ÚTIKRITIKA.HU / Anguilla

Anguilla

Anguilla dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Történelem és manapság | Helyiek, turista etikett | Látnivalók és programok | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Anguilla

Anguilla dióhéjban

 • A világ legszebb fehér homokos strandjainak elit klubjában vannak Anguilla egyes partszakaszai.
 • Anguilla kizárólag azoknak való, akik elszigeteltséget, nyugalmat akarnak és a karibi-térség egyik legszebben csillogó tengervízét. A szigeten nincs nyüzsgés, legfeljebb napközben, amikor közeli szigetekről átjönnek turisták leesett állal nézni, hogy itt mennyire szebb a tenger. Nincs semmi érdemleges látnivaló, programozási lehetőség, csak a tenger, az evés, az alvás és a többi privát dolog.
 • Pici sziget, csupán 102 négyzetkilométer, 25 km hosszú és kevesebb, mint 5 km széles.
 • Általános vélemény szerint klíma szempontjából december és március/április között érdemes a leginkább Anguillába utazni. Igaz ilyenkor van itt a turisztikai főszezon is a legmagasabb árakkal. Januárban és februárban van a legkevesebb csapadék, júliustól októberig a legtöbb.
 • A sziget nem mentes a hurrikán veszélyétől, július és november között.
 • Anguilla lényegében nagy önállósággal rendelkező brit terület, vízum nem kell magyar állampolgároknak. A helyiek angolul beszélnek.
 • Anguilla kiejtése (angolosan): engvile (a v egy kicsit u-nak hangzik)

Időjárás

Anguilla időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A teljes kikapcsolódás, feltöltődés esélye (pláne ha a telefon is ki van kapcsolva és TV híradót sem néz az ember)
 2. Álomszépek, elképesztő színűek a strandok, a homok bársonyosan finom, egy csoda, a víz megbízhatóan meleg
 3. Nem egy felkapott hely, s így nincs tömeg
 4. Az éttermek egy része meglepően magas színvonalú
 5. Jó a terep sznorkelezéshez
 6. Ide nem jönnek tengerjárók kiokádni a sok turistát, a strandokon nincsen sok zajos vízi sport, a nyugalmas pancsolást zavaró tényezők
 7. Jó a közbiztonság (mindenki mindenkit ismer)
 8. Shoal Bay East

Nem tetszett

 1. Tényleg világszépek a strandok, de kár, hogy többnyire nincsenek még tengerre hajló pálmafák is, hogy a mesekép tökéletes legyen
 2. Baromi drága, igaz totál különleges, luxus desztináció, igaz a turisztikai infrastruktúra ehhez képest roppant szegényes
 3. Szinte mindent importálni kell a szigetre, így például a kajálás iszonyú drága
 4. Közvetlenül nehézkes eljutni oda repülővel, jellemzős a sok átszállásos megközelítés
 5. Kevés hotel van és azok túlárazottak
 6. Nincsenek szupermarketek, az egyszerű kis vegyesboltokban is drága az élelmiszer
 7. Valóságos paradicsom, ami azért 2-3 nap után akár meg is unható
 8. Teljesen sík a domborzata, nincs benne izgalmasság, változatosság (van egy-két érdekes barlang azért)
 9. Nincsenek programlehetőségek, kulturális látnivalók tekintetében nulla.

Vélemények

"Anguilla annyira nyugalmas, meg kicsi, hogyha egy fű ferdén áll, már kiszúrja valaki, és megy rendbe tenni. De tényleg, reggelente emberek hobbiból is összeszedegetik a szemetet a sziget útjain. Nagyjából 35 perc alatt körbeautózható az egész sziget, alig néhány kilométer minden irányba." forrás


Véleményünk szerint ez az ember éppen jól érzi magát.

Még ekkor is.

Repülés

A legegyszerűbb a szomszédos St. Marteen-re repülni Európából és onnan aztán rövid hajózással (van kompjárat is) ide.

Szállás

Ajánlott hotel:

3 csillagos: Allamanda Beach Club

4 csillagos: Frangipani Beach Resort

5 csillagos: Cap Juluca

,, A luxushotelekkel foglalkozó Jetsetter az év legjobb tengerparti szállodájának választotta az 54 szobát és 9 lakosztályt kínáló Zemi Beach House-t, amit 2016. februárjában nyitottak meg." forrás

Egészség

Egészségi, higiéniai szempontból egyáltalán nem problémás a sziget. Amúgy van egy kórháza.

Közlekedés

Ha nem akarunk egész időt a szálláshelyen tölteni, viszont szeretnénk felfedezni a szigetet, akkor bizony szükség van autó bérlésére, dacára annak, hogy kicsi a sziget. Egyszerűen a csodás öblök, partszakaszok nem közelíthetők meg busszal. A taxizás viszont drága. A közutak viszonylag jó álllapotúak. Az praktikus lehet, hogy érkezéskor taxival megyünk a szálláshelyünre és csak másnap vagy később bérelünk autót.

A taxikban nincs óra, viszont vannak rögzített árak meghatározott szakaszokra. A taxisokkal meg lehet álllapodni egy többbórás szigettúra kivitelezésében. Anguillában baloldali a közlekedés. 

A kerékpárbérlés nem szokásos, főleg, mert nincsenek az út mentén kerékpárok számára biztonságosan hazsnálható sávok.    

Étkezés

A helyiek körében a legnépszerűbb eledel a galamb borsót és a rizst kombináló étel (pigeon peas and rice).  Az alábbi fotóhoz semmi köze.

Proli eledel

Közbiztonság

Anguilla közbiztonsága jó. Előfordulnak azért bűnesetek, de ezeknek ritkán szenvedő alanyai a turisták. Értékes tárgyakat ne hagyjunk őrizetlenül közterületeken, strandon, és széf nélküli hotelszobákban.

Kerüljük a hamisított termékek, és gyaníthatóan lopott cuccok megvásárlását.

Na végre kijöhetek ebből a túlságosan átlátszó vízből


Történelem és manapság

A lakatlan szigetre először dél-amerikai indiánok vándoroltak át jóval időszámításunk előtt.

Anguilla gazdasága a turizmuson és a halászaton alapul, valamint a sziget egy adóelkerülésre szakosodott paradicsom, sok ide bejegyzett offshore céggel. 

Helyiek és turista etikett

A nudista fürdőzés a szigeten szigorúan tilos.

A bőség zavara...

Látnivalók és programok

Sandy Island

Delfin- és bálnales

Hajós kirándulások

Strandok

Shoal-öböl

Shoal Bay East - ennél fehérebb strandhomok egyszerűen nincs

Rendezvous-öböl

Meads-öböl

Olvasmányos linkek

"Anguilla (Paris Hilton, Jay-Z, Beyonce, Kim Kardashian): A Karib-tenger északi részén fekvő sziget népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy itt fogadott örök hűséget egymásnak Jay-Z és Beyoncé. A 15 ezer lakosú sziget kényelmesen elérhető az Egyesült Államokból és Puerto Ricóból is, a homokos tengerpart és a golfpálya is vonzza a hírességeket. A sziget különlegessége, hogy a helyi önkormányzat a nyugalom megőrzése érdekében nem engedélyezte luxusszállodák építését, ehelyett kisebb, elegáns villák várják az érkezőket. Aki a gasztronómiára hajt sem fog csalódni, az éttermekben az amerikaitól a kínain át a francia és az olasz konyháig minden megtalálható." forrás


"Igazi mese-kék tenger, a türkiz minden árnyalatában, valódi hófehér púderfinomságú homok amerre a szem ellát, és általában nagyon kevés turista - főként előszezonban. (A főszezon, mint általában a karib-tengeri szigeteken, dec. 15-től kezdődik, és nagyjából február közepéig, végéig tart. Ekkor az árak is jóval magasabbak.)

Anguillára eljutni viszonylag egyszerű dolog, ha már eljutottál St. Martinra. Odafelé mi a kompot választottuk, az út nagyjából 25-30 perc. Kis, reteszelt ablakú hajókba kell beszállni, amik maximum 60 fősek, viszont nagyon jól mennek. Mi novemberben érkeztünk Anguillára, amely strandjainak szépségével egyszerűen nem lehet betelni. Nem hiába a világ 10 legszebb strandja között van a Shoal Bay East, mi is ott szálltunk meg. Az Allamanda Beach Hotelt választottuk, amely egyszerűen kifogástalan volt. Saját édesvizű medencéjével, kis trópusi kertjével és csendjével tökéletes a kikapcsolódásra vágyóknak.

Egész Anguillára jellemző a nyugalom, az emberek kedvessége és a stresszmentesség. Nemhiába ez a sziget jelmondata: Tranquility wrapped in blue (Nyugalom kékbe csomagolva). Tökéletesen igaz. 5 napot töltöttünk itt. Aki bulizni akar, az ne erre a szigetre jöjjön, aki viszont romantikusan sétálni a tengerparton sokat, vagy csak egyszerűen fürödni-pihenni-fürödni-enni-pihenni, az igen:)

Tényszerű adatok

Közlekedés: A sziget nagyjából 12 km hosszú, és 2-3 km széles, mégis mindenki autóval jár. St. Martinnal összehasonlítva azonban az autóbérléskor nem kérnek depozitot, csak a szokásos előrefizetés megy, de még egy tank benzint sem foglalnak be, ahogy általában (Európában) szokás. Ugyancsak St. Martinnal ellentétben nincs szemét az utcákon, sőt, reggelente emberek gyűjtik össze amit a szél szétfújt, nincs lopás, a bérautót utolsó nap kulcsostul a reptér parkolójában hagytuk, hogy majd érte mennek. (Természetesen a parkolásért nem kellett ott sem fizetni.) Elvileg vannak buszok is a szigeten, de mi csak iskolásokat és munkásokat szállítókkal találkoztunk. Gyalog sajnos elég macerás bárhova eljutni, a motorbérlés pedig hasonló árban van, mint a klímás autó.

Vízum: Anguilla brit fennhatóság alatt áll, nem önálló szigetország, így szükséges útlevél, de vízum nem kell az uniós országokból érkezőknek. Cserébe viszont lesz szép pecsét az útlevélben:) St. Martinhoz képest 2-szer kevesebbet esik itt az eső, mi egyszer futottunk bele autóban ülve egy 10 perces esőbe, de az is a sziget nyugati részén volt, viszont éget a nap. A legszárazabb hónapok december-március. A tengerpartokon mindig fúj a szél, így szúnyog inkább a belső területeken és a bokrosabb részeken van. Egyéb veszélyes állat nincs:) Téli átlaghőmérséklet: éjjel 23-24 fok, nappal 26-29 fok, de melegebbnek érzed, a víz 28-29 fokos. (Február felé haladva minden csökken 2-3 fokot.)

Amit feltétlenül látni kell: Shoal Bay East, és a Rendezvous Bay. Mindkettő meseszép strand. Sok helyen érdemes sznorizni is, szépek a halak. Medúza néhány van, de nem csíp. A strandok nyilvánosak, akárcsak St. Martinon. (2008)" forrás


Fotóegyveleg

Így ragyog ott a víz - káprázatosan szép!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon