ÚTIKRITIKA.HU / Montenegró


Montenegró

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

.

Egészség

Montenegróban a közegészségügyi, higiéniai körülmények jóknak mondhatók. Járványveszély nincs, de a tengerparton a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. Orvosi jelentések szerint a megbetegedések csak és kizárólag a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Az egészséges védekező rendszerrel rendelkező egyéneknél a fertőzés lefolyása 2-3 nap. Nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Kedvezményes utasbiztosítás köthető az alábbi linken.

,, Víz iható általában. Nekünk nem volt vele gond." (Szötske, 2017)

Közlekedés

A Montenegróba autóval utazók számára Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni. A helyi szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. A Montenegróba utazóknak ajánlotta a fokozott körültekintés autózás közben, különösen a hegyi országutakon. A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek! 

2018. április: benzin 1.3 euró, dizel kb. ugyanannyi.

A Montenegró fejezetünk Bevezető alfejezetének legalján a kommentek közül érdemes elolvasni azt, ami erős kritikát fogalmaz meg az ottani közlekedési állapotokról! 

"Montenegróban megállítottak Budva és Niksic között a főúton ahol 80-annal lehetett menni szerintünk, és mutogatták a kézi mérőt hogy 79, mondtuk ok mi a gond? Az hogy szerinte 50-es tábla volt. Adjuk oda a forgalmit, jogsit, fizessünk be Podgoricában 30 eurót a postán, menjünk vissza és megkapjuk a papírokat. Na ez nagyon szuperül hangzott...de addig dumáltunk hogy ingyen elengedtek. Elég meleg helyzet volt, főleg hogy nem igazán lett volna kedvem Podgoricába bemenni postát keresni.

Boszniában: a másik autót lámpa hiánya miatt megállították a város közepén, és hogy 20 euró. Láthatóan utaztak a külföldiekre mert egy bosnyákot intett le, de meglátta a magyar rendszámot a bosnyákot sebtiben továbbintette és helyette a magyar autót állította meg. Hosszas dumálás után, hogy nincs már pénzünk elengedett ez is.

Mindenhol jellemző hogy a tiltást feloldó táblák, vagy a faluvége táblák hiányoznak. Vagy gyakran egy ház nélküli faluban vagyunk, így nem igazán lehet tudni milyen limittel lehet menni. De persze ha a rendőr meg akar büntetni meg fog bármilyen indokkal. Ez mondjuk máshol is így van. (2012)" forrás


Montenegróban a vezetési morál borzalmas, bár a francia Riviéra és Olaszország egyes részei sem sokkal rosszabbak. Aki nem rutinos vezető az nagyon óvatosan menjen, ne csak előre hanem a háta mögé is nézzen. Főbb utakon kétszer előztek ránk a túloldalról és épphogy el tudtuk kerülni az ütközést. Ez eddig egész életem alatt talán ha egyszer előfordult eddig, pedig elég sok helyen jártunk már a világban. Egyszer Cetinje felé, egyszer pedig Zabljaknál. - persze ez lehet másoknak nem olyan veszélyes mint nekem.

Budvában és az egész tengerparton a parkolás és közlekedés egyszerűen káosz. Rengeteg autó van és láthatóan nincs hozzá infrastruktúra, se parkoló, se út. Mindenki tolakszik, és leszarja hogy a másik hogy közlekedik. Parkolni ott ahol jólesik, akár rá is parkolnak más autóra hogy nem tud elmenni. Egyirányú utcát jelző tábla simán figyelmen kívűl van hagyva. A kanyarban előzés pedig mintha divat lenne főleg a nagy terepjárókkal, amelyek itt is elég gyakoriak. Volt olyan hogy egy kereszteződésben ahol rengeteg gyalogos mászkált fogta magát egy busz megállt keresztben és az összes utasa kipakolta csomagját, addig meg mindenki várt, vagy tolakodott jobbra balra. Ha lassan mész persze ledudálnak és szemmel rögtön meggyilkolnak :) (2012)" forrás

,, Közlekedés: balkáni laza.. távolsági buszt le lehet stoppolni :) De bárkit, aprópénzért elvisznek." (Szötske, 2017)


,, 2018 májusában voltunk Montenegróban. Odafelé Szerbián keresztül mentünk. A határon a szerbek kissé unottak, de rendesek voltak. A montenegróiak szintén. Akinek tériszonya van, az ne menjen erre. Hegyi utak, tele szakadékkal, durva szerpentines részekkel. Én élveztem a látványt, de a sofőrünk majdnem kidobta a taccsot. Hazafelé aztán inkább Horvátországon keresztül mentünk. A vezetési stílusuk sokkoló. Igaz, hogy szemrebbenés nélkül átjönnek a sávodba, a lámpa mintha csak javaslat lenne. Mennek, mint az őrült, de a sofőrünk 2 perc alatt felvette a ritmust. Ha nem vagy bizonytalan és nem ijesztenek meg, egy gyakorlott vezető simán beilleszkedik. Dudálnak? Igen, de nem mondja nekem senki, hogy Magyarországon nem dudálnak le senkit az útról, ha kicsit lassabban közlekedik (szerintük). Mi is ledudáltuk őket néha, mégse tapasztaltam semmi agressziót a helyiektől, mert magyarok voltunk. (Renáta, 2018)

Étkezés

 • A tengerparti vendéglőkben a halétkeket (ribe) az étlapon jellemzően háromféle készítésben (vagy azok valamelyikében) kínálják: grillezett (na zaru), főzött (leso), vagy egytálételes (brodet).
 • Figyelemre méltóak még ezek: a tenger gyümölcsei saláta (riblja salata, a grillezett töltött tintahal (punjeni lignji na zaru), vagy a fazékban szervírozott, fehérboros, petrezselymes, olívaolajas kagyló (musule buzara).
 • Budva, Risan és Herceg Novi vendéglőiben szinte mindenhol kínálnak rizottókat tenger gyümölcseivel, vagy tintahallal, avagy rákkal (scampi).
 • Ami szinte mindenhol van a kínálatban, az a pizza és a tésztaféle.
 • Nem szabad kihagyni a pitát, ami gazdagon töltött sajttal, spenóttal vagy hússal. Ehhez jön még egy pohár joghurt.
 • Szuperek a salátáik.
 • A montenegróiak nagyon nagy húsevők.
 • Az éttermeknél az ebédidő csak kettőig tart. este kilenc óra után nehéz nyitott éttermet találni.

Corba

,, Étel-ital: ha nem puccos étterembe, kávézóba ülsz, akkor semmi extra költség. Borravalót nem kérnek, helyiek nem adnak, de azért 0,5-1 eurónak örülnek. Ha másnap visszamész, előbb kiszolgálnak:)) Ilyenkor a gazdag orosz se számít, várjon! Ja, ők nem adnak borravalót.
Rakija - a helyi pálesz. Üt ám, de hirtelen!" (szotske, 2017)

Kagylóleves - Szotske fotója

,, Kedvelt desszertjük az óriás palacsinta, amit leginkább nutellával vagy lekvárral lehet kérni. Érdekes, hogy mennyire népszerű a „plazma” keksz, amely mindenhol megtalálható. A boltokban széles választékban lehet kapni, többféle kiszerelésben, de láttunk plazma ízű fagyit is, illetve a nutellás palacsintához rendszeresen megkérdezték, hogy plazma port is kérünk-e. Utolsó napra jött csak meg a bátorságom ahhoz, hogy megkóstoljam, nem nagy különlegesség, de finom, szerintem édes háztartási kekszhez hasonlít. (fanni.mazsar@vista.hu, 2017)

Vásárlás

"Én nem igazán érzékeltem az 1 eurós ország feelinget, sem a szállások sem az éttermek boltok nem extrém olcsók. Olcsóbb mint horvátország ez tény, de pl. a sör a legtöbb étteremben 2 eur. Egy helyen volt 2,5 néhol pedig 1,5 euró a niksicko (helyi) sör. Zabljakban az éttermekben 7-10 eur a húsételek. 2-2,5 levesek. Budvai tengerparton találni olcsóbb helyet is. Boltban 50-60 cent a 1,5 literes ásványvíz. Strandon a pleskavic-as szendo 2-2,5. Na az viszont nagyon megéri, az isteni finom. Magunk pakolhatjuk bele a zöldségeket egyéb dolgokat. Húst sütni azt tudnak azt meg kell hagyni. (2012)" forrás

Szórakozás

 • Budvában annyi diszkó van, hogy szinte az egész város egy bulihely. A montenegróiak szeretik a nagy hangerejű zenét és a strandbárokból késő éjszakáig dübörög kifelé a zene. A legtöbb szabadtéri klub a Slovenska obala mentén található. Sok turista nagyon élvezi azt, amikor Budva városi strandján naplementét néz egy tarka koktéllal a kezében, mindezt egy mutatós teakfa napozóágyban ülve.
 • Kotorban a bulivilág nagymenője a Trg oruzja-n (tér) álló Maximus diszkó, ami nagyon jól felszerelt, rafináltan kialakított, hogy hangulatos legyen. Ha valaki nyugisabb helyre akar beülni, akkor ott van mellette egy pianó bár.
 • Herceg Noviben a kilométer hosszú parti promenádon sorakoznak egymás mellett a bárok, kávézók, kocsmák, éttermek. A tengerpart tele van bulihelyekkel, mégpedig különféle zenei irányzatoknak megfelelve (techno, house, jazz, pop).
 • Podgoricában a bulis környék a Stanka Dragojevica, karadordeva, Slobode és Hercegovacka által alkotott négyzet térben található. Nagyon hangulatos sörterem a Bierhalle Pivnica.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Montenegróban nagyon kell vigyázni az értékeinkre, és főleg az útlevelünkre. Ugyanis a tengerparti nyaraló településeken olyan bűnbandák tevékenykednek, akik Európai Uniós útlevelek lopására specializálódtak (embercsempészéshez, s egyéb bűncselekményekhez). Tanácsos az útlevelet a hotel széfjében tartani és nem magunkkal hordani. Akik útlevelet és személyi igazolvány is visznek, azok ne tartsák a kettőt egy helyen. Ha az egyiket ellopják, akkor legalább legyen mivel hazajönnünk. Elég ha van nálunk fénymásolat, amivel igazolni tudjuk magunkat.

Ha elveszítjük, vagy ellopják az útlevelünket, akkor azt minél hamarabb jelentsük be a helyi rendőrségen és kérjünk jegyzőkönyvi dokumentumot a bejelentésről. ha nincs más érvényes úti okmány a birtokunkban, akkor a magyar külképviseleten állítanak ki ideiglenes magánútlevelet. Ehhez szükséges a rendőrségi jegyzőkönyv (és egy igazolványkép). Az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30 euró. A személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valamely személy által igazolni kell.

Az ország száraz klímája, természeti adottságai miatt gyakoriak az erdőtüzek. Nyaranta általános tűzgyújtási tilalom van. Ilyenkor csak a helyi önkormányzatok, illetve tűzoltóságok külön engedélyével lehet tüzet gyújtani. Elsősorban meleg nyári napokon, a sziklás területeken túrázóknak célszerű a fokozott elővigyázatosság, mivel a hegyekben őshonos, mérges kígyófajták élnek (igaz a hüllők jellemzően kerülik az emberek által járt területeket). Ellenméreg a legtöbb település kórházában található.

Jól gondolja meg a nyaralást Kotorban, dúl a bandaháború (2016. június)

Magyar külképviselet

Van Podgoricában, a fővárosban magyar nagykövetség. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Pósa Krisztián

 • Címe: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
 • Telefon: (00-382-20) 602-880, 602-910
 • Ügyelet: 00-382-67-234-745
 • Fax: 625-243
 • Konzul: Gárdos Béla
 • E-mail: mission.pdg@mfa.gov.hu

Herceg Noviban van tiszteletbeli konzul: Magyar Csaba

 • Címe: Montenegró, 85346, Herceg Novi Zelenika 9/A
 • Telefonja: (382-31) 678-631
 • Mobil: 382-67-595-631
 • Fax: 678-818
 • E-mail: csaba@t-com.me

Egyéb hasznos információk

,, wifi: sok az ingyenes, városi, de csodát ne várjunk." (Szötske, 2017)

 • Ország telefonos előhívó száma: +382
 • A Mastercard, Maestro és Visa-kártya általánosan elfogadott.

Fontos telefonszámok:

 • Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
 • Rendőrség - 1122
 • Tűzoltóság - 1123
 • Mentők - 1124
 • Útinformáció és közúti segélyhívó - 19807
 • (Mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó)

Fotóegyveleg

Rijeka Crnojevica, Cetinje és Podgorica között

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon