ÚTIKRITIKA.HU / Omán


Omán

Omán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Budavári Ildi fotója

.

2018 márciustól változtak az Ománba való beutazás szabályai. Megszűnik az érkezéskor beszerezhető vízum és online előre beszerezhető E-vízum lesz helyette. További információk: vista vízum

.

-

Budavári Ildi fotója


Omán dióhéjban

Aki az arab országokban előforduló terrorcselekmények miatti aggodalom miatt ejtené  Ománt az utazási terveiből, az tájékozatlan, ugyanis az arab világ két "legterrormentesebb" országa: Omán és Katar. Ráadásul Ománban egészen ritkán fordulnak elő erőszakos bűncselekmények. Szóval Omán nagyon biztonságos ország.  

 • Omán közel-keleti ország, az Arab-félsziget dél-keleti sarkában fekszik. Észak-nyugaton az Egyesült Arab Emírségek, nyugaton Szaúd-Arábia, dél-nyugaton Jemen határolja. 212 ezer négyzetkilométer nagyságú, 4,7 milliós a lakossága (2017-es becslés).
 • Kell vízum magyar állampolgároknak, de az emírségi vízum birtokában ingyen, egyszerűen megkapható a belépési engedély a határon. Arra kell azonban ügyelni, hogy miként lép vissza a turista az emírségekbe, ha oda csak egyszeri belépési vízuma van.
 • Emírségi vízum hiányában, tehát máshonnan, repülőn érkezve (hiszen aligha akad olyan magyar utazó, aki Jemenből vagy Szaúd-Arábiából szárazföldi úton lép be Ománba) 53 USD-ért kaphat vízumot. Gyereknek fele annyit kell fizetni, de csak akkor, ha nem rendelkeznek saját útlevéllel, azaz a szülők úti okmányában szerepelnek.
 • Ománba éghajlati és időjárási tekintetben a november és március közötti időszak a legkedvezőbb.
 • Havi nettó átlagfizetés: 390 ezer forint.
 • Ománban az ománi riál (OMR) a hivatalos fizetőeszköz.

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Ománban - fő látnivalók és nevezetességek:

 • A Bahla erőd
 • Bat, Al-Khutm és Al-Ayn régészeti lelőhelyei (bronzkori települések)
 • A "Tömjén Útja" (a tömjénfák és a kereskedővárosok)
 • Az Arab Oryx-Rezervátum (az oryx-antilop vadvédelmi területe - természeti örökség)

Budavári Ildi fotója

"Nem szokványos úti cél. Felfedezői élményt nyújt, mert az országot még nem látta sok turista. Egy kis, zárt világ, s ez az igazi varázsa. Ugyanakkor van már olyan mértékben kiépített idegenforgalmi infrastruktúrája, hogy azért ne legyen komoly gond egyéni igényeknek megfelelő szálláshelyet, közlekedési módot, programválasztékot találni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy addig kell Ománt meglátogatni, amíg a turizmus további növekedése nem rontja el a most megtapasztalható békésségét, szelídségét, érintetlenségét. Nagyon szép, tiszta, rendezett ország elvarázsolt helyekkel. Az a legizgalmasabb, hogy mennyi mindenben és mennyire izgalmasan, érdekesen keveredik a hagyomány és a modernség. Megmaradt a hiteles, békebeli arábiai hangulata, anélkül, hogy a látogató nyomasztó elmaradottságot érezne. Mert ugyanakkor az olajkincsének köszönhetően elég gazdag és fejlett. Rokonszenves, hogy a modernség nem hivalkodó, nincs megalománia, nincsenek gigantikus plázák, pöffeszkedő felhőkarcolók. Igaz nincs is annyi pénzük, mint több térségbeli olajállamnak. A fővárosban, Muscatban a nagy tekintélyű szultán tiltja a felhőkarcolók építését. Az arab építészet dominál." forrás

Időjárás

Omán időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sokkal, de sokkal hitelesebben arábiai ország, a hagyományos kulturális értékeket és a természeti környezetet nem hamisítják meg a modernizáció mellett sem
 2. A Wahiba Sands - homoksíelés, az elképesztő sivatagi színvilág
 3. Sütögetés (BBQ) a Wadi Bani Khaled-ben
 4. A hegyek (Jebel Akhdar, Shams)
 5. A strandok Muscat Quantabnál
 6. Fel és le száguldás a homokdűnéken
 7. Muscat-ban a régi szuk, a pompás közbiztonság
 8. Salalah és térsége
 9. Sur - teknőcök
 10. A Nizwai erődítmény
 11. Szinte mindenhol van az arab mellett angol kiírás is

Nem tetszett

 1. A forró hónapokban nagyon nehéz kibírni a kirándulásokat, a nyári látogatás ötletét érdemes gyorsan elfelejteni
 2. A turisztikai információs gépezet még nem alakult ki teljesen
 3. Dzsip nélkül nehéz felfedezni a Muscat-on kívüli tényleg érdekes helyeket
 4. Muscat környékén nincs sok érdekesség
 5. Komplikált a be- és kiléptetés a reptéren
 6. Túlságosan lelassult világ, nincs annyi dinamika, mint Dubaiban
 7. A taxisok itt is simlisek, tisztelet a kivételnek
 8. Nagyok a távolságok, sok a közlekedés miatt az időveszteség
 9. Vadul vezetnek a helyiek, pedig nincs miért sietniük
 10. Nem olcsó Omán, és a szállodai választék nem nagy
 11. Túlárazottak a hotelek

Vélemények

,, Ománt három „b”-vel jellemezném: békés, barátságos, biztonságos.

Helyi vezetőnk, Juszuf így jellemezte hazáját: „Omán olyan, mint Dubai 30 évvel ezelőtt.
A mi gazdagságunk is az olajra épül, de míg Dubai az égbe tör, mi itt akarunk maradni a földön, megőrizve hagyományos életünket, tradícióinkat, építészeti örökségünket. De készek vagyunk minden szépséget megmutatni azoknak, akik nem csillogásra és felhőkarcolókra vágynak, hanem egy békés, barátságos, biztonságos országra és vendégszerető népére.”

Utazz bátran Ománba!
A látnivalókért böngészd az internetes oldalakat, e-mailben foglalj le félnapos városnézéseket, egész napos kirándulásokat vagy akár egyhetes országjáró kalandozásokat. A turizmusra egyre több helyi iroda szakosodott, főleg az egyéni dzsipes túrák a nyerők. Fehér helyi öltözékbe – disdasába- öltözött, fejükön tradicionális sapkát vagy turbánt viselő sofőr-idegenvezetőd egyetlen célja, hogy utatok során jól érezd magad, minden látnivalót megismerj és rengeteg ismeretet szerezz erről a gyönyörű országról. A nizwai óváros datolya boltjában 57 fajta, édességi fokuk szerint osztályozott datolyát kóstolhatsz, vásárolhatsz, helyi kardamomos kávéval kínálnak.

A főváros, Maszkat fő látnivalója az Al Alam Palace, a szultáni palotaegyüttes. Kevesen tudják, mit jelképeznek a palota kék-fehér-arany domináns színei: Mindazt, ami az uralkodónak, Kabúsz szultánnak a legfontosabb- A kék a tenger, az ország tengeri kereskedelmének jelképe. A fehér a béke, az ország békeszeretetének jelképe. Az arany szín az ország nagy részét kitevő aranysárga sivatagra utal.

Maszkatban a fő látnivalók eléréséhez- Mutrah szúk, múzeumok, szultáni palota, eléréséhez a helyi modern, piros színű buszjáratot vettük igénybe, mely 20 percenként közlekedik és sokkal olcsóbb, mint az iránytaxik vagy taxik. Egy másik helyi járattal a Nagymecset és a nagy bevásárlóközpont érhető el. A Kabúsz szultánról elnevezett Nagymecset kötelező látnivaló. Ez az egyetlen, ahova turisták is bemehetnek délelőttönként /péntek kivételével/. A nők természetesen csak megfelelő öltözékben, hosszú ujjú felsőben, hosszú szoknyában, v. nadrágban, fejkendőben. Ha nem így érkezünk, semmi gond! A bejáratnál kedves helyi lányos húzzák rád az abaját, fejedre hidzsábot kötnek- jelképes összegért bérelhetők. Már csak az emlékbe készült fotók miatt is érdemes ezt a megoldást választani.

Fantasztikus élmény dzsippel felmenni A Hajar hegység legmagasabb pontjára, a 3004 m. magas Jebel Shams-re, onnan letekinteni a varázslatos sziklaképződményekkel teli ománi Grand Canyonra. Vagy meglátogatni képeslapra illő oázisokat: Wadi Shab, Wadi Bani Khalid. A járt utat elhagyva homokdűnéken autózni a sivatagban, kávét szürcsölni, tevegelni egy beduin családnál, vagy tökéletesen felszerelt sátortábort fotózni a sivatag közepén.

A híres erődök: Nizwa Fort, Bahla erődje /UNESCO világörökség része/ és a Jabreen erőd feledhetetlen látványosságok, Omán történelmének itt maradt tanúi.
Ománban második nyelv az angol, szinte mindenki beszéli valamilyen szinten. Az emberek segítőkészek, kedvesek, büszkék országukra, kultúrájukra.

A történelmi múlt és a hagyományok nem mondanak ellent Omán modern arculatának. Üzleti negyedek, nyugati színvonalú bevásárlóközpontok, gyorséttermek is található Maszkatban.

De milyen más egy helyi étkezdében indiai, pakisztáni mosolygós vendégmunkások gyűrűjében ázsiai fogásokat enni-szigorúan jobb kézzel, élvezni az esti bazár tömjénfüstbe burkolózó hangulatát, hallgatni az imára hívó müezzin dallamos kántálását, bóklászni a reggeli halpiacon, ismerkedni a múzeumokban Omán történelmi örökségével... (Friedmann Ágnes, Vista-úgyfél, akinek sikeres ománi utazását ildiko.budavari@vista.hu szervezte meg, 2018)


"Omán nem tipikus arab ország, nagyon tiszta és megőrizte az eredetiségét. Ha Dubaihoz viszonyítom, olyan, mint az lehetett 20-30 éve. Eredeti, izgalmas és mégis különleges. Nem fertőzte meg a nyugati világ, de mégis meg van minden, ami kell. Nem törekszenek a legekre és a gazdagság mutogatására. Csak ajánlani tudom." (jetta.jozsa@vista.hu, 2013)

Budavári Ildi fotója

Olvasmányos linkek

"A gazdagság és a fényűzés itt nincs állandóan előtérben, mint Dubaiban. A helyiek dolgoznak, a taxisok pl. mind közülük kerülnek ki, nincsenek felhőkarcolók, az őrületes parkosítás, amit azért nem 2 fillér fenntartani és az a vicces, hogy itt találkozol helyiekkel egyáltalában." forrás


"Az unalmasnak gondolt táj kész csoda, oázisok, kanyonok, roppant sivatagi dűnék, 3000 m-es hegyek, szűz tengerpartok, hőforrások váltják egymást. Néhol még túra útvonalak is fel vannak festve. A sajátos mikroklímájú deli részt nyáron eléri az indiai monszun, így teljesen bezöldül. Mi ebből persze semmit sem tapasztaltunk. Viszont az egyik Salalai völgyben szelíd tevék százával dülöngélnek, a sivatagba menet pedig belebotlottunk egy teve ügető versenybe is." (forrás: modernomad.hu)


"Ománban szerintem a wadik, a sivatagi környezetben, sziklák között meghúzódó völgyek a legizgalmasabb látnivalók, melyeket időszakos vízfolyások alakítanak ki, de száraz évszakban jól járhatóak. A kopár sziklafalak között türkizkék tavak és buja trópusi növények rejlenek. Ha a megfáradt túrázónak melege van, egyszerűen csobban egyet a kristálytiszta vizű tavak egyikében. Omán híres a régi erődökről, melyekből mintegy 500 van az országban, és közülük néhány pompás építmény Nizwaban és környékén emelkedik. A Bahla-erőd világörökségi státuszt is kapott, igaz, rögtön fel is került a veszélyeztetett listára, mert vályogfalait állandóan megtépázták a viharok. A gondos felújításnak hála ma már eredeti szépségében látogatható, már amikor nyitva van, ami elég ritkán fordul elő (2013)" forrás


"Muscat: Egy jól működő rendszerbe pottyan az utazó, mint Amerikában itt is 3 sávos autópályák szelik át a várost mely több, mint 35 km hosszan húzódik a tengerpart mellett. Tény, hogy nem felfelé terjeszkedik, mert van hely, s a benzin is olcsó leküzdeni a távolságokat; 50 Ft literje, s kocsija majdnem mindenkinek van. Egyik oldalról a tenger, másik oldalról hegyek szorítják satuba a városi terjeszkedést, amit gigantikus munkával próbálnak áthidalni, nevezetesen átjárókat vágni a hágókon keresztül. A legmeglepőbb egyébként az országot behálózó kivilágított országutak." forrás


"Talán nem véletlen, hogy Omán turisztikai látnivalói a leggazdagabbak a térségben. Az ország főleg az öko- és a kalandturizmusra fektet nagy hangsúlyt. A helyiek imádnak elvonulni a természetbe, piknikezni és kirándulni. Ahogy az országot járjuk, egyre inkább megértjük, miért. A fővárost elhagyva először egy kősivatagon vágunk át, majd eljutunk az első 'wadi'-ba, azaz folyóvölgybe. A Wadi Shab-ot a tengertől a hegyek felé haladva közelítjük meg, végig a vadregényes úton, melyet pálmák, banánültetvények és sziklák szegélyeznek. Néhány kilométer után már a szurdokban, egy természetes medencében fürdőzhetünk, ahol a nyolcméteres sziklafalról még ugrálni is lehet. Turistával nem, csak néhány csomagokkal megrakott szamarat hajtó helybélivel találkozunk." (forrás: vjm.hu - a Perzsa-öböl legbarátságosabb országa Omán)


Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon