ÚTIKRITIKA.HU / Salalah (Szalála)


Salalah (Szalála)

Salalah dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás |Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk | Strandolás |Kábusz szultán mecset|Halpiac| Más látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

k.t. fotója

Salalah dióhéjban

 • Salalah (magyarosan: Szalála) egy város, és egy feltörekvő nyaraló régió Omán déli részén, a Dhofar tartomány központja.
 • Szívesen nevezik Salalah térségét a "Kelet Karibjának". Ez nem is tekinthető túlzásnak. Salalah strandjai szuperek fürdéshez, egyszerű sznorkelezéshez, scuba búvárkodáshoz. De van egy másik becenév, az "Omán Svájca", ami a sok zöldterületre vonatkozik.
 • Igazat szólva, Salalah térség inkább csak nyaralásra jó, meg a zöld természet élvezetére jó, mivel a kulturális látnivalók nem jelentősek. Viszont a strandok sokkal szebbek és természetesebbek, mint máshol Ománban, vagy Dubaiban. Ráadásul télen 3-4 fokkal melegebb van, mint Omán északi részén és Dubaiban. Ez a 27-28 fok pont jó strandolós nyaraláshoz. Télen egyre több német, svájci és egyéb nyugat-európai jön ide nyaralni. Kezdik felfedezni, hogy ez milyen príma hely nyaraláshoz, ha semmi másra nem vágyunk.
 • A szálloda kiválasztásánál fontos alaposan tájékozódni (pl. a Vistánál), hogy a strandnál a tengervíz nyugis-e, vagy vad. Ott nyugis a fürdőzés, ahol védettebb öbölben, vagy lagúnás helyen van a strand.
 • Salalah térségében még csak most van épülőben (gyerekcipőben) a turista infrastruktúra. Ez hátrány, viszont előny, hogy még nincs nyaraló tömeg. 2014 táján indultak be nagyobb építkezések.
 • A Salalah térségbeli nyaralásra az ideális időzítés az október és május közötti időszak. Június közepétől szeptember végégig monszun időszak van sok esővel, ami élvezetes az arábiai térségből érkező nyaralóknak, de nem egy európainak.
 • Salalah térségében sok a látnivaló, amit érdemes bérelt autóval felfedezni, mert a szervezett kirándulások meglehetősen drágák.
 • Salalah való: strandolásra, természet nézésre.
 • Nem való bulizásra, kulturális látnivalók halmozására.
 • Mindenképpen érdemes autót bérelni, mert a taxizás és a szervezett túrák pofátlanul drágák.
 • Programok: delfinezés.
 • Budapestről a Qatar légitársasággal egy, Dohai-i átszállással el lehet jutni Salalahba. Dohából naponta vannak járatok Salalahba! A menetrend alapján az átszállási idő kényelmes.
 • - Khareef idején (szeptember) burjánzó zöld a környék, az év többi részében kopár.
  - Az Indiai-óceán partja fehér homokos, elég látványos.
  - Itt kicsit konzervatívabbak a helyiek, az utcán érdemes normálisan felöltözni.
  - Függetlenül attól, hol szálltok meg, a Hiltonban és a Crowne Plazaban érdemes vacsorázni és iszogatni. Utóbbi szerintem jobb, amúgy én itt Sallalah-ban ide foglalnék szállást.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nincs olyan öncélú pompa, mint Dubaiban, s e visszafogottság rokonszenvesebb, természetesebb
 2. Nincs még nagyüzemi turizmus, és a turisták kiszolgálása természetesebben szívélyes
 3. A kókuszpálmafás, homokos strandok szépsége, nyugalmassága, végtelen hosszúsága - nincs tömegiszony
 4. Az út menti gyümölcsös strandok vonzereje
 5. A térség kopár sivatagos tájaihoz képest üdítő látvány a zöldbe burkolt Dhofar-hegység, a banán- és papaya ültetvények, a zöld mezők, dombok
 6. Meglepően sok helyi tud valamicskét angolul
 7. A sok-sok kilométer hosszú tengerparton sétálni vagy kocogni magányosan (szuper megnyugtató!), legfeljebb egy-két teve jön szembe
 8. A Rotana Beach Resort előtti strand gyönyörűsége, a parttól száz méterre látni a delfineket, a türkizkék tengervíz nagyon tiszta
 9. A szurdokos túra
 10. A tevepiac valamicskét érdekes

Nem tetszett

 1. A helyiek viszonylatában nincs nyüzsgő élet, alig látni embereket az utcákon (amúgy a lakosok életszínvonala magas)
 2. Az esti, éjszakai szórakozási lehetőségek gyérek
 3. A tevék látványa egy idő után már unalmassá vált
 4. A repülőtérről közlekedő taxik tarifája egy kilométerre vetítve, legalább az ötszöröse a már amúgy is magas normál tarifának a térségben, amúgy a városban is a taxisok vadul átverik a turistákat (vigyázat!)
 5. A Muscatból Salalahba utazás második fele már nagyon unalmas és fárasztó volt, pedig az autó kényelmes volt
 6. Salalah nyílt partszakaszain a strandokon számítani kell két hátrányra: gyakoriak az erős hullámok, a nyugodt fürdőzést akadályozó áramlatok, és a víz gyorsan mélyül, ami nem veszélytelen kisgyerekeknek és gyengék úszóknak
 7. A hotelben 2300 forintnak megfelelő helyi pénzt fizetni egy üveg sörért (igaz ez egy 5 csillagos szálloda)
 8. Nincs Salalah térségében semmilyen tömegközlekedés!
 9. A Salalah szervezett, félnapos városnézési program nem elég tartalmas, az óváros elég unalmas, szomorkás, a modern rész pedig, szokványos, szóval nincs sok látnivaló
 10. Télen a táj nem annyira zöld, mind az esős nyár idején
 11. Itt a kutyát sem érdekled, és nem is szeretik, sőt igen csúnyán néznek, ha fotót készítesz valakiről

Vélemények

"A legnagyobb élmény az volt, hogy szinte néptelen, hosszú tengerparton sétálgattunk és gyakran a távolban még delfinrajt is láttunk. Az új hotelzóna partszakaszánál a fürdési körülmények kellemesek a hullámtörőknek köszönhetően. Ha valaki nem csak fürdeni akar, hanem nagyot úszni, annak a hullámtörőkön túl, a nyílt tengerig ki kell úsznia. Erre azonban a hullámok miatt csak olyan jó úszók vállalkozhatnak, mint amilyen én vagyok... A strand homokja nagyon finom, de azért itt-ott vigyázni kell az éles kagylótörmelékekre, kövekre. Februárban voltunk Salalahban. 27-30 fok körüli meleg volt, amit csaknem mindig enyhe szél varázsolt kifejezetten kellemessé. Salalah közvetlen környéke természeti téren nem érdekes, viszont a régióban vannak szép tájak, ahová érdemes kirándulni. Már elegünk volt a méregdrága taxizásból, amikor rájöttünk arra, hogy helyi lakosok teljesen elfogadható áron elvisznek minket ide-oda. Nem stoppoltunk, csak leszólítottunk embereket. Nem derült ki, hogy ez egy elterjedt dolog-e, vagy mi voltunk szerencsések (és kellően pofátlanok)." (Robi, 2015)


,, Allah ma kegyes volt Ománhoz:)
Péntek délután 1 óra van, nagyon éhes vagyok és szomjas de minden zárva és egy lélek sincs az utcákon. Az éjjel-nappali bolton is lakat, vagy elhúzott függöny...Salalahban még tartják a hagyományokat. A pénteki délutáni imáig nem nyit ki semmi, az egész környék imától hangos.


Legalább négy mecset van kétszáz méteren belül. Hangosbemondón át ordít az ima...
Majd pontban 13.10-kor kiáramlik a tömeg a mecsetekből és végre lehet enni 🙂 🙂


Csirkés Biryani a mai menü desszertnek Payasam édesség, a mi zabkásánkhoz hasonlít.


Utána leöntöm ománi kvasszal amit itt Moussynak hívnak...na most végre jó a közérzetem.
Közben elkezdett esni az eső, az idei monszun megérkezett. A helyiek szemmel láthatólag nagyon örülnek neki. Én ma a semmittevés napján a strandra készültem de akkor holnapra halasztva...(Ata, 2022. július eleje),,Csodás napokat töltöttünk Ománban, ezt szeretném megosztani veletek.
Mivel csak pár napunk volt, nem autós túrára indultunk. Abu Dhabiban élünk, innen Wizz Airrel 1.5 óra az út Salalahba (50dhs volt a repülőjegy).
Tökéletes 33 fok, napsütés, este döglesztő pára (nekünk felüdülés volt Abu Dhabi után 😃).
Július és augusztus a turistaszezon. Ekkor a napi nem túl sok esőtől zöldbe borulnak a hegyek-dombok.
Autóbérlés a reptéren lehetséges. A taxi olcsó és fix áras. A legtöbb szálloda ingyen transzfert biztosít.
A mi szállásunk: Salalah Crowne Plaza Resort(3 éjszaka, félpanzió 1200 dhs/2 gyerek, 2 felnőtt)
4 órás városnéző túra Mohameddel 650 dhs. Egy élmény, vétek kihagyni. Elérhetősége a képeknél.
Bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak. Maszk beltéren kötelező (senki nem hordja, nem büntetnek).
Segítőkész, kedves emberek. A végtelen tenger. Isteni ételek." 🙂 (t.d., 2022)


Városnézés nyugaton (West Salalah):

Az Óratornyot az Al Hafaf stranddal összekötő merőleges sugárút választja Omán harmadik legnagyobb városát ketté keleti és nyugati részre. Most a kissé szellősebb beépítésű nyugat a cél...

Mint minden nagy ománi városban, a szultánnak van egy helyi palotája. Nincs ez másképp Szalálában sem. Az Al Hosn viszont csak kívülről tekinthető meg, azért nem teljesen eldugva a kíváncsi szemek elől:) szép a tengerpart felőli bejárat, a kert, az Óratorony és a Kék Mecset. A Palota épülete nem hivalkodó, belül azonban pazar minden bizonnyal.


Megnéztem nappali fényben is Szalála jelképet, a Városkapu Óratornyot, és a gyönyörű pálmaligetes sétányt a repülőtér felé.

Itt a közelben van Nabi Umran kegyhelye. Sajnos azt az omániaknak mai napig nem sikerült kideríteni valójában kinek is a sírja a szent hely de arról híres inkább hogy ez a világ leghosszabb sírja, 12 méter hosszúságú. Ez mindenképp szakít a muszlim hagyományokkal miszerint az elhunyt fejétől a lábáig ér a sír.


Nyugaton több szép hagyományos ománi stílusú ház van. Sajnos a legtöbb pusztulóban mert valahogy Arábia minden országában nincs nagy jelentősége a múlt értékeit megmenteni.

Viszont egy gazdag magánszemély megvette Szalála legnagyobb patricius házát és saját maga költözik be a teljes felújítás után. (Ata, 2022)

Ata fotója

Odajutás

Repülés

 • Az ománi fővárosból legalább napi három járattal lehet repülni Salalahba. A repülés időtartama: másfél óra.
 • Dubaiból szerda és szombat között vannak járatok, két órás menetidővel.

Országúton

Muscatból országúton Salalahba eljutni legalább 12 órát vesz igénybe!

Időjárás

Június és szeptember között Salalah régióját érinti az indiai térség monszunesőzése (Ománban khareef-nek nevezik). Ilyenkor a pokolian meleg öböl menti országokból (Szaud-Arábia, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek) rengeteg turista menekül ide. Ők kifejezetten élvezik a nyári csapadékosságot. Elég délen van Salalah ahhoz, hogy csalóka legyen a napsütés, szóval rendszeresen kell használni napvédő krémeket. Ebből érdemes sokat vinni itthonról. Salalahban sokba kerül.

Van egy keskeny parti sáv aminek szubtrópusi klímája van - kb 15 km utána jönnek a hegyek és a hegyeken túl csak a homoksivatag eső nélkül. (Ata)

Szállás

Június és szeptember között a szomszédos olajállamokból és Omán nyáron forróbb északi részéről olyan sokan jönnek, hogy gyorsan megtelnek a szállodák, apartmanházak. Szóval ilyenkor magasak a szállodai árak. Az új hotelövezeteknél a tengerpartok szépek, de a szárazföldi háttér speciel nem olyan szép zöld, mint, amilyenek a tájak a tágabb térségben. A nyaralós hotelövezetben a strandokon egyelőre még nincs sok vízi sport lehetőség. Ez előny is, mert nincs tele a tenger zajos jetskikkel, meg egyebekkel. Érdemes all inclusive ellátásra befizetni (ott ahol van), mert az italárak, sőt még az üdítőitalok és az ásványvíz is, extra elképesztően drágák. Hétvégéken (péntek-szombat) számítani kell arra, hogy a hotelek és a strandok megtelnek belföldi nyaralókkal.

Ajánlott szállodák

Közlekedés

A térségben az országutak elég jó állapotban vannak. Az üzemanyag baromi olcsó.

Autóbérlés

Érdemes autót bérelni, már csak azért is, mert a nyaralós szállodák többnyire eléggé elszigetelt helyeken vannak. Az autóbérlés nem túl drága.

Taxi

Például a Juweira Boutique Hotel kb. 20 kilométerre van Salalah városközpontjától és a taxi kb. 6300 forintba kerül.

A taxisok nagy többsége kész városnézést is felajánlani, extra költség felszámolása nélkül. Egy 3 órás hivatalos városnéző túra fejenként kb. 11 ezer forintba kerül!

Étkezés

Reggeli - Ata fotója

,, Egy népszerű halas étteremben ebédeltem. Pakisztán után nehéz lesz újra megszokni hogy kézzel kell enni mindent. Balkezes vagyok, ráadásul figyelni arra is hogy csak jobb kézzel tehetem.
Máris dupla ebédet kaptam. Evés közben talpig zsíros a kezem amikor megszólal a telefonom. Besietek hogy megmossam a kezem addigra eltakarították az asztalom. Bosszús lettem ezért a főnöktől kaptam másik ebédet. Nagyon finom friss a hal, hajnalban még úsztak a tengerben 🙂


Ma is tanultam valamit. Ománban ha feláll az ember az asztaltól akkor végzett." (Ata, 2022)

Kávézó és györsbüfé - Ata fotója

Az európai reggelik után vasárnap egy ünnepi trópusi reggeli jár nekem.
Az ültetvény két utcára van tőlem. Előttem szedtek le mindent a fáról és került a tányérra.


Papaya, földi cseresznye, banán és egy trópusi mandula 🙂 az eledel én.
Én nem tudtam hogy egy gyönyörű sárga virágból lesz a papaya csak mindig csodálkoztam rajta hogy ez a kis fa hogy bír el ekkora terhet. (Ata, 2022)

Vásárlás

A várostól távolabb eső hotelekben kínálnak 5 órás bevásárló kirándulásokat Salalah bevásárlóközpontjaiba. Az alkohol Ománban is nagyon drága.

Egy hipermarket - Ata fotója

Ata fotója

Sallangmentes (no-frills) pékség - Ata fotója

Aranypiac - bejárat - Ata fotója

Al Hafah szuk (bazár)

----------------------------------------


Szórakozás

Ata fotója

,, Friday night fever...vacsora Salalah legfelkapottabb esti helyén a TeaTime-ban...csak itt csak most iráni sáfrányos Karak tea és echte ománi szendvics 🙂


Olyan hogy európai típusú beülős étterem olyan itt nem létezik vagy elbújt előlem.
A vacsora 1 egység azaz 1 ománi riál volt, amely a kuvaiti dinár után a világ második legértékesebb valutája.
Valaki árulja elmiért indult a Forint megint romlásnak indult..nem tették hűtőbe és a kánikulában megromlott? 🙂
Ma átlépte ugyanis az ománi riál a bűvös 1000 Ft-os küszöböt
Jó bulizást mindenkinek! Én tovább teázom, Allah ma ezt engedélyezte 🙂" (Ata, 2022)

Közbiztonság

Salalah város és környéke teljesen békés, a közbiztonság tökéletes. Semmiféle terrorveszély nincs. Semmiféle.
Mindig legyen nálunk vagy útlevél, vagy annak másolata, mert gyakoriak a rendőrség által végzett igazoltatások.

Aji fotója

Nem a közbiztonságra, hanem a közerkölcsre vigyáznak - Ata fotója

A férfi kíséret nélküli európai turista nőnek számítani kell arra, hogy az ománi pasik nyomulnak (szerencsére azért nem testi erőszak szintjén).

Egyéb hasznos információk

 1. A városon kívüli programokhoz mindig vigyünk elegendő ivóvizet és napvédő krémet.

k.t. fotója

Strandolás

A térségben a legszebb part a Rotana hotelek előtti partszakaszon van, de éppen ez az egyedüli strand, ahol túl sok a nyaraló, nem nyugis, főleg, mert zenét bömböltetnek. A nőknek csak a szállodák strandjain lehet kétrészes fürdőruhát hordani, a közstrandokon csak az egyrészes fürdőruha engedélyezett, sőt ajánlatos vállat fedő trikót is rávenni.

Vamos a la playa 🙂 csodás az Arab-tenger és a strand Szalálában...széles homokos part, pálmafák és a hangosan morajló nyílt tenger.


Használati útmutatót azonban érdemes mellékelni 🙂 csak fürdőruhában tilos a szabadstrandon lenni. Férfiaknak is csak pólóban lehet a vallásos Ománban a vízbe menni. A parton sem lehet napozni, illik törülközővel eltakarni a fedetlen testrészeket. Csak térden alul lehet az ember meztelen 🙂

A helyiek nem tudnak úszni így a tenger közelébe sem merészkednek. Általában az a strandolás az omániaknak hogy jeeppel fel és alá cikáznak a parton. Sokan pedig kempingeznek piknikeznek a parton datolyát esznek hozzá arab kávét isznak.


Ilyenkor nyáron állandóan egyfajta pára ül rá a városra de tegnap kiváló strandidő volt 🙂 (Ata, 2022. július)

Ata fotói

,, Én az Oasis Beach-re jártam a kikötő mögé,mert ott senki nem szólt semmit, hogy nincs rajtam póló. (m.g.),"

Szép, porcukor finomságú, fehér homok - tényleg van némi karibi feeling

Kábusz szultán mecset

,, Szalálai kirándulásom első állomása nem is vezethetne máshova mint a város legszebb épületébe a Kábusz szultán mecsetbe.


Allah által két éve magához szólított ománi szultánról elnevezett Nagymecset érdekessége a húsz tonnás szőnyeg amelyet egyben varrtak meg.


Az egész arab világ által mélyen tisztelt Kábusz szultán volt az muszlim világ leghosszabb ideig trónon ülő uralkodója, 1970-es beiktatása óta fél évszázadon át irányította nemzetét. Úgy kötődik Szalálához a szultán hogy 1940-ben itt született Dhofarban.

A mecset mellett gyönyörű régi temető van akár százéves sírkövekkel. (Ata, 2022)

Óváros

Ata fotója

,, Salalah óvárosban jártam. Itt van az Aqeel mecset amely a város egyik legrégebbi épülete 1779-ből.

Hatalmas tér az imaház körül, itt volt hajdanán az állatvásár. Az óváros szélén van a termelői piac. Az árusok bodejai mögött rögtön ott vannak az ültetvények.  🙂 (Ata, 2022)

Halpiac

Itt Szalálában a legízletesebb fogások az óriáshalak. Külön helyiség van a piacon ahol a vevők saját szemükkel nézik végig ahogy a profi munkások feldolgozzák a megvásárolt árut.


(Ata, 2022)

Ata fotói

Más látnivalók

Shanfari mecset

Szultáni palota


Taqah vár

k.t. fotója

Al Baleed régészeti park

,, Al Baleed a korai iszlám kalifátus idején az Arab-félsziget egyik legjelentősebb kereskedővárosa és kikötője volt. A világ akkori elsőszámú tömjén exportőre volt, az ománi hajósok fejlett navigációs képességekkel és gyors hajóikkal Európáig és Kínáig is eljutottak.

Al Baleed -amelynek gazdagságáról két világutazó Marco Polo és Ibn Battuta is beszámolt - egy védett tengerparti félszigeten feküdt közvetlenül az Arab-tenger partján.

Gyönyörűen megmaradt a város nyugati és déli fala a több tucat őrtoronnyal. A városi palota a Husn és a Nagymecset amelyek a IX.században épültek még így romjaikban is lenyűgözőek. A régészeti lelőhelyen ma csak a mecset tartóoszlopainak replikái vannak kitéve, a megmaradt öt, csodás faragott oszlop a múzeumban van kiállítva.

A mai Omán területe olyan gazdag volt Mohammed idején hogy maga a próféta levelében kérte a környék lakóit térjenek be az iszlám hitre. Mohammed levelét is a múzeum őrzi.

Hosszú évszázadokon át Omán déli részét Frankicense landnak, azaz a tömjén hazájának nevezték. Az igénytelen cserjés fa nagyon száraz körülmények között is megél. A fa törzsét háromszor is megvágják és abból nyerik a ragadós gumiszerű folyadékot amely megkövesülve tömjén lesz. (Ata, 2022)


Programlehetőségek

Egy dzsip szafari akár 110 euróba is fájhat, per fő.

Wadi Darbat

A hegyekbe föl 🙂


Ha valaki az alábbi üde zöld képek, vízesések és legelésző tehenek láttán azt hiszi visszatértem Európába, az téved.
Csak 35 kilométert kell autózni a kietlen, sivatagos Sa-la-la-laból hogy az ember a monszun idején ilyen természetet lásson.
A Darbat folyó völgye, vízesései, a 220 méter mély víznyelő szakadék mind mind az omániak legkedveltebb kirándulóhelyei. A családok kiülnek a fűre piknikezni, majd utána csónakáznak egyet a folyón vagy megisznak egy arab kávét egy barlangban.


Kicsit giccses minden, de az araboknak ez kell!


Egész nap borult az ég és szitáló eső. A hőmérséklet is kellemesebb, csak 25c van 🙂 (Ata, 2022)

Dhofar West túra


Jebel szafari

Khor Salala (madár rezervátum)

Khor Rori régészeti terület

A kora középkori tömjén kereskedelem legjelentősebb kikötővárosát fedeztem fel.
Csodás környezetben -a tenger és a Darbat folyó torkolatának találkozásánál egy sziklaszirten fekszik a település. Így romjaiban is elég jól kivehetők a szentély, a kereskedőházak és az áruraktárak megmaradt alapjai.

A tengerre nyíló városkapu szinte épen megmaradt.


Negyven kilométer ide az út Szalálából. Többször megbénult a forgalom az autópályán is amikor épp egy tevecsorda kelt át az úttesten.

Az utolsó pár kilométeren mindkét oldalon beduin családok élnek. Roppant eredeti az egész látvány. Teljesen vissza az időbe érzés (Ata, 2022).

Delfinnéző hajós túrák

Taqah Dhofar

Ha már egyszer annyi erre a teve, meg is kellett kóstolni:)

Taqah Dhofarban az a város amely a legközelebb van a hegyekhez és hajdanán nagy egypúpú piac volt. Fiatal város, egy utazó leírása szerint még a múlt század elején is pár tucat vályog ház volt itt.


Fejlődését a szultáni családnak köszönheti. A megboldogult Kábusz édesanyja egy taqah közeli hegyi törzsből származik. Házassága sem volt zökkenőmentes. A leányt ugyanis apja elrabolta a menyegzőn mert szerinte Kábusz apja Said szultán nem fizetett elég hozományt.

A szultáni család imádta a környéket, Taqah belvárosában van az a gyönyörű mecset is ahol Kábusz édesanyja Mazooni sírja van.

Nemcsak az alsóvárosi kicsiny vár érdekes, de a fellegvárból remek kilátás nyílik az óvárosra.


Naplementére a helyiek kiülnek a város végén található sziklaszirtre és onnan nézik a gyönyörű Arab-tengert. (Ata, 2022)

Olvasmányos linkek

Ata fotója

Fotóegyveleg

Ata fotói

k.t. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Császár Andrea, 2022. 02. 08. 23:35
Barbara elérhetőségét szeretném elkérni. Márciusban megyünk Ománba, és privát szervezésű programokon szeretnénk résztvenni.
Köszönettel!


Csáki Melinda, 2019. 11. 11. 09:37
Barbara elérhetőségét szeretném megtudni. Salalahba megyünk, s onnan tud-e segíteni kirándulás szervezésben.

Köszönettel,
Melinda


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon