ÚTIKRITIKA.HU / Salalah (Szalála)


Salalah (Szalála)

Salalah dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Salalah dióhéjban

 • Salalah (magyarosan: Szalála) egy város, és egy feltörekvő nyaraló régió Omán déli részén, a Dhofar tartomány központja.
 • Szívesen nevezik Salalah térségét a "Kelet Karibjának". Ez nem is tekinthető túlzásnak. Salalah strandjai szuperek fürdéshez, egyszerű sznorkelezéshez, scuba búvárkodáshoz. De van egy másik becenév, az "Omán Svájca", ami a sok zöldterületre vonatkozik.
 • Igazat szólva, Salalah térség inkább csak nyaralásra jó, meg a zöld természet élvezetére jó, mivel a kulturális látnivalók nem jelentősek. Viszont a strandok sokkal szebbek és természetesebbek, mint máshol Ománban, vagy Dubaiban. Ráadásul télen 3-4 fokkal melegebb van, mint Omán északi részén és Dubaiban. Ez a 27-28 fok pont jó strandolós nyaraláshoz. Télen egyre több német, svájci és egyéb nyugat-európai jön ide nyaralni. Kezdik felfedezni, hogy ez milyen príma hely nyaraláshoz, ha semmi másra nem vágyunk.
 • A szálloda kiválasztásánál fontos alaposan tájékozódni (pl. a Vistánál), hogy a strandnál a tengervíz nyugis-e, vagy vad. Ott nyugis a fürdőzés, ahol védettebb öbölben, vagy lagúnás helyen van a strand.
 • Salalah térségében még csak most van épülőben (gyerekcipőben) a turista infrastruktúra. Ez hátrány, viszont előny, hogy még nincs nyaraló tömeg. 2014 táján indultak be nagyobb építkezések.
 • A Salalah térségbeli nyaralásra az ideális időzítés az október és május közötti időszak. Június közepétől szeptember végégig monszun időszak van sok esővel, ami élvezetes az arábiai térségből érkező nyaralóknak, de nem egy európainak.
 • Salalah térségében sok a látnivaló, amit érdemes bérelt autóval felfedezni, mert a szervezett kirándulások meglehetősen drágák.
 • Salalah való: strandolásra, természet nézésre.
 • Nem való bulizásra, kulturális látnivalók halmozására.
 • Mindenképpen érdemes autót bérelni, mert a taxizás és a szervezett túrák pofátlanul drágák.
 • Programok: delfinezés.
 • Budapestről a Qatar légitársasággal egy, Dohai-i átszállással el lehet jutni Salalahba. Dohából naponta vannak járatok Salalahba! A menetrend alapján az átszállási idő kényelmes.
 • - Khareef idején (szeptember) burjánzó zöld a környék, az év többi részében kopár.
  - Az Indiai-óceán partja fehér homokos, elég látványos.
  - Itt kicsit konzervatívabbak a helyiek, az utcán érdemes normálisan felöltözni.
  - Függetlenül attól, hol szálltok meg, a Hiltonban és a Crowne Plazaban érdemes vacsorázni és iszogatni. Utóbbi szerintem jobb, amúgy én itt Sallalah-ban ide foglalnék szállást.

A zöld Salalah-vidék

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nincs olyan öncélú pompa, mint Dubaiban, s e visszafogottság rokonszenvesebb, természetesebb
 2. Nincs még nagyüzemi turizmus, és a turisták kiszolgálása természetesebben szívélyes
 3. A kókuszpálmafás, homokos strandok szépsége, nyugalmassága, végtelen hosszúsága - nincs tömegiszony
 4. Az út menti gyümölcsös strandok vonzereje
 5. A térség kopár sivatagos tájaihoz képest üdítő látvány a zöldbe burkolt Dhofar-hegység, a banán- és papaya ültetvények, a zöld mezők, dombok
 6. Meglepően sok helyi tud valamicskét angolul
 7. A sok-sok kilométer hosszú tengerparton sétálni vagy kocogni magányosan (szuper megnyugtató!), legfeljebb egy-két teve jön szembe
 8. A Rotana Beach Resort előtti strand gyönyörűsége, a parttól száz méterre látni a delfineket, a türkizkék tengervíz nagyon tiszta
 9. A szurdokos túra
 10. A tevepiac valamicskét érdekes

Nem tetszett

 1. A helyiek viszonylatában nincs nyüzsgő élet, alig látni embereket az utcákon (amúgy a lakosok életszínvonala magas)
 2. Az esti, éjszakai szórakozási lehetőségek gyérek
 3. A tevék látványa egy idő után már unalmassá vált
 4. A repülőtérről közlekedő taxik tarifája egy kilométerre vetítve, legalább az ötszöröse a már amúgy is magas normál tarifának a térségben, amúgy a városban is a taxisok vadul átverik a turistákat (vigyázat!)
 5. A Muscatból Salalahba utazás második fele már nagyon unalmas és fárasztó volt, pedig az autó kényelmes volt
 6. Salalah nyílt partszakaszain a strandokon számítani kell két hátrányra: gyakoriak az erős hullámok, a nyugodt fürdőzést akadályozó áramlatok, és a víz gyorsan mélyül, ami nem veszélytelen kisgyerekeknek és gyengék úszóknak
 7. A hotelben 2300 forintnak megfelelő helyi pénzt fizetni egy üveg sörért (igaz ez egy 5 csillagos szálloda)
 8. Nincs Salalah térségében semmilyen tömegközlekedés!
 9. A Salalah szervezett, félnapos városnézési program nem elég tartalmas, az óváros elég unalmas, szomorkás, a modern rész pedig, szokványos, szóval nincs sok látnivaló
 10. Télen a táj nem annyira zöld, mind az esős nyár idején

Vélemények

"A legnagyobb élmény az volt, hogy szinte néptelen, hosszú tengerparton sétálgattunk és gyakran a távolban még delfinrajt is láttunk. Az új hotelzóna partszakaszánál a fürdési körülmények kellemesek a hullámtörőknek köszönhetően. Ha valaki nem csak fürdeni akar, hanem nagyot úszni, annak a hullámtörőkön túl, a nyílt tengerig ki kell úsznia. Erre azonban a hullámok miatt csak olyan jó úszók vállalkozhatnak, mint amilyen én vagyok... A strand homokja nagyon finom, de azért itt-ott vigyázni kell az éles kagylótörmelékekre, kövekre. Februárban voltunk Salalahban. 27-30 fok körüli meleg volt, amit csaknem mindig enyhe szél varázsolt kifejezetten kellemessé. Salalah közvetlen környéke természeti téren nem érdekes, viszont a régióban vannak szép tájak, ahová érdemes kirándulni. Már elegünk volt a méregdrága taxizásból, amikor rájöttünk arra, hogy helyi lakosok teljesen elfogadható áron elvisznek minket ide-oda. Nem stoppoltunk, csak leszólítottunk embereket. Nem derült ki, hogy ez egy elterjedt dolog-e, vagy mi voltunk szerencsések (és kellően pofátlanok)." (Robi, 2015)

Odajutás

Repülés

 • Az ománi fővárosból legalább napi három járattal lehet repülni Salalahba. A repülés időtartama: másfél óra.
 • Dubaiból szerda és szombat között vannak járatok, két órás menetidővel.

Országúton

Muscatból országúton Salalahba eljutni legalább 12 órát vesz igénybe!

Időjárás

Június és szeptember között Salalah régióját érinti az indiai térség monszunesőzése (Ománban khareef-nek nevezik). Ilyenkor a pokolian meleg öböl menti országokból (Szaud-Arábia, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek) rengeteg turista menekül ide. Ők kifejezetten élvezik a nyári csapadékosságot. Elég délen van Salalah ahhoz, hogy csalóka legyen a napsütés, szóval rendszeresen kell használni napvédő krémeket. Ebből érdemes sokat vinni itthonról. Salalahban sokba kerül.

Szállás

Június és szeptember között a szomszédos olajállamokból és Omán nyáron forróbb északi részéről olyan sokan jönnek, hogy gyorsan megtelnek a szállodák, apartmanházak. Szóval ilyenkor magasak a szállodai árak. Az új hotelövezeteknél a tengerpartok szépek, de a szárazföldi háttér speciel nem olyan szép zöld, mint, amilyenek a tájak a tágabb térségben. A nyaralós hotelövezetben a strandokon egyelőre még nincs sok vízi sport lehetőség. Ez előny is, mert nincs tele a tenger zajos jetskikkel, meg egyebekkel. Érdemes all inclusive ellátásra befizetni (ott ahol van), mert az italárak, sőt még az üdítőitalok és az ásványvíz is, extra elképesztően drágák. Hétvégéken (péntek-szombat) számítani kell arra, hogy a hotelek és a strandok megtelnek belföldi nyaralókkal.

Ajánlott szállodák

A Salalah Rotana Beach Resort előtti strand

Közlekedés

A térségben az országutak elég jó állapotban vannak. Az üzemanyag baromi olcsó.

Autóbérlés

Érdemes autót bérelni, már csak azért is, mert a nyaralós szállodák többnyire eléggé elszigetelt helyeken vannak. Az autóbérlés nem túl drága.

Taxi

Például a Juweira Boutique Hotel kb. 20 kilométerre van Salalah városközpontjától és a taxi kb. 6300 forintba kerül.

A taxisok nagy többsége kész városnézést is felajánlani, extra költség felszámolása nélkül. Egy 3 órás hivatalos városnéző túra fejenként kb. 11 ezer forintba kerül!

Étkezés

Vásárlás

A várostól távolabb eső hotelekben kínálnak 5 órás bevásárló kirándulásokat Salalah bevásárlóközpontjaiba. Az alkohol Ománban is nagyon drága.

Muthra szuk

Al Hafah szuk (bazár)

Egyéb hasznos információk

 1. Salalah város és környéke teljesen békés, a közbiztonság tökéletes. Semmiféle terrorveszély nincs. Semmiféle.
 2. Mindig legyen nálunk vagy útlevél, vagy annak másolata, mert gyakoriak a rendőrség által végzett igazoltatások.
 3. A városon kívüli programokhoz mindig vigyünk elegendő ivóvizet és napvédő krémet.
 4. A férfi kíséret nélküli európai turista nőnek számítani kell arra, hogy az ománi pasik nyomulnak (szerencsére azért nem testi erőszak szintjén).

Salalah város

Strandolás

A térségben a legszebb part a Rotana hotelek előtti partszakaszon van, de éppen ez az egyedüli strand, ahol túl sok a nyaraló, nem nyugis, főleg, mert zenét bömböltetnek. A nőknek csak a szállodák strandjain lehet kétrészes fürdőruhát hordani, a közstrandokon csak az egyrészes fürdőruha engedélyezett, sőt ajánlatos vállat fedő trikót is rávenni.

Szép, porcukor finomságú, fehér homok - tényleg van némi karibi feeling

Látnivalók

Shanfari mecset

Szultáni palota

Szultáni mecset

Programlehetőségek

Egy dzsip szafari akár 110 euróba is fájhat, per fő.

Dhofar West túra

Jebel szafari

Khor Salala (madár rezervátum)

Delfinnéző hajós túrák

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Csáki Melinda, 2019. 11. 11. 09:37
Barbara elérhetőségét szeretném megtudni. Salalahba megyünk, s onnan tud-e segíteni kirándulás szervezésben.

Köszönettel,
Melinda


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon