ÚTIKRITIKA.HU / Haiti

Haiti

Haiti dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók |Labadee| Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Haiti - Utazás

Haiti dióhéjban

 • Haiti egy karibi ország, amely a Nagy-Antillák szigetcsoport része. Haiti a Hispaniola szigeten osztozkodik a Dominikai Köztársasággal. Haiti északon az Atlanti-óceánnal, délen a Karib-tengerrel határos. Az elnöki köztársaság államformájú ország 27 750 négyzetkilométer nagyságú, s kb. 11,3 millió lakosa van (2020-as becslés).
 • Haiti fővárosa, Port-au-Prince (por o prensz), ami 8622 kilométerre van Budapesttől.
 • Haitin a hivatalos nyelv a francia és a kreol. A kreol a francia, az angol, a spanyol és néhány nyugat-afrikai nyelv keveréke). A lakosság 80-90 százaléka katolikus, ami mellett sokak számára jól megfér a vudu kultusz is.
 • Haiti turista szempontból nem egy lélekemelő ország. A világ legszegényebb országainak egyike, a természet ráadásul rengeteget sújtotta (áradások, földrengés), túlnépesedés van, járványok terjednek, a higiéniai körülmények nagyon rosszak. Szóval nem egy turistaparadicsom. Csak merész kalandoroknak, tulajdonképpen katasztrófaturistáknak való. Ez nem túlzás: Haiti egésze maga egy jó nagy katasztrófa.
 • Június és november között hurrikánszezon van.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Jean

Fő látnivalók:

 • A Laferriere citadella az ország északi részén, az egész nyugati félteke legnagyobb erődítménye
 • Saut-Mathurine, az ország legnagyobb vízesése
 • Labadee strandolós hely
 • Petionville a főváros közelében jó kajálós helyekkel
 • Jacmell, egy hangulatos város az ország déli részén

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sajátos, egyedi történetű ország, hiszen a történelem első feketék által létrehozott köztársasága
 2. A naív festmények és művészi graffitik
 3. Érdekes megismerkedni a mindennapokban felbukkanó vudu kultusszal kapcsolatos kultúrantropológiai érdekességeket
 4. A jó éttermekben, nem kevés pénzért a helyi konyha nagyon ízletes és sokoldalú étkeit lehet megismerni

Nem tetszett

 1. Az elképesztő nyomor és a riasztóan nagy környezetszennyezés (vad erdőpusztítás)
 2. Haiti tengerparti nyaralás szempontjából csaknem nulla, a partok lepukkantak, nincsenek európai utazónak való strandok
 3. Sok érdemleges látnivaló közúti megközelítése túlságosan komplikált és időigénye (csak 4 kerék meghajtású járművel)
 4. Folyton a levegőben van egy újabb utcai megmozdulás veszélye
 5. A helyiek (feketék) túl érzékenyek a fehér látogatókkal szemben, gyakran, indokolatlanul rasszizmust gyanítanak, közben maguk (részben persze érthetően) negatív előítéletek sokaságát táplálják a fehérekkel szemben
 6. A Port au Prince Toussaint Lovertoure nemzetközi repülőtér büdös vécéi, a hatástalan légkondi és a megbízhatatlan személyzet

Vélemények

Jön!

Vízum

Magyar állampolgárok beutazhatnak Haitibe, ha az ország elhagyásától számított 3 hónapig még érvényes útlevélük van. Vízum nem kell.

Szükséges lehet egy érvényes repülőjegy a visszautazásra vagy továbbutazásra ill. a szükséges utazási dokumentumok, engedélyek bemutatása.

Repülés és repülőjegy

 • Párizsból az Air France és a Corais repül direkt Port-au-Princebe.
 • A Dominikai Köztársaságból szárazföldön is megközelíthető Haiti, északon a Dadabón-i határátkelőnél, délen a Jimani és az Elias Pina települések közelében.

Szállás

Jön!

Egészség

Afrikán kívül Haitin a legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya. E tekintetben messze rosszabb a helyzet, mint bárhol máshol a karibi térségben.

Haitin a kórházak higiéniai körülményei az európai színvonal alatti vannak. Haitin gyakori a fertőzésveszély, a hepatitisz.

Az országban a következő betegségekkel lehet számolni:

Malária, Dengue-láz, Zika-vírus fertőzés, Tuberkulózis, Kolera, AIDS (HIV)

Javasolt védőoltások

Kanyaró, rubeóla, poliomyelitis (gyermekbénulás), tífusz, Hepatitis A , Hepatitis B elleni védőoltás

Csapvíz helyett a palackozott ásványvíz fogyasztása ajánlott.Érdemes a jégkocka, a friss gyümölcslé és a nyers zöldségek fogyasztását, valamint a kevésbé átsütött húsból, halból, valamint tejjel készült ételeket kerülni.

Ajánlott az evés előtti rendszeres és alapos kézmosás.Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, ezért érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (hepatitis, meningitis, tífusz stb.).

Ajánlott az evés előtti rendszeres és alapos kézmosás.

Közlekedés

Haitin nincs vasúti közlekedés.

Az utak rossz állapota miatt a gépjárművel való közlekedés kockázatos, gyakoriak a torlódások. Az éjszakai közlekedés rendkívül veszélyes, tekintettel arra, hogy a legtöbb jármű nincs kivilágítva. Ajánlott zárt ablakokkal és ajtókkal közlekedni.

Étkezés

Pénzváltás

Vásárlás

Közbiztonság

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az országba, Haiti az I., utazásra nem javasolt kategóriába tartozik.

Az országban rendkívül magas az elkövetett bűncselekmények száma, amelyek közül a leggyakoribb az emberrablás, rablás, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt az emberölések, valamint a fegyveres támadások száma is. Az emberrablások áldozatainak 10%- a külföldi állampolgár.

Haiti nagyobb városaiban, különösen a fővárosban, Port-au-Prince-ban esetenként erőszakossá fajuló tüntetések szerveződnek.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Látnivalók


Bassin Bleu

Macaya nemzeti park

Petionville

Labadee

Sok köze nincs Haiti valóságához. A Royal Caribbean hajótársaság alkotta ezt a paradicsomi övezetet, hogy ott kikössön és  lenyűgözze utasait. Itt minden a strandolásról, vízi sportokról szól, az árvaszegény, lepukkant Haiti-ből semmit nem látni. Minden rendezett, a strand kellően szép. Van csomó ajándékbolt, ahol elsősprban fafaragványokat, és népies festményeket kínálnak eladásra.

Tán az egyetlen negatívum, hogy a strandon a hajó személyzetéhez tartozók benzinszagos kvadon furikáznak a napozók közt, hogy innivalókat áruljanak.

Földrajz és időjárás

 • Haitin a kétezer méter feletti hegyekben télen akár a fagypontra is lehűlhet a hőmérséklet.
 • Haiti a Hispaniola sziget nyugati egyharmadát foglalja el a Dominikai Köztársaság szomszédságában.

Szélsőséges időjárás jellemző, a hurrikánveszély júniustól novemberig tart. A 2008-ban tomboló viharok és az egymást követő hurrikánok következtében több ezer ember életét vesztette, valamint több százezren maradtak élelem és víz nélkül. A természeti katasztrófa okozta károkat a mai napig nem sikerült megfelelően helyreállítani.

Földrengések: a legtöbb karibi szigethez hasonlóan Haitin is gyakran előfordulnak földrengések.

Történelem

Amikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben először meglátta Haitit (és az egész Hispaniola szigetet), azt hitte, hogy Indiát találta meg, vagy valami máés ázsiai területet. A mai Hispaniola szigetet La Isla Espanolának (spanyol sziget) nevezte el. 

1801-ben egy volt rabszolga, Toussaint L’Ouverture (1743-1803) közel félmillió Haiti-i rabszolgával felkelt a terület francia gyarmatósítői ellen. Tulajdonképpeni gyözelmük volt az első sikeres rabszolgafelkelés és eredményeképpen létrejött az első feketeték által uralt köztársaság. A legendás vezér árulás mitatt fogságba került és francia börtönben halt meg.

1802-ben Toussaint L’Ouverture halálát követően fő katonai vezetője, Jean-Jacques Dessalines tábornok, haiti császárává nevezte ki magát. Elrendelte, hogy a Haitin élő összes fehér embert öljék meg.

Az USA 1862-ig nem volt hajlandó elismerni Haitit, mint független álllamot.

Manapság

Franciaország 190 év után elengedte a borzasztóan szegény szigetország maradék 81 millió dolláros adósságát. Azt viszont visszautasította, hogy több milliárd euró jóvátételt fizessen, hiába követeli sok helyi aktivista. Haiti volt az első ország, ahol a rabszolgák kivívták a függetlenségüket, még 1804-ben. A független ország vezetése 1825-ben a partjainál megjelenő francia hadihajók hatására belekényszerült, hogy 150 millió frankot (mai értéken közel húszmilliárd dollárt) fizessen a korábbi gyarmattartóknak az elismerésért cserébe, a rabszolgák elvesztése miatti jóvátételképpen. Ebből rövid idő alatt akkora adóssághegy lett, aminek a törlesztésébe teljesen belerokkant az ország, ami máig a legszegényebb az egész amerikai kontinensen. (444)

A helyiekről

Turista etikett

Jön!

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

É.Kiss Piroska, 2019. 03. 30. 21:15
Port au Prince downtown területe ugyanolyan szegény, mint a többi, viszont a lakói mind alkotó emberek. Ők szervezték meg a Ghetto Biennale intézményét. Két évente lehet a kiírásban szereplő tematikához olyan művészeti programmal pályázni, amelyet a helyszínen kell megvalósítani, az ottaniakkal. Az eddigi 5 biennale anygáról katalógus jelent meg. Én a földrengés utáni 2. biennálén vettem részt 2011-ben, és készülök visszatérni. Most írták ki a 6., 2019-es biennálé pályázatát.
Ajánlom az alábbi linkeket:

Watch film ‘The Sculptors of Grand Rue'. https://vimeo.com/14681755

For more information about Atis-Rezistans visit their website. http://www.atis-rezistans.com/

Check out the project archives of the previous Ghetto Biennales. http://www.ghettobiennale.org/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon