ÚTIKRITIKA.HU / Írország


Írország

Közlekedés | Étkezés | Sörözés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Közlekedés

Autóbérlés

 • Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg.
 • Külön jelzés nélkül a megengedett sebesség lakott helyen 50 km/óra, közúton 80 km/óra, autópályán pedig 120 km/óra.
 • Vezetés közben a mobiltelefon kihangosító berendezés nélküli használata tilos. A kijelölt buszsávok szabadon hagyását motoros rendőrök sűrűn ellenőrzik, a szabálysértőt komoly büntetés sújtja. Érvényes parkolási jegy hiányában a gépkocsit a kijelölt parkolóhelyen is lebilincselik. A kerékbilincs eltávolítása akár 100 euróba is kerülhet.
 • Külföldi rendszámmal gépkocsi legfeljebb 30 napnál rövidebb ideig használható Írországban.
 • Ha valaki turistaként érkezik az országba, európai biztosítási zöldkártyával kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a magyar biztosítása Írországban is érvényes.
 • Közlekedési baleset esetén azonnal rendőrt kell hívni és vele rögzíttetni az eset körülményeit. Fontos az esetleges további felek biztosítási adatainak és forgalmi rendszámainak rögzítése is. Javasoljuk a gépjármű biztosítójával a kapcsolatot minél hamarabb felvenni.
 • Rendőri intézkedés esetén minden esetben ragaszkodni kell a jegyzőkönyv kiállításához, illetve az eljáró rendőr nevének és számának megismeréséhez.
 • Vészhelyzet esetén a „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető.

"Ha kirándulni szeretnénk menni, és nincs még autónk, de nagyobb szabadságra vágyunk, mint amit a busz vagy vonat nyújtani tud, mi sem nyilvánvalóbb, mint az autóbérlés. Ahhoz, hogy autót béreljünk nincs másra szükség, mint érvényes jogosítványra - a magyar jogosítványt minden kérdezősködés nélkül elfogadják -, és egy hitelkártyára, persze elegendő felhasználható kerettel.

Feltételek kicsit részletesebben:

 • Fizetés: Rendelkeznünk kell hitelkártyával, melyen biztosítási célokból bizonyos összeg lekötésre kerül. Debit kártyát nem fogadnak el.

 • Személyazonosítás: Érvényes jogosítványt és hitelkártyát kell tudni felmutatni.

 • Jogosítványra vonatkozó megkötések: Legalább 2 éves, nem ideiglenes jogosítvánnyal kell rendelkeznünk.

 • Korhatár: Minimum 25 év, maximum 70 év.

Mi október elején indultunk egy vidéki körútra, melyhez az Argus–nál béreltünk egy Peugeot 206-ot. Két nappal a tervezett indulás előtt lefoglaltuk az autót a cég weboldalán. Az autókölcsönző cégeknek általában több telephelyük van az országban, és Dublinon belül is, melyek közül kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő átvételi és átadási helyet. Lehetőségünk van máshol visszaadni az autót, mint ahol felvettük, de ez jelentős felárral jár. Az autó átvételekor kell kifizetnünk a teljes bérleti díjat, valamint a biztosítás díját. Biztosítást mindenképpen érdemes az autóra kötni, hiszen esetleges baleset esetén az általunk fizetendő összeg jelentősen csökken, ha van biztosításunk (nekünk €900-ról csökkent €300-ra, és ezért összesen €20-t kellett fizetnünk). Az önrész összegét a kölcsönző lekötötte a számlánkon, melyet egy héttel azután vont vissza, miután sérülés nélkül visszahoztuk az autót. Az egy hét határidőben a beérkező büntetéseket hivatott megvárni.

A kibérelt autónkkal kapcsolatban sok előítéletem volt, melyek nagy része nem is változott (bár a táj ahol jártunk nem engedte, hogy az autóra figyeljek) egyet kivéve. Soha nem gondoltam, hogy egy Peugeot 206-ot valaha is szélesnek fogok érezni. Pedig megtörtént, nem is egyszer, hogy egy szembe közlekedő hasonló cirkáló miatt a bal tükrünk centikre volt az út melletti kőkerítéstől (itt nem árok, vagy fasor van az út mellett, hanem legalább derékig érő kőkerítés). Szóval aki hozzám hasonlóan tapasztalatlan bal oldalon vezető, béreljen inkább kicsi autót, élvezze a tájat és az útitárs közelségét. Ez az októberi 3 napos bérlés biztosítással együtt nekünk €93-ba került, ehhez jött még €60, amit az 1004 kilométer megtételéhez szükséges benzinre költöttünk.

Kétféle üzemanyag van: dízel és ólommentes." forrás

Városi tömegközlekedés

A városi tömegközlekedési eszközök igénybe vétele előreváltott vagy a járművezetőtől felszálláskor vásárolt jeggyel lehetséges. Ez utóbbi esetben a viteldíj fizetésekor a pontos összeget kell euró érmékkel perselybe dobni, váltásra, bankjegy használatára nincsen mód. Írországban a taxizásnál a borravaló nem elvárt, ha adunk, az lehet 5-10 százalék.

Vicces ír közlekedési lámpa

"A közlekedési lámpák furcsán működnek: Ha pirosra váltanak van sárga a zöld előtt, de ha zöldre váltanak, akkor egyszerre csak a pirosból zöld lesz. Nagyon sok helyen nincs zebra, sőt, itt a zebra nem csíkos, csak két hosszanti csík van felfestve a gyalogosátkelő két oldalán. Gyakorik a kiírások: Balra nézz, jobbra nézz. A gyalogosokra sokkal jobban vigyáznak az autósok, mint otthon. De ezt muszáj volt megszokniuk, hiszen sok helyen elkélne a zebra, de nincs. Kis pupik vannak a gyalogosátkelők előtt a vakoknak. Ugyanis, a vaknak az a jó, ha padka van, a kerekesszékesnek pedig, ha lejt az út. Így, lejt az út, de bordázott, hogy ha arra lépsz, érezd, hogy vége a járdának és következik az úttest. Emellett minden gyalogosátkelőnél csipogni kezd a lámpa, ha zöld a jelzés." forrás

Vonatozás

"Ha úgy döntene, hogy szeretné meglátogatni Írország más városait is Dublinon kívül, akkor a vonatközlekedés az ideális választás. A legfőbb vasútállomás Dublinban a Connolly pályaudvar. A Liffey-folyótól északra elhelyezkedő vasútállomás kapcsolódik Dublin, a folyótól délre fekvő részéhez is természetesen. Alapvetően a Connolly-ról induló vonatok főként Írország keleti része és Sligo megye felé közlekednek, míg a Heuston állomásról (a Liffey-folyótól délre) az ország déli és nyugati felébe mennek a szerelvények." forrás

Étkezés

Az ireknél a reggeli és a vacsora a legfontosabb, legbőségesebb napi étkezés, az ebédre nem helyeznek nagy hangsúlyt. Érdekes, hogy a kocsmákba, egyszerű étkezdékben egész nap lehet reggeli jellegűt enni, ki is írják, hogy: All day breakfast, azaz reggeli egész nap. A tea valósággal nemzeti nedű Írországban. Életkortól függetlenül az írek naponta többszőr is teáznak. Főleg fekete teát isznak és nem spórolnak az erre szánt idővel. Írországban a borravaló nem elvárt, de azért jellemzően 10 százalék körüli. Vannak vendéglátóhelyek, ahol 12,5 százalékos szervízdíjat építenek be a számlába.

,, Milyen az igazi irish breakfast? Mint otthon egy disznótoros. Hurka, kolbász, sült sonka, tojás, rösztiszerű krumpli, paradicsom, plusz svédasztal müzlivel, tejjel, lekvárral, kenyérrel. Mindez 5 euróért (1560 forint) Európa egyik legdrágább országában. Aznap legközelebb csak vacsorát ettünk. (2016)" forrás

Sörözés

Az egyik legfontosabb sörkészítő ország Írország, így ha itt jár, érdemes megállnia az alábbi pubokban:

 • McCarthy, Fethard főutcáján, ködös hegyek és utak között. A pubnak nem csak az elhelyezkedése, de a berendezése is meglehetősen vonzó. A rattan székek és tölgyfa pult hatására egy régi film díszleteiben érezheti magát.
 • Az EJ Morrissey Abbeyleix-ben legendás a légköre miatt. Faragott képek, fém gerendák, és fa válaszfalakkal elkülönített boxok. Az öreg polcokon egyszer régen péksütemények és tea várt vevőre. 3. A Clancy Athy városában van, és többek között azért érdemelte ki a helyet, mert van egy régi stílusú ír bárja. Minden csütörtök este zenészek játszanak hegedűn, furulyán vagy mandolinon, régi időket idézve.
 • A Tigh Neachtain Galway-ben van, és nem sokat változott megnyitása óta. Irodalmárok és zenészek alkotják a közönségét, akik néha fel is lépnek itt. És egy másik nyomós érv amiért ez egy hagyományos pubnak számít természetesen a sör.
 • A Thomas Connolly Sligoban van, és érdemes felírni a megnézendő dolgok listájára. A berendezés és a hangulat az ami a listán szereplő többi pubhoz teszi hasonlóvá. Érdekes sajátossága, hogy a boxok között üveg válaszfalak vannak.

forrás

Vásárlás

"Az üzletek általában 9 - 10 órakor nyitnak reggel, és 6 órakor zárnak hétköznap. Legtöbb üzlet szombaton is hasonló, esetleg valamivel rövidebb nyitvatartással üzemel, némelyik vasárnap is nyitva van. Üzletközpontokban ez persze másképp alakul, ott heti hét nap reggel kilenctől este 8, 9-ig nyitva vannak az üzletek. Az élelmiszer üzletek hétköznap is tovább nyitva tartanak, a Dunnes Stores élelmiszer részlege például reggel 8-tól este 10-ig nyitva van hétfőtől szombatig, vasárnap pedig este 8-ig. A Tescok általában egész nap nyitva vannak." forrás

Közbiztonság

Írország a turista szempontjából alapvetően jó közbiztonságú ország. Persze nem árt betartani a minimális elővigyázatossági szabályokat. ne vigyünk magunkkal a programozáskor, esti szórakozásokhoz túl sok pénzt és hagyjuk a szálláshelyen az úti okmányokat. Dublinban és egyéb nagyobb ír városokban a korábbi évekhez képest több az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények. Előfordulnak zsebtolvajlások, de elég ritkán. Késő éjszaka, különösen pénteken előfordulhat, hogy ittas fiatalok bántalmaznak járókelőket, ezért ajánlatos elővigyázatossággal időzni a szórakozóhelyeken és környékein. Érdemes elkerülni Észak-Dublin és Limerick külvárosait is, mert ott bandák garázdálkodnak. Egyre több az autófeltörések száma.

Bajba jutott vagy bűncselekmény áldozatává vált turisták ide fordulhatnak segítségért: Irish Tourist Assistance Service (ITAS)

Amennyiben valaki bűncselekmény áldozatává vált, az ír rendőrséghez (Garda Síochana) kell fordulnia. Amennyiben a rendőri intézkedést nem tartják megfelelőnek, értesítsék a nagykövetség konzuli részlegét.

Magyar külképviselet

Magyar Nagykövetség

 • 2 Fitzwilliam Place, Dublin 2
 • Tel: (+353 1) 661-2902 vagy (+353 1) 661-2903
 • Fax: (+353 1) 661-2880
 • E-mail: mission.dub@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon