ÚTIKRITIKA.HU / Seychelle-szigetek


Seychelle-szigetek

Mit vigyünk? | Egészség | Pénz | Árak és vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Pajer Dani fotója

Mit vigyünk?

  1. Szúnyogirtót mindenképpen vigyünk a Seychelle-szigetekre, mert ott hatásosat nem tudunk könnyen beszerezni. Amúgy az ottani szúnyog apróbb, mint az itthoni, és nem is fáj annyira a csípés helyén. Többek szerint nem vészes ott a szúnyoghelyzet.
  2. Naptejet is hasznos otthonról vinni, mert a helyben kapható indiai importos termék nem tűnik jó minőségűnek.
  3. Nagy karimájú kalap, sapka szükséges, mert erős a nap sugárzása.
  4. Gyógyszereket még a fővárosukban is be tudunk szerezni, ám biztonságosabb itthonról vinni, mindent, ami kellhet.
  5. Sznorkel felszerelést helyben is lehet venni, de talán jobb ezt is otthonról vinni.
  6. Seychelle-en az angol dugaljakat használják, vigyünk átalakítót a töltőkhöz. Ha elfelejtettük, akkor a szálloda recepcióján lehet megpróbálni kérni, hátha tartanak egy-kettőt. A feszültség 230 V.

Egészség

Hasznos tudni, hogy semmilyen kötelező védőoltásra nincs szükség a Seychelle-szigetekre való belépéshez, kivéve, ha valaki sárgalázzal fertőzött területről érkezik. Hepatitis A védőoltás javasolt. Hasmenés előfordulhat, de nagyon ritka. A csapvíz elméletileg fogyasztható, viszont borzasztóan klóros, ezért pocsék ízű. Érdemesebb palackozott vizet fogyasztani.
"Chikungunya"-vírus: A szúnyogcsípés útján terjedő vírus ellen védőoltás jelenleg nincs, de a vírus maga nem halálos, gyenge egészségi állapot esetén a legrosszabb esetben magas lázzal járhat. A járvány elszórtan alakult ki. Legutóbb 2005/2006-ban volt jelentősebb "Chikungunya"-vírus járvány. Naptej és szúnyogok riasztására alkalmas krém használatát javasoljuk.

Az egészségügyi ellátás minimális, a központi kórház Victórián található, ennek száma: + 248 438 8000, a mentőt a 999-es számon lehet hívni. Magyar állampolgároknak baleset-betegség- és poggyászbiztosítás kötése javasolt.

Pénz

Az ország pénzneme a seychelle-i rúpia, melynek váltópénze a cent (1 rúpia=100 cent). A bankjegyekből a 10, 25, 50, 100 és 500 rúpiás van forgalomban, míg érmékből az 1 és 5 rúpiás, valamint a 1, 5, 10 és 25 centes. 1 euró 17-20 seychelle-i rúpia közt mozog általában. Már a repülőtéren lehetséges pénzt váltani, viszont jobban járunk, ha keresünk utcai pénzváltókat, ahol mind a reptéri, mind a szállodai árfolyamoknál jobban lehetséges helyi pénzhez jutni. A legjobban Mahén válthatunk, ott nagyobb a verseny az utcai váltók között, mint a kisebb szigeteken. A helyi napilapban idegen nyelv ismerete nélkül is kisilabizálható, hogy éppen melyik váltóhelyen van a legkedvezőbb árfolyam.

Seychelle-szigeteken számos helyen számolnak euróban, illetve néhány helyen amerikai dollárban, és el is fogadják ezeket a valutákat bizonyos szolgáltatások ellenértékeként. Azért inkább tanácsos arra kalkulálni, hogy érdemesebb helyi pénzben fizetni. Érdemes kiszámolni, hogy milyen valutában a legkedvezőbb kifizetni a számlát, ha adnak lehetőséget mind rúpiában, mind külföldi valutában történő fizetésre.

Bankkártyát is elfogadnak több helyen, mint szállodákban, éttermekben és autókölcsönzőkben vagy akár élelmiszerboltokban. ATM-eken keresztül csak rúpiához juthatunk, de ATM-et Mahén, Praslin-en és La Digue-en is találunk. Vigyázat, a Beau Vallon-ban található ATM-ek csak Visa-t fogadnak el.

Árak & Vásárlás

Ha hátizsákosként érkezünk Seychelle-re, akkor akár 70-80 EUR/nap összegből ki lehet jönni. Természetesen ebbe semmi urizálás nem fér bele, sem étteremben étkezés, sem drágább szálláshely, csupán egy olcsó vendégház vagy apartman. Ahogy nőnek az igények, úgy szükséges a büdzsének is bővülnie kell, főleg ha valaki szeretne kirándulásokra befizetni, vagy sportolási és szabadidős tevékenységeket igénybe venni. Azok jelentősen megdobhatják a költségeket.

Az átlagos, nem drága étteremben egy ebéd vagy vacsora 10-20 EUR/fő/alkalom körül kóstál borral, a középkategóriásban már 25-30 EUR/főbe. A 0,33-as víz kb. 0,65 EUR, az ekkora kóla 0,85 EUR, míg a korsó helyi csapolt sör 2,3 EUR. A boltokban a sört 280 ml-es (!) üvegekben árulják, 23-28 rúpiát kérnek érte, plusz 2 rúpia betétdíjat. A bor meglehetősen drága, a legolcsóbb is 100-150 rúpiától indul. Ha szupermarketben vásárolunk, egy liter tejért vagy egy másfél literes ásványvízért 1,3 EUR-t, fél kiló kenyérért 1 EUR-t kell fizetnünk. Az üzemanyag 1,4 EUR/24 rúpia/liter.

Szupermarketek Mahén Victoria körül vannak, a sziget többi részén kisebb üzleteket találunk. Praslin-en csak kisebb boltok vannak, melyek kínálata meglehetősen korlátozott. La Digue-en egy nagy szupermarket van, ahol mindenfélét árulnak, bár drágábban, mint a kisebb üzletekben.

Nagyon finom és olcsó a banán!

Aki az északi parton száll meg, annak ajánljuk, hogy szerdán látogassa meg a Beau Vallon strandon lévő, alkalmi éjszakai piacot.

Ajánlani tudjuk a Beau Vallon térségben ezeket az éttermeket: La Plage, La Perle Noir, Boat House. Az Eden Island félszigeten jókat lehet koktélozni.

"Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market:  Aki igényes Seychelle-i portékát szeretne hazavinni, annak mindenképp érdemes ellátogatni Victoriában a piacra. A piac az 1840-es években jött létre, akkoriban a helyi halászok itt adtak túl az aznapi fogáson, ezt a szokásukat ma is megtartották, így rengeteg különböző hal és tengeri herkentyű található az asztalokon, a halas pultok tőszomszédságában pásztorgémek lesik a maradékot, Victoria kikötőjében van egy nagy fészektelepük, ott cseperedő fiókáiknak hordják az eleséget.

Manapság nemcsak hal, de szinte minden más is megtalálható a piacon, itt tudunk kedvező áron hozzájutni a legegzotikusabb helyi gyümölcsökhöz, a legillatosabb helyi fűszerekhez, és még temérdek más mindenhez is.
Maga a piac egy szabad légterű, de tetővel fedett kellemes bevásárló hely, a helyiek is itt szerzik be a jó minőségű szigeti portékát, így ők vannak többségben. Bár a turisták körében is kedvelt a hely, itt azért még eredeti kreol nyüzsgésben lehet részünk. Aki halat akar venni, annak korán kell jönnie, a legjobb fogás reggel cserél gazdát. A zöldség, gyümölcs, fűszer sorok azonban délutánig roskadoznak a jobbnál jobb árutól. Itt aztán mindent megtalálunk, amit csak a környéken megterem, nemhiába, ez az ország legnagyobb piaca.

A helyi banánok több fajtáját is árulják. Vannak amik evésre jók, de vannak kifejezetten sütésre, főzésre valóak. Az érettségi szint is különböző, attól függően hogy ki mit és mikor akar majd csinálni a felvásárolt banánnal. A banánhoz hasonlóan a papaya-t is éretlenül árulják, így kevésbé van esélye megsérülnie, otthon 2-3 nap alatt beérik és megpuhul, olyankor már csak nehezen szállítható. Sok a különleges trópusi gyümölcs is, találtunk már itt pl. jackfruit-ot (Artocarpus heterophyllus) is, de ez esetben a graviola fa (Annona muricata) gyümölcse, a soursop keltette fel a figyelmünket.

Amit viszont akár hazavinni is érdemes az a fűszer, rengeteg jó minőségű trópusi fűszert árulnak kezdve a curry-vel, szegfűszegen és helyi vanílián át egészen a szerecsendióig itt minden megtalálható. Mi a jól bevált vaníliából, valamit a belőle készült kivonatból tankoltunk fel, ez mindig hatásos ajándéknak bizonyul a borús Európában ragadt barátainknak.

Nem túl bizalomgerjesztő fiolákban árulják a kókuszolajat, de a minősége kiváló, és harmadannyiba kerül, mint az ajándékboltokban díszesre csomagolt adagok. Ezen kívül a csomagunkból soha nem hiányozhatnak a Takamaka rumok, melyeket mindig jeles alkalmakra és nagy ünnepekre tartogatunk, féltve őrzünk. (2015)" forrás

Pajer Dani fotója

Közlekedés

Hasznos információ, hogy a taxi út a reptérről a kikötőbe 20 EUR, Beau Vallonba kb. 40-50 EUR. Ha merünk vezetni, béreljünk autót, mert olcsóbb, mint taxizni. A bérelt autóval óvatosan közlekedjünk. A magyarnak az első órákban bizony nehézséget okozhat az, hogy jobb kormányos autóval jobboldali vezetés van fordított körforgalommal. Mindig ügyelni kell arra, hogy az út baloldalán közlekedjünk! Vagy buszozhatunk, a buszjegy 5-7 rúpia. A buszok jelentik a Seychelles-en a tömegközlekedést. Olcsók, de menetrendjük többnyire kiszámíthatatlan és nehezen követhető. Legdrágább helikopterrel menni La Digue-re, egy út több mint 800 EUR-t kóstál. Repülni is lehet Mahé és Praslin között, 200 EUR felett van az irányonként 15 perces út ára.

Komp közlekedik Mahé és Praslin, illetve Praslin és La Digue között. Az előbbi 50-60 perces út, míg az utóbbi 15-30 percet vesz igénybe. Mahé és Praslin között napi 4-5 járat van, míg Mahé-La Digue között 1 direkt, de Praslin-i átszállással több lehetőség is van. A kompon 3 osztály közül lehet választani, az economy main cabin a tengerszinten van és zárt, az economy class upper cabin feljebb van, nyitott, de a felcsapódó víz ellen védett, és a legmagasabb a business class, ami 15 EUR-val drágább, de annyival nem jobb.

A Mahé-Praslin útvonalra 50 EUR/út az ár, de ha nem retúrjegyet veszünk, 10 EUR felárat kell fizetnünk. Érdemes retúrt venni, mert egyszer megváltoztatható a jegy dátuma ingyenesen. A Mahé-La Digue útvonalért 63 EUR-t kérnek. Praslin és La Digue között 5-8 járat közlekedik naponta, az egyirányú jegy 16-17 EUR, a retúr 26-27 EUR. 12 év alatti gyerekek féláron, a 2 év alattiak pedig ingyenesen utazhatnak.

Praslin-en és La Digue-en kitűnően lehet kerékpározni. Egy bringa egy napra 10 EUR-ba kerül. Az előbbi szigeten 2 helyen, míg az utóbbin több helyen lehet bérelni. Mindig ellenőrizzük a fékeket, váltókat és a gumikat, és nem árt egy zseblámpa, ha éjjel is tekernénk, mert nem nagyon van a drótszamarakon világítás.

Közbiztonság

Az ország látogatóinak nincs aggódni valója a közbiztonság vonatkozásában. Százszor jobb, mint Kenyában vagy Dél-Afrikában. Szimplán be kell tartani néhány alapvető szabályt. Hasznos információ, hogy a Seychelle-szigeteken soha ne tartsunk magunknál nagyobb mennyiségű készpénzt és az útlevelünket, annak jobb helye van a hotelben, a széfben. A strandon és kiránduláskor különösen figyeljünk az értékeinkre, mert a zsebtolvajlás gyakori. Mivel kevés szállodának van igazán privát strandja, ezért tanácsos a partra nem kivinni személyes értékeket, pénzt. A jobb hoteleknek vannak biztonsági emberei a strandon is. Beau Vallon népszerű strandjain hétvégén, meg nyáron sok a nép és ilyenkor tényleg vigyázni kell a holmikra. A kirándulások folyamán is szükséges némi óvatosság, de csak annyi, mint bárhol általában szokásos. A bérelt autó ülésein ne hagyjunk értékeket. Tolvajlások előfordulhatnak, rablás nem. A fővárosnak vannak éjszaka rossz közbiztonságú utcái, de mi a fenét keressen a turista ott és olyankor? Sötétedés után ne sétáljunk elhagyatott helyeken és tengerpartokon. Bérelt autóval ne parkoljunk kókuszpálmák alatt, mert a lepotyogó kókuszdiók kárt tehetnek a kocsiban. Hasznos tudni, hogy büntetik a drogok, fegyverek és pornográf anyagok birtoklását.

Mahé környéke dombos terület nagyon szűk védőkorlát nélküli utakkal. Ezeken a területeken óvatosságot javaslunk. Mellékutak használatát és éjszakai vezetést nem javaslunk. Az ittas vezetés az egész szigetcsoporton jellemző, ezért messzemenő körültekintést javaslunk a gépjárművezetőknek.

Szomália területeinek vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a nem javasoljuk az utazást olyan útvonalon, amely Szomália tengerparti szakaszán (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztül vezet. Egyedi, kis létszámú hajóutak tervezését turistáknak nem javasoljuk!

Magyar külképviselet

Sem magyar nagykövetség, sem konzulátus nincs az országban. Amennyiben probléma merülne fel, akkor az Európai Uniós államok konzulátusain lehet segítséget kérni. A legközelebbi magyar konzulátus Kenyában található.

Van viszont egy tiszteletbeli konzul, aki a kenyai konzul felügyelete alatt ténykedik: Anna Butler Payette (a hölgy ott élő magyar, és Magyarországon is született).

  • Cím: Kingsgate Travel Centre, Victoria, Mahe, Seychelles
  • Előhívó: (248) Telefon: 292-811 - Fax: 292-899 - E-mail: anna@7south.net

A Seychelle Köztársaságnak van Budapesten tiszteletbeli főkonzulja: Kiss László

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Viola, 2018. 06. 03. 07:28
gyümölcsöt nem lehet bevinni, tölem elvettèk a reptèren.


L Dori, 2018. 04. 23. 10:07
Üdv!
Afelől érdeklődnék, hogy Anse Aux Pins környékén lesz a szállásunk. Oda megy helyi járatos busz, vagy mindenképpen intéznünk kell egyéb módon transzfert?
Illetve Etiópiában fogunk átszállni. Kell bármilyen vízum az ottani átszálláshoz?
Előre is köszönöm! :)


úti kritikus, 2018. 02. 27. 18:17
Kedves Dorina!

A Seychelle-szigetek egészség, higiénia szempontjából nem problémás a 2. trimeszterben lévő terhes nőnek. Kötelező oltás nincs, a javasoltakat ki lehet nyugodtan hagyni. Ami valamennyire kockázatos az a hőség és a magas páratartalom.
Itthon orvosával kell konzultálni, de elsősorban a repülés miatt. A második harmadra még szokták engedélyezni.


Papp Dorina, 2018. 02. 27. 17:17
Az lenne a kérdésem, hogy várandósként a második trimeszterben mennyire kockázatos célpont a Seychelles szigetek? Járványok tekintetében máshol dengue-lázat is olvastam, de összességében általában biztonságosnak ajánlják a szigeteket.
Köszönettel, Dorina


úti kritikus, 2016. 10. 04. 12:42
Kedves Erika!

A bevihető élelmiszerekre vonatkozó korlátozásokról csak annyit tudok, hogy a kereskedelmi mennyiséget korlátozzák. Kereskedelmi mennyiségnek tekintenek magyar forintba átszámolva kb. 65 ezer forintnyi értékre becsülhető élelmiszert. Késztermékekkel jellemzően nincs gondjuk.


Erika Sara Hölzl, 2016. 10. 02. 20:44
Tisztelettel kérdeznèm, hogy milyen élelmiszerekre vonatkozik beviteli tilalom a Seychelles szigeteken? Köszönettel


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS