ÚTIKRITIKA.HU / Oroszország


Oroszország

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Egészség

Négy orosz férfiből egy nem éri meg az 55. életévet. Az orosz férfiak várható átlagos élettartama 64 év. Moszkva utcáin kifejezetten hiányoznak a Pesten megszokott kisöregek a szatyraikkal.

Magyar utazóknak kifejezetten ajánlott az utasbiztosítás megkötése az egész utazás idejére. A kinti egészségügyi ellátás színvonala változólehet.

Az Ural Adonisza

Közlekedés

Biztosítási csalók és balesetek ellen védekeznek az orosz autósok a kocsiba épített kamerákkal

Az autós közlekedés nehéz, a szabályok sokszor orientációs szerepet sem játszanak a vezetők életében. A gyalogos csak úgy élheti túl, ha tudatosan közlekedik és nagyon vigyáz magára. 

Étkezés

Az oroszországi étkezésben a levesek, saláták terén jobban járunk, mint a főételek tekintetében. 

Furcsa módon 2011-ig a sört Oroszországban nem minősítették alkoholnak. Magyar szemnek meglepően sok alkohol, főleg töményet fogyasztanak. Egy éttermi ebédnél egy liter vodka simán lecsúszik, ha például két barát együtt ebédel.

Pizza Hut

,, Moszkva és Szentpétervár is azon városok közé tartozik, ahova betette a lábát minden nagyobb gyorsétterem (McDonald's, Subway stb.), de természetesen az oroszoknak erre van válaszuk, úgy hívják, Teremok. Ez az orosz gyorsétterem, ahol
hamburger helyett borscs (orosz céklaleves), óriáspalacsinta kapható, ez utóbbi akár kaviárral is kérhető,
szóval orosz ételek gyorsétterme ez. Jellemzően egyébként minden sarkon találunk valamilyen önkiszolgáló éttermet, itt lehet jó orosz ételeket enni megfizethető áron, de természetesen étteremből sincs hiány, viszont ezek már drágábbak. (2017)" forrás


,, Moszkva és Szentpétervár tapasztalatai: Minden van ami itthon, olyan nagyon olcsónak nem mondanám......vannak akciók mint pl 1 kg banán akkor éppen 40 rubel, azaz 200 ft volt, és persze a halféleségek még igazán jó áron kaphatóak. Az igazi , eredeti orosz csokikat kis souvenir boltba vettük, árban mint itthon, kilogrammonként 12001800.- ft között, de nagyon finomak. Szóval aki szereti pl az aszalt szilvás keserűcsokis óriás bonbont, vagy a matrjoska töltött csokit, azok tudnak kedvükre válogatni.
Üdítők egész jó áron vannak, a coca vagy pepsi cola is mind olcsóbb mint itthon, egy üveggel , fél literes 200-250 ,- körül étterembe és boltba
Vodka :) jó minőségű, orosz vodka, 1 literes : 1200-1500 FT

Az ételek nagyon finomak. Sok halas, lazacos, és káposztás étel van. Mindig mindenhol paradicsomlével kínálnak. A svédasztalos kínálat mint bárhol máshol, bőséges.......tojásos ételek, kolbászok, virsli, dsajtok, felvágottak, többféle kenyér, főleg barna! és sok sok zöldség. (edit.bliszko@vista.hu, 2017)

Pénzváltás

Vásárlás

Oroszországban az üzletekben elvárják, hogy rubelben fizessünk, azaza igazán nem örülnek, ha dollárban vagy euróban akarunk fizetni, mert az neki macerás.

A piacokon számítsunk arra, hogy az eladók szívesen ,,megfejelik a normál árat ha vevői minőségben külföldi turistával van dolguk. Sokat segíthet ha helyi kisérőnk van, vagy legalábbis egy oroszul jól beszélő magyar bonyolítja a vásárlást, avagy az alkudozást. 

Ikont ne vásároljunk, mert tilos a kivitelük Oroszországból.

borostyán

Szentpétervári szupermarket - nejlon fejfedős eladók - B. Edit fotója 

Szórakozás

Az orosz nagyvárosokban jellemzően pezsgő éjszakai élet létezik éjszakai klubokkal, diszkókkal, bárokkal, kaszinókkal. Tanácsos helyi, tájékozott kísérővel belecsapni az éjszakai életbe, mert nem könnyű idegenként eligazóddi azon, hogy melyik hgely valójában milyen jellegű. Kalkulálni kell azzal, hogy Oroszországban erős a xenofóbia és a részeg mulatozó fickók könnyen belemennek a kötözködésbe, ha nem oroszul beszélő vendég puszta léte irritálja őket.

Közbiztonság

A módosabb helybéliek szeretik a gazdagságuk jeleit magukra ölteni, de turistaként ne kövessük őket. Az orosz újgazdag jól simeri a helyi viszonyokat és tudja, hogy hol, mit kockáztat. Mi viszont nem tudjuk, úgyhogy hyagyjuk otthon, vagy a hotelben az értékes órákat, ékszereket és ne mutogassuk a drága mobiltelefont se. 

gyanakodjunk ha önkéntes idegenvezetőnek ajánlkozik fel valaki. lehet, hogy nem lesz kirablás a vége, de hogy nagy valószínűséggel lehúzés lesz a ,,barátságból" az nagyon valószínű.

Az utcákon, egyéb közterületeken sok a kamera, ami jelzi is, hogy a közbiztonság ingatag. Rablástól nem kell tartani, inkább idegen, külföldi mivoltunkból adódhat incidens. Az utcán kerüljük a részeg fiatalakból álló csoportokat (bandákat).  

Zsebtolvajok munkálkodnak, főleg csúcsidőben a metróállomásokon, s egyéb tömegközlekedési járműveken. Szóval éberség. 

Figyelem! Vigyázzon a holmijaira.

Magyar külképviselet

A moszkvai nagykövetségünk konzuli hivatala:

  • Cím: Ul. Moszfilmovszkaja 62. Moszkva 115127
  • Telefon: (00-7-495) 641 75 11 5-11
  • Ügyelet: 641-75-00
  • Fax: 641-75-21
  • Vezető konzul: dr. Gégény Olga
  • Konzul: dr. Bárkányi József, dr. Dudics Marianna, Puskás Ferenc, dr. Sárkány Réka, Tóth Valentina
  • E-mail: consular.mow@mfa.gov.hu
  • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/moscow

Egyéb hasznos információk

Oroszország: 220 Volt

Olvasmányos linkek

Szop

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon