ÚTIKRITIKA.HU / Havanna


Havanna

Havanna dióhéjban | Olvasmányos linkek | Látnivalók | Fotóegyveleg

fotó by V. J.

Havanna dióhéjban

Annyi jelzővel illethető Havanna, de talán a legbiztosabb az, hogy különleges. A Karib szigetvilágban nincs rajta kívül egyetlen olyan nagyváros sem, amelyik olyan gazdag és látványos lenne történelmi emlékekben, néznivalókban. Kedves a Dominikai Köztársaság fővárosa, Santo Domingo, és pompásan rendbe rakott San Juan városa Puerto Rico-ban, de az összehasonlítás lehetőségével rendelkezők szerint a kubai főváros sokkal nagyobb durranás. Részleteiben is érdekes, de a lényeg az, hogy összességében a légköre különleges, kimondottan egyedi. Csalódást tán csak azoknak okoz Havanna, akik nem olvasnak róla semmit, mielőtt odalátogatnának, és ezért helyben nem tudják kellő összefüggésekben értelmezni a látottakat. Aki képtelen elviselni az utcai rendezetlenséget, lepukkantságot, szemetességet, szervezetlenséget, annak érdemes inkább Szingapúr meglátogatását terveznie.

Havannát sajátos módon egzotikussá teszi önmagában az is, hogy a világon ritkaságszámba menő kommunista országok egyikének a fővárosa. Különleges attól, hogy a nyugati világtól való politikai és gazdasági elszigeteltsége miatt döntő mértékben kimarad a világ tömegkultúráját és fogyasztási világát uraló uniformizáltságból. A turista a világot járva folyton ugyanazokba a gyorsétkezde-hálózatokba, divatmárkákba, ízlésbeli "egyen-konyhába" botlik bele, míg Havannában hiába keres a látogató McDonalds-t, Starbucks-ot, Tesco-t vagy Zara-t. A havannai utcakép izgalmasan egyedi, mert a kereskedelem, a szolgáltatások világa, a közlekedés, az emberek nyilvánosan látható hétköznapjai mind sajátosan megoldottak. Sok mindenben megjelenik a kényszerű kubai kreativitás.

Havanna hagyományos kategóriájú turisztikai látványosságokkal dugig tele van. Sajnálni kell azokat, akik egész kubai utazásukat tengerparti nyaralással töltik és egy egynapos látogatás során akarják Havannát megismerni. Biztos, hogy egy nap alatt végig lehet rohangálni a fő látnivalókat, de Havanna és rajta keresztül az igazi Kuba megismerése elmarad.

A koloniális építészeti emlékek méltóságteljesek, és sajátos hangulata van a távoli spanyol honból egy tropikus karibi szigetre átplántált vallási, civilizációs világnak. Havanna egyes részeit kifejezetten szépen és ízlésesen renováltak és roppant hangulatos utcákon lehet valóban szép házakat megcsodálni. A lepukkantabb utcarészek rossz állapotú, eredetileg álomszép épületeit látva a látogató gyakran arra gondol, hogy micsoda parádés várost lehetne varázsolni Havannából, sok pénzből. Mondjuk, ez eszébe juthat a Budapestet látogató turistának is. Az Óvárosban órákat érdemes kószálni, a bájos tereit végiglátogatni, majd a tengerparti sétányon a Malecon-on jó elidőzni a hullámverések látványával. Külön fejezetben részletesen is foglalkozunk a látnivalókkal.

Mint a honlapunk bevezetőjében kiemelten javasoltuk, érdemes letérni a turistás „ösvényekről” és elmerülni a havannai hétköznapi élet sűrűjében. Bár vannak Havannának olyan utcarészei, negyedei, ahová nem ajánlatos a sötétben sétálgatnia a külföldi turistának, a városban alapvetően jó a közbiztonság és a látogatót legfeljebb az ezt-azt kunyerálók zaklathatják. Sokaknak rokonszenves, hogy a turizmusból közvetlenül nem élő helyiek nem alázatoskodnak a külföldi látogatók előtt és büszkén, öntudatosan veszik tudomásul a bámuló tekinteteket. A lakóházas kis utcákban az emberek intenzíven élik kint a hétköznapi életüket, és ennek a látványa - őszintén - sokszor érdekesebb, mint egy-egy műemlék meglátogatása.

Az utcakép közlekedési része is képes meghökkenteni a turistát. Az 50-es évek elejéről csodával határos módon mába megőrzött, belül erősen elnyűtt hatalmas amerikai autók, a nagyobb utas férőhely céljából limuzinosított szovjet Lada, a zsúfolt iránytaxik (almendrón), kínai buszok és a többi. Havanna meglátogatásának van időutazás jellege, az biztos. A kubai főváros a kényszer-kreativitás bajnoka.


Fotó by Elter

Havanna turistalátványosságai közé tartoznak a lakói, még ha erre nem is mindig hívják fel a látogatók figyelmét. Az igazán érdeklődő, nyitott gondolkodású utazókat (amúgy honlapunk fő célcsoportja) szinte biztos, hogy lenyűgözi, néha meghatja, ahogy a havannai utca embere képes elviselni a jól látható nehézségeket. Nyilván súlyos tehertétel a folytonos szűkölködés, a jegyrendszer, a krónikus áruhiány, a sok korlátozás elviselése, de a helyiek zsigeri, karibi jellegű életfelfogása az, hogy az embernek az egyetlen életét nem szabad folytonos önsajnálatra, letargiára elpazarolnia.

Örülnek annak, aminek csak tudnak: a családnak, a vidáman eltöltött óráknak, a ritmusoknak, a salsának, a fülledt érzékiségnek, az állam bácsi által nyújtott roppant szerény, de legalább biztos szociális védőhálónak. Sok szegény országban, például Afrikában, nem feltétlenül jellemző, hogy annyit mosolyognának az emberek, mint Kubában. A havannai emberek életörömét nyilván megkönnyíti a meleg klíma, és az abból adódó könnyedebb alapszükséglet, nem kell fűteni, sokfélén öltözködni, stb.

Az úti kritikus minden úti cél esetében elkötelezetten tárgyilagos, és ezért szót ejtünk a kellemetlenségekről is. Nem vitatható, hogy Havannában a turista a rövid ottléte alatt maga is szenvedő alanya lehet a hiánygazdaságból adódó kényelmetlenségeknek. Teljes joggal nem hurrogható le az a panaszkodó látogató, aki sok pénzt kifizetett az utazásért és a szolgáltatások terén elég gyakran késlekedést, szervezetlenséget, gyenge minőséget tapasztal. Valamennyire megérthető, hogy a turista önző érdekei szerint fogalmazza meg elvárásait, és nem óhajt mindig a helyi viszonyok realitásaihoz megértő módon viszonyulni. Vannak, akik idegeskednek a kéregetők, a zugárusok, a turisták lenyúlására szakosodott alakok, a rossz állapotú járdák miatt.

A turizmussal kapcsolatos kreatív pénzszerzésre ráálló fickók (közkeletű elnevezésben: jinteros) a túlélésért küzdenek. Magánszállásra, lakáson működtetett étteremre, szivarvásárlásra, kirándulásokra, alkalmi lánypartnerre próbálják rábeszélni a járókelő idegent. Valóban idegesítők lehetnek, ha pióca módjára ráakaszkodnak az emberre. Lehervasztó élmény szokott lenni az is, amikor végképp kiderül a helyi ember barátkozási szándéka mögötti anyagi haszonszerzés motivációja. A hatóságok néha megpróbálják lepattintani a turistákra csimpaszkodó helyieket.

fotó by V. J.

"Besötétedés után a hotel felé sétálva egy rendőr ad tanúbizonyságot éberségéről. Egyik kísérőnket, Denis-t igazoltatja, merthogy külföldiekkel beszélget. Markáns intézkedés nem történik, amiben szerepet játszhat, hogy - állítólag – Denis egy ismert strandröplabda játékos."

Sok előnye van annak, ha a magyar utazó helyben magyar nyelvű szervezett programokra fizet be, mert így rengeteg olyan érdekes információt megtudhat, amiről az útikönyvek nem sokat írnak. Kubában élő magyar ismerőseink törvényes keretek között szerveznek magyaroknak havannai városnézéseket, programokat, amelyek révén sok kellemetlenséget, váratlan problémát ki lehet kerülni. Külön fejezetben foglalkozunk a magyar nyelvű programlehetőségekkel.

Fővárosi közlekedés

Taxi

fotó by V. J.

Coco taxi

Autóbusz

Riksák

Étkezés

,, San Rafael aligha nevezhető Havanna legszebb utcájának. Egy részét ugyan sétáló utcává alakították át, ahol helyi viszonylatban egész jó felhozatal van boltokból és kisebb étkezdékből, pizzériákból, ám a Galianótól kijebb eső rész már olyan, mint Centro Habana többi utcája: lepukkant épületek, hatalmas kátyúk az úton, amelyeken néha nagy zajjal és füsttel húz el egy-egy 50-60 éves autómatuzsálem.

Az utca lakói nem mindennapi események lehettek szemtanúi 2016. március 20-án. Egy nagy konvoj vonult el a szűk, egyirányú utcán, majd a 469-es szám előtt az egyik limuzinból kiszáll az amerikai elnök, és integet az ott élő emberek nagy örömére. Barack Obama, aki 1928 óta az első amerikai elnök volt, aki hivatalos látogatást tett Kubában, családjával egy magánétterembe érkezett ebédelni.

Az elnök üzenete ezzel a programmal nyilvánvaló volt: bátorítani a saját vállalkozást indító kubaiakat, akik – számos korlátozással – már a 90-es évektől nyithattak magánéttermet. A paladaroknak nevezett intézmények apró szigetekként működtek a kubai hiánygazdaságban, a 2010-es reformok nyomán azonban egyre többen kezdtek ilyen üzletbe.

Nem tudni, Obama mi alapján választotta ki az éttermet – nyilván a kubai vezetésnek is volt ebbe beleszólása –, az mindenesetre tény, hogy a San Cristóbal az egyik legismertebb és legsikeresebb paladar Havannában. Nevét tulajdonosáról és séfjéről Carlos Cristóbal Márquez Valdésről kapta, és korábban olyan hírességek is megfordultak itt, mint Beyoncé és Jay Z.
A TripAdvisor listáján 621 havannai étterem közül az első helyen szerepel a San Cristóbal, és nem kétséges, hogy Obama látogatása után tovább nő a népszerűsége.  (2016)" forrás

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Prostitució

Egyéb információk

Olvasmányos linkek

"Szóval Havannában felejtsék el a szálláson főzőcskézést, meg a séták során fogyasztott csokoládés croissantokat. Egyenek inkább tartalmas reggelit és vacsorát a szállodában, vagy a magánházaknál. A helyiek valahogy mindig tudnak az asztalra varázsolni valamit. Persze ha önök csak azért jöttek Kubába, hogy két hétre kiszakadjanak az otthoni mókuskerékből, lehet, hogy ez az egész téma szóra sem érdemes. Ebben az esetben az óváros elegáns éttermeit ajánlom! 2008)" forrásFotósorozat: Havanna autócsodái máig őrzik az amerikai autóipar fénykorát

Fotóegyveleg

Kuba - a nép van hatalmon

Vissza az elejére


Kommentek

Úti Kritikus, 2015. 11. 11. 12:18
Kedves István!
Tiszteletben tartom véleményét. A honlap Kubára vonatkozó bevezetőjében én is megírtam, hogy a helyi viszonyok megértése szükséges az ottani élményszerzés sikerességéhez. Egy vonatkozásban van ellenvéleményem: nagyon sok nem baloldali embert ismerek, aki imád Kubában nyaralni és imádja a kubai embereket.


Istvan, 2015. 11. 11. 12:01
Nem lenne szabad mindig azzal kezdeni egy bemutatot, hogy Kuba kommunista orszag, mivel ezt a fogalmat Magyarorszagon ma teljesen lejarattak es bemocskoltak. Kubaban ugyan csak a kommunista part müködik, de önmagat szocialistanak nevezi es nem kommunistanak, ami a rendszert illeti. Aki Kubaba megy annak egy nagy adag szimpatiat es megertest a helyi viszonyok irant magaval kell vinnie, különben nem fogja magat jol erezni. Ha viszont ez megvan ugy elete legszebb napjait fogja ott eltölteni es beleszeret ebbe az orszagba. Mindig szem elött kell tartani, hogy Kuba a vilag egyik legszegenyebb orszagakent csinalt forradalmat, felszamolta az ehinseget, a magas gyermekhalandosagot, az analfabetizmust, es mindezt ugy, hogy harmadik vilagbeli viszonyai vannak es hatvan eve bojkottal sujtjak az ellenfelei. En is beleszerettem ebbe az orszagba, de ha valaki csak az europai sztandardot kepes elfogadni es alapbol utalja a baloldali gondolatokat az inkabb ne menjen oda, mert csalodni fog. Viva Kuba!


maruszja4444, 2014. 02. 25. 18:29
Sziasztok!

Igaz én még 24-26 évvel ezelőtt éltem és dolgoztam kubaban,de én a mai napig Imádom az ottani embereket,a nyugalmukat,harmóniájukat és mindent ami Hozzájuk tartozik!!!! Vágyom vissza,igazából haza sem jöttem volna csak anyám nagy nyomás alatt tartott amikor még fiatal voltam. Bánom,hogy nem ott éltem le az elmúlt 24-26 évet!!!!!

Isten áldja az összes kubai embert!!!!:))


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a Vistánál
SZÁLLÁSFOGLALÁS