ÚTIKRITIKA.HU / Mexikóváros / Látnivalók

Mexikóváros / Látnivalók

Általános tanácsok Mexikóváros felfedezéséhez | Antropológiai Múzem | Zócalo | Catedral Metropolitana | Centro Historico | Palacio Nacional | Palacio de Bellas Artes | Frida Kahlo múzeum | Diego Rivera Studió | Plaza Garibaldi | Coyoacán | Chapultepec park és kastély | Xochimilco | Paseo de la Reforma | Avenida Insurgentes | Roma negyed | La Condesa negyed | Polanco negyed | Santa Fe negyed | Napoles negyed | San Angel negyed | Zona Rosa negyed | Egyetemi város | Turibus | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

fotó by V. J.


Általános tanácsok Mexikóváros felfedezéséhez

Nagyon kényelmes tornacipő, hátizsák, ivóvíz nélkül senki se kezdjen bele. Érdemes előre részletesen tervezni, hatalmasak a távolságok. Nagyon jó a metróhálózat, kaotikusak a buszok. Felejtős az autózás, csak a taxi és az uber az opciók.

,, A legtöbb látogató a Centro, a Polanco, a Zona Rosa, a Coyoacán, a Condesa és Roma negyedeket keresi fel. Itt van a legnagyobb élet, az éttermek, szállodák és a látnivalók nagy része itt található. (2019)" forrás


,, Mivel a város hatalmas, ezért javaslom az 1 napos jegy megvásárlását a városnéző hop on hop off buszra. Egy teljes nap alatt körbejárható az egész város, a következő napon már csak az előző nap kiszemelt nevezetességekhez kell visszatérni.

Mexikóvároshoz közeli nevezetességekhez (Techotihuacan, Taxco, Guadalupe) érdemes a helyi irodáknál befizetni. Megbízhatóak és megfizethetőek. (2019)" forrás

Antropológiai Múzeum (Museo Nacional de Antropología)

(kiejtés: muszeo nászionál de ántropolóhijá)

Mexikóváros kihagyhatatlan múzeuma. Hatalmas, hihetetlenül részletes és nagyon érdekes. Simán egy egész napot érdemes rászánni, különösen azoknak, akiket érdekel a maja és az azték kultúra. A fényképezés is megengedett, de vaku nélkül. Két metróvonal is közel visz hozzá, az egyes és a hetes. Mással nem érdemes közlekedni, a parkolása 20 mx óránként, míg a belépőjegy 70 mx/fő. Vasárnaponként nagy a tömeg, helyieknek az az ingyenes nap. Hétfőnként zárva van.

E. Karesz fotója

Zócalo

(szókálo) A világ második legnagyobb főtere. 240 X 240 Méteres. Hivatalos nevén a Plaza de la Constitución, az Alkotmány Tere, de , ha ezt  mondjuk egy helyinek, esélyes, hogy nem fogja tudni, miről is van szó. Át kell párszor gyalogolni rajta/körbe ahhoz, hogy érezzük a dimenzit. Elkerülhetetlen a megtekintése. Sokszor helyi naggyűlések és tütetések színhelye, amiket inkább kerüljön mindenki.

Érdemes megismerkedni a tér múltjával, az aztékoktól a függetlenségig és megnézni a Katedrálist. Óriási koncertek színhelye is a tér, könnyen belátható, micsoda hangulatot tudott itt teremteni pl. Shakira.

,, A város főtere, ami anno az aztékok fő ünnepi helye volt. Több, mint 100 000 ember fér itt el. A főtéren található a Katedrális és a Nemzeti Palota is. Az ország zászlóját minden nap ünnepélyes keretek között húzzák fel.

Az olimpián innen indult a maratonfutás. Több sztár lépett már fel a téren: Shakira koncertjén 210 ezer, Paul McCartney-n 250 ezer, Justin Bieber koncertjén 300 ezer fő vett volt. (2019)" forrás

Catedral Metropolitana

Egy azték templomra (Templo Mayor) épült fel szinte rögtön a spanyol hódítás után. Pontosan azzal a céllal, hogy az új hittel helyettesítse a benszülöttek hitét, ezzel remek alattvalókat teremtve. Tenochtitlan nagytemplomának lerombolásával kezdték, majd annak a köveiből építették meg a katedrálist kb. kétszáz év alatt. Mindenképpen be kell menni, a nagy része látogatható. Érdemes megismételni este a látogatást, hihetetlenül hangulatos a kivilágított Zócalo a Catedral Metropilitanával. Fontos tudni, hogy a katedrális, a főtér és a vros egy része folyamatosan süllyed, mivel egy tó medrébe épült eredetileg. Ahogy a vizet az alsóbb régióból kiszivattyúzzák, hiszen szüksége van rá a városnak, úgy süllyed tovább. Szabad szemmel is jól látható a szintkülönbség.

Centro Historico (szentro isztoriko)

Legmagasabb pontja a Torre Lationoamericana kilátója (Mirador). Maga az épület 1956-tól 1972-ig volt Latin Amerika legmagasabb épülete. A kilátó a 44. emeleten található, szép időben kötelező program a meglátogatása. Az épület a nevét, arról a biztosítótársaságról (La Latinoamericana) kapta, amelyik építtette. A kilátó minden nap nyitva van, a belépőjegy 110.- mx, gyerekeknek anak kedvezményt. Két múzeum is található az épületben, az egyik az épület 50. évfordulójára nyílt (Museo del Bicentenario) , a másik a város és a torony történetét bemutató kiállítás.

Itt található még a Museo Franz Mayer, Avenida Hidalgo 45. Érdemes elidőzni benne, nagyon szép és eredeti az épület. A kiállítás benne bejárható egy óra alatt, inkább a koloniális Mexikó része az érdekes.

Érdekes megtekinteni az EL MIDE kiállítását azoknak, akiket érdekel a a gazdaság és a múzeum egyszerre. Museo Interactívo De Economía. A mexikói központi ban által alapított múzeum inkább tanít jellegű, nagyon érdekes kísérlet. Csak spanyolul beszélőknek ajánlott.

Calle Madero

A Zócalótól a Torre Latinoamericana-ig tartó sétálóutca. A Cento Histórico központja, klasszikus sétálóutca boltokkal, éttermekkel. 

Madero sétálóutca

Palacio Nacional

(pálászió nászionál)

A Zócalon található, így könnyű az odajutás. A mai Mexikóban a végrehajtó hatalom központi épülete. Hernán Cortés, a spanyol hódító második rezidenciájaként kezték építeni még 1522-ben. Folyamatosan, évszázadok alatt épült fel.  Mindenképpen be kell menni megnézni, megéri a rászánt időt. Legfontosabb lánivalói között vannak Diego Rivera falfestményei (murales), a Kongresszus termei vagy a főlépcsőház, az udvar.  A látogatás ingyenes, a biztonságiak ritkán beszélnek angolul. Vinni kell egy fényképes igazolványt, letétbe veszik a beengedéskor.  

,, Belül Diego Rivera hatalmas falfestményei láthatóak. Frida Kahlo férje Mexikó történelmét festette a falakra egészen érdekes aspektusból. Az ősi időktől a munkásmozgalmakig mutatja be az országot, nem kímélve a spanyolok véres cselekedeteit. Egy tucat falfestményen rengeteg érdekes részletet lehet felidézni. Érdemes idegenvezetővel menni, aki tudja, hogy mit és hol kell nézni, vagy vegyünk előtte egy könyvet, amiben részletesen leírják a munkákat. (2019)" forrás

E. Karesz fotója

Palacio de Bellas Artes

(pálászió de bejjász ártesz)

Nem csupán egy múzeum , inkább művészeti, kultúrális centrum múzeumokkal. Gyönyörű kívül és belül. Általában sokan vannak, de vasárnaponként, amikor ingyenes a helyieknek, kifejezetten nagy a tömeg.  Talán úgy nyújtja a legnagyobb élményt, ha jegyet váltunk egy előadásra és úgy nézünk körül.  A szolgáltatások nem mindig a legjobbak, sokan panaszkodnak az előadásokra is.

Nem messze tőle megtekintető a Museo Memoria y Tolerancia. Elég kemény tartalommal, nagyonis előre mutató üzenettel. Gyakorlatilag az emberiség elleni bűntettek múzeuma, pont ezért kisgyerekes családoknak kevébé ajánlott.

,, A Szépművészeti palota épülete akár Budapesten is lehetne, A színház art nouvo és art deco stílusokban épült. Belül Diego Rivera falfestményei vannak, a tetején az üvegtető nagyon impozáns.

A színpadon van egy üvegfüggöny, ami egy különleges tűzvédelmi eszköz. A 24 tonnás alkotás eredeti terveit Maróti Géza készítette és hajóval érkezett Mexikóvárosba. Marótiról a helyi könyvtár egyik épületét is elnevezték. (2019)" forrás

fotó by V. J.

Frida Kahlo múzeum

A házat Juan O'Gorman tervezte, ez volt az egyik első funkcionalista épület Latin Amerikában. Két, egymáshoz szorosan kapcsolódó épületet adtak át 1932-ben, az egyikben nyílt meg a Frida Kahlo Múzeum.  A házak legnagyobb érdekessége, hogy lakás, ház, műterem komplexumként működött az alkotók életében. Diego Rivera Frida halála után nyitotta meg az első múzeumot. Meglepően nagy az érdeklődés, sorban állásra kell számítani. A teljességre törekvőknek kötelező a szomszédos Diego Rivera Múzeum és az Trockij Múzeum megtekintése is.

A mexikói látogatás előtt érdemes megnézni a 2002-ben készült Frida Kahlo filmet Salma Hayek főszereplésével.

"A La Casa Azult, a Kék házat Diego Rivera a mexikói államnak adományozta. 1958 –ban itt nyílott meg a Frida Kahlo Múzeum. A festőnő igazán elismert csak az 1977 –ben, Mexikóváros Szépművészeti Palotájában megrendezett nagyszabású kiállítása után lett, mely körbeutazta Amerikát. Sikeréhez a feminista mozgalmak elterjedése is hozzájárult. 2002 –ben Salma Hayek főszereplésével készült film életéből." forrás

A múzeum bejárata - Karesz fotója

Diego Rivera studió

A Frida Kahlo Múzeum szomszédja, együtt érdemes megnézni a kettőt. 

Trockij Múzeum - spanyolosan Museo Leon Trotsky. Szintén a Colonia del Carmenben van, gyalogos távolságra a Frida Kahlo Múzeumtól. Az igazi értékét a történelmi jelentősége adja. Hétfőnként zárva van.

Karesz fotója

Plaza Garibaldi

A mariachi est igenis erősen javasolt. Részint ezért, mert nagyon hangulatos és hagyományos is Mexikóban. Igen, vonzza a turistákat.  Másrészt persze Antonio Banderas miatt is, aki a Desperadoban mutatta meg először a tágabb világnak, hogy nem csupán egy spanyol szépfiú. A film egyébként a Mariachi trilogia második darabja.

,, Tavaly egy drogkartelles eset volt itt, amikor a merénylő zenésznek öltözve lövöldözött. Most érezhető a rendőrök aktívabb jelenléte, így maradjatok a téren, a környék utcáit nem kell önállóan felfedezni! (2019)" forrás

Coyoacán

(kojoákán)

Nagyon hangulatos, kisvárosias negyede Mexikóvárosnak, itt találhatóak a Frida Kahlo - Diego Rivera - Trockij múzeumok. Mindhárom megtekintésével már egész napos program. Kellemes terecskék, aranyos utcácskák, legjobban sétálgatva lehet megismerni őket. Eredetileg független kisváros volt, saját központtal, Mexikóváros a 19. század végén csatolta magához.

,, A város egyik leghangulatosabb negyede. Gyarmati kisváros a megapoliszban, ahol hangulatos épületek és nyüzsgő plazak fogadnak. Jelen esetben a plaza nem bevásárlóközpont, hanem tér.

A prérifarkasról kapta a nevét a környék, itt található Cortes háza is. A helyi mercadon rengeteg árus van, ahol a tostadakat, vagyis a mexikói szendvicseket érdemes kipróbálni. Egy kukoricalepényen zöldségek és hal vagy hús pihen. Semmi extra, de pont azért remek. Utána jöhet a mexikói fánk, a churros, amit forró csokiba mártanak. (2019)" forrás

Chapultepec park és kastély

(csápultepek)

Európai szemmel nézve a kastély kevésbé érdekes, inkább a park, amelynek egy szikláján emelkedik. Természetesen ezt is az aztékok egyik szent helye fölé emelték, mintegy véletlenül. A spanyol gyarmatok egyetlen királyi kastélya, eredetileg a spanyol alkirályok számára épült. Később különböző célokra használták, ma a Történeti Múzeum van benne. Ami miatt különleges, az az elhelyezkedés és emiatt az ablakaiból nyíló panoráma.   Vasárnap a belépés ingyenes, ami tömeget generál, de attól még feltétlenül ajánlott a meglátogatása. 

Xochimilco

(kiejtés: szocsimilko)

A csatornái és a tó miatt feltétlenül érdemes meglátogatni. Lehetőleg a hét végén, mert akkor a mexikói családok is kijönnek pihenni, szórakozni. Tiszta giccs, de közben nagyon aranyos és főleg kellemes. Nativitad kikötője a legkellemesebb, egy csónaktúra nem kerülhet 500.- mxnél többe.

,, A folyókon több száz színes kis hajó megy fel-le, amiket ki lehet bérelni. Egyfajta bulinegyede ez a városnak. Jönnek az italt áruló hajók, beúszik melléd a kukoricás vagy éppen a játékboltos. Néha összekoccansz a szomszéd hajóval, majd zenét hallasz, hiszen a szomszédos ladikon, amit valószínűleg Lupitának hívnak, egy mariachi trió szórakoztatja a vendégeket. Az UNESCO világörökség része kicsit hektikus, de pont ezért kihagyhatatlan élmény. A hajóállomás mellett Voladores bemutató volt. Négy ember lóg köteleken egy magas oszlopról, akik az ősi naptár szerint repülnek körbe. (2019)" forrás

Tajinerók munkában - Elter Karesz fotói

Paseo de la Reforma

Mexikóváros talán legfontosabb, emblematikus sugárútja. A jelentősége az Andrássy úthoz hasonló, itt találhatóak a legjobb múzeumok, a közelben az állatkert, a Chapultepec kastély, az Antropológiai és a Modern Művésztek Múzeuma (Tamayo). Ha valakinek  csak egy napja van Mexikóvárosra, itt is kell sétálnia, persze a Zócalo után.

Museo Tamayo - a modern művészetek legnagyobb kiállítása helyben. A helyiek szerint az avantgárd temploma. Elég sok kritikát kap a külföldi, főleg aurópai látogatóktól. Szerintük a kiállítások nem elég színvonalasak, a mzeum épülete pedig omladozik.

Avenida Insurgentes

(ávenidá inszurhentesz) 28.8 kilóméteres hosszúságával mindenképpen említésre méltó. Mexikóváros több kerületén is átmegy, sétásáre persze mindenhol alakalmas. Legérdekesebb részei persze a központban vannak.

Roma negyed

A leghipszterebb negyed manapság. Eredetileg a huszadik század elején épült, döntően európai befolyás alatt. Hamar hanyatlásnak indult, de az emúlt évtizedekben újra divatossá vált, ingatlanjait felújították, a lakhatás folyamatosan drágul erre. Központja a Plaza Rio de Janeiro, leánykori nevén Plaza Roma. Ott érdemes a sétát elkezdeni. A tér legérdekesebb épülete az Edificio Rio de Janeiro, népi nevén a Casa de las Brujas, azaz a Boszorkányok Háza. Mexikóváros kevés art deco épülteinek egyike. Roma Norte-ban van a város legnagyobb zsidónegyede. Kedvenc múzeuma a Museo de Cera. Magyarul viaszmúzeum lenne, valójában a helyi Madame Toussaud.

La Condesa negyed

Nagyon jó kis negyed , tele kávézókkal, éttermekkel. Kiemelkedően biztonságos, állandóan látható a rendőri jelenlét. Aktív az éjszakai élet, de nem romkocsma, inkább felsőbb osztálybeli stílusban.A Parque de Mexico környékén érdemes sétálni, ha az utazó art deco épületeket szeretne látni.

Polanco negyed

Mexikóváros Beverly Hillse. Rengeteg felhőkarcoló, széles, tiszta utak, kellemes felső- vagy felsőközép osztály hangulat. A kilencvenes évek óta a város legmenőbb bevásárló központjai, éttermei, szórakozó helyei taláhatóak itt csakúgy, mint a legmeghtározóbb nemzetközi cégek irodái . Egyik oldalról a Chapultepec park határolja, közelben vannak a város legfontosabb nevezetességei is.

A negyed legfontosab látványossága talán a Museo Soumaya (Plaza Carso). Maga a múzeum két különböző épületben van, de a kettő  közül biztosan ez az épület az, amelyik tutira lenyűgöz mindenkit. A múzeumot Carlos Slim, a világ egyik leggazdagabb embere alapította és nevezte el a feleségéről. Maga az épület 2011-ben készült el, azóta is csodájára járnak a modern építészet kedvelői.  A leggazdagabb Rodin kiállítással dicsekszik a múzeum. Az épület miatt mindenképpen érdemes felkeresni, a kiállítás alapvetően ingyenes, foglalás előre nem szükséges hozzá. Érdemes lifttel felmenni a legfelső szintig, onnan lefelé haladva megtekinteni mindent.  

Szinte a szomszédban található a Museo Jumex, ahol főleg kortárs műveket láthatunk. Építészetileg ez is érdekes, de a Soumaya szerintünk szebb. Kati 2017

Santa Fe negyed

Az üzleti negyed. Nagyon szép, szabályos, talán kevésbé hangulatos.

Napoles negyed

Nagyon kellemes lakónegyed. Két fő látnivalója a World Trade Center és a Polyforum Cultural Siquieros nevű kultúrközpont.

San Angel negyed

A Plaza del Cármen tér környékére érdemes érkezni, tele van koloniális házakkal, utcácskákkal. Jókat lehet erre sétálni. A másik helyi központ a Plaza San Jacinto, szombatonként aranyos kis vásárral.  

Zona Rosa negyed

Leginkább szórakozó negyed napjainkban. A huszadik század nagyobbik felében ez a negyed volt a legfelkapottabb bevásárlónegyed, de ezt a címet a Polanco elhódította tőle. Szerencsés módon a pénzügyi- és bevásárlóközpont újjá született szórakoztató központként, itt van Mexikóváros legnagyobb meleg közössége és rengeteg művész is ide költözött. Igazán napnyugta után érdemes erre jönni. A legfelkapottabb étermes utca a Calle Genova, érdemes erre időt szánni. Remek választás lakást bérelni a negyedben.

Egyetemi város

UNAM. Coyoacan negyedben található a mexikói egyetemi város. Az ötvenes években épült, 2007 óta a az Uneso világörökségi védelmét élvezi. Építésekor olyan fejlődést szimbolizált, ami az aztékok óta nem volt Mexikóban. Mivel egy nagy park közepén terül el, érdemes vasárnap kilátogatni ide, amikor tele van pihenő családokkal.

Sajnos a mexikói egyetemi várost könnyen lekörözik az amerikai campusok. Amiért mégis érdemes ide ellátogatni, az a Központi Könyvár és a Rektori épületek falfestményei (David Alfaro Siquieros méltán vlághírű művei ) és az Universum nevű tudománytörténeti múzeum meglátogatása (Museo de las Ciencias de la UNAM). A múzeum különösen interaktív programjai révén válhat vonzóvá a gyerekes családok számára.

Itt található még az 1968-as olimpiára épült Stadion, mozi, koncertterem, összességében egy jól átgondolt kultúrális központ.

Turibus

A helyi hop on hop off busz. Elvisz mindenhová, minden fontosabb látnivalóhoz. Rengeteg időt lehet vele spórolni. Három útvonalon közlekedik, ha valakinek valóban csak egy napja van, korai indulással mindhármat bejárhatja. Ha nem esik az eső, érdemes az emeleten utazni.

Egyéb látnivalók

Teotihuacán meglátogatása. Bármilyen közhelyesen hangzik is, oda bizony el kell menni. Megoldható szervezett túrával vagy saját szervezésben. Azoknak, akik  szervezetten mennek, mentesülnek a menetrend nézegetése alól, cserébe viszont biztosan beterlik őket egy-két ajándékboltba.  Azok, akik inkább maguk szervezik meg a kirándulást, keljenek jó korán!

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Voladorok - Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon