ÚTIKRITIKA.HU / Omán


hirdetes

útikritikák


Omán

Omán

Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Érdekességek|Fotóegyveleg

.

Tibor fotója

Földrajz és időjárás

  • Omán államformája: a szultanátus
  • Omán kb. 4.5 milliós lakosságából csak 2,5 millió az ománi állampolgár. A többiek "vendégmunkások", főleg Indiából, Pakisztánból és Sri Lankából. Van olyan adat is, ami szerint a lakosság 43 százaléka külföldi. 
  • Ománban rengeteg tömjénfa nő a természetben. A tömjénfák aromás gyantáját nagyra értékelik a helyiek. Felhasználják parfümök készítésénél, sőt (fütjét) vallási rituálék során is. 

Időjárás: szeptember-október eleje, aki nem bírja a meleget ne menjen, csak novembertől.

Budavári Ildi fotója

Szalála - Ata fotója

 

Időjárás

Omán időjárása

,, Amit nehéz megszokni elsőre, az a felhők és eső hiánya, a száraz levegő, a por (homok) és a nagy hőség. Légkondi nélkül napközben élni nem lehet, hiába fájt már a torkunk tőle mégis mindig mennie kellett az autóban. Utazásra inkább a téli időszakot ajánlanánk, mivel most október végén még bőven röpködtek a negyven fokok napközben, és ilyenkor semmi sincsen nyitva, sok mindent nem lehet csinálni csak úton lenni. Délután ötkor kezdenek éledezni a városok, és este a 25-30 fokban lettek csak tele az utcák. " forrás

Omán - időjárás decemberben

Ománban a decemberi nappali átlaghőmérséklet 27 fok körüli, éjszaka is csak 18 fok körülire hűl le a levegő. A klíma ilyenkor igazán kellemes, este a tenger felöl jövő szellők miatt szükség lehet egy vékony dzsekire.  Decemberben eső nincs. A tengervíz hőmérséklete Muscat térségében 23 fok, Salalah térségében valamivel melegebb. Ománban decemberben az időjárás bizonyosan kellemesebb, mint Dubajban. Jó Ománban karácsonyozni.

"Szoktam volt bírni a meleget, de ami itt van (májusban) az tényleg brutál. Maszkatról azt kell tudni, hogy egy tüneményes kis város, de mindamellett, hogy a tengerparton van, az egész várost körülöleli egy 2000+ méteres hegylánc, ami az egész völgyet egy óriási katlanná varázsolja. Persze a hegyeken 0, azaz nulla % vegetáció uralkodik, tehát még este is baromira meleg van, mert a napközben felhevült sziklák ontják magukból a forróságot. Belecsobbantam a tengerbe és meleg volt. Ilyet még sohasem tapasztaltam. Ilyen meleg hőmérsékletű vízbe én már nem ültettem be a kisfiamat az esti fürdésre." forrás

Budavári Ildi fotója

Monszuneső Szalalában július elején - Ata fotója

Történelem

A mai Omán területén már legalább 106 ezer évvel ezelőtt is éltek emberek. A Föld egyik legrégebb óta emberek által lakott területe ez. Dereaze ománi város hozzávetőleg 9 ezer éve lakott település.

Az ország mai neve feltehetően azoktól az arab törzsektől származik, amelyek a jemeni Uman térségéből vándoroltak át ide. Sok mai ománi család a gyökereit az Arábiai-félsziget más részeiről eredeztethetik. Az idetelepülő törzsek halászattal, állattenyésztéssel foglalatoskodtak. Az időszámítás előtti 6 század és az időszámítás utáni 7. század között perzsa dinasztiák befolyása alatt állt a térség. A 7. században indult el az iszlámosodás.

Maszkat 140 éven át (1508-16489 portugál megszállás alatt élt. A portugálok után jöttek a törökök (ottománok), akiket aztán a jelenlegi szultán vérvonalához tartozó uralkodók kisöpörtek az országból. Volt egy rövid perzsa megszállás, de aztán az ország Maszkat és Omán néven már függetlenséget élvezett.

A közel-keleti térségében az egyik legrégebben függetlenségben élő ország. Egészen 1970-ig az ország, azaz a terület teljesen elmaradott volt, és külföldiek nem igazán látogatták.

Qaboos Bin Said, a jelenlegi szultán (1940-ben született) 1970 óta az ország igazi egyeduralkodója. A Közel-Keleten ő a legrégebben uralkodó vezető. A nevéhez fűződik Omán modernizálása. 1970-ben úgy jutott trónra, hogy szabályosan megpuccsolta a saját apját egy brit tanácsadó ösztönzésére és segítségével. Az országot addig a hagyományaiból kitörni nem engedő apát Londonba száműzte, ahol egy luxushotelben rá 2 évre meg is halt.

Őrtorony, avagy őrbástya (még manapság is használja a hadsereg) - sok csúcson látható -Kriszta fotója

Kriszta fotója

Manapság

A 78 éves szultán egyáltalán nem díszfigura, tényleg minden hatalom a kezében van, beleértve a kormányzat irányítását. Ő a miniszterelnök, a külügy-, a hadügy- és a pénzügyminiszter is, plusz a nemzeti bank elnöke. A szultán rákos, német klinikán próbálják gyógyítani. Az egész ország biztonságára veszélyt jelent az, hogy a szultánnak nincs gyereke, nincsenek utódok, még a széles családi körből kinevezett sem. Ha meghal, akkor nagy hatalmi űrt hagy majd maga után.

A szultán amúgy egyszer volt házas, de elvált. A hatalmas kultusza, népszerűsége miatt szó sem lehet arról, hogy az alattvalók akár pletykálkodjanak a szultán magánéletéről, nemi orientációjáról. A szultán hatalmas udvartartásal veszi körül magát, van több palotája és hivatalos útjaira száznál nagyobb kíséretet visz magával. Mindenhol látható kirakva a képe (tán 20-30 évvel ezelötti álllapotában). Úgy tűnik, hogy a helyi lakosság körében igazán népszerű, bár az állampolgárok itt kevésbé vannak kényeztetve, mint sok más olajországban. 

Sok-sok szultán kép (igaz ez a szülinapján) - Kriszta fotója

Ománban nincs jövedelemadó. Csupán a társadalombiztosítási hozzájárulásoknál vannak némi levonások.

Az ország nagy mértékben függ a nemzetközi olajáraktól, mivel az olajkitermelésből származik a fő bevétele (és a gáz is). Mindazonáltal elég erős a hal- és datolya exportja és más mezőgazdasági termékek kiviteléből is van bevételük.

"Ami miatt kiváltképp kellemes ez az ország: az emberek ELÉGEDETTEK!! Őszintén, én még ilyen társadalommal nem találkoztam. 40 éve még csak 2 gimnázium és egy általános iskola működött, majd átvette a hatalmat Sultan Qaboos így roppant gyors fejlődésnek indult az ország. Mára már egyetemek, kórházak épülnek fel, kezdik megalapozni az egyetemi oktatást, az infrastruktúra folyamatosan fejlődik. S hogy mindez miből?? Olaj-olaj-olaj...

Az emberek gyakorlatilag NEM adóznak, így rengeteg külföldi, európaitól kezdve az Indiain át egészen a lenézett Bangladesiekig dolgozik itt jó néhány évig. Az egy szakmán belüli fizetésék nem tudás alapúak, leginkább nemzetiségtől függenek. Az európaiak nyugat európai fizetést kapnak, azzal az előnnyel, hogy az állam bácsi semmit sem vesz vissza adóval, szóval spórolni azt lehet. Miután az ománi még nem eléggé képzett, így az országot leginkább a külföldiek építik fel." (forrás: modernnomad.hu)

Budavári Ildi fotója

"Egyelőre úgy tűnik, az Arab-félsziget délkeleti peremén ön-azonos döntések születnek: a szultán például nem engedi, hogy felhőkarcolók épüljenek a fővárosban, Maszkat tehát nyomokban sem hasonlít a futurisztikus Dubajra vagy Abu-Dzabira. A zenerajongó uralkodó ehelyett 2011-ben felavatta az öböl menti térség első operaházát, mely Puccini Turandotjával nyitott (a Franco Zeffirelli által jegyzett rendezésben); a Fondazione Arena di Verona zenekarát Plácido Domingo vezényelte." forrás


"Omán kilóg a környék hivalkodó olajországai közül, mert nem akarja másolni a nyugati mintákat. Kábusz nem engedi felhőkarcolók építését, nincsenek turistavonzó attrakciók, Guinness-könyvbe illő rekordberuházások. Nem is özönlenek a turisták, igaz, májustól októberig elviselhetetlen az éghajlat is. A fővárosban még csak-csak lehet velük találkozni, de távolabb zavarba ejtően bámulják a külföldi embert. Talán épp ezért még nagyon kedvesek, szívesen, minden érdek nélkül segítenek, sőt kérdés nélkül is érdeklődnek, honnan érkeztünk, és hogyan tetszik az országuk. A férfiak disdasát, hófehér, patyolat tiszta, élre vasalt, földig érő ruhát viselnek, a nők pedig a testüket teljesen fedő abaját, a fejükön kendővel. Egy részüknek csak a szeme látszik ki, de van, akinek még az sem. Angolul szinte mindenki beszél, és ennek érdekes a magyarázata: a vendégmunkások nem tudnak arabul, ezért velük is csak angolul tudnak a helyiek kommunikálni, márpedig például az üzletekben legfeljebb a pénztárban dolgozik ománi." (forrás: metropol.hu, 2013)


"Mindenütt nyilvánvaló válik, hogy Omán fennállásának szűk félévszázada alatt hangsúlyt fordított az infrastrukturális fejlesztésekre, az emberi erőforrásokra, a gazdasági diverzifikációra, az olajon kívüli szektorokra, az importhelyettesítésre, az export helyzetbehozásra, és a női oktatásra, és igen, itt az északnyugati szomszédtól eltérően vezethetnek nők is. A már szóba került minimálbér-emeléshez hasonló gesztusok eredményeként néhány az "arab tavaszhoz" kapcsolódó tüntetést leszámítva komótosan csordogál az élet a maga nyugodt medrében, akár az öntözővíz a faládzsban, amely egy Omán szerte elterjedt földalatti vízvezetékrendszer, amelynek függőleges tengelyéhez vízszintes alagutak csatlakoznak." forrás

fotó by Ata

A helyiekről

A lakosság 75 százaléka mozlim. A lakosság közel fele vendégmunkás, nem ománi állampolgár. Köztük az indiaiak nagy többségben vannak, de sok a pakisztáni és a sri lankai is. A helyi lakosság 91 százaléka írástudó. 

Az omániak rendkívül büszkék arra a gyors fejlődésre, amit az elmúlt 30-40 évben elértek. De büszkék az elődeikre is, akiket hajós népnek tekintenek. Régen az omániak nagyon zárkózottak voltak, ma már az önbizalmuk jelentős erősödése miatt sokkal nyitottabbak, igaz az európai turista irányában azért még mindig valamennyire visszafogottak, félénkek, bizalmatlanok.

Budavári Ildi fotója

Ománban legális a házasságon belüli nemi erőszak.

,, Omán nagyon biztonságos, senki nem próbált meg minket átverni, még a piacon sem voltak erőszakosak. Kifejezetten tetszett, hogy tudtunk nyugodtan nézelődni anélkül, hogy folyamatosan trükkökkel és a Közel-Keleten megszokott dumákkal próbálkoztak volna.

Az omániak nagyon nyugodt, kedves és barátságos emberek, amikor hozzánk szóltak, abban sosem volt semmi hátsó szándék, csak őszintén érdeklődtek, hova valósiak vagyunk és hogy tetszik nekünk az országuk. Ilyen fantasztikus kiszolgálással és szívélyes bánásmóddal ritkán találkozik az ember, ha Omán eddig nem volt a bakancslistádon, mindenképpen vedd fel az első helyek egyikére!

Az omániak nagyon büszkék tradícióikra és történelmükre, a mai napig viseletükkel és építészetükkel is aktívan őrzik a hagyományaikat. Tetszett, hogy nem felhőkarcolókból állt az egyébként nagyon modern, tiszta és kulturált Muscat, hiszen nem is lehet 6 emeletnél magasabb épületeket építeni." (b.n., 2022)

Budavári Ildi fotói

Kriszta fotója Wadi Shabnál a rövidke átkelésnél

Szalála - piknik a strandon - Ata fotója

Turista etikett

  1. Lábunkkal, lábfejünkkel ne mutogassunk senkire, semmire, mert ez náluk sértő testmozdulat. Amúgy Ománban az agresszív, sértő, obszcén viselkedést büntetik, súlyosabb esetben akár börtönnel is.
  2. Helyiekről ne próbáljunk fotót készíteni az előzetes engedélyük nélkül!
  3. Ománban férfiak között nem ritka az orrpuszi.
  4. Nőknél mindig legyen egy nagy selyemsál kéznél, ha valami miatt el kell tararniuk a hajukat vagy a testüket.

Ez például - csúnya módon - lesifotózás volt - Kriszta fotója ejnye-bejnye

Szalala - Wadi Darbat - A nők szikrázóan dühös szemekkel reagáltak a lefotózásukra. (Engedélyt úgysem adtak volna) - Ata fotója

  1. Férfiak férfiakkal kezet ráznak üdvözlésképpen. Férfi nővel nem ráz kezet. Nők nőkkel kezet ráznak, vagy puszilkodnak. A homoszexualitást Ománban börtönnel büntetik.
  2. Öltözködés: férfiak lehetnek rövid nadrágosan, de nők csak hosszú nadrág vagy szoknya. Felső lehet ujjatlan, de nem pántos, mindig legyen kendő, fejre nem szükséges, csak a 2 mecsetben, ahova nem muszlim is beléphet. Fürdés dresscode-os, ahol ki van irva: térd alatti nadrág és vállat takaró poló, tengerben, ha nincsenek helyiek lehet a szolid bikini, de pl. Muscat parton nem. (2022)

Fontos tudnivalók a Ramadan körül

A Ramadan az Iszlám szent hónapja, az elcsendesedés, a hitben való elmélyülés, és a 30 napon át tartó böjt időszaka. Az Iszlám öt alappillérének egyike. Mivel a Ramadan időszaka minden évben egy kicsit korábban kezdődik, érdemes utazás előtt a pontos dátumról informálódni.
A helyieknek Ramadankor napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól ( vizet sem!), dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát.

2019-ben Ománban a Ramadan időszaka május 6-június 4.

A napkelte / napnyugta időpontja napról napra változik pár percet, melyet minden helyi muszlim pontosan tud.
( Májusban a napkelte 3.50; a napnyugta 18.45 körül mozog ) A böjtöt a napnyugta percre pontosan meghatározott időpontjában törik meg, mely abból áll, hogy esznek egy kis datolyát, és hozzá isznak egy pohár labant (natúr ivójoghurt), majd elmennek a mecsetbe az esti imára.

Ezután kezdődik a bőséges vacsora, az Iftar, melyet általában közösségben - otthon nagyobb családi körben, ismerősökkel, kollégákkal éttermekben, vagy közterületeken felállított un. Iftar sátrakban fogyasztják el.A ramadáni estéken az esti imát követően taravih imát végeznek, mely nyolc, húsz vagy harminckettő rakából, azaz imaszakaszból áll. Másnap a böjt folytatódik az éjszakát lezáró utolsó étkezés a Sehar elfogyasztása után, közvetlenül hajnalhasadás előtt.

Omán egy barátságos, békés, de konzervatív iszlám ország. A napközbeni böjt betartását jogszabály írja elő, illetve törvénybe foglalt szabályok vonatkoznak a nem muzulmán lakosságra, és az ebben az időszakban Ománba látogató turistákra is.

Az alábbi szabályokat érdemes betartani, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, esetleges szankciókat:

- napközben, azaz a böjt ideje alatt tilos nyilvános helyen ételt, italt fogyasztani
- a nem muszlim turisták a hotelben étkezhetnek, de kizárólag olyan helyen, ahol nincs jelen böjtölő helyi lakos
- az autóban való étkezés, ivás is büntetendő!
- tilos a dohányzás, rágózás
- a meleg ellenére a hölgyeknek előírt a visszafogott öltözködés - vállat, térdet takaró nem túl feszes ruházat, szolid smink
- tilos hangos zene hallgatása az autóban
- tilos a szeretet fizikai kifejezése nyilvános helyen

Egyéb javasolt udvariassági szabályok:

- Iftár vacsora: ha egy ománi Iftárra hív, nem illik elutasítani. A nagyobb városok éttermei szinte kivétel nélkül hirdetnek Iftar vacsorát - mely általában bőséges svédasztalos étkezést jelent.
- udvarias dolognak számít a muzulmánokat Ramadankor "Ramadan Kareem vagy Ramadan Mubarak"-kal köszönteni ( áldott, nagylelkű Ramadan ), mellyel kifejezzük a böjt iránti tiszteletünket és együttérzésünket
- hölgyeknek udvarias gesztus az európai öltözetre egy abaját, hosszú kaftánt viselni ( itt Ománban nem szükséges a fejkendő viselése a nem muzulmán nőknek )
- Ramadankor számos gyűjtést szerveznek - főként ételt gyűjtenek a rászorulóknak, érdemes ebben részt venni

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bikini


Az ománi wadikban egész évben megtalálhatók kisebb- nagyobb természetes medencék, melyek kristálytiszta édesvize fürdőzésre hívogatja az embert, különösen, ha a melegebb hónapokban jár arra.
Érdemes viszont odafigyelni, hogy a helyiek - bár nagyon békések, barátságosak a turistákkal - mégsem veszik jó néven ha az ember bikinire vetkőzve fürdik, napozik, sétál a környéken. A megfelelő fürdő öltözetre az utóbbi időben tábla sőt helyi őr is figyelmezteti a látogatókat.
Hölgyeknek a fürdőruhára egy rövid ujjú pólót, és egy rövidnadrágot, férfiaknak a hagyományos hosszabb fürdőnadrágot és pólót célszerű viselni.
Ezen kívül nem árt egy törülköző, és vízi gumicipő ( a medencék között időnként kavicságyon kell átkelni ), sapka, víz és NAPTEJ minden mennyiségben!
A Wadi Bani Khalid, Wadi Shab bejáratánál-ban van lehetőség az átöltözésre.

(Az Ománban élő Barbara tanácsai, 2019)


Gasztronómia

A rizs fontos szereot játszik az ománi étkezésben. Jellegzetes főétel egy nagy tál rizs hússal, és paradicsom alapú szósszal. A hús dominánsan: csirke, marha vagy hal. Disznóhúst nem esznek vallási tilalom miatt. 

Az ománi konyhára nagy hatással volt/van az indiai konyha. Rengeteg étterem kínál inidiai ételeket.

Nagy respektje van Ománban a datolyának. Az otthonokban a vendéget mindig kínálják datolyával.

Érdekességek

1. Ománban nemzeti jelképnek is nevezhető a férfiak övében hordott kétélű tőr, a handzsár (khanjar), ami a férfiasság és a bátorság szimbóluma. Ha venni akarunk ilyet, akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert akár 400 ezer forintnak megfelelő helyi pénzbe is kerülhet, ha igazán míves.

2. Az ománi férfiak vagy hímzett kis fejfedőt vagy turbánt (mázár) hordanak. Nagyon sokan hagyományos fejfedőt, úgynevezett kummát hordanak a kobakjukon. A formája hozzávetőeg egyforma, de a diszítettsége, színei rengetegfélék. 

 

Kriszta fotói

3. Nók ruházata

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotója

Fotó by Ata

Budavári Ildi fotója

Bahla erődítmény - Kriszta fotója

v.g. fotója

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon