyümölcsből készülnek. Az egyik jellegzetes fűszer a curry, amihez a Seychelle-szigeteken gyakran kókusztej is társul. A legkiválóbb minőségű halételek közül az egyik legnépszerűbb a grillezett vörös márna.
A Seychellois zene és tánc is jellegzetesen indiai óceáni hangulatú. A Seychelle-szigetek lakosai, éppúgy, mint a föld többi kreol népe, szeretik élvezni az életet. Legyen szó ételről, italról és zenéről, a legtöbb Seselwa partner a szórakozásban. Mindezek mellett kevésbé kapkodó és stresszes életet élnek, mint az európaiak. A trópusi hőségben egyébként sem kifizetődő a felesleges rohanás.
A Seychelles szigeteket elkerülik a ciklonok, távol esik a földrengés, cunami, és terrorveszélyes területektől. A politikai helyzet stabil, a szárazföldön nincsenek mérgező állatok, és a trópusi övre kifejezetten jellemző fertőző betegségek sem ütik fel a fejüket.
A szigeteken jó a közbiztonság, egész évben kiegyensúlyozott és kellemes klímája van. Az óceán is többnyire 30 fokos, és az év nagy részében nyugodt, körültekintéssel nem jelent veszélyt még gyerekek számára sem. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Magyar öröm - K.A. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Tünde, 2017. 01. 03. 06:08
Seychelles (Mahén voltunk)nekem a legnagyobb marketing átverés,amivel találkoztam. Üres sziget erős francia árszínvonallal.Elhanyagolt partok,két part kivételével se egy wc,se egy bár. Abszolút semmi.Be lehet fizetni erősen eltúlzott áru hajótúrákra,hogy történjen valami.Nekünk,akik szeretnek jönni- menni,látni,felfedezni,kalandozni, ez messze nem a paradicsom. Az óceán meleg,az idő nagyon jó ( karácsony,szilveszter), a természet szép,és pont. Többet semmit nem tudok mondani róla,nem jelent ennél többet ez az üresség.


Zoltán, 2016. 07. 30. 17:35
Kedves Éva!
A seyferry.com oldalon lehet vásárolni a Cat Cocos hajóira jegyet (Praslin-La Digue: 14 euro), vagy helyben a jegypénztárnál. Szerintem nem érdemes fakultatív programra befizetni. Mi kerékpárral egy nap alatt körbejártuk ezt a gyönyörű kis szigetet, másnap pedig a csodaszép partokon pihentünk. A kikötőben lehet a helyiektől kerékpárt bérelni. A legszebb partok és az egyéb látnivalók a kikötőből jobbra indulva érhetőek el. A világhírű partok előtt van egy kis parkjuk, melynek bejáratánál belépőt szednek, de csak így lehet megközelíteni.
Üdv: Zoltán


Éva Éva, 2016. 07. 25. 14:35
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? mennyire érdemes programokra befizetni, ha a La Digue-nél leszünk? Drága a komp? Nem találok oldalakat ahol árat találnék erre vonatkozóan. Érdemes inkább magunk elintézni a programokat? Köszönöm. Üdv Éva


klarissza rammer, 2015. 10. 14. 17:06
seychelle -szigetekre szeretnenk utazni

hol erdemes olcson repulojegyet es szallast szerezni


fernand, 2015. 07. 16. 13:30
helló
Mi vagyunk a társulás a befektetők számára; Mi mindenki rendelkezésére bocsátott a hitelek, visszafizetése legfeljebb 15 éve az éves kamat 3 %-át. Bárki, aki keres egy fix havi jövedelem alapján a hitel. Tőke használható hitelezésre a rövid és hosszú távú 2000 Euro-10000000 euró minden ember komoly, becsületes, és a jó erkölcs, a hitel ajánlat, további információért kérjük, írjon e mail: doms.henri.fernand@gmail.com


marie, 2015. 07. 16. 13:30
hitel ajánlatok között komolyan gyors, különösen

Én vagyok az egyén, aki pénzügyi kölcsönök a rászorulóknak. Kap egy $500 millió kész $100 000 valaki képes visszafizetni, a 3 %-os kamattal. Beruházások nyereséges projektek is elvégezheti. Ha személyzet kész újraéleszteni a projekttevékenységek, vagy vásárolni egy lakást, legyen szíves kapcsolat én ha tud ad több részlet-a hitel megszerzéséhez követendő eljárásról. Kapcsolat: marie.brigitte.pine@gmail.com


úti kritikus, 2015. 04. 29. 16:35
Kedves Alsó!
Az északi parton, s leginkább a fő strandolós helyen a Beau Vallon-öbölnél az étkezési lehetőségek árfekvésben jelentősen különböznek. Olcsón a strandokon lévő imbisz-büfékben lehet enni. Egy egész grillezett (friss)hal fincsi hagymás szósszal leöntött rizzsel, salátával, egy adag kb. 1300 forintnak megfelelő rúpiába kerül (hétvégén a tömeges kereslet miatt minden kaja drágább). Ezen a strandon a nagy kedvencünk a Baobab nevű pizzéria volt. Egyszerű strandvendéglő (mezitláb ülhet a vendég a lábát a homokon pihentetve, kellemes élőzene, és kemencében sült pizza. A sziget viszonylatában nem drága. Hétvégéken nagy a tömeg, mert a helyiek nagy számban tódulnak erre a strandra és a Baobab egyszerű asztalai is elkelnek. A szállodák éttermei méregdrágák.


úti kritikus, 2015. 04. 29. 14:49
Kedves Alsó!
Mahe szigetről korszerű, gyors hajók (valamiért katamaránoknak nevezik) lehet átjutni Praslin-re és La Digue-re is. Cat Cocos a neve a hajótársaságnak. Új, kényelmes, nagy kapacitású (kb. 470 utas) hajók közlekednek. Mahe (Inter Island Quay, Victoria) és Pralin (Praslin Quay/Baie Sainte Anne Jetty) között napi három hajójárat közlekedik (60 perc), Mahe és La Digue (La Passe Quay/Jetty ) között kettő. A La Digue szigetre közlekedő hajójárat megáll Pralin kikötőjébe 20-30 percre, és a teljes menetidő így másfél óra. Egy útra a komp menetjegye Pralin-re 17 ezer forintnak megfelelő rúpiába kerül, La Digue 21 ezer forintnak megfelelő rúpiába.
A másik kérdésre is megy a válasz. Úti kritikus


Alsó, 2015. 04. 29. 13:32
Augusztus első felét Mahen töltjük. A sziget északi részén fogunk lakni. Csak reggel is ellátásuk lesz. Tudni szeretnénk, elfogadható áru és finom ételeket hol tudunk majd enni? I még fontos lenne, hogy Praslin, esetleg La Digue mivel és mennyiért érhető el legegyszerűbben és legolcsóbban? Köszönöm a válaszokat.


parafa, 2014. 09. 08. 22:23
Nagyon javaslom a gépkocsi bérlést és azzal járni be a szigetet. Igaz keskenyek az utak és az út mellett mindkét oldalon mély betonozott esőárok van, ami azért elég ijesztő. A fő szigetet viszont csak kocsival tudod bejárni, egyik fantasztikus strandtól mehetsz a másikig, és mindenhol szinte egyedül vagy. De a hegyeken kilátókat, vízeséseket is láthaszt. Ami viszont nagyon nem tetszett, hogy számomra megdöbbentően sok volt a parton a szemét ! Láttunk egy olyan öblöt, ahova a helyiek mentek ki vasárnap. Egész családok hűsöltek, főztek a parton, egy álomszép türkizzöld öbölnél. Praslinra repülővel érdemes átmenni, tisztább mint Mahe. Praslinról viszont áthajózni La Digue-ra szintén nagy élmény. Mikor mi voltunk (júliusban) hatalmas hullámok voltak, olyan volt mintha hullámvasúton ültünk volna. La Digue parja bár valami hihetetlen, viszont a túristák száma is az. Érdemes lehet ott tölteni néhány napot és korán, még a turista invázió előtt végig járni a legszebb részeket. Az egész utazás felejthetetlen volt. Egyébként júliust nem ajánlom az utazásra, mert elég sokat esik az eső, és elég nagyok a hullámok, fürödni, csak a védettebb öblökben lehetett.


Koritsánszky Nelli, 2014. 02. 19. 22:28
Sziasztok!
Nászútra szeretnénk menni Seychelle-szigetekre. Tudnátok szigetet,szállást ajánlani? A repülőjegyet honnan érdemes beszerezni?
Köszi
Nelli


Viceroy, 2014. 01. 12. 12:35
Kedves "Olvasók" ! Seychelleket azoknak javaslom, akik szeretik a természetet és a természetességet. Én nagyon kedvelem az emberek nyitottságát, a tenger gyümölcseinek valamint a trópusi gyümölcsök bőségét- a gyümülcsök és a halak egy részét a Maldív szigetekre odaszállítják, mert ott nem mindegyik terem meg-. Mindegyik nagyobb szigeten sok strandolásra alkalmas partszakasz van, más-más tulajdonságokkal, érdemes mindegyiket "végigtesztelni".
Összegzés : 1994 óta ide térek mindig vissza.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA