ÚTIKRITIKA.HU / Maszkat/Muscat


hirdetes

szállások

útikritikák


Maszkat/Muscat

Maszkatról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás|Szállás|Érkezés| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek|Öltözködés| Egyéb hasznos információk| Nagy Mecset| Operaház| Muttrah városrész&Bazár| Szultán palotájaParlament| Portugál erődök| Al Bustan városrész| Ruwi indiai negyed| Egyéb látnivalók| Programlehetőségek| Közeli látnivalók|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója


Maszkatról dióhéjban

Lakosság (2023-as adat): 797, 000, a vonzáskörzetével együtt 1,6 millió. A lakosság legalább fele külföldi. Szép, hagyományos arab kikötőváros.

Az ománi főváros nevezetességei egymástól meglehetően távol vannak, azaz szükség van közlekedési eszközre. Maszkat kelet-nyugat irányban legalább 30 kilométer hosszan terjed ki, s a város vakítóan fehér épületei között sok helyen gyorsforgalmi utak vezetnek.

Muscat azért vonzó, mert a modernizáció nem halványította el a hagyományos világot. Gyönyörűek a régi vagy a tradicionális díszítésű épületek, a szukok (piacok), a mecsetek, a hagyományos öltözékű helyiek. Példásan tiszta nagyváros!

Április és október között nagy a hőség, júliusban és agusztusban pedig, kegyetlen (40-50 fok) forróság van. November eleje és március vége között érdemes Maszkatot meglátogatni, mert ilyenkor kellemes a hőmérséklet. A február számít a leginkább turisztikai főszezonnak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az utak mentén a sok gondozott virág, mindenféle szép növény, parkok

2. Dubaj után valójában üdítő volt a felhőkarcolók hiánya

3. Az esti korzózás a Matrah promenádon (Corniche), a hagyományos hajók (dhow) látványával

4. A Nagy Mecset Swarovski-csillárja lenyűgöző. (Mind a 15)

5. A halpiacon a kora délelőtti alkudozási jelenetek és az eddig még nem látott halfajták

6. Pusztán az itt élő emberek (ománi és indiai) nézegetése is mindig kiváló program volt

7. A Bait Al-Zubair múzeum nagyon kellemes, nem túl nagy, informatív

8. Pénteken, szombaton nézni a helyi sokaságot a Muscat City Centre mall-ban

9. A Qurum Heights negyed vakítóan fehér, menő villái

10. Megnézni a 6 csillagos Al Bustan Palace Hotel-t (a csodás medencés partjára nem lehet kimenni)

Nem tetszett

1. A bizonytalanság, hogy mely épületet tilos vagy nem tilos lefotózni (nyilván a katonai létesítmények esetén nem volt kétség, de a tilalom kiterjed a követségekre és a legtöbb középületre)

2. A strandokon nem lehet hozzájutni ivóvízhez (vinni kell)

3. Vannak bizony eléggé szemetes, elhanyagolt utcák is

4. Nem kaptunk személyre szóló meghívást a szultán két megajachtjának egyikére sem

5. A bazinagy óceánjárók (itt is) rontják a képet

6. A Mutrah-i bazárban sok mindent dárgábban árulnak, mint a normál ottani utcai vagy bevásárlóközponti boltokban, és amúgy a bazár nem annyira egzotikus, mert túl modern

7. Kevés helyen van angol vécé, a bazárban a rötyi meg egyenesen gusztustalan, több étteremben nincs egyáltalán vécé

8. Az utakon a gyalogos átkelés az elején gyötrelmes volt (errefelé a gyalogos nem ember)

9. A városfalakat eléggé fantáziátlanul restaurálták

10. Nem tudtunk bemenni az Operába (ünnepnap miatt)

Vélemények

,, Maszkat karakteres, kellemes város. Jól éreztük itt magunkat.  Az első nap kínlódtunk az utcán való átkeléssel, mert nincsenek zebrák (vagy nagyon kevés). A 2. naptól már rutinosan keltünk át az utcákon és kellemes meglepetés volt, hogy az autósok többnyire fékeznek, ha gyalogos lép az úttestre.

Jó érzés volt tudni, hogy bárhova mehetünk, mert a közbiztonság tökéletes. Jókat ettünk. Meglepően sok a török étterem.

Külön nagyon tetszett, hogy Maszkatban a helyi omániak nagyon vendégszeretők, kedvesek, segítőkészek, nem úgy, mint a nagyképű dubaji állampolgárok Dubajban. Igaz, hogy az omániak is lenézik a dél-ázsiai vendégmunkásokat, de legalább velünk kedvesek voltak, szóba álltak velünk.

A csúcsélmény a Nagymecset volt. Lenyűgöző.

Fontos: Pénzt csak útlevél bemutatásával lehet váltani.

(aji, 2018)


,, Muscatban a portugál építészet kezenyomait viseli a legtöbb épület, vár, rom és erőd. Ugyanis a portugálok voltak az első, építészeti kultúrát ihozó nép, amely lehorgonyzott a félszigeten. Ez mara Omán védjegyévé vált, s már a családi villák is ilyen stilusban épülnek. Sőt, még a házak tetején állóo víztartályok is ezt a dizajnt követik, kvázi bástya formának képzelve a távolból nézve. A legtöbb helyen az ajtófélfák, keretek is szépen faragottak, de az új hazak inkább csillogó fehérek.

Egy jól müködő rendszerbe pottyan az utazó. Mint Amerikaban, itt is 3 sávos autópályák szelik át a várost, ami tobb mint 35 km hosszan húzódik a tengerpart mentén. Nem felfelé terjeszkedik, mert van hely. A benzin elég olcsó a távolságok leküzdéséhez, 50 forint a literje, autója meg majdnem mindenkinek van. Egyik oldalról a tenger, másik oldalról hegyek szorítják satuba a városi  terjeszkedést. A hegyeken átjáróokat vágnak a hágókon keresztül.

A legmeglepőbb egyébként az országot behálozó kivilágított országutak. Körforgalmaknál köztéri alkotások teszik felismerhetővé a körzetet, pl. mérnök szobor, két kéz tart vonalzót, kalapácsot, franciakulcsot; avagy kormánykerék, vagy gigantikus kancsó szobrok, belőlük kicsobogó vízzel, hogy csak néhányat említsek. De a legdivatossabb amikor a Korán könyve magasodik a körforgalmak közepén. (2014)" forrás


,, Dubajjal szemben nagy a kontraszt. A Dubajhoz képest nyugis Maszkat nem nyújt keveset: csodás a tenger, finom meleg a vize, a tengerparti sétálás kellemes, nagy az étkezési lehetőségek választéka, tisztaság van, jó higinéiai körülmények, hagymányos piacok, modern bevásárlóközpontok. A helyiek vendégszeretőek, barátságosak. A főváros közelében csodás oázisokat és wadikat (aszóvölgyeket) ehet és érdemes látogatni. Van Szindbád-os egzotikum, szuper minőségű utak, hiteles arab világ kellemesebb változatban. Az izgalmassághoz vannak kellő kontrasztok is: elegáns diplomatanegyed (Qurum) vs. olcsó, lepukkant indiai étkezdék, beduin hagyományok vs modern világ. Komplikálja a főváros felfedezését, hogy roppant nagy kiterjedésű (Omán lakosságának a fele itt él). (Szükség van autóbérlésre.) Lenyügözőek a vakítóan fehér házak sokasága." (aji, 2018)


,, Maszkatot a turista számára használhatatlan, alig létező tömegközlekedéssel nem lehet felfedezni, szóval vagy autót kell bérelni, vagy túrákra kell befizetni, illetve van itt is hop on hop off busz. A fővároson belül könnyedén vannak 20-25 kilométeres távolságok, a látnivalók nincsenek egymás mellett és nincs igazi belváros, főleg nincs egy tengerparti sétányon kívül hosszabb gyaloglásra való övezet. De van egy-két színvonalas kis múzeum, persze bazár, és több közstrand. Mivel a szultán operabarát, hát a kedvéért építettek egy meseszép Operaházat, amelynek előadásait inkább az itt dolgozó európaiak látogatják, de napközben be is lehet menni, és a helyi népek az opera iránti legcsekélyebb érdeklődés nélkül is ámulhatnak-bámulhatnak.

Ami a legjobban tetszett Maszkatban, az a csaknem kizárólag fehér falu házak sokaságának látványa a szikár, méltóságteljes hegyek ölelésében. Maguk a lakóházak is többnyire rendezett állapotban vannak és a főváros főcsapásain a tisztaság nagyon rendben van. A sok arab országban tapasztalható szemetesség itt ritkább, főleg olyan helyeken, ahol a turisták nem járnak (na persze mi hagyományos perverzióként elkalandozunk a lepukkant helyekre is). (2018)" forrás

Időjárás

Sivatagi klíma, nyáron soha sincs eső. Legfeljebb januárban és februárban lehet valamicske eső. A hőség május és szeptember között a legkeményebb. Mindennap süt a nap, átlagosan 9-10 órán át. Maaszkatnál a tengervíz januárban a leghidegebb (....) 24 fok, és júnousban, júliusban a legmelegebb 30-31 fok.

Szállás

Amennyiben az utazó számára fontos, hogy a kiválasztott hoteljében alkoholt rendelhessen, akkor érdemes előre tájékozódni, ugyanis nem minden szállodának van alkoholos italok kiszolgálására engedélye. Ahol van engedély, ott bárpultnál is lehet italozni.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Wawes International Hotel

4 csillagos: Radisson Blue Hotel (erős 4 csillagos, szuper reggeli, praktikus elhelyezkedés)

5 csillagos: Shangri-La Barr Al Jissah Resort & Spa

Érkezés

Új a mascati nemzetközi repülőtér (2018). Csodaszép. A repülőtéren van ingyenes wifi.

A reptérről a városba kb. 7 OMR a korrekt ár (2018). Állítólag 2019 májusától kötelezővé teszik Maszkatban a taxiórák használatát. Úgy legyen.

Szárazföldön kb. 4 órás az út Dubajból. Van már sztráda, nyugodtan meg lehet próbálni. A benzin olcsó, két megállással simán elérhető Omán.

Közlekedés

Maszkatban nincs Uber. Hogy mekkora távolságok vannak a városon belül, arra adunk 2 példát: A Nagy Mecset és Mutrah negyed egymástól 22 kilométerre van, a Ruwi indiai negyed és Mutrah 5 kilométer távolságra van egymástól. Szóval ajánlatos autót bérelni.

Taxizás

Taxit jellemzően nem nehéz találni. Taxiórát nem használnak, szóval tanácsos a hotelünk recepciójánál tájékozódni, hogy adott távolságokra mennyi a korrekt viteldíj. Taxirendelésnél jobb megkérni a hotelszemélyzetet, hogy segítsenek az esetleges nyelvi nehézségek elkerülése érdekében. Ha utcán intünk lr, vagy találunk taxit, akkor előre állapodjunk meg, hogy mennyi az annyi. 

Van egy otaxi nevű app., ami valami helyi Uberhez hasonló (narancs színű autóik vannak). A reptéren nem vehetnek fel utast. Uber nincs Ománban.

Nőknek nem illik (nem szabad) a taxisofőr mellé ülni.

Megbízható taxitársaságnak mondják az Abu Hamed al Balushi nevűt, és a Marhabát.

--------------------------------------

,, Ománban városon belüli tömegközlekedéssel jobbára csak Maszkatban van. Mikrobusznál alig nagyobb kis piros buszok szaladgálnak a város távoli pontjai között, nem túl sűrű gyakorisággal. A viteldíj 100-300 baisa/fő a távolságtól függően. A kényelmesebbek taxival is mehetnek.

Gyakori jelenség, hogy a taxisok a buszmegállókban próbálnak utast fogni. Ha a sofőrnek szüksége van a fuvarra, akkor egész baráti árat fog mondani. (Pl. hármunknak busszal 900 baisa lett volna az út, a taxis 1 rialért elvitt minket a cca. 16 km-es útra.) (2016)" forrás


,, Ha a reptéren a telepített taxitársaságnál kérünk kocsit, az 10 riálért, kb. 6800 forintért visz el bármelyik hotelhez. Ha az épület előtt magunk fogunk taxit, ugyanezt az utat, 3-4 riálból megúszhatjuk. Taxióra nincs, nagyjából hasraütésszerűen mondanak árat a sofőrök, ha turista vagy, akkor persze mindjárt többet. Ahogy a bazárban szokás, itt is lehet alkudni, de az utazás előtt érdemes egyezkedni. Ha gyalog jár az ember, akkor leszólítanak, hogy szeretnénk-e fuvart. illetve ha haladnak, akkor dudálnak. (2017)" forrás

Étkezés

A városban rengeteg jó török, indiai, libanoni, kínai, európai és afrikai étterem van. Nagyon híres a Mumtaz Mahal nevű indiai étterem. Tipikus ománi konyhát vívő éttermet feleslegesen keresünk. Az ománi konyha uganis nem különleges. Van azért néhány étterem, ahol lehet finom helyi étkeket enni.

Nagyon ajánljuk a jó ár-érték arány miatt a Turkish Diwan nevű éttermet, Al Kuleiah Street az Al Khuwair negyedben. A grillezett vörös sügér (red snapper) fenomenális.

Az éttermekben jellemző, hogy a számlán pluszban szerepel 17% szervízdíj. Ha így van, akkor borravalóval nem kell bajlódni.

A Muscat City Centre (avagy Seeb City Centre) bevásárlóközpontban (a műfajban ott a legjobb) van Starbucks és jó a food court. A mall neve némileg félrevezető, ugyanis Maszkatnak valójában nincs is igazi centruma.

Kürtöskalács a Grand Mall-ban - Az árusnak meg kellett mondani, hogy ez nem egy cseh sütemény - Kriszta fotója 

,, Maszkatban egy jobb fajta étteremben 4-5000 Ft volt egy főétel. Az eszpresszó kávét igen drágán, 700 Ft-ért adják, de ománi kávét (gyengébb, kardamomos, otthoni "termoszos" erősség) 150 forintért is lehet inni. Mi ehelyett a karak nevű fekete teát ittuk, ami nagyon ízletes és hatásában eléri az eszpresszót. Itt egyáltalán nincs az az otthoni "turista lehúzás", hogy a forgalmasabb helyeken minden drágább lenne. A reptéren a 1,5 liter víz pl. csak 210 forintba került, otthon dupla ennyi a fél literes. A csapvíz elvileg iható, de a helyiek sem isszák, és a palackos 5-6l víz annyira olcsó (2-300 Ft) hogy nem is érdemes spórolni rajta. Különös, hogy a nagy melegben nem érzi magát szomjasnak az ember, de a szervezet ezt később jelzi, így inni kell akkor is ha nem kívánjuk. (2016)" forrás


,, Néhány említésre méltó étterem:

Kargeen
- Madinat városrészben van, arab stílusú, nagyon hangulatos. Tipikus arab az egész hely, a kert, a berendezés és az ételek is.
- Itt lehet vizipipázni is, alkoholt nem árusítanak.

Mumtaz Mahal
- Indiai étterem, az ott élő tehetős indiaiak egyik kedvenc étterme, ez mindent elmond róla.
- Fantasztikus ételek, licensed hely.

Trader Vic’s
- Az Intercontinental kertjében van, a Shatti Beach mellett.
- Mi szeretjük, sok helyen van a világon, szerintem nagyon finomak az ételek és elképesztő a koktél választék.

Ebédre bármelyik gyorsétterem jó, vannak nemzetközi láncok is és helyiek is. Mindenhol figyelnek a higiéniára, ezzel nekünk soha az életben nem volt gondunk Ománban. A helyi palackozott vizek simán fogyaszthatók, nem érdemes megvenni az Eviant és a Volvicot. (forrás: Bono)

Vásárlás

Szuvenírvásárlás szempontjából a Matrah-i szuk a legmegfelelőbb hely, legalábbis ott a legnagyobb a választék. A bazárban a nyári hónapokban délután 1-től négyig a legtöbb bolt zárva tart (kivéve ha az óceánjárókról kiáradó tömegek kedvéért inkább nyitva maradnak ilyenkor is). 16.30 után már sok minden bezár.

Van 3-4 nagyon nagy bevásárlóközpont, amikből legalább egyet (pl. Grand Mall) érdemes meglátogatni. Pár órás szorakozás a helyiek nézegetése. Nagyon jópofa például, hogy a földig érő fekete, mindent eltakaró ruhával mennyire tudnak divatozni a lányok.

Szórakozás

Éjszakai lokálok jellemzően a 4 és 5 csillagos hotelekben vannak. Azért vannak máshol is éjszakai szórakozóhelyek. A nőknek nem kell belépődíjat fizetni. A mi hotelünkben (Radisson Blu) láthattuk, hogy a péntek esti itteni szeszes italozás lehetőségével milyen buzgón élnek mozlim omániak, semmit sem törődve a bűnbeeséssel.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Maszkatban a közbiztonság kiváló, teljesen megnyugtató. Nincs semmi terrorveszély! Az értékeinket azért ne hagyjuk őrizetlenül.

Úgy tűnt nekünk, hogy az utcai rendetlenség és szemetelés elsősorban a dél-ázsiai vendégmunkások számlájára írandó. Ezt a ,,kultúrát" hozták otthonról.

Öltözködés

A külföldi látogatókra vonatkozóan nincsenek hivatalosan előírt öltözködési szabályok (mint pl. Iránban). Azonban a helyiek hagyománytisztelő, konzervatív felfogását elvárható megtisztelni visszafogott ruházattal. A nők esetében ez azt jelenti, hogy ne viseljenek dekoltázst, a felső test (váll, kar) legyen fedve, a szoknya érjen a térdig. A testre nagyon fezsülő ruhákat sem tanácsos hordani. A férfiak hordhatnak rövidújjú pólót, de az utcákon, közterületeken inkább ne járkáljanak rövidnadrágban. A bevásárlóközpontokban amúgy látni táblákat, amelyek udvarias hangnemben kérik a külföldieket, hogy a vállukat, a combot takarják ruhájukkal.    

Egyéb hasznos információk

1. A fővárosi helyiektől mindig előre meg kell kérdeni, hogy engedélyezik-e lefotózásukat. A férfiak többnyire igent mondanak, a nőktől nem is érdemes ilyet kérni.

2. Van Maszkatban is Hop-on Hop off jó néhány városnéző busz. Aki nem akar autóbérléssel bajlódni, meg tudja názni a várost ilyen buszról egyszerűen.

3. A fővárosban és térségében a csapvíz iható. Többnyire egy tengervízt sótlanító üzemből való.

4. Legyen nálunk vécépapír, mert a nyilvános vécékben sok helyen nincs, mert helyette vízzel locsolgatják a hátsót.Sultan Qaboos Grand Mosque és Mohammed Al Ameen Mosque
- Pénteken nem lehet bemenni.
- Nőknek lábakat és karokat takaró ruha kell és kendő a fejre.

Operaház / Royal Opera House Muscat
- Van maga az operaház része, egy bávásárló központ, és néhány étterem.
- Ha van lehetőségetek és lesz előadás az ott tartózkodás alatt, menjetek el. Érdemes megnézni ott egy előadást.
- De amúgy hétvége (péntek-szombat) kivételével vannak túrák. Be lehet menni a terembe és körbe vezetnek, elmondanak mindent.

Shatti Beach
- Ez az Operaháztól nem messze eső tengerpart, sétálásra és fotózásra kiválóan alkalmas, van egy része, ami tele van éttermekkel és kávézókkal.
- Strandolni itt nem szoktak, de lehet.

Matrah (Muttrah)
- Souk (bazár): ha itt akartok venni valamit, mindenképp mondjátok, hogy resident-ek vagytok, mert úgy olcsóbbak az árak. J Amúgy lehet alkudni kicsit, főleg ha valamiből többet vesztek, akkor mindenképp!
- Lehet sétálgatni a tengerparti sétányon, a végén van egy füstölő alakú szobor, oda fel lehet menni.
- Nem messze van a királyi palota, ami nem az uralkodó lakóhelye, de érdemes elsétálni és megnézni. Amúgy a tenger felől szebb és látványosabb, ha esetleg hajókáztok.
- Itt van még a Nemzeti Múzeum és nem messze van egy másik múzeum, a neve Bait al Zubair, az egész jó és átfogó, érdemes megnézni.

Al Mouj The Wave Muscat
- Ez egy lakópark, van egy „public” része tele kávézókkal és éttermekkel és egy része, ami kizárólag lakóövezet.
- A lakóövezetbe nem lehet behajtani, csak az ott lakóknak, viszont gyalog be lehet sétálni és érdemes is, mert különleges és szép a környezet, egy sétát mindenképp megér. Van tengerparti rész, sétáljatok le oda is.
- Az egész egy mesterségesen létrehozott félsziget, tele rakták csatornákkal, bevezették a tengert, nagyon jól megcsinálták.
- Tartozik hozzá egy golf club is, ha esetleg ilyen irányú érdeklődésetek lenne. Amúgy Al Mouj Golf Club-nak hívják és ott is van egy licensed bár, lehet inni, enni, sétálni.

Muscat Hills Dive Center
- Régen csak Oman Dive Center vagy ODC, ha esetleg így látjátok valahol.
- Ez egy fizetős beach, napágyakkal, bárral, étteremmel, mosdókkal.
- Ezt látta utoljára Avicii. L
- Ha strandolós napot akartok, ezt mindenképp érdemes beiktatni, mert kényelmes és szép.
- A belépő utoljára, hogy voltam 8 RO volt.
- Az étterem átlagos és licensed, vagyis lehet sörözni, koktélozni (kivéve pénteken 14h előtt).
- Érdemes előre megnézni, mikor van apály, mert akkor nagyon visszamegy a víz, nem olyan jó, mint normális esetben.

Nagy Mecset

(Sultan Qaboos Grand Mosque)

Péntek kivételével mindennap délelőtt 8 és 11 között lehet nem mozlimoknak látogatni. Érdemes 8 és 9 között odamenni, mert akkor még nincsenek turistatömegek. Ingyenes a belépés és szabad fotózni. A nőknek érdemes eleve hozni kendőt, mert helyben a kendő (abaya) kölcsönzése 2 realba fáj. Ragaszkodnak a hosszú nadrághoz/szoknyához és a hosszúujjú zárt felsőhöz kendővel. Kapucni nem játszik. Persze a pasik mehetnek rövidgatyában.

Maga a mecset könnyen megközelíthető, nagy parkolója is van, látszik, hogy tömegekre tervezték. Érdemes megnézni, ugyanis gyönyörű, hatalmas, lenyűgöző. A helyiek rettenetesen büszkék rá, a taxisofőrök mindig mutogatják.

A dimenzióról annyit, hogy akár 20 ezer imádkozót is képes egyszerre befogadni (a nagyteremben 6600 főt).

A mecset a város nyugati részén áll, az Al Ghubrah és a Ghala negyedek magasságában. 1995 és 2001 között épült.

Nagymecset - Kriszta fotója

,, Ománban rengeteg gyönyörű mecset található, azonban ezek csak az igazhitűek számára nyitottak, kivéve a Muscatban található Nagymecset. Sok-sok modern mecsetet volt szerencsém látni, de ezek közül talán a muscati a legízlésesebb. Belépődíj nincs, viszont ha valaki nem öltözik fel előírásszerűen, akkor a bejáratnál szerény összegért (3 rial) kölcsönözhet helyi viseletet, férfiak kaftánt, a hölgyek pedig teljes testet takaró öltözetet és hidzsabot. Először bosszús voltam a felesleges kiadásért, végül azonban annyira megtetszett, hogy majdnem megvettem. Sapkával együtt 10 rialért adták volna, ami meglehetősen méltányos ár, összehasonlítva a szukbéli kereskedők áraival. Ha valaki ilyet szeretne, akkor a bazár helyett itt érdemes beszerezni. A mecsetben működik az iszlám centrum, ahol ingyenes előadást tartanak és ismertetőket adnak magáról a vallásról és a muszlim szokásokról. (2016)" forrás

Kriszta fotója

"Az iszlám értékkánont, a szultán személyi kultuszát és az óriási anyagi potenciált egyszerre jelzi az alig húszéves, monumentális Kábúsz Szultán Nagymecset a fővárosban, amely hatalmas belső imatermével (muszallá) és még nagyobb külső udvarával húszezer igazhívő befogadására alkalmas. Az aranyszínű kalligráfiával díszített, hatalmas, kaleidoszkópszerű, színes márvány mihráb-mélyedésen (imafülkén) megcsillan a világ legnagyobb kristálycsillárjának fénye, amely a látogató szemét jobban vonzza, mint a természetes félhomály a grandiózus csarnokban. A nagymecset belső udvarán és előterében ápolt kert – illatos virág­erdő pálmaberkekkel -, seregnyi szín és forma tobzódik az Ománban jóformán mindig kristálytiszta, kékellő ég és a tűző nap alatt." forrás

,, A városközponttól 24 kilométerre található Nagy mecset meglátogatása kihagyhatatlan. Órákat lehet benne barangolni és csodálni ezt az építészeti remeket. Az ornamentikák, az alagsorban találhato különböző iszlám stílusokat bemutató oszlopok és boltívek órákra ámulatbe ejtettek. " forrás


Hú, ez vaskos rendelés volt a Swarowski cégnek (600 ezer kristálydarab!) - Kriszta fotója

Operaház

(Royal Opera House)

Hatalmas, vakítóan fehér (olasz) márványban úszó, makulátlanul tiszta épület. Kivül s belül ízlésesen parádés, de a hagyományos ománi építészeti jegyeket megörző operaház. A nézőtér 1100 főt tud befogadni.

Ha nem valami esti előadásra veszünk jegyet, belülre csak vezetett csoporttal mehetünk be. A nyugati bejáratnál lehet befizetni. A 3 OMR (kb. 2300 HUF) elég drága a rövid látogatásért, de érdemes látni ezt a csodát. Csak a fogadóteret és a földszinti nézőteret nézhetjük meg. 

Érdemes megnézni a melléképületét, ami egy kisebb luxus üzletközpont.

A régióban itt épült először operaház. Azóta Dubaj és Abu Dhabi is épített ilyet.


- Ha van lehetőségetek és lesz előadás az ott tartózkodás alatt, menjetek el. Érdemes megnézni ott egy előadást.
- De amúgy hétvége (péntek-szombat) kivételével vannak túrák. Be lehet menni a terembe és körbevezetnek, elmondanak mindent.

Kriszta fotója

,, Kabusz szultán lelkes rajongója és támogatója a klasszikus zenének. 1986-ban alapította meg a 120 fős szimfonikus zenekart, mely nagy hírnévnek és elismerésnek örvend a Közel-keleten. Az arab-iszlám stílusban megépült Operaház úgy néz ki, mint egy palota az Ezeregy éjszaka meséiből. Az Operaházban található a világ legnagyobb mobil orgonája.a szultán építtette, s találtam egy utalást, hogy a magyar MÁV szimfonikus zenekar is játszott már itt. A Royal Opera House Muscat a tervezéstől a kivitelezésig tíz év munkájának eredménye. A 80 ezer négyzetméteren álló zenetemplom felét parkok alkotják. (2017)" forrás

Kriszta fotója

Matrah városrész&Bazár

Az itteni óváros. Erős protugál hatás érvényesül az építészetében. Nagy sétát lehet tenni a tengerparti sétányon, bemenni a bazárba vásárolgatni és jót enni valamelyik török étteremben. Általában itt parkolnak a szultán jachtjai és itt állnak meg az óceánjárók is naponta. A délelőtti órákban tömegre lehet számítani, ha látjuk az óceánjárót.

Matrah (Muttrah)
- Souk (bazár): ha itt akartok venni valamit, mindenképp mondjátok, hogy resident-ek vagytok, mert úgy olcsóbbak az árak. J Amúgy lehet alkudni kicsit, főleg ha valamiből többet vesztek, akkor mindenképp!
- Lehet sétálgatni a tengerparti sétányon, a végén van egy füstölő alakú szobor, oda fel lehet menni.
- Nem messze van a királyi palota, ami nem az uralkodó lakóhelye, de érdemes elsétálni és megnézni. Amúgy a tenger felől szebb és látványosabb, ha esetleg hajókáztok.
- Itt van még a Nemzeti Múzeum és nem messze van egy másik múzeum, a neve Bait al Zubair, az egész jó és átfogó, érdemes megnézni.

Mutrah - Corniche - Kriszta fotói

A 200 éves bazárt akkor is érdemes meglátogatni ha nem akarunk (tervezünk) semmit vásárolni. 

,, Nem éreztem igazán hiteles közel-keleti piacnak. Néha felbukkannak maszkos nők, akik az északi régióból valók. A férfiak fehér köntösben, dekorált iszlám fejfedővel. Látható, hogy az árusok a helyi laksokat nem zaklaltják. A legnépszerűbb áru a füstölő, amit délen készítenek egy speciális fa gyantájából. Feher kontosben a ferfiak, dekoralt iszlam sapkácskaban. " forrás

A szultán két jachtja a Corniche-ról nézve - Kriszta fotója

Szultán palotája

Az egyik a több palotája közül. Ez az, ahol a delegációkat fogadja, szóval a protokoláris palota. Matrah után könnyen elérhető, útba esik.

A legfotogénebb építmény a fővárosban. Belső részei nem látogathatóak.

Kriszta fotója

Parlament

Portugál erődök

Matrah Fort

Minden dombon áll egy erőd, sok a mai napig használatban is van.

Kriszta fotója

Al Bustan városrész

Sokan a hatcsillagos Al Bustan Palace szálló megtekintése miatt autóznak el idáig. Kicsit messze van a város valódi központjától, egy kormányzati negyed és egy vaóban hatcsillagos csoda hotel a megnézendő látnivalók. A hotelben ismét jól látszik a modernizált keleti építészet minden jegye. Plusz ők is beruháztak néhány impozáns - óriási - Swarowski kristálycsillára.

Ruwi negyed

Ez de facto Maszkat kereskedelmi központja. Érdemes este idelátogatni, mert ilyenkor Maszkatban leginkább itt van mozgalmasság. A negyed délkeleti részét Kis Indiának (Little India) becézik. Itt valójában indiaiak és pakisztániak élnek, akik nem ománi állampolgárok. A Souq Ruwi Street a legnyüzsgősebb. A negyed nyugati részén (CBD, azaz Central Business District) találhatók a a bankok, utazási irodák, légitársasági képviseletek, és sok jó étterem. 

Egyéb látnivalók

Al Mouj The Wave Muscat


- Ez egy lakópark, van egy „public” része tele kávézókkal és éttermekkel és egy része, ami kizárólag lakóövezet.
- A lakóövezetbe nem lehet behajtani, csak az ott lakóknak, viszont gyalog be lehet sétálni és érdemes is, mert különleges és szép a környezet, egy sétát mindenképp megér. Van tengerparti rész, sétáljatok le oda is.
- Az egész egy mesterségesen létrehozott félsziget, tele rakták csatornákkal, bevezették a tengert, nagyon jól megcsinálták.
- Tartozik hozzá egy golf club is, ha esetleg ilyen irányú érdeklődésetek lenne. Amúgy Al Mouj Golf Club-nak hívják és ott is van egy licensed bár, lehet inni, enni, sétálni.

Nemzeti múzeum

Ha csupán néhány napot töltünk Ománban, akkor ez kihagyható.

Francia-ománi múzeum

Bait Al-Zubair múzeum

Al-Saidiya Street

Tartalmas, nem túll nagy múzeum az ománi emberek hagyományos életmódjáról. Mindenképpen ajánljuk!

A belső udvarban lévő kulturált kávézóban szuper a kávé és a természetes gyümölcslé.

Kriszta fotói

Bait al Baranda múzeum

Mohammed Al Ameen mecset

Ez egy 2018-ban átadott csodálatos mecset. Nincs olyan látványos kertje, mint a Nagymecsetnek, de maga a mecset belül, kívül parádés. Az esti kivilágításban a leggyönyörűbb. Hátrány: hitetlen, gyaur kutyák nem látogathatják.

Programlehetőségek


Muscat Hills Dive Center
- Régen csak Oman Dive Center vagy ODC, ha esetleg így látjátok valahol.
- Ez egy fizetős beach, napágyakkal, bárral, étteremmel, mosdókkal.
- Ezt látta utoljára Avicii. L
- Ha strandolós napot akartok, ezt mindenképp érdemes beiktatni, mert kényelmes és szép.
- A belépő utoljára, hogy voltam 8 RO volt.
- Az étterem átlagos és licensed, vagyis lehet sörözni, koktélozni (kivéve pénteken 14h előtt).

----------------------------

Shangri-la Bar al Jissah Resort Hotel
- Ha nem szállóvendégek vagytok, akkor is menjetek el mindenképpen sétálni, vagy strandolni, mert nagyon szép a tengerpart, a kert és az belső rész.
- Simán bementek és körbesétáltok, ha kérdezik, akkor mondjátok meg, hogy csak szeretnétek valamit fogyasztani a parton. Aztán vagy isztok valamit, vagy csak sétáltok.
- Van lehetőség napijeggyel strandolni, ezt a recepciónál tudtok venni 35 RO körül lehet most az ára, ebben benne van a tengerpart és a medencék használata, a napágyak, az ásványvíz-fogyasztás, valamint egy svédasztalos ebéd, rengeteg féle étellel. Ez is licensed hely, szolgálnak fel alkoholt is, pénteken csak 14h után.

---------------------------------------------------------------------

Crowne Plaza Hotel Muscat
- Ide is be lehet menni sétálgatni, vannak bárok, éttermek
- Itt szintén lehet napijegyet venni és használni a medencéket, valamint a partot.
- Licensed szálloda, mindegyik éttermében és bárjában fogyasztható alkohol.
- Vacsorázni az emeleten lévő Duke’s Pub-ban minden nap tudtok, innen a legszebb a naplemente a muscati öböl felett (korán sötétedik), gyönyörű a kilátás, csak a teraszra kérjetek asztalt. Az étellel nem lőttök mellé, minden finom, a fish and chips itt a világon a második legjobb (szerintem). Ez volt a kedvenc helyünk, rengeteget ettünk itt, csak ajánlani tudom.
- Csütörtök esténként van a lenti étteremben „Seafood Night”, ekkor mindenféle tengeri ételt kínálnak svédasztalon, elképesztő bőséggel, valamint ott helyben, frissen grilleznek tengeri herkentyűket, javaslom a homárt minden mennyiségben Ez megéri az árát, ki ne hagyjátok, ha egy csütörtöki estén Muscatban lesztek. Itt mindenképpen előre kell foglalni, mert nagyon közkedvelt, ezt előre a recepción lehet megtenni telefonon, érdemes 1-2 héttel előtte elintézni.

------------------------------------------------

Van Maszkatban Hop-On, Hop-Off városnéző busz, a Big Bus Muscat. Aki nem akar autót bérelni ez egy jó alternatíva.

Strandok

Qurum Beach

Szép, kilométer hosszú strand. Nincs semmiféle turisztikai kiépítettsége. Sem mosdó, sem öltöző, sem zuhany. Viszont sok helyi piknikezik itt, jópofa őket megfigyelni.  

Kriszta fotói

Qantab Beach

Kiváló, tiszta, nyugis, nem nagy strand sznorkelezésre. Quantab egy a fővároshoz közeli halászfalu. Maszkattól keletre érhető el - jó esetben - néhány perc alatt autóval. 

----------------

,, Maszkatban is, de főleg a város alatt sok remek strand található. Nekünk a Yiti beach volt a kedvencünk. Lassan mélyülő, puha homokos a part, langyos a víz, különösebb infrastruktúra nincs, tehát enni-innivalót érdemes vinni. Mielőtt a lányok bikinire vetkőztek volna, megkérdeztem a helyieket, hogy nem fogja-e őket zavarni a látvány. Mindenhol barátságos gesztusnak vették és nem is ért bennünket semmiféle atrocitás emiatt. Sőt, volt olyan szitu is, amikor az egyik család meghívott magához bennünket enni, közben pedig megbeszélgettük az élet nagy dolgait. (2016)" forrás


,, Kiautóztunk a Yitti beach-hre. Festői táj formás sziklákkal, napsütötte, köves hegyekkel, sok azok kontrasztjával a mélykék tengervízzel. Pakisztániak főznek a parton ünnepelve, piknikezve, s mindenki meghivott minket enni. Sajna vega vagyok, de azert jól esett ez az egész Ománra jellemző vendégszeretet." forrás

Közeli látnivalók

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Meglepő, hogy a lakosság túlnyomó többsége indiai, pakisztáni, bangladesi. Kevés helyen maradtak kulturàt örző igazi indiai negyedek. Indiai templom is csak egy van a majd millios hindu populaciónak, s úgy tűnik, hogy nem is hiányzik nekik több. Azt mondják, nekik van otthon oltár, minek a templom?. " forrás


Fotóegyveleg

A szultán szülinapjára (és a trónra lépés 48. évfordulójára) feldiszített autó - Kriszta fotója

Európai turistanők kendőben a Nagymecsetben - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon