ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Rico

Puerto Rico

Puerto Rico dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

N.P. fotója

,, Mint emlékezetes, a Maria hurrikán szeptember 20-án söpört végig Puerto Ricon óriási károkat okozva. A sziget csaknem teljesen áram, tiszta víz és távközlés nélkül maradt. 

A folyamatos gazdasági problémákkal küzdő Puerto Riconak a mezőgazdaság mellett a turizmus a legfőbb bevételi forrása, ezért fontos a megsemmisült üdülőzónák mielőbbi újjáépítése.

Az odautazóknak tanácsos figyelni a Puerto Ricoi Turisztikai Hivatal weboldalát, ahol folyamatosan frissítik azoknak a szállásoknak a listáját, amelyek már újra készen állnak a vendégek fogadására. A hotelek  72 százaléka nyitott és működik illetve fokozatosan újra nyitnak az éttermek is. 450 már működik, beleértve a híres Condado, az Old San Juan és a Santurce területeken található éttermeket. A szigeten jelenleg 27 utazásszervező és 16 nagy autókölcsönző is újra működésbe állt.

Puerto Ricót évente majdnem 5 millióan látogatják, mivel az USA-ból nincs szükség útlevélre a belépéshez ezért az éves látogatók több mint felét az amerikaiak adják. Szintén számottevő turista érkezik Mexikóból, Venezuelából, Brazíliából és Kanadából is. Európából főként német, francia és spanyol látogatókat fogad a sziget. (2017. november. a Turizmus Online alapján)"

Puerto Rico dióhéjban

 • Puerto Rico az USA társult állama, avagy külső területe, nevezik szabad államnak is. 9104 négyzetkilométer területű, kb. 3,7 milliós lakosságú. Fővárosa San Juan. A sziget lakosságának 85 százaléka római katolikus.
 • Puerto Ricóban a hivatalos nyelv a spanyol, de a lakosok többsége tud angolul. Az amerikai dollár a fizetőeszköz.
 • Puerto Rico államfője a mindenkori amerikai elnök, de a helyi kormányfő ellenőrzi igazán a sziget ügyeit.
 • A beutazás feltételei a magyar állampolgárok számára ugyanazok, mint az USA-ba.
 • Látnivalók: San Juan gyönyörű óvárosa, csodás strandok, a koloniális műemlékek
 • La Fortelaza és San Juan óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része!
 • Puerto Rico a turista szempontjából biztonságos hely. Van persze bűnözés, de szinte sohasem irányul a külföldi látogatókra.

N. P. fotója

Időjárás

Puerto Rico időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. San Juan óvárosa példás állapotban, a kékes macskakövek
 2. Isla de Vieques (sziget) természetessége, igazán érintetlen, vakítóan fehér homokos strandokkal
 3. A Playa Flamenco nevű szuper strandjuk és a Playa Sucia
 4. Az El Yunque esőerdő
 5. A sebes iguanák (lüke, aki fél tőlük)
 6. A jó biztonságérzet San Juan óvárosában az erős rendőri jelenlétnek köszönhetően
 7. San Juanban sétálni a szépen rendbe hozott kikötői promenádon

Nem tetszett

 1. A strandokon a törpeszúnyogok csípései (órákkal később érzi az ember)
 2. Rendkívül erős a napsütés, egyikünk leégett
 3. A sok kéregető, lejmolós
 4. Sötétedés után a rendetlenebb utcarészeken a patkányok
 5. Hogy nem mehettünk az amúgy szép La Perla negyedbe este, mert ismerősök nem tanácsolták
 6. San Juanban az óvárosi autós csúcsforgalom
 7. hogy San Juanban meglepően sok bolt bezárt 19 órakor

Vélemények

"Puerto Rico nagyon különbözik azoktól a karibi szigetektől, amiket eddig meglátogattunk. A karibi érzésvilágot valahogy rontja a sziget erősen amerikanizált képe, helyzete. Az jó, hogy a szolgáltatások színvonalasabbak, mint sok független karibi országban (pl. Trinidad és Tobago vagy Jamaica), au is jó, hogy San Juan olyan szépen rendben rakott. Valahogy a szigetben nincs meg az a nyers egzotikusság, mint pl. Kubában vagy a Dominikai Köztársaságban. Van cserébe kényelem, kiszámíthatóság. Azért a karibi feeling nincs száműzve Pierto Ricoból, és ez a helyieknek köszönhető. Ők is lazák, lomhák, kicsit felelőtlenek, mint más karibi szigeteken. Ez San Juanban kevésbé érződik, mint a nem turistás vidéki helyeken.

Van sok természeti szépség, szuper strandok, és kulturális látnivalók, elsősorban a régi városkákban. Amúgy az árak floridai szinten vannak. lehet persze olcsón is kajálni, mivel a szigeten a körutazásunk folyamán rengeteg kajás kioszkot láttunk (úgy nevezik, hogy ramshackle kiosks). Ezek nagyon egyszerű kunyhós étkezdék, büfék, amiket a helyiek kultiválnak. Muci miatt nem ettünk ezeknél, mert kételkedett a higiéniai állapotok dolgában.

Ha van időtök vidékre, akkor a Yunque nemzeti parkot ajánlom programnak. Izgalmas kis vízesések, sűrű tropikus növényzet, rengetegféle fa, páfrányok, orchideák, na is színes nagy Egy természetes medencében meg is fürödtünk. papagájok. Voltunk a Culebra szigeten, mert hallottuk, hogy milyen szép a Flamingo Beach. Komppal mentünk át a kis szigetre. A település nem annyira vonzó, de a strand szuper volt. A pálmafák árnyékában bámultuk órákon át a panorámát." (Pociék, 2014)


,, Az El Yunque esőerdő közepén van egy kilátó. Érdemes megmászni azt a pár lépcsőt. A tetejéről belátni az egész erdőt, és ellátni egész San Juan-ig.

A turisták által látogatott tengerpartok tiszták és rendezettek.

                    Sétáink során gyakran összefutottunk a nem túl bizalomgerjesztő, de ártalmatlan iguánával.

San Juan varázslatos hely, nekem nagyon tetszett. Láttunk többemeletes luxusszállodákat, de jártunk olyan helyeken is, ahol szegényebb emberek laknak. Nekem furcsa volt, hogy a házak lapos tetősek és mindenhova rácsot raknak a betolakodók ellen. Olyan érzés lehet, mintha a saját házában rab lenne az ember. De ez nekik természetes.

Az autóval való közlekedés jó. Reggel, iskolakezdés előtt és délután 4 körül azonban sok a dugó. Az autópályák jó minőségűek, de fizetősek. A mellékutakon bizony már figyelni kell a kátyúkra.

Mi többször mentünk át Bayamonból San Juanba kishajóval. Olcsó és kényelmes. A hajóállomás előtt áll meg egy gumikerekű kisvonat ami körbevisz az öreg városrészen. a végállomás az Del Moro erőd bejáratánál van. A kisvonat ingyenes. Egy csodálatos temető van az erőd lábánál.

Tettünk egy körutazást a sziget déli részére is. Ott az időjárás nagyon száraz. A karib-tenger homokos partja szinte fehér. Itt nagyon sok sólepárló telepek vannak.

Útközben megálltunk Arecibóban, ahol a világ legnagyobb obszervatóriuma van. Fantasztikus látvány. Itt forgatták Jodie Fosterrel a Kapcsolat című filmet.

A sziget közepe hegyvidékes. Több édesvízi mesterséges tó is van.

Érdemes ellátogatni a Bacardi gyárba is. A belépő egy kicsit drága. Úgy emlékszem 20 dollár volt, de ebben van egy koktél, és körbevisznek kisbusszal a gyár területén és a múzeumot is meg lehet nézni. Van borsosabb árú belépőjegy is, azzal a gyártást is meg lehet nézni.

Én a Condor légitársaság gépével repültem Frankfurtból. A jegy ára oda-vissza 530 dollár volt, úgy, hogy az odaúton az ablaknál ültem. Én úgy gondolom, hogy ez nem volt drága. Ez egy évvel ezelőtti ár. Persze a jegyet már 3 hónappal az indulás előtt megvettem.

Sajnos a tavaly szeptemberi hurrikán a sziget nagy részét tönkretette, de az újjáépítés már megkezdődött. El kell tennie egy-két évnek, hogy újra a régi legyen. Remélem jövőre újra el tudok menni. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a karibi hangulatot, a finom ételeket. (N. P., 2018)

Repülés

A legtöbben a szárazföldi Amerika reptereiről jutnak el ide. Európából nincs közvetlen járat a szigetre, azaz 2015. november elsejétől már van: a fapados Norwegian Air heti rendszerességel repül Koppenhágából, Stockholmból és Oslóból Puerto Rico fővárosába, San Juanba. A Norwegian hetente kétszer közlekedik majd a londoni Gatwick repülőtérről. A bevállalós magyar ezekehez a hosszú járatokhoz kombinálhat Budapestről fapados vagy hagyományos járatokat. Repülőjegy foglalása

Szállás

Ajánlott hotelek

 • 2 csillagos:
  • Hotel Luquillo Sunrise Beach Inn (Costa Azul, Luquillo)
 • 3 csillagos:
  • Coral Princess Inn (San Juan)
  • Sheraton Old San Juan Hotel&Casino
 • 4 csillagos:
  • Hotel El Convento (San Juan)

Közlekedés

Puerto Rico a Nagy-Antiillák legkisebb szigete: 160 kilométer hosszú és kb. 56 kilométer széles. 

Bérautó

San Juanban roppant nehéz közlekedni a szűk, egyirányú utcákban.

Publico (busz)

Mindig legyen nálunk annyi készpénz, hogy a buszon a sofőrnek ne kelljen visszaadnia (mert nem ad). San Juanban a busz viteldíja pl. 75 cent.

Közbiztonság

A világ 15 legveszélyesebb helyének előkelő 5. helyén tündököl: La Perla, San Juan - La Perla az egyik leghírhedtebb térség bűnözés szempontjából San Juan városában. Puerto Rico kormánya elhanyagolta ezt a térséget, annak reményében, hogy a lakosok végül majd lehetővé teszik a terület fejlesztését. Azonban ez a politika visszaütött, és a nyomornegyed a bűnözés, erőszak és kábítószer kereskedelemtől vált híressé.

MAYAGUEZ (PUERTO RICO) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: Empresas Bechara Building, 637 South Post Street, Mayaguez, Puerto Rico 00681 USA
 • Telefon: +1-787-831-2010
 • Fax: +1-787-832-2743
 • Tiszteletbeli konzul: Dennis Bechara
 • E-mail: dennisbechara@hotmail.com

Látnivalók

"Puerto Rico egy egyedülálló hely. Ez egy az egyetlen az USA-ban, ahol a spanyol a hivatalos nyelv. Ezenkívül gazdag történelemmel és gyönyörű spanyol gyarmati építészettel büszkélkedhet, mivel a múltban spanyol gyarmat volt. A Puerto Rico-iak büszke emberek, akik meleg fogadtatásban részesítik a látogatókat és megmutatják milyen a karibi vendégszeretet. Puerto Rico az USA szerves része így az ESTA engedélyed lehetővé teszi, hogy meglátogasd ezt a karibi trópusi szigetparadicsomot. A látogatók számára Puerto Rico első számú belépési pontja Sun Juan lesz, a sziget fővárosa. San Juan-t 1508-ban alapította a spanyol felfedező, Ponce de Leon. A város lakossága épphogy 400,000 alatt van és zúg az energiától. A legtöbb turista Sun Juan megtekintését Old San Juan-ban kezdi. Old San Juan a város spanyol gyarmati magja.

Az Old San Juan-i épületek többségének spanyol cseréptetője, kovácsoltvas erkélye van, az utcák pedig macskakővel vannak borítva és általában nagyon szűkek. Old San Juan fő látnivalói közé tartoznak azok az erődök, amiket a spanyol telepesek építettek, hogy megvédjék a várost a kalóztámadásoktól. Ezek közül a leghíresebb a 16. századi Fort San Felipe del Morro és a 17. századi Fort San Cristobal, melyek a San Juan Állami Történelmi Lelőhely (San Juan National Historic Site) részei.

A legtöbb Puerto Rico-ba érkező látogató a sziget hírek tengerpartjaira fókuszál. San Juan-nak két nagyon szép tengerpartja van Condado-ban és Isla Verde-ben, de a gyönyörű, képeslapokba illő tengerpartok San Juan-on kívül találhatóak. A Bonqueron Beach sziget délnyugati szegletében van és nyugodt vizeket, pálmafákkal övezett fehér homokot kínál, mely tökéletes a családoknak. A szörfözni vágyóknak ott van Rincon Beach, mely a sziget északnyugati sarkában található és remek hullámokat és izgalmakat kínál.

A San Juan-től keleti irányban mindössze 30 mérföldre fekvő Luquillo Beach kókuszligettel szegélyezett kristálytiszta lagúnával vár mindenkit. A fehér homokos tengerpartjai minden fotós álma. Ezen kívül Luquillo Beach közel a Puerto Rico egy legnagyszerűbb kincséhez: az El Yunque Nemzeti Erdőhöz.

Az El Yunque Nemzeti Erdő (El Yunque National Forest) Puerto Rico északkelet részén található kb. egy órás útra San Juan-tól. El Yunque az egyetlen trópusi esőerdő az Egyesült Államok Nemzeti Erdő Rendszerében (United States National Forest System). A magas éves csapadék a parkban dzsungel hangulatot teremt számos folyóval, vízeséssel és buja lombokkal. Lehengerlő látvány fogad minket a park tetején, a Pico El Yunque-n. Az El Yunque Nemzeti Erdő lenyűgöző növény és állatvilággal büszkélkedhet melyek némelyike csak Puerto Rico-ban található meg. Sok fajta béka van itt, például a coqui, mely csak Puerto Rico-ban honos.

Puerto Rico egy kompakt sziget jó infrastruktúrával, így a szigeten történő utazás gyors és zűrzavar mentes. Ha idelátogatsz, kóstold meg az ízletes helyi ételeket és italokat. Puerto Rico leghíresebb fogása a mofongo, egy sült banán alapú fogás. A Piña Colada-t is Puerto Rico-ban találták fel az 1950-es években. Finom ételeivel és italaival, csodás tengerpartjaival és gyönyörű gyarmati építészetével Puerto Rico minden ide utazót elkápráztat." forrás

San Juan

N. P. fotója

Strandok

Izgalmas strand - videó (Marbella, Vega Baja)

Olvasmányos linkek

"Az óvárosban végre egészen más kép fogadott minket. Baromi jó utcák, felújított épületek, hangulatos kocsmák, több helyről szól a salsa. Persze ez nem Havanna, annál körülbelül annyival sterilebb (értsd: tisztább, de visszafogottabb is), mint Bécs Budapestnél. De az utcákon mászkálva rá lehet bukkanni egy-két igazán jó helyre. Az első este például egy olyan kocsmába estünk be, ahol CD-ről nyomták a klasszikus salsa-kat, a helyiek pedig saját ritmushangszereken fokozták a hangulatot.

A helyiek egyébként alapvetően nyitottak, segítőkészek. Persze tudja az ember, hogy nagy a bűnözés, a helyi újságban például egy oldal az előző napi gyilkosságokról szól, de én nem éreztem magam veszélyben soha. Persze nem voltunk durva helyeken, meg betartottuk az ilyenkor szokásos szabályokat, de Rio vagy Caracas után ez a béke szigete volt. Nem láttunk koldusokat az utcán, a helyi lapban 500-1200 dollárért kerestek napi pár órás munkára újságkihordót. Az életszínvonalról a rengeteg kocsi is árulkodott, persze viszonylag olcsó ott az autó és a benzin is. Látszott, hogy az USA nyomja bele a segélyeket rendesen. (2013)" forrás


"Könnyű beleszeretni a helybe: nagyjából 10 perc kell hozzá. A város spanyol-karibi hangulatú házai, bougainvileával borított erkélyei, pálmafás sétányai, szökőkútjai csalogatnak városnézésre." forrás


"San Juan, a főváros repterére érkezve két lehetőséggel élhet az időeltolódástól és a pörölyként lecsapó hőségtől kába turista. Taxiba száll, vagy buszra vár. A terminálból kilépve, a tömeg patakban úszó lazacrajként húz a fix tarifával működő taxik felé. Egy hölgy regisztrációs lapot ad, ahol a megadott zónákból ki kell választani az általunk foglalt szállodát. Még a címet sem kell kikeresni, minden érdemleges hely szerepel, az ár már itt a papírra kerül, így a sofőrnek nincs esélye trükközésre. Természetesen nem minden taxi tartozik a fix áron dolgozók körébe, a városban hirtelen bepattanva már indulhat az óra - 1,75 dollár az alapdíj, ami mérföldenként 1,9 dollárral nő, de ez ritkán fordul elő, a díjszabás inkább alku kérdése.

Igazi hátizsákos, ráérő világvándorként választhatjuk a csak a fővárosban működő rendszeres buszjáratok valamelyikét. Messze ez a legolcsóbb megoldás a városba jutásra, mivel minden vonalon 75 cent egy menetjegy, és a buszok nem rosszabbak bármelyik, átlagos, itthon megszokott darabnál. Viszont ezzel kimerültek a szolgáltatás előnyei. Hátránya annál több van. Kerek egy nap alatt sem sikerült kibogoznom, konkrétan melyik járattal juthatok vissza a reptérre, az interneten fellelhető térképek verzióiból egyik sem egyezik a valósággal, a busztársaság honlapja pedig csak spanyol nyelven érhető el. Ráadásul a megállókban csak hozzávetőleges információkat kapunk, nincs pontos lista a megállókat illetően. Mintha a budapesti 9-es buszról csak annyit tudnánk, hogy Budáról Kőbányára tart, átlagosan fél óránként. Vagy még ritkábban.

El lehet kalandozni az ismeretlenbe tartó buszokon, legfeljebb kikötünk egy helyi piacon, plázánál, vagy olyan környéken, ahol első pillantásra nem akarnánk leszállni.Viszont a környező települések, a teljes sziget felfedezése tényleg megoldhatatlan kihívás a közösségi közlekedést igénybe véve. Nincs rendszeres buszjárat, és a vasút is csak San Juan és környéke között képviselteti magát. Egy lehetőség akad csak, a Públicos, vagyis a privát buszok igénybevétele.

Olcsó és biztonságos módja az utazásnak, amivel minden nagyobb település elérhető, azonban itt sem tervezhetünk okostelefonra telepített alkalmazásokkal. Emellett döntve csak telefonon, hús-vér emberektől kérdezve tudjuk megérdeklődni az utazás részleteit, és ahány vonal, annyi cég, tehát úti céltól függően kell megtalálnunk a megfelelő szolgáltatót. A público relatíve olcsó, de hátránya, hogy temérdek időt elvesz. A "járatok" csak meghatározott utasszám esetén indulnak, ez pedig akár tíz perc alatt összegyűlhet, de akár több óra is lehet. Mindenesetre kalandos vállalkozás, ami garantálja, hogy prospektusra nyomott álomkép helyett a valóságot lássuk az ablakból.

A helyiekkel eltöltött többórás zötykölődés élménye csak autóbérléssel kerülhető el, szinte minden ismert név képviselteti magát Puerto Ricón. Hertz, Avis, Budget, valamint több helyi cég kínál négy kereket, némi karosszériát, és automata váltót napi 40-50 dollár körüli induló ártól. A helyiek kedvenc játékszere a duda, szintén köszönésre, vagy a szokásos anyázás kiváltására használják előszeretettel. A zajkeltés másik eszköze a torzításig hangosított latin popzene, többen ezzel oldják a lassú haladás unalmát. Az autópark kevésbé egzotikus, elsöprő többségben tűnnek fel a japán, koreai típusok, rendkívül népszerű a Toyota FJ terepjáró, valamint a különböző pick-upok.(2014)" forrás

Fotóegyveleg

N. P. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Piroska, 2018. 03. 05. 20:29
Felejthetetlen két hetet töltöttem ebben a csodás országban. Érdemes megnézni Areciboban a világ legnagyobb obszervatóriumát. Nem kell tartani az útszéli büféktől. Az emberek nagyon kedvesek és barátságosak! Biztos, hogy visszamegyek mèg! :)


Valéria, 2017. 06. 09. 11:52
Szivessen elmennék,ha volna rá pénzem.Nagyon szép lehet.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon