ÚTIKRITIKA.HU / Karib-szigetek

Karib-szigetek

A Karib-szigetekről folyamatosan újabb információkat teszünk közzé!

Az egyes szigetekről tájékozódjon a sziget-választó menüben!

A Karib-szigetekről dióhéjban

2012-ben 15 millió turista látogatott a Karib-térségbe. Turisztikai látogatottság tekintetében ez a top lista:

  • a Dominikai Köztársaságba 2015-ben több, mint 5,6 millióan utaztak
  • Kubába 2016-ban 4 millió turista
  • Jamaicába 2016-ban közel 3 millióan látogattak el
  • Puerto Ricoba 1,7 millió turista látogatott el 2015-ben
  • A Karib-térségben novembertől áprilisig tart a turisztikai főszezon.

"Aki még egyáltalán nem járt a Karib-térségben és először tervez oda utazást, az többnyire ezt keresi: itthoni télen ott meleg, pálmafás strand, trópusi koktélok. Szerintem ha ez az elképozelés lényege, akkor a Dominikai Köztársaságot érdemes választani. Ha valaki a nyaralást kulturális turizmussal akarja kombinálni akkor Kuba és a mexikói Yucatan az ajánlott, mert mindkét helyen adottak egy szuper trópusi nyaralás ,,díszletei", ugyanakkor van kulturális látnivalók tekintetében tartalom. Kubában Havanna és egy vidéki kirándulás, Yucatan esetében pedig, maja romvárosok (pl. Chitzen Itza és Tulum). Kubába és mexikóba nem érdemes csak nyaralni menni, mert kár kihagyni az említett egyéb attrakciókat." (K. S., 2015) 


,, Bár a Karib-térség szigetei viszonylag kicsik, közel vannak egymáshoz, és a klímájuk is hasonló, számomra meglepő volt, mennyire eltérő a karakterük. Nyolc egy kupacban lévő szigetet jártam végig, és mindegyiket más-más érdeklődésű utazóknak tudnám ajánlani.

Míg Guadeloupe a könnyű kirándulásokat kedvelő, tömegeket kerülő utazók kedvelt célpontja lehet, Barbados inkább gondtalan strandolásra és bulizásra termett, bevonzva az all inclusive szállók tehetősebb vendégkörét.

Trinidad a madarászok paradicsoma, Grenadán viszont az ültetvények varázsoltak el, ahol a kakaótermesztés folyamatával is megismerkedhettem. St. Vincentet a békés, barátságos, multikulturális vendégköre miatt kedveltem meg, St. Lucián pedig lenyűgözött, hogy egy lanovkából olyan kényelmesen fedezhettem fel a dzsungelek rejtélyes világát, mint a világ kevés más pontján. (2016)" forrás


,, A Karib-szigetek között rengeteg a hasonlóság, mégis mindegyiknek más a hangulata. Az egyik meglepő közös vonás, hogy az összes szupermarket, kivétel nélkül, kínai kézben van. Egyik szigeten sem találtunk olyan boltot, amelyet helyiek üzemeltettek volna. Az élet szeretete is mindenütt jelen van, ami nem is csoda, hiszen állandó a nyár, türkizkék a tenger, a strandok gyönyörűek, a gyümölcsök ízletesek. Így könnyű boldognak lenni. (2017)" forrás

Szigetek közötti repülés

,, A francia Guadeloupe után dél felé vettem az irányt, egykori angol gyarmati területekre látogattam el. Talán nem tűnik logikusnak, ahogy ide-oda ugráltam a szigetek közt, de jó okom volt rá. Az utazás tervezése során ugyanis hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gyenge láncszem a helyi légitársaság, a LIAT lesz.

Sajnos teljesen nem lehet megkerülni őket, pedig szinte csak rossz vélemények köröznek róluk az interneten. Az ügyfelek a lehetséges tíz pontból átlagosan mindössze háromra értékelik a céget, és a közvélekedés szerint a légitársaság neve a "luggage in another terminal" (a csomag egy másik repülőtéren) vagy a "leave island any time" (bármikor lehet az indulás) kifejezések rövidítése, utalva a leggyakoribb kellemetlenségekre.

Ezért aztán úgy igyekeztem összeállítani a programomat – nyolc szigetet néztem ki magamnak –, hogy főként hajóval közlekedjek, vagy ha az nem megy, akkor a másik légitársasággal (Caribbean). Ha pedig mégis a LIAT-ra kényszerülök, akkor csak közvetlen járattal utazom, átszállásnál ugyanis esély sincs arra, hogy megkapjuk a csomagunkat. Persze utazhattam volna kézipoggyásszal, de hiába pakoltam be a bő egy hónapra egy igazán kompakt bőröndbe, a LIAT kicsi gépei miatt kénytelen voltam azt is feladni. (2016)" forrás

Egészség&Kellemetlenségek

A Karib-térségben a strandolást gyakran zavarják a homoki legyek (sand flies). Csípéseik vacak allergiás reakciót is kiválthatnak.  A fürdőruhák alá is bújnak. Következmények: Vörös kiütések, apró hólyagok. Védekezés ecettel, hidrokortizon kenőcsökkel.   

Érdemes minden Karib szigetre otthon előre megkötött utasbiztosítással érkezni, egy esetleges betegség nagyon mélyen és kellemetlenül érintheti az utazók pénztárcáját. Kommentek

Kocsis Aranka, 2017. 04. 24. 17:24
A karib térségben nem a "tengeri tetvek" csípnek. A homoki légy, -"sand flies- egy apró, szabad szemmel nem látható kis "szörnyeteg" a felelõs a kellemetlenségekért. A napon és szeles idõben nincs veszély, de az árnyékban éjjel-nappal csípnek.
Amikor megcsípnek, akkor tūszúrás szerū érzés, de sokszor nem is érezhetõ. Komoly allergiás reakciókat válthat ki. Betegségeket terjeszthet. Bizonyos szunnyogriasztókkal lehet ellenük védekezni. Sötétedés után célszerü hosszú nadrágot, hosszú ujjú pulcsit viselni. Mindenképpen érdemes komolyabb allergia ellenes szerekkel felszerelkezni az utazazás elött mint pl a Medrol és Claritin. Helyiek szerint a babaolaj is hatásos ellenük.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sandfly


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon