ÚTIKRITIKA.HU / Martinique


Martinique

Martinique dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Látnivalók | Strandok | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Martinique - Utazás és nyaralás

Martinique dióhéjban

 • Martinique (ejtsd: mártinik) karib-sziget, földrajzilag a Kis Antillákhoz tartozik, közigazgatásilag Franciaország tengerentúli területe. Jópofa, hogy Martinique szigetén az Európai Unió területén tartózkodik az ember.
 • Martinique fővárosa: Fort-de-France (fort dö fransz)
 • A sziget területe csupán 1100 négyzetkilométer. Az észak-déli legnagyobb távolság 63 kilométer, kelet-nyugati viszonylatban 11 kilométer a legkeskenyebb, és 32 kilométer a legszélesebb része.
 • A lakosság kb. 430 ezres, 95 százalékuk római katolikus. Francia a hivatalos nyelv, de a helyiek a kreol nevű köznyelvet beszélik inkább.
 • A szigeten az euró a hivatalos fizetőeszköz.
 • A száraz évszak januártól áprilisig tart, júliustól decemberig van - különböző mértékben - esős évszak.
 • Északon Dominica (nem az ismertebb Dominikai Köztársaság!), délen Saint Lucia helyezkedik el a közelében.
 • A sziget déli részén vannak a szebb strandok. Északon az esőerdők valamint a fekete homokos strandok a jellemzőek.
 • A közbiztonság nem rossz, de azért az értékeinket tanácsos a hotel széfjében hagyni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A strandolást lehet kombinálni kirándulásokkal (esőerdők)
 2. Nem zsúfolt, nyugis, gyér a lakosság
 3. Érdekesek a francia civilizációs hatások egy trópusi szigeten, erősebb a francia hatás, mint Guadeloupe-on
 4. A strandon a pálmafák látványa, a nyugati szigetrész Karib felé néző partjai, Trinité strandjai
 5. A francia hatásokkal teli kreol konyha a jobb éttermekben
 6. A csodás madarak az esőerdős kiránduláson
 7. Scuba búvárkodás Pointe Figuier-nél
 8. Martinique talán színpompásabb, zöldebb, mint Guadeloupe
 9. Gyorskomppal át lehet menni közeli szigetekre: Dominica, Saint Lucia, Guadeloupe
 10. A piacokon a gyönyörű friss virágok látványa

Nem tetszett

 1. Guadeloupe szebb és érdekesebb, Martinique elég álmos hely
 2. A bérelt autóval nehéz volt megbirkózni a keskeny, tekergő, meredek közutakkal, a helyiek vadul közlekednek (vadabbul, mint Guadeloupe-on)
 3. Ez is egy drága karibi sziget (pl. a taxi)
 4. A turista infrastruktúra nem kellően fejlett
 5. Többnyire nem beszélnek angolul (spanyolul inkább)
 6. A fővárosban a meglepő közlekedési dugók
 7. Kockázatosak a vendéglő választások, mert több helyen vacakul főznek
 8. Szorgalmasan utánozzák a franciák szokásait: pl. sztrájkok
 9. Több strandon a nagy hullámok miatt olykor nem lehet fürödni
 10. Guadeloupe-pal ellentétben, Martinique szigetén vannak mérgeskigyók (pl. a lándzsakigyó, egy agresszív vipera), igaz a mongúzok "sakkban tartják" őket, szóval no para (túrázásnál túracipő kell és hosszú nadrág, plusz egy éber, tapasztalt kísérő)

Vélemények

"Gyönyörű vulkanikus sziget. Franciaország egyik megyéje. A Kis-Antillák második legnagyobb szigete (1102 km²), 1946 óta Franciaország tengerentúli külbirtoka, ezért igazgatási rendszere és nyelve szorosan összefügg az anyaországéval. Északi része hegyvidék, számtalan vulkán emelkedik rajta. Az 1397 m magas Mount Pelée legutóbb 1902-ben tört ki. A sziget laposabb déli részén mezőgazdasági termelést folytatnak, a parton gyönyörű strandok sorakoznak. A sziget belsejében karib-indián őslakosok laknak, máig megőrizve őshonos kultúrájukat. Hatalmas felhők által borított vulkánok (pitonok.) A patinás fővárosi koloniál centrumon kívül a szegény negyedek. A szép kilátású helyeken hatalmas villák. Aki erre jár, ne hagyja ki az arborétumot. Ez gyönyörűen gondozott útjaival, fák között függő folyosójával mutatja be a sziget növényvilágát. Jellemzőnek találtam a szigeten mindenfelé tűzpiros-narancssárga színekben pompázó, virágzó dzsakaranda (avagy jacaranda) fákat. Taxisofőrünk megmutatott egy vízesést, és mintha a Montmárton lennénk a hegyoldalban a Sacré Coeur másolatát.(2014)" (L. Csaba Vista-ügyfél karibi hajótúrájáról szóló élménybeszámolóból)

Repülés

Párizsból jönnek közvetlen járatok (Air France stb.).

Szállás

Ajánlott hotelek:

 • 3 csillagos:
  • Hotel le Marouba (Le Carbet)
 • 4 csillagos:
  • Hotel Club Med Les Boucaniers (Fort-de-France)
  • Hotel La Pagerie (Les Trois Ilets)
 • 5 csillagos:
  • Hotel Le Cap Est Lagoon Resort (St. Francois)

Látnivalók

 • Mont Pelée: a mai napig aktív vulkán, melynek 1902-es kitörése megölt 26 000 embert, és eltörölte a Föld színéről a sziget akkori legnagyobb városát, St Pierre-t. A hegy egy órányi autóútra található Fort-de-France-tól, az utolsó parkolótól még kb másfél km-t kell gyalogolni a csúcsig, gyakran sáros az út, csúszós és vizes sziklákkal- de a kráter látványáért megéri az erőfeszítés.

 • St-Pierre: valaha "karibi Párizs" volt a beceneve, 1902 óta ez "karibi Pompei-re" változott. De a városkában nem csak a romok érdekesek - az újjáépült részek hangulatáért is érdemes idelátogatni.

 • Jardin de Balata & Anse Latouche: egy kertész, két kert: Jean-Philippe Thoze két csodás parkot is létrehozott Martinique szigetén. A Balata-kert Fort-de-France közelében található: színpompás trópusi virágok, óriási bambuszok, százfajta pálma várja a látogatókat, akik az új függőhíd-rendszeren a fák ágai közé is beleshetnek. A sziget északi részén található Anse Latouche valaha cukornád-ültetvény volt, melyet a hírhedt vulkánkitörés rombolt le. A romokon csodálatos parkot hoztak létre, ahol egzotikus növények, vízesések, csatornák között lehet felüdülést keresni.

 • Savane des Esclaves: a sziget déli részén, Les Trois-Ilets mellett található park és múzeum az egykori rabszolgák életének állít emléket. Az eredetivel megegyező fakunyhók, kertek és múzeum is található itt.

 • Habitation Clément: 18. században épült ház, 17 hektáros parkjában 300 növényfajta, rum-lepárló üzem, kiállítás. Ja, és itt találkozott Bush és Mitterand 1991-ben - csodás helyet választottak, az biztos.

forrás

Strandok

Sokak szerint a legszebb strand a Les Salines nevezetű. Álomszép, jó hosszú és képeslap minőségű a pálmafákkal. Hátrányok azért vannak: kevés a parkolóhely, sok a moszat és gyakran a nagy hullámok miatt nem lehet a vízben pancsolni.

Közlekedés

Bérautó nélkül nem lehet a szigetet felfedezni, legfeljebb szervezett túrák keretében. A távolsági buszokra nem érdemes hagyatkozni, mert kiszámíthatatlan a menetrendjük. Ami van, az inkább minibuszos iránytaxik. Nem turistáknak valók. A repülőtérről csak taxival vagy bérautóval lehet eljutni a szállásokhoz. Nincs buszjárat. A taxizás a szigeten drága. A bérautóval való közlekedés Martinique-n nem komplikált. A karibi szigetek többségéhez képest itt nem közlekednek a helyiek olyan vadul, veszélyesen. Hétköznap reggel és késő délután egyes útszakaszokon - a látogató meglepetésére - előfordulhatnak közlekedési dugók.

Az autóbérlés elég drága: napi 50 amerikai dollárnál kezdődik.

Étkezés

Martinique híres a karib szigetvilágban arról, hogy átlagon felülien nagy az éttermi választék. A bárokat nem is számolva legalább félezer étterem és kávézó üzemel a szigeten. A kínálatban dominálnak a francia és a kreol konyha remekei.

"A szigeten néhány helyi tulajdonú szupermarketet és kis fűszerest leszámítva (lolónak hívják a garázsdiszkontokat) csak francia láncot találunk. Nyolc(!) nagy hipermarket mellett számtalan szupermarket és francia diszkont is nyílt az elmúlt 10 évben. A legnagyobb forgalma a főváros (Fort de France) melletti Carrefournak van. A felületes szemlélő szerint a helyiek 2 dolgot szeretnek: vásárolni és autókázni. A reggeli budaörsi dugó „kismiska” a Fort de France-i dugóhoz képest, pedig ott is autópálya van a főváros környékén.

Szerda délelőtt, a túloldali képen látható Carrefour parkolójában nem találunk szabad helyet. A hipermarketbe belépve messziről ugyanolyan érzésünk van, mintha bármely más francia boltban lennénk. Ha azonban közelebb megyünk, akkor sok mindent felfedezünk: a 2 literes gyümölcslevünk több mint 1 euróval kerül többe, mint Európában. A 30 centes szállítási költség mellett a fent említett importsarc is ront a helyzeten. A helyi gyümölcsök, a guava, banán, ananász, mangó nagy halmokban hever, de nem olcsóbb, mint itthon: a francia agrárfizetés nem versenyezhet az afrikai banántermelő parasztokkal… A guavalé nemzeti italnak számít: a szállodában, a szigetek közti repülőn is ezt szolgálják fel. Érdekes, hogy Martinique a legnagyobb franciapezsgő-fogyasztó (champagne). Az „egyszer élünk” életfelfogás tükröződik itt is: lepusztult viskókban laknak, de 7 ezer forintos pezsgőt isznak… Érdekes termék a kocsonyában úszó disznófarok. Magyar szemnek kicsit szokatlan, mert mindezt szobahőmérsékleten, átlátszó, 5 literes „diszperzites” vödörben árulják. Zseniálisak viszont a tengeri herkentyűk. A languszta kilója 27 euró, de még így is töredéke az európai árnak." (2008) forrás

Vásárlás

Közbiztonság

A szigeten elég jó a közbiztonság, a külföldi turistát nem fenyegetik komolyabb veszélyek. Elvétve előfordulnak lopások, rablások, mert azért persze van egy-két rossz fiú, aki minden külföldi látogatót eleve gazdagnak gondol. Nem kell drága holmikat viselni, és a bérelt autó ülésein értékeket hagyni. Az itt megálló óceánjárókról tömegesen leszálló kirándulóknak azért tanácsos az értékeket a hajón lévő széfben hagyni. Ilyen kis szigeteken kockázatos a bűnözés, mert könnyen elkapják a tetteseket. Martiniqe sokkal, de sokkal biztonságosabb karibi hely, mint Jamaica, a Dominikai Köztársaság, vagy akár Kuba. Ha valami veszélyes Martinique-n a turista számára, az az, hogy leég a bőre, szóval kell napolaj és valami tökfedő.

Egyéb hasznos információk

 1. Meglepő, de Martinique szigetén a csapvíz iható.

                    Távollétem esetén nem vagyok itt, s ha Te sem vagy itt, akkor senki sincs itt (helyi humor)

Földrajz

A szigetet az 1397 méter magas Pelée vulkánikus hegy uralja. A szigeten a táj meglepően változatos: meredek hegyek, tropikus erdők, , a tengerpartra hajoló dombok, parti sziklafalak, sok-sok fa, magányos strandok. A Kis-Antillák szigetei közül talán a Martinique a legizgalmasabb a tájképet illetően. A sziget északi és déli része kicsit két külön világot alkot. A Dél magasabb fekvésű, erősen dombos, a föld szikárabb, a vegetáció nem gazdag. Dacára mindennek a déli rész a turistásabb. Az észak hegyesebb. A nyugati parton a strandok vulkáni (fekete) homokosak.

Időjárás és éghajlat

Egész évben nyár.

Martinique időjárása

Történelem

A szigetet 1502-ben fedezte fel Kolumbusz Kristóf. 1635-ben foglalták el a franciák.1848-ban szüntették meg a rabszolgaságot. 1902-ben a szép szigetet hatalmas természeti katasztrófa sújtotta. Az akkori fővárost, a 30 ezres lakossáágú Saint-Pierre-t a szigetészaki részén lévő Mont Pelée vulkán kitörése teljesen megsemmisítette. Minden lakos meghalt! Borzasztó, hogy a vulkán kitörésére nyilvánvaló jelekből számítani lehett, de a városi vezetés egy küszöbönálló választás miatt nem intézkedett a lakosság evakuálásáról. Fatális döntés volt ez. Állítólag csak egy cipészmester és a helyi börtön egyik cellájában egy fogoly maradt életben. 1946-ban vált Martinique a 6835 kilométer távolságban lévő Franciaország tengerentúli területévé, azaz nem gyarmat, de nem is önálló állam.

Manapság

A szomszédos független szigetországokhoz képest Martinique infrastruktúrája fejlett. A lakosság nagy része némileg szegény (nem nyomorgó), viszont a szociális védőháló a metropolnak (így említik Franciaországot) köszönhetően erős, biztonságos. Az élelmiszerárak magasak, ennek ellenére a szupermarketekben komoly vásárlóerő mutatkozik. Sokszor inkább a kínálattal van baj (még sorban állások is előfordulnak). A fizetések 40 százalékkal alacsonyabbak, mint Franciaországban, igaz ez a szint még így is magasabb, mint sok környező karibi szigeten. Egy-két (évszázadok óta itt élő) fehér család birtokolja a sziget gazdaságának jelentős hányadát. Az egyik ilyen családé a termőterületek fele (!), 10 szupermarket és az élelmiszeripar 90 százaléka.

"A beruházások, szép autók, magas pezsgőfogyasztás ne tévesszen meg senkit. A helyi fehér arisztokraták nagyon gazdagok, a szegények viszont a francia állami munkanélküli-segélyből élnek, ami a magas árak miatt nem egyszerű. A lakások 50 százalékában nincs meleg víz, és vannak negyedek, ahová nem javaslom, hogy betévedjenek fehér bőrrel. A magyar vasutasok figyelmébe ajánlom a martinique-i kikötő munkásainak sztrájkjait: évente háromszor 2 hétig nem dolgoznak, élelmiszerhiányt, gazdasági káoszt okozva, de a kikötői munkások fizetése 5 ezer euró körül mozog: nem csoda, hogy csak „családi” alapon lehet bekerülni oda. A turizmus sem fejlődik olyan gyorsan, mint Kubában vagy Dominikán. Dolgozni ugyanis nem nagyon szeretnek a helyiek. A sörömre, amit a pincértől négyszer kértem, azóta is várok. A másik helyen meg a visszajárót felejtette el a pincér. (Ilyen esetben különösen bő a francia nyelvtudásom: hamarosan kezemben volt a 10 euró.) (2008)" forrás

A helyiekről

A lakosság mintegy 90 százaléka fekete vagy mulatt (fekete-fehér keveredésből. A fehérek aránya alig 5 százalék. Van még indiai, libanoni, szír, kínai kisebbség is.

Turista etikett

 1. Kézrázással üdvözlik egymást. A közvetlen kapcsolat kifejezése a franciás puszilkodás (mármint az orcára), kétszer, háromszor, akár négyszer is. A karibi lomhaság a puszilkodásban is megnyilvánul, mert lassan, komótosan bonyolítják le a műveletet.
 2. Ha valaki franciául tud, ne kezdje tegeződéssel idegenekkel találkozva.
 3. Ne várjuk el automatikusan, hogy a helyi megérti azt, amit angolul próbálunk mondani neki.
 4. Az udvariasságot, jó modort viszonozzák, de a hepciáskodást, nagyképűsködést, fölényeskedést, balhézást is, kellő arányossággal.
 5. Kéretik tolerálni a szolgáltatásaik karibi komótosságát, nem kell folyton pattogni, ha lassú a kiszolgálás. Azaz lehet pattogni, de nincs sok értelme.
 6. Az újjal mutogatással legyünk óvatosak, mert nem tudni, hogy a szigeten mit értelmeznek esetleg sértésnek. A helyiek nagyon nagyon önérzetesek, akár az európai franciák.

Gasztronómia

Martinique örökölte Franciaországtól a kifinomult gasztrónómia iránti szenvedélyt. A helyi gyökerű kreol konyha nem nagyon változatos, de a francia hatásra a kreol étkekket ,,újragondolták" és a jobb vendéglőkben jó értelemben véve rafináltabb változatokat kínálnak, főleg a hal- és húsételek frontján.

Olvasmányos linkek

"Martinique még európaibb, mint Guadeloupe. Én - ha francia nyugdíjas lennék -, Guadeloupe-t választanám. Ott még tapinthatóbb a kreol lét, a kreol mentalitás, a lazaság, a nyugalom. A táj is izgalmasabb, érdekesebb, zöldebb. Nekem már Martinique túl domesztikált. (2010)" forrás,, Ezen a szigeten nagyon gyatra a tömegközlekedés, kénytelen voltam autót bérelni, és akkor már alaposan körbejártam a szigetet. A csodás strandok mellett a legnagyobb élmény a Jardin de Balata volt. Bár láttam már jó pár botanikus kertet a nagyvilágban, ráadásul itt jó nagy zuhét kaptam a nyakamba, így is hatalmas élménynek bizonyult. A kert több eltérő hangulatú részből áll, amelyeket könnyen követhető sétaútvonalakon járhatunk körbe.
Külön szekciójuk volt a bambuszoknak, a broméliáknak, a pálmáknak, és a fák lombjai között kötélhíd is vezetett.

Martinique egyértelműen a legkényelmesebb, legeurópaibb karibi sziget. Aki minőségi szállással, remek utakkal, iható csapvízzel, jól felszerelt szupermarketekkel szeretné élvezni a karibi hangulatot, annak itt a helye. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon