ÚTIKRITIKA.HU / Mexikóváros

Mexikóváros

Mexikóváros dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Mariachi zenészek - fotó by V. J.

Mexikóváros dióhéjban

 • Mexikóvárosnak hozzávetőleg 9 millió lakosa van, de közvetlen vonzáskörzetével együtt kb. 22 milliós a lakosság! (Tokió után a világ legnépesebb városa.)
 • Mexikóváros 10 355 kilométerre van Budapesttől. Mexikóvárosban az időeltolódás Magyarországhoz képest: - 5óra.
 • A világ városai közül Mexikóvárosban van (London után) a legtöbb múzeum, több, mint 160. Vasárnap mindegyikbe ingyenesen lehet bemenni.
 • Júniustól októberig Mexikóvárosban és környékén esős évszak van. Ilyenkor ott turistáskodni emiatt nem kellemes.
 • Mexikóvárosnak nincs jó híre a közbiztonság vonatkozásában. Azonban balgaság túlságosan megijedni, mert alapos tájékozottság és az elemi biztonsági szabályok ismeretében és betartásában a turista nagy mértékben tudja csökkenteni a rá leselkedő veszélyeket.
 • Mexikóvárosban él a világ leggazdagabb embere: Carlos Slim.
 • A város főtere, a Zocalo a világ második legnagyobb tere (a pekingi Tienanmen az első) a maga 46 800 négyzetméterével.
 • A Chapiltepec park latin Amerika legnagyobb parkja. Kétszer akkora, mint a New York-i Central Park.
 • Mexikóvárosban kétszer volt foci világbajnokság (1970 és 1986) és egyszer olimpia (1968).
 • Mexikóváros rendkívül népszerű turisztikai célpont: évente csaknem 13 millióan látogatnak ide, ebből 2,4 millió külföldi.

Mexikóváros - mariachi zenészek 2. - fotó by V. J.

Az UNESCO kulturális világörökségének a részei:

 • Mexikóváros óvárosa
 • Xochimilco
 • Zócalo, a hatalmas főtér
 • Az UNAM gigaegyetem (a világ legnagyobb egyeteme) és Luis Barragan híres mexikói építész háza és stúdiója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

 1. Életem legmeghatóbb múzeumélménye: a Museo Nacional de Antropologia
 2. A Paseo de la Reforma sugárút eleganciája, méltóságteljessége
 3. Coyoacan negyed a koloniális palotákkal, villákkal; művésznegyed hagyományosan alternatív kulturális gazdagsággal (Frida Kahlo múzeum!!!!)
 4. A San Angel negyed macskaköves utcái
 5. A Zocalo, a világ egyik legnagyobb köztere késő délután
 6. Társadalmi tarkasága mögött ugyan sok igazságtalanság húzódik meg, de a turistának ez mégis sokszínű látvány
 7. A világ leghosszabb sugárútjának (Avenida de los Insurgentes) egy rövid kis szakaszán 4 órás időtartamban gyalogolni
 8. A helyi társadalom jóléti oldalát reprezentáló Santa Fe-ben a csodás villák
 9. "Életem első igazi toronyházban lévő kilátója: Torre Latinoamericana. Isteni emlék, azóta is felmegyek minden elérhető kilátóba. " Kriszta

Nem tetszett

 1. Az óváros (Centro Historico) a Zocalotól és a katedrálistól eltekintve, mint negyed nem olyan hangulatos, mint a San Angel, Polanco vagy több más városnegyed
 2. Hétvégéken és ünnepnapokon a járdákon a tömeg már zavaróan sűrű és kényelmetlen
 3. A Mercado de la Merced nagy piac rövid idő után fárasztó élménnyé válik
 4. A közbiztonsági veszélyekről szóló információk miatti bizonytalansági érzés a várost járkálva, pedig végül nem ért minket semmi baj
 5. Az utcai standokon vásárolt kaják néha gyomorrontást okoztak, ja és csapvizet semmiképpen!
 6. Lehet az ég színén érzékelni, hogy Mexikóváros levegője mennyire szennyezett
 7. Mexikóváros túlságosan is nagy, hogy a turista könnyen megeméssze, feldolgozza. Nagy élmény, de bizonyosan nem pihentető
 8. A hotelbe visszamenve csutakolhatja az ember a lábfejéről a koszt, ha nem zokniban és zárt cipőben gyalogolt
 9. Xochimilco a Velencére hajazó csatornáival és mesterséges szigeteivel érdekes turista látványosság, de azért elég giccses, "műanyagos" az egész az én ízlésvilágomnak (biztos sokaknak más a véleménye)
 10. A metró ugyan nagyon praktikus a hatalmas városon belüli közlekedéshez, de többnyire rettenetesen túlzsúfolt és emiatt kényelmetlen

Vélemények

Mexikóvárosi utcakép - fotó by V. J.

Repülés és repülőjegy

Sokan választják Budapestről Mexikóvárosba a KLM és az Air France (egy céget alkotnak) járatait Párizson és Amszterdamon keresztül. A Lufthansának van közvetlen járata Frankfurtból Mexikóvárosba. Érdemes előre érdeklődni, általában indulás előtt több hónappal a legkedvezőbb a repülőjegyek ára Mexikóvárosba.

Szállás

Bizony a Mexikóvárosi szállás legnagyobb buktatója az, melyik negyedhez van közel a kiszemelt szálloda? Általánosságban itt is érvényes az örök szállás válsztási jótanács, hogy tömegközlekedéshez közeli szállodába kell menni, renegeteg időt lehet, főleg egy ekkora hatalmas városban, közlekedéssel eltölteni. Alapvetően tehát a metró közeli szállodákat javasoljuk.

Közlekedés

Metrózás

Mexikóváros metrórendszerében 12 vonal van, 226 kilométer hosszban. 195 metróállomás van. Naponta 7 millióan metróznak!

Peseros

Minibuszok. Általában magánkézben vannak, de fix útvonalon közlekednek.

Autózás

Semmiképpen sem tanácsoljuk, hogy bérautóval a turista Mexikóvárosban maga vezessen. A közlekedési viszonyok durvák, folyton dugók vannak. Csúcsforgalom idején három órát kell autózni egy akkora szakaszon, ahol éjszaka 15-25 perc is elegendő.

Uber - él és virul, ajánlott.

Taxizás

Vannak a zöld taxik (többnyire bogárhátú Volkswagenek), fehér taxik és a hoteltaxik. A fehér taxi kétszer annyiba kerül, mint a zöld, a hoteltaxi négyszer annyiba.

"Tudni kell, hogy itt nem elég, ha bemondod az utca nevét és a házszámot, na meg a negyedet, de érdemes azt is tudnod, hogy melyik két utca között helyezkedik el az úti cél. Ha ezek után a taxis még azt is megkérdezi, hogy "que ruta prefieres", azaz melyik úton szeretnél menni, akkor már felmerülhet az egészséges gyanakvásod, hogy fogalma sincs, hogy merre kell mennie. Gondolom többetekben felötlik, hogy nagy dolog, majd megnézi GPS-en, de itt a taxisok 90%-nak nincs GPS-e. Mitöbb most még az sem jöhet számításba, hogy hát nagy ez a Mexikóváros, nem ismerhetnek minden címet. Ezt is aláírom, de múltkor a tőlünk kb. 10 percre lévő sport komplexumot sem tudta a sofőr, hogy hol van. És ez nem egyedi eset!! (2014)" forrás

Étkezés

Mexikóvárosban szuper dolgokat ehet a turista a legkülönbözőbb árszinteken. Rengeteg az utcai egyszerű standos evőhely, népszerűek a fondak, azaz a családi üzemeltetésű kis kávézók, a taqueriák, a kantinok (cantinas) és a puestos. Fontos tudni, hogy a mexikóvárosiak számára az ebédelés rangja magasabb, mint a vacsorázásé. Déltől kora délután zsúfoltak a kajáldák, viszont este nagyon sok vendéglátóhely meglepő módon bezár, már akár 7 órától is.

Vásárlás

A város fő bevásárló negyede a trendi, kozmopolita Polanco negyed.

Piros Ákos fotója

Szórakozás

Sokszínű és minden pénztárcához található megoldás.

"Mondj nemet a drogokra, mondj igent a TACO-ra!"

Piros Ákos fotója

Közbiztonság

Sötétedés után Mexikóváros meghatározott övezeteiben nem ajánlatos az utcán sétálgatni. Biztonságosabb taxiba ülni. De semmiképpen sem szabad engedély nélkül működő taxiba beülni, mert rablás áldozatává válhatunk, vagy jobb esetben jól becsapnak minket. Előfordult már, hogy a repülőtér felé menet taxizva a turistáktól elrabolták az összes holmijukat. (Ilyenkor minden érték a turistánál van.) Olcsón lehet ezt azt vásárolni a Tepito nevű piacközpontban, de a hely még nappal is veszélyes helyi ismerős, barát kísérete nélkül. Ha mégis kíséret nélkül megyünk oda, akkor inkább délelőtt és értékek nélkül. A nagyobb piacok általában veszélyesek a késői órákban. Ez bizony vonatkozik a turisták által amúgy erősen frekventált Merced gigapiacra is. Mexikóvárosban kerüljük a néptelenebb mellékutcákat, és inkább a nagyobb utakon, főutcákon járjunk. Nem kell előre megijedni, hiszen vannak Mexikóvárosban azért jócskán olyan negyedek, körzetek, ahol éjszaka is biztonságos az utcán járkálni. A Zona Rosa a Zocalo és a Condessa pl. olyan térség, ahol éjszaka nyugodtan lehet sétálni. Gyanakodva viszonyuljunk azokhoz az emberekhez, akik mindenféle segítség és tanács ígéretével az utcán leszólítanak. Azoktól kérjünk segítséget, akit mi szólítunk le szimpátiaérzet alapján. A spanyol nyelv némi ismerete nagyobb biztonságot szavatol. Metróval ne utazzunk elő- és külvárosokba.

"Mexikóvárosi konzuli szolgálatunk fokozott óvatosságra inti a fővárosba látogató magyar turistákat, mivel 2013 nyarától megnőtt az uniós tagországok állampolgárai ellen irányuló fegyveres rablótámadások száma. Több ilyen támadás fordult elő a Theotihuacánban látható azték piramisok és régészeti központ irányába induló menetrendszerű távolsági buszok járatain is. Javasoljuk állampolgárainknak, hogy lehetőleg ne egyénileg, hanem szervezett programok keretében látogassák meg a jelzett nevezetességeket a fővároson kívül." (ottani magyar nagykövetség, 2014)

Magyar külképviselet

A mexikóvárosi nagykövetségünk konzuli részlege

 • Címe: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo, México. D.F. 11000
 • Telefon: (előhívó: 00-52-55) 5596-18-22, 5596-05-23
 • Ügyelet: 00-521-55–54-55-50-68
 • Konzul: Deák Árpád Dávid
 • Web: www.mfa.gov.hu/emb/mexicocity
 • Ügyfélfogadás: K,CS: 9:00-13:00

Egyéb hasznos információk

A fővárosi nemzetközi repülőtér mindkét termináljában (belül és kívül is) - fokozott ellenőrzés van a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, illetve a szervezett bűnözők kiszűrése céljából. Az érkező utasokat egyrészt már a repülőgépből történő kilépéskor, illetve poggyász átvételekor is szúrópróbaszerűen, néha kábítószert kutató kutyák kíséretében ellenőrizhetik. A kézi poggyászokat fokozott, átvilágításos ellenőrzés alá vonták. Az érkezéskor ellenőrzéseket végző biztonsági emberek spanyol és/vagy angol nyelven kérdéseket tesznek fel a beutazások céljára, időtartamára és a tervezett tartózkodási helyre vonatkozóan. Elutazáskor a poggyászokat szigorú, tételes vizsgálatnak vetik alá. A kézi csomagok tartalmát, különösen a gyógyszereket és krémeket, az egészségügyi felszereléseket vegyi vizsgálattal is ellenőrizhetik, szintén szúrópróbaszerűen. Ennek megfelelően, javasolt az ország nemzetközi repterein az indulás előtt legalább három órával hamarabb történő megjelenés.

Látnivalók

Tartalom ide kattintva

Olvasmányos linkek

"A mexikóiak mindig is tudták, hogyan kell bulizni, és a főváros ennek a legnagyobb mestere lett. Akit a hagyományos zene érdekel, este menjen el a Plaza Garibaldira az óváros szívébe, ahol csak leül egy padra, és hallgathatja az ott gyülekező és sétáló mariachik játékát. A nagy, élő koncertekre vágyóknak azonban a Zocalón, a város főterén van a helyük ilyenkor. Az óriási területen hemzsegnek az emberek, és itt található Mexikóváros néhány legimpozánsabb épülete is, a palota és a katedrális. A Zocalo közepén lengedező zászlót minden este ünnepélyesen leengedik. A tér nyugati felén álló Hotel Majestic tetőtéri bárjából meg lehet csodálni a rendezvényeket és a naplementét. Ha az ember szerencsés, akkor tűzijátékot is láthat a téren.

Az európaibb szórakozásra vágyók a Condesa negyedbe látogassanak el, ami tele van hangulatos éttermekkel és bárokkal. Mexikó a világ egyik legősibb civilizációjának a hazája, valamint a művészet és a népművészet hagyományának a fellegvára. A várostól 50 kilométerre, északkeletre fekvő Teotihuacánt, az azték birodalom egykori fővárosát mindenképpen érdemes meglátogatni. Az itt található Nap piramisa a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű építménye. A 248 romos lépcsőt is érdemes megmászni, mert a piramis tetejéről elénk táruló látvány egyszerűen lélegzetelállító.

Azoknak, akik többet szeretnének megtudni az aztékokról és az ország egyéb, a spanyol hódítás előtti civilizációiról, kötelező ellátogatni a régészeti múzeumba, amely a Bosque de Chapultepecben, a város legnagyobb parkjában áll. Az időben közelebb álló dolgokat kedvelők, pedig megnézhetik a közelben található modern művészeti múzeumot. És ha már a múzeumoknál tartunk, Diego Rivera falfestményeit érdemes megnézni a Diego Rivera múzeumban – ő egyébként Frida Kahlo, a manapság legkedveltebb mexikói festőművész férje volt.

Frida Kahlo a gyönyörű Casa Azulban (Kék Ház) élt és dolgozott, amely a belvárostól 10 kilométerre, délre fekvő Coyoacan nevű külvárosban található, és amelyet múzeummá alakítottak. A házban megnézhetjük a festőnő személyes tárgyait, valamint csodálatos mexikói antikvitásokat és népművészeti tárgyakat. A közelben található a Leon Trockij Múzeum – Frida Kahlo és az orosz forradalmár szeretők lettek, miután a férfi 1937-ben Mexikóba menekült hazájából, ahonnan elűzték. 1940-ben ölték meg ebben a házban – ez volt a második kísérlet a meggyilkolására.(2014)" forrás


,, Mexikóvárosban lenni leírhatatlan élmény. Mivel itt két és félszer annyi ember lakik, mint Magyarországon összesen, a város határait lehetetlen bárhonnan is belátni. Mivel a hegyek által körülvett településrengeteg 2200 és 3900 méter közötti magasságban fekszik, és mivel tél volt, az addig megszokott 30-hoz képest itt kb. 15 fok fogadott. Az év összes többi szakában amúgy szinte elviselhetetlen a hőség, ezért nincs is fűtés egy átlagos lakásban, ami miatt viszont ez a hőmérséklet eléggé fogvacogtató volt. (2016)" forrás


,, Maga a város az agglomerációval 23-24 millió lakosú, ma már szinte teljesen ellepi a környező hegyek oldalait az egyhangú, szürke, kicsi, lehangolóan zsúfolt lapos tetős házakkal. A világ leggazdagabb embere mexikói, de azokat a lakókörnyékeket hermetikusan elzárják, saját hadseregek védik. Ezek láttán meg is értem. A nagy ellentmondások országa." forrás

Fotóegyveleg

Xochimilco

fotó by V. J.

Piros Ákos fotója


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon