ÚTIKRITIKA.HU / Amerikai Virgin-szigetek

Amerikai Virgin-szigetek

Az Amerikai Virgin-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | St. Thomas | St. John | St. Croix | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Amerikai Virgin-szigetek - Utazás és nyaralás

Az Amerikai Virgin-szigetek dióhéjban

Az Amerikai Virgin-szigetek három szigetből áll: St. Thomas, St. John és St. Croix (ejtsd: szen kroj). E szigetek a Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartoznak. Június és október között csapadékos a klíma, az év többi részében az időjárás nagyon is kedvez a nyaralóknak. December és április között van a főszezon és ilyenkor rengetegen jönnek a szigetekre, főleg a amerikaiak. A szállodaárak ilyenkor akár háromszor magasabbak, mint a főszezonon kívül. A búvárkodók számára az április és augusztus közötti időszak az ideális, mert ilyenkor a tenger nyugisabb és jobbak a látási viszonyok odalent. St. John látogatói közül sokan bérelnek villát, szállodai elhelyezés helyett.

Meglepő módon balooldali a közlekedés!

Amerikai Virgin-szigetek időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. St. Croix-on a régi koloniális épületek színvilága
 2. Charlotte Amelie (St. Thomas) kikötője a domboldali aranyos házakkal a háttérben
 3. St. John szigetén a Maho Beach
 4. St. Croix-ból a csónakkirándulás a mesebeli Buck Islandre!!!
 5. Christiansted (St. Croix) kis éttermei
 6. Szebbek a strandok, mint Puerto Rico-n
 7. St. John: Francis Bay naplemente - wow!
 8. St. John Cruz Bay falusi feeling és a Coral bay
 9. St. Thomas: Magens Bay, a tömegtől kellő távolságban elhelyezkedve
 10. St. John, mert ide nem jönnek a böhöm nagy óceánjárók (cruise-ok)
 11. A Trunk Bay (öböl) St. John szigetén

Nem tetszett

 1. A drága szállítási költségek miatt a három szigeten durván magasak az élelmiszerárak (eltekintve néhány helyi gyümölcstől és zöldségtől)
 2. A sok kóbor kutya
 3. A szupermarketekben az amerikaiak számára megszokott durva légkondis hűtés - naná, hogy megfáztam rövid ujjú pólóban
 4. Túl amerikaias, nem annyira hitelesen karibi a feeling (eltekintve a természeti környezettől és a strandoktól)
 5. A strandokra eljutás drága taxizással
 6. Jó étteremben kettőnknek egy vacsora 120 dolcsiba fájt (nem pezsgőztünk)
 7. Alig van nem amerikai nyaraló (persze túléltük ezt a problémát is...)

Vélemények

Jön!

Repülés

A fapados Norwegian Air légitársaság 2015 november 9-től hetente egyszer, pénteken repül Oslóból az Amerikai Virgin-szigetek egyikére, St. Croix-ra. A bevállalósak ezt kombinálhatják egy Budapest-Osló fapados járattal.

Szállás

 • St Croix: Nagyon egyedi szálláshely a Mount Victory Camp.
 • St John: St. John-on január és április között a szálloda árak jelentősen magasabbak, mint az év többi részében.

St. Thomas

St. Thomas az Amerikai Virgin-szigetek egyike, kb. 60 ezren lakják. A sziget 22 kilométer hosszú, 3-5 kilométer széles (83 négyzetkilométer), legmagasabb pontja 519 méter.A déli part középső részén fekszik a sziget fővárosa, Charlotte Amelie. Az Amerikai Virgin-szigetek közül St. Thomas és St. Croix nyüzsgős sziget sok-sok turistás szolgáltatással, az éttermek és hotelek nagy választékával. St. Tomas még St. Croixhoz képest is mozgalmasabb. St. Thomas alapvetően a turizmusból él. Vámmentes boltjait buzgón látogatják a tengerjáró hajókról itt kiszálló turisták. Charlotte Amelie óvárosa valóságos bevásárló paradicsom. A keskeny utcák tele vannak üzletekkel. Egymást érik az ékszerboltok. A fővárosban van két nagy bevásárlóközpont is. St Thomas-t istenítik a mélytengeri horgászás szerelmesei.

Itt van a világ egyik legszebb kikötője...

Strandok:

 • A Sprat Bay finom, vakítóan fehér homokos strand árnyékot kínáló fákkal, pálmafákkal.
 • Prímán felszerelt, ugyancsak finom-homokos strand a Honeymoon Beach.
 • A keleti part közepén lévő Limestone Beach sziklás, korallos strand, ahol jókat lehet búvárkodni, sznorkelezni.
 • Coki Beach
 • Magens Bay

St. John

A három sziget közül ez a legnyugisabb (alig 5 ezer lakosa van). Mindössze 50 négyzetkilométer területű. St. Thomashoz és St. Croix-hoz képest fejletlenebb. A közutak többsége egyszerű, hepehupás földút. A települések, házak erősen szétszórtan helyezkednek el, kevés bolt és szolgáltatás áll a turista rendelkezésére. Főszezonban, karácsonykor, újévkor azért a sok amerikai turista nagyokat mulatozik itt, és van hol. A sziget kétharmada természetvédelmi park, kitünő kiránduló terepekkel, ösvényekkel. A sziget lakóinak többsége Cruz Bay településen lakik. Ott van a sziget egyetlen kompkikötője is. St. John-nak nincs repülőtere, így a látogatók ide komppal jönnek St. Thomas szigetéről.

St. John nagyon jó úthálózattal rendelkezik. A sziget egyik részéből a másikba gyorsan el lehet jutni, igaz a nagyon dimbes-dombos a terep. A sziget északi és déli része, valamint a keleti és nyugati része közötti összekötő közutak egyes szakaszai szerpentinesek, hegyre fel s le. A sziget nyugati részén lévő Cruz bay-ből a keleti részen lévő Coral Bay-ig az autózás kitesz vagy fél órát. St. John felfedezéséhez mindenképpen ajánlott autót bérelni az ottlét teljes időszakára. Csak így lehet megismerni igazán a sziget sokféleségét. Igaz van a szigeten sok taxi, de ezekkel nem lehet elmenni a sziget tetszőleges pontjaira, nincs kellő rugalmasság így programozni, és költséges is, egy főre, egy út kb. 5-15 dollár. Egy napi autóbérlés 60-80 dollár. Autóbérlésnél ajánlott valami terepjárószerűséget választani az említett domborzati viszonyok miatt. Vannak olyan autóbérlők, akiknek amúgy is csak ilyenek vannak a választékában.

St. John előnyei:

 • Sok különböző jellegű strand
 • Jó, parthoz közeli sznorkelezési terepek
 • Találni mérsékelt átfekvésű éttermeket is

Strandok:

St. John szigetén van legalább 40 strand, de ezek közül igazán csak 12 ami fürdőzéshez kényelmes (nincsenek vad hullámok, veszélyes sziklák). Ezek csodálatos homokos strandok. Többségükön akár magunk között is lehetünk. Nincs tömegnyomor. St. John legszebb strandjai az északi parton találhatók, a North Shore Road mentén. Ezek igazán olyan strandok, amiket az ember egy karibi strandról megálmodik. A sziget másik részein is vannak azért csodás strandok. Sokak kedvence a Solomon Beach és a mellette lévő Honeymoon Beach

Trunk Bay (talán a sziget legszebb strandja)

"Beülünk egy barkasz taxi hátsó részébe és a tengerpartra igyekszünk. Arra a partra, amely a világ tíz legszebb strandjának az egyike: a Trunk-öböl. Az amerikai Condé Nast Traveler magazin ítélte oda már többször a rangos díjat a St. Johni beachnek. Tényleg szép, bár a barkaszunk vezetője nyomja a gázt, furcsa akcentussal beszél – nem értem mit mond, ő sem ért engem - így nem állunk meg egy gyors fotószünetre. A négy-dolláros beach-belépő után kifutunk a partra, készítünk néhány fotót, beledugom a lábujjam a kellemes vízbe, elkap egy szolid homokvihar, találkozunk egy magyar sráccal, aki egy másik hajón dolgozik, megnézzük a part népét majd futunk vissza a taxihoz, amely a kishajóhoz visz, az pedig a nagy hajóhoz. Gyorsan ledaráljuk, pancsolásra idő most nincs. (2011)" forrás


5 és fél perces videó St. Johnról

St. Croix

St. Croix az Amerikai Virgin-szigetek triójából a legnagyobb és egyben a legkevésbé turistás (ez előny is). Központi városa, a Christiansted egyike a legszebb karibi városoknak, elsősorban a dán gyarmati örökségből való cuki színes házak miatt. Christianstedben meglepően magas színvonalú (ugyanakkor drága) éttermek találhatók. A szigetet leginkább bérelt autóval lehet felfedezni. A sziget másik jelentősebb települése, Frederiksted is figyelmet érdemel, igaz ez a kisváros Christianstednek inkább egy kisebb, álmosabb változata. Mit érdemes még megnézni, csinálni a strandoláson kívül? Vannak nagyon jó öblök, ahol jókat lehet búvárkodni, sznorkelezni. Van egy-két kellemes botanikus kert és egy régi cukornádőrlő malom. Az öblök közül mindenképpen figyelemre métóak: a Jack és az Isaacs, valamint az Annaly.

A West End Beach-ek talán a sziget legszebb strandjai

Többek szerint St. Croix-on barátságosabbak, nyugisabbak a helyiek, mint St. Thomason. Az óceánjárók jellemzően Frederiksted-nél kötnek ki, és onnan ingajárati busszal mennek a turisták Christianstedbe (oda-vissza jegy 16 USD). Christiansted kisváros, de nagyon aranyos, hangulatos. Az óváros 18. században épült kis házai műemlékvédelmi oltalmat élveznek. Az óceánjárós turisták a rövid időkeretben megszokták nézni a 17. századi erődítményt (Fort Christiansvaern). Ugyancsak érdemes megnézni a régi dán postaépületet, a vámházat (Customs House) és a kormány épületét (Government House). Christoansted szép elhelyezkedésű a kikötő és a zöldben pompázó dombok között. Kellemes sétálgatni az óváros macskaköves utcáin vagy/és a tengerparti promenádon. A városhoz közeli egyetlen igazi strand egy kis szigeten van, ahová komppal lehet átmenni (már ha belefér az időbe).

Olvasmányos linkek

"St. Croix: Mielőtt Kolumbusz 1493-ban felfedezte ezt a szigetet és elnevezte Santa Cruz-nak (Szent keresztnek), már hosszú ideje éltek ott különböző indián népek. A szigetet a történelem folyamán hét ország is gyarmatosította (spanyolok, hollandok, angolok, máltai lovagok, franciák, dánok és 1917-től kezdve az USA. Az ország mai nevét a franciák adták, a Santa Cruzt fordították le franciára. Így lett St. Croix. Figyelem! Azonban a sziget nevét nem franciásan ejtik ki, hanem (magyarul fonetikusan leírva) így: szen kroj.

A gyarmatosítók jól megszedték magukat a cukornádültetvényekkel, ahol afrikai rabszolgákat dolgoztattak. A 19. század közepén a dánok vetettek véget a rabszolgaságnak. A 20. század hatvanas, hetvenes éveiben a sziget gazdaságát az olajkincs és az alumíniumgyártás virágoztatta fel, no nem mindenki javára. Ma a lakosság 90 százaléka fekete bőrű, és sokuk nyomornegyedekben lakik.

Az olajfinomítási és az alumíniumgyártási üzlet alkonya után jött a turizmus, ami ma már St. Croix leglényegesebb éltetője. Ezen kívül van némi rumkészítés és valamicske mezőgazdaság. Földműves, állattenyésztő már alig van. Jó, hogy St. Croix vezetői korlátozzák az ide kikötő óceánjárók számát: csak napi egy köthet ki. Ezzel elérik, hogy St. Thomashoz képest St. Croix nyugisabb nyaralóhely azok számára, akik itt is szállnak meg, itt nyaralnak, pihennek." (aji, 2014)

Fotóegyveleg

St. John - Cruz Bay - Wharfside Village

Janiék nagy kedvence: a Buck Island

St. John

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon