ÚTIKRITIKA.HU / Kajmán-szigetek

Kajmán-szigetek

Kajmán-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Nagy-Kajmán | Kis-Kajmán | Cayman Brac |Érdekességek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kajmán-szigetek utazás és nyaralás

.

Kajmán-szigetek dióhéjban

 • A Kajmán-szigetek egy karibi-szigetcsoport, ami Nagy-Britannia tengerentúli területe. Három szigetből áll és ezek összterülete mindössze 262 négyzetkilométer. Mindössze közel 50 ezres a lakossága nem számítva a turistákat, akik főleg az USA-ból jönnek.
 • A Kajmán-szigetek Jamaikától északnyugatra fekszenek, kb. 290 kilométer távolságban. A legnagyobb sziget, a Grand Cayman Miamitól délre, kb. 775 kilométerre fekszik.
 • Hivatalos nyelv persze: az angol. A Nagy-Kajmánból (Grand Cayman), Kis-Kajmánból (Little Cayman) és a Cayman Bracból álló terület 1670 óta brit koronagyarmat, ma azonban nem titulálják gyarmatnak, hanem így: United Kingdom Overseas Territory (Egyesült Királyság Tengererentúli Terület).
 • Fővárosa: George Town, ami a legnagyobb szigeten, a Nagy-Kajmánon található. A lakosság csaknem egésze ezen a szigeten él. A Kis-Kajmánon kb. csak 120-an laknak, a Cayman Brac-on kb. 1200-an. 
 • Hivatalos fizetőeszköz: Kaiman dollár
 • A sziget kílmája egész évben kellően meleg: 30 fok körül. Januárban és februárban van a leghidegebb, de ez is 25 fok körüli hőmérsékletet jelent. Az esős évszak május és november között van. Ilyenkor sem esik az eső egész nap, jellemzőbb a pár órás zuhi. Szerencsés a Kajmán-szigetek fekvése a karibi térség nyugati részén, mert ritkábban, gyengébben érik hurrikánok.  
 • Búvárok szerint világ szinten is fantasztikus merülőhelyek vannak a Kajmán-szigeteknél. 
 • December és április között a Nagy-Kajmán sziget túlságosan is zsúfolt turistákkal. Az októbertől áprilisig tartó időszak számít főszezonnak.
 • Baloldali a közlekedés.
 • 6 hónapnál rövidebb idejű tartózkodás esetén nem kell vízum a magyar állampolgároknak.

Kajmán-szigetek térképe


Carnival Horizon - Nyugat-karibi hajóút Miamiból

MSC Opera - Nyolc napos hajóút Havannából 

Karibi hajóút Havanna felfedezésével            MSC Seaside - 8 napos karibi varázslat

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Személyesen meggyőződni arról, hogy a világhírű és csodaszép Seven Mile Beach (hétmérföldnyi strand) valójában csupán 5,2 mérföld hosszú (kb. 8,3 kilométer)
 2. A zöld tengeri teknősök látványa (rengeteg van belőlük)
 3. Nagy-Kajmánon a Mastic Trail nevű kiránduló ösvényen túrázni (mangrove mocsár stb.) 
 4. Cayman Brac szigeten az elképesztő tarka színekben pompázó madarak sokasága
 5. A helyi népek szeretnek csevegni a turistákkal
 6. Seafood (Tenger gyümölcsei) téren maga a mennyország!

Nem tetszett

 1. Stingray City-nél a vízben a túlzsúfoltság
 2. Vigyázni kell, hogy nehogy megcsapjon egy elektromos rája
 3. Georgetown túl pici és ami van az is túlságosan amerikanizálódott a gyorséttermekkel és egyebekkel stb.
 4. Nem elég egzotikus. Túlságosan fejlett. Főleg az offshore üzletnek köszönhetően.

Vélemények

Megközelítés

Szállás

Hotel

Május és július között vannak a legalacsonyabb hotelárak. A főszezon a legmasabb árakkal télen van, és kora tavasszal.

A hotelek többsége a Seven Mile Beach térségében található.

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

Baloldali a közlekedés! Néhány mikrobusz kb. iránytaxi formában járja be a sziget egy-egy részét. Jellemtően 2 dollár a viteldíj.

A szigetek közötti közlekedés hajókkal történik.

Akár börtönbüntetést is kaphat, akit rajtakapnak azon, hogy részegen vezet! 

Étkezés

Az éttermek árai magasak. Sok étteremben az amerikai turisták étkezési szokásaihoz igazítják a választékot. 

Az éttermekben 15% borravalót várnak el, ha az árban nincs már eleve belefoglalva valami extra szervízdíj.  

Vásárlás

Alkoholt nem lehet vásárolni este 10 után.

"Amikor pár évvel a hurrikán előtt ott jártam, egy barátságos, kicsit “elveszett” szigetbe szerettem bele. Minden olyan kicsi, egyszerű és családias volt. Ez fogott meg, ezért akartam ide visszatérni. Soha nem szerettem a pompát, a fényűzést, hiszen a becsületet, a hűséget tartom szem előtt a mai napig. (Talán ezért köveznek meg néhányan?!)

Mára a Kajmán-szigetek egy valódi kis ékszerdoboz lett. Emlékezetem szerint minden ugyanoda került vissza, ahol volt. Azzal a különbséggel, hogy szemmel felmérhetetlen számú luxusszálloda épült a 7 mérföldes tengerparton. Új, légkondicionált üzletek kerültek a kis trafikok helyére, és nagy árudömpinggel, haszontalan használati tárgyakkal veszik le a turistákat a lábukról. Egyik kedvenc szlogenje a turistaparadicsomnak a következő: „Az áru kicserélhető a vásárlástól számított fél éven belül”. Én nem tudom, hogy ez hogyan valósítható meg, de nem tudtam ellenállni annak, hogy bele ne kössek... Mert ugye, nem mindenki tervez 3-4 utat ugyanarra a helyre... Felvilágosítottak, hogy minden drága terméket árusító boltnak, van egy weboldala, ahol a vásárolt, megunt termékünket visszaválthatjuk hazaérkezésünk után is. Pénz visszafizetés nincs, csere van. Tehát, mondjuk az Arizonában lakó házas asszony a repülőn megunja a terméket, hazamegy, visszapostázza a Kajmán-szigeteki címre, és a weboldalon választ magának egy másikat, amit postafordultával küldenek is neki. Nade... Ha utazása előtt tájékozódott volna a szigeteki gyémántárakról, akkor nem esett volna bele a csillogás extázisába, és nem döbbenne rá, hogy a „boldogító igen” gyűrűért hajszálpontosan a dupláját fizette. Az amerikaiak szinte mindent interneten keresztül vásárolnak. Nincs olyan dolog, ami manapság ne lenne interneten keresztül megrendelhető. Még a hajóutazást, repülőjegyeket is. Ezért nem értem, hogy miért áll meg a józanész ezeken a szigeteken?

A gyémántberakású telefontartók itt is nagy sikert aratnak, mint Mexikóban. A pompás, csillogó-villogó üzletekbe az ember szinte be sem mer menni, hiszen többségünk úgy van kódolva, hogy onnan tele pénztárcával ki nem jövünk, az biztos. De az átlag amerikainak, a hajón lévő eligazítás alkalmával 5 olcsó üzletet megemlítettek, amit nem szabad kihagyni, hát az hétszentség, hogy azokat ki nem hagyta. Mi több, még nézni is mókás volt azt, hogy még a boltokban való vásárlás sorrendjét is betartották. Konkrétan a hajó kikötésekor kb. 100 ember irdatlan iramban vonszolta magát a tikkasztó melegben a csillogó boltok felé, hogy ők vehessék meg a legnagyobb és legolcsóbb gyémántot, ha netalán nem vettek már egyet Mexikóban. Sajnos az amerikai nőknél a karikagyűrű melletti gyémánt kísérőgyűrű nagysága a házasságon belüli boldogságot jelképezi (ha ez ilyen egyszerű lenne…), legalábbis a társadalom felé. Az amerikai családok, házasságok mintája talán nem állná meg a helyét néhány Európai országban, az biztos. Szerintem a gyűrűnek ehhez semmi, de semmi köze sincs. De ha ők így érzik jól magukat, ám legyen. (2012)" forrás

Szórakozás

Közbiztonság

A Kajmán-szigeteken a közbiztonság teljesen jó. A Karib-térség egyik legjobb közbiztonságú területe.

Egyéb hasznos információk

1. A Kajmán-szigeteken tilos a monokinizés.

2. Keményen büntetik a korall élővilág rongálását.

3. Nincs a szigeteken nudizás! A karib térségben e téren St Martin és (kisebb mértékben) a Dominkai Köztársaság a legmegengedőbb.

4. Sokat elárul a Kajmán-szigetek egzisztenciális álllapotáról, hogy a kajmán dollár erősebb, mint az amerikai:

1 amerikai dollár = 0,82 kajmán dollár.

Így néz ki a helyi dollár

Nagy-Kajmán

Itt forgatták Tom Cruise főszereplésével a The Firm (A cég) című filmet.

Seven Mile Beach

Kis-Kajmán

Cayman Brac

Ekkorák a teknősök

Búvárkodás

A Kajmán-szigeteken kb. 160 búvár merülő helyet tartanak számon.

Érdekességek

1. A lakosságnak legfeljebb a fele nevezhető őslakosok leszármazottjának.

2. Kolumbusz Kristóf, amikor ott járt (1503), a szigeteket Las Tortugas-nak, azaz Teknősöknek nevezte el, mert sok tengeri teknőst látott úszni a vízben. 

3. Van egy városuk, aminek az a neve, hogy Hell, azaz Pokol. Sokan szeretnének abban a ,,pokolban" időzni.

4. Grand Cayman a világ ötödik legjelentősebb poénzügyi központja London, Tokió, New York és Hongkong után.

Olvasmányos linkek

"A parton rögtön megállítottak, hogy szeretnénk-e taxit. Szeretnénk, így megkértek, hogy várjunk picit. A célpont a Seven Mile Beach volt, ahová $10-ért vittek el minket. A kiszemelt partot kb. 15 percnyi taxizás után értük el. Csak átlátszó halakat sikerült lesni, nem volt sem korall, sem semmi érdekesebb. A parton találtunk elhagyatott napozóágyakat, így azokat sajátítottuk ki. Kicsit strandoltunk, beültünk egy parti bárba is egy frissítőre, ahol még ingyen WiFi is volt (a fizető vendégeknek :) ). 4-kor várt a taxi, visszamentünk a kikötőbe, ahol megszereztük a következő hűtőgép mágnesünket és még pár ajándékot, majd visszakompoztunk a hajóra és picit lepihentünk a kabinban. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Teknős farm - E-O. Ágnes fotója

Nagy-Kajmán - Rum Point

,,Stingray City"

Nagy-Kajmán


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon