ÚTIKRITIKA.HU / Omán


hirdetes

útikritikák


Omán

Omán szállás és repülőjegy

Repülés | Szállás | Vízum

Budavári Ildikó fotója

Repülés és repülőjegy

Omanban elsősorban Muscatba, a fővárosban repülnek a gépek. Nem az a hely, ami egy átlag embernek először eszébe jut, ha azon gondolkodik, hogy hova utazzon, viszont annál nagyobb meglepetésben lesz része, ha mégis ezt az úti célt választja. Ráadásul bőven lehet válogatni a légitársaságok, útvonalak és jegyárak között is e desztináció esetében is.

Budapestről közvetlen járat nem lévén, londoni, dohai, kairói, amszterdami, dubai, római, isztambuli, zürichi, ammani, frankfurti átszállások közül választhatunk. Ha kifogunk egy akciót és rugalmasak vagyunk az utazás dátumában, akkor már 175.000 Ft körül kaphatunk repülőjegyet. Az átlag árak 190.000-220.000 Ft körül mozognak, de simán előfordulhat, hogy 240.000-260.000 Ft-ot is ki kell fizetnie annak, aki Muscatba szeretne repülni, attól függően, hogy mikor utazik, mennyire előre veszi meg a jegyét.

Amennyiben a repülési időt tartjuk a legfontosabb szempontnak az utazás során, abban az esetben érdemes mondjuk Doha felé venni az irány.

  • A Qatar Airways Budapestről dohai átszállással repül Muscatba. Pestről Doháig 5 óra 15 perc a repülési idő, Doha és Muscat között pedig 1 óra 25 perc. Mindehhez az átszállási idő is ideális Dohában (kb. 2 óra) Sokszor hirdetnek akciót, figyelni kell.
  • 7 óra utazási időt kínál az Egyptair Budapestről kairói átszállással, viszont itt az átszállási idő már egy kicsit több (3 és fél óra).
  • 2014. okt.27-től az Emirates légitársaság Budapest-Dubai járatának megindításával nagyon jó lehetőséget kínál az utazóknak. Budapestről 5 és fél óra alatt eljuthatunk Dubaiba és a kb. 3 órás átszállási idő után 1óra 10 perc alatt Muscatba érhetünk.
  • Ha valaki inkább az európai átszállást részesíti előnyben, annak a KLM-et ajánlom, amszterdami átszállással. Itt is 8 és fél óra alatt elrepülhetünk Muscatba kb. 2 órás átszállási idő után.
  • 8 óra alatt a Lufthansa is elrepíti az utazót, viszont arra figyelni kell, hogy a kb. 4 órás átszállási idő után a Frankfurt-Muscat szakaszban van egy technikai megállás Abu Dhabiban, ami még egy kb. 1 órás megszakítást jelent az utazásban.
  • Bécsi indulás esetében a fent említett légitársaságokon kívül még szóba jöhet a Turkish Airline isztambuli átszállással, a Royal Jordanian ammani átszállással és a Swiss zürichi átszállással.
  • 2023-ban már lesz charter Salalahba, a félsziget másik végébe is. Téli nyaralásra nagyon alkalmas hely, így sokan mennek oda.

"Tapasztalat: az online check in telefonnal prímán működik, de a beszállókártya nem jelenik meg az appban, csak egy felszólítás, hogy nyomtassuk ki. Idefelé működött remekül, visszafelé csak részben. Csak azért írom ide, mert időigényes keresi valakit, aki ebben segít. 2018 november "Kriszta


Határon semmi különlegesség, de megkérdezik hány napot maradsz és beirják az útlevélbe. Valószínű a vízum miatt, mert 14 nap tartózkodás után vízumkötelesség van. (2022)

"Soha többé Flydubai. Pláne nem átszállással. Kr"

Szállás

Megkülönböztetik a "száraz és nem száraz" hoteleket annak alapján, hogy szolgálnak-e fel alkoholt. Erre figyelnie kell mindenkinek, aki szeret egy pohár bort meginni vacsora után. Amit még előre kell tisztázni ezekben a hotelekben, hogy az alkoholt csak bizonyos órákban szolgálják-e fel vagy egész nap? Minden hotel más ebben a tekintetben. Ha kiszolgálás nincs, marad a minibár.

Ajánlott hotelek:

6 csillagos: Al Bustan Palace Hotel

5 csillagos: Intercontinental Hotel Muscat (6 nap/5 éjszaka), Shangri La Barr Al Jissah

4 csillagos: Radisson Blue (remek az elhelyezkedése és szolgálnak fel alkoholt is)

Airbnb

Széles választékkal, jó árakkal van jelen Ománban. Mindig meg kell azonban nézni, kérdezni, van-e wifi, ill bolt közelben. Erősen ajánlott az olyan lakás választása, amihez medence is tartozik.

,, A szállások európai mértékkel nem drágák. Bár a hostel kategória itt ismeretlen, airbnb privát szobát 7-12 ezer Ft/éj-től, olcsó de tiszta hoteleket 10-15 ezertől lehet találni településtől függően. Booking.com/Agoda foglalás olcsóbb, mint ha betoppansz egy szállodába, kb kétharmad/féláron le tudod foglalni online. Találkoztunk olyanokkal is akik sátraztak, erre bőven van lehetőség, mindenhol megengedett és biztonságos is. Napfelkelte után azonban garantáltan nem fogsz aludni :). Sátor helyett egy nagyobb SUV is megteszi, ha megfelelően hajthatóak az ülései. Én a 194 centimmel egész kényelmesen nyújtott lábbal aludtam egy Toyota Fortuner egybehajtott ülésein. (A legtöbb szálláson ez nem ment, mert keretes vége volt az ágynak.) (2016)" forrás

Vízum

  • Teljes körű vízumkötelezettség van érvényben a magyar állampolgárok számára, ha az ománi tartózkodásuk meghaladja a 14 napot.
  • Figyelem! Izraeli vízum vagy beléptető pecsét nem lehet az útlevélben!

Vám

Vámmentesen behozható:

 - 400 cigaretta

- fejenként 2 liter alkoholos ital

- 100 ml parfűm

- 10 db DVD személyes használatra

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Kirándulás a Wahiba-sivatagban

B. Ildi fotója

Kriszta fotója

Nizwa - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon