ÚTIKRITIKA.HU / Omán


hirdetes

útikritikák


Omán

Általános tanácsok | Muscat | Nizwa |Bahla| Jabreen vár| Wadi Shab| Khasab | Salalah | Sur | Barka | Ibra | Mirbat | Al Rustaq | Diba Al Bay Ah | Ibri |Vegyes| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Wadi Shab - Kriszta fotója

.

Általános tanácsok

Nyugodtan bejárható az ország bérelt autóval, de magyar nyelvű idegenvezető segítségét is igénybe vehejük.

Fort-ok (erődítmények): érdemes belül is bejárni (Nizwa, Jibrren 5-5 OMR, Bahla 0,5). Nizwa nagyon bejött, kb 10 turista volt, akikkel itt-ott találkoztunk a következő napokban. Al Hamra felejtős, csak átutazásra érdemes. Al Ayn temetkezési kaptárok csúcs fotópont. Misfat falaj kihagyhatatlan: gyalogolni a vízfolyás mentén egyedi élmény. Az autópályák tökéletesek 2x3 sáv kb 5 autó. Gyönyörű a táj, a hegyek sziluettje, érdemes megállni fotózni.

Beachek: Muscatnal gyönyörű a part, senki nem fürdik, Sur-nál Al Shiya Beach autóval közel lehet menni, egy lépcsősor vezet le a tengerhez, fehér homok, türkiz víz. (2022)

Wadi Shab - Kriszta fotója

Tipikus belföldi turisták - - Bahla - Kriszta fotója

A külföldi turisták között sok az olasz, a francia és a német - itt a Jabreen várban két német fején hagyományos ománi fejfedő, a kumma - Kriszta fotója

Muscat

Maszkatról, avagy Muscatról (az utóbbi az angol elnevezés) külön aloldalon írunk. Itt.

Nizwa

Nizwa nem csupán egy erődítmény, egy élő nagyváros is egyben. Érdemes kicsit sétálni a bazárban, az erődben. Megcsodálni a  rengeteg zöldet a házak között, enni egy jót. Érdemes ott enni, ahol a többi külföldi, elkerülendő a kellemetlen meglepetéseket.

A fő látnivaló a Fort, az erőd. A belépőjegy 5 OMR, azaz riál. A helységek már nem üresek, nagyon szépen berendezték, sőt helyi nők / férfiak mutatnak be korabeli mesterségeket. Sokkal látványosabb az egész erőd mind korábban.

Lehet kérni audioguideot, több nyelven is. Az erőd majdnem üres, de a várban, amivel egybeépült nagyon informatív kiállítások, időnként bemutatók vannak.

Kriszta fotója

"A kitűnő állapotban tartott Nizwa-i erődítmény szépen helyezkedik el a bazár (souk) mellett. Kár, hogy az erődítmény múzeum részében erőltetik a szemléltető videóvetítések zenéjének bömböltetését. Az erődítmény tornyaiból csodás a kilátás az oázisra. Érdekes megtudni azt, hogy az erődítmény lakói milyen védelmi taktikákkal éltek a támadókkal szemben. Az igazsághoz tartozik, hogy Ománban sok erődítmény látható, de ha ezek közül pl. csak ezt nézzük meg, akkor már az elég, hiszen a többi is lényegében ugyanilyen. Mondják, ez a Nizwa-i abban különbözik a többitől, hogy van egy nagy tornya. Az élmény megvan, hiszen keleti mesék mozgolódnak képzeletünkben, amikor ilyen hangulatú helyen vagyunk.

Terjedelmes az erődítmény, vannak hangulatos folyosók, lépcsők és van minaret is, persze. Nagy hőségben még jól is esik egy olyan program, ahol javarészt árnyékban időzhet az utazó. A jegy áráért az ember értékes élményt kap. Le a kalappal, hogy milyen eredményes náluk a műemlékvédelem. Ja, van sok zsozsójuk. " (B. L., 2014)


Az erődítmény bejáratához közel ebbe a Nizwa Fort Coffee Shop-ban lehet európainak valóan enni 


"Nizwa környékének egyik érdekes látnivalója az ősi öntöző- és csatornarendszer (falaj) egy darabkája, amely szintén világörökségi helyszín. A falaj öntözőrendszer eredete i.e. 500-ra nyúlik vissza, bár egyes régészeti leletek arra utalnak, hogy ezen a rendkívül száraz vidéken már i.e. 2500-ban is léteztek megoldások az öntözésre. A falaj rendszer földalatti forrásokból vagy patakokból, tavakból meríti a vizet, és bonyolult csatornarendszeren juttatja el a településre és a földekre. Hogy a vizet hatékonyan és igazságosan osszák el, szigorú szabályok vannak érvényben, ki melyik nap, mettől meddig használhatja azt.

"A vízhasználat tekintetében a közösség tagjai kölcsönösen egymásra vannak utalva, így mindenkit közös érdekek, értékek vezérelnek. Az is szigorúan szabályozott, hogy a vizet mire lehet használni: elsődlegesen ivóvíz céljára, azután juttatnak a mecseteknek és az erődöknek, majd a közfürdőknek, és ami marad, azt használhatják mosogatásra és ruhamosásra. Mindezek után kerül ki a víz a földekre, először a datolyaligetekre, majd egyéb ültetvényekre. Az egész rendszert egy igazgató (wakil) felügyeli, akinek a feladatai közé tartozik a víz elosztása, a falaj csatorna-rendszer költségvetésének elkészítése, a felhasználók között felmerülő viták rendezése." forrás

Látkép az erődítményből - Kriszta fotója

Kriszta fotója

- Itt van egy jó állapotú erőd, nagyon szép, pénteken zárva van, amúgy a többi napon látogatható.
- Reggelente nagy piac van, főleg állatokat árulnak, érdekes, tipikus vidéki élet feeling.
- Itt is van egy souk, kicsit autentikusabb, mint a matrah-i, itt érdemes datolyát venni. (forrás. Bono)

Bahla'

Szerepel az Unesco világörökség listáján. Nizwától cca 40 km-re van kényelmes közúton, így ezt a kettőt érdemes összekötni. A hatalmas erőd nagyon szépen rendbe lett hozva, de belül szinte teljesen üres. A kilátás csodás. A belépőjegy 500.- baiza, fél rial/fő. 

Az erődítményt különböző történelmi periódusokban építették, kezdve az iszlám itteni megjelenése előtti időket.

1987-től 2012-ig történt egy átfogó, alapos felújítás, s így most tökéletes állapotban láthatjuk. Kisebb mint a Nizwa-i vár, de több részlete érdekes.

Kriszta fotói

"Omán híres a régi erődökről, melyekből mintegy 500 van az országban, és közülük néhány pompás építmény Nizwaban és környékén emelkedik. A Bahla-erőd világörökségi státuszt is kapott, igaz, rögtön fel is került a veszélyeztetett listára, mert vályogfalait állandóan megtépázták a viharok. A gondos felújításnak hála ma már eredeti szépségében látogatható, már amikor nyitva van, ami elég ritkán fordul elő. Sajnos én is zárva találtam, úgyhogy csak a külső falakról sikerült képet készítenem. A Jibrin-erőd is hatalmas, fenséges építmény. Belső terei romantikusan zegzugosak, párszor el is tévedtem, de nagyon élveztem a bujkálást. Néhány szoba mennyezete csodálatosan festett-faragott gerendákból állt, és jópofa volt a datolyaraktár is: több tonna datolyát is halmoztak fel itt, amely a saját súlyától eresztett levet. Az így nyert folyadékot békeidőben a konyhában hasznosították pálmaolajként, háborúban pedig felforralva az ellenség nyakába zúdították. Felmásztam a toronyba, ahonnan beláttam az egész környéket: a vár falait, mögötte a pálmaligetet, és azon túl a sivatagot." forrás

Jabreen vár

,, Bahla után hajtottunk át ide. Nem olyan menő, mint a Bahla, de némiképpen eredetibb, hitelesebb, belső tereivel izgalmasabb. Nem érdemes kihagyni ha Nizwába látogatunk, mert nincs túl messze onnan. Igazán hangulatos fotókat lehet lőni (lásd Kriszta fotóit). A környék dús pálmafás, látványos. (aji, 2018)

Kriszta fotói

Wadi Shab

Autóval 90 percre van Maszkattól.A közúttól még vár ránk egy legalább egyórás gyaloglás!

Itt voltunk, de nem fürödtünk - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Wadi Tiwi

Wadi Tiwi Omán déli részén, a Felső Tiwi-folyó völgyében található, a tengerparttól mintegy 100 kilométerre délre. A wadi egy szurdokvölgy, amelyet hatalmas kőfalak és hegycsúcsok vesznek körül, és az Ománi-félsziget egyik legszebb természeti látnivalója.

A wadi egy látványos zöld oázis, amelyen átfolyik a kristálytiszta folyó, és amelyet a környező hegyek és dombok borítanak. Az oázisban növények, mint például pálmafák, banánfák, datolyapálmák és más trópusi növények nőnek. A kristálytiszta vízben úszkáló halak és kagylók teszik teljessé az idillikus látványt.

A wadi mélyén található egy kis falu, amelyet hagyományos módon építettek, és amelynek lakói őrzik az Omán hagyományos életmódját. A faluban kis boltok találhatóak, ahol helyi ételeket, ásványokat és kézműves tárgyakat lehet vásárolni.

Wadi Tiwi kiváló lehetőséget nyújt kirándulásokra, trekkingre, és a hegyekben való túrázásra. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy fürödjenek a folyóban, vagy túrázzanak a környező hegyekben, és megcsodálják az ománi természet szépségét. A Wadi Tiwi-ben található szálláshelyek között vannak kempingek és vendégházak is, így azok számára is ideális hely, akik szeretnének egy kis időt eltölteni a természet közepén.

Khasab

Khasab az ománi Musandams félsziget központi városa közel 20 ezer lakóval. Ez egy modern, oázis jellegű település, a térség kereskedelmi (és ne kerteljünk: csempészeti) központja. Khasab egyik fő nevezetessége egy 15. századi portugál erődítmény a múzeumával. A múzeumban a látogató betekintést nyerhet a helyi lakosok szokásaiba, hagyományaiba (hajóépítés, kézművesség, zene, irodalom), otthonaik jellegzetességébe. A sarki toronyból szuper a kilátás a tengerre. A turista számára látványosság az, ahogy jönnek az iráni csempészhajók (speed boatok) kecskékkel, juhokkal, amiért cserébe átvisznek Ománból Iránba cigarettát és egyéb kereskedelmi cikket. Az ománi hatóságok "odébb néznek". Amúgy Khasab városban sok érdekességet nem lehet látni. A félszigetre látogató turisták számára azonban az igazi látványosság a norvég fjordokhoz hasonló tengeri öblök, amik mélyen behúzódnak a nyers, zord hegyes környezetbe. Az öblökbe többnyire csak kisebb hajókkal lehet behatolni. A táj izgalmas, lenyűgöző. Mondogatják is a térségről, hogy ez "az arab Norvégia". 

A félszigethez közeli vizekben jók a sznorkelezési lehetőségek is, valamint a "fjordos" vizeken delfineket is lehet látni.   

Salalah

Salalahról részletes információ: ide kattintva.

Sur

- Autentikus arab város.
- Van egy dhow hajóépítő gyár, egyébként sok látnivaló nincs, csak maga a város, a kikötő, az öböl, stb.

"Sur a 6. századig Kelet-Afrika kereskedelmi központja volt. Ezt követően azonban fokozatosan hanyatlásnak indult a város. A 16. században portugál uralom alá került, majd az ománi szultán felszabadította a várost. Ezt követően megindult a gazdasági fellendülés, ami a 19. századig tartott. A város a Szuezi-csatorna megnyitásával végleg elvesztette kereskedelmi jelentőségét. Ma a fő bevétele a városnak a fából épült hajók, melyeket a Perzsa-öbölben a mai napig használnak. Sambuk (a dhow egy fajtája, mely fából készült vitorlás hajó) és ghanjah (fából készült kereskedelmi hajó, főleg Indiában használják a mai napig) típusúakat építenek elsősorban. A hajók Kína, India, Zanzibár, Irak, és sok más ország vizein megtalálhatók. Gyöngyhalászatnál is ezeket használják. (2014)" forrás

Barka

Barka egy város Omán északi partján, az Al Batinah tartományban. A város körülbelül 50 km-re északnyugatra helyezkedik el a fővárostól, Maskattól.

Barka hosszú történelemmel rendelkezik, és számos történelmi és kulturális látnivaló található a városban. Az egyik legnépszerűbb látványosság a Barka-fort, amely a 18. században épült. Az erőd a város közepén áll, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a környező hegyekre. A fortban múzeum is található, ahol betekintést nyerhetünk az Ománi történelembe.

A város környékén számos természeti látványosság található, többek között gyönyörű strandok, barlangok és hegyvidéki túraútvonalak. A város központjában a hagyományos soukban lehet vásárolni helyi élelmiszereket, ruhákat és kézműves tárgyakat.

Barka fontos halászhely, így a városban számos helyi étel található, amelyek fő összetevői a tengeri ételek. A környékbeli éttermekben kipróbálhatjuk a helyi ételeket, mint például a machboos-t (rizs hússal és fűszerekkel), az ománi kesztyűt (a tradicionális ománi kenyér) és a helyi halakat.

Barka egy kellemes és csendes város, amely kiváló hely a pihenésre és a kikapcsolódásra, valamint a történelmi és kulturális látnivalók felfedezésére.

Ibra

Ibra egy város Omán keleti részén, az Ash Sharqiyah tartományban, közel a szomszédos Egyesült Arab Emírségek határához. A város hosszú történelemmel rendelkezik, és fontos helyszín volt az Ománi kereskedelmi útvonalakon.

Ibra hagyományos és autentikus hangulatú város, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek az Ománi kultúrába és életstílusba. A városban találhatóak szép épületek, mint például a hagyományos Ománi házak, a falak és a tornyok. A városban több mecset is található, amelyek közül a legjelentősebb a Szerádzh mecset.

A város közelében található Wadi Bani Khalid az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság, amely gyönyörű környezetben található és ideális a kirándulásra és a pihenésre. A wadi gyönyörű vízesésekkel, medencékkel és hegyvidéki tájakkal rendelkezik.

A városban található souk a helyi élelmiszereket, kézműves tárgyakat, ékszereket és textíliákat kínálja. Az éttermekben lehetőség van kipróbálni a hagyományos ománi ételeket, mint például a machboos-t (rizs hússal és fűszerekkel), az ománi kesztyűt (a tradicionális ománi kenyér) és a helyi halakat.

Ibra egy csendes és békés város, amely ideális hely azok számára, akik a tradicionális ománi életstílust és kultúrát szeretnék megismerni, valamint a természeti látnivalók felfedezésére.

Mirbat

Mirbat, Arab-tengeri kikötőváros egy valódi kis ékszerdoboz. Az egykori Moscha egy tömjénkereskedő település volt régen, és még ma is.
A turistákat viszont az vonzza hogy Mirbat a legszebb példája Ománban a jemeni típusú vályogház építészetnek gyönyörű díszített ablakokkal és bejárati ajtókkal. Erőditett vára rögtön a tengerparti sétányon található.

(Ata, 2022)

Al Rustaq

Al Rustaq egy kisváros Omán északi részén, az Al Batinah tartományban található, a fővárostól, Maskattól mintegy 140 kilométerre délre. A város hagyományos ománi építészeti stílusban épült, és az ománi kultúra fontos szereplője.

A város neve arabul "három hegy" jelentést takar, és utal a város körüli hegyekre. Az egyik legismertebb turisztikai látványossága Al Rustaqnak az Al Rustaq erőd, amely a 13. században épült, és az Ománi Szultánság egyik legjelentősebb műemléke. Az erőd impozáns kőfalai és hatalmas kapui lenyűgöző látványt nyújtanak, és a látogatók számára betekintést nyújtanak az Ománi történelembe és építészetbe.

Al Rustaqban található a Szeretet Moszka is, amely az Ománi Szultánság egyik legnagyobb mecsete, és a város jelképe. A mecset magas minaretje, valamint díszes és bonyolult geometriai mintákkal díszített homlokzata figyelemre méltó.

A városban számos piac és üzlet található, ahol különböző helyi árucikkeket lehet vásárolni, mint például fűszereket, ékszereket, helyi ételeket és kézműves tárgyakat.

Al Rustaq ideális kiindulópontja a közelben található turisztikai látnivalóknak, mint például a Hajjar-hegység és a Wadi Bani Auf. A környéken lehetőség van hegyi túrázásra, kirándulásokra és természeti látnivalók megtekintésére.

Diba Al Bay Ah

Dibba Al-Baya Oman észak-keleti részén, a Fudzsajrah tartományban található, a Muszandam-félsziget egyik legszebb helyén. A település a tengerparton, a Perzsa-öböl partján helyezkedik el, és gyönyörű hegyekkel veszi körül. A környék legnépszerűbb tevékenységei a búvárkodás, a snorkeling, a horgászat és a hegyi túrázás.

A város egyedülálló földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívül gazdag tengeri élettel rendelkezik, és rengeteg trópusi halat és egyéb tengeri állatokat lehet megcsodálni a kristálytiszta vízben. A környék búvárközpontjai számos lehetőséget kínálnak a búvárkodás és a snorkeling szerelmeseinek, beleértve a különleges sziklák, barlangok és a hajóroncsok felfedezését is.

A városban számos üzlet és étterem található, ahol lehetőség van helyi ételek kóstolására. A helyi ételek általában a tengeri ételekre épülnek, mint például a tengeri halak, rákok és garnélák.

A környéken számos hegyi út és túraútvonal található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a környék szépségeit. A környék egyik legnépszerűbb túraútvonala a Hajjar-hegységben található, amely kiváló lehetőséget nyújt a hegyek és a környező táj csodálatos kilátásainak megtekintésére.

Dibba Al-Baya ideális hely azok számára, akik a természetet, a vízpartot és a kalandot keresik.

Ibri

Vegyes

Jebel Shams
- Ide fel lehet menni bérelt autóval, de 4WD kell hozzá mindenképp, anélkül nem lehet.
- Szinte végig off road terep.

Jebel Al Akhdar
- Azt hallottam, ide csak ománi jogosítvánnyal lehet felmenni, de mivel nekünk mindegyikünknek volt ománi jogsija, így nem tudom pontosan, hogy ez igaz-e, vagy csak urbánus legenda…
- Lent rendőrök állnak és ellenőrzik az autót, mert ide is csak 4WD-val lehet menni, bár az út végig aszfaltozott, viszont meredek.
- Ha felmentetek, akkor mindenképp menjetek be az Alila (Alila Al Jabal Al Akhdar Resort) nevű szállodába, ami elképesztően gyönyörű és onnan a nagyon jó a kilátás a völgyre. Bemehetnek olyanok is, akik nem szállóvendégek. Van egy étterem, ott lehet inni/enni és gyönyörködni. A szállodát is érdemes megnézni és sétálni egyet bent és körülötte.
- Ide vigyetek magatokkal pulóvert, mert 2000 méternél magasabban van és hideg van ott télen.

Wadi Shab
- Sur felé vezető úton lehet megközelíteni.
- Szerintem ez az a wadi, amit turistaként elsőként javasolt, mert nagyon szép és érdekes, sziklákon és vízben visz az út. Érdemes olyan cipőben menni, ami nem baj, ha vizes lesz és úszni is lehet benne. A wadi végén van egy sziklafal és úgy tűnik, mintha vége lenne, de nincs vége. A víz alatt van egy átjáró, kb 2-3 méter hosszú, kicsit szűk, de nem vészes. Ha átúsztok, akkor egy olyan barlangba értek, aminek a tetején besüt a nap és elég különleges. Szerintem megéri, viszont az átjáró a szikla alatt tényleg kicsit ijesztő.
- A holmikat, hogy ne legyen vizes, ott lehet hagyni kívül, nem bántja senki.
- Mellette van a Wadi Tiwi, az is szép, kicsit más.

Bimmah Sinkhole
- Hát ez nem nagy szám, de azért érdemes megnézni, ha arra jártok, a Wadi Shab/Wadi Tiwitől-től nem messze van, ha úgyis mentek arra, akkor megéri, különben nem ér meg egy külön utat.

Wahiba Sands
- A sivatagban érdemes eltölteni egy éjszakát, erre több lehetőség van.
- Ha nem helyiekkel mentek, akkor érdemes befizetni az erre szakosodott utakra. Promotálják a 1001 Nights Camp-et, de van annál jobb, pl. a Desert Nights Camp. Ha van rá lehetőség, én az utóbbit javaslom.
- Bár szerintem a legjobb, ha olyan helyre mentek, ahol nem „összkomfortos luxusszállás” van a sivatagban, olyat is lehet találni és egyrészt sokkal autentikusabb, másrészt olcsóbb is.
- Van egy wadi innen nem olyan messze a Wadi Bani Khalid, ami a képeken nagyon szép, de én kicsit többet vártam tőle.

Van még néhány említésre méltó erőd, ha azok irányába visz az utatok: Nakhal Fort, Bahla Fort, Jabreen Castle. Nagy durranásra ne számítsatok, de szépek, és ha arra jártok, érdemes megnézni őket.
Ezen kívül van egy parfümgyár, ahol az Amuage parfüm készül. Ez számunkra nem annyira ismert, de az arabok körében presztízsnek számít. Fogjátok látni minden repülőtéren és hirdetéseken.
Van egy tengerparti rész Ras Al Jins, ami a teknősök fészekrakó helye. Meg lehet őket figyelni éjszaka, de ehhez ott kell ülni türelmesen.

(forrás: Bono)


Omán egyik legérdekesebb települése Al Kumzar.

A Föld stratégiailag talán legfontosabb pontján, Perzsa-öböl kapujában, a Hormuzi-szorosban bújik meg e különleges kis halászfalu. Al Kumzar-t magas hegyek, és a tenger határolja, megközelítése csak hajóval lehetséges. A Hormuzi-szorosért a történelem során több birodalom is harcolt, uralkodtak itt perzsák, törökök, jemeni törzsek, fennhatóságuk alatt tartották a portugálok, britek.

Az öbölben zajló kereskedelem fontos állomása volt Al Kumzar, a kereskedő hajók itt töltötték fel élelmiszer- és ivóvíz készletüket.

Számtalan különféle nációjú utazó fordult meg Al Kumzarban, el lehet képzelni, hogy a falu kikötőjében és bazárjában mekkora hangzavar, nyelvi kavalkád lehetett évszázadokon át. Az átutazó kereskedők és mindenféle népek nyelvéből alakult ki ez a furcsa, az Indo-Európai nyelvcsaládba tartozó Kumzari nyelv.

A kumzari – melyet csak beszélnek, írásbelisége nincs - kialakulására hatással voltak az arab, fárszi, perzsa, urdu, hindu, angol, francia és portugál és még kb.40 (!!!) különféle nyelv.

A falu összesen 4000 lakosa beszéli a kumzarit ma is, és félő, hogy az újabb generációk – akik arabul tanulnak az iskolában – egyre kevésbé fogják használni anyanyelvüket. Az instant üzenetek és az internet korában szinte lehetetlen egy csak szóbeliséggel bíró nyelvet életben tartani.

Nem egy tipikus turista desztináció, messze van Dubaitól és Muscat-tól is, de talán érdemes elhajózni Al Kumzariba is, ha valaki Musandam régióban kirándul! forrás

Ayjah - v.g. fotója

Olvasmányos linkek

"Amikor a Gábor bedobta, hogy Ománba jönne búvárkodni, rögtön mondtam, hogy jövök én is. Mert fúrta az oldalamat a kíváncsiság. Ennek ellenére bátor dolog volt tőlem, merthogy tengeri beteg szoktam lenni. Nem is kicsit, nagyon. De egyrészt Omán kezdetben az én ötletem volt (a szakirodalomban olvastam, a Conde Nast Traveller zengedezett róla), úgyhogy nehogy már kimaradjak belőle, másrészt meg mióta kitalálták az Útitárs tablettát (leánykori nevén Travelon, de mivel a terjesztést nagyon gátolta, hogy honfitársaim nem bírták megjegyezni és kimondani a nevét, átkeresztelték), azóta a tengeribetegség is kordában tartható. Útitárs tabletta a mindenféle utazási betegség (hajó, repülő, autó) leküzdésére szolgáló készítmény, ami gyömbért, B6 vitamint és tán némi hajnali fuvallatot tartalmaz, szóval nem löksz boát és nem is alszol el tőle.
Lényeg a lényeg, nagy nehezen átvészeltem az utat és bár merülés előtt úgy éreztem magam, mint akit most küldenek a vágóhidra, azért belecsobbantam a vízbe. És amikor ott volt a sok hal, egy cápa odaköszönt, meg ott integetett a csomó színes korall és az egész nagyszerű volt, merthogy merülő cégünk nagyon jó felszerelést adott, akkor megbocsátottam a tengernek. Az összes nyamvadt hullámával együtt. " forrás


"A Wadi Bani Khalid személygépkocsival is könnyen megközelíthető Muscat fővárostól mintegy 200 km-re. A többi kiszáradt folyómederhez hasonlítva egy kiépített "mintavádi" Oman egyik legnagyobb vizes völgye, amelyben – az itt fakadó állandó vizű forrásoknak köszönhetően – egész évben találunk éltető vizet. A sziklafalak között kanyargó víz tartja fenn ezt az élővilágot. A völgyet szendvics szerűen fogják közre a Harar/ Hadzsar/ hegység sivatag előtt álló utolsó sziklafalai. Helyenként egy szűk szurdok hangulatát érezzük a közel kerülő meredek falak között járva, másutt a tér jobban tágul és vízmedencék, tavak partján sétálhatunk. Több forrás által táplált csendesen csobogó vízfolyások kötik össze a türkiz és smaragd vizű nagyobb medencéket, melyek tiszta vize hidegebb, mint várnánk." forrás

Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotói

fotó by Ata

Budavári Ildi fotója

Budavári Ildi fotója

Nizwa - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon